Sunday, November 19, 2006

Cas uteka, prudi ako voda....

Nebolo to tak davno, len pred rokom, ked som oslavoval 70-tku, za par tyzdnov uz budem prvym krokm v 80-tke. Fuj! Nijak sa mi to nepaci!
Ottawa – 11 19 06 – nedela
“Boy, boy, boy”, ako tie dni ubiehaju! Za dva, ci tri tyzdne budem o rok starsi, potom Vianoce a preskocime do noveho roku. Cas uteka, prudi ako voda v rozburenej rieke po silnych dazdoch a nam starsim nemilosrdne pripomina, ze sme blizsie ku koncu nasej existencie, ako dalej! Ze ten koniec moze prist kedykolvek, skor ako neskor! Ta skutocnost ma vonkoncom nerozculuje ani nevzrusuje. Je to zakon prirody, kazdy z nas musi odist, ako indiani hovoria “do vecnych lovist”. Je velky rozdiel len v tom ako odideme. Rychle, pomaly, v bolestiach, pohode ci nasilnej smrti. S tym sa zatial nie velmi zaoberam, aj ked mi bolo pred par dnami pripomenute, ze by som mal!
Ze by ma bola vystrasila kostrbata? Hadam este nie!

V piatok, minuly tyzden po jednom, ci dvoch dnoch prestavky som sa rano vybral do fitka na moj regularny trening. Vsetko bolo “fajn and dandy”. Trenoval som lachko, moju zvyklu rutinu. Po osprchovani a vypadnuti z fitka som siel na nakup potravin do predajne Farm Boy. Zobral som si vozik a zacal som nakupovat. Zrazu som pocitil urcitu telesnu slabost, nevolnost, zaliala ma vlna tepla. Dal som si dole vetrovku ale nevolnost neodchadzala.. Mal som dojem, ze sa asi natiahnem na podlahu, omdliem. Hrdinsky som dokoncil nakup, doviezol domov, vylozil a ulozil. Dievcata boli na plavarni. Ja som sa natiahol na postel. Ked mam umriet, hadam radsej na posteli ako na podlahe! Hahahaha. Do smiechu mi velmi nebolo, lebo aj ked tie pocity nevolnosti na cas odisli, znovu sa vratli v miernejsej forme aj na druhy den. Nemam potuchu cim to bolo zapricinene. Este ani dnes nie som uplne vo svojej kozi Prave mi zavolal Peter, ze by bol rad aby sme sa zajtra rano stretli vo fitku. Pojdem, pokusim sa aj trenovat! Ked budem mat pocit, ze mi to neprospieva, prestanem a budem robit Petrovi “elitneho personalneho trainera” hahahaha. Podobne nazvy nesu niektori treneri v nasom fitku.
Co ma v poslednom case skor hneva, je skutocnost, ze s kazdym preslym dnom, tyzdnom, mesiacom, rokom sa stavam lenivejsim, pohodlnejsim, menej ambicioznym, nerozhodnym! Najradsej by som si nakopal do nohavic. S radostou by som prenechal tu ulohu aj inemu, aby som sa konecne prebral z tej pomaly sa vtierajucej latergii a zacal byt znovu fyzicky, mentalne plne aktivny. Robim sice co – to, ale to zdaleka nie je dost! Viac a dlhsie v poslednom case ostavam rano v posteli, vychutnavam pohodlie “leziaceho strelca”, teplo pokryvky a vedomie, ze nemusim, ked nechcem vstat! Len ked mam dohovoreny spolocny trening, tak povinnost ist do fitka rano na osmu hodinu, ma vyzenie z postele pred siedmou. Hadam by som ospravedlnil sam seba, keby som dokazal do neskorych ranajsich hodin kludne spat. Bol by to urcite prospesnejsie pre moje zdravie, ako sa prebudzat o druhej alebo tretej rano. Ako som naznacil v minulosti, je to pozostatok navykov, ktore som si vytvoril, ked som velmi skoro chodil do prace. Dodnes sa neviem toho zbavit. Obycajne uz okolo stvrtej, niekedy aj skorej som “hore”! Nie hore z postele. Iba prebudeny!
Uz sa blizi cas zacat stavat vianocny stromcek a vonku rozsvietit vianocne osvetlenie! Co vsak pod stromcek? Tento rok asi nic!

Na stastie este som neupadol do takej latergie a rozumovej necinnosti, ze by som cumel do prazdna a dumal! Mam po ruke vzdy nejaku zaujmavu knihu. Ked mi neprinesu noviny skoro rano, ako v minulosti, mam co robit! Citam! Este v nedavnej minulosti to prevazne boli romany kriminalneho, detektivneho zanru. Uz niekolko tyzdnov su to knihy daleko narocnejsie, viac vedecko-filozofickeho, ci informativno-vzdelavacieho charakteru.

Uz neboha ORIANA FALLACI, odvazna zena pripominajucu mi Ayn Rand

Nie som plnym “cudzincom” tomuto zanru, ved pred rokmi som priamo hltal knihy z filozofickym zameranim. Iniciativny zaujem o takuto tematiku prebudili vo mne knihy od Ayn Rand. Podobne, ako pred nedavnom knihy “The Rage and The Pride” a “The Force of Reasons” od cerstvo zosnulej Oriany Fallaci. Jej obe knihy obnovili vo mne zaujem hlbsie nahliadnut do problematiky nabozenstiev a ich vplyvu na nas zivot, spolocnost, dobro a zlo. S obrovskym zaujmom som si precital sucastny bestseller: The End of Faith – Religion, Terror and the Future of Reasons, ako aj malu knizocku, nieco ako prihovor pod nazvom: “Letter to a Christian Nation od Sama Harrisa. Ked vyssie spominam Ayn Rand, to mi pripomina, ze Milton Friedman, vychyreny ekonom, intelektual, sampion slobod, individualismu a laissez-faire ekonomie, zacinal s Ayn Rand. Ja som od neho precital skoro vsetky jeho knihy, prispevky a studie. Zomrel pred par dnami vo veku myslim 94 rokov.

Milton Friedman, moj favoritny ekonom a intelektual. Zomrel vo veku 94 rokov

S cim teraz “zapasim” je kniha, ktoru som sucastne objednal s predoslymi “The God Delusion” od autora Richard Dawkins, skutocnym menom Charles Simonyi. Profesor na Oxfordskej Univerzite, autor dobrej desiatky knih s podobnou tematikou. Vynikajuca kniha, perfektna argumentacia, presvedcive fakta. Je trochu pre mna narocna, bol som nuteny dost casto nahliadnut do slovnika, aby som porozumel mnohym slovam mne menej znamych. Som uz v poslednej tretine, ostava mi este zvladnut nejakych 100 stran. Potom ma caka nieco noveho, novovydana, sucastna kniha od Brigitte Gabriel.

Minule som obdrzal upozornenie, aby som sa pozrel na jednu webovu stranku a na prejav spominanej autorky - Brigitte Gabriel. Skoro hodinova prednaska, sarmantnej mladej damy, sucastnej obcianky USA krestansko-arabskeho povodu, ktora prezila mladost v Libanone, kde sa stala obetou radikalneho Islamu v obdobi Libadonskej obcianskej vojny. Tu web stranku som rozoslal vsetkym mojim priatelom/kam hovoriacim anglicky. Nie som si isty, ci sa ta stranka dala otvorit, lebo som obdrzal jeden odkaz, ze nie. Asi preto, ze som vymazal jednu inu stranku, ktora nemala nic spolocneho s touto. Od Brigitte Gabriel sucastne vysla jej kniha pod nazvom: “BECAUSE THEY HATE” v ktorej popisuje hrozy zivota v Lebanone pre krestanov a zidov, ked sa k moci dostali Moslimsky Palestinci. Varuje Ameriku, ze je Islam na ceste nie len ovladnut Europu, ale penetruje silne aj do USA a Canady. Tesim sa citat jej zazitky, jej odpozorovania a jej varovania. Je to vysoko inteligentna krasna osobnost, hovoriaca plynne styrmi jazykmi, povodom zurnalistka a hlasatelka pre World News, vecerny arabsky program pre stredny vychod. Je expertkou na terror. Zakladatelka “nonprofit” organizacie American Congress for Truth! V pripade zaujmu navstivte web stranku: http://www.americancongressfortruth.com/.

Mame sa naco tesit! Moslimizacia sveta! Toto nas caka, ked nezacneme bojovat a nepripustime navrat civilizacie do 14 storocia a za!

Well, predtym ako ukoncim druhu stranu a teda moj limit, nemozem odist a nespomenut, ze v sobotu doobeda som videl film Casino Royale, noveho James Bonda 007. Nejdem sa rozpisovat len prehlasit, ze skutocne je to najlepsia bondovka, vynikajuco urobeny film, plny napatia, action bez specialnych efektov a hlavne bez “special gadgets”. Aj ked boli vseliake pochybnosti a kritiky vyberom Daniela Craiga do ulohy James Bonda 007 mozem povedat, ze je daleko lepsi Bond, ako vsetci ostatni mimo hadam Sean Conneryho. Doporucujem vidiet, nikoho nesklame a obrovsky zabavi! Bol som nan o jedenastej doobeda a sala bola dve tretiny zaplnena. Ked som vysiel von pred salou stala fronta stoviek ludi. Je to najnovsia senzacia hodna plnej pozornosti! Obdivuhodne fyzicke a herecke vykony. Z piatich moznych hviezdiciek davam sest!

Majte prijemny zaciatok zimnej sezony!

Milan