Thursday, June 06, 2013

Oneskorene leto 2013


Na navsteve v malebnom mestecku PERTH asi 60 km od nas
 
 
 
 

 Jarne prace na nasej malej zahradke a pozovanie na golfisti v plnej zeleni
 
Ottawa 06 Jun 2013 – stvrtok

 V nie tak davnej minulosti, ked som sa rozhodol pisat list, ci prispevok na BLOG, na mojom “notebooku” (v jedalni, nie v studiu, kde mam velky laptop), vzdy som si nalial pohar vina (vynimocne niekedy aj tvrdy alkohol). Mam silne nutkanie tak urobit aj dnes, napriek skutocnosti, ze je len jedenast hodin rano a ze od pondelka sa snazim znizit prijem akychkolvek kalorii. Specialne prijem uhlovodanov mucneho povodu (psenica), alebo ktore tak aktuju (alkohol atd.). Myslim, ze sa nebudem premahat a s hanbou si nalejem pohar cerveneho, nech ma uvolni a dovoli mi rozviazat jazyk a nieco pisomneho mi pomoze vytvorit.
Este predtym ako sme sa vybrali do Perth, navstivili sme mojho bratranca Janka v mestecku OSGOOD
 Nebude to lahke, ved uz viac ako dva mesiace som nikomu nic nepisal a moj posledny vyplod na BLOG som umiestnil koncom marca. Vtedy som spomenul, ze sme prave zalozili vino na prvu fermentaciu a uviedol som aj niekolko fotiek z fermentacie v styroch vedrach. To vino, ktore som si pred chvilou nalial je z tej urody, davno vykvasene, proces ukonceny a vino stiahnute do galonkovych demizonov. Cervene je v norme, len jeden demizon bieleho, bude asi poslabsie vino, lebo z nejakeho dovodu som musel dolievat dost extra vody. Vytiahol som specialnu odmerku vinneho alkoholu a pokusili sme sa s Ankou zmerat % alkoholu. Trochu komplikovany proces, podla jej odborneho oka (studovala chemiu v Banskej Stiavnici v skole vedla Lesnickej skoly, kde som a ja pred asi 60 rokmi tiez chodil). Vraj to moje cervene ma 11 % akoholu.






Este pokial tu bola Eva, tesne pred jej odchodom nazad na Slovensko, vzal som dievky do objektu Muzea Civilizacie a do velkeho parku Rideau Hall, kde prebyva zastupca kralovny v Canade tzv. GG. (PS. vsimnite si moje wheat belly na poslednej fotke - hamba)

Neviem ako dlho budem pisat, lebo vino urcite zapracuje a budem mat nutkanie si ist lahnut a chvilu pospat. Vobec by som sa nedivil, lebo dnes rano som uz bol plne pri vedomi pred druhou hodinou rano, ked som sam potreboval ist na malu potrebu a vybral som z postele aj Marianku, urobit to iste v ramci prevencie. Nevedel som pokracovat v spanku, rozhodol som sa pokracoval v rozcitanej knihe od MUDr.Williama Davisa: WHEAT BELLY. Kniha je na bestsellerovom liste uz par mesiacov a ja som si ju kupil hned ako vysla. Precital som par desiatok stran a odlozil som ju na stranu, lebo som dal prednost niekolkym dalsim kniham. Pred dvoma tyzdnami, ked som stratil moznost si stiahnut dalsie knihy na KINDLE, od spisovatela Lee Child, vdaka zmeny v bezdrotovom spojeni, rozhodol som sa pokracovat v davno rozcitanej knihe WHEAT BELLY. V preklade by sa dalo povedat PSENICNY  BACHOR – brucho. V skratke autor tvrdi ze vaccina zdravotnych problemov ktorym celime, hlavne v oblasti nadvahy a obesity, ma na svedomi WHEAT – psenica a produkty z nej. Gluten, ci po slovensky LEPOK, ked sa nemylim, je ten “zly chlapec”, ktory sposobuje celu radu vaznych zdravotnych problemov. U mna stacilo par neaktivnych mesiacov bez pravidelnych treningov (opreacie) a uzivanie par krajcov chleba, ci uz na ranajky alebo k obednajsim polievkam a dopracoval som sa k pekne vypuklemu brusku (wheat belly). Autor jasne uvadza a po rokoch klinickej praxe a studia, ze to nie je tuk, ci cukor, ba dokonca ani nedostatok cvicenia, co sposobuje obezitnu epidemiu – ze to je psenica a produkty z nej. Nejdem sa rozpisovat na tuto temu, vrele vsak doporucujem si precitat knihu, lebo verim, ze bola prelozena aj do slovenciny, ci cestiny. Konecne, potvrdzuje presne to, co som uz dlhe roky sam  tvrdil, propagoval a bol obcas odsudzovany.




Pred par tyzdnami ,ako k nam a k Marianke prisla Anka a vystriedala Evu, ja som skocil do Kosic. Tam som sam stretol s Ankou, jej kamaratkou Alicou a Vladom - brat Marianky. To, mimo par dalsich priateliek a priatelov.

 Tu knihu by som este daleko dlhsie nechal lezat na nocnom stoliku, nebyt problemu, ze mi moj internet provajder zmenil moje bezdratove spojenie a uplne ma vyradil stahovat si elektronicky knihy z AMAZON.com, alebo Amazon.ca. Doteraz som stiahol a precital nieco cez 40 knih. Vela z nich bolo od spisovatela Lee Child a jeho serial s hrdinom jeho 20–tich pribehov Jack Reachera. Precital som myslim 16 a aby som ukoncil seriu ostali mi precitat posledne styri knihy. Moje usilie napojit sa na nove bezdrotove spojenie sa minulo uspechom. Uz asi dva tyzne sa snazim a nie a nie to urobit. Spojil som sa aj s Amazon servisom, dali mi instrukcie aj napriek tomu som sa nedokazal dopracovat k uspechu. Dnes som sa spojil s Petrom K. ktory v oblasti pocitacov je daleko viac erudovany ako ja. Slubil, ze sa pokusi mi pomoct a mozem ho ocakavat zajtra pocas dna. Dufam ze sa mu postasti urobit to potrebne spojenie, co ja som nedokazal. Asi som pocitacovo iliterarny, druhym slovom “blbec”. Bol by som rad aby som si mohol stiahnut tie dalsie prihody Jack Reachera. Stal sa pre mna takym literarnym hrdinom ako volakedy davno v mladosti “NOBODY”,ci Winnetou a Old Shatterhand.
 


Z Bratislavy sme isli s bratom Jozom do Ziliny a odtial brat Edo nas doviezol do Dolneho Kubina, kde sme sa stretli so sestrou Bibkou. Na navstevu k Bibke skocila aj Anka, ktora bola u Marianky pred Evou.
 
.Ked neuspeje ani Peter, budem sa musiet obratit na niekoho ineho. Fakticky, dnes som sa napojil na nejaku firmu, co ponukali zrychlit moj stary pocitac, odstranit stovky naakulumovanych nepotrebnych veci v pocitaci. Tak som im dal pracu tourobit. Neviem ci to urobili, urcite ale viem, ze vzali zato mastny polplatok. No nic! Na mojom nocnom stoliku su este dalsie tri knihy. Jedna este nenacata od spisovatelky Faye Kellerman “STREET DREAMS” a dalsie dve uz rozcitane a nedokoncene od “praviciarky”, sarmantnej blondacky Ann Coulter s nazvami DEMONIC a MUGGED. To su ale politicke temy. Aj tie potrebujem docitat. Ona je fantasticky kritik lavice. To mi reze!
 Samozrejme, v poslednom roku sa skoro nestalo, aby som kazdu sobotu nesiel do kina. Za posledne dva mesiace to muselo byt najmenej tucet filmov co som videl. Vacsina velmi slusnej urovne. Dnes by som si asi nespomenul na vacsinu nazvov. Ako bolo zauzivane, Eva somnou do kina nechodila. Len sa zviezla do Kanata Centre a zatial, co ja som sedel v kine ona brazdila po obchodoch. Mala ich dokonale zbehanych a bola oboznamena perfekne, kde co maju a kolko to stoji. Obycajne ma pockala pri aute po kine a spolu sme skocili na dobru rybu do restauracie kde ich robili vynikajuco a nie za velke peniaze. Myslim, ze trochu ina bude situacia s Ankou, najnovsou opatrovatelkou Marianky. Zda sa, ze Anka pojde vdacne na akykolvek film co vyberiem. Co ma vcelku bude tesit, ze nebudem v kine sediet sam.


Velkonocne sviatky sme prezili v skromnosti, ziadne ceremonie, len par oblozenych tanierov a obycajne pohostenie s poharom Whisky.

 Ano, to bola jedna z vaznejsich udalosti v polovicke minuleho mesiaca. Ked doslo k vymene. Eva odisla nazad na Slovensko a asi letuje na Peklisku niekde blizko Nalepkova a k Marianke prisla Anka s ktorou som sa este pred jej prichodom stretol v Kosiciach. Eva ma surila aby som sa vybral na Slovensko pokial je ona este u nas so zarukou, ze sa postara o Marianku, “no problema”. Vybral som sa na necely tyzden. Hlavnou ulohou bolo upravit moje “financne” problemy v ENG banke, kde som mal par euro a potreboval som ich pretransferovat na Tatra banku na moje konto. Ked som uz bol v Blave, skocil som do DolnehoKubina navstivit sestru Bibku a jej manzela Milana a od nich s Bibkou sme odisli do Kosic. Bibka ku svojmu synovi a ja sa strtnut s par priatelimi Medzi nimi aj s Ankou, ktora je u nas uz skoro tri tyzdne. Na pasovom oddeleni jej nerobili ziaden problem. Dokonca ani mna nezavolali prekladat a vysvetlovat preco k nam Anka prichadza.

 Mimo tejto, pre mna dolezitej udalosti sme v pohode prezili Velkonocne sviatky, koniec zimy, nie celkom, lebo aj ked uz sme v juni, musim som trochu prikurovat, lebo nas zastihli v poslednom case trochu chladnejsie dni. Ale aj to skoro skonci a konecne si budeme moct uzit kratkeho leta. Prekrocil som moje limitovane dve strany a teda je cas koncit. Pokusim sa nahradit pisane slovo s par fotografiami z poslenych dvoch mesiacov. Hadam aj pripisem par slov k jednotlivym fotkam. Viem, ze som vynechal hromadu informacii z nasho zivota. Zial na mnohe si uz ani neviem spomenut. Tak nech to ostane ako to je!

Ospravedlnujem sa, ze sa ozyvam az po dvoch mesiacoch touto formou. Leniviem a stracam ten “zest” ako som mal v minulosti. Prajem to najprijemnejsie leto, dobre zdravie si ho uzit a prezit dalsie mesiace krasnej jesene! All best to all of you!

 Pozdravuje Milan