Friday, December 25, 2009

Christmas Day 2009

Ottawa 12 25 09 – Christmas Day
Viac ako pred tyzdnom pri nasom jednom z beznych nakupov potravin, dal som do nakupneho voziku jednu flasu specialneho dekadentneho, vynikajuco chutiaceho napoja, tak charakteristickeho pre Vianocne obdobie a Severnu Ameriku “EGGNOG”. To je nealkoholicky drink, ktory sa miesa s kvalitnym rumom, na kockach ladu a posype sa s “nutmeg” praskom – z muskatoveho orechu. Hned po prichode domov som pre nas pripravil tento “cocktail” z tohoto carovneho napoja s pridanim poriadnej davky Appleton Estate “Jamaica Rum”. Appleton v preklade je meno ako moje “Jablonsky” uz len vlastnit ten “Estate”. Nemusel by som sa v Canade triast zimou. Hned po prvom drinku Klara prehlasila, ze to bol aj jej posledny, ze si nemoze tento bozsky koktail dovolit, ked nechce tak pribrat, ze by vyzerala ako buchta. Ved len eggnog na jeden ”cup” – salku ma 19 gramov tuku. To nepocitam, kolko kalorii ma naviac ten rum v nom. Statistiky uvadzaju, ze Canadania spotrebuju za sezonu viac ako osem milionov litrov tohoto napoja. To je asi tolko, ze by vedeli naplnit 180 domacich bazenov. Co sa tyka mnozstva tuku v jednom drinku, je to equvalentne ako ked by clovek zjedol “bacon cheeseburger”. Staci par takych drinkov a nase boky a brucha sa zacnu triast ako zelatina. Podla starej Victorianskej tradicie oslav Vianoc, hostom, ked vstupia do pribytku sa ponuka tento luxusny napoj naznacujuci “well-being” domacnosti. Eggnog je napoj, ktory je vytvoreny z farmarskych vajec a smotany s pridanim cukru a samozrejme rumu. Na Slovensku podobnym napojom bol “vajecny konak”, len ten sa miesal s konakom a nie s rumom. Bol som to ja, ktory nakoniec musel ten eggnog dokoncit a skutocne mi neostane nic ine, len po sviatkoch tazko odpracovat tie extra kalorie a nahromadeny tuk na bokoch a bruchu. Momentalne si ucucavam z trochu menej kalorckeho “martini”.

Bolo desat hodin doobeda v tento hlavny a jediny sviatocny den Vianoc, ked Klara si dala tu namahu, obliekla sa a vybehla von na bezky. Nie aby isla do kostola ako kazdy poriadny krestan! Pocasie bolo celkom prijemne len nejak okolo nuly alebo jeden, dva stupne minus. Pozrel som sa na teplomer vonku a ten ukazoval presne nulu. Na stromoch bolo vidiet, ze pofukuje mierny vietor, zial obloha bola zatiahnuta a slnko sa niekde skryvalo. Ked Klara odchadzala, tak sa ma spytala, ci sa nepojdem aj ja prebehnut. Este dobre, ze sa nespytala ci nepojdem do kostola! Ked uz bola na terase a pripinala si lyze trvala na odpovedi z predchadzajucej otazky. Nakoniec som jej povedal, ze je to vazna otazka a bude vyzadovat premyslenu vaznu odpoved. Hahahaha! Ze by sa mi nejako chcelo ist von, nemozem povedat. Ved je to vazny sviatok a clovek by sa mal vystrihat nedostojnym aktivitam, ktore vyzaduju fyzicku namahu! Sviatok- nesviatok predsa sme obaja neskor "zhresili” ked na hriech ma zviedla Klara, a trvala natom, ze musime zalozit na prvu fermentaciu dve vedra bieleho Chardonnay. Stalo sa, mea culpa, mea culpa, este dobre, ze pri ziadosti o odpustenie nemusim si udierat hlavu o zem otoceny na vychod, ako to vyzaduju niektore nabozenstva.
.
Vcerajsi den bol velmi hekticky. Doobeda, ked este obchody boli otvorene, sme sa vybrali na posledny nakup jedla na niekolko dni. Skocili sme k masiarovi dokupit nejake lepsie klobasky a udene koleno. Uz davnejsie predtym som kupil hromadu udenych rebier. Chystal som sa, ze este dnes sa pustim do varenia kapustnice mojho stylu.Od masiara sme skocili do Bell’s Corners, to je male mestecko medzi Kanatou a Ottawou. Hned na zaciatku, je velka predajna ryb a morskych potvor a tiez priestranna restauracias menom La Pointe. Pred par dnami som si u nich objednal kapra. V normalne dni roka ho nie je dostat nikde. Objednal som aj extra vnutornosti - ikry a mlieko zo samicky. Tiez extra hlavy na madarsku rybaciu polievku. Zasielku kaprov ktore dostali, boli vsetko vacsej velkosti od 8 libier a vyssie. Ja som chcel dvoch, ale o polovicu mensich. Nemali, tak som vzal velkeho macka vaziaceho asi 10 lb. Oni mi ho ocistili a narezali na podkovy. S tymi ikrami a hlavami bolo toho skutocne vela a stalo to neurekom okolo 75 dollarov. Klara nad tou sumou len predychala a vyvalila neveriac oci a ja tiez! Nevahal som a hned ked sme sa vratili domov pustil som sa robit po prvykrat v zivote halaszle, presne podla receptu vo Velkej Slovenskej kucharke. To nebol velky problem vsetko uvarit, len potom nastala babracka, ked som musel povyberat vsetky tie kosti. V kaprovi je ich neurekom! Nakoniec som polievku dochutil, pridal trochu viac papriky, ine korenie, stiplavu feferonku a dielo bolo dokonane. Jedol som tu polievku az dnes na obed. Je dobra, chutna, len sa v nej aj cez vsetku opatrnost nasli nejake kosticky.

Predtym este ako sme sa vracali z La Pointe, zastavili sme sa vo Farm Boy a dokupili sme dve “Bromontske” kacice. Bromont je male mestecko asi 30 km od Montrealu smerom na juh. Farma je velmi preslavena svojimi vyrobkami z kacic. Obycajne jedna ide tak za 22 dollarov. Mali ich na akcii za 12 dollarov. Tiez som kupil tri male cornish hans - kurciatka a velky kus salmonu - lososa. Rozhodol som sa na veceru pozvat Mullerovcov, ktori su u dcery Barbary, ktorej sa narodilo pred par dnami male dievcatko Sophia. Vecer predtym sme boli spolu u Kunstadtov na veceru. Na druhy den rano mi Emil zavolal, ci sa nieco deje neprijemneho v mojom zivote, ked som bol pocas vecere u Kunstadtov velmi tichy, ze ci potrebujem v niecom pomoct. Odpoved bola jednoducha, ako mozem byt vesely ked som si mohol dovolit vypit len jeden pohar vina a pokracoval som cely vecer s vodou? Ked sme sa vratili z nakupu, hned som im zavolal a pozval k nam na veceru. Pozvanie prijali. Vlastne v ten den (stredu) sme akurat pripravili veceru a to poobedie ja som este urobil tu polievku. Ako predkrm Klara pripravila slimakov a ja som pripravoval salmona. Ponukol som im aj tu rybaciu polievku ale odmietli s tym, aby sme im nieco nabalili ked pojdu domov.

Museli mat u nas "good time", Emil sa uvolnil, nebol (dd), “designated driver” a tak bol velmi zabavny. Klara sa na druhy den nevedela ani spamatat, ze aki sme boli "charming". Len sa stale chichunala. Skutocne sme sa velmi dobre zabavali. Na druhy den rano ma z hlbokeho spanku prebudil telefonat od brata Eda okolo siedmej rano. Ja zvyknem byt hore ovela skor ale ten “mulatcsak” urobil svoje, spal som ako dudulinek.

Doobeda vo stvrtok ma cakala najhorsia praca. Ocistit od vseliakych gebuzin tie ikry a mlieko, zbavit sa vsetkeho, co nepatri do huspeniny. Nechal som varit zeleninu, vela cibule. Neskor, ked mrkva bola uz makka, zeleninu som vybral a vlozil som varit niekolko kusov ryby a potom tie ikry. Ked som chutnal ten vyvar, zdalo sa mi ze bol trochu horky, asi sa do vyvaru dostala nejaka cast zlce alebo nieco podobneho. Pridal som tri sacky gelatiny a celu vec som odstavil do garaze. To boli dnes moje ranajky a na prekvapenie ta huspenina bola OK, nebolo to horke, len som mohol dat viac gelatiny, lebo huspenina nebola dost stuhnuta. Mam este z tej huspeniny jeden velky plech. Budem mat dost este na dvoje ranajek aj s Mariankou. Vacsia babracka bolo obalovat a vyprazat tie kaprove podkovy. Nakoniec aj to som urobil, zatial co Klara varila tu ich rusnacku hubovu polievku a scalops ala "Cocquilles St. Jacques au gratin". Miesto kapra Marianka dostala inu rybu - sumca - pangassius, tu znama pod menom BASA. Zrejme ako mne, aj Klare islo po veceri do spanku, lebo sa potichu vytratila a nebolo jej aspon polhodiny. Aj ja som sa vytratil zalahnut na "chvilu", lebo sediac s Mariankou pri telke, som viac pospaval ako pozeral. Vecer vsak bol fuc, zaspal som a prebudil som sa rano o jednej aby som po kratkej prestavke pokracoval do rana. Spal som s jednym ci dvoma preruseniami skoro 12 hodin. Nezvykle na mna.

Dnes v Canade a USA sa oslavuje Christmas Day s "velkym" obedom s este vacsou "turkey", morkou ako hlavne jedlo. Kedze Vianocny obed je spolocenskou zalezitostou, na tejto hostine sa obycajne stretne cela rozsirena rodina, niekedy aj dve desiatky ludi. Kedze my zachovavame europsku tradiciu stedrovecernej vecere den predtym, dnes nevarime, lebo je co dojedat po vcerajsej nasej hostine. Kunstadti sa stretli v takto rozsirenej rodine u Moniky, ktora tento rok pripravila pre nich tuto hostinu vcera vecer. My sme po dlhe roky zvykli byt u Kunstadtov na stedrovecernu veceru. Tentokrat nie, je ich uz privela a nepatrilo by sa aby sme tam boli este naviac my. Ja ich pozyvam na zajtra na tie kacice. Ked teda nebudu velmi zaneprazdneni, lebo zajtra je BOXING DAY. Vsetky ich tri obchody budu otvorene a vsetci budu v obchode, lebo to je obycajne najviac vytazeny den, ked ludia vracaju pokupene darky, vymienaju za ine a nakupuju, pretoze vsade su obrovske zlavy. Dnes je vsetko zavrete! Dokonca aj predajne potravin, jednoducho vsetko hadam mimo nejakej farmacie, ktora ma sluzbu. Zabudol som spomenut, ze Klara este pripravila velky hrniec holubkov. Pre pripad, ze by vypukol hladomor!

Ako som spomenul budem robit kapustnicu, ktora by hadam mala vydrzat az do noveho roku, uz dobre odstata, tak bude urcite lepsie chutit. My sme pozvani na silvestrovsky vecer ku Vlaste a Frantovi, ako aj mnoho inych priatelov. Nepojdeme nikde, budeme doma. Marianka by nevydrzala do polnoci a my asi tiez nie. To vitanie noveho roku je pre mladsich a nie pre starcekov ako sme my.

Klara s Mariankou sa pred zotmenim vydali na dlhsiu prechadzku. Ja by som konecne mal natriet platno ciernou latexovou farbou, ktore je na maliarskom stojane uz par mesiacov. To by mal byt zaklad na malovanie. Dostal som krabicu latexu ako dar od Klary. Tento rok darkov pod stromcekom bolo poskromne. Pokupil som v poslednych dvoch mesiacoch dost, ale nic neslo pod stromcek ale hned na telo. Vsimol som si rano, ze tam je este par darkov, budem musiet sa pozriet co tam je. Ja som este od Klary obdrzal vysoke podkolienky a este nieco. Ona dostala odomna tiez malu pozornost. Marianka vseliake pulovriky, kabat, nohavice atd....

No dost! Do tej kapustnice sa pustim az zajtra rano. Uzite si vsetci v pokoji a spolocnej radosti ostatok Vianocnych dni! Do Noveho roku este viac radosti a hlavne dobreho zdravie praje

Milan