Thursday, October 16, 2008

THANKSGIVING WEEKEND 2008

V nedelu cez "Thanksgiving weekend" som vzal Evu do Gatineau Mts. k "Pink Lake" a dalej.
Ottawa 10 15 08 – streda
Cele poobedie sa chystam zacat pisat. Stale mi do toho nieco prislo, ze som pisanie musel odlozit. Nie len v dnesne poobedie, ale aj poslednych niekolko dni. Za kratko dnes budem musiet tak urobit este raz. Prerusit pisanie! Ked udrie piata hodina poobede, v telke budu davat, ako kazdy pracovny den: “POLITICS” na CBC a “MIKE DUFFY LIVE” na CTV. Den po nasich federalnych volbach, to bude urcite zaujmave pozerat, ako rozni politici a ini budu posudzovat vysledky volieb. Mimo ranajsieho treningu som cely den stravil pocuvanim “talk shows”, nevediac sa nasytit roznych komentarov, rozborov, rozprav za ubehlych 35 dni volebnej kampane. Vcera, v den volieb, to bolo sedenie pred telkou do hlbokej noci, ked vsetky vysledky boli spocitavane a uvadzane priebezne na obrazovku, komentovane stabom novinarov, reporterov a pod. Ja som vydrzal pozerat a vnimat len do polnoci, potom ma totalne zdolala politika a vino z ktoreho som usrkaval cely vecer. Isiel som spat. Vitazny prihovor nasho prima ministra Harpera po volbach som si vypocul rano, na internete.
Bolo krasne pocasie a vsetko nadherne sfarbene. My sme sa zastavili aj pri OTTAWA RIVER, kde kazdy rok jeden umelec Carpano (v cizmach) stavia skalne sochy. V ten den nasej navstevy v noci nejaky vandali mu niekolko soch zhodili.
Teraz vecer, som si po odpozerani spomenutych dvoch programov, otvoril uz druhu flasku cerveneho vina. Tu prvu som skonzumoval pocas vecere a hlavnych sprav. To popijanie je na oslavu vitaznych volieb pre mnou podporujucej strany konzervativcov. Zial, nie je to totalne vitazstvo a patricna oslava, lebo konzervativna strana nevyhrala vacsinu kresiel v parlamente a su nadalej v mensinovou vladou aj ked si ohromne polepsili! Chybalo im do vacsiny vyhrat len dalsich 12 kresiel, ktore im prekazila separasticka strana v Quebecu s nazvom “BLOC QUEBECOIS”. Do urcitej miery si to ale zapricinili aj sami konzervativci, ked pred volbami, alebo pocas kampane ohlasili, ze zvysuju rozpocet pre umenie o 8% oproti minulemu roku, ale znizuju alebo rusia financny kredit urcitym oblastiam umenia, ako je napriklad “porno filmmaking”. Taketo obmedzenia samozrejme hlboko zranilo Quebecku “kulturnu” spolocnost. Ta komunita zacala bohovsku kampan proti konzervativcom. Uspeli! Desiatka kresiel, ktora by bola isla konzervativcom, isla ako protest pre “Bloc”. Naviac, Quebecanov poburil navrh dalsieho zakona, kde konzervativna strana dala navrh o postihovani 14 plus rocnych teenegerov, vaznych kriminalnikov, co vrazdili, ze maju byt poslani do vezenia. Ach-jaj, take nieco?! Posielat strnastrocnych do vezenia? Tak to nie! Nuz a to bola dalsia rana konzervativcom, ze nevyhrali tie potrebne kresla pre vacsinovy parlament. Blbci, taketo kontraverzne ohlasenia politickej platformy si mali nechat po volbach, vediac ako bude reagovat Quebec!!! V “anglickej” Canade to vobec nebol ziaden problem.

Zaciatkom tyzdna mi prisiel Franta pomoct vyrezat par velkych konarov na nasom backyarde, aby sme mali v buducnosti lepsi vyhlad na golfistov.
Stalo sa! Chudak Harper, ktory uz tretikrat sa snazil obdrzat vacsinovu vladu, vzdy nejaka volovina mu zabrani prekonat mensinovy status. Samozrejme, press a media maju svoj podiel na “demonacii” konzervativcov, aj ked tentokrat, vsetky noviny v uvodnikoch podporili konzervativcov. Ludom - citatelom doporucili dat konzervativnej strane plnu podporu. Nepomohlo! Aby som to nenatahoval, ked vsetko bolo pocas noci spocitane, vysledok bol na ocakavanie pozitivny pre konzervativnu stranu ziskanim 143 kresiel z 305 moznych. Polepsili si oproti poslednym volbam o +16 kresiel. Liberali ziskali 76 kresiel so stratou 23 oproti poslednym volbam. Hurrrrraaaa! To su najhorie vysledky Liberalov od zalozenia Canadskej federacie. Ako dobre!!! Bloc ziskal 50 kresiel, NDP 38, Independent 1. Green Party, cez velke” hulahuuuu bububu”, ani jedno kreslo! Great! Je co oslavovat! Green Party papulnata Elizabeth May odisla z obrazu s dlhym nosom! Dnes sa ocakava, ze liberalny lider Stephane Dion rezignuje z tej pozicie vodcu strany. Nahradi ho pravdepodobne dalsi akademik Ignatieff, jeho zastupca.

Niekolko dni potom uz aj listy na tych stromoch sa krasne sfarbili.
10 16 08 – stvrtok
K pokracovaniu v nacatom prispevku sa dostavam az dnes vo stvrtok o den neskorsie. Vcera vecer som si nemohol dovolit nechat utiect poslednu debatu prezidentskych kandidatov v USA - McCaina a Barak Obamu. Ako sa ocakavalo, bola to daleko agresivnesia debata ako posledne. McCain sa skutocne pustil do Obamu a ten mal co robit vysvetlovat jeho vztah s teroristickym a kriminalnym podsvetim v Chicagu. Obama sa nedal velmi vyniest z rovnovahy a pocas debaty zachoval urcite decorum. Rozprava mala daleko vyssiu uroven po stranke dostojnosti v porovnani k nasim lavicovym vrieskajucim pavianom. Obama ma zatial dost vysoky naskok nad McCainom od 10 az 14 bodov. Zda sa, ze predsa len Amerika spacha dobrovolnu ekonomicko-politicku sebevrazdu. Je to ich krajina, ako sa rozhodnu, to budu mat! Zatial co u nas sa posuva politicka ideologia do prava od stredu v USA to bude silne odklonenie do lava ked Obama sa stane prezidentom. Uz teraz hovori o redistribucii prijmov o izolacii USA od sveta, prehodnoteni zmluv s Canadou atd… Co je najhosrsie, ze Canadska ekonomika je zavysla na USA. 70% vyvozu ide z Canady do USA.

V sobotu sme sa zastavili u Kunstadtov na veceru. Zuzka sa trhla s niecim novym, co som nepoznal. Obdaroval som ju peknou kyticou ruzi!

Dost politiky, su aj ine krajsie veci! U nas v Canade je to jesenna priroda, ktora hori vo farbach. Minulu nedelu, ked tu k Marianke prisla Pierretta, vzal som Evu na maly vylet do Gatineau Mt. Bola to pohadka vidiet tie fantasticke farby. Malo to jediny problem, ze vsade kde sme isli boli stovky a stovky podobnych vyletnikov ako sme boli my. Rozdiel bol len v tom, ze vacsina spomenutych navstevnikov boli Aziati, Korejci, Japonci, Vietnamci, Indovia, kde tu Rusi, medzinarodna spolocnost, chybali len arabi, moslimi! Bolo prekrasne pocasie, stalo zato vybehnut von a pokochat sa v krasnej prirode. Eva bola tak nadchnuta jesennymi farbami, ze si parkrat vzala fotak ked isla s Mariankou na plavaren a fotila. Mnoho zaberov ktore prilozim k tomuto prispevku budu jej zabery. Niektore aj moje ked na fotke bude dominovat Eva.

V poslednom case Eva dostala chut fotografovat a tak pri prechadzkach s Mariankou urobila mnoho zaujmavych zaberov.
Dnes si uz nespominam ako utiekol minuly tyzden a ci sme prezili nieco zaujmaveho. To by som si musel otvorit korespodenciu a odoslane maily. Co sa mi zrovna nechce. Kedze minuly vikend bol “Thanksgiving” tak z tej prilezitosti nas Zuzka pozvala k nim v sobotu na veceru. Ako vzdy pripravila zaujmave jedlo, nieco noveho, co odkukala v Thajskej restauracii. My sme pre zmenu na pondelok zavolali na “thanksgiving” veceru s tradicnou morkou Frantu a Vlastu. Nejak som sa mu chcel odvdacit za pomoc pri vypilovani a preriedeni dvoch krikovych stromov pred nasou terasou. Objavili sme, ze na jednom z konarov bolo obrovske osie hniezdo, ktore po ohlaseni nasmu managamentu prisiel jeden chlapak odstarnit. Sprintoval za barak, ked sa nejake donho pustili.
To by hadam pisaneho textu stacilo! Necham radsej prehovorit fotografiam, ktore viac priblizia nase Canadske prostredie. Prajem prijemne dni oktobra, ked este nejake budu! Pozdravujem a prajem vsetko najlepsie!

Milan