Tuesday, November 01, 2011

Halloween 2011

Kukuc, srnka na nasom backyarde, pochutnala si aj na nasich kvetoch Kratky vylet aj s Mariankou na Camp Fortune v Gatineau Parku






Krasne sfarbena priroda v Gatineau Parku na druhej strane Ottawa River Tanksgiving turkey - bola vyborna, perfektne vypecena. Este stale mame pekne jesenne pocasie, slnko, modra obloha len v noci uz mrzne. Cez den az +13 stupnov.Ottawa 11 27 11 – Halloween
Ten blaznivy sviatok Halloween sa bude oslavovat az v pondelok, ked do ulic vyrukuju tisice deti v maskarnych kostimoch, vo vasine v doprovode svojich rodicov. Je z toho troch politicky poprask ked mnohe skoly zakazuju detom sa obliect do kostimov, mat trochu fun a v nich prist do skoly. Kedze mi zijeme v Amberwood Village – retirement community bez deti, za posledne roky, co sme tu sa deti nezastavili u nasich dveri, ba dokonca ani na nasej ulici. Pre nas to teda bude tichy vecer. Nemusime ani kupovat rozne dobroty, cokolady, cukriky pre deti, ktore normalne by sa zastavili u dveri.

Pre mna to tiez bude pokojny Halloween, bez bolesti, ako nasledok odstranenia zlcnikovych, nie ladvinovych kamenov, ako som sa mylne domnieval. Este do nedavnych dni som tazko trpel, nie jeden mesiac, ale aspon dva a pol mesiaca, ked nie tri. Dnes sa uz nechcem vracat nazad do zaciatkov neprijemnosti, ked som jeden den dostal ukrutnu zimnicu, triasku, ktora trvala aspon polhodinu. Emil bol taky laskavy a odniesol ma do nemocnice na emergency, zachranku. Vela na mne nerobili ale presiel som cez ultrazvuk. Osetrujuci lekar v sluzbe len poznamenal, ze ultrazvuk naznacuje, ze v zlcniku mam nieco ako piesok – sladge a nevylucil, ze su pritomne aj zlcnikove kamene. Nedal mi nic proti bolestiam aj ked som bol zniceny a vyzeral som ako zombie pred smrtou, aspon tak charakterizoval moj fyzicky vzhlad Emi,l ktory trpezlivo somnou presedel niekolko hodin na emergency. Lekar mi len nariadil, ze keby sa ta zimnica opakovala, aby som hned prisiel do nemocnice. Povodne si ma v nemocnici chceli ponechat na jeden alebo dva dni. Ponuku som odmietol. Ano stalo sa., ze na druhy den som ju znovu dostal s triaskou, ze som sa skutocne z toho vystrasil, ale do nemocnice som odmietol ist. Ako ta zimnica prisla, tak po polhodine odisla, zanechala ma v silnych narazovych bolestiach a stalej miernej bolesti na pravej strane pod ladvinou. To ma viedlo k domnienke, ze mam asi aj ladvinove kamene.

Medzi casom som absolvoval krvne a mocove testy, bol som na MRI a na appointmente u jedneho specialistu pre Gastroenterology, ktory mi mal odstranit tie zlcnikove kamene zo zlcovodu, kde boli uviaznute. Dal mi asi pred dvoma tyzdnami datum kedy sa mam dostavit do nemocnice s prazdnym zaludkom. Po mensich pripravnych procedurach isiel som na zakrok, ktory sa skladal z toho, ze mi umrtvili hltan vstreknutim spreju. Do ust mi dali plasticku obruc a cez nu zaviedli az do zaludka sondu – “vysavac” ktory vycistil zlcnik a vysal dva kamene, ktore mi sposobovali vsetky tie bolesti. To vysavanie a cistenie som videl na obrazovke, ktore lekar sledoval cez rentgen. Po zakroku som bol pripraveny ist domov. Prisiel pre mna Peter. Este niekolko dni po tomto zakroku som mal lahsie bolesti a kratko aj bolest v krku. Potom sa narazove bolesti zacali vytracat. To uz som mal dalsi appointment v kancelarii chirurga Dr. Joel Weaver (Surgical Oncology-Hepatobiliary Surgery), ktory ma chcel vidiet a informovat co bude on robit. Odstrani mi zlcnik a ten termin mi dal na 8 novembra. Mam teda do toho zakroku este nejakych 10 dni. Informoval ma o moznych komplikaciach, ktore by si vyzadovali, ze ma podrzia v nemocnici dva-tri dni. Inac ze rano pridem a k veceru mozem ist domov.

Uz som si zorganizoval, ze do nemocnice ma odvezie Franta a z nemocnice domov Emil. Do nemocnice a z nej to je len asi 20 minut jednou cestou. V utorok pred dvoma dnami som nalozil do auta zimne pneumatiky a skocil som do servisu nechat ich vymenit. Urobili mi to na pockanie za 35 dollarov. Hned ako som sa vratil s autom nazad domov, cakal ma telefonat z nemocnice, kde si overovali vsetky informacie, ktore o mne mali a dali mi termin prist na niekolko predoperacnych testov. Do nemocnice mam prist v pondelok rano v den Halloweenu. No problem, len sa budem musiet skor vypravit, lebo mam tam byt pred 8 hodinou rano. Ziadne restrikcie, cize mozem nieco zjest alebo vypit. Z rozhovoru s chirurgom som vyrozumel, ze mi bude robit Laparoscopiu Cholecysteetomy, ked som to spravne precital z jeho lekarskeho skrabopisu. Uz sa tesim, ze to budem mat za sebou. Hahahahaha, ako sa ukazalo den operacie zrusili a hladaju iny termin lebo operujuci chirurg bol omylom naplanovany operovat v dvoch nemocniciach. Cakam na novy datum operacie. Aspon, ze mam predoperacne testy za sebou.

11 29 11 – sobota
Som nejaky lenivy tvor. Do ukoncenia dvoch stran som mal len par odstavcov a dal som si na cas sa do nich pustit. Plne dva dni. Zrejme som bol zaneprazdneny, alebo skutocne lenivy. Myslim, ze to druhe je spravne vysvetlenie. Nic mi nebranilo si najst polhodinu a priapevok ukoncit.

Velmi ma ubija a zerie moj cas cumakovanie do pocitaca, lebo kolkokrat ho otvorim, cakaju ma desiatky mailov, velmi zriedka osobny list. Obycajne mnohe z mailov okamzite vymazavam a tie ktore podrzim s umyslom poslat dalej po jednom alebo dvoch dnoch tiez vymazem bez posielania. Kde tu a tam nieco zaujmavejsieho poslem dalej. Vacsinou je to o invazii islamu do nasich zivotov a pre muzov lahsia zabava v klipoch jemnej krasy zien. Co ma v poslednych dnoch skoro sokovalo, ked v roznych mediach sa naraz zacalo pisat o mojej favoritnej zene, filozofke Ayn Rand. (Zomrela 1982). Ako sa za posledne roky Amerika potapa ekonomicky, moralne a po vsetkych srankach, obrovsky sa zvysil zaujem o knihu ATLAS SHRUGGED, kde autorka pred 50 rokmi predpokladala vyvoj, ktory sa deje teraz za vlady Obamu. Upadok a strata prestize USA so vsetkymi prejavmi, ako ich Ayn Rand popisala v tejto publikacii, najviac citanej novele okolo sveta. Len Biblia jej konkuruje. Co vzbudilo neuveritelny zaujem Americanov o jej charakterizovanie upadku Ameriky je aj najnovsi film pod tym istym menom, ako prvy diel trilogie. Len pred par dnami ho uviedli do kin v Canade (Toronto), hadam sa dostane aj tu do Ottawy. Ked nie, za kratku dobu ma byt k dispozicii DVD, samozrejme, ze si ho kupim! Film v lavicovej tlaci nedostava velmi pozitivne hodnotenia vdaka ich zatazenia na uchylnu lavicovu politiku, ktora je v uplnom rozpore s Ayn Rand filozofiou.

Ked som bol posledne na Slovensku, myslim v ceskom vydani vysla jej druha najpopularnejsia kniha pod menom ZDROJ. V orginali THE FOUNTAINHEAD. Ci bola prelozena aj jej posledna novela ATLAS SHRUGGED neviem! Bola urcite prelozena do nemciny, lebo pred rokmi som ju podaroval Karinke dcere Sana. Pochybujem, ze ju citali, urcite ich zastrasilo viac ako tisic stranok tejto filozoficky narocnej novely.

Hej, dopracoval som sa ku konci druhej strany. Sorry, vzalo mi to nejaky cas. Ale tu to je! Ked budete mat moznost precitajte si nieco od Ayn Rand, urcite ovplyvni vase dusevno a zacnete sa pozerat na svet inymi okuliarmi. Mnoho stastia!

Milan








P.S. Nevedel som sa za svet dostat na moj BLOG, vzalo mi to desiatky pokusov, ked konecne dnes som uspel. Pokusim sa ptridat aj par fotiek.