Sunday, October 21, 2012

Zima pred dverami


Ottawa 21 oktober 2012
Vcera vecer som odpochodoval do postele pomerne skoro, bolo len par minut po deviatej. Chvilu som cital a o nieco neskorsie som zaspal. Mal som chut ostat dlhsie pred telkou a pozriet sa na film: “Inglourious Basterds” z prostredia druhej svetovej vojny o skupine zidovskych “partizanov”, ktori sa pod vednim Brad Pitta vybrali do Francie zabijat nemeckych vojakov. Vo filme nemeckeho SS dostojnika rakusky herec Christoph Waltz, ktory si urobil velke meno v USA svojou perfektne uhranou ulohou. Vo filme hra mimo mnoho inych aj Melanie Laurent. Je to divoky film, ktory som videl na velkom platne pred troma rokmi. Dal som nakoniec prednost “teplej posteli” a siel som pod paplon spolu s Mariankou. Nespal som dlhsie ako tri hodiny, ked ma nutkanie ist na malu potrebu prebudilo. Obycajne, ked sa tak stane v skoru rannu hodinu uz ostanem prebudeny a aby som na prazno neutracal cas, vzdy vezmem do ruk rozcitanu knihu a snazim sa unavit aby som do rana este trochu pospal. Nie tuto noc! Zavrel som oci a skusal som zaspat, co sa mi podarilo, aby okolo stvrtej ma dalsie nutkanie ist urobit to iste, co ma prebudilo pred dvoma hodinami. Uz som sa ani nevratil nazad do postele, odisiel som do kuchyne urobit kavu a k pocitacu pozriet na doslu postu. Tej nebolo vela a tak som si cez internet otvoril niektore nase noviny, ale tiez Slovenske a najviac sledovane programy v USA na FOX TV. Do postele som sa vratil nieco pred piatou hodinnou, aby som precital predposlednu kapitolu z knihy, ktora robi v USA velky vietor. Nazov: “OBAMA’S AMERICA” Unmaking the American Dream, od autora Dinesh D’Souza, univerzitneho profesora a rektora jednej z Americkych Univerzit “King’s College” z New Yorku. Muz Indickeho povodu z Mumbaj ma na svedomi niekolko “bestselling” knih ako “The End of Racism”, ci “What’s So Great About America” a samozrejme jeho predposledna, ktoru som tiez zhltol aj s “chlpami”: The Roots of Obama’s Rage.

Podla knihy “Obama’s America” D’Souza natocil aj dlhy dokumentarny film, ktory momentalne premietaju najmenej v dvoch desiatkach statov USA. D’Souza sa vybral po stopach Obamovho zivota od detstva do dnesnych dni, kde vsade bol a zil Obama. Pocas mesiacov natacania urobil desiatky a desiatky rozhovorov s ludmi a rodinou, co prisli do cinenia s Obamom. Zial, film v Canade nie je k dispozicii. Len co budem vidiet, ze je na DVD tak si ho hned objednam. Vo filme a jeho poslednej knihe D’Souza poukazuje na umysel Obamu “to downsize” - zmensit Ameriku priamo pred ociami vsetkych ludi, ale ignorovane kazdym. D’Souza jasne uviedol, co Obama planuje urobit v druhom termine jeho administracie – “a makeover of America” zmenit Ameriku tak dramaticky, ze “the shining city on a hill” sa stane “shantytown (slams) nebezpecna globalna dedina. Zmeny, ktore Obama ma v umysle urobit z USA su priamo kriminalnym cinom proti americkemu ludu a uz dnes po styroch rokoch je na ceste uskutocnit svoje ciele. Nejdem sa dalej rozpisovat o nom a jeho umysloch, najsmutnejsie je, ze zbalamuteni americania, ocareni jeho osobnostou, velkolepim usmevom plnych bielych zubov a hereckym talentom recnika, poplietol polovicku ludi ameriky, ktori su zavysli na socialnej podpore, foodstemps a inych podporach z ktorych urobil ludi zavyslych na state. Ti ho podporia nechtiac staratit tie podpory. Staci si otvorit internet a na google pozriet na autora, jeho rozhovory a ukazky z dokumentarneho filmu. Pochybujem, ze budete moct vidiet film alebo citat knihu v preklade.


Zaroven s hore uvedenou knihou, som si z Amazon objednal aj dalsi momentalny bestseller od atraktivnej, krasnej a mudrej blondatej “kocky” Ann Coulter jej dalsiu knihu s nazvom: “MUGGED” Racial demagoguery from the seventies to Obama. MUGGED bude moja dalsia kniha, hned len ako docitam poslednu kapitolu z knihy od D’Souza. Nejdem sa teda k tejto knihe vyjadrovat, verim vak, ze to bude bajecne citanie poznajuc autorku ako tvrdu , vtipnu a do ziva zarezavajucu, intelektualnu spisovayelku, ktoru nenavidi lavica a zboznuje pravica. Co ma mrzi, ze som odlozil na stranu moj KINDLE, kde mam stiahnutych dalsich asi poltucta knih, ktore cakaju tiez na citanie. Ale to je nad moje sily zvladnut tolko pisaneho slova. Posledne, nie tak davno som docital knihu od Lee Child “A Wanted Man”; od James Pattersona “Nevermore” The final Maximum Ride, ako aj “Private Games” a “Kill Alex Cross”. Od Davida Baldacciho “The Inocent” a mnoho dalsich. Uz ani neviem, ktore som cital a ktore len cakaju na precitanie. Ked spominam vyssie Pattersona, hadam by som mal spomenut, ze v piatok som sa vybral na premieru filmu “ALEX CROSS” slavna postava z dvoch filmov natocenych podla knih od Pattersona: “Kiss the Girls” a “Along Come a Spider”, kde v ulohe Alexa Crossa bol slavny herec Morgan Freeman. Tentokrat uloha bola dana novemu mladsiemu hercovi s menom Tylor Perry, ktory “poluje” na blazniveho serioveho psychotickeho vraha, s menom Picasso, ktoreho vynikajuco stvarnuje Matthew Fox. Tradicne dobra kriminalna drama, thriller a “action” film. Vcera som skocil sa pozriet na celkom zaujmavy horror s nazvom “SINISTER”. Premiera tohoto horroru bola este pred tyzdnom, ale som nestihol vidiet. Na buduci vikend urcite si nenecham utiect najnovsi a vraj najlepsi film James Bond z nazvom “SKYFALL”.

Uz niekolko dni som vo velkom ocakavani zajtrajsieho posledneho duelu Barak Obama vs Mitt Romney. Do prvej debaty Mitt Romney silne pokulhaval za Obamom. Ale po prvom stretnuti demokrati boli v soku z biedneho vystupenia Obamu a republikani boli stastni, ze stretnutie dopadlo pozitivne pre Romneyho. Ich druhe stretnutie Obama sa pozbieral a zacal byt viac agresivny. Demokrati oslavovali vitazstvo ale aj republikani. Co sa ale stalo, ze naraz Ramney dobehol v preferenciach Obamu a v mnohych statoch aj predbehol. Vela nam povie zajtrajsie stretnutie a vymena nazorov, hlavne v oblasti zahranicnej politiky. Prirodzene prajem vitazstvo Ramneymu a dufam, ze vyjde vitazne nie len z tohoto slovneho suboja, ale aj za dalsie dva tyzdne vo volbach. Nikdy predtym nebolo USA v takom nebezpeci ako je teraz! Nie z nepriatela z vonku ale skor z vnutra!!!! Ked nebude Obama zastaveny v jeho pochode devostacie Ameriky budeme vsetci aj v Canade v tazkej situacii hlavne ekonomickej. 70 az 80% obchodu Canada robi s USA. Posledna debata zajtra bude z Floridy a moderatorom bude zurnalista Bob Schieffer. Dufam ze bude lepsi ako neobjektivna baba zo CNN Candy Crowley, ktora dovolila Obamovi prerusit Ramneyho 28 krat proti 9 – tim zo strany Ramneyho. Tiez Obamovi dovolila extra 4 minuty dlhsie hovorit.

Mna tento tyzden este caka navsteva chirurga co mi operoval zlcnik. Tentokrat na nom budem chciet operaciu brusnej kily a bolestiveho trieselneho vazu. Uvidim, co mi po vysetreni povie. Rad by som bol ked by sa to dalo sfixovat. V nedalekej buducnosti ma bude asi cakat dalsia operacia praveho kycelneho klbu. Inac sa pomaly dostavam do lepsej formy ako som bol pred a po operacii Pokusam sa navstevovat fitko 5 krat tyzdenne. Necvicim nohy lebo dostavam silne bolesti trieselneho vazu a pre brusnu kilu ani brusaky. Robim ale aspon 15 az 20 minut kardio a ostatok do konca hodiny weight training na vrsok tela, ruky a ramena. Nie je to ale velka slava.

Marianka, az na tie jej problemy sa zdravotne drzi velmi dobre. Bodaj by som ja bol v takom fyzickom zdravi, mimo tej znizenej pohyblivosti a neschopnosti sa vyjadrovat. Bol som nechat urobit fotografie na obnovenie nasich Canadskych pasov. Zajtra vyplnim dotaznik a odnesiemna emigracny servis.

Mali sme par poslednych peknych dni, ale vsetko sa minulo. Ja som si uz nechal prehodit na auto zimne pneumatiky, vymenit olej a filtre. V Canadian Tire som kupil 4 puklice ktore sa stratili, asi som ich nechal v servise po montazi letnych pneumatik.

Holy Moli, ved uz je skoro 5 hodin vecer. Cas ist robit nejaku veceru. Tak koncim a pozdravujem!

Milan