Wednesday, December 28, 2005

Posledne dni decembra 05

Kedze prebieha National North America Rodeo Finale
Wrangler Cup z Las Vegas uz 8 deni a vrcholi vo stvrtok,
na ich pocest si dovolujem poslat fotku v orginalnom
cowboyskom klobuku, ako ho tam vsetci nosia.
Ottawa 27/12/05 streda
Mili!
Ako som spomenul v poslednom liste, ked sme sa v ponedelok s Petrom vybrali na cestu smerom na Calabogie, pocas jazdy sme zmenili ciel nasej lyziarskej vypravy. Trochu prsalo a to nas odradilo ist za snehom tak daleko. Odbocili sme na Pakenham, co je akoby na skok od nas. Po prvych jazdach sa pocasie umudrilo, miesto lahkeho dazda zacalo snezit a trochu aj pritiahlo. Neboli to najhorsie podmienky pre lyzovanie. Chyba bola len v tom, ze tie zjazdove trate boli nenarocne, dokonca aj na moju uroven. Pre Petra to bola uplna nuda. On je prvotriedny lyziar, velmi uspesny pretekar nie len v Canade ale v svetovom meritku. Pred rokom, ci dvoma vyhral dve zlate medaile na Majstrovstvach sveta v jeho vekovej kategorii. V Canadskom meritku vzdy obsadzuje jedno z prvych troch miest. Aj tento rok sa niekedy v marci mieni zucastnit na majstrovstvach, ktore sa budu konat v lyziarskom rezorte St. Anna nedaleko Quebec City.

Boy, co vie urobit jedna noc! Vycasilo sa! Skoro rano, ked sme vyrazili do Gatineau kopcov do rezortu Camp Fortune, obloha bola modra, ani len mracik a teplota mierna. Snehove podmienky perfektne, aj ked este mnohe zjazdove trate neboli pripravene. Chvilu sme jazdili na severozapadnej strane a po hodine sme presli na juznu stranu, kde vsetky trate boli upravene a zjazdne. Peter jazdil na najnarocnejsich a ja radsej na miernejsich svahoch. Kedze to boli strme a daleko dlhsie narocnejsie zjazdove trate v porovnani ku Pakenhamu, znova som pocas jazdy zacal dostavat mierne krce, podobne ako minulu ci predminulu sezonu. Nepomohli ani moje dost narocne suche treningy vo fitku. Jasne sa mi ukazuje, ze to nie je slabost svalov ako takych, ale slabost zapricinena poskodenou inervaciou svalov, ktora sposobuje trvale, znesitelne bolesti v lumbalnej casti chrbtice a glutealneho svalstva. Pri zjazdovani sa snazim zabudnut na starsi styl lyzovania a usilujem sa zvladnut agresivny novy sposob silneho hranenia, sirsej stopy s vyuzivanim noveho modelu carving (alebo curving?) lyzi. Musim si to overit! Celkom sa mi zacina darit, este som daleko od uplneho navyku.
Rano na Camp Fortune
Peter isiel aj dnes doobeda lyzovat, hoci sa pocasie velmi zmenilo. Ja som sa ospravedlnil. Planovali sme skocit do Osgoode, mestecka na juhovychodnej strane Ottawy. Asi 60 km od nas. Tak ako Stittsvile, Kanata a ine, aj toto mestecko je sucastou velkej Ottawy. Moj bratranec Janko je na navsteve u jeho dcery Yvetty. Patrilo by sa s nim stretnut ako aj navstivit Yvettu a jej manzela. Povodne nas pozvali na veceru. Rozmyslel som si to. Predpovede pocasia varuju celu oblast juzneho Ontaria a aj nasu cast prichodom mrznuceho dazda pocas popoludnia, vecernych hodin a celej noci. Poladovica! Nie je zdrave v takom pocasi jazdit a este k tomu v noci!
Uz vcera som dal do kozubu poleno (umele, ktore hori dve hodiny). Urobim tak aj dnes! Budeme mat prijemne posedenie pri popijani vina. Koho zaujma, ze vonku je zimna mizeria? Na veceru budem robit pochutku podla uplne noveho receptu Rack of Lamb. K tomu omacku z brusnic, vina a inych pochutovin. Rack of Lamb som nikdy nepripravoval. Odradzovala ma strasne vysoka cena. Som asi skrob! Ale pri poslednom nakupe som neodolal a kupil som dve sady po osmich rebrach z novozelandskeho jahnata. To by pre nas troch malo bohate stacit. Ako priloha budu opekane zemiaky, spargle.
Vyborna lyzovacka na Camp Fortune
Je neskorsie poobedie. Klara, hned po prichode z prechadzky s Mariankou sa vybrala pre postu na zaciatok nasej ulice, kde su umiestnene nase postove schranky. Prisla s velkym usmevom na tvari. V rukach, mimo par pozdravov k Vinocnym sviatkom drzala novorocne januarove cislo Muscle and Fitness a utrusila poznamku: a to si ake fotografie dal redakcii? Totiz na jednej z uverejnenych fotografii z tenisovych kurtov je v skupine aj Klara okrem mna, Petra a Mariky Masiky. Fotografovala Zuzka Kunstadtova v rezorte Calabogie.

Samozrejme s najvacsim zaujmom som si to interview precital ja! Nie raz, ale hned dvakrat! Zlatka Klaucova urobila skutocne vynikajuci job! Myslim, ze velmi vystizne a verne zachytila dolezite temy na ktore sme debatovali. Vybrala myslienky z nasho rozhovoru a prezentovala ich skutocne majstrovsky, strucne a velmi zaujmavo. Som jej velmi povdacny za ich vyber ako aj pestrost sprievodnych fotografii. Super job! Som uveliceny! Vdaka patri nie len Zlatke ale aj Dr. Ludovi Majorovi, sefredaktorovi M&F za laskavost ktoru nam (Sanovi B., Durovi V. a mne) stale preukazuje za nas prispevok k rozvoju cesko-slovenskej kulturistiky, power liftingu a fitness v ich zaciatkoch, ked to nebolo tak najlahsie propagovat a uviest do zivota socialistickej spolocnosti. Uprimna vdaka Zlatke a Ludovi! Sme im vsetci traja velki dlznici! Podarilo sa mi clanok nascannovat a poslat vsetkym vam, priatelom a mojej rodine.
Domaca pohoda vecer pri krbe v obyvacke
Obaja, Zlatka a Ludo, by si zasluzili prinajmensom posediet s nami pri popijani cerveneho vina a pochutnavanim si na dnesnej specialite: ROAST RACK OF LAMB WITH CRANBERRRY AND RED WINE SAUCE. Uspene urobene, velmi chutne. Malokedy som jedol lepsiu pochutku! Ked ktokolvek z vas budete mat zaujem o recept, vdacne poslem!

Za par dni sa rozlucime so starym rokom! Na jeho sklonku mi nikto nemohol urobit vacsiu radost, ako ten clanok, interview so Zlatkou Klaucovou. S nemensim zaujmom som si precital v tom istom cisle M&F clanok od Sana Bacinskeho. Stotoznujem sa s jeho postrehmi! Boli to a su to aj moje vyhrady ci pochvaly.

Neviem, ci do konca tohoto roku este budem mat sancu sa spolu touto formou komunikacie s vami pozhovarat. Caka ma jeden, alebo dva dni lyzovania, hadam aj nejaky trening vo fitku! Ten by som nikdy nemal zanedbavat. Tie treningy su verejnym tajomstvom k relativnej mladosti a pocitu stastia v zlatom veku seniorov. Nechce sa mi verit, ze sa k tomu priznavam! To ako k seniorstvu, vobec sa tak necitim!!!

Z Ottawy prajeme vesele a radostne prezitie posledneho dna roku, nadsene prijatie noveho, hadam viac uspesneho a stastneho ako boli minule! HAPPY NEWYEAR praju:

Milan, Marianna a Klara

No comments: