Thursday, January 29, 2009

Zima, nic sa nezmenilo!

Na nasej ulici, zima neustupuje! Naopak, Viac a viac snehu a zimnej pohody pribuda!
Ottawa 01 19 089
Cakam na telefonat od Frantu, neozyva sa! Este v utorok po lyzovacke, zaciatkom tohoto tyzdna sme sa dohodli, ze ked bude pekne v piatok, alebo nie velka zima, pojdeme znovu! Mam taky dojem, ze skutocne existuje nieco ako “telepatia”. Este som nedokoncil poslednu vetu, ked sa ozval na pocitaci signal, ze ma vola Franta cez Skype! Ked som sa prihlasil potvrdil, ze ano! Ideme zajtra na Camp Fortune lyzovat. Pre zmenu jeho autom. Ako obycajne, my sa stretneme pri “Hazeldean Mall” na parkovisku. Tam prehodime do mojho, alebo jeho auta nase lyze, palice a ostatne vybavenie. V piatok nebudu idealne podmienky, ako posledne v utorok, ale aj ked bude viacmenej zamracene pocasie a kde tu vlocka snehu, teplota bude okolo -4 st. Celzia a to je prijatelne na prijemne lyzovanie. Vyssie som spomenul utorok. To bolo senzacne slnecne pocasie, ale brrrrrrr velka zima! Tie svahy na ktorych na Camp Fortune lyzujeme su na odvratenej strane od slnka a tak sediac na vytahoch a pri zjazdovani vacsinou sme v tieni. To samozrejme pridava k studenemu pocasiu, ako ho clovek citi na sedacke alebo pri zjazdovani. Aj tak v utorok sme urobili nasich 10 jazd a sli sme do chaty zjest obed co sme si priniesli. Potom nazad domov! Zima je krasna, niekedy bolestiva, ale je to cas nasej prirody a existencie.
Dnes rano, velmi skoro este pred siestou hodinou ma cakala rozcvicka na nasej “driveway”, poodhadzovat z nej sneh, co sa naakumuloval za vcerajsi den a noc. 18 cm noveho snehu v neustalom snezeni pocas celej stredy a nasledujucej noci do dnesneho rana. Nebol to “big deal”, lebo vecer prisli nasi kontraktori a ocistili vsetko na nasej ulici a tak ostalo len par centimetrov nocneho snezenia, aby som ho ja odstranil z nasej driveway a chodniku. Ked som sa po osmej rano vybral do fitka, cesty boli od snehu ocistene ale na asfalte bol tzv. “black ice”, velmi nebezpecna vec. Nieco ako poladovica ktoru nevidis! Ked sa pokusis brzdit aj ked mas zablokovane pneumatiky smykal som sa dalej! To ma prebralo z ranajsej ospalosti, ked som naraz pri brzdeni stratil kontrolu nad autom. Hned som spozornel a spomalil! Ved tato situacia pred par dnami sposobila v Ottawe viac ako 220 automobilovych havarii za jedno taketo rano.

Ja som do fitka prisiel bez ujmy na zdravi a dufam, pocas treningu som len to zdravie trochu posilnil. Iduc nazad domov, zastavil som sa v banke, vybrat nejake peniazky a tiez v Sobey’s dokupit zemiakovy salat. Ako vzdy, ked vstupim do potravinarskeho obchodu odidem s daleko vacsim nakupom. To bol aj dnesny pripad. V poslednom mojom prispevku z pred nejakych desat dni som spomenul, ze sme boli pozvani na veceru k Frantovi a Vlaste. Franta dopredu ohlasil, ze bude robit “roast beef” podla specifickeho receptu ziskaneho z internetu. Musim povedat, ze bol perfektny ako presne ma byt. Hadam len Gabiho roast beef by ho predcil! Ako som sa prechadzal po predajni, vsimol som si, ze maju “Prime Roast Beef” na zlave. Kupil som pekny kus inspirovany Frantom a jeho vysledkom. Vsimol som si, ze v predajni mali aj pekne hovadzie rebra, ktore som uz davno nerobil. Kupil som aj tie! Vyzera to, ze budeme mat tento vikend mensie hody! Franta a Vlasta idu v sobotu na nejake party a ked som hovoril s Petrom, nema vraj ziaden program. Musim ale prehovorit s jeho bosom “Zuzkou”! Uvidim, ci su cez vikend volni, ak ano, tak na ten roast beef pozvem ich aj Ronyho, co v poslenom case byva u nich. Nejak to v jeho manzelstve vrze.

Ako dalej? Do lava ci do prava? Tazko sa rozhodnut! Tolko snehu, ze nie je vidiet kde ist! Chuda Marianka!
Od mojh o posledneho prispevku ubehlo hadam desat dni! Dnes ma prekvapil telefonat od mojho brata Joza, ze ci zijem, lebo uz skoro dva tyzdne som nic nenapisal na moju web stranku. Neostalo mi nic ineho ako sa ospravedlnit, za moje meskanie, ktore ospravedlnenie patri aj mojim nahodnym citatelom mojho blogu, bolo sposobene s mnohymi vyznamnymi udalostiami nasho politickeho zivota na tomto kontinente. Ale nie len tym! Kedykolvek som otvoril internet, cakali ma desiatky mailov. Kedykolvek som sa chystal zacat pisat moj prispevok na blog bol som zaskoceny s desiatkou alebo dvoma vseliakych mailov. Ked konecne som vsetky otvoril a prezrel, pripadne jeden alebo dva poslal dalej bol som vycerpany a moj cas v koncoch, ked som chcel ist pozriet nejake tie politicke programy v telke. Nuz a tak som pisanie vzdy odlozil na dalsi den!

Prezili sme krasny vecer u Vlasty a Frantu! Super vecera a prijemny pobyt!
Trochu ma to hneva, ze som si pri vsetkych vzrusujucich udalostiach za poslednych desat dni nenasiel trochu casu priebezne napisat niekolko mojich dojmov z tychto udalosti. Ved ked doslo k inauguracii prezidenta “elect” Barak Hussein Obama” stravil som urcite 10 hodin pred telkou. Nie preto, ze som zalubeny do Obamu, prave naopak, ze som velmi kriticky. Nieco z dojmov som napisal v mojom osobnom liste mojmu kamaratovi Sanovi do Nemecka. Ale, ked som si chcel ten mail vybrat, zistil som, ze som ho vymazal aj ked som si myslel, ze by sa moje dojmy hodili uviest v tomto prispevku. Isiel som do “Recycle Bin” a ani tam to nie je, cize definitivne stratene. Skoda, lebo som sa v tom maily vyjadroval k inauguaracii Obamu za prezidenta USA. Prezrel som moje odoslane listy, ale aj prisle a nikde som to nenasiel. Ano, nie tak davno som vsetko vymazal. Lebo toho tam bolo tak vela. Je pravda, ze som sa velmi kriticky staval v minulosti k volbe Obamu za prezidenta a ani dodnes nemenim svoj nazor. Uznavam, ze strasne vela ludi nie len v US alebo Canade a vo svete boli omracene jeho osobnostou, schopnostou obalamutit masy jeho senzacnou a perfektnou retorikou, perfektnym usmevom a stihlym sportovym pohybovanim. Vsetka cest jemu! Ale moj nazor nezmeni az mozno za dva roky, ked to prezije ako uspesny president,.

Tento tyzden po skoro 50 dnoch sa vratil parlament v Canade nazad do akcie. Prvou akciou bolo predstavenie noveho rozpoctu, ktore sa ocakavalo, ze skolapsuje zasahom “koalicie” NDP a Liberalov za podpory separatistov s Quebecu. Nestalo sa a zda sa, ze liberali vybabrali s NDP a prislubili podporu konzervativcom a schvalia rozpocet. To znamena, ze Harperova vlada bude dalej vladnut. Zaujmava vec v parlamente, pocas “Question Period” to boli socialisti z NDP, co sa dozadovali, aby Obama, ktory ma prist na prvu navstevu mimo USA koncom februara, prehovoril k parlamentu, ktory ani nemal v programe to urobit v ten den jeho navstevy. Isli sa s prepacenim “pokakat” z jeho navstevy, co jasne ukazuje kto Obama politicky a ideologicky je!

Na zdravie vsetkym vam!
Nejdem sa dotykat tejto temy dalej. Som na konci druhej strany a teda cas koncit, Sorry za moje spozdenie s dalsim prispevkom. Ale radsej som nechcel komentovat udalosti vo Washingtone. Obycajne poburim par mojich kamaratov.

All best to you! Praje

Mlan