Thursday, September 16, 2010

Rakovina - mozno?

Koniec krasnemu letnemu pocasiu! Jesen prichadza nie len v prirode ale pre mnohych nas aj v zivote.
Hokej je Canadska hra! Uz tento tyzden zacina dlha mnohomesacna hokejova sezona.
Posledne zabery z nasej zahradky pred prichodom snehu a zimy Ottawa 09 15 10 – streda
Vcera doobeda, len co som sa vratil z treningu zacal som davat dohromady vsetko potrebne k ziadosti o predlzenie viz pre Agi. Robil som a tlacil fotokopie roznych dokladov, vypisoval som vyzadovane formulare a najviac casu som stravil formovanim roznych textov, ako preco Agi prisla do Canady, aky je dovod, ze ziada o predlzenie a nakoniec moj sprievodny jednostrankovy list, kde vysvetlujem preco potrebujem aby dostala predlzenie viz atd… Stravil som na tom skoro 5 hodin, ked konecne som mal urobene vsetky texty. Nakoniec som vsetko poslal Petrovi K ako “attachment”, aby mi urobil pripadnu korekturu, keby to bolo potrebne! On je vyborny gramatikar v anglictine, lepsi ako vacsina ludi, co sa tu narodili a tu studovali. Dnes rano, este pred piatou hodinou som otvoril internet, upravene a opravene texty uz som mal nazad. Ked som sa okolo desiatej vratil z fitka domov, cakali ma dalsie dve hodiny, dat vsetko tak dohromady, aby to bolo pripravene na odoslanie. Zasielku podrzim par dni a odoslem az okolo dvadsiateho septembra. Budem to posielat do Vegervillu v Alberte, je to jedno z centier v Canade, kde procesuju taketo ziadosti.

Po lahkom obede som sa odporucal a zasiel som do spalne trochu sa natiahnut, precitat par stran z rozcitanej knihy a pripadne si dat siestu zdriemnutim na par minut. Co ma prekvapilo, ze Marianka prisla tiez do spalne a tak ako bola oblecena vliezla pod paplon tiez si trochu zdriemnut. Volakedy, nie tak davno, by sme ju poobede do postele nedostali. Agi ju vsak naucila trochu prijemnejsie relaxovat, ako sediet stale v kresle pred telkou. Tak sme obaja svorne driemali. Zial, len co som zaspaval vyrusili ma dva telefonaty. Jeden bol z Montrealu. Zavolal Fero F. nas kamarat este z cias zivota v Montreali, kde mi robil mentora v mojich maliarskych zaciatkoch. Mnohe mnou rozrobene obrazy on svojim majstrovskym stetcom vylepsil a ukoncil. Ako som uz informoval v minulosti, Fero je uz roky priputany k vozicku. Mozgova prihoda ho paralyzovala a ma funkcnu len hlavu a jednu ruku. On mi zavolal pred dvoma mesiacmi, ze jeho pocitac MAC je velmi pomaly (je na telefonnej linke) a trva hodiny ked dostane nejaky dlhsi subor ho stiahnut, naviac nie velmi jeho pocitacovy system koresponduje s PC. Aby som mu posielal, len velmi kratke zasielky. Co uz tie dva mesiace robim a respektujem.

Na ten druhy telefonat som cakal uz niekolko dni. Bruce Wilson uz niekolko rokov nas vzdy v septembri prihlasuje na lyzovacku na Camp Fortune v Gatineau Mts. Musi nas byt skupina styroch lyziarov a potom mozeme dostat “permanentku” na celu zimnu sezonu. Lyzovat od pondelka do piatku vecera, za nejakych 99 dollarov, plus tax. Cize je to okolo 110 dollarov, co je vyborny deal, beruc v uvahu, ze jeden listok na den stoji okolo 35 az 40 dollarov. Tri dni lyzovania a permanentka je zaplatena. Minuly rok som tu permanentku nie velmi vyuzil. Tento rok sa chystam chodit castejsie a nie len na Camp Fortune ale aj na Pakenham s Agi, ked budeme mat volno a pri Marianke bude sluzba. Agi vraj v minulosti dost intenzivne lyzovala. Urcite sa chysta chodit na bezky na nasom golfisti. Velkost nohy ma ako ja, tak moze pouzivat nielen moje lyze ale aj topanky. Je trochu priskoro hovorit o lyzovacke, ved je len polovicka septembra. Ale uz sa meni pocasie a zacina byt daleko chladnejsie. V noci uz teplota poklesne pod 10 stupnov a cez den len par stupnov viac.
Dnes poobede sa pri nasich dverach ohlasil postar so “special delivery”. Prisiel list zo Socialnej Poistovne v Blave, aby som potvrdil, ze zijem! Ten formular musim vyplnit, dat potvrdit nejakou instituciou, ktora ma pozna a poslat nazad. To dostavam pravidelne raz za stvrtrok, alebo kazde tri mesiace. Ja si to vzdy necham overit v mojej banke, ti ma poznaju najlepsie, lebo raz za cas sa v banke zastavim a som ich klientom viac ako 38 rokov. Naviac, ked som chodil k pravnikovi, tak ten si vzdy zauctoval desat az 20 dollarov za podpis. V banke to mam zadarmo.

Ten papier som vypisal s radostou, ze skutocne este zijem, huraaaaa, len neviem ako dlho? Este v sobotu pred par dnami som obdrzal telefonat z kliniky, kde som par dni predtym odniesol zbierku ranneho mocu po troch dnoch. Kocka v recepcii mi ohlasila, ze Dr. Fernandes ma chce vidiet v pondelok po tretej hodine. To bol lekar, ktory zastupoval nasho rodinneho lekara Dr. Watsona. Dostavil som sa, ako som bol objednany. Ked sa lekar pozrel do papierov a vysledkov testov, na tych troch vzorkach, jeho prva otazka bola, ci som fajciar? Ano bol som ale uz 25 az 30 rokov nefajcim! Trochu sa zarazil a potom z neho vyslo, ze jedna vzorka naznacuje, ze mam potencialnu rakovinu mocoveho mechura. Ze je to “maybe”, nic nie potvrdene, len potencialna moznost rakoviny. Neviem ako ini ludia reaguju, ked im lekar povie, ze maju rakovinu, ja som to vzal celkom lahko, bez paniky ci stresovej situace. OK, co dalej? Lekar ma uistoval, ze ked by som si mal vybrat nejaku rakovinu, tato je vraj najlepsia, lebo je ju mozne uspesne liecit. Ze vsetky vysledky postupi jednemu urologovi, u ktoreho som uz bol na vysetrenie prostaty. Myslim, ze sa jedna o toho isteho specialistu. On mi zavola a da appointment a bude urcite chciet vidiet aj vysledok ultrazvuku na ktory idem 26-teho tento mesiac. Aby som sa spojil s nasim “family” lekarom a on sa bude informovat o dalsich krokoch, co bude potrebne urobit po konzultacii so specialistom. Zrejme ma budu cakat dalsie vysetrenia aby doslo k skutocnej a pravdivej diagnoze. V pripade, ze skutocne mam rakovinu mocoveho mechura, bude treba zacat robit opatrenia pre liecebny proces. Zatial je to otvorena otazka,ci skutocne tu rakovinu mam, alebo nie. Dufam, ze odpoved dostanem skoro. Budem informovat!

Mimo tejto epizody sa neudialo nic zaujmaveho v nasom zivote. V sobotu, ked pri Marianke bola Nancy, vzal som Agi do Kanata Centre. Ona sa vybrala curat po obchodoch a ja som isiel na dalsi blaznivy film: RESIDENT EVIL: AFTERLIFE! V porovnani s MACHETE z minuleho tyzdna velky rozdiel bol v tom, ze hlavna hrdinka bola krasna Milla Jovovich. Nie skaredy, odporny hrdina z Machete Danny Trejo. Ja som viacmenej isiel na film z nedostatku inych, co som chcel vidiet a k voli Jovovich. Tento prichadzajuci vikend maju prist do kin dalsie hadam zaujmavejsie filmy. Urcite sa pojdem pozriet na film: THE TOWN s Ben Afflecom nie len v hlavnej ulohe ale aj ako reziser. No a neskorsie v oktobri treti diel “THE GIRL WHO KICKED THE HORNET’S NEST. Citam, ze na Slovensku tieto tri diely knihy alebo filmy budu v tychto dnoch uvadzat pod nazvom. MUZI, KTORI NENAVIDIA ZENY.

Prajem vetko najlepsie do prvych dni jesene!

Milan.