Monday, September 04, 2006

Labor Day v Canade

Ottawa 09 04 06 – pondelok
Vcera, ked som sa vracal z kina “Famous Players”, zastavil som sa v najvacsom obchodnom centre na zapadnej strane Ottawy v “Bayshore Shopping Centre”. Trvalo mi asi 15 minut bludenia po obrovskom parkovisti na troch podlaziach, pokial som nasiel miesto kde zaparkovat auto. Ked som konecne nasiel a vstupil som do centra, nechcelo sa mi verit ake mnozstva ludi promenadovalo po vsetkych chodbach a kolko ich bolo v predajniach. Pripominalo mi to ruch nakupovania posledny den pred Vianocnymi sviatkami. S Vianocnymi sviatkami tento weekend ma spolocne len to, ze je to tiez “sviatocny” weekend. S rozdielom, ze je to svetsky “secularny” sviatok. Na Severoamerickom kontinente den pracujucich “Labor Day” sa oslavuje tradicne uz desatrocia prvy tyzden v septembri. Davno predtym, ako europska lavica prisla s prvym majom.

Kazde rano pred osmou hodinou cely tyzden pred Labor Day sme sa stretavali na kurtoch a hravali tenis

Peter K. v bojovej akcii vratit serv

“Labor Day” weekend je posledny dlhy weekend leta, ktory obycajne ludia vyuzivaju ist do prirody a masivne odchadzaju von na chaty, uzit si posledne dni leta pri jazerach, riekach v lesoch a na horach. Je to tiez posledny weekend, ked sa studaci vracaju do skol a rodicia dokupuju pre svoje deti co zameskali. To samo o sebe nie je dovod naplnit nakupne stredisko tisickami ludi. Skutocnym dovodom bolo pocasie! Zo soboty na nedelu nasu oblast zasiahla vlna silnych dazdov ako pozostatok hurrikanu Ernesto, ktory k nam prisiel vo forme “tropical storm”. Vietor, dazd, vela vody sposobilo zaplavy a na juhu od nas v USA stratu elektriky pre asi 400 tisic domov a niekolko umrti. U nas v Ottawe nepretrzite prsalo a tak ludia zaplavili nakupne strediska aby nejak zaujmavo prezili nedelu.

Ja som sa do tej od nas trochu vzdialenejsej oblasti vybral aby som odniesol prazne, pouzite kazety do printeru naplnit za jednotretinovu cenu v porovnani k novym kazetam. Tie su velmi drahe. Farebna kazeta stoji okolo 70 a cierna okolo 40 dollarov. Obe naplnene ma budu stat len 33 dollarov. V tej cene su uz zapocitane obe taxy, provincna a federalna. To bol jeden dovod, ze som isiel tak daleko. Druhy dovod bol, ze som chcel skocit do kina. Pred par tyzdnami uviedli do kin film “The Illusionist”, zial len v jednom kine “Imperial”, niekde v downowne. Uz vtedy som sa chcel na ten film ist pozriet. Cital som recenzie a tie boli velmi dobre! Minuly tyzden som sa milo prekvapil, ked film uviedli vo vsetkych ostatnych kinach. Ked uz som bol na ceste tym smerom a kino je v blizkej vzdialenosti od nakupneho strediska, isiel som sa najskor pozriet na ten film.

“The Illusionist” je supernaturalna drama, mystery, premiesana s romantikou, laskou, vrazdou, politikou a magikou. Je poslednym filmom producentov co do kin uviedli take filmy ako Crash a Sideways, dzitelov mnohych Oscarov. Do hlavnej ulohy illuzionistu obsadili Edwarda Nortona, uznavaneho dramatickeho herca z desiatky filmov. Jeho protivnikom, policajnym inspektorom je Paul Giamatti a milenkou Jessica Biel. Film sa odohrava okolo roku 1900 vo Viedni, natacany bol v Prahe. Neolutoval som, ze som sa isiel nan pozriet. Vyborne herecke obsadenie a vykony, vynikajuci film, velmi prijemny a zaujmavy! Dostava to najlepsie ohodnotenie od kritiky ale aj od ludi, ktori ho po premietani odmenili potleskom! Oplati sa vidiet! Doporucujem!

Skoro pravym opakom vyssie spomenuteho filmu je film “CRANK” ktory som videl predvcerom. Jason Statham, anglicky herec v hlavnej ulohe najimaneho vraha podal vynikajuci vykon a urcite urobil velky dojem na Hollywoodskych producentov stvarnenim “tvrdeho chlapa”. Hovori sa o nom ze bude “next action hero”! Crank je novy non-stop nisko rozpoctovy akciovy film blazniveho tempa s davkou humoru ale tiez vela nasilia, krve atd.. Film doporucujem vidiet len fanatikom akciovych filmov, pre normalnych ludi je to trochu privela nepretrziteho blaznovstva!


Pred tyzdnom som sa bol pozriet na film” Bon Cop, Bad Cop”, vyborne som sa pobavil. Filmu viacmenej moze plne porozumiet len clovek ktory zil v Quebecu a Ontraiu. Je to Canadsky film, dobre urobeny, napinavy kriminalny pribeh s velkou davkou humoru medzi dvoma vysetrovatelmi – jeden z Quebecu a druhy z Ontaria. Kazdy tyzden do kin prichadza najmenej 5 – novych filmov. Som rad, ked vzhliadnem raz za cas aspon jeden. Velmi skoro pride do kin film “The Black Dahlia”, je to film natoceny podla skutocneho pribehu z 30-tich rokov, seriozny a komplikovany zahadny kriminalny pribeh. Urcite si ho nenecham ujst. Dost o filmoch.

Tento weekend a cely posledny tyzden nebol najlepsim pre Canadu. V Afghanistane v bojoch s Talibanom v okoli Kandaharu zahynuli styria Canadskych vojaci a cez tento weekend jeden vojak a mnoho zranenych, ked na pomoc privolane amerecke lietadlo miesto Talibancov pokropili strelbou aj blizkych Canadanov. Friendly fire! Zatial co obete NATO su minimalne, stihli v bojoch usmrtit stovky terorisitov a mnohych zajat. Canada dost tazko prijma tieto obete a nasi socialisti uz vo velkom vykrikuju, ze Canada ma stiahnut okamzite nasich vojakov z Afghanistanu a zacat vyjednavat s Talibanom. Mnoho Canadanov podporuje tuto nebezpecnu a nedomyslenu poziadavku NDP. Od roku 2002, kedy nasi vojaci prisli do Afghanistanu 31 Canadskych vojakov prislo o zivot. Nie vzdy v boji s Talibanom, mnoho pri vybuchoch sebevrazednych atentatnikov, pri havariach alebo tzv. priatelskou strelbou. V poslednom case v tazkych bojovych konfliktoch.

V Canade a v USA sa otvorene v dnesnych casoch hovori o tretej svetovej vojne, alebo stvrtej, ked tzv. “Cold War” sa da povazovat za tretiu svetovu vojnu, ktora bola bez vaznejsich obeti strielania a atomovych vymien. Tato sucastna je trochu rozdielna! Na jednej strane boj s radikalnym Islamom a teroristickymi akciami fanatikov Jihadu, na druhej strane podmanovanie si krajin a ludi vtieravym sirenim Islamu a moslimov do vsetkych oblasti nasho zivota, dozadujuc sa aby sme sa my prisposobovali im a nie oni nam! V kratkom case nejakych nie celych dvoch desatroci sa do starej klasickej Europy nasackovalo skoro 20 milionov moslimov a kazdy den ich viac prichdza a este viac sa rodi, lebo jedinou ulohou matiek je plodit a plodit synov a dcery Allaha buducich jihadistov!

MARK GRAHAM UCASTNIK OH V BARCELONE

4 x 400 m

Zahynul vcera priatelskou strelbou z lietadla.

Myslim, ze som tak akurat vystrielal vsetky naboje pre dnesny den. Je cas ist spat, ked zajtra mam byt odpocinuty a cerstvy vo fitku! Prajem vsetko najlepsie z Ottawy!

Milan a spol.