Wednesday, November 14, 2012

REMEMBRANCE DAY 2012

 Jesen na nasom golfisti


Na navsteve v mestecku Osgoode u 89 rocneho bratranca Janka 
Prisli sa rozlucit pred odletom na juh.
 

Remembrance Day 11 November 2012 - nedela
Skoda, ze tie pekne slnecne dni aj ked chladne, pominuli. Mali vydrzat aspon do dneska, ked v Canade oslavujeme “Remembrance Day”, pamiatkovy den vsetkym mrtvym, ale hlavne este zivym ucastnikom bojov za slobodu nie len Canady, ale hlavne inych krajin. Ci to bolo 68 tisic Canadskych vojakov, co zahynuli za prvej svetovej vojne, alebo 47 tisic, co zahynuli v druhej svetovej vojne, 516 mrtvych neskorsie v Korei, Vietname a posledne skoro dve stovky v Afghanistane, Neratajuc tie tisicky, ktori sa vratili s tazkymi poraneniami a poskodenym mentalnym zdravim. V kazdom meste sa budu konat  slavnosti za ucasti veteranov este zijucich, uz len z druhej svetovej vojny. Nie tak davno umrel jeden z poslednych ucastnikov prvej svetovej vojny. V dnesnom case vraj tyzdenne umiera niekolko stoviek ucastnikov druhej svetovej vojny. Najvacsia slavnost bude tu v Ottawe pri memoriali prvej svetovej vojny, nie daleko od parlamentu. Tisice ludi sa chysta na tuto oslavu prist a zucastnit sa oslav uz len s hrstkou veteranov, desiatkami politikov a stovkami vojenskych kadetov a aktivnych vojakov. Skoda ze tu oslavu bude kazit dazd, ktory neustale poprcha aj ked predpovede predpokladali teplejsi den a kde tu slnko.

12  November 2012 - pondelok
Vela som toho vcera nenapisal! Sorry! Len co som ukoncil predchadzajuci odstavec, zasedol som pred telku a zacal som sa pozerat hore spominanu oslavu. Stvrdol som pred telkou aspon dve hodiny, pokial ta ceremonia neskoncila. Bola to velkolepa oslava  a pocta mrtvym, ale aj zivym. Celej tej ceremonie sa zucastnili tisicky ludi, ottawcanov, dobre tri stovky zijucich veteranov z druhej svetovej vojny, armadne reprezentacne jednotky, kadeti RCMP atd. Bola to dostojna oslava. Na stastie, pred zacatim prestalo prsat, pocasie bolo znesitelne. Tento rok mimo oficialnych desiatok vencov, vence pokladali vsetky ambasady a rozne ine organizacie mali dovolene polozit k pomniku vence, tiez jednotlivci. Bola to zaplava. Najviac dojemne bolo, ked tisice zucastnenych divakovpo oslave prichadzali k hrobu neznameho vojaka a davali na hrob cervene maky. Po chvili hrob bol “utopeny” v zaplave cervenych “poppys”.

Po vzhliadniti ceremonialu, stratil som nejak chut sednut si znovu za maly laptop a pokracovat v pisani. Lahko vycerpany zo skoreho vstavania odpochodoval som si lehnut s umyslom citat. To netrvalo dlho a zaspal som aby som sa prebudil po nejakej hodine a pokracoval som v cetbe. Kedze som knihu “NYPD RED” od J. Pattersona uz mal davnejsie precitanu, vrhol som sa do rozcitanej knihy MAGGED. Pokrocil som o niekolko desiatok stran. To sa neda citat ako detektivka, kriminalny pribeh, to je silne politicky orientovana kniha aj ked, co autorka popisuje, by sa dalo povazovat ako kriminalny cin liberalov na Americkom lude.

Pred nedavnom som precital najnovsiu knihu od spisovatela Lee Childa “A Wanted Man” A Jack Reacher pribeh. Pre mna autor a jeho preferovany hrdina Jack Reacher bol neznamy aj ked autor napisal asi dve desiatky knih s jeho dvojmetrovym a 250 librovym hrdinom. Pribeh sa mi pacil a tak ked som dnes v novinach cital, ze jeden z jeho pribehov bol natoceny ako celovecerny thriller v hlavnej ulohe, “div sa svete” Tom Cruise, polovicny to clovek v porovnani k literalnemu hrdinovy. Jeho obsadenie vyvolalo vela protestov, ale sam autor obhajoval jeho obsadenie do tej ulohy. Vraj Cruise je vynikajuci herec a zvladne tu ulohu vyborne. Film je natoceny podla knihy s nazvom: ONE SHOT a ma prist do kin teraz v decembri. Videl som ukazky a vyzera to OK. Samozrejme, ze sa pojdem na film pozriet. Skor si vsak chcem knihu precitat. Pred nejakou hodinou som si otvoril Kindle, nasiel som autora a knihu som si nechal hned stiahnut. To bolo vykonane v jednej minute. Ked som uz bol pritom, tak som si objednal aj dalsu knihu od J. Pattersona s nazvom: “Marry Christmas, Alex Cross”. Do vecere su este asi dve hodiny, varit nepotrebujem, vcera som navaril hrniec Dzuveksu a ostalo este na dve vecere. Idem sa teda natiahnut a zacat citat! Pokracovat budem hadam az zajtra. See you later!

13 november 2012 – streda
Za necelu hodinu bude poludnie. Cele to predpoludnie a skore rano (od stvrtej A.M) som tak trochu preflakal. Hlavne pred pocitacom. Ako uz je skoro pravidelnym zvykom, vzdy rano, ked otvorim pocitac a doslu postu, mam vzdy minimalne 20 mailov. Pocas doobednajsich hodin obycajne pridu dalsie. Vsetko otvorit, pozriet a precitat mi vzdy vezme aspon dve hodiny z mojho zivota. Nebolo inac dnes, ani vcera, ci v ine dni. Dokonca som obdrzal varovanie od mojho providera, ze casto prekracujem udelenu normu 25 MB a ze ma budu chargovat $ 2.50 za kazdy prekroceny MB. Uz sa chystam poslat vsetkym mojim priatelom, co ma zahrnuju postou, aby boli trochu viac ohladoplni a vyberovi. Nech posielaju len velmi hodnotne maily, ktore si s radostou pozriem, precitam a obohatim moje znalosti.  Tak “hamujte” a ked nieco posielate, nech je to skutocne dobre a hodnotne.

V pondelok bol rekordny den pre Ottawu, ked teplota vyskocila na +21.1 Celzia. Hotove letne pocasie! Problem len je, ze to bol len jeden den. Ako prisiel tak skoncil a teploty sa vratili k normalu. Cez den +3-4 stupne a v noci par stupnov pod nulou. Co je dobre, ze dazde ustupili a mame viac slnka, ako mrakov. Ma to trvat este par dni, fakticky do nedele. Mna rano cakal appointment o desiatej doobeda ist na ultrazvuk v nedalekom zdravotnom stredisku na poziadanie chirurga ktory potrebuje posudit, ci bude na mne operovat brusnu kylu a herniu trieselneho vazu. To bola kratka zalezitost a vysledok technik posle do piatich dni chirurgovi. Trvalo to nie cely den ci dva a uz som dostal appointment u chirurga na 19-teho Decembra. Dnes mi zavolali z jeho uradu. Ked som sa vratil, cakalo nas namontovat, nasrobovat ziarovky na Vianocne osvetlenie baraku, co vzalo len par minut a potom stiahnut dva demozony bieleho vina do malych galonkov. Vacsinu uz Eva preliala do flias a teda cakaju na konzumaciu. V tieto dni je cas zalozit dalsie na biele a cervene vino.

Vcera mi ubehol den ani som nezaznamenal, ze uz bolo hlboke poobedie ked sme sa vratili domov. Pri Marianke od desiatej doobeda bola Nancy a my s Evou sme sa vybrali do Costca. Aj ked sme sa kontrolovali 160 dollarov odislo ani sme len nemrkli. Odskocili sme este do blizkeho mestecka Bells Corners pozriet sa do jedneho obchodu s obuvou, kde som Marianke kupil jedny topanky na zimu. Zastavili sme sa vedla v specialnej masiarskej predajni “The Butchers”, kupili sme slaninku a Viedenske parky. Zahnali sme hlad varenym hovadzim rebrom a ja este polievkou. Ked sme prisli domov, na stastie som si spomenul, ze o druhej mam appointment s pravnikom, co mi spracoval “Poslednu volu”, ktoru som mal prist podpisat. Drahy to spas, bez par centov skoro 600 dollarov. Mozem teda odist z tohoto sveta kedze vsetky legalne veci su v najlepsom poriadku.

Ked spominam “odist z tohoto sveta”, dnes som obdrzal od brata Eda dost velky clanok o umrti Eduarda Bindasa aj s velkou fotkou Bindasa so mnou z filmu JANOSIK. Bol to clanok v novinach Novy Cas z pred par dni. Bindas bol o par rokov starsi ako ja, vo filme som predtavoval jeho ironickeho kamarata Belu Dolynajiho. To meno “Bela” mi v Kosiciach prischlo, ked ma kolegovia zacali tak volat! Boy, boy, nechce sa mi verit ako som v tom grofskom mundure dobre vyzeral. Hahahaha!
Pred par dnami v Blave zomrel vyznamny herec Eduard Bindas. My sme spolu hrali v Bielikovom filme JANOSIK
Aj ked som uz prekrocil dve pisane strany, ako moj limit pre Blog, nemozem sa rozlucit aby som nespomenul aspon par riadkami moju poslednu navstevu kina a filmu “SKYFALL”. Musim sa pridat ku kritikom a suhlasit, ze je to jeden z najlepsich James Bondov 007 doteraz. Prisiel som si na svoje a mam taky dojem, ze sa pojdem na film pozriet este raz!!! Film polamal vsetky rekordy v prijmoch a navstevnosti. Za jeden vikend tu na americkom kontinente ziskal 87.8 milionov a vo svete uz cez polmiliardy dollarov za posledne dva tyzdne v predstihu premiery v USA a Canade..

Tento vikend pojdem sa pozriet na film “LINCOLN” v hlavnej ulohe Daniel Day-Levis, rezia Steven Spielberg. Asi sa par z vas cuduje, ze som v celom blogu nespomenul vysledky volieb v USA a moj nazor, co sa stalo. Nemam vsak nijaku chut vysledok komentovat aj ked som predpokladal, ze vyhra Obama, co sa aj stalo! Nie, ze som si to prial ako polovica Americanov. Citam a pocuvam ze velke mnozstva statov a ludi podpisuju rezoluciu odist z Americkej Unie. Dosledok zvolenia Obamu na dalsie 4 roky. Nech vsetci svati pomahaju Amerike dostat sa z cesty upadku a slavy do ktorej sa USA zenie..

Prajem prijemne dva tyzdne novembra a nenasilny zaciatok decembra.

Pozdravuje a praje vsetko najlepsie Milan