Thursday, September 20, 2007

Colonoscopia - go for it!

Rano na golfisti v Stittsvile z nasej terasy.
Ottawa 09 19 07 – streda
V pondelok doobeda som sa nie velmi ponahlal ist skoro do fitka na trening. Chcel som ho tak ukoncit, aby som po skonceni treningu sa mohol zastavit v European Deli. Otvara a obsluhuje ho pekna “polska kobieta” od 10-tej hodiny doobeda. Chcel som kupit jazykovu a regularnu tlacenku. To su velmi chutne vyrobky, ktore dovazaju z Toronta. Podobne, ako ine vyrobky napr. rozne druhy slaniny, klobasky, salamy, pasteky a mnohe ine specialitky. Predajna je hned vedla fitka a tak sa tam mozem vzdy po skonceni zastavit, nie koli tej “kobiete”, ale slusnemu vyberu produktov, ktore ponukaju. Bolo uz par minut po desiatej a jej nikde! To nie je prvykrat, je trochu nedosledna byt nacas v robote. Rozhodol som sa odist a necakat, vsak zajtra je tiez den!

Volavka na nedalekom jazierku
Este predtym v sobotu, ked som bol na nakup potravin, nie daleko od nas v “Independent” predajni, zastavil som sa v farmaceutickom oddeleni, kde som si potreboval kupit par veci, ktore musim uzivat v priprave na moju zajtrajsiu colonoscopiu. Chybali im dve veci a poziadali ma, ci mozem prist az v pondelok. To som urobil hned po obede. Ked som sa z domu chystal ist veci kupit, Anka ma poziadala, aby som kupil jednu celu sliepku, ze z nej urobi kurcaci vyvar, aby som mal co popijat predposledny den pred tou prehladkou mojho hrubeho creva. Neostal som len pri kupe kurcata, ale kupil som pol galonu Sweet Apple Cider (jablcna stava), dalej styri dvojlitrove flasky jablcneho dzusu, ktore su dovolene popijat, ked nesmiem nic solidneho jest posledne dva dni. S tym dzusom som to prehnal. Ten dzus budeme asi konsumovat este niekolko tyzdnov. Neviem co mi “prdlo” v hlave?

Od pondelka – tri dni pred appointmentom, som mal vylucit z mojej stravy cokolvek, co ma semienka ako su paradajky, uhorky, hrozno, obilniny, chlieb a pod. To nebol vobec problem, tie veci aj tak zriedkavo jem. Mohol som ale jest vsetko ostatne, tak som este nezacal hladovat. Nepotreboval som hladovat ani vcera, v utorok, akurat som vecer mal spolknut 4 pilulky Dulcolax (APO-BISACODYL) – laxativ. Pripravil som sa na najhorsie, ze po pilulkach budem mat “riedky pripad s castym behanim”. Nic takeho sa nestalo! Akurat, ze som isiel dvakrat na velku potrebu, daleko od “riedkeho pripadu”. Zial, bol som na zachode casto, lebo som vypil vela caju a dzusov a tak som navstevoval tu instituciu skoro kazdu hodinu. Cely dnesny den, fakticky od vcera, som nemal v ustach ziadne solidne jedlo, ale vychutnaval som ten kurcaci vyvar. Velmi mi chutil a vypil som aspon dva a pol litra pocas dnesneho dna. Teraz ma caka ta neprijemnejsia cast procesu pripravy na zajtrajsiu colonoscopiu. Presne v tomto case o piatej poobede mam vypit dalsi laxative pod menom Citromag (300 ml.) a zapijat vodou. Vzal som si 20 min. pred tym tabletku Gravolu (APO-DIMENHYDRATE), aby som nedavil po vypiti! Wow, ake mile prekvapenie, ten “laxative-purgative” chutil vynimocne dobre, ako obcerstvujuci citronovy napoj. Mal som obavu, ze to bude hnusne, ako mi hovoril Peter, ale on mal predpisane urcite nieco ineho. Nemusel som vobec pouzit tu pilulku Gravolu. Teraz ma caka do troch hodin este vypit asi 2.5 dcl. vody a potom o 8-mej hodine vsetko znovu zopakovat.
Kludna voda v blizkom jazere
Od vcera vecera az doteraz som “hladovku” zvladol velmi lahko, vdaka stalemu popijania horuceho kurcacieho vyvaru. Ked sa dievcata poobede vratili z plavarne a najedli, Anka mi pomohla preliat tie dva demizony hotoveho bieleho vina. Trochu som ochutnal a musim povedat, ze je o nieco lepsie ako tie predtym. To preto, ze sme donho pouzili drevene triesky. Ochutnal som este o jeden pohar viac, tak chutilo. Je to biela tekutina ako taku hadam smiem popijat ako mam prikazane. Uvidim, co mi ten CITROMAG urobi v noci. Mal by ma totalne vycistit!
Na chodniku v nasom susedstve
09 20 07 – stvrtok.
Holy-Moly, nechce sa mi verit, co take 3 dl toho Citromagu dvakrat, po troch hodinach, dokazu urobit! Nepresla ani hodina, ked som musel velkou rychlostou sa premiestnit na toaletu. Este stastie, ze hned vedla nasej spalne mame nie len umyvarku, naproti "walk in closed" na saty a hned dalej kupelku so zachodom. 5 – 6 krokov od postele z mojej strany.
Boj gunarov o prvenstvo kto bude bos!
Ked to zacalo, nepreslo dlhsie ako desat minu a tieto prechadzky som v rychlosti musel opakovat. Navstevy toalety v takejto frekvenci trvali este aj po desiatej hodine. Potom sa to trochu spomalilo. Nad ranom, okolo jednej sa konecne vsetko utisilo a do rana som opakoval navstevu len dva-trikrat. Po jednej v noci, som konecne bol schopny aj trochu pospat. Rano, ked som sa poriadne osprchoval, rozhodol som sa uz nemat ziadne napoje. Peter pre mna prisiel presne ako sme sa dohovorili. Ked sme ale prisli na 417-tku, dialnicu, bola poriadne napratana a vsetko sa hybalo velmi pomaly. Vzali sme najblizsi exit a vybehli sme na Carling Avenue, ktora nas stranou priviezla k nasmu cielu. Mali sme este polhodiny cas, tak sme skocili na “kavu”, nie ja, len Peter.
Na klinike cakala na appointment u nejakeho lekara len jedna osoba. Ja som isiel rovno dnu a do ambulancie kde specialista robil tu proceduru. Za par minut uz som lezal na operacnej posteli. Lekar mi pichol injekciu, ale ja som nepozoroval ziadnu zmenu v mojej pozornosti. Ked zacal proceduru pozeral som sa na monitere v plnom vedomi aj ked som nic neprijemneho necitil. Cela procedura netrvala dlhsie ako 10 minut. Jedina neprijemnost, ktoru som citil, bol trochu neprijemny tlak z natlaceneho vzduchu v hrubom creve. Nechali ma chvilu odpocivat a neskorsie posediet uz aj s Petrom. Prisiel lekar a len povedal, ze moje hribe crevo je absolutne ciste, bez polypov a naznakov rakoviny! Dovidenia za 5 rokov. Well, thank you very much!
Oblubene a casto fotografovane prasiatko Anky
Sorry, ze som venoval takejto lahkej procedure cele dve strany. Hadam, niekoho z vas to bude inspirovat prejst cez tuto proceduru, ktora je velmi dolezita v prevenncii colonorectalnej rakoviny! Nevahajte, ako ja. Tu proceduru som mal mat urobenu uz pred 20 rokmi. Som stastny, ze mi nehrozi tato rakovina, ktora je tak casta a vyziada si tisice ludi len tu v Canade kazdy rok, pre zanedbanost nechat sa vysetrit.
Canadske cedre na ceste na plavaren
Dnes Canadsky dollar dosiahol paritu s US dollarom. Prvykrat od 70 tich rokov. To nasvedcuje o silnej ekonomike v Canade a problemomov USA. Majte prijemnu jesen, teple dni ake my prezivame v Ottawe.

Pozdravuje Milan
Foto: Anka a Milan