Sunday, December 07, 2008

Parlament Hill protest


V sobotu pred obedom sme sa vybrali s Frantom a Vlastou na "Parlament Hill" na protestnu demonstraciu proti koalicii ktoru vytvorili liberali, NDP, v spolupraci s Quebeckymi separatistami a na podporu konzervativcov na cele s prime ministrom Harperom.

Ottawa 12 06 08 – sobota
Pred asi hodinou som sa vratil z demonstracie pred nasim parlamentom. Prvy krat v zivote som sa zucastnil na nejakej protestnej akcii. Tentokrat proti koalicii troch do lava prdnutych, pardon, udretych politickych stran. Koalicia liberalov, NDP a separatistov sa snazi pozbavit mandatu vladnucu vitaznu konzervativnu stranu. Bola to masivna demonstracia za podporu sucastnej konzervativnej vlady na cele s prime ministrom Harperom. Podobne demonstracie za koaliciu a proti sa konali po celej Kanade. Vyvolala to politicka kriza, ktora vznikla po nedavnych volbach, kde konzervativna strana volby vyhrala zo zvysenym poctom poslancov ako posledne. Do vacsiny im vsak chybalo asi tucet kresiel. Liberali skoncili na cele s Dionom s najnizsim poctom kresiel v historii strany. Na natlak clenstva Dion sa oficialne vzdal funkcie lidra. Stranu bude viest len do kongresu v maji, kedy liberali budu volit noveho vodcu. Silne lavicova strana NDP ziskala tiez niekolko extra kresiel pod vedenim Jacka Laytona ala “Taliban Jack” alebo maly Lenin. Separatisticka strana Bloc Quebecois pod vedenim Gilles Duceppe par kresiel stratili. Aj ked by sa Liberali a NDP spojili do koalicie dvoch stran, stale by im chybalo niekolko desiatok kresiel aby mohli vysadit zo sedla konzervativcov. Tak sa obaja “Taliban Jack” spojil s Dionom a spolu hned po volbach zacali bez hanby rokovat so separatistami, ci ich snahu podporia ked vytvoria koaliciu? Ci ich podrzia najmenej 18 mesiacov vo volbach parlamentu? Quebecky separatisti su ultra lavicovo orientovani, prirodzene ako by nemohli podporit sudruhov z inej socialistickej strany podobne orientovanej? Vsetci sa spikli proti konzervativcom a pri prvej moznosti volit v parlamente, rozhodli sa vyjadrit nedoveru sucastnej vlade! To sa malo stat nejak pred desiatimi dnami.
Demonstracia trvala jednu hodinu, vela kratkych prejavov, hulakania na podporu Harpera a na hanbu koalicii za ucasti asi 3 tisic protestantov. Zima, vietor! Velmi neprijemne studene pocasie!
Po vseobecnych volbach z pred asi dvoch mesiacov po prejave GG z tronu, kde uviedla program konzervativnej strany vsetko bolo “dandy good”! Program bol prijaty poslancami parlamentu. O tyzden potom minister financii predniesol v parlamente ekonomicky – financny prehlad, kde stoji Kanada, usporne opatrenia vlady a predbezny odhad, co bude v statnom rozpocte planovanom koncom januara. Jeden navrh uspornych opatreni bolo zrusenie podpory statu politickym stranam s $1.95 za kazdeho volica. Po tomto navrhu sa rozputalo politicke peklo. Pre liberalov by to znamenalo stratu asi 4 milionov a hotovu smrt strany, pre NDP priblizne dva miliony a pre separatistov 80% ich rozpoctu. Vodcovia nemohli uviest tuto stranku uspornych opatreni ako dovod (to by ludia nevedeli prijat, ked v sucastnej ekonomickej situacii vsetci musime pritiahnut opasky) tak napadli Harpra, ze nic nerobi pre zlepsenie ekonomiky v Kanade a chcu jeho hlavu. Faktom ostava, ze Kanada si najlepsie vedie v ekonomike zo vsetkych vyspelych krajin. Harper tusiac, ze strati vladu prelozil moznost volit nedoveru ku konzervativcom o jeden tyzden neskorsie. To mu dovolilo odvolat z europeskej navstevy nasu GG (Governor General) a este pred moznostou volit vyziadal si audienciu, kde s nou stravil viac ako dve hodiny. Podarilo sa mu ju presvedcit aby docasne zrusila zasadanie parlamentu do 26 januara kedy minister financii pride s rozpoctom krajiny. Konzervativna strana si zachranila zivot na dalsich 40 plus dni. Pred tyzdnom sme boli u Kunstadtov na veceru. Zuzka ako vzdy pripravila paradnu veceru!
Ked koalicia sa nerozpadne a poslanci vacsinou rozhodnu vyslovit nedoveru po rozpocte, ostavaju dve alternativy co sa stane. Bud GG ponukne vytvorenie vlady timto trom lavicovym vagabundom, alebo vyhlasi nove volby. V nasej parlamentnej demokracii je absolutnou zriedkavostou vytvarat koalicie, to sa nikdy nestalo! Podporu niektorej strany pri volbach legislacii ano, ale nie koaliciu. Konecne, v parlamente nie je nikdy viac ako tri alebo styri strany. Posledne aj ked sa “Green” snazili a mali kandidatov vo vsetkych volebnych distriktoch, nezvolili ani jedneho reprezentanta do parlamentu. Zatial tato “svata trojica laviciarov” vyhrozuje, ze budu volit proti rozpoctu a pozbavia moc konzervativcov nech prinesu hoc aj ten najlepsi rozpocet. Potom bude na GG, ci da vladu do ruk lavicovym lumpom, ktori by chceli sa ujat moci bez toho aby ich zvolili ludia a mali pravo vladnut Druha alternativa je ze GG vyhlasi nove volby. To by bolo spravnejsie rozhodnutie! Radsej utratit 300 milionov na nove volby, ako nechat utratit sprisahaneckou trojicou 30 miliard, ktorymi chcu zachranovat Kanadu, ktora zachranu takeho rozmeru nepotrebuje.
Aj ked cesty a chodniky boli zasnezene, dievcata sa vybrali na plavaren!
12 07 08 – nedela
Bol by som tento prispevok ukoncil este vcera vecer ked v pisani ma prerusilo viacero telefonatov cez Skype. Jednym z nich bol synovec Marianky. Stravil som s nim v debate najmenej hodinu, ked nie dlhsie. Tema: viera a neviera! Horucu debatu som hasil usrkavanim kanadskej whisky. To ma dorazilo a siel som spat! Rano som vysiel von a trochu som pozhrnal niekolko cm snehu, co spadlo pocas noci. Zbytocne, lebo okolo osmej zacalo znovu husto snezit a este doteraz neprestalo!
Na ceste k plavarni mali moznost obdivovat krasu zasnezenej prirody a nasho okolia.
Pozrel som sa von, prave zaparkovala svoje auto Pirretta a slape si to v snehu k nam. Myslim, ze znovu obaja s Evou vypadneme na par hodin aj ked sa mi v takom pocasi nikde nechce ist. Ubehli skoro tri tyzdne od mojho posledneho prispevku. Uz sa ani nejdem ospravedlnovat! Ale moja vsetka pozornost bola venovana hlavne politike. Pred dvoma tyzdnami sme skocili navstivit mojho bratranca Janka. Necitil sa najlepsie. Prekvapilo ma, ked Janko vysiel von a tlacil pred sebou “walker” stolicku na podporu chodze a rovnovahy. Predchadzajuci vikend sa uz citil lepsie a tak som ho doviezol k nam a ako uz tradicne vzal som ho hned v sobotu do kina na film: Transporter 3. Obom sa nam film pacil, je plny krkolomnych akcii, paradnych bitiek a tak trochu aj lasky. V hlavnej ulohe Jason Statham a Natalya Rudakova pehata zvodna kraska.
Perfektna predvianocna nalada vsade, hlavne vecer ked su osvetlene domy Vianocnou vyzdobou a osvetlenim.
V nedelu sme vsetci traja isli na velmi ocakavany velkofilm: Australia v hlavnej ulohe Nicole Kidman a Hugh Jackman. Vyborne urobena drama, doporucujem vidiet! Zazitok! Dnes asi do kina nepojdeme! Z novych filmov iba jedna premiera s nazvom “Punisher” The war zone. Je to vraj drastak, nonstop nasilie. Bol by Ok pre mna, ale pochybuje, ci by sa pacil Eve. Pravdepodobne sa vypravime niekde do obchodov aj ked neplanujem nic vazneho kupovat. Vianocne darky som uz kupil davnejsie, tie uz sluzia k nasmu uzitku. Pre Marianku velku sirokouhlu “flat” HD televiziu. Pre mna novy laptop, novu “flat”obrazovku pre pocitac dole v pracovni, novy scanner a pre nas oboch novu mycku.
Eva sa cini aj umelecky, maluje na sklo! Mne k mojim meninam namalovala dva demizonky!
Som na konci druhej strany a teda cas koncit! Pockam si na fotografie z tej demonstracie ktore robil Franta a nejake pridam! Mam aj inych dost, nieco len vyberiem! Dakujem za vsetky gratulacie k mojim narodeninam! Pozdravujem a prajem prijemny December.

Milan