Sunday, November 18, 2007

Pripraveni - zima moze prist!

Listie zo stromov je uz davnejsie dole, aj golfiste je pripravene prezimovat, uz len chyba sneh. Ten ocakavame kazdy den.
Ottawa 11 17 07 – sobota
Zima moze prist! Sme pripraveni! Vsetko, co bolo treba urobit, je urobene! V minulom prispevku som spomenul, ze po spolocnom treningu, pride k nam Franta N. s “plnou polnou” majstra kutila. Z kufra jeho auta vybral niekolko prenosnych krabic s naradim. Pocasie nam celkom prialo. Prestahovali sme sa najskor na terasu, kde som potreboval zmenit vedenie odkvapovych rur. Skocili sme do blizkeho obchodu RONA a kupil som jednu dlhu niekolko metrovu ruru.. Zial nemali ju v hnedej farbe, len v bielej, co nam nemohlo vadit, lebo to odkvapove potrubie malo viest popod terasu. Franta vymeral co bolo potrebne z terasovej dosky vyrezat. Ked sme vyrezali ten otvor, zistili sme, ze pod tou doskou je este poriadne hrube brvno a tak to bolo trochu viac komplikovane ako sme ocakavali. Museli sme odstranit jednu celu dosku z podlahy, aby sme tie potrubia mohli spravne vyviest. Naviac, museli sme rozobrat cele odkvapove potrubie a napojit nove elementy. Podarilo sa, teraz uz len ostava, aby prisiel poriadny dazd a tie potrubia sme vyskusali, ci spravne odvadzaju dazdovu vodu. Nie len je to mudrejsie urobene, ale aj kvalitnejsie s perfektnostou “majstra kutila”! Zial, Franta nedokazal opravit automaticku umyvacku riadu. Bude to potrebovat odbornika a asi vymenit pumpu, lebo neodsava vodu. Mozno vymenit a instalovat novu umyvacku!
Skoncila radost z pohladu na krasne sfarbenie kvetov na nasom backyarde. Zas az na jar buduci rok.
Ako sme tak usilovne na terase pracovali, naraz sa na nasej streche ukazal chlapak so silnou “fukackou”, ktora perfektne cistila odkvapove riny od listia. Good, to je posledna praca, ktora potrebovala byt urobena, aby ked pridu dazde, pripadne odmak, riny boli ciste a odvadzali spravne vodu. V priebehu jesene som cistil riny niekolkokrat. Ten pan si pochvaloval, ze na mojej casi baraku je to viacmenej vsetko ciste. Dakujem! Vsetko listie je uz zo stromov dole. Minuly tyzden sme tu mali nas servis. Nafukali vsetko listie na velku hromadu a specialna masina to listie rozdrvila na hrubsi prach. Vcera vprisli s autom a na nom bol obrovsky vysavac. Ten tie hromady rozdrveneho listia s lahkostou scucol! Bolo by potrebne aby prisli este raz, lebo silne vetry nam trochu naviali listie zo susedstva. Ja som dnes doobeda pozhrnal co este bolo na nasej casi pozemku. Bud este pridu a zlikviduju to, alebo to budem musiet natlacit do papierovych vriec ja.
Este pred par tyzdnami sme sa obdivovali krasnym farbam "Indianskeho leta". Hadam, zas o rok!
Zatial, co som sa zabaval s hrabanim a totalnym vycistenim backyardu a pozemku pred barakom, Anka sa utrhla, vzala maly rebrik a poumyvala z vonku a neskorsie aj z vnutra vsetky okna. Ja som ju od tej cinnosti odradzal, ze to nie je dolezite, ved ide zima. Nedala sa a neprestala pokial to neurobila! Pekne od nej, ja by som to nerobil. Umyvat okna patri do tej istej kategorie neziaducich aktivit muza, podobne ako zniest dole pradlo, dat do masiny, zaliat nejakym praskom a ked je pranie urobene, prehodit do druhej masiny na susenie. “Not my cup of tea!” Uz davnejsie, hadam pred desiatimi dnami v jeden pekny a stale teply den, zacal som natahovat vianocne okrasne vedenia, okolo garaze, nasho vchodu a okolo stlpa, co podpiera nasu vstupnu terasu. Dnes sa ukazal presne tak krasny slnecny den, obloha bez jedneho mracka, ale teplota pod nulou! Po vsetkych dnesnych pracach (umyvanie okien, hrabanie), rozhodli sme sa zapojit aj to ostavajuce vianocne osvetlenie. Naviac, uz sme nasrobovali aj vsetky farebne ziarovky a vyskusal som ci to svieti. Ano, vsade len tie meniace sa a blikave svetla na stlpe nesvietia. Asi to nebudem vediet urobit, lebo nejake svetielko je “mrtve” a objavit ktore to je, nie je mozne, ked nesvietia.
Aj taketo kuzelne sfarbenie dokaze jesenna priroda! Zaujmave!
Pred tyzdnom, ci dvoma, som skocil do podniku, kde som pred troma rokmi kupil zimne pneumatiky a nechal som prehodit letne za zimne. Aj auto je teda pripravene na zimu, nie len nas barak. Ostava uz len zo satnika, hore pri vchode, zbalit vsetky letne kabaty a lahke vetrovky, zniest ich dole a priniest hore teplejsie zimne veci. Podobne, povymienat aj topanky. To ale je ta najmensia malickost! Co ostava este urobit, je ist do obchodov a utratit nejake peniaze na vianocne darky. Nuz a to sa mi najmenej chce! Ani nie tak utratit peniaze, ako sa vlacit po obchodoch a spekulovat, co komu kupit. To je pre chlapa najvacsie utrpenie a znici to vsetku radost z vianocnych sviatkov. Ale asi nebudem mat lepsi vyber ako to urobit. Jeden darcek som si uz kupil, radio na kluku, ale aj baterky do spalne. Ked mi vypovedia baterky mozem radio “nakurblovat”, hahahaha! Nas kamarat Bela take radio uz mal pred asi dvoma, ci troma rokmi! Moje je viac sofistikovane, ma aj svetlo a sirenu! Hahahaha!

"Apple tree" jablon, v tomto pripade je to aj meno kliniky, kde ordinuje aj nas lekar, ktoreho som navstivil pre vysledky testov.
Dnes rano som skocil do “Appletree” kliniky, kde operuje aj nas lekar! Zavolali mi vcera, aby som prisiel pre vysledky EKG a krvnych testov Marianky a mna! Pokial sa tyka Marianky, vsetky ukazovatele boli OK! Trochu zvyseny cholesterol, ale mimo toho vsetky ostatne funkcie v najlepsom poriadku, samozrejme mimo mozgu a nasledkov jej onemocnenia, ako je velmi znizena kapacita komunikacie a ciastocna paralyze koncatin, ktora sa viac a viac zacina prejavovat. Horsie som na tom ja! Mam sice lepsi cholesterol ako Marianka, ale cukor v krvi je zas na hranici bliziaci sa k cukrovke. Ked som protestoval, ved ja nejem sladkosti, vyrobky z muky, ziaden cukor, chlieb a vobec uhlovodany v najnizsej miere, lekar mi tvrdil, ze asi je to znizena cinnost pancreasu. Co je viac alarmujuce, to je vysledok EKG, kde podla ohodnotenia, jedna cast srdca nie je dostatocne zasobovana krvou a teda kyslikom. Musim ist znovu na kontrolu k srdciarovi specialistovi. Co clovek v mojom veku narobi, ked su take vysledky!?

Pekny zaber ktory urobila Anka pred par tyzdnami. Skoda, ze nie je dobre zaostreny!
Prave dnes v novinach “The Ottawa Citizen” v rubrike: Nutrition” bol velky clanok pod nazvom: “Should saturated fat have bad rap?” Autor: Melisa Arseniuk, rozobera najnovsie vyskumy, kde viac a viac vedcov sa priklana k nazoru, ze saturovane tuky su menej nebezpecne pre zdravie ako uhlovodany. Desiatky vyskumov potvrdzuju velmi pozitivne vysledky stoviek ludi, ktori boli dane na nizkoulovodanovu dietu s porovnanim k nizkotukovej, vysokouhlovodanovej diete. Vo vsetkych parametroch vysledky su daleko pozitivnejsie na nizkouhlovodanovej diete. Nejdem dalej rozoberat ten clanok, ktory potvrdzuje to, co sme uz dnes niektori z nas tvrdili desatrocia. Ked ma niekto zaujem si precitat ten clanok a rozne odpovede a nazory, tu je web stranka! www.ottawacitizen.com/nutrition. Doporucujem precitat!!!!

Aby som zajtra zacal s novym prispevkom na moj blog! Ved som mal v umysle pisat o mnohych inych veciach, ktore ma trapia. Ako je brutalna smrt polskeho emigranta vo Vancoveri, neopodstatnenym zasahom nasej RCMP, federalnej policie, alebo v Saudskej Arabii trest, ktory odsudil mladsie dievca na 6 mesiacov do vezenia a stovky uderov trstenicou len zato, ze bola znasilnena gangom 6 chlapov a nahodou, ze cestovala v aute v spolocnosti muza. To je moslimska absolutne kruta a nepripustna moslimska Wahhabi sharia, zakon v Soudskej Arabii. Hadam na buduce!

Prajem aj pre vas vsetkych prijemny prichod zimnych dni!
Pozdravuje Milan