Thursday, January 11, 2007

Zima prisla - na ako dlho?

Maly poprasok snehu z pred par dni odisiel a znovu sa ukazala zelena trava, slnko a teplo na golfisti!
Ottawa 01 09 07 – utorok
Vcera vecer mi zavolal Peter K. Ked som sa ozval, bol som presvedceny, ze sa chce dohovorit na dnesnom treningu. Spomenul trening, ale nie vo fitku. Radsej na svahoch lyziarskeho strediska Camp Fortune. Kazdy utorok rano, pocas zimnej sezony skupina “postarsich” lyziarov, ktori este stale pretekaju vo svojich stareckych kategoriach, maju pravidelne treningy v slalome. Privital som jeho pozvanie. Este vecer som sa vychystal a dnes rano pred osmou uz som bol u Kunstadtov. Cesta na Camp Fortune nam trvala dlhsie, ako za normalnych podmienok. Dostali sme sa do tazkeho trafiku a chvilu to vzalo pokial Peter nasiel alternativne cesty. Z Ottawy (downtownu) je to len nejakych 20 – 25 km na Camp Fortune, stredisko nachadzajuce sa na druhej strane Rieky Ottawa v Gatineau Parku. Od nas z Kanaty, alebo Stittsvillu je to o dalsich 25 km dalej. O 9:30 sme uz stali na lyziach.
V Ottawskej doline, tak ako na nasom backyarde, teplo a slnko, to nam nebranilo ist s Petrom lyzovat.
Ja som sa samozrejme na ich treningu nezucastnil! Vsetci, aj ked su priblizne vo veku 60 az 85 rokov, su vyborni lyziari, urcite lepsia kategoria ako moja. Ja som si vybral pre prve lyzovanie “somarsku lucku”, aby som sa rozjazdil a otlkol na menej narocnom terene. Nechcem riskovat hned v prvy den. Minuly rok som bez problemu jazdil na vsetkych svahoch Camp Fortune. Budem aj tento rok, mozno uz zajtra. Peter sa znovu chysta ist a ja sa samozrejme rad s nim zveziem. Kedze v noci ma klesnut teplota na -11 stupnov, pocitam, ze budu celu noc vyrabat sneh. Co by bolo potrebne, lebo dnesne svahy boli dost zladovatele. Ked ma nieco odradza, bude to zajtrajsia zima, ktora aj cez den ma byt – 10 st. plus. Trochu viac chladno, ako by sa mi pacilo. Konecne, budem moct vyuzit tu darovanu paradnu vetrovku, ktoru som obdrzal pred casom od Petra a moju permanentku.
Dievcatam mierne pocasie plne vyhovuje ked musia kracat z plavarne domov alebo naopak
Aj ked dnesna teplota sa pohybovala okolo + 1 dole v Ottawskej doline, na svahoch vo vyssej polohe bola urcite okolo - 6 st. Tazke mraky! Pred obedom zacalo dokonca snezit a nakoniec sa strhla kratka chumelenica, ze som zo svahu odisiel do chaty sa prezliect. Peter nebol celkom isty, ci zajtra pojde na Camp Fortune, alebo na Mt. Trablant. To vraj zalezi ako sa rozhodne Erik, jeho najstarsi syn. Ked sa rozhodne ist lyzovat, potom by obaja isli na Mt.Trablant, asi 3 hodiny cesty od nas. Ja urcite nepojdem, aj ked raz do konca sezony by som tam si chcel zalyzovat. Skor ma zaujma “lyziarska dedina”, ktora tam bola vybudovana pred rokmi na Svajciarsky sposob.
Ta nahla zmena z doterajsieho tepleho pocasia bude trvat velmi kratko, len do stvrtka a dazd a “teplo” bude spat. Nie pre zapadne provincie, kde “matka zima” vyvadza! Pocitam, ze aj nas este obdaruje bohatstvom snehu do konca zimnej sezony. Zatial si nijak nestazujem, pokial na lyziarskych svahoch sa da lyzovat. Fakticky, to teple pocasie ktore prdchadzalo, mi konecne dovolilo dat dole Vianocne vonkajsie osvetlenie. Den predtym sme rozobrali Vianocny stromcek a na druhy den, vsetko vonku. Bolo prijemne pocasie, tak to nebol vazny problem, aj ked nam to vzalo skoro dve hodiny. Potreboval som vytiahnut vsetky spinky, s ktorymi som upevnoval droty. Bolo ich dobra stovka plus.
Januar? Marianke plne vyhovuje sa obliekat lahko ako na jar.
Uz davnejsie si opakujem a pripominam, ze by som mal kazdy den, ked sa stalo nieco zaujmaveho, co by stalo spomenut v mojom blogu, urobit si par poznamok. Obrovsky by mi to pomohlo si spomenut na veci, ktore sa udiali a ktore stoja zato spomenut. Ostalo vsak len pri sluboch a ked konecne sa rozhodnem nieco napisat, mam velku tazkost si spomenut, co som chcel pisat. Obcas mi pomoze sa vratit k pocitacu, otvorit si poslane kratke maily, ktore som poslal rodine lebo priatelom, ako reakciu na ich listy

Viem, ze som chcel spomenut dva posledne filmy, ktore som videl a ktore nemam problem plne doporucit vidiet kazdemu. O filme “Rocky Balboa” a “Children of the Man” napisem par riadkov hadam az zajtra. Rovnako o mojich poslednych dobrodruzstvach s mojim zdravim, ktore sa nejak nevzdava ma obtazovat! Momentalne mam trochu zatmene myslenie vplyvom dvoch, ci troch poharov bileho vina po chutnej vecery. Naviac, prave mi zavolal Peter. Rano ideme lyzovat! Bude to teda Camp Fortune v Gatineau Mts. Uz som vyniesol hore darovanu vetrovku od Petra, ako mi v telefone doporucil, kvoli chladnejsiemu pocasiu. Zajtra asi vezmem so sebou aj fotak a ked sa stretnem s Petrom na svahu poziadam ho urobit nejaku fotku zo zaciatku lyziarskej sezony. O vsetkom tom – potom, ked sa zajtra vratim z lyzovacky!

Dievcata pozuju pred nasim barakom s dazdnikom v ruke, pripravene ist na plavaren

01 11 07 – stvrtok
K pocitacu som sa vcera nedostal! Rano, ako sme sa s Petrom dohodli, sli sme lyzovat. Z vcerajsich tazkych mrakov sa ukazalo slnko, ale aj velmi silna zima. Na Camp Fortune bolo -15 st a silny vietor. Citilo sa to ako by bolo najmenej -25 st. Brrrrrr, vydrzal som vonku nieco cez dve hodiny a siel som do chaty. Aj ked som bol dobre obleceny omrzli mi prsty na rukach a na nohach Urobil som niekolko “runs” na tom narocnom svahu. Ked sa zacal svah mnozit s vela ludmi, odisiel som a lyzovacku som dokoncil na somarskej luke. Ziadne fotky som neurobil, fotak ostal doma. Aj keby som ho bol mal, asi by som ho neudrzal v prstoch.

Dnesne rano zacalo s modrou oblohou a slnkom, stale velmi zima! Do vcera sa ma opteplit a teplota by mala zist dole k 0 stupnov. Lyzovat nejdem aj ked by stalo zato skocit na dve hodiny na Pakenham. Musim ist na nakup potravin. Zajtra robim trochu slavnejsiu veceru z prilezitosti Mariankinych narodenin. Zavolal som na veceru Kunstadtov. Povodne som to planoval na sobotu, ale vtedy Zuzka odlieta do Seatlu, trochu sa starat o Petrovu sesternicu Ancu, ktorej objavili rakovinu rozsirenu vo vacsine vnutornych organov. Lekari odhaduju, ze je to otazka len niekolko mesiacov, ked ju rakovina pohlti!

Ja som bol tiez u lekara k voli vysledkom rentgenu, kde po prvom vysetreni, specialista poziadal o dalsi set z inych uhlov. Nepozdavalo sa mu nieco na lavej strane dole v plucach. Zatial vylucil tumor, ale ze tam mam nejaky “artifact”. Mam prist na dalsie rentgenove snimky za 3 mesiace. Nasho lekara som este poziadal, aby mi dohovoril appointment u srdciara a tiez colonoscopiu. Srdciara budem vidiet koncom mesiaca a kedy pojdem na colonoscopiu, este nemam datum. Mam taky dojem, ze sa moje tazkosti z poslednejo mesiaca stracaju a dostavam sa do normalnej kondicie.

"ROCKY BALBOA" scenar, rezia a v hlavnej ulohe Silvester Stallone

Vyssie som slubil spomenut aspon dva posledne filmy ktore som videl. Cez sviatkove obdobie ich prislo do kin aspon dva tucty. Tazko sa rozhodnut co vidiet. Pred dvoma tyzdnami to bol film: ROCKY BALBOA, ktoreho reziserom, scenaristom a hlavnym hrdinom je Silvester Stallone. Je to 5 “sequel”, alebo diel jeho serialu: ROCKY od jeho prveho filmu uvedenym do kin v 76 rokoch. Tento posledny diel je hadam jeden z najlepsich a urcite na rovnakej urovni, ako bol jeho prvy. Je to sentimentalny film, plny emocii a spomienok. Mne sa velmi pacil a nie raz mi usla aj nejaka slza! Nemam problem ho doporucit vidiet.

"CHILDREN OF MEN" v hlavnych ulohach Clive Owen a Julianne Moore

Film; CHILDREN OF MEN by si tiez nemal nikto utiect, ked clovek chce vediet, co nas v kratkom case dvoch desiatok rokov caka. Je to teda “science fiction”. Reziser Alfonso Cuaron a v hlavnych ulohach Clive Owen, Julianne Moore a Michael Caine. Je to obraz Londina ako buduceho “Bagdadu”, kde vladne mob, islamsky teroristi, vybuchy, zabijanie, nicenie, spina, grafity, rikse na uliciach a 0 porodnost! V tomto chause vyhostovania emigrantov, koncentracnych kampov, pribeh popisuje osud dievcata, ktora sa dostala do druheho stavu a ked sa narodi dietatko bude prve po 18 rokoch, co ludia budu vidiet a pocut. Je to smutny, drasticky, depresivny pribeh blizkej buducnosti. V kine pri premietani bolo tak ticho, ze jeden mohol pocut lietat muchu. Film vyrazil dych vsetkym divakom a mne potvrdil vsetko to nebezpecie siriace sa svetom, o ktorom som pisal v niekolkych mojich prispevkoch. Go to see it!

Srdecny pozdrav z Ottawy!

Milan