Monday, December 31, 2012

Koniec roku 2012 a zaciatok roku 2013






Ottawa 30 12 2012 – nedela

Neviem odist od televiznej obrazovky! Uz rano o stvrtej som bol pred nou, ked davali v priamom prenose z Majstrovstiev sveta juniorov zapas Canada vs USA. Pred chvilou skoncil dalsi vyznamny zapas, tentokrat pre Slovensko vitazstvom nad Nemeckom. Musim sa priznat, ja nie som nejakym velkym fanuskom kolektivnych sportov. Hokej je tak trochu vynimkou. Od zaciatku tohoto svetoveho sampionatu videl som viacmenej vsetky vyznamnejsie stretnutia a urcite som nevynechal ani jeden zapas, kde hrala Canada a Slovensko. Slovaci dnesnym vitazstvom nad Nemeckom si velmi polepsili a ako daleko sa dostanu, bude zalezat na zajtrajsom stretnuti s USA. Vedu si dobre a maju serioznu sancu ist do semifinale pripadne dalej. O Canadu som mal trochu strach, ked prave v stretnuti so Slovenskom v prvej tretine prehravali 3:0. Zbytocna bola moja nervozita, lebo v dalsich dvoch tretinach to boli canadania co dominovali a supli slovensku 6 golov. Je to hokej slusnej urovne aj ked su to mladi chlapci do 18 rokov. Tesim sa na dalsie stretnutia, aj ked tie dolezite su hrane v skore ranne hodiny, nieco po stvrtej hodine. Nie velmi mi to prekaza, lebo aj tak sa prebudzam omnoho skorej. Vstat, urobit si kavu a stvrdnut v kresle miesto postele, nie je az taka tazka uloha. Zajtra Canada bude celit Rusko a to bude tazky a seriozny suboj. Dufam, ze nasi chlapci si poradia aj s tak vynikajucim timom ako su Rusi. Musim sa pozriet do rozvrhu, kedy ten zapas pojde, aby mi nahodou neusiel.

Zajtra je posledny den tohoto roku. Na Slovensku tzv. Silvester a teda zabavny vecer s ocakavanim noveho roku. Tu nic takeho nie je ako Silvestrovsky zabavny program. Tu ide cely vecer normalny pondelnajsi program a len asi hodinu pred prichodom noveho roku na niektorych Tv staniciach vysielaju nejaku divoku muziku a mnoho zaberov z roznych miest, kde uz oslavili prichod noveho roku a tu na nasom kontinente len este budu vitat. Ja urcite nevydrzim sediet a cakat na prichod noveho roku. Zvlast ked budem vstavat pred stvrtou rano, aby som videl dalsi zapas z MS juniorov. Mozno sa zbalim po vecery a odidem spat. Necham sa prebudit okolo jedenastej v noci, aby som zazil aspon chvilu toho blaznostva s vitanim noveho roku. Pre mna je to den, ako kazdy iny. Jeden konci a druhy zacina, nic extraordinarneho. Ked sa teda preberiem a zvladnem byt pri smysloch do polnoci, mozno aj otvorim flasku shampanskeho, ktoru uz skladujem mesiace. Ja sampanske nepijem, vytvara mi zaludocne problemy. Bublinky neznasam!

Trochu som odskocil od pocitaca (na par hodin) a pozrel som co je noveho na mojom hlavnom pocitaci. Konecne som sa dozil par novych mailov. Cez Vianoce az doteraz bolo “ticho na zapadnej fronte!” Skoro ziadne maily, ale uz to prepuklo! Par z obdrzanych som si dovolil poslat dalej, ale len tie zaujmavejsie a nie dlhe!

Eva sa vratla z dlhsej prechadzky. Mohla ist na lyze, lebo Zuzka jej prenechala lyze aj topanky. Eva zvolila ist radsej na rychlu chodzu, ako do hlbokeho snehu aj ked par ludi prerazili stopu. Viac sa zlakla silneho chladu. Ja by som rad tiez vybehol ale bolesti kycelneho klbu (arthritis), zadkovych svalov a trieselneho vazu ma odraduju ist von. Je to bieda, ale zial na cloveka dolieha “old age” a opotrebovane telo. Co Eva po prichode z chladnej prechadzky urobila pozitivne, ze prevarila flasu bieleho vina so vsetkym, co do toho ma ist. Usrkujem teda z vina a nie z whisky a ginu ako doteraz. Myslim, ze skoro skoncim s pisanim, ta super kombinacia ginu, whisky a prevareneho vina mi trochu zahmlieva mozog. So see you tomorrow!

Pondelok - 31 12 2012

Tak a sme v poslednom dni roku. U nas do polnoci este ostava nejakych 10 hodin. Su prave dve hodiny poobede. Kedze sa pocasie trochu umudrilo, prestalo mrholit a teplota zisla dole na par stupnov pod nulou. Teplejsie pocasie poobede vyprovokovalo Evu vybehnut na bezky. Len sa mi zda, ze je na nich trochu pridlho. Asi robi druhe kolecko okolo golfista! Uz je nazad pocuvam, ze na terase cisti lyze. Good!

Mne pred chvilou zavolal Franta, ze lutuje, vecer musi ist k rodine a u nich stravit Silvestrovsky vecer. Skoda, tesili sme sa ze budeme mat spolocnost. Ja som doobeda po vzhliadnuti super zapasu Canada vs Rusko som odskocil do potravin dokupit par veci. Zajtra je vsetko zavrete. Kupil som uz vykostenu nohu jahnata – lamb. Myslel som, ze to urobim dnes na veceru, ked pride Franta. Ostava na zajtrajsiu veceru. Kupil som aj tri kusy rybi uz marinadovane a k tomu asparagus. Na dalsi den este som dokupil pekny kus “kare”. Zda sa, ze sviatok Noveho Roku prezijeme v dostatku. Co ma prekvapilo, ked Eva nastojila na tom, ze na zajtra nic nema mat kridla alebo plutvy, aby nam neodplavalo alebo neuletelo stastie. Hm?

Bol som uz pred stvrtou hodinou hore a pri telke ako vcera. Zial Canada vs Rusko vraj budu davat az o deviatej rano. Nevsimol som si, ze v to skore rano isiel zapas Slovensko vs USA. Az ked som obdrzal noviny tak som rychle vybehol von z postele a hajde k telke. Vyvalil som oci ked som zistil, ze USA poo druhej tretine viedlo nad Slovenskom 8:3. Nechcelo sa mi verit, ze Slovensko tak spadlo a zrutilo sa s takym poctom golov co dostali. Do konca tretej tretiny dostali este dalsi gol. Myslim, ze to bola trochu zahambujuca porazka, zvlast, ked vcera som Slovensku daval velke nadeje. Urcite ma ale nesklamalo stretnutie Canady proti Rusom. Mal som o Canadanov trochu starch, ako zvladnu “cervene komando”?. Podarilo sa!

Pred dvoma dnami som konecne nasiel odvahu a hned rano som sa pustil do strihania mojich vlasov. Mal som ich uz prilis dlhe, nie na temeni, tam skoro nic nemam, ale po stranach nad usami, Uz som to nemohol zniest. Teraz moja lebka vyzera, ako ked by som ziadne vlasy nemal. Nejakych par dni predtym som ostrihal vlasy Frantovi a Petrovi. Tiez bolo na case. Ja aby som potreboval viac, ako ostrihat vlasy, zrezat z mojho vypukleho brucha. Je to az zahambujuce, ale neviem si poradit nech robim co robim objem pasu nejde dole. To od casu, ked som bol na dvoch operaciach ostranenia zlcnikovych kamenov a neskorsie vyoperovanie zlcnika. Po operacii sa mi nejak nafuklo brucho a dodnes nesplasklo. Podstatne som znizil davky jedla, jem najmenej o polovicu menej a nic sa nescvrkava., fakticky mam dojem, ako by sa mi viac brucho rozpinalo. V novom roku idem urobit posledny pokus sa zbavit toho nafuknutia a aspon dva ci tri inche zuzit moj objem pasu. Ako to teraz je, nie je ziaduce ba skor neunosne.!

Mam par obrazkov z Vianocneho casu, pokusim sa par fotiek prilozit aj ked nebudu upravovane ale priamo z “My Picture”, kde sa fotky okamzite stiahnu bez predbeznej upravy. Prajem fantasticky novy rok 2013 aby sme ho zili v perfektnom zdravi!

Pozdravuje Milan

Monday, December 17, 2012


OTTAWA - December 17, 2012 – pondelok

Nalial som si pohar cerveneho vina z ktoreho uz chvilu usrkujem, pedtym, ako som si otvoril lap-top a zacal som pisat. Navyk (good or bad?), ktory praktizujem uz par rokov. Vzdy, ked potrebujem kopanec do zadku, inspiraciu a odvahu sa pustit do pisania – “rozviazat jazyk” a nechat ho ist na “prechadzku”, pohar, ci dva vina, mi to umozni. Navyk, ktory mi dovoli prekonat lenivost, dat dohromady a formulovat par myslienok do mojho listu, prispevku na moj blog, ci e-mailu. Nebolo by to nic zvlastne, ked by som ten list, ci prispevok zacal pisat neskorsie poobede, alebo vecer. Nie vsak v skore rano, pred desiatou doobeda!!! V tak skoru hodinu by sa patrilo aby som usrkoval kavu a nie alkohol, nech je to vino, ci nieco tvrdsieho! Pravdou je, ze od stvrtej rana, od kedy som hore, vypil som uz dve velke salky kavy a dalsia by mi asi sposobilo buchanie srdca, rapidny pulz, ktory aj bez kavy mam velmi vysoky. Nie som si isty ci alcohol vo forme vina nema taky isty ucinok ako kava. Viem vsak, ze usrkavat z vina, ci whisky ma velmi relaksacny ucinok, pohodu, ktora mi dovoluje sa slobodne rozpisat a niekedy z “nicoho” vytvorit list alebo prispevok. Hahahaha! Tento odstavec je toho prikladom.

Ked by vsetko islo po “bozom poriadku” v tomto case, ked som zacal pisat tento list, bol by som sa akurat vratil z ranajsieho treningu. Zial, ako sa hovori “clovek mieni – pan boh meni”, tentokrat to je skutocna pravda. S mojim treningovym partnerom Frantom sme mali vazny umysel ist na trening aj ked sme vedeli, ze sa nic dobreho neda ocakavat v smysle pocasia. Vcera sme sa dohovorili, ze situaciu posudime az rano, ked budeme vediet, ako je na cestach. Predpovede neboli nijak priaznive, malo prsat a mrznut, poladovica, co sa perfektne splnilo. Nasa privatna cesta na Oakmont Courte, bola rano ako klziste s poriadnou, hrubou vrstvou ladu. Mal som rano pred siestou tak trochu svandu (nasty me), pozerat sa na mladu zenu, ktora dorucuje a roznasa noviny, ako na tom lade “korculovala” aby udrzala rovnovahu a nespadla. Moje rozhodnutie bolo neist v takom stave vozovky nikde, na ziaden trening! Mudro som urobil, lebo “freezing rain” ma pokracovat cely den. Franta tiez suhlasil, ze preco by sme si mali robit nasilie, ked to nepotrebujeme. Kazdy pondelok Emil M. vozi na treningy so Zuzkou manzelku Alicu. Vzdy, ked ju odvezie na hodinu fitness, pride stravit tu hodinu k nam, posediet a pokecat. Dnes neprisiel z coho usudzujem, ze aj on si to rozmyslel, zvlast ked on parkuje ich auto vonku a nie v garazi. Vonku preto, ze nemaju garaz, musel by stravit aspon polhodinu zbavit sa ladovej pokryvky. Toto nevludne pocasie ma trvat do konca tyzdna. Fakticky zajtra ma este do toho vsetkeho padat sneh. Predpokladaju az 10 cm smiesanych s mrznucim dazdom. Mne to robi trochu problem, lebo potrebujem ist do kancelarie notara a nasho pravnika nechat potvrdit pre Socialnu Poistovnu ze zijem. Naviac v stredu musim doobeda ist na appointment k chirurgovi, ktory mi povie, ci bude na mne operovat alebo nie. Nech bude pocasie ake bude, ten appointment si nemozem dovolit vynechat!!!!

Dufam, ze sa do konca tyzdna to pocasie vyblazni a prichadzajuci “vianocny vikend” sa dostatocne umudri a dovoli nam ist na nakup potravin a vseliakych cerstvych specialit pre dva Vianocne dni. V sobotu som sa uz zastavil v specialnej predajni ryb a morskych potvor, jednak na obed, ale hlavne objednat kapra! Ako v minulosti som uz naznacil, kapor je povazovany v Canade a asi aj v USA ako spinava, smradlava ryba. Bezne ju nie je dostat. Len ludia europskeho povodu zvyknuti mat kapra na stedrovecernu veceru si rybu musia objednat. To som urobil aj minule roky. Objednal som kapra o vahe niekde medzi 6 az 8 libier. Vacsinou tu rybu dostavaju vacsiu a tak nebudem mat velky vyber ako vziat ,co budu mat. Kedze by som sa neodvazil dat Marianke kapra (vela kosti), pre nu a konecne aj pre nas kupim nejaku “kulturnejsiu” kvalitnu rybu. Kedze sa zda, ze bude na mne urobit kapustnicu, ci spravnejsie kapustovu polievku, budem sa musiet zastavit u mesiara tu v Stittsville a kupit udene rebra, pripadne udene koleno do polievky a debrecinske klobasky. Susenych hub mame dost. Ani to nebude chybat v polievke. Zatial nemam ziadne plany na prvy Vianocny den. Kedze Vlasta, manzelka Frantu bude v tieto dni letiet dole na juh USA k svojej dcere a Franta ostava tu, pozval som ho aby prisiel na stedrovecernu veceru, alebo na obed na druhy den podla toho na kedy ho pozve jeho syn?

Mna dost zaujma, ake bude pocasie nie len pocas sviatkov, ale aj medzi Vianocami a novym rokom. V kinach budu davat hromadu novych filmov, mnohe ktore som seriozne uvazoval vidiet a tesil som sa uz nejaky cas na niektore vyznamnejsie. Hned tento prichadzajuci vikend konecne do kin pride thriller JACK REACHER v hlavnej ulohe Tom Cruise. Ako som spomenul v minulom prisevku Tom Cruise nepredstavuje literarneho Jack Reachera svojou skromnou postavou, lebo literarny hrdina je aspon 190 cm vysoky a vazi 210 az 250 libier. Cruise je polovicka z toho. Nevadi, budem musiet poupravit predstavu literarneho hrdinu. Dalsi film: CIRQUE DU SOLEIL: WORLDS AWEY. Na tento film planujem vziat nie len Evu ale aj Marianku. Film je urobeny z najlepsich elementov siedmych predstaveni v Las Vegas. Podobne, ako pri svetovych predstaveniach vo filme nie je ziaden dialog len fantasticke vykony v 3D. V ten isty vikend o nejaky den ci dva neskorsie budu uvadzat dramu LES MISERABLES v hlavnej ulohe Hugh Jackman; Russel Crowe; Anne Hathaway a dalsi. Divadelna verzia bola uvedena v 42 krajinach a 310-tich mestach a predstavenie vyhralo 75 divadelnych cien. V tom istom case (25-teho decembra) uvedu do kin aj film DJANGO UNCHAINED.V hlavnych ulohach Leonardo DiCaprio; Jamie Foxx; Christoph Waltz a dalsi. Mimo spomenutych, ktore by som ja chcel vidiet, uvadzaju este dve ci tri komedie.

Uz pred tyzdnom prisiel do kin film ANNA KARENINA. Cakam ked film budu davat v nasej blizkosti. Na druhu stranu mesta sa mi nechce ist. Velky uspech tento vikend, nie len v navstevnosti ale aj financne ziskal film THE HOBBIT. Ja som nemal zaujem ist a vidiet.. Tento vikend som sa bol pozriet na komediu uz starsieho data SILVER LININGS PLAYBOOK, Co ma viedlo film vidiet bola Jennifer Lawrence hlavna uloha vo filme The Hunger Games a sucastne ohlasena vitazka zo stovky kandidatiek ako “najviac ziaduca zena” pre muzov. V poslednych tyzdnoch to neboli len filmy ale aj dve premiery z Metropolitan Opara na ktore som bol v spolocnosti s Evou. V polovicke oktobra to bola opera od Denizettiho L’ELISIR D’AMORE v hlavnej ulohe Anna Netrebko. O tyzden neskorsie sme boli na Verdiho OTELLO, kde hlavnu ulohu spievala Renee Fleming. V January pojdeme na dalsie dva predstavenia.

Vacsina lyziarskych svahov uz operuje s obmedenou kapacitou vdaka umelej vyroby snehu. Zajtra sa to trochu zmeni, lebo mame dostat az 10 cm cerstveho snehu. Ja sa zatial nechystam ist lyzovat, mozno neskorsie v January. Tentokrat som si nekupil permanentku na Camp Fortune v Gatineau Parku. Budeme chodit aj s Frantom na Pakenham.

Vycerpal som moje dve strany. Nejdem nacinat dalsiu Ospravedlnujem sa, ze som sa nedotkol problemov okolo politiky a sucastnych vyznamnejsich udalosti. O tom hadam inokedy.

Prajem kazdemu tie najprijemnejsie Vianocne sviatky a zdravy vstup do noveho roku 2013! Merry Christmas and the Happy New Year! Zaroven dakujem za vsetky priania k mojim narodeninam a sviatkom.

Pozdravuje a praje vsetko najlepsie:

Milan a spol.





Sunday, December 16, 2012

Vianocne a novorocne prianie

V I A N O C E 2012 - C H R I S T M A S 2012  -
NEW YEAR 2013

Mila rodina, mili priatelia, dear friends.


13 Oakmont court; STITTSVILLE - OTTAWA

Prijemne, laskyplne Vianocne sviatky, stastie,
pohodu, dobre zdravie v Novom Roku 2013!!!



S prianim vsetkeho najlepsieho- all best

Milan & Mariana