Sunday, May 30, 2010

Ottawa "RACE WEEKEND"

39 tisic ludi sa zucastnilo v dvojdnovej akcii "OTTAWA RACE WEEKEND", kde pocas dvoch dni ucastnici pretekali v osmich disciplinach od "family run" na dva km az po regularny maraton!Ani my s Mariankou a Klarou sme nechybali podporit Ronnyho (v modrom tricku) beziaci posledne dva km do konca maratonu s bratom Ericom. Monika, jej manzel Jon a snubenka Erica bezali v sobotu 10 km.

Marianka pred nasim bungalowom pripravena ist s Klarou na prechadzku.Ale, ale to je nieco noveho! "zemne prasiatko" na susedovej terase. Vysoke teploty cez 35 stupnov Celzia prinutil aj dobytok radsej odpocivat ako sa past. Len keby sme vsetci vedeli tak spolunazivat ako kanadske dive husy a kanadski golfisti bez konfliktov.
Marianka na prechadzke v nasom susedstve s Klarou! To uz nie je to dievca co bolo este pred par rokmi!!! Fyzicky ale aj rozumovy upadok je stale vyraznejsi! Aka skoda!
Ottawa 05 29 10 – nedela
Vzdy, ked zacnem davat dohromady moj novy prispevok, otvorim si posledny, precitam a az potom zacnem spekulovat ako zacat novy. Skor ako som zacal, vyrusila ma Klara. “skoda, ze si zacal pisat, dole v basemente cakaju dva demizony bieleho vina po druhej fermentacii, ktore potrebuju preliat, je cas to urobit!” Neprotestoval som a bez jedneho slova som vstal od pocitaca a odpochodoval som dole to robit. Netrvalo to viac ako polhodinu, nie len s prelievanim, ale aj s cistenim demizonov. Mam teda cele nedelnajsie poobedie nieco napisat, ked vystacim s napadmi co spomenut. Z vcerajsieho vecera ostala otvorena flasa cerveneho vina, neodolal som a nalial som si pohar. Dufam, ze vino ma bude inspirovat a ja dam dohromady este dnes moj prispevok. Bolo by to trochu nezvycajne, lebo som si vsimol, ze posledne tri, ci styri prispevky som dal na web stranku vzdy v pondelok. Moze sa to stat aj s tymto, ked ho dnes nedokoncim. Tiez som si vsimol ked som si cital posledny, ze stale som nechal v nom niekolko preklepov aj ked ho cenzurovala Klara a ja aspon dvakrat. Ospravedlnujem sa, ale asi sa to stava s kazdym mojim prispevkom, ze kde tu si nevsimnem preklep.

Tento posledny majovy vikend uz dlhe roky je uvadzany ako “OTTAWA RACE WEEKEND” za ucasti pretekarov a rekreacnych bezcov z celeho sveta. Niektori zucastneni pretekaju pre peniaze, vacsina hlavne pre radost z ucasti a vyzbierat najviac penazi pre tu-ktoru charitu.. V roku 1975, ked sa konal prvy “Ottawa Marathon” bolo prihlasenych len 146 ucastnikov. Od vtedy Ottawa presla bezeckou revoluciou. Nezostalo len pri regularnom maratone ale bezecke discpliny sa rozsirili na dva dni roznych aktivit od sobotnajsieho rodinneho behu na 2 km, dalej 5 km, 10 km a dnes doobeda na polovicny marathon a plny 36-ty regularny marathon. Spolu nejakych 8 differentnych pretekov. Na vsetky tieto bezecke activity sa prihlasilo 39 tisic ucastnikov, kde vacsia cast ziskanych poplatkov ide na charity. Vybralo sa viac ako milion dollarov. Tisice dobrovolnikov zaistuje hladky priebeh spomenutych aktivit. Regularneho maratonu sa zucastnil aj Ronny K. Zuzka uz dva dni dopredu nas pozvala prist sa pozriet a pripadne povzbudit nie len jeho ale tisice bezcov. Ked sme sa vypravili z domu okolo desiatej doobeda, uz bol znamy vitaz muzov (Japonsko) a zien (Etiopia). My sme zaparkovali pred Ericovym barakom a pesi sme presli niekolko blokov, aby sme sa dostali na cestu Queen Elizabeth popri Rideau kanali po ktorej pobezia. Na Ronnyho sme cakali na 40-tom km. Usmievaveho Ronnyho do ciela doprovadzal jeho brat Eric. Povzbudzovat prisla cela Kunstadtova familia az na Petra, ktory vraj isiel na bicykel. Ja som fotil o sto sest, dockal som sa ale sklamania, ked skoro vsetky fotky ktore som urobil, boli rozmazane. Pouzit mozem len jeden moj zaber, alebo budem musiet pockat na fotky, ktore robila Zuzka. Bolo dost chladne doobedie okolo +17 stupnov a slaby vietor. Perfektne pocasie pre bezcov uz menej pre tisice co lemovali bezecku trat. Aky obrovsky rozdiel oproti niekolkym dnom nazad ked Ottawa zazila rekordnu majovu teplotu +35.8 stupnov C! S vlhkostou vraj sa to dalo citit, ako ked by bolo +44 stupnov.

Ked sme sa vratili domov presne okolo obeda, ja s Mariankou sme si pochutnali na drzkovej polievke a Klara na paprikasi. Ona vraj drzky neje! Skoda, ukratila sa o dobrotu mojho kucharskeho umenia. Aspon tak sa vyjadril vcera Franta, ked si dal tanier tej dobroty. Zapili sme to vybornou polskou vodkou Zubrovka. Franta len k voli tomu prisiel aby si pochutnal, vzal nieco pre Vlastu a dal do mraznicky vacsiu cas velkeho hrnca, lebo ja v mraznicke nemam miesto. Ked sa o dva tyzdne vrati, budeme sa dalej castovat. Uz dlhsiu dobu som mal velku chut na takuto polievku, nevedel som ale dostat drzky. Vcera som bol v banke vybrat nejake peniazky a zastavil som sa aj vedla v predajni potravin Sobey’s, kde drzky raz za cas maju. Perfektne som sa trafil, ked veduci masiarskeho oddelenia mi ohlasil, ze som neprisiel na prazdno ako uz dvakrat predtym! Zobral som perfektne bielucke, uz vyprane drzky za nejakych 40 dollarov. Zo zaciatku som si myslel, ze z casti urobim “drzkovy perkelt” ako sme jedavali v Latine v utecenckom campe v Taliansku, a z druhej polovicky polievku. Nakoniec som skoncil len s polievkou. Predtym, ako som sa pustil do varenia, konzultoval som recept s bratom Edom cez Skype. Je to specialita ceskej kuchyne, chuti aj kanadskym slovakom ako som ja.

V piatok, ked k Marianke prisla pani Maria, Klara isla k Lide a ja do kina na film: Princ Perzie! Velkolepy akcny film, rozpravka, skor pre mladez ako dospelych. Zastavil som sa v blizkej obrovskej predajni knih “Chapters” s umyslom si kupit najnovsiu knihu od povodom narodenej somalskej autorky Ayaan Hirsi Ali s nazvom: NOMAD. Ayaan sa stala slavnou uverejnenim jej prvotiny: INFIDEL za ktoru knihu bola na nu uvalena “fatwa”, trest smrti fanatickymi mohamedanmi! Vlastne fatwa bola urcena, ked este zila v Holandsku, kde spolu s filmarom Theo van Gogh urobili kratky 10 minutovy film o udele moslimskych zien. Fanaticky moslim zavrazdil Thea a nechal odkaz, ze Ayaan nasleduje! Neostalo jej nic ineho ako utiect do USA, kde dnes pracuje pre Washingtonsku “think tank” American Enterprise Institute. Je stale nutena mat “bodyguard” a smrt na nu striehne, kade sa pohybuje. Z fanatickej oddanej moslimky sa stala atheisticka rebelka, vzdanim sa moslimskej viery a bojom proti ideologii a politike moslimskeho jihadu. Knihu, aj ked bola v “hard cover” som si hned kupil a dnes som uz v jej prvej tretine. V dnesnych viacerych novinach boli obsiahle clanky a rozbory tejto knihy, ktora do hlbky odhaluje nezmieritelnu ideologiu fundamentalneho islamu! Doporucujem precitat, podobne ako jej prvotinu Infidel!!!

Hadam naivne som si myslel, ze tretia kniha z trilogie Stieg Larssona bude v “soft cover”. Samozrejme, ze nebola. Je v “hard cover” a za poriadnu cenu, tak som odskocil od kupy. Aspon nateraz, ked mam rozcitanu knihu NOMAD a precitam si najskor druhu knihu trilogie, ktoru Lida uz skoncila a teda skoro ju dostanem nazad. Ako som aj minule uviedol, vsetky tri knihy su na prvych troch miestach ako bestsellery a podla vsetkeho si plne zasluzia to miesto. Hlavna hrdinka vsetkych troch romanov Lisbeth Salander je netypickou hrdinkou vsetkych troch knih trilogie. Dnesne rozbory tejto trilogie nesetria chvalou, naopak povazuju tento serial za fantasticky knizny hit! Ako jeden z kritikov na zaver rozboru napisal: “The millennium trilogy is, so far, the trilogy of the millennium”.

Ostava mi len niekolko riadkov aby som sa zmestil do vyhradenych dvoch stran prispevku, naviac caka ma grilovat “tri hnusne kapitalisticke krvave steaky”! Ako ich nazval Klarin synovec z Prahy. Je cas na skoru veceru!

Majte sa dobre , zite v pohode a v zdravi! Pozdravuje

Milan a spol.
P.S. podarilo sa mi este umiestnit dve fotky od Zuzky z maratonu.

Monday, May 24, 2010

Victoria Day 2010

Male, ale drahe mestecko WESTPORT s najvacsim pristavom na Rideau kanali 230 km dlheho.
Vzacna navsteva Emila a Alice s Emilovou sestrou Atou
Ottawa 05 24 10 – pondelok (Victoria Day)
Skor ako som sa posadil za pocitac v jedalni, dostal som telefonat od Zuzky, ze je na ceste aj s detmi Moniky a Ronnyho na blizku plavaren v Amberwood Village. Mimo golfoveho ihriska, troch tenisovych kurtov a priestranneho “Clubhousu” s restauraciou par krokov od nas, je aj otvoreny bazen s vyhrievanou vodou.. Aj ked su v Ottawe uz vsade otvorene vonkajsie bazeny, kedze nemaju vyhrievanu vodu su vraj este studene aby do nich vosli deti. Nas bazen v Amberwood Village je asi preto vyhrievany, lebo sluzi hlavne penzistom, seniorom, ktori byvaju v nasej komunite a ktori su vsetko starsi a fyzicky chulostivejsi stareckovia a starenky. Nechce sa mi verity, ze aj ja som uz jeden z nich! Pred par rokmi som aj ja kupil clenske do toho bazenu, hlavne kvoli Marianke. Zial, velmi skoro som zistil, ze pre Marianku je bazen nevhodny pretoze do bazenu mozes vstupit len po rebriku. Marianku sme nevedeli dostat na ten rebrik aj ked sme sa velmi snazili. Neistota, strach a problem s rovnovahou ju brzdil do bazenu vstupit. Od tejto skusenosti dievcata chodia cely rok do bazenu v sportovo-rekreacnom centre asi polhodinu cesty od nas pohodlnou chodzou. Mudrejsie riesenie, lebo Marianka potrebuje sa pohybovat a chodza do strediska jej da aspon aky-taky pohyb. Este do nedavna dievcata nie len isli pesi na plavaren ale aj po “plavani”, ked sa to tak da nazvat, vracali sa pesi domov. Od kedy Marianka pri ceste nazad z plavarne dvakrat skolapsovala na chodniku a raz, ci dvakrat prisla domov zavesena na care-giver neschopna kracat, viedlo ma k tomu, ze som kupil “mobil” telefon a teraz dievcata ho musia nosit zo sebou, aby ma mohli zavolat, ked by bola potreba. Naviac, dievcata uz nenechavam vracat sa z plavania pesi. Chodim pre ne autom.

Zuzka zavolala kvoli tomu aby pripadne na plavaren prisla aj Klara s Mariankou. Klara doobeda bola na kave u Lidy. Ked ju nazad doviezol Lada, hned sa s Mariankou vybrala na prechadzku. Pocitam, ze sa zastavia aj na plavarni pozdravit Zuzku, Petra a deti. Ja som zatial vybral z ladnicky” Bromontsku” kacku aby sa trochu oteplila pred pripravou na pecenie. Uz sa tesim na veceru! Vcera z iniciativy Klary sme skocili do nedalekeho nakupneho centra s umyslom dokupit Marianke nejaku letnu garderobu, nohavice, bluzky atd….Vraj je nacase obnovit jej letne oblecenie. Neprotestoval som, naviac aj ja som si kupil pekne dve polokosele. Na ceste nazad sme sa zastavili v potravinarskom obchode “Farm Boy”, oni su jedini co maju k dispozicii kacice z Bromontskej farmy. Dnes aj ked je pondelok skoro vsetko je zavrete k voli federalnemu sviatku Victoria Day. Tento den je v Canade oslavovany vzdy v pondelok pred 25-tym majom. Je to oficialna oslava narodenin kralovny Victorie (nar. 24 maja 1819) tiez kralovny Elizabeth II. Victoria Day sa zacal svatit najskor v Ontariu od roku 1845 a neskorsie v roku 1901 v celej Canade. Kralovne Victorii sa dava kredit zalozenia Dominia Canady. Victoria mala 9 deti z toho 4 chlapcov a 5 dievcat, 40 vnucat a 37 pravnucat. Pod jej panovanim v Anglii bolo ustanovene bezplatne statne vzdelanie a skoly pre deti pod desat rokov. Pocas jej vlady bolo 7 pokusov o jej zivot. Zomrela v rukach jej prveho pravnuka NemeckehoEmperora Wiliam II. Jej sviatk aspon tento rok nemohol padnut lepsie na tento den. Slnecne pocasie, teplota okolo +30 stupnov, idealne pocasie ist do prirody na plaze jazier a riek, co aj tisicky kanadanov robi kazdy rok cez tento vikend s masivnym stahovanim sa na chaty a do provincnych parkov kampovat. Po prvykrat tento rok som zapnul klimatizaciu viacmenej na ziadost Klary, ze sa nechce nechat upiect ako ta pripravene kacka.
V sobotu poobede sme odisli na reprizu “encore” ARMIDA od G.Rossiniho. Listky som kupil hadam viac ako pred dvoma mesiacmi. Vybrali sme sa s najlepsim umyslom vidiet cele predstavenie z “The Met Opera v New Yorku. Zo znamych na predstavenie prisla aj Vlasta s Frantom. Program isiel v dvoch kinosalach a tak ostavalo este niekolko sedadiel neobsadenych. Armidu spievala Renee Fleming za dirigovania Riccardo Frizza. Prvy akt trval skoro dve hodiny az sme sa cudovali ako to vladali odspievat. Pocas prestavky sme si uvedomili, ze od tretej poobede ide vyznamny hokej Montreal vs Philadephia uz stvrte stretnutie, kde Philadelphia dovtedy vyhrala dva zapasy a Canadians jeden zapas. Po prestavke sme sa vybrali domov. Radsej pozerat velmi dolezity zapas, ktory po tazkom boji vyhrala Philadephia. Dnes vecer bude rozhodujucim stretnutim, ked nahodou vyhraju Canadians tak sa bude hrat dalej. Ak vyhra Philadelphia, to bude to posledny zapas. Samozrejme by nas potesilo vitazstvo Canadians. Aj ked nasi vo vychodnej konferencii vcera odpocivali, my sme stravili poobedie znovu pred obrazovkou a sledovali sme posledne dva stretnutia z Majstrovstiev sveta v Nemecku. Najviac sme ocakavali stretnutie Cechy vs Rusko. WOW, to bol zapas! Poslednych niekolko minut to bol drastak, ze moje nervy boli napnute na prasknutie. Samozrejme, ze sme drzali vsetky prsty Cechom, ktori nakoniec triumfovali! Hurrrra! Od zacatia “playoffs v NHL az cez MS zijeme a dychame hokejom. Velmi nezvykle pre mna, ja nie som nejakym velkym fanusikom kolektivnych hier. Hokej je ale vynimkou, je uzasne rychly, muzny, rychlo sa meniace situacie atd… co mi imponuje.

Minule v jednom z mojich prispevkov som spominal ze trilogia “The Girl …..od Steig Larssona, posledna tretia kniha pride na knizny trh v Amerike koncom tohoto mesiaca. Ano, uz je k dostaniu a hned sa umiestnila na prvom mieste ako bestseller a dve dalsie z trilogie na dalsich dvoch miestach. Co som nevedel, ze Steig Larsson davno predtym ako knihy prisli na trh zomrel s dalsou stvrtou nedokoncenou knihou. On 32 rokov zil zo svojou druzkou. Kedze neboli zosobaseni a Steig nenechal zavet, o vsetky peniaze sa sudia jeho pozostali otec a brat, ktori vraj neboli nikdy blizki.! Piate a sieste pokracovanie malo nasledovat, osnova uz existuje. Ja som sa chystal zacat citat tu druhu knihu z trilogie hned len co ukoncim “They Must Be Stopped” od Brigitte Gabriel. Nestalo sa, lebo tu druhu knihu si vypozicala odo mna Lida a teraz ona zapasi s jej 700 + stranami. Ja som sa konecne dostal k mojmu oblubenemu autorovi Michael Connelly (myslim velmi popularny aj na Slovensku) a jeho jednej knihy uz vo forme “paperbacku” s nazvom: “THE SCARECROW”.Uz som v polovicke vdaka nocnemu citaniu.

Kacica sa uz pecie hodinu a pol, a dalsiu este musi! Cervena kapusta je uz ochutena a udusena a nic viac nebude aj ked by sa hodil ku kacke a kapuste nejaky “chlpaty” knedlik. Ja som si urobil druhe “martini” a som pripraveny skoro otvorit flasku cerveneho vina, aby sme oslavili Victoria Day, vitazstvo Cechov nas Rusmi a v ocakavani vysledku dnes vecer v stretnuti Canadians vs Flyers. Predpovede pocasia nam slubuju na zajtra +33 stupnov a dost vysoku vlhkost. Nas s Frantom rano caka trening po niekolkych dnoch lenosenia a potom stretnutie s dizajnerkou Avivou a poslednym navrhom nasej kuchyne ktory sa predrazi o nejake dve tisicky.

Vsetkym priatelom/priatelkam ktori budu oslavovat v najblizsich dvoch tyzdnoch narodeniny “HAPPY BIRTHDAY from Milan.

Tuesday, May 18, 2010

Festival tulipanov 2010

Socha "Muz s dvoma klobukmi" symbolizuje priatelstvo Canady a Holandska.
Vcera sme urobili prvy krok k likvidacii nasej starej kuchyne odstranenim falosnej povaly.
Stretnutie spoluziacok na PARTY nie daleko od nas.
Ottawa 05 17 10 – pondelok
Vcera, priblizne v rovnakom case ako teraz, som po styroch hodinach pisania ukoncil moj nedelnajsi prispevok na blog. Bol som nan celkom hrdy! Precitala si ho aj Klara, ktora kde tu upozornila na nespravny slovensky slovosled, co som hned opravil, aby vety sa podobali slovencine a nie slovosledu v anglictine. Vela gramatickych chyb som nemal a tak som text “save” ulozil a preniesol som text na “UBC stick” a z neho na druhom pocitaci som chcel dat na BLOG. Hahahahaha! Prekvapenie!!! Ked som chcel prispevok otvorit, cakala ma cista obrazovka a vysledok mojej stvorhodinovej prace bol v cudu! Trochu som zanadaval, nie v slovencine ale v madarcine. Madarcina ma velmi stavnaty jazyk nadavania. Pocul som, ze len arabcina konkuruje madarom. Ja som pochytil niekolko stavnatych nadavok este pocas posobenia v Kosiciach, hlavne od mojho kolegu ktory roky sedel v tej istej kancelarii oproti mne. Kolkokrat vstupil do miestnosti vzdy spustil nikdy sa neopakujucu plejadu nadavok, samzrejme v madarcine. Ale teraz k veci. Stravil som na pocitaci dalsie dve hodiny, ked som sa pokusal strateny text objavit. Presiel som cez vsetky moznosti aj cez odpadovy kos az po “system restore”. Zial, moja namaha bola marna, neuspesna! O to viac ma strata prispevku zacala boliet, lebo co bolo napisane sa mi pacilo, prispevok znel dobre. Dal som si zalezat na slusnej uprave a aj Klara sa divila nad tymi mojimi vykuzlenymi vetami, nad ktoymi nestacila krutit hlavou. Nakoniec som sa vzdal a siel som pozerat prve stretnutie Montreal vs Philadelphia. Nestasne stretnutie, ked Montreal dostal nemilosrdny vyprask, myslim ze zapas skoncil 6:0. Ani virtuozita Halaka v brane Montrealu nezachranila vysledok. Radsej som sa pozeral na zaver serialu ”Survival” kde jedna kocka vyhrala million. Podla mna nie zasluzene.

Konecne, predpovede nam slubuju krasny slnecny a teply “week”. Trava a stromy sa zacinaju zelenat. Tulipany a ine kvety su v plnom rozkvete. Slnko svieti a hreje, vietor uz dva dni prestal fukat a caka nas cely tyzden slnecne a teple pocasie. Krestania by asi prevolali “Aleluja”, mohamedani “Allah Ackbar” a ja “infidel”, neverec, hadam len “to je krasa a radost! To vynikajuce pocasie prichadza v najlepsom case, ked v Ottawe prave prebieha Festival tulipanov, ktory bude trvat az do 24 maja! Do dna a hodiny, ked nas kamarat v Nemecku Sano B. bude slavit svoje 74-te narodeniny. V poslednych rokoch som prestal k takymto a podobnym sviatkom posielat regularne postove pohladnice. Posielam len elektronicke. Ked niekto nema pocitac a internet “sorry”, nedostane ziadnu pohladnicu, ci postovu gratulaciu alebo list. Urobil som vynimku v pripade Sanovych narodenin. Totiz, mam hromadu postovych znamok este z cias Zimnych OH a tak som mu na obalku nalepil niekolko peknych, dufam, ze ho to potesi. Samozrejme, poslem mu aj elektronicku gratulaciu. V najblizsich dvoch-troch tyzdnoch ma caka rozoslat vela gratulacii k narodeninam. Koncom mesiaca to bude Barbara T., hned zaciatkom juna Fero F. z Montrealu, den potom Gabi T. s Eastmenu. Duro V. zo Svajciarska a po jeho narodeninach moja sestra Bibka, dalej nasa kamaratka z Oakvillu Eva R. a o tyzden jej manzel Hans a koncom mesiaca Sandra, dcera Sana B. Ked by som kazdemu mal poslat postovu gratulaciu hahahaha asi by som musel vyhlasit financnu bankropciu.

Dnes doobeda po spolocnom treningu Franta prisiel k nam a zacali sme rozoberat staru kuchynu. Zatial len neonove osvetlenie na strope, a zavesnu konstrukciu. To Frantovi netrvalo dlho a ja som uz povynasal veci do odpadu. Odkryli sme povalu aj k voli tomu, ze zajtra doobeda pride na navstevu dizajnerka Aviva, skontrolovat kuchynu, presne rozmerat vsetky kabinety, upravit jej navrh novej kuchyne a predebatovat potrebne. Vyrobit vsetky kabinety podniku vezme 6 tyzdnov. Dovtedy sa musim zbavit starej kuchyne, urobit povalu, instalovat “spot” svetla vymalovat steny, vyburat a vybudovat novu stenu, co bude rozdelovat kuchynu od family room no a nakoniec urobit novu podlahu, spevnit, lebo stara podlaha vrze a instalovat kachlicky nie len na podlahu ale aj na steny medzi kabinetmi a pracovnym stolom. Na par tyzdnov budeme mat pekny bordel, nie len v kuchyni. Instalaciu novej kuchyne bude robit ten podnik ale ostatne renovacne prace Franta.

V utorok minuly tyzden Klara sa s Vlastou vybrali pozriet sa na mnohe tulipanove polia v meste. Festival tulipanov sa kona kazdy rok na pocest a uctu kanadskym vojakom, ktori stratili zivoty pri oslobodzovani Holandska z okupacie nemeckymi vojenskymi jednotkami Holandania su nesmierne vdacni Canade, ked zachranili holandanov od hladovky a oslobodili ich z nadvlady Nemcov. Holandska kralovska rodina zila tu v Canade v exile, kde pocas ich pobytu sa im narodila dcera, princezna Margaret.. Ona kazdy rok posle do Ottawy 100 tisic tulipanovych cibuliek ktore su vysadene asi na 20–tich roznych miestach po celej Ottawe. V priestranom parku vedla parlamentu sa konaju rozne predstavenia za medzinaronej ucasti. Klara s Vlastou sa vybrali k Dow Lake kde konci Rideau Canal. Po prechadzkach v parku sa este vybrali do stareho mesta bohateho na desiatky kafeterii, restauracii ale aj hromadou vseliakych obchodov. Klara priniesla vybornu anglicku slaninu a tri hurky. Tie sa dnes urobili na obed s dusenou kapustou a zemiakovou kasou. Ponukol som s nimi Frantu. Chutili bajecne.

Pred tyzdnom, ci dvoma som sa bol pozriet na premieru filmu “IRON MAN 2” o com som referoval v poslednom prispevku. Tento vikend som sa bol pozriet na premieru Filmu “ROBIN HOOD”. Podla posudkov film sa velmi odlisuje od mnohych inych v ktorych hrali Errol Flyn, Daffy Duck ci Kevin Costner. V tomto filme hlavnu postavu vytvara Russell Crowe v rezii Ridley Scott spolu s Cate Blanchett, William Hurt a dalsi. Mne sa film velmi pacil, je plny vynikajucich akcii, so stovkami koni a komparsu. Hrdina pribehu je revolucnym vodcom armady, ktora porazila invaziu francuzov aby sa nakoniec stal prenasledovanym tercom vlastneho krala Anglicka.

Klara poobede odisla nie daleko od nas, na male party, ktore poriada jedna pani, denturistka profesiou, byvajuca v novsom bungalove, ktore som mal vo vyhlade kupit pred mnohymi rokmi. Bungalov je v blizkosti predajne Independent, kde chodime na nakupy. Asi poltucta zien z “babinca” pod vedenim Klary prisli na kratku navstevu, hlavne sa pozriet na “moj art”. Obrazy, sochy atd…. ponukol som ich poharom vina, chvilu posedeli na terase a uz sa ponahlali nazad na veceru. Ja som neskorsie nechal piect kurcacie stehna. Je cas ich vybrat a ponuknut Marianke na veceru!

Kedze nie som daleko od konca druhej strany, je cas koncit! Dufam, ze moj prispevok nedopadne ako vcerajsi, ze ho nevymazem! Prajem prijemne jarne pocasie a pohodu do konca mesiaca. Zite v zdravi a pohode!

Milan .

Sunday, May 09, 2010

Ale hadam nie - mraz a sneh v maji?

Ani chladne pocasie neodradilo fanatikov golfu si zahrat! Mna uz prestalo bavit pokracovat v malovani Indianskej hlavy. Asi to zabalim!
Moje oblubene kino kde raz za tyzden chodim si pozriet nejaku premieru.
Klara sa vybrala pozriet do okolia Kanata Centrum na blizke golfiste a sukromne cesty s bohatymi obydliami sportovcov, podnikatelov a politikov. See video at the end of the blog. Ottawa 05 08 10 – nedela
Nejak sa ta zima nevie s nami rozlucit, V noci bolo okolo – 1 C a ani teraz poobde nie je ovela viac vdaka silnemu vetru. Naviac, rano ked sme sa prebudili, na strechach a travniku bol sneh a poduval silny vietor, podobne ako pred nejakym tyzdnom. Na spravach som zacul, ze v mnohych oblastiach Ontaria vela ludi stratilo elektriku a v mnohych komunitach vietor strhol elektricke vedenie a povyvracalo stormy a sposobilo dost skod. Dnes by mal byt koniec vystrajaniu prirody (prave sa rozsnezilo a teplota bude pod bodom mrazu dnes v noci). Od zajtra sa ocakava mierna zmena k lepsiemu. Uz by bolo na case. Klara sa tesi trochu lepsiemu pocasiu, aby mohla ukoncit sadenie kvetov ktore sme vcera dokupovali. Prvu davku bylin a kvetov zasadila pred par dnami. Na tuto “zmrznutu” noc niektore musela pozakryvat aby jej neodmrzli. Vcera poobede aj ked bolo uprsane pocasie, sychrave a velmi nevludne, ponukol som sa Klare, ze mozeme skocit a dokupit to co bude este potrebovat vysadzat. Tak ako posledne, bolo toho za 130 dollarov, fura penazi na skraslenie nasho prostredia. Len som cumel ako naplnala dvojplosny “furik” priesadami. Patri sa tak urobit! Klara je jedina z nasej ulice, ktora vo vyzdobe je konkurenciou nasim 85 rocnym dvom susedom, ktori tiez velmi dbaju o ich zverene zahradky vpredu a vzadu. Dokonca tak si uctili jej usilie a caste konzultacie, ze jej minule priniesli velku buketu ruzi. Su v kvetniku a bude ich teda moct presadit do zahradky. Nie su rezane. Klara udrzuje nase zahradky (vpredu a vzadu) pod kontrolou, neustale nieco pleje ba dokonca, ked zacali rast pupavy na pozemku na nasej strane tak ich poctivo vyberala. Prisiel za nou sused Hanrry a zahlasil: Klara you never win! Vcera uz prisiel nas servis a velku a zanedbnu travu pokosil.
Klara vo svojom svungu! Uz posadila cast kvetin a bylin, dalsie bude sadit len co sa otepli.
Myslim, ze to bolo v stvrtok, ked po treningu prisiel k nam Franta N. ostrihat sa. Ja som osobnym holicom, kadernikom nie len Marianke ale aj Petrovi a Frantovi. Priniesol nam z ich backyardu rozkvitniutu buketu kvetov orgovanu. Este stale su v plnej krase a vone. Mam ich vedla seba na stole kde pisem, ich vona ma omamuje. Velmi prijemne rozvonievaju. Predvcerom bola teda rada na Frantovi a dnes rano to som bol ja ktory sa strihal. To uz je niekolko mesiacov co som si kupil rozsiahlu zbierku vselijakych strojcekov a nastavcov na strihanie. Kedze mam stale velmi znizenu pohyblivost v krku, tocit a predklanat hlavu, musel som nakoniec poziadat Klaru aby dokoncila strihanie na zadnej strane hlavy. Inac konecnu upravu som ukoncil noznickami. Trochu som si viac zastrihol nad jednym uchom, na stastie nie do ucha. Vlasy dorastu, ucho by asi nie

V piatok, len co prisla pani Maria k Marianke, obaja s Klarou sme vyrazili do Kanata Centrum, velkej obchodnej a komercnej komunity s desiatkami roznych restauracii, predajni, obchodov od velkych “department stores” az po male obchodiky. Ja som sa vybral do AMC 24, do kina na premieru filmu IRON MAN 2. Klara zas do obchodov a urobila si aj vylet k blizkemu exkluzivnemu golfovemu ihrisku 18 jamiek a do blizkosti privatnej stvrti velkych atraktivnych domov, rezidencie bohatych Senatorskych hokejovych hracov, inych sportovcov, podnikatelov, politikov atd. Kazda uzavreta ulica je strazena a pristupna len pre majitelov tam byvajucich. Tak ako minule aj teraz sa dostala len ku golfistu a dalej nie. Ja som sa samozrejme v plnej miere oddal filmu, nie nejakej velkej artistickej hodnoty ale plne zabavnemu filmu s komedialnym pozadim a neuveritelnym majstrovstvom technickych pocitacovych umelcov so zabermi kde jeden clovek nevie kde konci realita a kde zacina vsetko tvorene pocitacmi. Stale mam dojem, ze sa mi Iron Man 1 pacil viac ako dvojka. Pribeh urcite ozivila mimo Gwyneth Paltrow v ulohe Pepper Potts Scarlett Johansson v ulohe Black Widow, ako aj Mickey Rourke v ulohe Whiplash a dalsie nove postavy. Pre obdivovatelov SciFi urcite film ktory treba vidiet.

Ja som uz znacne vyrazne pokrocil v knihe “They Must Be Stopped” od Brigitte Gabriel. Dnes som doobeda si precital kapitolu “THE ISLAMIZATION OF EUROPE”. “Scary “ zastrasujuce citanie o tom ako sa zapadna Europa nezadrzitelne meni na EURABIU vplyvom Islamofasizmu, kde krok za krokom politici EU viac a viac ustupuju od principov osvietenectva, Judeo- Krestanskych hodnot a tradicii, moralky a secularneho humanizmu. Hodnoty, ktore zahrnuju uctu k demokracii, tolerancii, decentnost a respekt k zivotu. Europa straca svojho ducha (soul) kompromismi s Islamom, zaliecanim (nadbiehanim) sa (appeasement) v ramci multikulturalizmu. Kompromismi slobody slova a prava slobodne sa vyjadrovat pisanym slovom a recou je smrtelnym bodnutim dyky do srdca zapadnej kultury. Moslimska spolocnost odmieta asimilaciu a preferuju dominanciu. Europa si sposobuje socialnu sebevrazdu pouzivajuc povraz politickej korektnosti. V ramci promocie rovnosti Europania viac a viac dovoluju moslimom pravo zakladat madrassas (skoly), Islamske kulturne centra, koranske colleges, mesity a ine institucie. V mnohych pripadoch dokonca zavadzanim stredovekeho zakonu SHARIA a nerespektovanim zakonov tejktorej krajiny.

Dnes som si zas povsimol v novinach, ze kniha “The Girl with the Dragon Tatoo” je stale cislo jedna bestseller a dalsia kniha z trilogie “The Girl who played with Fire” je na tretom mieste. Tiez som sa docital, ze Stieg Larsson tretia kniha “The girl who kicked the Hornet’s Nest” pride na knizny trh v Canade koncom tohoto mesiaca. Len co docitam vyssie spominanu knihu pustim sa do maratonu 724 stran jeho druhej knihy. Prvu som videl sfilmovanu minuly tyzden. Uz sa mi chce zas po case precitat dobru a napinavu kriminalku. V malej kniznici v spalni pri mojej posteli mam cely stos knih ktore cakaju na precitanie. Len keby som mal viac casu mimo povinnosti, ktore mi nedovolia citat hodiny bez pocitu viny. Zistujem, ze je cas hadam zacat citat nahlas, lebo som sa prichytil, ze dlhou odmlkou komunikovat v anglictine zacinam stracat istotu vo vyjadrovani, schpnost rychle a fluently reagovat v anglictine, ked potrebujem nou hovorit.

Mam taky dojem, ze uz zanecham toho machlenia - malovania, ked sa to da tak nazvat na hlave Indiana. Kedze malujem spachtlou, je to o to obtiaznejsie, ze ked sa jedna o nejake detaily a tak casto kde tu nieco zbabrem v snahe pokrocovat, musim opravovat a znovu opravovat. Uz stracam trpezlivost a volu pokracovat! Asi obraz len podpisem a necham ho aky je. Nie ze by som bol spokojny s tym co som vytvoril, ale uz sa mi nechce dalej pokracovat. Ked vyschne a dam mu nater laku, naviac zaramujem, mal by celkom slusne ukazat. Necham to na posudenie vam, hahahaha!

Zacina byt dost neskore poobedie, vecera sa uz robi vdaka Klare, bol som usetreny aspon tejto povinnosti. Je cas ist pozerat hokej, ktory dominuje nasej domacnosti. Su to nielen Majstrovstva sveta ale aj playoffs NHL, kde ide skutocne do tuheho! Klara mi ohlasila, ze Slovaci prehravaju s Rusmi. HM! Prajem prijemnejsi maj ako ho mame my v Ottawe. Pozdravujem a prajem vsetko najlepsie.

Milan

Tuesday, May 04, 2010

Snezenie v maji

Nasa kuchyna toto leto musi ist! Uz som urobil prve kroky ju vymenit!

Ottawa 05 03 10 – pondelok
Otvoril som si maly laptop na ktorom obycajne pisem moj prispevok na blog. Trochu som sa prekvapil, ked dole v pravom rohu mi ikonka ukazovala cas, ktory bol o dve hodiny pozadu. Neviem ako sa to mohlo stat, ved nebola nijaka zmena zo zimneho casu na letny. Ta zmena sa stala pred par tyzdnami. Hadam aj trochu urychlene, lebo koncom aprila nas v Ottawe prekvapil sneh. Nic seriozneho, zato v Quebecu a v okoli Mt.Orford, kde maju svoje rekreacne zariadenia Gabi a Barbara, ti dostali viac ako 25 cm snehu. To bol jeden z dovodov, preco odvolali navstevu do Ottawy, aj druhy bol pre nich dolezity Ohlasil sa potencionalny kupec ich zariadeni a biznisu. Ostali teda doma. Ja som dnes obdrzal od Barbary kratky e-mail s ospravedlnenim a par obrazkami z ich zasnezeneho prostredia. Daleko vacsi prusvih zazili v juznej Alberte, ked asi v tom istom case dostali silnu snehovu vychricu s vetrom okolo 90 km v hodine. To mali skutocne neprijemne prvomajove prekvapenie. Ako pocujem na radiu, toto mizerne zimne pocasie u nich stale pokracuje. U nas sa naraz po niekolkych dnoch chladneho pocasia naraz oteplilo. Vcera dokonca teplota vybehla na + 25 stupnov a s humiditou sa to citilo ako ked by bolo cez 30 stupnov. Hratky prirody, klimaticke zmeny z hodiny na hodinu.

Ako som spomenul v poslednom prispevku, ocakavali sme velmi zaneprazdneny vikend, ktory sa neuskutocnil. Gabiho a Barbaru sme ocakavali na nedelu poobedie. Mali aspon tolko slusnosti, ze telefonicky navstevu odvolali. Vedeli sme aspon na com sme. Neviem co sa stalo s oboma Katkami, ktore sme ocakavali v sobotu okolo obeda a nikto neprisiel ani neskorsie poobede. My sme pripravli slusne pohostenie. Kupil som nejakych 15 velkych scallops z ktorych Klara urobila francuzku specialitku “Coquilles Saint-Jacques au gratin” v slovencine “Scallops v musli”. Ja som nalozil stejky do marinady a predtym doobeda, ked som sa zastavil v predajni alkoholov a vin objavil som, ze po niekolkych rokoch zas mali k dispozicii polsku vodku ZUBROWKU. Mile prekvapenie, hned som kupil dve flasky a jednu som polozil do ladu. Vedel som, ze Franta je doma sam, jeho manzelka isla na nejaku veceru ku kamartke, tak som zavolal Frantovi, ci mi nechce prist pomoct s jedlom, lebo je toho viac ako by som to vedel zvladnut. Nemal nic v programe, po prichode sme sa teda hostili na zubrowke a neskorsie vine, scallops a stejkoch. Dievcata mozu lutovat, ze neprisli. Horsie,ze ani nedali vediet, ze nepridu. Katka Ch. tu bola pred tyznom s jej sestrou Marikou, ale Katku S. som nevidel aspon desat rokov. Skoda, ze neprisli.

Ako som spravne predpokladal, ze mozem cakat nie tyzden, ale mozno niekolko, kym obdrzim fotky, ktore z prilezitosti navstevy Janka urobil Karol B. Zatial mi ich neposlal podobne ako aj Yvetta, Jankova dcera, ktora tiez o stosest fotila. Tak sa stalo, ze asi nebudem mat co prilozit k tomuto prispevku. Ja nemam nic noveho a vhodneho! Konecne poslednych niekolko dni bolo dost skarede pocasie a tak ani Klara so sebou nebrala fotak aby aspon ona nieco zaujmaveho nafotila. Pekne tulipany ktore sme mali na malej zahradke uz zacali odkvitat a myslim uz dnes Klara ich zacala likvidovat a cibulky odkladat do papierovych vrec aby si do jesene odpocinuli tak, ako odporucaju nasi susedia zahradkari. Ked tomu rozumiem, na jesen by sa mali zasadit aby znovu na jar vyklicili. Musim vysoko hodnotit, ze Klara uz nakupila vseliake byliny, ktore pouzivame pri vareni a zasadila ich na vyhradene miesto v zahradke. Za par dni uz budu v plnom raste a my si budeme moct zlepsovat chut vareneho!

Za par minut ide v telke zabavny serial ktory radi pozerame: “Two and Half Man”. Tak si na chvilu odskocim trochu sa zasmiat. Mozno, ze pred programom “Dances with the Stars” este stihnem napisat par slov. Teraz to pisanie na chvilu zanecham. To mam za sebou a bola to epizoda ktoru som nevidel, tak to stalo zato posediet polhodinu pred telkou. Mam este dalsiu polhodinu do dalsieho programu, tak aspon par slov o dnesku a zajtra o veciach viac minulych. Novy tyzden, pondelok aj ked rano prsalo, isiel som do fitka s odhodlanim tvrdsie trenovat. Vcera som isiel skoro do postele a bol som dobre odpocinuty a vyspany. Odzrkadlilo sa to na treningu a obaja s Frantom sme si davali v medziach nasho veku zabrat. Zaujmava je skutocnost, ze aj ked som bol odpocinuty a vyspany, stale ma po navrate domov bralo do spanku. Odpochodoval som do spalne, pustil som si radio “talk show” a pri tom som driemal a asi aj zdriemol. Ani som si nevsimol ked dievcata odisli na plavaren. To nutkanie do spanku a zacina objavovat castejsie a castejsie. Zrejme nasledok starnuceho tela a mozno aj ducha!

05 04 10 – utorok
Konecne som dnes poobede rozhybal svoje telo. Ked Klara odisla ku Lide a spolu na “babinec”, ja som si vyhladal adresu jedneho nabytkarskeho podniku “Laurysen Kitchens” nie daleko od nas na Carp Rd. Myslel som, ze to bude maly podnik. Velmi som sa prekvapil obrovskymi priestormi a velmi atraktivnou “show rooms” kde predstavovali desiatky roznych ukazkovych kuchyn. Po kratkej prehliadke som poziadal o konzultaciu s niekym z dizajnu. Hned prisla pekna mladsia dama Aviva Ben-Choreen, Design Consultant. Prezrela si moje fotografie kuchyne, rozlozenie nabytku, urobila si fotokopie a ze za tyzden bude mat pripraveny dizajn a co by ma to malo stat. OK, ale co urobit so starou kuchynou? Mal by som dat hadam inzerat do novin a pokusit sa kuchynu predat. Mozno by sa niekomu hodila na chatu alebo do domu. Bola by skoda ju vyhodit do odpadkov. Uvidim tiez, aka bude cena novej kuchyne? Mozno skocim do dalsich podnikov a necham si urobit odhad. Budu ma cakat aj strukturalne zmeny v kuchyni a vo family room. Ti co tu predtym byvali, spalnu, ktora bola pri kuchyni otvorili do kuchyne a zo spalne urobili family room. Ta miestnost ma vstupne dvere a satnik ktore musia odist a musia byt nahradene jednoduchou stenou. Kedze kuchyna je dost tmava, tak na povalu namontovali znizenu povalu a hromadu svetiel. To tiez chcem odstaranit a vymenit za seriu svetiel v povale, pripadne nejake visiace svetlo. Samozrejme, podlaha musi tiez byt urobena, lebo teraz strasne vrze, cize musi byt zosilnena a na podlahu polozene dlazdice. Caka ma dost zaneprazdnene leto!

Chcel som este spomenut niekolko veci za posledne dni, ale kedze sa blizim ku koncu druhej strany obmedzim sa na par telegrafickych informacii. Pred par dnami som konecne docital knihu: Stones into Schools od Greg Mortensona. Vynikajuco napisany “dejepis” Pakistanu a Afganistanu. Uz som sa zakusol do knihy:” They Must Be Stopped” od Brigite Gabriel. Uzasna cetba o expensii moslimstva do USA, Canady a ich ciel znicit vsetky demokracie vo svete. V utorok som skocil do kina na semikomediu western s nazvom “GUNLESS”. Dobre som sa pobavil. Tesim sa na tento vikend a premieru: IRON MAN.

Pozdravuje Milan a spol.