Tuesday, August 22, 2006

Neslavne 38 rocne vyrocie

Kvety na priedomi ale aj backyarde stale kvitnu! Uz nie dlho! Jesen je nedaleko

Ottawa 08 21 06 – pondelok
Prekonal som niekolko dni lenivosti a konecne dnes rano som nasiel odvahu vybrat sa do fitka na ranajsi trening. Vcera vecer mi zavolal Peter, ci ideme. Privital som jeho iniciativu po mojich dnoch neaktivity. My sme spolu netrenovali najmenej dva tyzdne. Peter bol velmi zaneprazdneny a rozbehany v poslednom case. Dva, ci trikrat do tyzdna tenisova liga, naviac priprava “Kunstadt Sport Turnamentu” a robota v busenisse mu nedovolilo najst si dost casu na pravidelne treningy. Po mojom zraneni podkolenia, ja som nemal problem zmenit z tenisu na treningy vo fitko. Akurat posledne dva dni ubehleho tyzdna som nenasiel silu ist trenovat. Dovolil som si trochu polenosit a premarnit dva dni, zial bezucelne! Nic pozitivneho z mojho lenosenia nevzislo. Nezacal som davat dohromady ani text pre moj blog. Nedocital som uz davno rozcitanu knihu a ani vikendove na strany bohate noviny “ Ottawa Citizens”. Kde som bol uspesny su nadmerne, prehnane nakupy potravin, varenie, kucharcenie, ktore mi tiez trochu lezie v poslednom case hore krkom. Este v jednom sme sa trochu cinili! Preliali sme vsetko vino z velkych demizonov do flias, pokial som nejake este mal. Ostatok isiel do 12-tich galonovych demizonkov. Zaplnili sme vsetky volne miesto v tretom stojane! Ked budem kupovat novy koncentrat, to bude najskor az zaciatkom septembra.

Peter, aj ked bol velmi zaneprazdneny posledne tyzdne, nasiel si cas na relaxaciu s pivom v ruke pocas turnamentu a teraz aj cas chodit do fitka!
Musim priznat jednu vaznejsiu prehru v mojich predsavzatiach. Prvy tyzden po navsteve nasho lekara, kde ma informoval o vysledkoch krvneho testu, dokazal som sa vzdat vsetkeho, dokonca aj vina. Nariadil mi odstranit zo stravy vacsinu uhlovodanov, hlavne tie s rychlym vstrebavanim (GI – glycemic index) ako su cestoviny, ryza, zemiaky a cukri v akejkolvek podobe. Zial, tento tyzden som nebol az tak dosledny a k veceri som kazdy den otvoril jednu flasku s ktorou som sa podelil s Marcelou. Bol dokonca jeden alebo dva vecery, kedy som otvoril aj dalsiu. Dobra vyhovorka pre mna, aby som si aj ja z vina usrkol, zdovodnujuc, ze nechcem aby Marcela zbytocne trpela, ked ona moze jest a pit bez miery a ja sa vazne zdrzovat. Nic sa na nu nelepi! Stastna to osoba! Tento tyzden obnovujem svoje predsavzatie a dokonca tyzdna sa pokusim nemat ziaden alkohol. Hahahaha, Milan lzes (klames)! Ako by povedala Marianka. Drink je posledna dobrota ktora mi v zivote ostala. Nejdem sa uplne zriect, len znizit prijem! Ten prvy tyzden abstinencie priniesol pozitivny vysledok, ked moja bezna hmotnost 200 libier, alebo 90 kg zisla dole na 195 lb. alebo 88 kg. Rad by som aj tento tyzden posunul tu rucicku na vahe nizsie. Prirodzene ocakavam, ze tie straty pridu z tukov v brusnej dutine z bokov, zadku, podpazdia a pod.
Dufam, ze par ludi prinieslo kvety na miesta kde pri invazii vojsk Warsavskeho paktu zahynuli ludia pred 38 rokmi. Hanba sovietskemu komunizmu!
Polovicka augusta presla a prve priznaky prichadzajucej alergie na ragweed sa dnes zacali prejavovat castejsim kychanim, tecucim nosom. Este nie je v plnej sile ale tomu neuteciem. Vacsina rozsiahlych priestorov, ktore nesluzia nejakym polnohospodarskym ucelom su v nasom okoli zaplienene touto burinou! Ked to vidim, tak sa hrozim ked ragweed zacne naplno pustat do povetria pel. To je postrach! Volakedy davno v Montreali existovalo mestske “by-law”, kde majitelia pozemkov museli pozemky vykosit, inac ich cakali seriozne pokuty. Tu v Ottawe asi take nieco neexistuje. Pravy opak je pravdou! Socialisticko - liberalna politicky korektna mestska rada zakazala akekovek postreky travnikov. Vsade sa to hemzi burinou, ragweed a ine. Dokonca museli povolit postrek na sportovych ihriskach, lebo prestali byt pouzivatelne. Obnovit prijatelnu travu stalo stotisice, aby konecne deti a mladez mala kde znovu sportovat. Niekedy sa mi zataca hlava z tunajsich kaviarenskych burzoaznych laviciarov s akymi volovinami otravuju ludi.

Ale, ale! Kde sme sa to dopracovali vo vztahoch k susedom? Mr. Slota sedaj na tanky a hurrrra na Madarov! Hahahaha

Ked spominam politicku lavicu, nemozem si nedovolit spomenut tu skutocnu extremnu lavicu komunistov z vychodu a ich proletarsku internacionalnu povinnost zachranit socializmus v byvalom Ceskoslovensku pred 38 rokmi v tento den! Pocitam, ze dnesna generacia nema ani paru o com hovorim a co sme tou invaziou prezivali a ako na nu reagovali. Predpokladam, ze na dnesne vyrocie nie vela ludi vypochodovalo do ulic protestovat proti tomuto kriminalnemu aktu na ludoch Ceskoslovenska. Vyjadrit odpor a nesuhlas proti dvacat rocnej okupacii vojskami byvaleho Sovietskeho svazu. Mozno niekolko starsich pamatnikov polozilo par kvietkov na miesta kde zahynuli ludia davkou z Kalasnikova.

08 22 06 – utorok
Uz davno som nemal tak “nakakane v nohaviciach” zo strachu, ze som vcera stratil cely tento list. Na stastie a po velkom usili som zachranil a nasiel aspon tuto cast listu. Uz som sa videl, ze budem musiet zacat znovu! Ja som vcera list mal skoro ukonceny, chybalo len uviest par viet na zaver. Sedel som von na terase s pocitacom na mojich stehnach a kable zastrcene do vonkajsej zastrcky elektriky. Nevsimol som si, ze v tej zastrcke niet prudu. Tak som veselo usrkoval z brandy a pisal, ked zrazu mi pocitac ohlasil, ze moja baterka uz nema stavu a stratim vsetko co nie je sejvovane. Nez som stacil zachranit nove odstavce, pocitac zhasol. Hned som zapalil vonkajsie svetla na terase a tym aj prud do vonkajsich zastrciek. Bolo vsak neskoro, text co som nesejvoval bol v cudu.

Co bolo este horsie, ze som nevedel otvorit ani “sejvovany” text. (Mimochodom, aky je vyraz v slovencine – ulozeny, zachraneny, ci ako?) Ked som kliknul na datum pod cim som to ulozil, tak v pocitaci zacalo vrcat bez prestania a nijak nekoncilo. Musel som vypnut z prudu pocitac. To bolo jednoduche dole ale laptop uz mal dobitu baterku a to sa nedalo zavriet, vsetko bolo zmrznute. Prskal som, nadaval ale nic nepomohlo.
Prijemny augustovy vecer na nasej terase s pocitacom na kolenach!

Konecne som text nasiel pod inou hlavickou ale len ciastocny, neuplny. Viac, ako pol strany v ktorej som sa venoval trochu sucastnej situacii terroru, invazii Islamu a bliziacej sa tretej svetovej vojne, je prec. Hadam v buducom liste sa k tejto problematike viac rozpisem!

Zaverom chcem len spomenut, ze nemam vela novych fotiek aby som text obohatil aj po vizualnej stranke. Asi sa zas spolahnem na niekolko zaberov nasich kvetov na priedomi a na backyarde. Tie su vdacny object fotografovania!

Je po jedanstej doobeda. Pierretta je tu podla noveho rozvrhu. Ja musim skocit do banky zaplatit emigracnemu uradu 75 dollarov za predlzenie viz pre Marcelu a ziadost odoslat.

Prajem prijemne dni augusta! Vsetko najlepsie do bliziaceho sa septembra!
Milan a spol.