Friday, August 30, 2013

"Labour Day" 2013 pred nami.


Uz treti den sa pokusam uviest moj prispevok na moj BLOG. Vzdy ma nieco vyhodi a nie som schopny uviest do textu fotografie. Po dvoch dnoch som to vzdal a posielam, ci davam na BLOG len text. Ked budem uspesnejsi uverejnim aj desiatku fotografii. Zatial sa ospravedlnujem!

Ottawa 26 08 2013 – pondelok

Pred malou chvilou Anka mi oznamila, ze s Mariankou odchadzaju na doobednajsiu prechadzku. Mudre rozhodnutie! Radsej skorej, ako neskoro. Predpoved pocasia predpoklada “Scattered thunderstorms with 60% POP.”  Caste burky, kde tu s dazdom. Obloha tomu nasvedcuje. Je zatiahnute, zamracene pocasie. Vhodny den sediet doma. Trochu dazda vsak nezaskodi. Fakticky, cele leto aj ked sme mali nejaky cas vysoke teploty s velkou vlhkostou, caste dazde udrzovali doteraz perfektny zeleny travnik na golfisti, ale aj na nasom spolocnom druzstevnom pozemku. Nasa mala zahradka na “backyarde” je v perfektnom stave vdaka starostlivosti Anky. Dazde a obcasne polievanie pomaha kvetom byt v plnom rozkvete. Musim priznat, ze som a ja velmi casto nechal polievat nas travnik pred barakom. S nim som mal v minulosti vzdy problem, lebo na jednu cast toho pozemku sa nedostava slnko a velky strom vsiakne akukolvek vlhkost. Raz za den som nechal polievanie na 15 az 20 minut. To pomohlo. Tak pekny a plny travnik som tam nikdy nemal. Pohlad na zelene travniky, kvety, stormy a kriky je velmi umocnujuci a blahodarny pre psychiku cloveka. Bubla to zivotom! Prichadza vsak jesen, ktora uz nie je daleko a vsetko zelene sa zacne menit do krasnych jesennych farieb. Samozrejme, ze dievcata vezmem do Gatineau Parku potesit sa neskutocne krasnym farbam jesene.
Tohorocne leto mi pripravilo niekolko prekvapeni. Tak ako v minulosti, hned z jara sa na golfisti a na nasom pozemku, zacali prehanat dve rodinky divokych kacic a kaciciek. Kazda rodinka mala priblizne po 12 malych kaciciek, ktore strazili dve mamicky. Len “hrdy” pan kacer nebol nikde, vobec som ho/ich nevidel.  Kacicky velmi ryhlo rastli a len co boli schopne lietat, odleteli do priaznivejsieho prostredia pre nich! Budeme musiet pockat na ne dalsie jaro. Co je viac zaujmave, ze tento rok v porovnani k minulym na golfisti nie je ani jedna divoka Canadska hus. V minulych rokoch ich boli stovky a stovky. Ked nie v takych mnozstvach cez den, ale k veceru vzdy prileteli s velkym krikom, aby mohli stravit noc na nasich troch jazierkach. Bezpecne mudre opatrenie, aby ich v noci nenapadli lisky alebo kojoty. Neviem si vysvetlit co urobilo vedenie golfista, ze sa zbavili pritomnosti divokych hus, nie len cez den, ale neprilietaju ani k veceru. Je to uplna zahada. V minulych rokoch postavili nieco ako sochy kojotov a lisiek po golfisti. Za par dni si husy nato zvykli a vobec si tie sochy nevsimali. Potom zamestnali jedneho pana so psom, ktory husy trochu nahanal, ale ani to nepracovalo, konecne mnohokrat cez den zacali pouzivat delobuchy. To pomohlo na kratky cas. Co vymysleli posledne tyzdne ci mesiace neviem, ale na golfisti nie je ani len jedna divoka hus. Zazarak, ktoremu sa najviac tesia golfisti, nemusia chodit po husacich vykaloch. Pred par dnami v novinach uviedli, ze nejaky arealny fotograf si vytvoril “dron helikopteru” so 4 malymi motormi, ktora je nie vacsia ako 75 cm a moze lietat velmi nizko okolo jedneho metra nad zemou. K nej namontoval vseliake vystrasujuce zvuky. Helikopterku vyskusali na jednom rekreacnom ostrove a plaziach na Ottawa River. Obrovsky uspech, husy vystrasene odleteli a viac sa nevratili. Chlapak dostal od mesta bohaty kontrakt zbavovat sa husi v celej Ottave. Ten dron urcite nebol pouzity na nasom golfisti.
Zatial nespadla ani len kvapka a ani nezahrmelo. Lahko unaveny, viacmenej z popijania vina, som poobede odpochodoval do postele na kratky spanok. V kuchyni som sa zastavil a vykostil som morcacie stehna, pripravil na pecenie. Dielo dokoncila Anka, plech moze ist do truby. Bude dobra vecera.
Od mojho posledneho prispevku na blog ubehlo viac ako mesiac a pol. Za ten cas sme sa zucastnili na niekolkych “vyrocnych” stretnutiach, posedeniach a navstevach. Pokusim sa aspon telegraficky reagovat na niektore a vacsinu doplnim fotografiami, ktorych mam neurekom. Mnohe vam budu zname, lebo som kde tu niejake rozoslal. Aby moj prispevok bol aspon trochu uceleny, vyberiem tie najlepsie fotky, ako dokumentaciu a dokreslenie textu, lebo obraz je vzdy lepsi ako tisic slov.
Po dvoch, ked nie po troch rokoch, nemozem vynechat “vyrocnu” navstevu, nasej priatelky Katky Ch. ktora zije v Toronte. Urcite viac na severe od Toronta v oblasti Georgienne Bay, mestecka Collingwood a The Blue Mountains u svojho pijatela a v jeho dome. Velmi nas potesila svojou navstevou. Pozvala nas na navstevu do hore spominanej oblasti, kde som bol v minulosti viackrat. Nie som si isty ci pojdeme, je to daleko!
Nejaky mesiac pred navstevou Katky, ja som sa zucastnil na velkolepej svadbe, ked sa zenil Steve, druhy najmladsi syn nasho stareho kamarata Gabiho a jeho manzelky Barbary. Steve si bral svoju dlhodobu priatelku, krasne dievca Mariu-Emmu. Svadobny obrat bol v kostole na rieke S. Vavrinca na West Islande. Recepcia sa konala v jednom z golfovych ihrisk v klube, kde bolo as 200 hosti. Bola to skutocne velkolepa svadba, pohostenie super a bar otvoreny do rana s velkym vyberom. Vacsina z nas isla na recepciu specialne pristavenym autobusom a nazad tiez. Byvali sme v Pointe Claire v hoteli na St Johns, nie daleko, kde sme v zaciatkoch zitia v Canade byvali. Zo svadby mam stovky fotiek, mnohe ktore som robil ja a Zuzka.
Dalsia akcia na ktorej sme sa zucasnili sa diala pred par tyzdnami. Tradicne “devetnaste plavanie” na Rieke Ottawa, ktore kazdy rok usporiadava Jack, nas znamy a priatel. Ja som sa v minulosti zucastnil aj s Mariankou niekolkokrat. Tentoraz Marianka nie je vo fyzickej kondicii, aby to zvladla. Stretnutie bolo v jednom zo “sailing” klubov. Zbehlo sa nas okolo 20 ludi, ale len necela polovicka nasla odvahu ist do vody a plavat.
Niekolko dni neskorsie Kunstadti oslavovali 20-te vyrocie zalozenia ich busenissu KUNSTADT SPORTS. Pred 20 rokmi otvorili malu miestnost, kde skupovali starsie lyze, topanky a chlapci zacali vypletat rakety a opravovat lyziarske naradie, bicykle. Dnes maju tri velke sportove obchody, viac ako 60 zamestnancov a velmi uspesny prosperujuci podnik s obratom milonov dollarov, ktory sa zameriava na zimne sporty, cyklistiku a tennis.
Pred dvoma tyzdnami, ked Gabi nasel styri dni volna vo svojom businesse v  Quebecu pri mestecku Eastmen pod Mts. Orfordom, pozval nasu staru partiu, ludi, ktori sme mu pomahali otvorit “Outdoor Education Business”. Ja som bol prvy, co otvoril jeho business, ked som na tyzden priniesol 40 studentov z Dawson College na lyziarsky kurz. Sbehla sa  nas partia asi desiatich ludi. Gabi s Barbarou nas hostili ako velmi vzacnych hosti. Na duhy den vecer so slavnym Gabiho “Roast beefom”.
Vcera, s prestavkou po dvoch tyzdnoch zaneprazdnenia Zuzka urobila velmi prijemne narodinove party pre Petra. Ten sa zaciatkom mesiaca dozil 70 rokov. Bola to velmi prijemna party, dobra spolocnost, vsetko navzajom znamych ludi a perfektne pohostenie. Well, HAPPY BIRTHDAY PETER.
Nechce sa mi verit, ze som sa zmestil do tradicne ustalenych dvoch stran. Len aby sa mi podarilo umiestnit este par fotiek! Prajem kazdemu prijemny koniec leta a prichod jesene.
Milan
Dnes v piatok som stravil viac ako 2 hodiny a umiestnil som do textu aspon 30 fotiek. Ja, idiot omylom som nieco kliknul a tento text aj s fotkami sa stratil a uz je nenavratne prec. Tak umiestnujem nazad povodny text bez fotiek. Sorry!