Thursday, June 24, 2010

Zemetrasenie v Ottawe

Prace na kuchyni pokracuju! Obyvacka a ostatne miestnosti sluzia ako skladiste kuchyne.
Ottawa 06 24 10 stvrtok
Ani neviem kde zacat! Tolko udalosti sa udialo za poslednych 48 hodin plus, ze som v rozpakoch co najskor spomenut. Hadam zacnem vcerajskom. Polhodinu po dvanastej po obede sme vsetci styria svorne obedovali na terase. Mali sme vybornu bielu zemiakovu omacku a na nej niekoko reznov fasirky produkt Klary. Zapili sme to poharom piva a vsetci mimo Marianky sme odisli sa na par minut natiahnut a zavriet na chvilu oci. Ja som po precitani par stran z knihy “Evidence”od Kallermana, prave zacal upadat do spanku, ked nieco zatriaslo celym domom a postelou so zvukom, ako ked by sa cez obyvacku prehnal rychlik, alebo prinajlepsom do baraku narazil nejaky nakladiak. Vyskocil som z postele ako vyplaseny srnec! Bezal som von zistit co sa stalo, ked cele to otrasnie a buracanie naraz prestalo. Kedze sa cez obyvacku neprehnal rychlik a do barakov nenarazil nakladiak, hned som si uvedomil, ze to muselo byt kratke, mierne zemetrasenie Vsetci susedia uz boli pred barakmi a zdielali svoje dojmy. V nasom okol, to zemetrasenie, aj ked bolo za poslednych 100 rokov najsilnejsie, nenarobilo vela skody. U nas v baraku vsetko ostalo na stenach, ziadne obrazy nepopadali, vazy, sochy a ine nic sa nerozbilo, co samozrejme bola vynimka, lebo ako v rozhlase a v telke uvadzali, na mnohych miestch to zemetrasenie poriadne otriaslo budovami, narusilo kde tu cestu, posunulo mosty, rozbite okna a vacsina budov musela avakuovat ludi a pod. Epicentrum zemetrasenia bolo okolo 70 km severne od Montrealu za Gatineau Mts na Gatineau River, kde chodievame lyzovat. Zo zaciatku uvadzali ze zemetrasenie bolo 5,5 Richterovej stupnice, co neskorsie poopravili na 5 v hlbke 20 km. pod zemou.

Pre mna, Marianku a urcite pre Klaru a Frantu to bola prva skusenost so zemetrasenim, ktore sme zazili. Pred mnohymi rokmi vemi lahke zemetrasenie nas postihlo este v Mississauge. Mna chytilo na ceste domov z Toronta v aute. Teda ja som nic necitil, len som pocul v spravach, ze nas postihlo mierne zemetrasenie. Dnes noviny, rozhlas, Tv, su plne sprav ako to prezivali ludia nie len v Ottawe, ale aj v dalekom okoli. V rozhlasovych “talk-show” neprestavaju o tom hovorit, ludia sa podielaju s ich zazitkami a ako ich to ovplyvnilo. Mna nie velmi vazne a Marianka si asi neuvedomila co sa deje. Faktom je, ze nasa oblast je v zone nebezpecia zemetraseni. Urcite menej ako je California, Haiti, Chile a pod.

Dnes, zemetrasenie oslav a radosti otriasalo urcite aj celym Slovenskom, pivo, slivovica, rum a vodka tiekla z nadsenia nad vitazstvom Slovenska vo futbale nad byvalym majstrom sveta Talianskom. Samozrejme, aj my sme s najvacsim zaujmom sledovali zapas a prezivali sme vsetky momenty napatia, vzrusenia, golov atd. Gratulacia urcite patri hracom a ich usiliu i po nie velmi stastnom zaciatku. Samozrejme, nasa pozornost je nie len upreta na Majstrovstva sveta vo futbale, ale aj na zapasy vo Wimbledonskom tenise. Vcera sme cumakovali cele hodiny na stretnutie americana Johna Isnera s francuzom Nicolas Mahut. Neuveritelne rekordy! Dlzka stretnutia 10 hodin; 163 hier a 881 bodov. Zapas, ktory isiel cez tri dni. Smutnou obetou celeho tohoto sportoveho cirkusu je v nase rodine Marianka, ktora je nutena sediet a sledovat to, co my chceme pozerat. Samozrejme, ze to co my chceme vidiet, ju urcite najmenej zaujma, nikdy nebola nejaky fanda sportov. Obcas zmenime program a pustime jej na nejaky cas nieco zabavneho aby mala zmenu. Kedze nevie protestovat a prehovorit, tak chuda len s trpezlivostou pozera na obrazovku a sleduje pohybujuce sa figurky.

Uz som davno neutratil viac ako 10 dollarov na loterie ako je 6/49, alebo Super Loto. Minuly tyzden som ale utrati asi 3 krat viac na novu loteriu “Loto Max”. Co ma vylakalo bola hlavna prva cena na 50 milionov dollarov, ale este viac, ze bolo dalsich 45 vyhier po jednom milione. Trik samozrejme je v tom, ze je potrebne chytit 7 cisiel zo 49-tich. Predtym, ked som si kupil za 10 dollarov nejaky tiket, vzdy som vyhral aspon novy tiket alebo desat dollarov nazad. Tentokrat aj ked som utratil okolo 30 dollarov nevyhral aom ani len to minimum aj ked som mal nadej, ze mozno sa stastie na mna usmeje a vyhram trochu viac. Kedze minuly tyzden nikto nevyhral prvu cenu a zo 45 milionovych cien len 35 ludi sa stalo milionarmi, tento tyzden bude znovu prva cena 50 milionov a 95 jednomilionovych cien. Urcite kupim tikety aspon za 20 dollarov. Uz by sa v tej biede mohlo usmiat stastie aj na mna!

Podobne ako minule, ja sedim za pocitacom a pisem, zatial co Franta klaci na podlahe a vylamuje “baseboards” v kuchyni. Posledne dni si dal zabrat hlavne v zavadzani elektriky, instalovanim zasuviek na uplne ine miesta ako vyzaduju plany novej kuchyne. Vytrhal stare kachlicky na stene, vyplnil diery sadrou na vsetkych stenach, co bude potrebne po vyschnuti vysmirglovat aby steny boli hladke. Potom pride “primer” a farba. Viacmenej zbytocne, lebo vsetko bude pokryte kabinetmi. Ale on je velmi procizny a chce vsetko aby bolo viac ako perfektne. Z povaly dnes odstarnil vsetky neonove svetla a bolo ich neurekom, zaviedol elektriku kde ma byt. Caka ho zoskriabat z povaly nastriekanu sadru zapchat diery a natriet povalu primerom a farbou. Uz odsroboval vsetky dvierka z dolnych kabinetov ale zatial ich neodstranujeme, aby sme mohli varit pripadne umyvat nadobie atd. Skoro vsak budeme musiet vsetko odstranit ako Franta bude robit podlahu.

Dnes na obed sme mali rybu “cod”. Boli to dve davky, vacsina v malych kuskoch. Ja som sa podujal rybu pripravit v brezliach a vyprazit. OK, bolo toho dost ale vzalo mi to dost casu vsetko obalit v “troj obale”. Mozno aj preto, ze som medzicasom pozeral futbal Slovensko vs Italy! Na zajtra Klara planuje urobit nieco s kapustou a tak pred chvilou, v case, ako mi zavolal Sano B. z Nemecka, “rabovala” moju “penazenku”, ze potrebuje skocit do potravin kupit kapustu. Dokonca sa ponukla, ze mi kupi “buttermilk” nieco ako kysle mlieko, co v poslednom case oblubujem popijat. Podobne ako moj nebohy otec ktoreho najoblubunejsie jedlo bolo kysle mlieko a zemiaky!

Viem, ze som este chcel nieco napisat na konto moslimov a ich nesmiernej drzosti, ze chcu postavit v USA najvacsiu mesitu – mosque v New Yorku, nie daleko od miesta kde zahynulo okolo 3 tisic ludi pri utoku moslimskych fanatikov 9/11 na slavne dvojicky. Chapem, to je ich ciel tichto moslimskych bastardov, mesita na kazdej krizovatke. Ze to podpori major mesta New York (mimochodom urcite zid) Bloomberg a mestsky koncil v ramci “diversity” je totalne chorobne!!!!! Ked sa Amerika nevzburi, potom ja stracam k USA vsetku uctu. Dokonca tu mesitu chcu otvorit na vyrocie 9/11 v Septembri 2011. Slichaly ste o vacsej drzosti?

Za niekolko dni zacina v Canade sedenie najsilnejsej G 8 a o par dni potom v Toronte G 20. Uz dnes v uliciach Toronta sa stale demonstruje, co bude od zajtra, nechcem ani pisat. Desiatky velkych skupin od anarchistov az po homosexualov budu protestovat. Nas, poplatnikov dani, len pre bezpecnost akcie, bude stat tento circus cez jednu miliardu dollarov. Ale o tom neskorsie.

Pozdravujem a prajem najlepsie prve dni leta. Zite v zdravi a pohode!

Milan

Friday, June 18, 2010

Demolition Derby

Klara sa prisla rozlucit s Jankom pred jej odchodom nazad na Slovensko
Na vylete na Mc Donald Corners
Zaciatok demolition nase starej kuchyne.
Ottawa 07 18 10 – piatok
Moj prispevok na blog bude asi tak chaoticky ako moja domacnost. “Demolition derby” nasej kuchyne zacalo tento tyzden v stredu. Predovsetkym bolo potrebne vypratat vsetko co clovek nanosil do kuchynskych kabinetov, pantry a vsetko povynasat do studia, obyvacky a dvoch miestnosti dole v basemente. K neuvereniu, je toho tolko, ze sa mame problem pohybovat po baraku. Co je najhorsie, ze aj ked som sa snazil veci poumiestnovat viacmenej metodicky, aby to co najviac budeme potrebovat bolo po ruke, neviem nic najst. Trvalo nam skoro cele doobedie vsetko z kuchyne vypratat. Potom prislo na radu odmontovat vsetky kabinety, ktore boli pospajane na dlzku celej steny. Neostavalo nam nic, len odmontovat vsetky dvierka, aby sme boli schopni tu tazku konstrukciu dat dole a skutocne sa potrapit tie dlhe kusy vyniest do garaze Zatial sme rozobrali len tie vrchne kabinety a spodne sme nechali, aby sme mohli ako tak fungovat, kde tu nieco navarit, urobit si kavu atd. To budeme odmontovavat ako posledne, predtym ako sa budu pokladat dlazdice do celej kuchyne.

Vcera Franta zacal demolovat steny medzi kuchynou a “family room”. Kde teraz mame “family room”, volakedy to bola spalna do ktorej sa dalo vojst z chodby a izba bola uzavrena. Nejaky byvaly majitel bungalovu cast steny otvoril aby v kuchyni bolo viac svetla, lebo ta sa nachadza v jadre bungalovu. Z hostovskej spalne sa stala “family room”, kde travime najviac casu. Spalna mala “build in” pantry - skrinu, ktoru sme vcera rozobrali a stenu vyburali. Urobi sa len jedna kratka stena a pantry bude ako sucast novej kuchyne. Ten otvor z kuchyne do family room sa zvacsi o cely jeden meter. To da dost prirodzeneho svetla do kuchyne, naviac zvacsi kuchynsky priestor aspon o jeden meter. Dnes sa Franta uz pustil do konstrukcie novej steny a bude pokracovat vyplnovanim dier ktore odstranenim starej steny vznikli. Po ocku obaja sledujeme futbalove stretnutie USA vs Slovenia. Klara isla k Lide a Ladovi. Neviem ci niekde vyrazia na vylet, ale bol by asi hriech neist lebo mame jeden prekrasny letny den, cista oblohas a teplota cez +25 stupnov. Marianka je s pani Mariou dole v basemente aby sa vyhli tomu hluku co sposobujeme rekonstrukciou. Ja som si otvoril pocitac v kuchyni, snazim sa pisat, lebo som vraj nepotrebny a len by som Frantovi zavadzal. “Good for me!” Takto o tri tyzdne by sme uz mali mat novu kuchynu. Aleluja!

Takto pred tyzdnom v piatok, sme s Klarou skocili do mestecka Osgoode navstivit mojho bratranca Janka. Ucelom bolo, aby sa Klara mohla s nim rozlucit este predtym ako sa vrati nazad na Slovensko. Janko sa navsteve velmi potesil, konecne mimo jeho dcery mal s kym prehovorit. Oni maju k nemu jednu pani s Burmy ktora na Janka dohliada. Zial, ta pani je velmi kratko v Canade a tak hovori velmi biednou anglictinou. S nou si vela povedat Janko nevie a nemoze. Cele dni teda travi v mlcanlivosti. Mozem ale konstatovat, ze zdravotne je na tom lepsie ako bol pred rokom alebo dvoma. Vylucili mu vseliake lieky a “chlapec” sa fantasticky pozbieral. Dokonca sa po dome pohyboval bez pomoci “walker” stabilizacnej stolicky – voziku. Bol vo velmi dobrej nalade. Vraj netrpi na ziadne bolesti, co bolo predtym bezne. Bolo dobre ho vidiet v takej pohode. Pozval som ho, aby nas prisiel navstivit, ked bude fungujuca nova kuchyna. Prislubil. WOW, prave USA vyrovnalo zapas na 2:2. greaeat!

Pre zmenu v sobotu sme my mali navstevu. Zuzka s Petrom prisli na veceru. Bol som rad, Peter mi pomohol dat na web ponuku mojej kuchyne na predaj. Hned rano druhy den zacali prichadzat ponuky od aspon desat ludi s ponukajucou cenou od 250 dollarov do 500. Ked som mal skoro tucet zaujemcov, obe reklamy som zrusil a tomu co ponukol najvyssiu cenu som poslal mail, ze to moze byt jeho a nech ma kontaktuje. Nestalo sa, vobec sa viac neozval a ked som rusil moju reklamu, uviedol som, ze kuchyna je predana. Cize uz potom sa mi nikdo neozval. Rozhodol som sa teda kuchynu a vsetko z nej ponuknut zadarmo spolocnosti: “habitat for humanity”. Moj sused, ktory sa len nedavno nastahoval do vedlajsieho baraku mi povedal, ze vdacne pridu a vsetko zoberu. To aj on urobil a asi aj ja ako “dobry skutok” “good deed for humanity”. Zavolam im, az ked vsetko bude v garazi. V dobrych skutkoch som pokracoval aj na druhy den, ked som ostrihal Marianku a Klara jej natrela a prefarbila vlasy. Uz ich ma Marianka riadne presedivele. Neostalo len pritom. Na druhy den mi zavolal Peter, ze by potreboval ostrihat. No problem! Urobene! Teraz na rade som ja, lebo tiez mi velmi rychlo dorastli vlasy. Ono aspon nieco pokryva moju lebku, ale je to take riedke a neposlusne, ze to potrebujem zrezat na velmi kratko. Kedze prichadza leto, horucavy a silne slnko tak dnes rano som si v Independent kupil ciapku – army style s kratsim siltom, aby sa mi lebka prilis nespalila, ked budem vonku./Klara doklada hahaha!!!!!!/

V utorok vecer sme zas mali na veceru Frantu pred zacatim jeho prac na kuchyni. Urobili sme panenku na grille. Chutilo! Pozval som Frantu na veceru aj dnes, ale neprijal, vraj musi ist domov kosit travu, robit nieco okolo baraku. Vlasta ostala v USA a vrati sa koncom mesiaca, tak je slameny vdovec. Do toho casu by mal byt schopny urobit vsetky prace a pripravit miestnost pre novu kuchynu.

Ja som samozrejme nelenosil a kazdu chvilu ktoru som mal, vyuzival som na citanie. Uspesne som za par dni skoncil s knihou NOMAD. Co ma samozrejme dojalo, ze som nedostal listky na velku besedu s autorkou knihy. To som volal niekolko dni dopredu. Vypredane! S vervou som sa pustil do tretej knihy trilogie, ked som kupil knihu v “hard cover” aby som nemal velku prestavku v pribehu. Uz som niekde v polovicke 700 stran knihy. Je to senzacny a zaujmavy pribeh. Dufam, ze natocia druhy aj treti diel. Ten prvy bol hotovou senzaciou. Netrval dlho, lebo kanadania akonahle film nie je v anglictine a su len titulky na film nepojdu. Minuly tyzden som nesiel do kina a zda sa ze ani tento nepojdem aj ked by som chcel vidiet film “Karate kid” a mozno este jeden alebo dva dalsie. Nevadi, pride cas ked zameskane dobehnem. Teraz budem mat trochu zaneprazdneny cas, lebo budem musiet pripravit odpovede z nasich kulturistickych zaciatkov v 60 rokoch pre internetovy casopic Ronnie.cz. Som uz v kontakte s jednym z redaktorov, ktory pre mna pripravuje seriu otazok. Podobne pohovory robil s Durom V. Ladom F. Emilom M. a v najblizsich dnoch navstivy Sana B. v Straubingu.

Leto zacne niekedy v pondelok, ale k nam uz prislo tento tyzden. Po silnom dazdi predvcerom sa oteplilo a skutocne posledne dva dni je tu letne pocasie. Great! Budeme zit na terase a varit na BBQ.

Prajem kazdemu najkrajsi prichod oficialneho leta. Nech nam sluzi zdravie si ho uzit v pohode a radosti zo zivota pokial trva. Pozdravuje Milan.

Sunday, June 06, 2010

Nomad

Pohlad na rozkvitnute a vyrastene kvety na nasom backyarde. Matka "kacka" dava pozor na svoje potomstvo!

Fasisticki islamci vyhrazuju co nas caka a neminie v uliciach Londyna v Anglii! Nomadi? Nie, primitivni islamofasisti!!!! Varuj dusu na doline!

Krasna, inteligentna, hrdinska nomadka, ktora odvrhla islam a prijala modernitu Ayaan Hirsi Ali. I love her!!!
Ottawa 06 06 10 – nedela
Tyzden od posledneho prispevku k dnesnemu ubehol tak rychle, ze az teraz rano som si uvedomil, ze je znova nedela a hadam cas znova sadnut k pocitacu a pokusit sa napisat par slov, odstavec alebo dva. To nutkanie nieco napisat som mal uz vcera aj ked som nemal ani potuchu o com. Problem je v tom, ze vsetok volny cas cez den a hodiny aj v noci, som venoval citaniu a ked nie citaniu, tak sportu a politike. Od desiatej doobeda az do popoludnia to bol denne tenis z Pariza “Franch Open”, kde momentalne prebieha finalove stretnutie spaniela Rafaela Nadala vs. sveda Robin Soderlinga. Stretnutie prave skoncilo a vitazom je Rafael Nadal, je to jeho uz piate vytazstvo na Franch Open. Od radosti plakal ako male decko. Vecer je to zas hokej a nemilosrdne zapolenie o Stanley Cup. Dnes vecer to bude uz piate stretnutie Philadelphia Flyers vs. Chicago Blackhowks, ked sa nepletiem v Chicagu, za stavu 2:2. Cez den si obcas so zaujmom pozrieme aj golf, ved jeden kanal je 24 hodin venovany len golfu. Ked ho nepozeram v telke, tak skoro cely den “live” pred nasou terasou, kde od skoreho rana siedmej hodiny desiatky a desiatky golfovych nadsencov az do vecera “zapolia” s malou loptickou, odstrelit ju co najdalej z prveho “tee”. Vacsina hracov su stareckovia a starenky obycajne nadmernych rozmerov u muzov pivnych bruch a u zien zas velkych zadkov. Podivana je casto velmi zabavna, ked tito nadsenci golfu maju problem sa trafit a k spokojnosti odpalit lopticku. Casto je to len par metrov alebo dva-tri pokusy sa trafit.

Dnes je na “golfovej fronte” pokoj. Cely den vydatne prsi, co sme uz netrpezlivo ocakavali lebo presli skoro dva tyzdne a nepadla ani kvapka. Hrozila nam suchota, tak konecne sa zem, trava, kriky, stromy a uroda dockali vlahy! Hned rano sa v pokoji, ignorujuc dazd, vybrali na golfiste kanadske dive husy s mladatami a pred nasu terasu krdel mladych kacic pod dohladom matky kacky. Kacera sme nikde nevideli. Tie mladata si obrovsky pochutnavali na semienkach vytratenych z krmitka pre vtackov co sme zavesili na strom pred terasou. Klara vybehla na terasu vysypat trochu viac semiackov na zem do travy. Myslel som, ze sa kaciatka a mama kacka vyplasia a odpochoduju. Kdeze, bez vzrusenia pokracovali v krmeni. Husatka, tak ako kacicky kedze su neschopne v nebezpeci odletiet, vystavuju sa nebezpeciu, ze nas domaci kojot konecne ma prilozitost lovit a byt uspesny. Uz sme ho dlhu dobu nevideli sa potulovat po golfisti, asi sa vydava na lov v noci. V tom case ale ma mensiu nadej byt uspecny, lebo husy nocuju na jazere a kacicky na potoku. Uz dlhsie nas neprisli navstivit srnky, alebo sme si nevsimli ked sa prebehnu po okoli.

V piatok, ked k Marianke prisla pani Maria alebo Mary ako si necha hovorit, my s Klarou sme sa vybrali do niekolkych obchodov pozriet sa na vyber dlazdic a svetiel do kuchyne. Vyber je skutocne bohaty. Najviac sa nam pacil jeden “taliansky” obchod s velmi bohatym vyberom talianskych produktov, vsetko len dlazdice. Pacilo sa mi niekolko produktov, asi tam budem kupovat dlazdice. Ja sa uz teraz hrozim toho neporiadku a prachu co narobime, ked zacneme burat jednu stenu, budovat inu, vymienat podlahu, najviac ked budeme stahovat striekanu povalu aby bola hladka a samozrejme problem ako budeme varit, pripravovat jedlo ked budeme musiet vystahovat sporak, ladnicku a mycku. Naviac, treba vyprazdnit vsetky skrinky. Ked bude priat pocasie, bude to hlavne BBQ a plynovy kampingovy varic, na ktorom budeme schopni nieco pripravit. Este ze predavaju rozne tekute nahradne jedla!
V sobotu doobeda som sa ja sam vybral do kina. Tyzden predtym cez vikend som vynechal. Ale teraz v sobotu bol cas ist sa pozriet na nieco noveho. Do kin prislo asi osem premierovych filmov. Medzi nimi aj “biotech thriller – horror” s nazvom SPLICE. Kritika mu dava styri hviezdicky z piatich. Je to kanadsky film v hlavnej ulohe Sarah Polley, Adrian Brody a dalsi. Rezia Vincenzo Natali. Film pre ludi nad 18 rokov k voli sexualnym scenam. Vyborne urobeny film z prostredia vedcov, ked nahodou viacmenej omylom vytvoria noveho tvora na pol cloveka a na pol zviera. Samozrejme, to vedie k dramatickym scenam a napinavemu pribehu.

Ked uz hovorim o umeni, musim zdoraznit, ze “bestseller list Amazon Canada” ktory uvadza najviac citanych, ci skor predavanych knih, ma stale na prvych troch miestach tu trilogiu od svedskeho autora Steig Larssona “The Girl…….. The girl is Lisbeth Salander, centralny character v tejto neuveritelne popularnej Millennium trilogii v rozsahu 2000 stran rozdelenych do troch knih ci pokracovani. Ja som uz po krk v jeho druhej knihe. Dnes v noci som sa dopracoval skoro do polovicky 720 stran. Ako spomenula Lida, ked mi vracala knihu, ze od polovicky zacne skutocny thriller a napinavy kriminalny dej. Ona uz cita tretiu kihu v “hard cover”. Na liste Amazan bestsellerov sa po prvy krat objavila aj kniha od Ayaan Hirsi Ali s nazvom NOMAD. Minule som spomenul, ze som tejto knihe dal prednost, ked som bol v predajni Chapters. Nie len ze som ju kupi,l ale hned som odlozil na stranu uz rozcitanu knihu od Kellermana “ EVIDENCE” a hned som sa pustil do knihy NOMAD. Stihol som ju precitat za dva dni a dve noci! Tak ako teraz mam problem pustit z ruky “The Girl…. Tak som sa nevedel rozlucit s touto knihou od Ayaan. Vyborne napisana kniha, vysoko zaujmava a poucna. Doporucujem precitat, je manifestom tuzby po slobode zien z islamskeho otroctva. Len predvcerom vysiel dlhy velky clanok v novinach The Ottawa Citizens pod nazvom: NOMAD’S LAND. S podtitulkom: Somali–born Ayaan Hirsi Ali took on her family, clan and religion to lead independent life, first in The Netherands and now the Unated States.

“Ayaan Hirsi Ali is coming to Ottawa” ako host “Ottawa International Writers Festival” desiateho juna a o siedmej hodine bude v Mayfair Theatre. Mam tisic chuti sa tam vybrat a zucastnit sa jej prednasky, pripadne si nechat podpisat jej poslednu knihu. Urcite som jej fanuskom a podporovatelom jej idei a boja za rovnopravnost zien, specialne islamskych zien, gniavenych moslimskym nabozenstvom 16 storocia.. Mam nic ine len opovrhnutie pre muzov islamskeho nabozenstva, ktori sa dozaduju sharia zakona a podrobeniu sa zien koranu a otrockemu vztahu v rodine. Nie je to len Ayaan, ale aj Brigitte Gabriel, Oriana Fallaci, Ayan Rand a dalsie hrdinske zeny ktore sa neboja, alebo nebali postavit za to v co veria, aj ked im hrozi/la smrt. Neviem preco mi vzdy imponovali zeny “amazonky”, ktore sa postavili proti vsetkemu, co im ubera na dostojnosti a rovnopravnosti.

Skoda, ze nemam moznost dalej pokracovat, chcel som este vyjadrit moj nazor na tu neuveritelnu provokaciu a incident na tureckej lodi, kde Izraelski vojaci, ktori prisli urobit inspekciu ci lod nema zbrane pre Hamas, boli napadnuti, mlateni, pichani nozmi islamskymi provokatermi a tzv. mierovymi aktivistami. Mozno na buduce!

Zatial prajem hlavne na Slovensku prijatelnejsie letne pocasie, menej lejakov a viac slnka. Pozdravuje Milan