Monday, April 16, 2007

Posledne dni zimy

V polovicke aprila sme dostali "mile" prekvapenie - jarnu fujavicu, tazky sneh a vietor.
Ottawa 04 16 07 – pondelok
Maly ekologicky disaster! Vcera vecer zacala (dufam posledna) jarna snehova fujavica. Nam v Ottawe nadelila cez 10 cm tazkeho mokreho snehu. Trochu nizsie na juhu popri Trans-Canada Highway (401), ta nadielka bola az 25 – 30 cm. Tato jarna pohroma zasiahla nie len juznejsie Ontario ale aj Quebec a siri sa na vychodne provincie. Najhorsie su postihnute niektore severovychodne staty USA, kde miesto snehu maju tazke dazdove zrazky a silne povodne ako dosledok. Pred malou chvilou tazke snezenie prestalo a teraz prsi. Dazd a sneh ma trvat az do zajtra obeda. Potom do konca tyzdna pomale oteplenie a konecne vo stvrtok a piatok aj slnko. Hurrrra! Nechcem sa zmienovat ake skody tato snehovica sposobila a kolko mizerie pre ludi.

Chudak Peter, predtym ako mal prist do fitka, musel si dat rozcvicku s odhadzovanim snehu, nie len z auta ale aj z driveway!

Vcera vecer mi zavolal Peter, ze by sme sa mali stretnut dnes rano na trening vo fitku. Nie velmi sa mi jeho navrh pacil to pre tu snehovu fujavicu. Snazil som sa mu jemne naznacit, ze by sme rozhodnutie mali odlozit na rano, podla principu “rano mudrejsie vecera”! Nechcel ani pocut moje vyhrady, ze ci mam strach z trochu snehu a fujavice? Suhlasil soma by si nemyslel, ze som “little chicken” a tak som dalej neodporoval. Majuc na aute este stale zimne pneumatiky, nemal som ziaden problem az na velmi pomaly trafik. Parkoviste pred fitkom bolo poloprazdne a vo fitku tiez. Bol som nakoniec rad, ze sme sa stretli a trenovali. Uz menej som sa potesil, ked som sa postavil na vahu a zistil som, ze moja hmotnost prekrocila 200 libier. Hruza!

Ked som rano videl na nasej ulici stopy po aute, vedel som, ze ma cakaju na priedomi noviny.
Skoro rano, ked som si bol vyzdvihnut noviny z priedomia, nasiel som len jedny, “Ottawa Citizen”, ktore noviny chodia dost neskoro rano. Po “Ottawa Sun” ani stopy! Tie su obycajne dorucovane nieco po stvrtej rano. Uz je obed a este som ich neobdrzal. To je v poslednom case uz druhykrat. Musim zavolat na “oddelenia pre cirkulaciu”, nech mi tie dve cisla odpocitaju z mojho mesacneho poplatku. Este za rannej tmy som sa pokusil urobit par zaberov z terasy na vyslodok tej snehovice a neskorsie niekolko dalsich. Aspon nieco budem mat prilozit k tomuto prispevku. Dokonca Anka ma poziadala aby som ju odfotil bosu na terase! Vraj ona este nezazila tolko snehu v druhej polovicke aprila. Ani sa velmi necudujem, ved pochadza z juhu Slovenska.

Rano bolo bez slnka s uchvacujucim pohladom na cerstvy, bohaty sneh na stromoch.

Kedze chodniky este neboli ocistene a vsade plno vody z topiaceho sa snehu, ponukol som sa vziat dievcata autom na plavaren. Uz aj tak som ho mal zapraskane od tej brecky. Za nejakych 15 minut sa znovu vypravim pre ne. Mudrejsie, ako ich nechat v tej clapkanine kracat domov. Zvlast pre Marianku by to bolo velmi obtiazne. Ona viacmenej pri chodzi smachtla, taha nohy a nekraca ako kazdy z nas. Ta ciastocna paralyze koncatin sa zacina viac a viac ukazovat. Nie len na dolnych koncatinach ale aj na hornych. Viac vyrazne ako kedykolvek predtym. Fyzicky upadok sa da vidiet na jej celom tele. Marianka dost pochudla, jej nohy a ruky to su len sparatka. Tvar zacina vraskaviet. Zacina casto odmietat jedlo a ked daco zje, je toho velmi malo a vezme velmi dlho pokial ukonci jedenie. Musime pri nej trpezlivo sediet a stale ju povzbudzovat a upozornovat aby jedla. Casto jej dokonca musime asistovat s naberanim jedla na lyzicu alebo vidlicku. Castejsie si z nicoho nic zacne udierat rukou hlavu, v noci sa casto budi, sedi na posteli a a pozera do prazdna. Ked ona je hore aj ja som hore! Vzdy ju povzbudim vstat a ist na zachod! To predchadza pripadnemu incidentu.

Anka nevedela odolat tej cerstvej pokryvke snehu neskoro v aprili a vybehla na terasu zakrepcit tanec "bosej zeny".

Ked uz spominam Marianku, koncom tyzdna Anka sa rozhodla jej prefarbit vlasy. Velmi uspesne a dokladne. Ostava mi este ostrihat jej nechty. To bola doteraz moja robota. Milo som sa prekvapil, ked som sa momentalne rozbehol tak urobit, Anka mi oznamila, ze Marianka obdrzala na plavarni plnu pedikuru a manikuru.

Peter mal na piatok poobede appointment u lekara specialistu pre colonoscopiu v nasej blizkej nemocnici. Zuzka je stale este v Toronte u dcery Moniky. Ponukol som sa Petra odviezt a aj priviezt z toho appointmentu. Viac ako 24 hodin predtym nesmel nic jest a pit nejaku prisernu tekutinu aby ho totalne vycistilo. Ta pijatika vraj bola najhorsia cast celej procedury. Pocas procedury a kontroly bol uspaty, tak nic nevedel co sa dialo. Mna caka konzultacia so specialitom niekedy v maji a boh vie kedy mi budu robit tu istu proceduru. Vobec sa netesim, ale je dolezite vediet, ci je tam vsetko vporiadku. Prevencia! Zajtra este spolu zatrenujeme a on z fitka ide do Toronta pozriet Moniku a svojho prvorodeneho vnuka!

Pohlad za vsetky "prachy"! Jarna snehova pokryvka. Dlho nevydrzi a zajtra uz bude prec!

Mna Anka v sobotu vyhnala z baraku! Nech sa idem pozriet na nejaky film! Prijal som jej ponuku. Potreboval som skocit do banky vybrat nejake peniazky, zastavit sa v potravinach a dokupit par drobnosti. Rozhodol som sa pozriet na film “The Reaping” aj napriek tomu, ze mal dost nizke hodnotenie. Je to biblicky horror (Boh vs.Lucifer) plny silneho nasilia a sexuality. Dost sa cudujem, ze Hilary Swank dvojnasobna nositelka Oscara za najlepsi herecky vykon prijala tuto rolu univerzitnej profesorky, ktora vo svojej praxy vyvracia zazraky a vysvetluje ich vedecky. Mna samozrejme zaujmala Hilary Swank, ktoru si vazim ako herecku a chcel som ju vidiet v akcii. S filmom som nebol velmi nadseny!

V nedelu k Marianke prisla jedna pani zo socialnych servisov tak som to vyuzil a pozval som aj Anku na film “Disturbia”, ktory mal daleko lepsie hodnotenie. Napinavy, zabavny thriller, vrcholiaci v silnej akcii nasilia ku konci filmu. V hlavnej ulohe mlady nadejny herec Shia LaBeouf, ktory je za maly incident odsudeny na domace vezenie na tri mesiace. Z nudy zacne pozorovat svoje susedstvo, ktore ho nakoniec vedie k odhaleniu serioveho vraha (David Morse). Vyborne urobeny film, obom sa nam pacil a zrejme aj publiku. Tento vikend sa umiestnil na prvom mieste v navstevnosti s najvacsim prijmom. Oplati sa vidiet, kto ma rad podobny zaner ako bol Hitchcockov “Zadne okno”.

Dnes sa z Toronta ozval Bela R. Ohlasil, ze ked bude vsetko OK z jeho mamkou, ktoru odniesli do nemocnice, ze by prisli cez vikend na navstevu. Celkom ma potesil, lebo potrebujem aby mi pomohol ukoncit danove priznanie, ktore zacala robit Lidia este pred dvoma tyzdnami. Bela mi robil danove priznanie aj minuleho roku. Priznanie bude odoslane elektronicky, len peniazky ktore dlzim normalnou postou. A dlzim vela! Predbezny odhad poukazuje na sumu cez 6 tisic dollarov. Budem sa musiet poriadne udriet po vrecku. Zbojnici! 12 hornycfh chlapcov s Janosikom boli milosrdnejsi, ked zbijali!

Este jeden pohlad v skore dnesne rano na nase zasnezene prostredie. Uz len trochu slnka a bol by to magicky zaber!
OK, cas skoncit! Ospravedlnujem sa, ze nemam novsie a zaujmavejsie fotografie! Prajem vsetko dobre!
Milan a spol.