Monday, January 28, 2013

HAPPY 64th BIRTHDAY

HAPPY 64th BIRTHDAY MARIANNA
 
 
 
 
 

 
Ottawa – Januar 27 2013 – nedela

Este mi ostava par hodin, kedy mozem jest a popijat. Od polnoci sa nesmiem dotknut jedla, alebo alkoholickeho drinku. Zajtra idem do blizkych lekarskych laboratorii na celu radu testov, ktore si vyziadal nas rodinny lekar. Jeden z pozadovanych testov bude aj ECG a mnoho inych krvnych testov, prostaty a ine.  Co ho viedlo aby ma znovu poslal hlavne na ECG je vysledok z nedavnej navstevy nemocnice v ramci PRE-OPP, teda pripravy na operaciu hernie. Mimo par beznych testov, ako je odber krve, informacii ake beriem lieky a pod. urobili aj ECG a kedze to ukazalo, ze mam so srdcom nejaky problem, irregularity, tak vysledok poslali nasmu “rodinnemu lekarovi”. Ten okamzite prikazal, aby ma z recepcie kliniky zavolali. Co urobili a uz vcera, ci predvcerom som bol jeden z prvych na klinike, kde Dr. Watson dvakrat do tyzdna ordinuje. Informoval ma, ze vysledok ECG z nemocnice naznacuje, ze mam “RIGHT BUNDLE BRANCH BLOCK”. V preklade do cestiny “Blokada praveho Tawarova ramenka” v skratke RBBB. Lekar ma informoval, ze je to srdecna kondicia, porucha, ktora je bezna v starsom veku a nemusi byt nebezpecna. Samozrejme, ze mi nedalo a isiel som na Google a nasiel som desiatky informacii a tejto “chorobe”, spravnejsie “kondicii”. Jedna sa v podstate o prerusenie elektronickych impulzov do srdca. Podla clankov, tato kondicia nema vliv na mlade a zdrave osoby. Narasta a zvysuje sa s vekom. Do 80 roku bude mat tento problem viac ako 11% ludi. Je tu hromada komplikacii, ktore mozu vzniknut, nejdem o tom pisat, lebo ked ma niekto zaujem sa trochu poucit, staci ist na Google a tam su desiatky presnych informacii. Vacsina clankov je mozne citat v cestine, ked jeden poziada o preklad.

 
Pre mna je to neocakavane prekvapenie! V nedavnej minulosti som mal robene casto ECG a nic takeho sa nikdy neukazalo! Zrejme je to nova vec prichadzajuca s mojim starobnym vekom. Vazne komplikacie sa vraj nedaju ocakavat a riesenie je v celku jednoduche voperovanim umeleho “pacemakera”, ktory preberie funkciu stimulacie srdca. To ma hromada ludi a funguje to bez problemu. Ked to bude nutne, urcite o to poziadam.

 
Momentalne ma viac zaujma operacia hernije, praveho trieselneho vazu, ktorej sa podrobim za tyzden, piateho februara. Nie ze by som sa bal operacie, to najmenej. Skor neskorsich dni po operacii. Konecne budem pod uplnou narkozou. Dufam, ze tu narkozu bude administrovat ta ista krasna lekarka anesteziologicka, ktora ma uspavala pred rokom, ked mi operovali a vyberali zlcnik.  Ked by som sa zrovna nemal prebrat k zivotu, umrem aspon s pohladom a pamiatkou na krasnu zenu, ako poslednu, ktoru som videl. Domov ma poslu par hodin po operacii. Ked som bol pred rokmi v Sholdace Hospitali na operaciu brusnej hernije v Toronte, ti ma podrzali v nemocnici tri dni. Ale to bola privatna nemocnica. Platil som len pobyt a stravu po stovke dollarov za den. Operacia bola pokryta zdravotnym poistenim. Vobec som sa necitil ako v nemocnici, skor ako v prvotriednom hoteli. Samozrejme, ked som prisiel domov na druhy den, isiel som do roboty. Zacal som tahat a umiestnovat tazke lavicky vo fitku a vysledok boli potrhane sitie a bolo po vysledku operacie. Teraz budem opatrnejsi a nesmiem vraj nic dvihat, co je tazsie ako 20 libier. No problem!

 
Preco “no problem?” Lebo dnes doobeda som dal na prvu fermentaciu dva vedra buduceho bieleho vina. Krabicu so sirupom - roztokom som uz mal doma aspon dva mesiace. Lenivost mi zabranila zacat hned robit bile vino. Dnes uz mohlobyt davno hotove. Zatial dnes sa len zacal ten process prvej fermentacie a den pred odchodom do nemocnice na operaciu, prelejem vsetko z vedier do demizonov na druhu fermentaciu. Ta bude trvat fakticky az tri tyzdne. To by som uz mal byt schopny aj nieco zdvihnut. Bolo na case, ze som zalozil to biele vino. Dokoncit ho pre konzumaciu vezme jeden cely mesiac. Zatial ked sa zastavim v predajni alkoholov, vzdy kupim par flias madarskeho vina, aby sme nejake mali. Mam dost cerveneho! To sme stiahli len pred dvoma tyzdnami do malych galonkov a Eva vzdy preleje jeden alebo dva galonky do flias. Dnes to bude cervene vino na veceru. Peciem bravcove kare v celku asi 8 rebier a k tomu sa dusi kapusta! Bude to paradna vecera a pre mna posledne jedlo az do skoncenia zajtrajsich testov.

 
Co ma skor znepokojuje, ze zajtra sa ma krasne slnecne pocasie a pomerne silne mrazy zmenit na velmi prijemne pocasie, okolo 0 stupnov so snezenim. Ocakava sa az 10 cm noveho snehu. Nuz a to ma nie velmi tesi, ked musim ist do labakov na tie testy. Ta mnohodenna seria tazkych mrazov a silnej zimy je za nami! Prezili sme to bez problemov aj ked sme nemohli nechat Marianku v tej zime ist na dlhsie prechadzky, len tak okolo v blizkosti. Aj tak vzdy prichadzala vycerpana. Ide to s nou trochu “dole vodou”. Hlavne, co sa tyka chodze, ta sa podstatne spomalila, je neista a skoro je unavena. Aj v domacom prostredi sa pohybuje velmi neisto, najradsej ma podporu druhej osoby, ako by sa bala ze strati rovnovahu. Potrebuje plnu hygienicku starostlivost ju sprchovat, umyvat zuby, doviest na potrebu atd… Eva v tej veci robi fantasticky a spolahlivy job. Problem je, ze jej pobyt sa u nas konci v polovicke maja a ja zatial nemam za nu nahradu. Urcite tu niekoho k Marianke nevyhnutne potrebujem, ona sa uz nevie o seba postarat a ked ja sa dostanem do trablov, ako operacie hernie, nebudem jej vediet pomoct niekolko dni, lebo ja budem sam potrebovat pomoc. Nuz a to je vazne! Niekedy sa trochu cudujem, ze pri oficilnej nezamestnanosti 14.5% na Slovensku a skutocnej asi 20 % plus, sa nenajde niekto, kto by prisiel do Canady, vsetko hradene a este odisiel s hromadou dollarov domov? Zrejme v tej Slovenskej krajine nie je to take kriticke? Ja mam v podstate zaujem o zenu, ktora je cerstvo v penzii, nema vazne zavazky a je zdrava.

 
Ako som v poslednom BLOGU spomenul, ze sa chystame ist na film Quartet, ked som to spravne napisal, tak z toho zislo, lebo v nasom kine aj ked ma 24 premietacich sal, film stiahli. Asi nebol on zaujem a davaju ho v dvoch kinach na druhej strane Ottawy. Ja som sa den pred tym vybral na kriminalny action film PARKER. Celkom dobre urobeny napinavy film. Ostava mi este vidiet film “The last stand” s Arnoldom. Nemal velky uspech umiestnil sa v ziskoch az na desiatom mieste. Zrejme Arnoldova filmova slava pominula. Este, ze mam co citat! Ani politika ma tak nezaujma ako predtym. Mnohe programy, ktore som sledoval v minulosti, preskocim a radsej idem ku knihe, kde sa viac vyzijem. Som velmi sklamany co sa deje v USA, dnes uz nemam miesto a cas sa o tom rozpisat. Mozno niekedy v buducnosti zacnem znovu brblat na veci, ake sa deju a ako by sa mali.

 
Zatial mi ostava vsetkym mojim blizkym popriat priemnejsiu zimu aku sme mali v Canade. Dobre zdravie, trochu stastia a pohody!

Pozdravuje Milan

 

 

Monday, January 21, 2013

Januar 2013

Ottawa Januar 20 2013 - nedela

Sorry, musim zacat s pocasim, lebo si zasluzi ho spomenut. Este dnes rano sme mali + 4 stupne a lahky dazd. Vcera bolo podobne, sneh sa topil, cesty ciste a bez problemu. Kedze bola sobota a k Marianke prisla Nancy, my s Evou sme vypadli z baraku. Ja do kina na film BROKEN CITY a Eva do obchodov. Dnes rano som bol odhodlany urobit podobne. Skocit do kina na Arnolda po siedmich rokoch odmlcania v jeho novom filme THE LAST STAND. Stacilo mi vypocut predpoved pocasia a pozriet sa von z okna a nepotreboval som sa dlho rozhodovat, nikde neist! Pocasie sa zmenilo z minuty na minutu. Z dazda sa stala snehova fujavica v plnej sile so silnym vetrom a klesajucou teplotou. Za hodinu, ci dve, teplota ma zist dole az na -14 stupnov. Zajtra a na najblizsie dni az na -24 a viac. Spolocnost, ktora nam robi servis odpratavania snehu, museli byt o tejto zmene informovani, lebo este pred vychricou prisli a posypavali chodniky, driveway a cestu so solou. Rozhlas stale upozornoval na nebezpecie ist von, poladovicu a nasledky. Film s Arnoldom mi neutecie, urcite ho budu davat este nejake tyzdne. Vonku ta vychrica skutocne vyvadza. Musi fukat aspon 60 km v hodine lebo to mava so stromami, ze mam starch aby nam niektore nepadli. Hlavne ihlicnani do ktorych sa ten vietor poriadne opiera..

Ked som uz spomenul vyssie dva filmy, dovolim si este spomenut aspon dva dalsie z tohoto vikendu, ktore by stali zato vidiet. Urcite sa pojdem pozriet na film QUARTET. Rezia Dustin Hoffman, jeho prvy film ako reziser. Rada starsich hercov a hereciek, umelcov zijuci v penzijnom dome ako “retired” umelci vytvoria maly orchester, ktory vsetkych zblizi. Je to muzikal. Urcite by bolo potrebne vidiet “a STYLISH THRILLER” s nazvom MAMA v hlavnej ulohe Jessica Chastain, ktora sa predstavila ako agentka CIA vo filme ZERO DARK THIRTY. Ten film treba vidiet. Musim priznat, ze som videl skoro vsetky filmy nominovane na OSCARa. Nedovolim si ale hadat, ktory film, herec/herecka, reziser atd. obdrzia toto uznanie. Ja mam troch kandidatov na Oscara za najlepsi film: ARGO; LINCOLN a ZERO DARK THIRTY. Mimochodom musim spomenut film Jack Reacher, ale nie v spojitosti s udelovanim Oscarov, skor pre skutocnost, ze ked som precital knihu, predtym ako som isiel si pozriet film, bol som trochu sklamany vyberom hlavneho predstavitela v osobe Tom Cruise. Literarny hrdina je dvakrat tak velky ako Cruise. Preco Cruise, lebo bol financnikom, hlavny producent. Od vtedy som uz precital asi styri knihy s Jack Reacherom od Lee Childa a som v dalsej.

Dost o filmoch a knihach mam aj par dalsich informacii s ktorymi sa chcem podelit. Pred asi dvoma mesiacmi som mal appointment u chirurga, co mi robil operaciu zlcnika. Vyziadal som si schodzku a poziadal som ho o dalsiu operaciu, tentokrat trieselneho vazu na pravej strane – hernia. Poslal ma na ultrazvuk a z vysledku usudil, ze by som mal mat tu operaciu. Musel som cakat par tyzdnov ked mi zavoli z jeho “office”, ze ma bude operovat piateho februara a predtym este budem musiet ist do nemocnice na “PRE-OP”, priniest vsetky medikamenty, ktore beriem, ba dokonca aj vitaminy. Tam idem v utorok tento prichadzajuci tyzden, cize za dva dni. Co ma caka po operacii je klud a pokoj, ziadne tazke ci namahve prace pokial sa to nezahoji. Cize najmenej dva tyzdne bez cvicenia. No problem, precitam za ten cas aspon par knih. Moj KINDLE pracuje fantasticky. Vyberiem si knihu, stisnem “kupujem” a za minutu knihu uz mam v Kindle. Mozem hned zacat citat! Vsetky knihy, ktore stiahnem do Kindle su za polovicnu cenu a menej. Trochu lutujem “odstavene” politicko – filozofickych knih, ktore sa mi hromadia na noncom stoliku. Musia trochu pockat, lebo teraz som v “zajati” kriminalno-dobrodruznych romanov.

V poslednom case som mal trochu problem s mojim printerom – tlaciarnou. Zacal mi robit problemy, printoval len co chcel, inac mi vyhadzoval stranky a vobec vypovedal sluzbu aj ked som kupil novy atrament. Dal som ho teda stranou a rozhodol som sa skocit do “STAPLES” obchodu so vsetkym pre urady a ludi s plejadou pocitacov, printerov, naplni uradnickymi pomockami, nabitkom atd. Trochu som sa ulakomil cenou a za 54 dollarov som kupil trojfunkcny printer so scannerom a faxom. Samozrejme, ked som k tomu dokupil farebne kazety, atrament a este nejake blbosti cena ma vysla na 140 dollarov, ked nie o 20 dollarov viac. Priniesol som domov a prisiel Franta mi pomoct to dat do chodu. Neuspel a tak na druhy, ci treti den prisiel dalsi expert Peter. Konecne vsetko zacalo pracovat ale nie dlho. Ked som dal papiere na fotky, tak sa mi to hromadilo a nic neprintovalo, tak bolo aj s velkymi papiermi. Vcera som toho mal dost a veci som zabalil a odisli sme po kine do Staples a cely ten vercajkt som im vratil a kupil som celkom slusny, ze daleko vyssiu cenu dalsi HP Printer a scanner. Hned, ako som prisiel domov som sa ja pustil do instalacie a musim sa pochvalit, ze bez pomoci som printer dal do naleziteho stavu a vsetko pracuje ako ma!

V polovicke januara sme “oslavili” narodeniny Marianky, dievca sa dozilo 64 rokov a za jeden rok bude penzista, ako sme my. Strati “disability” penziu a zacne dostavat penziu podla odpracovanych rokov a naviac tzv. starobnu penziu. Teraz neviem, ci to bude viac, alebo menej, ako dostavala doteraz? Jedno je iste, ze dievca nevyzera na penzistu, daleko od toho! Vdaka nasej starostlivosti!? Konecne budete moct posudit, ked sa mi postasti najst jej fotografie z nasej mensej oslavy. Prisli vsetci nasi priatelia jej pogratulovat, dokonca az z Torona prisiel Bela a Hana, dali si tu namahu a prist aj ked museli prekonat vac ako 400 km v snehu a dazdi aby jej mohli povedat HAPPY BIRTHDAY. Dievca dostalo aj vela pisomnych gratulacii, len chybalo par slov, ci telefonat od jej dvoch bratov. Nic ani len zmienka! Zaujmava to rodina!

Well, vonku to stale chumeli a vietor nahana snehove vlocky po golfisti, ale vyslo slnko a vsetko je v slnecnom jase. Jeden krasny pohlad! Zial zajtra a na najblizsie dni sice bude slnko, ale aj tvrda kanadska zima. Vraj az do -28 stupnov. OK, uz sme vydrzali aj horsie! Mam slusnu zasobu whisky, ktoru momentalne popijam a mnoho dalsich alkoholickych pochutok, tak nejaky cas vydrzim byt doma. Horsie, ze v utorok musim ist do nemocnice! Ale to by malo byt uz pekne, so silnym mrazom. No problem!

Som velmi rad, ze som nasiel odvahu sednut na zadok a napisat par riadkov aby som informoval, co sa deje v nasom zivote. Dufam, ze tychto par riadkov da aspon ciastony obraz o nasom zivote.

Prajem vsetkym “lahky” cas , este viac uvolnenejsiu zimu a skory prichod jara!


Pozdravuje Milan