Sunday, June 03, 2007

Stanley Cup


Na vylete u vodopadov pri mestecku Plaisance nie daleko od Montebello.
Ottawa 06 02 07 – sobota
Otvoril som si flasku mojho cerveneho vina. Je neskore poobedie, cas sa “odmenit” za nic nerobenie! Komu by sa konecne v tom horucom a vlhkom pocasi aj nieco chcelo robit? Az tak necinny som zas nebol! Vacsinu ranajsich hodin som stravil v novinach a zahlbeny do knihy “While Europe Slept” v preklade: “Zatial co Europa spala” s podtitulkom “Ako radikalny Islam (nici) devostuje Zapad z vnutra!” Velmi zaujmava cetba. K nej sa este hadam v niektorom z mojich listov vratim! Dokonca pred obedom som sa vybral na nakup do blizkej predajne potravin “Independent”. Zdrzal som sa a z masovych vyrobkov som kupil iba zmrazene ”lamb chops”, jahnacie kotlety z Noveho Zelandu. Tie nebudem dnes robit. Rano som z ladnicky vybral dva hovadzie steaky. Pred malou chvilou som ich trochu obrezal od zbytocnej mastnoty a namarinadoval! Vybral som len dva, lebo tak ako posledne aj dnes, Anka odmieta jest hovadzie maso, tak budeme si pochutnavat na nich len my dvaja s Mariankou. Nas zisk, jej strata! V com som sa neobmedzoval pri nakupe, bolo ovocie a zelenina! Ta tvorila vacsiu cast nakupu! Hlavne vela roznorodeho ovocia. Dufam, ze to bude na najblizsie horuce dni hlavna pozivatina pre dievcata?! Ja radsej uzivam ovocie, ako je hrozno, v tekutom postfermentovanom stave.





















Kurator maleho drevorubacskeho muzea v jeho dome
Ked som uz pri teme jedenia, mal by som spomenut, ze pred par dnami v stredu, ked sme konecne dorazili gulasovu polievku, vypravil som sa do predajne potravin “Farm Boy” a nakupil som vseliake odrezky z kridiel a stehien moriaka a dva balicky srdiecok a guzikov zo sliepky. Kedze toho bolo tak vela, rozdelil som ich na dve porcie! Nieco na paprikas a ostatok na polievku. Vo stvrtok, cele doobedie som varil! Mozem povedat, ze mame jedla na obedy na cely tyzden. Ja to takto casto robim, ze uvarim vydatnu polievku, bohatu na obsah a mnozstvo. Ta nam sluzi na mnoho dni, vzdy ako obed. Aj dnes, ja som si dal polievku a dievcata dojedali paprikas s haluskami. Dnes sa musim trochu poponahlat s vecerou! Mna caka vecer velkeho napatia! Hokej – treti finalovy zapas o Stanley Cup.
Urcite kazdy je oboznameny, kto sa len trochu zaujma o sport, ze prve dva finalove zapasy 2007 Stanley Cup nedopadli dobre pre nasich Ottawskych Senatorov. Anaheim Ducks bol lepsi team a zasluzene zvitazil dvakrat na ich domacom lade. Pre Senatorov dnesny vecer je rozhodujuci, ci budu mat, alebo nemat sancu vyhrat tento prestizny pohar! Dnesny zapas bude pozerat na stadione okolo 22 tisic divakov a dalsie tisice pred stadionom a na obrovskych dvoch obrazovkach. Podobne aj v meste na roznych miestach.

Ottawa zije hokejom! Ja tiez!


Ked v roku 1888 Lord Frederick Stanley bol ustanoveny ako “Governor General (GG) of Canada, jeho cela rodina sa velmi skoro zalubila do hokeja. Jeho syn Arthur zalozil “Ontario Hockey Association” a brat Algemon dal dohromady team v tom case s menom: “Ottawa Rideau Rebels”. V 1892 “Rebels” vyhrali Canadske majstrovstva. Obaja presvedcili svojho otca, aby vytazny team ligy obdaril s nejakou trofejou! Ta bola udelena na slavnostnej veceri Ottawskej Amaterskej Associacie, ktorej sa GG nemohol zucastnit, ale zanechal odkaz, ze si praje, aby tato trofej z roka na rok bola udelovala vitaznemu teamu, ktory moze ten pohar podrzat jeden rok. Lord Stanley kupil tento pohar v Londyne od majstra kovotepca striebra. Tak sa zrodil Stanley Cup. V tom case ten pohar stal $ 48.67 a je povazovany za najstarsi pohar udelovany profesionalnym atletom. Dnes ma 35 libier, co je okolo 15 kg. V buducom prispevku viac zaujmavych podrobnosti o tejto vychyrenej trofeji. V piatok 26. maja sa pred City Hall na obed zislo mnoho tisic fanuskov. Podla pritomnej policie medzi 5 az 8 tisic ludi pooblekanych do cervenych dresov Senatorov, hulakajucich a fandiacich Senatorom za ich postup do finale Stanley Cup. Prvykrat po 80 rokoch Ottawa je vo finale. GO SENS GO! To je heslo, ktore sa opakuje tisickrat, ktore je na vlajkach a vo vykladoch obchodov a na autach. Otawa je posadnuta sialenstvom hokeja! Good for them!!! Teraz uz len vyhrat dnesny zapas gladiatorov! Potom hadam Senators budu mat nadej este uspiet!
V hoteli Montebello pohlad na obrovsky krb a v pozadi jedalen

Zatial, pocas ubehleho vikendu Ottawa hostile aj trochu inych atletov. V sobotu prebiehlai rozne preteky vo vytrvalostnych disciplinach. Behy na 5 a 10 km s masivnou ucastou ludi. V nedelu sa na startovnej ciare zislo cez 7 tisic marathoncov v plnom a polovicnom marahtone. To uz dnes je tradicny Ottawsky marathon. Nebolo najlepsie pocasie. Bolo zamracene s obcasnym lahkym dazdom.

To nevadilo Anke a Lide s manzelom Ladom. Prisli pre nu okolo osmej a vydali sa k nejakum vodopadom, zoologickej privatnej rezervacii a navstevy najvacsieho luxusneho hotelu Montebello, postaveneho z drevenych brvien.. Myslim, ze som to uz spomenul v minulom blogu. Vratili sa dost neskoro poobede! Ja som medzi casom pripravil salmona (losos) so specialnou polevou. Nazov: “Salmon with Dill & Caper Sauce”. Obaja, Lida aj Lada boli milo prekvapeni ako im to chutilo! Dostal som vela pochval.

Muslim v piatok, minuly tyzden, bol som navstivit lekara specialistu na konzultaciu ohladom colonoscopie. Mam appointment na 20-teho septembra! Nijak sa nato netesim, ale je to potrebne urobit! Marianka dobrala tiez antibiotika, ktore jej lekarka predpisala na zapal mocoveho mechuru. Myslim, ze po tyzdni brania sa vec upravila. Na vzorku mocu ktoru som odniesol na kontrolu este v sobotu, dodnes nebola ziadna reakcia od lekarky. To znamena, ze vsetko je OK. Nie ale vsetko je OK s Mariankou!! Vyrazny upadok!

Ked spominam Marianku, hadam by som mal spomenut malu prihodu s nou, ktora sa udiala v noci okolo druhej! Ja som sa prebudil, musel som ist na malu potrebu. Kedze som bol hore, zobudil som Marianku a v ramci prevencie a poziadal som ju ist na zachod. Musela byt velmi rozospala, lebo ked sa vybrala svojim drobnym krokom na zachod, ja som zacal natahovat plachiu a paplon na posteli. Naraz som sa vylakal z tazkeho buchnutia! Chuda dievca kracala asi zo zavretymi ocami a nevybrala zatacku okolo postele a narazila do steny. Bum, to ju tak soklo, ze spadla na podlahu do kuta k dveram a tej stene. Okamzite som jej pomohol na nohy a skontroloval, ci si nejak neublizila. Nic! Ziaden nasledok. Good!

WOW, som na konci druhej strany, cas koncit. Prilozim k tomuto prispevku par fotiek z vyletu Anky v nedelu do okolia Montebella.

Prajem prijemne letne dni!

Pozdravuje Milan

P.S Hurrrrra, Senatori vcera vecer vyhrali 5:3