Saturday, March 17, 2007

Dalsia snehovica


Presne takto pred tyzdnom v sobotu vyzeral pohlad do nasho backyardu po masivnej snehovej burke. Dnes rano, po tyzdni, ako by sa nic nezmenilo! Dalsia marcova snehova vichrica!

Ottawa 03 15 07 –stvrtok
Vo stvrtok vecer, na tretom kanali pravidelne davaju serial “Survival”. To je jediny serial, ktory uz siesty rok zvyknem pravidelnejsie pozerat. Desiatky a desiatky inych, z ktorych urcite niektore su dobre, jednoducho ignorujem! Clovek by mohol stravit pred telkou 24 hodin. Ocakaval som, ze sa aj dnes pozriem na “Survival”. Nemilo som sa prekvapil, ked som zistil, ze dnesnu epizodu nebudu davat koli priamemu prenosu hokejoveho stretnutia NHL – New York Islanders vs. Ottawa Senators zo Scotiabank Place, nedaleko od nas. Urcite by ma zaujal aj hokej, ale sediet samemu pred telkou dve hodiny a nemat s kym prehodit par odbornych slov, radsej som sa rozhodol dievcatam dat osvedceny serial na 47-cke “Everybody loves Raymond”. Ja som si rozlozil moj laptop v jedalni s umyslom zacat pisat prispevok do mojho blogu. Radsej nieco napisem pokial nevyprchaju z mojej sklerotickej hlavy. (Mimochodom, vysledok hokeja bol 5 : 2 pre senatorov).

Len pre porovnanie rovnake pohlady do nasho backyardu tento stvrtok poobede! Co vie urobit niekolko teplych dni a trochu dazda!
Vcera som porusil co spominam vyssie, ze ignorujeme desiatky inych serialov. Urobil som prvykrat vynimku a pozeral som sa na serial “Bones”, Kosti. V mojom poslednom blogu som spomenul autorku Kathy Reichs a rozcitanu jej knihu “Cross Bones”. Pozriet si ten serial ma viedol maly clanok v novinach “Today on TV” s nadpisom “Bones has quietly become one of the best dramas on TV”. Cakalo ma mile prekvapenie, ked som zistil z clanku, ze serial “Bones” uz ide druhu sezonu a je volne zalozeny na zivote a knihach Quebeckej “forensic” anthropologicky a jej mnohych “bestsellerov” Kathy Reich. Ako mi to mohlo utiect? Serial “Bones” podla autorky clanku, vysoko prevysuje vo svojej kvalite vsetky podobne kriminalne pribehy. Skutocne, po vzhliadnuti tej epizody, bol som milo prekvapeny! Pravdepodobne to bude moj dalsi serial, ktory budem sledovat, uz koli pozitivnemu vztahu k jej kniham, ktore skoro vsetky som precital.

Vo stvrtok sa uz na golfisti objavili prve divoke Canadske husi, trochu sa preratali, lebo od vcera z piatku na sobotu snezi a fuka! Do nedele vecera ma spadnut aspon 15 cm cerstveho snehu.

Zuska Lonska s klaviristom Branom Hroncom na koncerte v Bratislav

Ked sme pred par dnami boli u Kunstadtov na veceru, rozhovorli sme sa na temu “Zuzka Lonska”, skutocnym menom Langerova. My, zo starsej generacie si urcite spominame na tuto vychytenu spevacku, jej super hlas a interpretaciu songov. Zuzka Lonska je osobnou priatelkou druhej Ottawskej Zuzky Kunstadtovej. Aj ked je o nejakych 10 rokov starsia, poznaju sa od malicka a stale udrzuju pisomny vztah. Zuzka Lonska zije v jednej zo Scandinavskych krajin, myslim, ze vo Svedsku, kde sa usadila aj so svojou matkou a manzelom. Pred nedavnom bola na navsteve Slovenska a Bratislavy, kde po dvoch desiatkach rokov plus, prvy krat od jej emigracie mala uspesny koncert. Peter mi urobil kopiu jej CD z toho koncertu. Aj ked Zuzka Lonska je blizko k sedemdesiatke, jej hlas nestratil nic na vitalite a perfektnosti. O jej postave z fotiek ani nehovorim! Je stale velmi atraktivnou osobnostou. Ona je jazzova spevacka a spieva len v anglictine. S matkou a otcom, ako decko, utiekli este pred vojnou do USA, kde prezili vojnu a po jej skonceni na naliehanie otca sa vratili na Slovensko. Otec bol zanieteny komunista, ktoreho v 51 roku Bacilek poslal do vazby a Jachymovskych bani kde si odkrutil viac ako 20 rokov lopatovania. Celu historiu ich burliveho zivota od cias emigracie do USA az po sucastnost Jo Langer, jej matka, uverejnila v knihe pisanej v anglictine pod nazvom: “CONVICTIONS“ “Memories of a life shared with a good comminist”. Kniha je v sucastnosti prekladana do slovenciny a bude dana na trh, ked Zuzka Lonska bude mat druhu turu jej koncertov nie len v Blave ale aj v Kosiciach a inde. Odlozil som “Cross Bones” docasne na stranu a zacital som sa do tejto knihy, kde Jo Langer opisuje tu zahanbujucu epizodu zivota nas vsetkych v komunisticko – socialistickom blahobyte!

Brano Hronec, Lasica a Zuzka Lonska na koncerte v Bratislave

Kedze predpovede slubovali na stvrtok teple a slnecne pocasie, Zuzka, Rony Kunstadt a jeho dcerka Olivia sme sa vybrali na Pakenham si zalyzovat. Nemile prekvapenie!

Vsetky predpovede slubovali, ze dnes bude slnecny den a teplota okolo +7 stupnov. Wow, konecne “good time” ist na lyze! Hadam uz poslednykrat. Na Pakenham isiel aj Rony Kunstadt s dvojrocnou dcerkou Oliviou a Zuzka. Dali sme sa dohromady a nieco po po desiatej sme uz boli v lyziarskom stredisku. Nebolo slnko a ani teplo! Skor okolo -2 stupne, co sa s vetrom citilo ako -7. Videl som, ze vacsina svahov je v biednom stave, kde tu uz prekukovala na svahoch trava. Aj tak som sa pripravil ist lyzovat. Mohol som si usetrit namahu! Kedze bol otvoreny len jeden svah, hemzilo sa to zo stovkami deti, ktorym koncili jarne (marcove) prazdniny. To by ani nevadilo, ako skor lad! Den, ci dva nazad prsalo a vsetko cez noc zmrzlo, tak sa lyzovalo na cistom lade! Nie ja! Zisiel som len raz dole a zabalil som moje lyziarske dobrodruzstvo, pravdepodobne pre tuto sezonu! Nas “outing” mal len jednu vyhodu, ze Zuzka mi urobila jednu, ci dve fotky. Jedine z tejto zimnej sezony na zjazdovkach. Bola by urobila aj viac, ale dosla mi “stava” v baterkach a fotak prestal pracovat. Posedeli sme este chvilu pri kave v chate a siel som domov! Snad buduca sezona bude uspesnejsia! Je cas odlozit zimnu vystroj a vybavenie! Je cas privitat jaro! Este nie celkom! Mame mat par dni chladnejsich, dokonca aj sneh. To nijak neprekaza nasim Canadskym divokym huskam, ktore sa dnes rano prvykrat ukazali na golfisti.

Koho urcite privitame presne takto za jeden tyzden, bude Anka L. z Kosic, ktora prichadza vymenit Marcelu a preberie stafetu starostlivosti o Marianku. Dva dni neskorsie Marcela sa bude vracat nazad na Slovensko. Dufam, ze jedna aj druha budu mat bezproblematicke lety! Ja sa vo stvrtok vyberiem do Montrealu pred obedom. Mienim navstivit Emila Mullera a Fera Fedoryaka. Ked ostane cas, hadam aj Lydiu a Andiho M., mojich byvalych kolegov z Dawson College.

To nie je sneh ale lad! Posledne dva dni prsalo a v noci mrzlo! Svahy boli pokryte ladom! Neprijemne lyzovanie, na korculiach by to bolo bezpecnejsie.

Vcera, ci predvcerom, som zareagoval na internetovu ponuku z www.Amazon.ca a objednal som si dve knihy: “Jerusalem Countdown” (A prelude to war) od John Hagee. Druha kniha pod nazvom: WHILE EUROPE SLEPT (How Radical Islam is Destroying the West from Within) od autora Bruce Bawer. Dnes poobede som ich uz mal dorucene! Tak mam zas co studovat! Najviac ma zaujma ta posledna “Ked Europa spala. Ako radikalny Islam nici Zapad z vnutra”. Americky autor, ktory zije v Europe od 1998 a velmi pozorne sleduje dianie v starej Europe, popisuje ako od Amsterdamu cez Oslo, Copenhagen, Paris, Berlin, Madrid az po Stockholm on vidi rapidne sa rozsirujuce Moslimske uzavrete stvrte (enklavy), kde zeny ziju v fakticky ako v podanstve, utlacane a zneuzivane, homosexuali prenasledovani a zabijani, “infidels”, neveriacim je vyhrozovane a su ponizovani. Zidia demonizovani a prepadavani. Barbarske tradicie, ako cestne zabijanie a nasilne manzelstva su vo velkom praktizovane. Sloboda slova a nabozenstva nerespektovana! Europska politicka a medialna smotanka zazmuruje oci nad vsetkym tymto nabozenskym barbarizmom v ramci umiernenia radikalneho Islamu, v ramci iluzie prezervovania “multikulturalizmu”! Hanba im! Pravdou je, ze o nic lepsie to uz nie je ani na tomto kontinente! Uz to zacina aj tu! Same mesity! Len Ottawa ma vraj populaciu asi 90 tisc moslimov! Kde sa nabrali? Su vsade, ako napisala Brigitte Gabriel “They are here!!!”

“Varuj dusu na doline”, ako by zakricall slovensky drevorubac, co spustal brvna stromov z lesa do doliny! Ja si urcite neklaknem na zem otoceny na vychod a budem si udierat hlavu o zem s pokrikom Allah Akbar! Neklaknem pred ziadnou autoritou! Aj za stratu svojho zivota!

Po jednej jazde som to zabalil! Nebezpecne lyzovanie! Vela deti, ziaden pozitok! Isiel som radsej na kavu! Koniec lyzovacky pre tuto sezonu! Tie posledne tri fotky su jedine z tejto zjazdovej lyziarskej sezony.

S pozdravom a prainim vsetkeho najlepsieho!

Milan

P.S ”Here we go again !” Zase sa na nas hrnie snehova fujavica! Dnes v noci mame obdrzat medzi 10 az 15 cm snehu a zajtra dalsich 10! Niektore oblasti v blizkosti hranic s USA medzi 25 az 30 centimetrov pocas nocnych hodin. Uz sa zdalo, ze jar je tu! Kdeze!!!!