Wednesday, January 04, 2006

V novom roku 2006


Ottawa 03/01/06 utorok
Mili
Ked som sa dnes rano vracal z fitka, zastavil som sa v predajni Sobeys a nakupil som hromadu bravcovych chvostov, paprciek, kolienok a par jazykov. Nemusim ani zdoraznovat naco. Uz je to viac ako mesiac, co som posledne navaril nas najvacsi hrniec huspeniny (koconiny). Bola vyborna.! Naplnil som tri velke plechy, teraz toho nebude menej! Zacal som varit este predtym ako dievcata sa vybrali na plavaren. Za chvilu budu nazad a ja som sa az teraz dostal z kuchyne von. Bol som zaneprazdneny odstranovanim peny, ktora sa tvorila ako voda zacala vriet. Ocistil som vela zeleniny, jednu celu hlavku cesnaku a uvaril som na tvrdo 14 vajec a vsetko toto pojde do huspeniny. Cholesterova bomba, ktoru vsetci mame radi! Ked sa dievcata vratia, ostava mi este zozbierat tuk a dat varit zeleninu. Ked to bude urobene, ostane trochu prace oddelit maso od kosti a zbavit akychkolvek ostatkov mastnoty. Na drobno nakrajana zelena cibulka a riedeny ocot urobia tuto madarsko / slovensku specialitu pochutkou! Uz sa tesim!

Nemal by som sa!! A uz vobec sa krmit takou dobrotou! S prichodom Noveho roku (div divuci, ze som sa ho dockal viacmenej triezvy a pri plnom vedomi), som si nedal ziadne novorocne predsavzatia. Uvedomoval som si, ze malokto ich vie dodrzat dlhsie ako par dni alebo tyzdnov. Nie som vynimkou! Predsa len, ked som sa vcera vo fitku nahy ako Adam postavil na vahu, trochu som sa zahanbil sam pred sebou. Moja hmotnost vysla na 200 lb. alebo presne 90 kg. Ta hmotnost by mohla byt ako tak prijatelna, keby to boli vacsie a silnejsie svaly na chrbte, hrudniku, ramenach, rukach a nohach. Zial, to zvacsenie a zosilnenie je len okolo pasu, lahko zdutom bruchu a vyraznejsich love handles, galusky zmenene na pneumatiky. Zacal som si vsimat tieto zahanbujuce zmeny uz par tyzdnov pred sviatkami, ked som mal vaznejsie problemy zapnut si nohavice, ktore som nosil pred par mesiacmi.

Nadvaha mi az tak neprekaza, bol som tam uz predtym. S trochou discipliny v jedeni, popijani vina a s vacsim pohybom sa to da napravit na prijatelnu uroven. Vaznejsie ma znepokojuje druhy ukazovatel, krvny tlak! Ten ma uz dlhsie trapi! Pred treningom som mal 163 / 91 a po treningu 174 / 101. Ked nieco ohrozuje moje zdravie, tak su to skor tieto hodnoty! Dosledok, ze som prerusil uzivanie piluliek na jeho znizovanie. Mali vselijake vedlajsie ucinky a to ma zacalo viac znepokojovat ako krvny tlak. Musim sa najblizsie poradit s nasim lekarom a nechat si predpisat nejake ine. Najradsej by som nic nebral. Jedine pilulky ktore nemam problem brat denne su vitaminove pilulky, pripadne jeden aspirin.

Predtym ako som odisiel koncom septembra na navstevu Slovenska, mal som o 10 - 13 lb., alebo okolo 5 az 7 kg menej. To som bol dovtedy vynimocne fyzicky aktivny, hral som denne tenis, chodil som na bicykel, velmi pravidelne do fitka a aj trochu som sa obracal v baraku a okolo. Naviac, jedlo co sme pripravovali bolo obycajne na B.B.Q vonku len s trochou zeleniny a maximalne s malym zemiakom. Aj ked vzdy padla nejaka flaska vina, nemalo to na moju telesnu schranku ziaden zhubny ucinok. Ked pre jesenne a nepriaznive pocasie tieto activity sa spomalili, zacali sme byt viac vo vnutri ako vonku. Naviac, ked sa zacal blizit koniec liberalnej vlady a politika zacala byt velmi zaujmava, vacsinu casu som cumel na telku ci uz v lahu alebo v sede. Pocuval som radio od rana do vecera a cital som, co sa dalo. Politika urobila zo mna nieco ako couch potatoes ci politickal junky. Vysledok tohoto fyzickeho lenosenia je vsak velmi vyrazny. Na druhej strane som predtym nemal nikdy tak vela intelektualneho vyzitia sa v politickych intrigach a filozofickych subojoch roznych nazorov politickych oponentov. Love it!

04/01/06 streda
Tento politicky suboj zacal zaciatkom decembra! Do sviatkov to bola iba predohra toho co prichadza teraz po sviatkoch! Dnes zacali posledne tri tyzdne kampane, ktora zacina byt velmi negativna, spinava, vdaka hlavne liberalov, ktori sa nezastavia pred nicim, len aby sa udrzali pri moci. Ja som anjel Archaniel (Martin), co jediny moze spasit Canadu a urobit ju viac socialisticku ako je! Harper je ten spinavy diabol, zapadniar, red neck, cert ktory pripravuje pad Canady, navrat do stredoveku a blizsie k USA. Uz zacali osobne velmi spinave utoky na Harpera, ktory je najcistejsi politik zo vsetkych. Mlady, vzhladny, vysoko inteligentny, pochadzajuci zo skromnych pomerov strednej vrstvy, vzorny manzel, otec dvoch deti – idealny kandidat v porovnani k sucasnemu ukecanemu a ako stary koberec osuchanemu prime ministrovi Paul Martinovi – tazkemu multimilionarovi, ktoreho dopravne lode plavaju pod vlajkou Barbedos, aby nemusel platit dane v Canade. Zato sa bali do Canadskej vlajky a vykrikuje I Love Canada! Bodaj by nie, ked takto setri miliony na daniach! Hypocrat!!! Vacsina jeho vladneho kabinetu nie su o nic lepsi. Mnohi maju spinave ruky, zapleteni do korupcie utracania penazi poplatnikov dani pre ich obohatenie, na ucely politickej kampane a pod. Konecne, prieskumy verejnej mienky zacinaju ukazovat pohyb v prospech konzervativnej strany, nie len ze predbehli liberalov v Canade, ale slapu v popularite na ich paty aj na hlavnom bojisti v Ontariu, ktore hlavne v Toronte preferuju liberalov. Toronto ma najvacsie sustredenie cerstvej emigracie a ta ma tendencie volit liberalov. Este 20 dni a budeme vediet. Ja samozrejme budem volit dopredu, ja to mam jasne za koho, tak nemam dovod cakat! Nove pravidla dovoluju ludom volit v ktorykolvek den v urcenych volebnych centrach pocas celej kampane.

Nechcem pretiahnut tento list do tretej strany, tak hadam len velmi strucne! Posledne dni decembra sme prezili vsedne, tak ako ine. Posledny den decembra sme sa poobede isli pozriet na vychyteny film MNICHOV. Natoceny podla skutocneho pribehu, atentatu na Izraelskych sportovcov pocas OH v Mnichove a odplaty, podla knihy Georga Jonasa Vengeance. Vyborny film, treba vidiet! Ako som uviedol, Silvestrovsky vecer sme prezili pred telkou pozerajuc senzacny program z Francie. Nedelu v klude a pokoji doma. V pondelok sme hned po prichode Pierrety k Marianke vybehli do blizkych kopcov Pakenhamu si zalyzovat. Pohroma, stovky deti ktore sa vracaju do skoly az buduci pondelok. Pre mna bolo prekvapenim, ze som nemusel nic platit za vleky vzhladom k mojmu veku nad 70! Wow! Ja somlyzovat s Petrom parkrat okrem tohoto. Chcel, aby som s nim isiel aj vcera. Keby som bol vedel, ze budeme mat krasne slnecne pocasie aj by som bol isiel. Dnes nas caka mizerne, mrznuci dazd, sneh az 10 cm do zajtra. Celkom mi to vyhovuje, mozem aspon odpocivat doma, pocuvat politiku.

Huspenina je vyborna, len trochu riedka! Skoda, mal som ju dlhsie varit, aby sa voda viac odparila. Dal som si tanier na ranajky!

Sme v novom roku, nech nam v nom sluzi dobre zdravie, nech nas neopusta optimizmus a dobra nalada, nech sme stastni ako v minulom. Nech novy rok prezijeme v pohode a v priatelskych vztahoch k blizkym a dobrym ludom vsade!
(Na poslednom obrazku pohlad na snehom pokryte golfove ihrisko z nasej terasy.)
Z Ottawy srdecne pozdravuje

Milan, Marianka a Klara

No comments: