Thursday, December 10, 2009

Oslava narodenin a prva snehova burka

Frantove 70-te narodeniny oslavene v spolocnosti najblizsej rodiny a asi 40-tich priatelov
Bela a Hana gratulanti k mojim 74 narodenin prisli az z Toronta dva dni vopred. Na prechadzke v starom meste "By Ward" markete
74 rocny oslavenec Milan a stale "going strong!" Male pohostenie pre gratulantov Petra, Zuzku, Frantu a Vlastu
Dive canadske husi sa v stovkach zhromazdili na golfisti pred odletom na juh. Citili prichadzajucu snehovu burku.
Ottawa 12 09 09 - streda
V Canade a myslim i v USA sa priprava na Vianoce zacne uz mesiac dopredu. Obycajne 27 novembra sa rozsvecuju na domoch vonkajsie osvetlenia. V mnohych pripadoch je az neuveritelne ako si majitelia domov dokazu okraslit svoje pribytky a ako medzi sebou sutazia, kto bude mat krajsiu vyzdobu. Je radost ist vecer von, ked vsetko je rozsvietene. Skutocne je co obdivovat. Klara nevie odolat a skoro pravidelne vecer v poslednom case vybehne do ulic, aby sa pokochala v tej parade. Ja som nie az tak nadseny a mne staci ked nahodou idem vecer autom aby som tu krasu obdivoval z auta, maximalne trochu pribrzdim ked ma nieco zaujmei Od dneska pre Klaru to bude este viac zaujmave, ked sa zajtra vyberie prejst, bude uz skutocna Vianocna nalada. Najmenej 25 az 30 cm cerstveho snehu.

Posledne roky na moje narodeniny zvykli k nam prist z Toronta Bela a Hana. Nebolo to inac ani tento rok. Akurat, ze odisli o jeden den skor pred mojimi narodeninami kvoli tomu, ze sme ocakavali v ten den dalsich hosti. My sme zvykli mat uz par dni predtym vyzdobeny a rozsvieteny stromcek. Oproti zvykom na Slovensku, kde sa obycajne robi stromcek vecer pred stedrovecernym dnom, my ho robime ovela skor, aby si uzil clovek tej Vianocnej nalady dlhsie. My sme uz mali fakticky vsetko urobene pred dnom mojich menin. Meniny sa tu neoslavuju, ako to vacsina ludi vie, ved to by jeden rok musel mat desat tisic dni aby sa len ciastocne zmestili vsetky roznorode mena do jedneho roku. Aj tak mi milo padlo viacero gratulacii hlavne zo Slovenska a rodiny, ba dokonca aj z Nemecka. Ovela vacsi pocet gratulacii som dostal k mojim narodeninam. Velmi ma potesili. Vdaka za vsetky gratulacie aj touto cestou! Miesto bociana ma priniesol cez komin svaty Mikulas. Preto asi mi moji rodicia dali druhe meno “Mikulas”. Pri birmovke mi este pribudlo meno Metod. Cize, plnym menom som Milan Mikulas Metod. Teraz sa zo mna nesmejte! To bol vyber mojich rodicov “nech im je zem lahka”, nie moj!

Po skonceni NHL hokeja nasich Ottawskych “SENATOROV”, s Montrealskym muzstvom “CANADIANS” sme vsetci odpochodovali spat znechuteni z prehry 4:1 a s vystrahou v rozhlase a TV, ze sa blizi k nam prva seriozna snehova burka ktora k nam pride bud v noci, alebo dnes nad ranom. Bude vraj trvat celych 24 hodin az do zajtrajska obeda a ma nam dat minimum 30 cm snehu pri silnom vetre. Ked som rano okolo piatej vybehol z postele urobit kavu, nakukol som von a ziadna burka sa nekonala, na zemi bol len poprasok z minuleho dna. Ked som ale o hodinu znovu vybehol pozriet sa ci mi uz priniesli noviny, vonku to uz fucalo na plne obratky a neprestava doteraz. Niekedy to snezenie je velmi huste, niekedy menej, ale vietor z burky robi skoro fujavicu. Este vcera som mojmu treningovemu partnerovi Frantovi oznamil, ze trenovat dnes rano nepojdem. Kto by sa vybral niekde v takom necase, ked nemusi. Neodpocival som, hoci som bol v posteli. Ostavalo mi len nejakych 100 stran z rozcitanej knihy CROSS COUNTRY od James Pattersona. Rozhodol som sa ju docitat aby som dnes mohol zacat jeho dalsiu knihu: 7th HEAVEN. Zobudil som sa okolo jednej v noci a cital som asi dve hodiny, aby som potom este zdriemol a pustil sa do novin.

Ked som bol vcera pre dievcata na plavarni, zastavil som sa u masiara na “Main Street”. Potrebovali sme uvarit nieco ineho aby sme mali na obedy co jest. Po uvahach s Klarou sme navarili fazulovu polievku s krupami. Kombinaciu ktoru som este nerobil. Ale aby bola chutna, potreboval som dat nieco udeneho do nej. Kupil som udene rebra a udene koleno. Rebra sme odlozili na vianocnu kapustnicu Varil som len koleno. Este pred skoncenim toho hokejoveho zapasu polievka bola urobena! Je podla mojej chuti! Dnes z rana som vybavil svoju korespodenciu a myslel som si, ze zacnem pisat prispvok na moj BLOG. Omyl, Klara ma nahnala do basementu preliat dva demizony bieleho vina a pridat do nich potrebne pridavky, aby sa vino stabilizovalo a cistilo, naviac zalozit dve vedra cerveneho na fermentaciu. Nie velmi sa mi do tej roboty chcelo, hlavne k voli bolavemu chrbtu. Nie je to ziadna radost dvihat tazke demizony v takom stave ako je moj chrbat. Ale Klara mi nedala “dychat”, tvrdila, ze ked to urobime mozem odpocivat, alebo robit co chcem. Tak som suhlasil! Bolo okolo desat hodin rano nasho casu, ked som teda otvoril pocitac a zacal pisat. Uz je 4:30 poobede a este stale som za pocitacom. Skoro rano, hned po precitani novin som otvoril pocitac a cakalo ma asi 25 novych mailov a pocas dnesneho dna este prislo dalsich jedenast. Mam skupinu asi osem az desat regularnych posielatelov mailov ktori mi poslu kazdy den styri a viac mailov, niektori aj viac krat. Nech su to vsetko velmi zaujmave maily, klipy, zarty a podobne, je to priserny zabijak casu, lebo nie su to osobne listy, ktore dostavam velmi zriedkavo, ale len vseliake zaujmave klipy, svandicky a pod. Normalny list od niekoho dostat je velkou vynimkou! Raz za "uhorsky rok" aj ja poslem nieco dalej, ale obycajne je to jeden alebo dva maily z dennych 50. Ti “posielatelia”, co ma obstastnuju mailami a robia vsetko aby som sa nenudil, zrejme maju dost volneho casu, ked vedia stravit tolko casu posielanim.

Vcera poobede som tiez musel trochu makat. Klara sa rozhodla ze musime preliat vyzrele cervene vino. Prehovoril som ju, aby sme do flias dali len polovicku a ostatne vino dali do malych galonkovych demizonov a tie sa prilezitostne preleju do flias. Vacsiu cast prace s umyvanim flias a plnenim robila Klara je som len flase utieral a potom stoploval. Mali sme aj trochu "svandu" s pripravou vecere, lebo sme sa ju rozhodli robit podla jedneho nevyskusaneho receptu: Jahnacie kotlety na hrozne s medom a rozmarinom, velmi dobre a chutne, len to nesmu pripravovat dvaja ludia, lebo vzdy dojde ku konfliktom v kuchyni. V kuchyni moze vladnut len jeden kuchar! Jahnacinu zboznujem na akykolvek sposob.

Inac moje narodeniny sme "oslavili" velmi skromne. Prisli len Zuzka a Peter, Vlasta a Franta. Zial, Lida a Lada sa ospravedlnili, lebo museli ist k vnucatam robit Mikulasa a certicu. Nerobil som veceru ale len nieco, ako sa hovori u vas svedsky stol. Aj to velmi skromne pohostenie lebo vsetci dostali prikaz sa najest doma. Niekedy ma uz netesi vyvarat, ako som spomenul v minulom prispevku. Neposluchli, lebo vedeli ako sa u nas asi veci pripravuju a kolko a tak sa pohostili na pripravenom. Bolo toho dost! Polievka borsc, oblozena misa s vyberom syrov, narezov, zemiakovym salatom a vajciami, tlacenka, ciganska slanina, klobasky, syr hrozno atd... OK, dost pisania, ved som uz nacal tretiu stranu.

Snehova fujavica stale vyvadza a bude este mnoho hodin. Uvidim, ci zajtra pojdem trenovat alebo si budem hoviet rano v teplej posteli, pri dobrej knihe, novinach a kludnych ranajkach, zatial co moje telo bude leniviet a stracat ziskane.

Pozdravuje Milan