Wednesday, November 11, 2009

Oneskorene Indianske leto 2009

Canadske dive husi na nasom backyarde! Ani prvy sneh ich neodradil odletiet na juh!
Nedelnajsi vylet k vodopadom a perejam v Quebecu
Ottawa 11 10 09 – utorok
V poslednom prispevku som si tak trochu stazoval ako sme boli minuly vikend vytazeni, zaneprazdneni! Well, ani tento vikend a posledne dni neboli ine! Naviac, poznacene udalostami vo svete, ktore sa nas emocionalne dotkli. Na prvom mieste masaker, tragedia na vojenskej zakladni vo Fort Hood, Texas. Ta nam vyrazila dych, hlboko a vazne poburila, negativne ovplyvnila s pocitom lutosti a bolesti nad stratou zavrazdenych 13 vojakov a dvoch tuctov dalsich, mnoho z nich seriozne zranenych nabozenskym moslimskym lunatikom, narodenym v USA, povodom z palestinskych rodicov. Vyskoleny za lekara z poplatnikov dani obcanov USA. Bol to teroristicky, premysleny akt extremneho jihadistu, ked strielal na svojich kolegov, neozbrojenych vojakov s pokrikom: “Allahu Akbar”, Arabska fraza “God is great” alebo “Boh je velky!” Cudujem sa, ze FBI davno pred tymto aktom nezasiahli, ked vedeli o jeho nazoroch a naklonnosti k takej brutalite. Politicka korektnost im asi nedovolila tomu predist, zasiahnut a teraz demokrati, lavica sa budu snazit najst akekolvek mozne vysvetlenia jeho cinu, len ho priamo neoznacit ako teroristicky utok, prvy od 9/11 v USA.

Na druhom mieste je to skor radostna oslava 20-teho vyrocie konca studenej vojny, ktore zacalo padom Berlinskeho muru a uvolnenim striktnych zabran Vychodneho Nemecka a zlucenim oboch stran. Predtym Solidarnost v Polsku, pad Berlinskeho muru, revolucia v Rumunsku a poprava Cauceska, Velvetova revolucia v Ceskoslovensku, zaciatok rozpadu mohutneho Sovietskeho Svazu. Samostatnost mnohych republic, oranzova revolucia v Ukrajine, Madarsko, Juhoslavia “you name it”! Socializmus a komunizmus sa totalne zdiskreditoval, kolapsoval a Europa zacala prechadzat uzasnymi zmenami nastupom krajsich a lepsich idealov ako bola totalita a socializmus. Ta za sebou nechala tisice, v Rusku miliony nevinnych obeti komunizmu. Obrala cele generacie ludi o zakladne pravo zit a byt slobodny, tesit sa zakonnej spravodlivosti, otvorenej spolocnosti, nebyt vystaveny nelegalnej perzekucii bez respektu k zakladnym pravam cloveka. Bol to Reagan, zelezna lady Margaret Thacher, vtedajsi Polsky Papez Jan PavoII, Walensa, Havel, Gorbachev, ktori nesu velku zasluhu skolapsovania tej ohavnej ideologie diktatury a totality. Najvacsiu zasluhu prirodzene nesu jednoduchi ludia, najduc odvahu a vyjst do ulic, protestovat a dozadovat sa, co bolo skoro nemyslitelne! Bol to revolucny cas neslychany v historii, pretoze sa dial bez vaznych alebo masivnych obeti.

Na tretom mieste, my v Canade si zajtra pripomenieme desattisice padlych Canadskych vojakov vo vsetkych vojnach, zacnuc v Juznej Afrike 1899 kde zahynulo 267 Canadanov. V prvej svetovej vojne bojovalo 650 tisic a domov sa nevratilo 68 tisic plus. Podobne ako v druhej svetovej vojne kde sluzil jeden million dobrovolnikov a zahynulo 47 tisic. Neskosie v Koreii zahynulo 516, dalsi vo Vietname a teraz v Afganistane. “REMEBERANCE DAY” pripada na jedenasteho novembra. V Canade si ludia velmi potrpia na uctenie vsetkych, nie len padlych vojakov, ale aj veteranov ktori to prezili. V kazdom meste sa kona pokladanie vencov k pomnikom padlych vojakov, ludia nosia na oblekoch pripnute imitacie cerveneho makoveho kvetu ako symbol ucty.

Jeden podobny moslimsky zufalec, ako ten co vrazdil vo Fort Hood, John Allen Muhammad, ktory pred nejakymi par rokmi sa rozhodol strielat v oblasti Washingtonu DC koho videl. Dohromady behom niekolkych dni jeho “shooting rampage” zastrelil 13 ludi. Dnes bude popraveny “lethal injection” o 9 hodine vecer, teda za 20 minut bude ponom. Jeho ziadost o milost bola odmietnuta Najvyssim sudom USA a governorom. “S mecom bojoval, mecom zomrie! To je spravodlivost! Dufam, ze podobny osud caka aj Majora Nidal Malik Hasana!

11 11 09 - streda
Jedenasta hodina, jedenasty den, jedenasty mesiac pred 91 rokmi, ked skoncila Prva Svetova Vojna, Z tejto prilezitosti sa u nas v Ottawe pri pamatniku vojakom tej vojny nedaleko parlamentu konala spomienkova oslava tak, ako kazdy rok predtym. Kedze mame krasny slnecny a celkom teply den, na tuto prilezitost prisli doteraz najvacsie mnozstva ludi vzdat uctu este zijucim veteranom a spomienku na padlych.

Krasne slnecne pocasie, ktore uz trva niekolko dni ci tyzden, po kratkom vystraseni ked spadlo zo dva cm snehu, prislo k nam v Ottawe oneskorene INDIANSKE LETO aj ked je uz pokrocily november. A podobne pocasie nas caka este niekolko dni. Ja som sa dokonca rozhodol vcera kupit par steakov aby sme si ich dnes urobili este na BBQ aj ked nedavno sme ho vycistili. To pekne pocasie vyprovokovalo nasich kamaratov a vybrali sa s nami navstivit popularne vodopady na vychod od mesta Gatineau okolo 120 km od nas. Bolo krasne pocasie a hukot pereii a vodopadov bola ako klasicka muzika, ktora lahodila sluchu a umocnovala vizualny zazitok. Stravili sme v blizkom okoli hadam hodinu aj nieco. Ked sme sa vratili k autu, ktore stalo same na parkovisti zistili sme, ze sa don niekto vlupal, vykradol ich vetrovky a ukradli kabelku so vsetkymi dokladmi a mobil. Este stastie, ze ja som mal moj so sebou a hned sa dalo zavolat a zrusit kreditove karty. Na druhy den uz boli vybavene nahradne preukazy a potrebne doklady. Skoda, ze takato neprijemna epizoda skazila ten krasny vylet a pekny den. Mam vela fotiek a aj par video klipov, tak prilozim.

V sobotu poobede sme sa vybrali na operu TURANDOT od G. Pucciniho v priamom prenose z Metropolitan Opera z New Yorku. Ked som sa pochvalne vyjadroval o AIDE z pred dvoch tyzdnov, tak tato produkcia a set dizajn Francom Zeffirelli vysoko prekonal Aidu. Nadhera, co viac povedat. Podobne, ako v predchadzajucej AIDE aj v tejto produkcii vacsinou v hlavnych ulohach spievali zahranicni hostia. Dirigentom bol mlady maestro z Litvy Andris Nelsons. Turandot spievala ruska Maria Guleghina, otrokynu Liu dalsia ruska Marina Poplavskaya a Calafa Marcello Giordani z Talianska. Vsetci traja boli vynikajuci, Klara vraj preplakala niektore arie hlavne otrokyne Lui. Musim priznat, ze aj mne sa raz ci dvakrat zarosili oci. Uz sa tesim na niektore dalsie predstavenia! Mam kupene listky na Carmen v marci, ale pojdem sa predtym poztriet este na nieco.

V poslednom case ma hneval moj telefon v nasej spalni. Ma uz aspon 20 rokov, ked nie viac. Ked som odpovedal na zavolanie, zacalo v nom hucat, a nic sa nedalo rozumiet. Musel som utekat vzdy do kuchyne vziat iny. Vcera, ked sme sa vracali z nakupu potravin, zastavil som sa v predajni SOURCE a kupil som prenosny za nejakych 40 dollarov aj s danou. Uz som dobil baterku a funguje, len si musim naprogramovat telefonne cisla a poucit sa o niektorych technickych zvlastnostiach. Nemal som to cas urobit, lebo ked som sa vratil z treningu cakalo ma strihanie vlasov Marianky a ukoncenie tohoto blogu. Som na konci druhej strany, koncim! Pozdravujem! Milan