Friday, December 01, 2006

Konflikt civilizacii 2 - pokracovanie

Len pred dvoma mesiacmi sme sa tesili takemuto pohladu z nasej terasy

Ottawa 11 30 06 – stvrtok
Posledny den novembra! Pravdepodobne posledny den tepleho, aj ked nie pekneho pocasia! Rano lahky dazd, teraz poobede vytvale leje. Teplomer ukazue + 15 st.Celzia. Dievcata som odviezol na plavaren a po mensom nakupe potravin som ich aj vyzdvihol. Tazko uverit, ved zajtra bude prvy den decembra! Na “Zapade” posledne dni mali katastrofalne pocasie. Victoria v BC sneh, Vancouver niekoko dni dazdov, zaplavy a konecne hromady snehu. Na druhej strane Skalistych hor v Calgary -24 st. a trochu hore na severe este viac. Zatial my v Ontariu sme si uzivali skoro letne pocasie. Dnesnym dnom tejto pohode bude koniec! Vecer sa ma znizit teplota k 0 stupnom a zajtra silne zchladenie. Poobede sa ma prihrnut fujavica s narazovym vetrom az 70 km/hod. S asi 10 cm snehu. Ta nadielka prichadza od zapadu – ze by pomsta prirody za nas hriesny “good time”?


Podobne ako na tomto zabere z minuleho jara to vyzeralo vcera po vytrvalostnych dazdoch, mierna povoden!

Samozrejme, ze nie! Priroda nie je “moralna” alebo “nemoralna”, ona len je, aka je! To len v hlavach nerozumnych, pobluznenych alebo primitivnych ludi moze vzniknut nazor, ze akakolvek prirodna katastrofa je aktom rozhnevaneho Boha, ktory chce potrestat hriesnikov! Pred rokom a nieco, mesto New Orleans bolo postihnute katastrofalnou povodnou, ako dosledok hurricanu Katrina. “Reverend (duchovny) Pat Robertson”, najznamejsi Americky evangelista a nedavny prezidentsky kandidat dal vinu nejakej “hriesnej” lesbickej komediantke, ktora zila, ci zije v New Orleanse, zato co sa stalo! Ze by vsemohuci, omnipotent a dobrotivy Boh za hriechy jednej osoby potrestal cele mesto a tisice ludi smrtou? Pat Robertson by bol neskodnym komediantom, ktoreho nemoze rozumny clovek brat vazne, keby bol vynimkou. Skutocnost je, ze on je typicky priklad mnohych, co su u moci a silne ovplyvnuju politiku USA. Nie su to len Americki evangelisti, mnoho duchovnych vodcov napr. z Azie vinia 2004 tsunami za ludske hriechy od pitia alkoholu, tancovania v baroch az po porusovanie pravidiel “sabathu” a nie za posun tektonickych vrstiev”.


Nuz a takto to zacalo vyzerat dnes poobede, ked sa prihnala nepohoda pocasia. Snehova burka, poladovica, krupy avsetka mizeria s tym.

Ja si myslim, ci spravnejsie, domnievam sa, ze “pomsty” ako moralny koncept su schopni len ludia. Takyto zjav je hadam nepoznany v prirode, vo svete zivocichov, zvierat a inych tvorov. Nevenoval som tejto problematike pozornost, spominam si len, ze “pomsta” existuje ako sucast ludskej kultury (ked sa da tak nazvat), vyrazne vo svete Islamu. Nevylucujem, mozno aj v inych spolocnostiach. “Zub za zub – oko za oko” ci tak nejak je znamy hlavne nabozensky koncept islamu, koranu, ale urcite aj Biblie, stareho ked nie noveho zakona. Pred dvoma, ci troma mesiacmi tu v Ottawe, dospely mlady muz, moslim, zabil svoju sestru, aby ocistil renome rodiny, len preto, ze si dovolila sa spriatelit na Univerzite, kde studovala s “ne-moslimom”!

Profesor Richard Dawkins

Ospravedlnujem sa! Do problematiky “pomsty” som nemal umysel zachadzat. Skor som chcel vratit sa k zacatej tematike z mojho posledneho prispevku “clash of civilization”, ako nazval a popisal Samuel Huntington konflikt Islamu a Zapadu vo svojej knihe. Hangtinton pise, ze billion (plus-minus) moslimov vo svete, je presvedcenych o ich superiorite v porovnani k druhym kulturam a su posadnuti inferioritou ich moci! Jedno je vsak iste, ze “evil” zlo, ktore konecne prislo aj na nase brehy kontinentu, je nie len zlo terrorizmu! Co sucastne prislo, je zlo extremnej nabozenskej viery a jej politickeho vzostupu. Predstavitelia zapadu, ktori nastoja na tom, ze nas konflikt je nie s Islamom sa velmi mylia, ako pise Sam Harris v kapitole “The problem with Islam” z jeho knihy “The end of Faith”. Uvadza, ze podobny, ked nie, tak ortodoxny problem je aj s inymi velkymi nabozenstvami. Nechajuc im volnu ruku, vsetky nabozenstava by sklzli k zniceniu ludskeho stastia svojimi ortodoxnymi zakonmi. Dalej tvrdi, ze nasim nepriatelom je nic ine, ako viera sama o sebe.

Sam Harris autor knihy The End of Faith


Bolo by podla neho velmi uspokojujuce verit, ze nas dialog (napr. Papez Benedict v Turecku) s Moslimskym svetom by mal priniest ako vysledok, buducu vzajomnu toleranciu. Nic takeho nie je garantovane, beruc v uvahu doktrinu Islamu a ich ideu usmrtit kazdeho neverca – infidela, alebo prevratit na ich vieru! Mimochodom, co je jasne, ze Zapad bud musi vyhrat tento argument, alebo ho vyhrat vojnou! Inac vsetko, co nam ostatne je poddat sa, nevolnictvo, ba dokonca otroctvo!

Dost, aby som konecne aspon nacal ten slubeny dialog psychologicky Wafa Sultan americanky arabskeho povodu zijecej v LA odvysielany televiznou stanicou AL JAZEERA s redaktorom a nejakym imamom. Tu je moj preklad:

--- Konflikt, ktoreho sme svedkami okolo sveta nie je konflikt nabozenstva ani konflikt civilizacii.
--- Je to konflikt medzi dvoma opozitmi, medzi dvoma erami.
--- Je to konflikt medzi mentalitou patriacej do stredoveku a mentalitou, ktora patri do 21- ho storocia.
--- Je to konflikt medzi civilizaciou a zaostalostou, medzi civilitou a barbarstvom , medzi racionalitou a primitivizmom.
--- Je to konflikt medzi slobodou a tyranstvom, utlacanim.
--- Je to konflikt medzi demokraciou a teokratickou diktaturou.
--- Je to konflikt medzi ludskymi pravami na jednej strane a porusovanim tychto prav na druhej strane.
--- Je to konflikt medzi tymi, ktori zaobchadzaju so zenami ako keby boli zvierata a tymi, ktori s nimi zaobchadzaju ako s ludskymi bytostami.
--- Co dnes vidime je nie konflikt civilizacii! Civilizacie nemaju konflikt, oni medzi sebou sutazia!

Ked reporter prerusil jej monolog a poukazal, ze to bol Samuel Hantington, ktory zacal pouzivat vyraz “Clash of Civilization” Wafa Sultan pokracovala:

--- Moslimovia su ti, ktori zacali pouzivat tento vyraz!
--- Moslimovia su ti, ktori zacali konflikt civilizacii!
--- Prophet Islamu povedal: ”Ja som dostal prikaz bojovat proti ludom do toho casu, pokial zacnu verit v Allaha a jeho posla, hlasatela”.
--- Ked Moslimi rozdelili ludi na Moslimov a ne-Moslimov a zacali bojovat proti nim do vtedy pokial nezacnu verit v to, comu oni sami veria, vtedy zacal konflikt a vojna!
--- Aby tato vojna mohla skoncit Moslimi musia prehodnotit svoje Islamske knihy a curricula – plany, ktore su plne vyziev do boja proti nevercom.

Ked sa pritomny imam ohradil proti jej charakteristikam, ze on nikdy neurazil vieru inych, Wafa Sultan pokracuje:

--- Ktora civilizacia na tomto svete vam dovoluje oznacovat ludi “menami”, ktore si oni nezvolili a hlboko ich urazaju!
--- Raz ich volate “Ahl al-dhimma”, inokedy “Ludia knih” (People of the Book), casto ich porovnavate s opicami a prasatmi, alebo nazyvate krestanov: “Ti co sposobili Allahov hnev”! Kto vam povedal, ze su to “Ludia knih”! Oni nie su!
--- Vsetky uzitocne vedecke knihy, ktore mame a uzivame su ich, “ovocie” ich slobod a tvoriveho myslenia.
--- Kto vam dava pravo volat ich “Ti co rozhnevali Allaha” alebo “Ti ktori zisli z cesty spravnosti, ktori su na omyle” potom prist tu a prehlasovat, ze vase nabozenstvo vam prikazuje neurazat vieru druhych?

--- Ja som nie krestankou, moslimkou alebo zidovkou! Ja som secularnou ludskou bytostou! Ja neverim v nadprirodzene, ale ja respektujem pravo druhych v to verit!!!!

--- Imam: Si teda kacirkou, bludarkou?
--- Mozete povedat co chcete, ja som secularnou ludskou bytostou, ktora neveri v nadprirodzene…..
--- Imam: Ked si kacirkou, potom nema vyznam s Tebou diskutovat a vyvracat Tvoje nazory, pretoze sa ruhas Islamu, prophetovi a Koranu!
--- Moje nazory, moja osoba to je moja osobna vec, ta vas nema co zaujmat, ci verim, ze messias je Boh, syn Marie, alebo satan je Boh, syn Marie – nechajte ludom verit v co chcu!
--- Zidia prekonali uzasnu tragediu (holocaust) v minulosti a priviedli svet ich respektovat pre ich znalosti, nie pre ich terror! Respektovat pre ich tvorivu pracu, nie pre ich krik a plac!
--- Ludstvo dlzi strasne vela zidovskym vedcom za ich objavy a vedu 19-teho a 20-teho storocia. 5 milionov ludi roztrusenych po celom svete sa dokazalo zjednotit a ziskali vsetky svoje prava a uznanie cez pracu a ich znalosti!
--- My sme nevideli jedneho zida vybuchnut sam seba v Nemeckych restauraciach; my sme nevideli jedneho zida nicit kostoly; my sme nevideli jedneho zida protestovat vrazdenim druhych ludi.
--- Moslimi zbombardovali sochy Budhu v Afganistane na trosky. My sme nevideli jedneho budhistu podpalit mosque – mesitu, zabit moslimov alebo vypalit ambassady!
--- Jedine Moslimovia obhajuju svoju vieru vypalovanim kostolov, zabijanim ludi, nicenim konzulatov a ambasad.
--- Takato cesta nemoze dosiahnut ziaden pozitivny vysledok!
--- Moslimovia sa musia zamysliet a opytat samich seba, ako chcu prispiet k ludstvu a ludskosti predtym, ako sa chcu dozadovat, aby ich ludstvo respektovalo!

Co viac dodat? Len povedat, ze Wafa Sultan je jedna obrovsky odvazna zena, ktora sa musi skryvat, lebo je vypisana odmena za jej zabitie po tomto prejave v Arabskej televizii! Vsetka cest Wafa Sultan – GOOD FOR YOU!

Pozdravuje Milan

Za tyzden, ci dva budem po tomto moste cez rieku Mississippy chodit na svahy Pakenhamu lyzovat.