Tuesday, November 13, 2007

V polovicke novembra

Ottawa 11 12 07 – pondelok
Nalial som si do pohara ostatok brandy, co bolo vo flaske. To aby som mal odvahu a inspiraciu. Bez posilnenia alkoholom, by som sa asi neodvazil zacat pisat! Zial, bol to posledny drink, ostala uz len prazdna flasa. Urcite nie je to posledny drink pre mna. Asi si ale nalejem z “elixiru mladosti”, alebo "zivota", ktory vyzera ako brandy, co sa tyka sfarbenia, chuti trochu inac. Nie zle, len inac! Pisanie uz dlhsiu dobu odkladam zo dna na den. Ani som sa nenazdal a od posledneho mojho prispevku ubehli skoro dva tyzdne! Hanba mi, malokedy som si dal tak velku prestavku. Nejdem hladat ospravedlnenia, aj tak by boli neprijatelne a asi nikto by mi neveril! Ved som na penzii a mal by som mat vsetok volny cas, nie len na pisanie, ale aj na robenie “umenia”, malovanie, vodovky, socharcinu a citanie? Ha, nic takeho! Ako som uz spomenul pred nejakym casom “nemam cas na nic”!!! Viem, ze je to cudne tvrdenie a tazko uveritelne, ale ludia, co su na penzii mi daju za pravdu, lebo urcite aj oni experimentuju s podobnou situaciou. Zatial som neobdrzal ziadnu staznost, ze som sa oneskoril. Zrejme moj blog a dalsi prispevok nikomu nechyba?!
Nedostal som sa velmi daleko a musel som prerusit pisanie. Blizil sa cas nieco pripravit na veceru, ale hlavne jedlo na zajtra, ked pride k Marianke Pierretta, aby mala co jest a aby sme mali co ponuknut Frantovi N. Rozdelili sme si s Ankou ulohy! Ja som sa pustil do pripravy “zidovskych reznov”. Nie z hovaddzieho masa ale z bravcoveho. Co sa stalo pred casom nieco ako vtip – bravcove maso a zidovske rezne!? Hahahaha. Zatial Anka prebrala ulohu pripravit bravcove kotlety v trojobale na veceru. Nez sme zjedli veceru uz boli urobene aj tie “zidovske rezne”. Spomenul som, ze by sme mali nieco ponuknut aj Frantovi N. Ano, dnes na treningu sme sa dohodli, ze pride k nam. On je nieco ako “domaci kutil”, vie robit vsetko okolo domu! Vyvstali dve veci, ktore ja potrebujem urobit. Automaticka umyvacka riadu nam akosi nechce poriadne pracovat. Vydava vseliake divoke zvuky. Podla Frantu je to malickost, potrebuje to rozobrat a mozno vymenit nejaky ten element. Co ma viac zaujma urobit este pred zimou, je vymenit potrubie z odpadovej riny, ktore vedie na teresu a okolo nej. Chcem ju vyviest popod palubu terasy von. Bude to vyzadovat vyrezat otvor do podlahy terasy. No big deal!
Franta je nie len domaci kutil, ale aj vyborny kuchar! Uz sme si nie raz vymenili skusenosti z varenia. Zda sa, ze je tiez zanietenym kucharom! Dnes rano po treningu mi priniesol nadobu z jeho najnovsim produktom – drzkovou polievkou! Mal som ju na obed a nie len jeden tanier! Bola vyborna a velmi podobne urobena, ako robim aj ja. Z niekolkych rozdielov v porovnani s mojou je, ze on pridal do polievky aj trochu bravcoveho masa, hrasok a huby. Dobra variacia! Ja by som bol dal viac majoranky! Len tak zo svandy sme spolu hovorili, ze by sme si mali otvorit maly buffet a ponukat len roznorody vyber polievok na stojaka. Muselo by to byt miesto, kde je vela ludi a ponukat len cez obed. Polievky, ako je borsc, kapustova polievka, fazulnica, sosovnica, drzkova, gulasova a ine. Keby to bola dobra lokacia, hadam by to aj prosperovalo!
Anka v priatelskom rozhovore s tvorcom kamennych soch na Ottawa River.
My dvaja sme dnes nacali uz stvrty tyzden pravidelnych treningov, kde sme nevynechali ani jeden den, len vikendy. Cize odkrutili sme vzdy 5 treningov za tyzden. Myslim, ze to je slusny “record” nasich aktivit. Franta je velmi dobry partak, je vzdy nacas, trenuje s radostou a plnym zapalenim! Peter momentalne trenuje niekde v Colorade na svahoch Skalistych hor. Vo vyske okolo 2.500 metrov, ked nie vyssie. Na tom sustredeni uz nie je prvykrat. Velmi sa mu tam pacilo! Tak nesetril peniazmi a isiel znovu. Myslim, ze to bolo v piatok, ked som ho odviezol na letiste a pojdem prenho tento tyzden v sobotu poobede. Urcite pride vyteseny a dufam ze aj cely! Tiez dufam, ze treningy, co sme spolu absolvovali, mu pomohli sa lahsie prisposobit k narocnemu lyziarskemu treningu vo vysokych polohach.
Ked hovorim o horach, to mi pripomina, co by som mal spomenut, ze s mojim bratrancom Jankom, sme v nedelu skocili do IMAX kina na dokumentarny film ALPY! Senzacny film o chlapakovy, ktory sa rozhodol vyliezt na Eeiger s prilezitosti 40-teho vyrocie tragickeho umrtia jeho otca, horolezca, ktory pri pokuse vyliezt severnou stenou na Eiger spadol a sa zabil. Senzacne zabery z Alp! Den predtym v sobotu, hned po treningu som skocil pre Janka a rovno od neho sme skocili do kina na film “P 2”. To “P” je ako parkovacia garaz cislo 2. Dalo by sa povedat, ze to bol horror, vyborne uhrany, plny napatia, ktore trvalo do poslednych minut filmu. Ked uz spominam umenie, filmy, treba spomenut, ze uz davnejsie som skoncil knihu “The Kite Runner”! Necudujem sa, ze kniha sa stala bestseller #1 podla New York Time. Plne doporucujem ju si precitat a skor, ci neskor, vzhliadnut aj film podla tejto novely.

Ked som sa dnes poobede chystal zacat pisat tento prispevok, rozhodol som sa vytlacit si celu hromadu mojich kratkych mailov, roznym priatelom, aby som mal nejaku “nitku”, co sa udialo za poslednych desat dni. Mam vytlacenych asi 6 stran a musim sa pochvalit, ze doteraz som nepotreboval nahliadnut do nich, v ktorych je zachyteny chronologicky vyvoj poslednych desat dni. Asi by to nikoho aj tak nie velmi nezaujmalo, co sme prezili a co bolo v nasom zivote noveho.

Hadam by som mohol spomenut, ze pred tyzdnom som mojho bratranca vzal na film “American Gangster” v hlavnej ulohe Danzel Washington. Vyborne urobeny film! Vecer predtym som pozval na veceru Lidu a jej manzela Vladu! Ponukal som morku so vsetkym co k tomu patri! Vydarena vecera, vsetkym chutilo. Ked som na druhy den Janka odviezol do jeho zariadenia, kde byva, vybavil som ho s 12 flaskami vina.

Marianka s Ankou, pripravene ist k nasmu lekarovi.

Koncom minuleho tyzdna som vzal Marianku k lekarovi. Anka naznacovala, ze asi ma znovu nejaky zapal. Lekar jej predpisal antibiotika a zda sa, ze zabrali! Poslal ju, a aj mna, na odber krve. Mna, naviac na test prostaty s ktorou mam trochu viac problemov v poslednom case.

Marianka na prechadzke v studene poobedie

Koncom tyzdna, myslim v piatok, som obdrzal od brata Eda e-mail pod titulkom: “ Si v reklame”! Tu je text toho e-mailu”: “Ahoj, pred nedavnom filmy-indianky a teraz v reklame chystanej sutazi SR versus CR v “Znalosti naroda”, je aj kratka veta, ktoru si predniesol vo filme Janosik, ako mlady grof”! Bol som z toho trochu hore nohami, ze po viac ako 40 rokoch, este stale strasim slovensky lud v reklame z filmu zo 62 roku minuleho storocia. Wow! Viem o ktoru scenu ide s utrusenou poznamkou k Bindasovi v hlavnej zapornej ulohe. Ja, ako jeho ironicky prijatel!

Vsetko najlepsie do blizkych studenych dni!

Milan

P.S. Kamenne sochy su vytvorom Ottawskeho umelca, sochara, fotografa a maliara J.F. Ceprano. Fotografovala Anka , ktora ho na Ottawa River stretla.