Sunday, March 20, 2011

Spring is in the air!

Jar, ze by uz bola tu? Vsetko k tomu nasvedcuje! Zajtra by malo pribudnut 10 cm noveho snehu. Male prekvapenie aj pre Canadske husy, ktore su uz nazad. Takto to vyzeralo este pred dvoma tyzdnami na nasom golfisti. Zima v plnej sile!
Ottawa – 03 20 11 – nedela.
Budeme mat mierne vzrusujuce nedelnajsie doobedie. Pred malou chvilou, som skoncil kratky rozhovor s Emilom M. Zavolal som mu upresnit, kedy planuju prist na kavu a kus kolaca. Niekolko dni nazad, sme sa dohodli na dnesne nedelnajsie poobedie Zmenil umysel. Vyhovovalo by mu prist hned, teda este doobeda. Pride sam. Ked sme spolu rozpravali, Emil spomenul, ze ked boli posledne u ich masiara v Manotick, ten ho prekvapil. Mal k dispozicii divinu. Emil kupil nejakeho velkeho zajaca, ktoreho akurat spracovali polovicku a druhu dali zmrazit. Kupil aj vacsi kus z jelena a srnca. Kedze ani on ani Alica nevedia co s divinou, rozhodli sa to priniest ku nam, aby sme z toho nieco urobili. Pridu na veceru. Ako ja by som mal byt nejaky specialista na divinu? Kedze ten kus diviny je zmrazeny, najskor ho teda musim rozmrazit a dat do “pacu” na niekolko dni. Recept urcite najdem v Slovenskej kucharke. Hruba biblia, podla ktorej este varila moja mama pred druhou svetovou vojnou, ked bola mlada,.

Na tu veceru ich pozvem niekedy v strede tyzdna, ked nie ku konciu Dufam, ze do vtedy sa da do lepsieho fyzickeho poriadku aj Alica. Chuda, hadam pred dvoma tyzdnami sa v baraku podkla na nejakej vnuckinej hracke a natiahla sa na podlahu v rozstepe. Nasledok natiahnute svaly, vaziva na nohach, narazeny “trtac” a jedna cela, ruka, ako ju to hodilo o stenu. Vsetko zmodrelo a Alica nebola schopna ani stat na svojich nohach. Emil priniesol dole do obyvacky madrac a na nom sa Alica zacala pomaly zotavovat. Uz dlhsie k nej chodi therapista a pracuje na nej aj Emil, aby bola co naskor schopna vstat a zacat chodit. Je uz na tom lesie, vie vystupit aj po schodoch na poschodie. Podobny pad zazila aj Vlasta N. ked bola vo vani a vybehla z nej odpovedat na telefonat. Posmykla sa a bac! Bol to vraj dost bolestivy pad, trochu si udrela aj hlavu. Nezastavilo ju ist na dvojtyzdenny vylet do Turecka. Dnes uz by mala byt nazad doma K veceru im zavolam, aby sme sa s Frantom dohovorili ci pojdeme zajtra trenovat. Ma tazko snezit! Uz vidim jeho odpoved! Chlapec z Vysociny a ja z Oravy, predsa nas trochu snezenia nemoze odradit. Hahahaha! Byvavalo! Uz si nechcem robit ziadne nasilie!

V poslednom prispevku na moj blog som spomenul film THE ADJUSTMENT BUREAU. Ano, herecke vykony oboch Matt Demona a Emily Blunt boli vyborne, samotny film bol nezmyselny. Uplne ma dej unudil, nebyt dvoch hlavnych predstavitelov, asi by som bol na filme zaspal. O tyzden neskor som isiel na superakcny film Sci fiction, BATTLE: LOS ANGELES, kde mimozemstania napadnu fakticky cely svet, ale tento pribeh je z Los Angeles V hlavnej ulohe Aaron Eckhart – marine staff sergeant, ktory vedie svoju catu ku konfrontacii s mimopozemstanmi. Je to film plny strielania, vybuchov, bojov a dramatickych scien, kde najviac sa pouzivaju dve slova: Go,Go, Go. Alebo: move, move, move! Dobre urobeny a napinavy film, len nie pre kazdeho!

Nevedel som sa dockat tohoto piatku, hned pre premieru dvoch filmov V piatok rano som bol vo fitku s Frantom na regularnom treningu. Jeho pani manzelka este nebola nazad z vyletu do Turecka. Podarilo sa mi Frantu prehovorit, aby isiel so mnou do kina na dlho ocakavany film, perfektnu detektivku a sudnu dramu: “The Lincoln Lawyer”. Film natoceny podla novely od Michael Connellyho. To uz hovori samo za seba. Jeden z mojich oblubenych autorov, dnes prekladany a popularny aj na Slovensku. Dokonca mam od neho niekolko knih v slovencine, ktore som si kupil uz davnejsie. The Linciln Lawyer je solidna legalna drama, v ktorej hlavnu ulohu Mick Hallera vytvara Matthew McConaughey. Viem napisat jeho meno, ale nie ho vyslovit! Vykony su podporene vybornym vyberom dalsich hercov, ako je Marisa Tomey, Ryan Phillippe a dalsi. Konecne film, ktory mi ulahodil. Zboznujem detektivne, kriminalne a sudne romany a filmy. Aka dobra zmena po vseliakych animovanych fantaziach a vymyslenych dramach. Film sa pacil aj Frantovi a urcite sa bude pacit kazdemu z vas.

Na film som isiel umyselne v piatok, aby som v sobotu, este skocil pozriet dalsi zaujmavy film, slusne hodnoteny, filmovymi kritikmi s nazvom: LIMITLESS. Zaujmavy pribeh, co sa stane, ked jeden clovek zhltne pilulku, ktora mu otvori 100% kapacity mozgu, kde zatial my sme schopni uvolnit tak 20% nasich mozgovych kapacit. Dobre urobeny film, napinavy a zabavny. V hlavnej ulohe Bradley Cooper a Robert De Niro. Na buduci vikend sa chystam vidiet dva flmy. Jeden action blazniva drama s menom: FAST FIVE v hlavnej ulohe Vin Diesel. Druhy film “Hobo with a Shotgun” kde 67 rocny Rutger Hauer sa vrati do akcnej areny.

Cez vsetky domace activity, ako je varenie, navstevy kina a pod. nemam ani cas sa zacitat do uz nacatej knihy: The Roots of OBAMA’S RAGE od autora Dinish D’Souza. Autor je rektorom Univerzity v USA, ten isty rocnik ako Obama, ta ista Univerzita, kde s nim studoval. Pochadza z Mumbai, je tiez “farebny”, daleko tmavsi ako Obama. Obama mal bielu matku, americanku, D’Souza ma bielu manzelku a a mixed-race dceru. Narodeny v tom istom roku 1961, konciaci studia v ten isty 1983 roku a zenili sa v ten isty rok 1992. Obama isiel do politiky a D’Sousa zacal pisat o politike a pracoval ako poradca Bieleho domu. Kniha sa zaobera motivaciami, ktore vedu a inspiruju Obamu k jeho politickym rozhodnutiam. Este pred par mesiacmi podobne knihy som zhltol za niekolko dni, teraz sa neviem v cetbe rozbehnut. Cakaju ma dalsie.

Aj ked som rozbehol kampan, najst niekoho, kto by prisiel ako “caregiver” k Marianke po odchode Agi nazad na Slovensko, zatial nemam ziadnu kandidatku. Rozhodol som sa, ze teda aspon na par mesiacov sa pokusim robit “full time caregiver” ja! Hadam na nejaky cas by to mohlo pracovat. Stale budem mat 15 hodin zo socialnych servisov k dispozicii pre supervision, ktore ked rozdelim na kazdy den, po tri hodiny hned z rana, to mi dovoli ist rano do fitka, mat trening, pripadne sa zastavit na maly nakup a potom len sa starat o Marianku a seba. Urcite to bude daleko narocnejsie ako teraz, ked sa s povinostami caregiver mozem delit. Nie som jediny a v Canade su stovky a stovky, co sa staraju o blizkych, ako sa bude vyzadovat odo mna. Ako to zvladnem neviem! Ked nie, tak zintenzivnim hladanie niekoho, kto bude moct mi pomoct starat sa o Marianku. Urcite activity budu pre mna cudzie, ako je chodit s Mariankou na poobednajsiu prechadzku, ostrihat jej vlasy, co som robil doteraz ale nikdy som jej vlasy neprefarboval. To bude nove! Nemam problem ju sprchovat alebo cistit zuby, skor to bude problem prat a ine mne nezname activity. Necham sa prekvapit!

Blizim sa nenavratne ku koncu druhej strany. Neveril som, ked som zacal, ze budem vediet naplnit dve strany. Well, here we go! Mam dokonca aj par fotografii ktore mozem prilozit z tej velkej snehovice, odpratavania terasy a prichadzajucej jari. Prajem vam, aby vas necakalo to, co nas zajtra. Dalsie snezenie! Pozdravujem a prajem vsetko najlepsie!

Milan

Sunday, March 06, 2011

Prekvapiva snehovica

PAKENHAM - stredisko pre starcov, volne lyzovanie bez poplatkov

Stale v slusnej forme, skoda, ze len na lyziach

Ottawa 03 06 11 - nedela
Ked som sa rano prebudil, okolo siestej hodiny a vypotacal som sa pozriet, ci uz priniesli noviny, vyvalil som oci, vidiac vonku tu pohromu. Hromada noveho snehu, nie len na nasej ulici, mojej driveway, ale aj pod pristreskom nasho vchodu do bungalowu. Po novinach ani len znamka. Sneh bol “panensky”, nikto po nom nechodil. Je uz neskore poobedie a noviny este doteraz nepriniesli. Trochu ma to stve, lebo mimo vseliakych casti, noviny maju aj podrobne televizne programy na cely tyzden. Dufam, ze do vecera ich hadam donesu? Urobil som konvicu kavy, zaliezol som nazad do postele a cital som si v jednu novelu, ktoru som obdrzal zadarmo z Amazon na moj Kindle. Knihu, ktoru som si objednal pred casom, som uz precital a toto je neobjednany roman. Po kazdej kratkej kapitole som vybehol von z postele, pozriet ci mam noviny. Zbytocne som urobil niekolko takychto vyletov z postele k vchodu do bungalowu. Pred osmou hodinou som sa obliekol, zabalil do teplej bundy a vysiel som von cez garaz. Az potom som videl tu vrstvu noveho a tazkeho snehu. Pri dverach garaze to bolo najmenej 40 cm. a viac, viacmenej naviate vetrom. Zacal som bojovat s tymi hromadami, za staleho snezenia. Ocistil som pristresok, a dostal som sa do polovicky “driveway”. Tam som skoncil a sa vzdal. Ved cez den pride nas servis a veci urobia, ja by som si dalsou pracou mohol tak akurat uhnat srdecny infarkt. Sneh bol velmi tazky. Yup, jedna masina a pluh prisiel, ale odstranil sneh len pred spolocnymi garazami a prerazil uzky pruh na nasej ceste. Z daleka neprisiel blizko mojej driveway. Som stale zaviaty. Nijak mi to nevadi, vsak som neplanoval dnes ist nikde.

Este v piatok som sa cinil v kuchyni a uvaril som hrniec kuracej polievky z celej sliepky a upiekol som asi tri velke stehna z morky so zemiakmi. Ostalo dost aj na dnes a na zajtra. Cize usetril som si varenie. Ale nie vcera! Franta ostal od stredy slamennym vdovcom. Jeho manzelka Vlsta odisla na dva tyzdne na vylet do Turecka. Frantu som pozval na veceru v sobotu. Mali sme mat musle v specialnej omacke. Ked som sa poobede vracal z kina domov, dokupil som tazku slahackovu smotanu, bielu cibulu a fenikel, ako si vyzadoval recept podla Jamie Olivera. Najtazsia cast celej vecere bola narezat na drobno jednu velku bielu cibulu a podobne aj fenikel. Ked prisiel Franta, pustili sme sa do varenia. Proces bol kratky a vsetka ta husta biela stava ostala. Z nej urobim bielu polievku, s pridanim vseliakych morskych potvor a zemiakov nakrajanych na drobno a uvarenych v tej omacke. Mal som uz rozmrazenu hovadziu panenku, ktoru sme na Frantovom mlynceku dvakrat pomleli na tatarsky beeftek. Namiesali sme do masa potrebne ingrediencie, ostalao si len na na miesanom s topinkami pochutnat. Prirodzene chutilo to lepsie s cervenym vinom.

V piatok, den predtym, to som bol ja, ktory bol pozvany na veceru ku Kunstadtom. Zuzka pripravila paradnu veceru pre partiu asi 9 ludi, co sme sa u Kunstadtov stretli. Ponukala dve rozdielne polievky, drzkovu a zeleninovu. Zenske sli po zeleninovej a muzi po drzkovej. Mala aj dve hlavnej jedla, dusene hovadzie, nieco ako rostenku a kurcacie prsia pokrajane na male kocky so zeleninou a prilohami. Na zaver dva druhy zakuskov a dva druhy kavy a caju. Vsetko dvojmo! Chutilo vsetko! Posedeli sme vsetci do deviatej a potom sme sa zacali rozchadzat. Prvy bol Emil, prisiel sam, lebo v ten den poobede Alica mala maly incident. Potkla sa na nejakej neodlozenej hracke a natiahla sa na podlahu, ostala doma

Su styri hodiny poobede. Pocul som nejaky hrmot vonku na ceste. Huraaaaa, dalsia frezka, pluh a konecne je uvolnena cela cesta a aj moja driveway. Dobre, ze som sa zbytocne dlho nenamahal. Zial, ostava ocistit este nasu terasu od snehu. To ale nie je kriticke, aj tak na nej nerobime ziadne activity. Barbeque je zabalene a ked ho rozbalim, to bude skutocne az na jar, ked bude stat zato nieco na nom piect. Uz sa tesim a este viac, ked budeme moct sediet na terase a tam jest. Budem sa ale musiet pozriet po nejakych “outdoor” stolickach, lebo tie co sme mali viac ako 6 rokov, som vyhodil. Je cas kupit nove. Mimochodom “outdoor stol a ambrela je stale vo vybornom stave, aj ked je aspon 35 rocna, ktoru sme kupili, ked sme si kupili prvy dom na zapadnom ostrove v Dollard des Ormeaux v Quebecu.

Ako som bol lenivy nieco napisat poslednych desat az 12 dni, dnes som sa skutocne utrhol. Od rana (lebo sa nedalo nic ine robit), konecne som dal dohromady prispevok do Muscle& Fitness o ktory ma poziadal sefredaktor Ludo Major. Urobene! Dokonca som sa rozhodol urobit aj prispevok na moj BLOG, na ktorom momentalne pracujem. Odoslat ho budem moct az zajtra. Podobne ako prispevok na moj BLOG.. V poslednom case som mal vela tazkosti s mojim pocitacom a este mam. Casto mi zmrzol a napisane, ci pozerane som vzdy stratil, ked som manualne vypol pocitac a potom zapol. Rozhodol som sa vziat pocitac do opravy, tam kde som ho kupil.. Ked mi dali cenu co ma to vsetko bude stat, tak som zadakoval a vratil som sa domov. Ved za tu cenu som schopny kupit novy pocitac. Franta mi v sobotu navrhol, ze ho vezme k Martinovi, jeho synovi. Je velmi zbehly v pocitacoch, sam si urobil jeden a je programator. Franta vcera vecer pocitac vzal a dnes pred polhodinou ho aj doniesol nazad. Martin odstaranil niekolko veci , urobil “upgrade” kde bolo potrebne, pomenil par veci. Ako som pred chvilou zistil, to zmrazenie pocitaca, sa ani jemu nepodarilo odstranit. Totiz, ked som pocitac otvoril, cakalo ma 18 mailov, ktore som pootvaral a vacsinu hned vymazal. Zial, pri dvoch mailoch, pocitac mi znovu z nicoho nic zmrzol. Veci nie je koniec.

Uz je pomaly sest hodin vecer a noviny este neboli dorucene, asi ani nebudu. Mozno az rano s pondelnajsim vydanim. Skoda! Franta mi ohlasil, ked doniesol pocitac, ze asi pojde lyzovat,ja asi ostanem doma, vynecham navstevu fitka, budem mat cas vsetko precitat. Nie som daleko ku koncu dvoch stran, chcem este spomenut, ze v sobotu doobeda som sa bol pozriet na film: THE AJUSTMENT BEREAU. V hlavnej ulohe Matt Demon a Emily Blunt. Obaja boli vyborni, ale film bol biedny. Skoro som na nom zaspal aj ked to mal byt “scifi action film”. Minuly vikend som nesiel do kina. Pred tyzdnom som pozeral OSCARA. Ako som predpokladal, vsetky filmy, ktore som predpokladal na vyhru, sa splnili. Inac ta parada okolo odovzdavania Oscarov bola nudna. Vydrzal som vsak dokonca.

Boy I am good! Nie len ze som napisal prispevok do M&F, ale dokonca som zvladol napisat dve strany prispevku na moj blog. Ako uz davnejsie, zial nemam ziadnu foto-dokumntaciu. Len cisty text. Nech je ku vam marec zhovievavy a prijemny.

Pozdravuje a praje vsetko dobre! Milan