Friday, January 01, 2010

Novy rok 2010

Vianocna poladovica, mnoho ludi stratilo elektriku aj na dva dni, my len na niekolko hodin.

Neuveritelne sa stalo skutkom. Ja na bezkach!!!!!

Klara v akcii!!! Odstranuje nasledky poladovice.
V poslednych dnoch stareho roku toto su canadski mladenci ktori stratili zivoty v Afganistane a s nimi aj jedna zurnalistka. Vsetka cest ich pamiatke!!!!Ottawa 01 01 10 – New Year
Ako som predpokladal, noveho roku sme sa nedockali. Dve hodiny pred jeho prichodom sme vsetci boli v posteli v hlbokom spanku. Novy rok sme privitali rano bez pripitkov, objimania, bozkavania a zelani vsetkeho najlepsieho. Porusili sme dobru, zauzivanu tradiciu, ale nijak sa preto necitim vinnym. Naopak, usetril som si ranajsiu pijacku “opicu”, “hangover” z nadmerneho dlhodobeho popijania v ocakavani prichodu noveho roku. Zrejme aj tisice ludi v Ottawe sa tiez vyhli tazkemu pitiu, lebo policajne hliadky, ktore boli na cestach v pohotovosti celu noc, podla ranajsieho reportu zadrzali iba jedneho automobilistu z podozrenia, ze mal viac vypite ako dovoleny limit. Na skoro milionove mesto to je vyborna znamka socialnej ukaznenosti a discipliny.

Prirodzene, ze sme si aj my dovolili vypit par poharov vina pocas celeho poobedia a vecer. Bolo to s mierou a z mojej strany s nezvyklou zdrzanlivostou. Dokonca som si dovolil vypit aj pohar ci dva sampanskeho spolu s Mariankou pri veceri. Ja neznasam nic co ma bublinky a teda sampanske je premna “no-no”.Marianka zriedkavo vypije nieco alkoholickeho. Pre nas oboch to bola vynimka na naliehanie Klary, ktora tu flasku sampusu priniesla, ked skocila do potravin kupit cerstvu bagetu, ktoru potrebovala k specialnemu predkrmu “a’la Gabi Takacs”. Aspon podla Klary, ktora tento predkrm, odkukala od neho, ked sme tam boli pred nejakymi styrmi rokmi v lete na navsteve. Ked som pred vianocnym nakupom kupil tie spominane Bromontske kacice, mali velke pecienky. Klara ich odlozila s tym, ze si ich urobime v predvecer noveho roku. Jedna sa o na masle opecenych platkoch jablk, opecenej bagete a na vrch sa polozi opecena pecienka. Tato pochutka sa zapija so sampanskym. Po tomto predkrme sme si dali len tanier mnou urobenej kapustnice a to bolo vsetko. Viac by sa do nasich zaludkov nezmestilo. Totiz, mal som este v ladnicke odlozeny: New Zealandsky: Frenched Rack of Lamb, ktory som planoval mat na Silvestrovsku veceru. Well, bude z toho novorocna vecera. To je jedno z mojich najoblubenejsich jedal. Je vhodne takto zacat novy rok. Na veceru som pozval aj Frantu a Vlastu, je toho tolko!

Uz druhy, ci treti den nam vytrvale snezi. Nie je to nic vazneho. Za vcerajsok a dnesnu noc spadlo okolo 10 cm cerstveho snehu. Klara pred chvilou vybehla na terasu a predtym, ako ju zacala cistit od snehu, vrhla sa odlozit na stranu terasy polamane konare z toho jedneho krikoveho stromu. Konare boli olamane od mrznuceho dazda z pred niekolkych dni. Urobil som par fotozaberov z tohoto jej usilia. Chysta sa vybehnut na bezky, lebo je celkom prijemne zimne pocasie s lahkym snezenim a vrstvou cerstveho snehu. Provokuje aj mna ci nepojdem? Necham jej preslapat stopu a potom mozno, hahahahaha! Fakticky, pred par dnami som sa konecne nechal vyprovokovat a bol som na bezkach a stihol som obehnut raz nase golfiste. Nebolo to prijmne, lebo po tej ladovcovej burke bol len lad s malou pokryvkou cerstveho snehu. Na tom lade sa mi velmi podsmykovali palice ani nie tak bezky, ktore som mal dobre namazane.

Franta, moj treningovy partner, sa v pondelok vratil z tyzdenneho pobytu na Kube. Pochvaloval si more a plaz, bol vsak sklamany z jednotvarnosti jedal, “lacneho” nie najcistejsieho byvania a vsadepritomnej policie a tajnych. 50 rokov ich vitaznej socialisticko – komunistickej revolucie prinieslo len “free education”, bezplatne zdravotne poistenie a spinave ambulantne miestnosti, chatrajuce, spinave ulice a domy s hromadou starych 50 rocnych aut a par cerstvejsich Skodoviek. V ramci treningovej solidarity ja som pocas jeho dovolenky tiez dovolenkoval, odpocival a lenosil cely ten tyzden. Vcera a predvcerom som seba aj jeho vyprovokoval ist si zatrenovat, aby sme aspon posledne dni stareho roku zakoncili na pozitivnu notu. Pozitivna bola aj skutocnost, ze som vobec nedostal svalovu horucku a trenovali sme ako v najlepsej kondicii. Ten tyzden lenosenia s trochou nadmerneho uzivania alkoholu a hostenia sa vybornymi jedlami bolo devastujuce na moj vzhlad, ved uz aj bez toho, sa moje boky a brucho zdulo este viac! Hanba na byvaleho telocvikara a propagatora fitnesu. Vcera som nelenosil ani na domacej pode. Poobede sme sa pustili s Klarou do prace s vinom. Dva demizony cerveneho vina si vyzadovali preliat do novych na “stabilizaciu” a dalsie dve vedra bieleho preliat do demizonov na druhu fermentaciu. Klara este preliala tri male galonove demizony cerveneho vina do flias. Ja som stuploval. Urobene a zas na kratky cas mame pokoj.

Nasu vianocnu naladu a posledne dni poznamenali aj velmi bolestive a smutne udalosti, ked v Ottawe po viac ako 25 rokoch bol zavrazdeny starsi 51 rocny dostojnik policie v sluzbe, dopichany nozom do krku, ked pokojne sedel v policajnom aute a pisal zapisnicu z nejakeho incidentu, nemajuc nic spolocneho s vrahom. Stalo sa to o 4:30 rano, parkujuc pri nemocnicnom “emergency” oddeleni. Eric Czapnik, povodom z Polska, otec styroch deti, ktory sa stal policajtom dost neskoro v jeho bohatej kariere roznych zamestnani. Co je najsmutnejsie, ze jeho zivot vzal 43 rocny Kevin Grecson, pred casom dekorovany dostojnik RCMP, sluziaci v Saskatchewane, degradovany pre podobny incident vyhrazania sa smrtou nejakemu mormonskemu cirkevnemu biskupovi. Druhou smutnou a tragickou udalostou z pred dvoch dni, bola doteraz najvacsia tragedia kanadskych vojakov sluziacich v Afghanistane, ked pri rutinnej hliadke nedaleko Kandaharu zahynuli v obrnenom trasporteri pri masivnej explozii, styria nasi mladi vojaci a vzhladna a popularna zurnalistka, 34 rocna Michelle Lang, pisuca pre Calgary Herald noviny. Je to prva canadska zurnalisticka obet, ktora zahynula ked doprovadzala vojakov pri ich hliadke. Dalsi styria vojaci boli tazko zraneni! Chmurny koniec stareho roku a nie tak vesely zaciatok noveho.

V novinach The Ottawa Citizens koncom roku, “senior redactor” Robert Siblej uverejni v dvoch pokracovaniach “esej” pod nazvom: THE DECADE OF NEW WORLD DISORDER? V tejto, eseji argumentuje, ze 50 rokov “anti–west”, protizapadneho intelektualneho myslenia nas okradlo o schopnost branit nas sposob zivota! V uvode cituje znameho francuzkeho filozofa Jean-Francois Revel: “Civilizacia ktora sa citi vinna za vsetko co je, nebude mat volu, dostatok energie, presvedcenia a odvahy sa branit”. Tento citat je z jeho knihy “Ako odumieraju demokracie”. Tu knihu uz mam dlhe roky. Spomenuta esej je fantastickym svedectvom kde sa nasa zapadna civilizacia ruti! Nie je to len invazia islamu, ktora podkopava nase demokracie a liberalne myslenie, ale su to tiez “green”, kde cerveni sa stali zeleni a presne tak ohrozuju nas sposob zivota, ked nie viac ako moslimstvo. Skoda, som na konci druhej strany a teda na konci mojho limitu, a tak sa nemozem trochu viac rozpisat na hore uvedenu temu. Mozno nabuduce.

Prajem kazdemu vsetko najlepsie do noveho roku a dalsich. Nech vas sprevadzaju len uspechy, dobre zdravie a pohoda pocas celeho roku a potom.
Pozdravuje Milan