Tuesday, September 28, 2010

Stastie v nestasti

Na prechadzke po chodnikoch v Stittsville. Jesen je na ceste a vsetko sa sfarbuje.
Ottawa 09 28 10 – utorok
Okolo obeda prisiel Lada aj s Lidou pre Agi. Neviem, ci ju vzali len k nim domov, alebo isli na chatu. Ked som zapocul nieco z rozhovoru, ktory viedla Lida s Agi, vyrozumel som, ze ci Agi musi byt nazad na piatu hodinu poobede. Zavolal som jej, ze nech sa neobmadzuje, ja budem doma, moze ostat von dokedy bude chciet. Agi odchadzala nabalena nie len na dazdive a chladnejsie pocasie, ale aj s nadielkou jablcneho kolaca a babovky. Vcera poobede sa Agi zvrtala v kuchyni, miesila cesto a piekla. Vysledok bola stavnata babovka a chutny jablcny kolac. Neodolal som mu ani ja a tak ako minule, trochu som z tych dobrot ujedal. Menej ako minule, ale ani to som nemal robit. Co by som dal zato, ked by som vedel najst dost silnej vole a nenechal sa takto zvadzat! Tak ako v minulosti som dokazal z jedneho dna na druhy (cold turkey) prestat fajcit, potreboval by som tu silnu volu vediet odolat sladkostiam a hlavne alkoholu. Zrejme silna vola a vydrzat v predsavzatiach sa pominula, stratila a ja som sa stal slabochom, ktory nevie odolat pokuseniu sladkej dobroty, ci prijemnemu opojeniu z uzivania alkoholu. Musim ale s hrdostou priznat, ze tie dobroty hore spominane, ked uzivam, tak len doma! Nechodim do barov, kaviarni, velmi zriedkavo do restauracii a ked som na navsteve, viem odolat ponukanym dobrotam. Ked nieco vypijem, tak akurat tak pohar vina s vecerou. Nic viac, lebo vzdy riadim auto a nechcem sa dostat do trablov. Uz vonkoncom nestratit permit riadit auto, ci dokonca aj auto.

Ked spominam auto, licenciu a soferak tak musim spomenut, ze pred par dnami som obdrzal z Ministerstva Transportacie pozvanie obnovit si soferak, tiez licenciu auta a predtym vsetkym ist na kontrolu emmisie, aby som si mohol obnovit licenciu auta. Zavolal som na blizku stanicu “Clean Air”, ti mali len odkazovac, aby som nechal telefonne cislo, ze mi zavolaju. Ten den sa nic nestalo, tak som zavolal na druhy den znovu. Zas len odkazovac. To ma patricne dojalo a zavolal som na “Canadian Tire” a hned som dostal appointment na druhy den rano, deviatu hodinu. Prisiel som o polhodiny skorej a hned brali moje auto. Nevzalo to ani 15 minut a uz som mal pozitivny vysledok, ktory bol poslany cez internet na ministerstvo. Mal som so sebou vsetky potrebne doklady a hned odtial som isiel do uradu ministerstva, kde uz stala dost velka rada. Podarilo sa mi akurat vybavit obnovenie licencie na auto, na dva roky, co stalo okolo 140 dollarov. Zial, nepracovali ich kamery a tak som musel skocit do ineho uradu, u nas tu v Stittsville. O tom urade som nevedel. Museli byt otvoreni len kratky cas. Ziadne lajny, hned ma posadili na stolicku, urobili fotograficky portret, dali mi dodatocny soferak. Vraj ten farebny s fotografiou dostanem do desiatich dni priamo z ministerstva. Poplatok za novy soferak 75 dollarov. Platil som to s kreditkou Visa. Dnes rano, este pred odchodom na trening, otvoril som si pocitac a moje bankove konto. Vsimol som si, ze na Visa im dlzim nejakych 447 dollarov plus. Trochu sa mi to zdalo podozrive, ved len pred par dnami som vyplatil, co bolo na ucte? Tak som si vytlacil cely ucet a zarazili ma dve kolonky MTO AGENT KANATA ON 148 dollarov a MTO AGENT STITTSVILLE ON. 75 dollarov. Rozhodol som sa, ze skocim doobeda do banky, aby mi vysvetlili, kto ma zaco charguje? Este, ze mi po kratkom case “zapalilo”, ze su to vydavky pre ministerstvo transportacie za licenciu a soferak! Idiot, usetril som si zahanbenie za moju skleroticku kratkodobu pamat! Ved som tieto vydavky urobil len pred menej ako 24 hodinami. Mne uz davno vypadli z pamate. Jasny dokaz stareckej sklerozy, alebo prichadzajuceho Mr.Alzhejmera na navstevu! Zabudanie, prvy priznak tejto kondicie!

Dobrodruzstva vsak neskoncili. Myslim, ze v poslednom prispevku som spomenul, ze mimo naznaku moznosti mat rakovinu mocoveho mechura po analyze jednej z troch vzoriek mocu, lekar ma poziadal ist na ultrazvuk spodnej dutiny brucha. Zavolal som do laboratorii, nie daleko od nas na Kitimavik ulici, kde v minulosti som casto bol na odber vzoriek krvi, ci na ine laboratorne vysetrenia ako ultrazvuk a pod. Dali mi appointment na 26-teho vecer o 7:20. Zdalo sa mi to trochu divne, ved 26-teho bola nedela a ze by robili este aj tak neskoro do noci? Bol to divny datum a cas, ale vela som sa nad tym nezamyslal, ved v nemocnici taketo vysetrenia idu 24 hodin denne, tak asi aj labaky su velmi zaneprazdnene a maju dlhe hodiny, sobota, nedela neprestavajuc. V nedelu sme boli na obede u Kunstadtov, kde boli pozvani aj Mullerovci, ako oficialne privitanie v Ottawe. Ked sme tam prisli bola tam hromada deti, Ronnie, Jon a Nataly, dcera Mullerovcov s jej malickou, cerstvo narodenym dievcatkom. Ja som samozrejme nemal dovolene jest, tak som sedel pred telkou, zatial co sa vsetci krmili na predkrme, stejkoch a inych dobrotach. Bol som pripraveny ist vecer na ten ultrazvuk a nemal som jest nic po jedenastej hodine. Co som teda dodrzal. Zuzka sa ponukla, ze o siedmej pride k tym labakom a bude mi robit spolocnost. Co sa aj stalo! Ja som predtym skocil do chodby a na dverach labaku bol oznam, ze sa laboratoria pre rentgen a ultra zvuk prestahovali do tej istej budovy na Kitimavik str. kde bol aj ten urad pre autolicencie a soferak. Tak sme tam spolocne vyrazili. Vsetko bolo zamknute a do budovy sme sa nevedeli dostat. Zuzka navrhla, ze je to asi v inej novej budove. Bum a uz sme boli na ceste. Nebolo to ani tam, tak nazad! Konecne, Zuzka mala pri sebe mobil, ja zas telefonne cislo a tak nan zavolala. Samozrejme ze tam bol len odkaz, ze sa prestahovali a ze budu v pondelok rano. Rozladeni z pobiehania a hladania sme sa rozisli a isli sme domov.

Na druhy den hned po treningu som sa do tych labakov vybral, aby som zistil o co ide. Dievcina v recepcii vycitala z pocitaca, ze som mal appointmen nie 26-teho ale 22-heho a ze som to prepasol. Tak teraz neviem, ci som ja zle pocul, alebo ta pani co mi davala appointment mi dala falosnu informaciu? Nehadal som sa! Poziadal som o novy appointment, bolo mi povedane, ze technik, co robi ultrazvuk je na operacii a na dlhsiu dobu nebudu robit tieto vysetrenia. Poradila mi aby som zavolal do inych laboratorii, co som urobil. Znovu odkazovac, aby som im nechal telefonne cislo, ze mi zavolaju. Nestalo sa tak. Dnes rano po treningu som sa vybral do Centerpoint Zdravotneho strediska a navstivil som labak. Pani v recepcii mi zdelila, ze to vezme az 3 tyzdne pokial budem moct dostat appointment. Nato dalsia pani sediaca nedaleko nieco vymazavala z knihy a oznamila, ze ma prave uvolnene miesto na stvrtok doobeda 8:30 Vraj prave niekto zrusil appointment. Tak som ho dostal ja! Stastie v nestasti a hned tak skoro! Boy, ale som sa potesil! Ved vysledok budem mat este pred navstevou urologa, ktoru mam 6-teho oktobra. Uz bude mat v rukach vysledok ultrazvuku. Bude moct posudit a urcit dalsie testy, ci skutocne mam naznak tej rakoviny mocoveho mechra alebo nie. Zatial sa neznepokujem, nato budem mat cas, ked sa diagnoza potvrdi. Teraz si idem sadnut pred telku, pozriet na zpravy a neskorsie na vysledky “Dances With The Stars” koho dnes vecer vyrazia zo sutaze.

Prajem kazdemu pokojnejsi zivot ako ho mam ja! Zite v pohode a stasti, ze vam nehrozi ziadna katastrofalna zdravotna situacia. Pozdravujem a prajem vsetko naj……
Milan

Monday, September 20, 2010

Jesen 2010

Krmitko, co sme na jar pripravili nesluzi len malickym vtackom, ale aj vacsim ako je Blue Jay
Canadske husky, este su stale s nami. Nebude dlho trvat a poletia na juh! Uz aby potvory! Ottawa 09 20 10 – pondelok
Len co som sa vratil domov z treningu, urobil som si tri vajicka na mako, ako neskore ranajky, ci skor uz ako desiatu Rano este pred siedmou som si dal kus chleba s pomazankou a ciernou kavou. Od vtedy neubehli ani dve hodiny a mne skvrka v zaludku, akoby som dnes nebol vobec jedol. Len co sa dievcata vratia z doobednajsej prechadzky, budeme mat skromny obed – hovadziu polievku s pecienkovymi haluskami ktore dnes pripravila Agi. Polievku som navaril este vcera doobeda a hovadzie maso sme mali s paradajkovou omackou vcera na veceru. Povodne som chcel robit stejky, tie ostali na dnes. Bol som pripraveny grilovat, lebo posledne tri dni mame krasne slnecne a pomerne teple pocasie, hlavne cez den. V noci sa obycajne uz schladi pod 10 stupnov. Ja som uz odlozil kratke nohavice a uz druhy krat som na seba dal dlhe djinsy. Zrejme kratasy, ktore som nosil cele leto, pojdu na odpocinok. Myslim, ze zajtra oficialne konci leto a zacina jesen. Ostava nam dufat, ze sa este dozijeme par peknych dni ked pride “babie” alebo “indianske leto”. Rad by som este vzal Agi aj s Mariankou do Gatineau Mts. kde sfarbenie lesov je fantasticke. Budem ale musiet pockat jeden alebo dva tyzdne, ked budu plne vo farbach.

Po druhych ranajkach (desiatej) som skocil na postu odoslat tie vsetky pripravene materially a ziadost o predlzenie viz pre Agi. Dufam, ze emigracny urad bude ignorovat nariadenia” tej pasovej agentky, ze Agi musi odist do konca decembra a daju jej predlzenie. Keby odmietli tak urobit, pojdem do uradu nasho reprezentanta v parlamente s ktorym poslancom (Gordon O’Connor),general a byvaly minister obrany s ktorym som uz osobne dvakrat hovoril. On je konzervativny poslanec a ja uz 30 rokov podporujem financne konzervativnu stranu, tak bude na case aby aj pre mna nieco urobili. Obycajne z emigracneho ziadaju poslat ziadost o predlzenie viz mesiac pred vyprsanim. Ja som poslal tu ziadost skoro o plne tri mesiace dopredu. Casto sa stalo v minulosti, ze predlzenie viz mi poslali aj dva alebo tri mesiace po vyprsani povodneho viza. Uvidim, co sa bude diat.

Ako vzdy poobede som si dovolil “siestu” a zalahol som do postele aj s Mariankou, ktorej to zacina tiez robit dobre, trochu sa natiahnut, odpocivat v lahu miesto v sede pred telkou. Trochu som sa dlhsie zdrzal v posteli ako obycajne. Neponahlal som sa vstat aj ked ma cakal uz rozpisany tento list. Co mna vsak dnes cakalo bola “Question Period” v parlamente, ktora po dlhej niekolko mesacnej prestavke sa vracia, ako sa na Parliament Hill vratilo cez 300 poslancov. Ocakavala sa burliva debata, napodiv poslanci zachovavali decorum, chovali sa slusne, nepokrikovali na seba a cela hodina prebehla v dostojnosti, ako by to vzdy malo byt. Dnes nas caka este vela hodin presediet pred telkou. Nie len ze sa vratili na parlament poslanci a zacnu vazne debaty, ale v televizii tiez zacala dnesnym dnom nova sezona, s hromadou vracajucich sa programov ako: Castle; Chase; House, Lone Star atd. ale tiez “Dancing With The Stars”, dvojhodinovy otvarajuci program. Na ten program sa tesim, je to vyborna podivana a zabava. Z novych programov dnes je premiera HAWAII FIVE-O. To bol velmi popularny kriminalno-detektivny program z pred 40 rokov, v case ked sme len prisli do Canady. Skoda, ze je to v konflikte s “Dancing….” Asi budem klikat z jedneho na druhy program.

Pred par dnami som spachal smrtelny hriech! Ano zhresil som, ked pred par dnami Agi sa utrhla a na veceru urobila hromadu zemiakovych placiek. Ked som ochutnal prvu, nevedel som prestat pokial uz nic nebolo. Bol som slusny a par som nechal aj pre Marianku a Agi. Mea culpa, mea culpa, viem, ze to je “no, no” v mojom stravovacom systeme “overload” uhlovodanov!!! Boy ale ako to dobre chutilo. Potom sa cudujem, ze nie a nie zhodit z hmotnosti niekolko poundov. Zatial, co sme si s Mariankou uzivali siestu v posteli, Agi sa obracala v kuchyni a pripravila tvarohovy kolac. Vlastne z postele ma dostala ta neodolatelna vona, ktora sa z kuchyne sirila. Uz som zjedol niekolko kuskov, boy aka to dobrota!!! Ze sa jej to chce robit a potom takto potmehutsky skusat moje rozhodnutia take veci nejest? Kto vie odolat takej dobrote? Zrejme ja nie a aj preto nebudem nikdy uspesny stratit niekolko libier. Ked nic ineho, na radu Agi, prerezal som na polovicku stejky a tri kusky som odlozil na inokedy. Tri male budeme mat dnes na veceru. Smiesny rozmer, ale nejak sa musim potrestat! Uz aspon dva mesiace, ked nie dlhsie, mal som dole v basemente dve krabice vinneho extraktu, ktore cakali uz prilis dlho na zalozenie vina styroch 23 litrovych vedier. Agi mala nieco ineho na praci, tak som to robil sam. To nebol ziaden problem, len tie vedra pred sebou niest na miesto, kde bude prebiehat fermentacia to ma skalicilo. To dalo zabrat mojmu chrbtu, ktory ma poriadne na druhy den rozbolel. Nepomohli ani pravidelne treningy vo fitku. Starobe a slabosti s tym spojenej neutecies!!!

Cez vikend, presnejsie v sobotu doobeda, ked k Marianke prisla Nancy ja som sa vybral na ten uz spominany film “The Town”, zatial co Agi odmietla ist, ze sa neciti zdravotne najlepsie a radsej zalezie dole do svojej miestnosti a do postele. Nenutil som ju ist so mnou. Ale moze lutovat, lebo film nad vsetky ocakavania je skutocne skvely, vyborne urobeny, napinavy ale aj s milostnym serioznym pozadim. Mozem len film plne odporucit vidiet. Na ceste domov som sa este zastavil v potravinach a ani sa mi nechcelo verit, ze som utratil 211 dollarov. To uz davno nie, ale to mas tak ked ides na nakup hladny a bez zenskeho dozoru. Doma ma cakali este dve “drahe” prekvapenia! Ucet za elektriku za posledny mesiac. 319 dollarov, zvysenie aspon o 40% oproti minulemu mesiacu. To zvysenie vraj nie je posledne. Tato nehorazdnost Ontarijskej liberalnej vlady a Hydro Ottawa je zlocinom hlavne na senioroch zavislych na pevnych malych penziach. Ten isty den som dostal aj ucet na Visa ten bol na 360 dollarov za TV, telefon a internet plus nejake ine vylohy. Zatocila sa mi hlava z tych utrat.

Konecne sa mi vcera vecer podarilo ukoncit knihu od John Sandforda s nazvom: Heat Lightninig” a zacat novu, co som si pred par dnami kupil od Patricie Cornwell “The Scarpeta Factor”. Tuto autorku a jej posledne knihy som trochu zanedbal! Uz sa tesim, znovu zakusnut do kriminalnych pripadov a rieseni tejto zaujmavej fikcnej osoby a charakteru. Len, keby som mal viac casu na citanie. Vcera vecer som obdrzal telefonat od redaktora elektronickeho casopisu http://www.ronnie.cz/ ze som na rade a skoro mi posle hromadu otazok, ktore uverejnia pod titulkom ”Sedivy vlci cs. Kulturistiky”.

Well, ani som sa nenazdal a som na konci druhej strany. Mozem moj prispevok dat na web stranku, ale asi bez sprievodnych fotografii. Nemam nic noveho.

Pozdravujem a prajem prijemnu jesen. Milan

Thursday, September 16, 2010

Rakovina - mozno?

Koniec krasnemu letnemu pocasiu! Jesen prichadza nie len v prirode ale pre mnohych nas aj v zivote.
Hokej je Canadska hra! Uz tento tyzden zacina dlha mnohomesacna hokejova sezona.
Posledne zabery z nasej zahradky pred prichodom snehu a zimy Ottawa 09 15 10 – streda
Vcera doobeda, len co som sa vratil z treningu zacal som davat dohromady vsetko potrebne k ziadosti o predlzenie viz pre Agi. Robil som a tlacil fotokopie roznych dokladov, vypisoval som vyzadovane formulare a najviac casu som stravil formovanim roznych textov, ako preco Agi prisla do Canady, aky je dovod, ze ziada o predlzenie a nakoniec moj sprievodny jednostrankovy list, kde vysvetlujem preco potrebujem aby dostala predlzenie viz atd… Stravil som na tom skoro 5 hodin, ked konecne som mal urobene vsetky texty. Nakoniec som vsetko poslal Petrovi K ako “attachment”, aby mi urobil pripadnu korekturu, keby to bolo potrebne! On je vyborny gramatikar v anglictine, lepsi ako vacsina ludi, co sa tu narodili a tu studovali. Dnes rano, este pred piatou hodinou som otvoril internet, upravene a opravene texty uz som mal nazad. Ked som sa okolo desiatej vratil z fitka domov, cakali ma dalsie dve hodiny, dat vsetko tak dohromady, aby to bolo pripravene na odoslanie. Zasielku podrzim par dni a odoslem az okolo dvadsiateho septembra. Budem to posielat do Vegervillu v Alberte, je to jedno z centier v Canade, kde procesuju taketo ziadosti.

Po lahkom obede som sa odporucal a zasiel som do spalne trochu sa natiahnut, precitat par stran z rozcitanej knihy a pripadne si dat siestu zdriemnutim na par minut. Co ma prekvapilo, ze Marianka prisla tiez do spalne a tak ako bola oblecena vliezla pod paplon tiez si trochu zdriemnut. Volakedy, nie tak davno, by sme ju poobede do postele nedostali. Agi ju vsak naucila trochu prijemnejsie relaxovat, ako sediet stale v kresle pred telkou. Tak sme obaja svorne driemali. Zial, len co som zaspaval vyrusili ma dva telefonaty. Jeden bol z Montrealu. Zavolal Fero F. nas kamarat este z cias zivota v Montreali, kde mi robil mentora v mojich maliarskych zaciatkoch. Mnohe mnou rozrobene obrazy on svojim majstrovskym stetcom vylepsil a ukoncil. Ako som uz informoval v minulosti, Fero je uz roky priputany k vozicku. Mozgova prihoda ho paralyzovala a ma funkcnu len hlavu a jednu ruku. On mi zavolal pred dvoma mesiacmi, ze jeho pocitac MAC je velmi pomaly (je na telefonnej linke) a trva hodiny ked dostane nejaky dlhsi subor ho stiahnut, naviac nie velmi jeho pocitacovy system koresponduje s PC. Aby som mu posielal, len velmi kratke zasielky. Co uz tie dva mesiace robim a respektujem.

Na ten druhy telefonat som cakal uz niekolko dni. Bruce Wilson uz niekolko rokov nas vzdy v septembri prihlasuje na lyzovacku na Camp Fortune v Gatineau Mts. Musi nas byt skupina styroch lyziarov a potom mozeme dostat “permanentku” na celu zimnu sezonu. Lyzovat od pondelka do piatku vecera, za nejakych 99 dollarov, plus tax. Cize je to okolo 110 dollarov, co je vyborny deal, beruc v uvahu, ze jeden listok na den stoji okolo 35 az 40 dollarov. Tri dni lyzovania a permanentka je zaplatena. Minuly rok som tu permanentku nie velmi vyuzil. Tento rok sa chystam chodit castejsie a nie len na Camp Fortune ale aj na Pakenham s Agi, ked budeme mat volno a pri Marianke bude sluzba. Agi vraj v minulosti dost intenzivne lyzovala. Urcite sa chysta chodit na bezky na nasom golfisti. Velkost nohy ma ako ja, tak moze pouzivat nielen moje lyze ale aj topanky. Je trochu priskoro hovorit o lyzovacke, ved je len polovicka septembra. Ale uz sa meni pocasie a zacina byt daleko chladnejsie. V noci uz teplota poklesne pod 10 stupnov a cez den len par stupnov viac.
Dnes poobede sa pri nasich dverach ohlasil postar so “special delivery”. Prisiel list zo Socialnej Poistovne v Blave, aby som potvrdil, ze zijem! Ten formular musim vyplnit, dat potvrdit nejakou instituciou, ktora ma pozna a poslat nazad. To dostavam pravidelne raz za stvrtrok, alebo kazde tri mesiace. Ja si to vzdy necham overit v mojej banke, ti ma poznaju najlepsie, lebo raz za cas sa v banke zastavim a som ich klientom viac ako 38 rokov. Naviac, ked som chodil k pravnikovi, tak ten si vzdy zauctoval desat az 20 dollarov za podpis. V banke to mam zadarmo.

Ten papier som vypisal s radostou, ze skutocne este zijem, huraaaaa, len neviem ako dlho? Este v sobotu pred par dnami som obdrzal telefonat z kliniky, kde som par dni predtym odniesol zbierku ranneho mocu po troch dnoch. Kocka v recepcii mi ohlasila, ze Dr. Fernandes ma chce vidiet v pondelok po tretej hodine. To bol lekar, ktory zastupoval nasho rodinneho lekara Dr. Watsona. Dostavil som sa, ako som bol objednany. Ked sa lekar pozrel do papierov a vysledkov testov, na tych troch vzorkach, jeho prva otazka bola, ci som fajciar? Ano bol som ale uz 25 az 30 rokov nefajcim! Trochu sa zarazil a potom z neho vyslo, ze jedna vzorka naznacuje, ze mam potencialnu rakovinu mocoveho mechura. Ze je to “maybe”, nic nie potvrdene, len potencialna moznost rakoviny. Neviem ako ini ludia reaguju, ked im lekar povie, ze maju rakovinu, ja som to vzal celkom lahko, bez paniky ci stresovej situace. OK, co dalej? Lekar ma uistoval, ze ked by som si mal vybrat nejaku rakovinu, tato je vraj najlepsia, lebo je ju mozne uspesne liecit. Ze vsetky vysledky postupi jednemu urologovi, u ktoreho som uz bol na vysetrenie prostaty. Myslim, ze sa jedna o toho isteho specialistu. On mi zavola a da appointment a bude urcite chciet vidiet aj vysledok ultrazvuku na ktory idem 26-teho tento mesiac. Aby som sa spojil s nasim “family” lekarom a on sa bude informovat o dalsich krokoch, co bude potrebne urobit po konzultacii so specialistom. Zrejme ma budu cakat dalsie vysetrenia aby doslo k skutocnej a pravdivej diagnoze. V pripade, ze skutocne mam rakovinu mocoveho mechura, bude treba zacat robit opatrenia pre liecebny proces. Zatial je to otvorena otazka,ci skutocne tu rakovinu mam, alebo nie. Dufam, ze odpoved dostanem skoro. Budem informovat!

Mimo tejto epizody sa neudialo nic zaujmaveho v nasom zivote. V sobotu, ked pri Marianke bola Nancy, vzal som Agi do Kanata Centre. Ona sa vybrala curat po obchodoch a ja som isiel na dalsi blaznivy film: RESIDENT EVIL: AFTERLIFE! V porovnani s MACHETE z minuleho tyzdna velky rozdiel bol v tom, ze hlavna hrdinka bola krasna Milla Jovovich. Nie skaredy, odporny hrdina z Machete Danny Trejo. Ja som viacmenej isiel na film z nedostatku inych, co som chcel vidiet a k voli Jovovich. Tento prichadzajuci vikend maju prist do kin dalsie hadam zaujmavejsie filmy. Urcite sa pojdem pozriet na film: THE TOWN s Ben Afflecom nie len v hlavnej ulohe ale aj ako reziser. No a neskorsie v oktobri treti diel “THE GIRL WHO KICKED THE HORNET’S NEST. Citam, ze na Slovensku tieto tri diely knihy alebo filmy budu v tychto dnoch uvadzat pod nazvom. MUZI, KTORI NENAVIDIA ZENY.

Prajem vetko najlepsie do prvych dni jesene!

Milan.

Tuesday, September 07, 2010

Labour weekend 2010

Z nejakeho dovodu moj server mi nedovolil umiestnit viac fotiek, to sa mi este nestalo, nechapem preco?
Agi sa vo volny den vybrala trochu objavovat blizke okolie, po chodnikoch sa dostala az k blizkemu katolickemu gymnaziu Peter aj ked je vo vybornej fyzickej forme so svojim partnerom nestacili na Zuzku a Emila.
Trochu tenisu nikomu neposkodi! V poslednom case Zuzka, Emil a Peter zavitali aj na nase kurty v Amberwood Village kde vitazmi v stvorhre sa stala dvojica Zuzka a Emil.

Ottawa 09 06 10 – Labour Day (Monday)
Smutny den, hned z niekolkych dovodov. “Labour weekend” je neoficialnym zakoncenim leta. Ludia sa masivne vracaju z chat, parkov, campingu nazad do reality zivota v meste. Deti, ziaci, studenti sa vracaju do skol. Zacina nieco ako neoficialny “pracovny” novy rok s jesennym pocasim, opadavanim listia, ktore uz zacalo. Fakticky, pred desiatimi dnami, ked sme sa vybrali na mensi vylet na “zapad”, zarazili ma niektore stormy, ktore sa uz zacali sfarbovat, ci uz boli v plnej jesennej farbe. Teraz to uz bude otazka len dvoch alebo troch tyzdnov, ked vsetko bude horiet vo farbach ktore sa nie vsade na svete daju vidiet ako tu v Canade. Labour weekend prisiel s ochladenim a dazdami. Niekolko dni predtym sme mali vynimocne teple pocasie aj s miernou vlhkostou, ze som stale mal zapnutu klimatizaciu. Za chvilu budem asi zapinat kurenie lebo nocne teploty su skutocne velmi nizke. Pravidelne sprsky kazdy den su vitane len preto, ze nemusime polievat kvety. Tie su uz poriadne prebrane a viac pojde do papierovych vriec a odpadu.

Ked som sa dnes hned po obede vybral pre Vlastu, tiez poprchavalo. Vcera, ci predvcerom ju Anezka upozornila, ze ked este chce kupit slusnejsie listky na novu sezonu “The Metropolitan Opera” aby sa poponahlala, lebo mnohe predstavenia su skoro vypredane. Ja som sa s Vlastou dohodol, ze do kina Coliseum skocime v utorok okolo stvrtej. Dnes som jej zavolal, ze bude mudre skocit este dnes, lebo je sviatok a kino je otvorene uz od obeda. Dobre sme urobili, ze sme sa poponahlali lebo ostavalo len par miest a niektore sme nedostali na premieru ale len na “encore broadcast”. Dostali sme listky na BORIS GODUNOV – live broadcast na oktober 23, zacinajuc o 12 hodine. Dlzka predstavenia 5 hodin a 30 minut. Ta dlzka odradila Frantu a odmietol ist na toto predstavenie. Kupili sme listky este na dve dalsie predstavenia Donizetti DON PASQUALE a Verdiho DON CARLO. Vacsina ludi si zakupila listky na celu sezonu 2010-11 spolu jedenast predstaveni. Kedze neviem, ci Agi dostane predlzenie viz, tak sme kupili listky len na prve tri predstavenia. Ked predlzenie viz dostane pokusime sa dostat listky aj na niekolko dalsich, ked nie zrovna na premieru, tak aspon na “encore”. Konecne aj trochu slusne a hodnotne umenie, nie len filmy casto pochybnej kvality.

Ked spominam umenie a filmy, musim potvrdit, ze som hned prvy den premietania spominaneho filmu “The American”som sa isiel pozriet na premieru. Bol som velmi milo prekvapeny, film je vyborne urobeny, ma Europsku vonu, urcitu pohodu napatia, vyborne herecke vykony, napinavy pribeh. Mozem ho plne doporucit ako vybornu zabavu, kto ma rad takyto zaner. Kedze na film som isiel uprostred tyzdna ostal mi vikend ist na nieco noveho a divokeho. Well, tym je urcite film “Machete”! Blaznivy film plny napatia a nasilia, to nasilie je viacmenej nieco ako komedia, ze clovek nemoze film brat ako serioznu dramu. Mozno aj preto, v nom hra cela plejada vybornych hercov ako De Niro; Don Johnson; Steven Seagal a dlhonohe a krasne babky ako Jessica Alba; Michelle Rodrigues; Lindsey Lohan a dalsi. V hlavnej ulohe “Machete” je najskaredsi mexicky herec Danny Trejo, ktory stvarnuje byvaleho Mexickeho policajta, ktoremu Torrez (obtlstly Seagal) dragovy lord zabil jeho zenu a dieta. Film ma velmi silne krvave nasilie pocas celeho filmu, spinavy jazyk, sexualny obsah a nahotiny. Na konci filmu uz ohlasuju dalsie dve pokracovania. Zda sa, ze to bude novy, nasilny akcny hrdina, lebo na konci filmu ludia v hladisku tlieskali, co sa nestava casto.

Krvacam! Myslim to doslova. Bolo to vo stvrtok minuly tyzden, ked som skoro rano isiel na malu potrebu. Prva vec, co sa zo mna vyvalila bola krv a dokonca aj nejake male krvne zrazeniny, len potom som dalej normalne mocil. Pekne ma to vyplasilo lebo nebol ziaden dovod, co by to mohlo sposobit, ziadna bolest len davka krvi. Myslel som, ze je to len nejaka nahoda a ze to prejde. Isiel som na trening a po nom znovu na potrebu, bingo, znovu krv v moci. Len co som prisiel domov, vzal som vzorku mocu (mal som doma patricnu nadobu) a siel som do blizkej kliniky. Zial, nas rodinny lekar nemal sluzbu, vzal ma iny. Strkal do vzorky mocu nejake tie papieriky, asi sa z toho vela nedozvedel. Dal mi tri dalsie nadoby na odber mocu, aby som vzal vzorku kazde rano po tri dni. Tiez mi predpisal ultrazvuk. Ked som zavolal do laboratoria, tak mi dali appointment na koniec septembra. To dovtedy mozem aj umriet. Anyhow, jeden den som nemal ziaden krvny vytok, aby bol zas na dalsi velmi silny. Vcera som uz bol pod dojmom, ze je vsetko OK. Nebolo a nie je, lebo dnes som mal zase krv v moci. Menej ako tie prve dva dni, ale stale krv. Zajtra idem na trening a potom znovu na kliniku odniest tie vzorky a pripadne si urobit appointment s nasim rodinnym lekarom. Uvidim co on povie?

Vacsinu poslednych dni travime vela pred telkou. Pozerame na US OPEN v tenise. Toho tenisu uz zacinam mat tak trochu plne zuby, lebo dva tyzdne pred US OPEN to bol Rogers Cup pre muzov v Toronte a hned potom pre zeny v Montreali no a predtym odniekal inde. Zaznamenal som, ze Slovenka Cibulkova si viedla alebo vedie velmi dobre. Podla vsetkeho je jej najuspesnejsi tournament doteraz - US OPEN. Mam taky dojem, ze dnes je odpocinkovy den, lebo nic nevidim v programe a este menej zaujimaveho mimo tenisu a sportu. Pojdem asi spat, aby som mal dost odpocinutej energie na zajtrajsi trening. Dnes uz asi tento prispevok nebudem davat na web stranku, je dost neskoro a nejak ma laka postel. Zatial dobru noc.

Milan