Sunday, June 07, 2009

Sedemdesiatnici

LETO 2009 v Bratislave! O rok starsi a o nic nie mudrejsi. Aspon ja! Stale neviem ako posunut fotky medzi text!

Nieco sa popsulo s mojim blogom, neviem posuvat fotografie medzi jednotlive odstavce, tak umiestnujem k tomuto prispevku len tieto dve starsie "sedemdesiatnikov" z pred dvoch rokov a jednu najnovsiu vid vyssie. Fotene v redakcii Muscle and Fitness - a v cinkarni Vinohrady - Bratislava Sedemdesiatnici Sano B. Milan J. a Duro V.
Ottawa 06 07 09 - nedela.
Pred par dnami nas dlhorocny kamarat, moj telocvikarsky kolega z ITVS a Kosic Gabi T. oslavil svoje okruhle 75 narodeniny. Dnes ich oslavuje dalsi dlhorocny priatel Duro V. ktory sa doziva, ked sa nepletiem 72-he narodeniny. Uz davnejsie som mu poslal elektronicku gratulaciu. Tak ako Gabimu aj Durovi som este zavolal telefonicky, zial bez uspechu. Ani jeden, ani druhy nabol doma. Nechal som len blahoprajny telefonicky odkaz. Pred dvoma tyzdnami a nejaky den koncom maja to boli 73-tie narodeniny dalsieho nasho blizkeho kamosa Sana B. S nim som sa spojil telefonicky v den jeho narodenin, mimo toho som mu poslal aj pohladnicu a dokonca aj elektronicke blahoprianie. Aj ked si ani jeden z nas nechceme priznat, ze sme starcekovia, skutocnost, ze sme vsetci presli sedemdesiatku z nas robi “mladych a poniektorych aj zdravych seniorov”. Nemal by som vynechat a urcite spomenut dovrsenie 70-tky nasho dalsieho dlhorocneho priatela, “maliarskeho maestra” Fera F. ktory sa dozil v poslednych dnoch sedemdesiatky. Zial nie tak zdravi ako sa citime my, uputany ku koleckovej stolicke, ked pred rokmi ho postihla mozgova porazka, “mala” prihoda ako sa to vola na Slovensku, ktora ochrnula jeho cele telo az na jednu roku a hlavu.. Ked uz spominam narodeniny sedemdesiatnikov musim spomenut, ze to bol aj Emil M. ktory tiez oslavil pred par tyzdnami jeho 73-tie, ci 74-te narodeniny. Emil je tak hrdy na jeho ”mladost, zdravie a fitness”, ze jeho e-mailova adresa zacina: “youngandfit”. Good for him! Ked som uz pri “sedemdesiatkach” do tejto dekady za par dni sa dosplha aj moja sestra Bibka. Aj touto cestou Bibka HAPPY BIRTHDAY TO YOU!

S tym nasim sedemdesiatnickym zdravim, nie vsetci sa mozeme pochvalit, ze sme absolutne OK. Nechcem spominat kazdeho kto z nas ma alebo nema nejake “starecke” naduhy. Ja som urcite jeden z nas, ktoreho posledne mesiace tiez poznacili s par zdravotnymi neprijemnostiami. Nic velkeho a vazneho, ktore by ohrozovalo cloveku zivot, ale urcite ten zivot trochu zneprijemnuje. Neviem, ci som v poslednych mesiacoch v niektorom z mojich prispevkov spomenul, ze som sa jedno rano prebudil s tak stvrdnutym krkom, ze som nevedel otacat hlavou do stran, ci hlavu predklonit a zaklonit. Neprikladal som tomu velku vaznost, asi som spal celu noc v nejakej extremnej polohe ze doslo k spazmu svalov krku. OK za par dni to pominie a ja budem moct znovu pohybovat hlavou. Well, trochu som sa mylil, lebo preslo niekolko mesiacov a ja stale mam len nepatrne zmeneny tento stav. Franta mi pozical paradny masazny pristroj, Peter zas ultrazvuk, ktore oba proastriedky som zacal pouzivat s nie velkym uspechom. Trapezove svalstvo hlavne v oblasti uponu k lebke bolo stale v spazmatickom bolestivom stave. Pred par tyzdnami na urgenciu nasho lekara som si urobil prvy appointmen v zivote u fyzioterapistu. Vzala ma do ruk jedna terapeutka zo zamestnancov kliniky. Bol som aspon 5 - 6 krat na hodinovu proceduru. Ked som vsak nevidel ziadne zlepsenie tak som tento drahy spas zabalil. Kazda navsteva ma stala cez 50 dollarov, co islo z mojho vrecka. Nelutoval by som tie peniaze, ked by tie procedury priniesli nejaky hmatatelny vysledok.

Uz davnejsie ma zacali hnevat dalsie dve veci. Pred nejakym mesiaco alebo dvoma musel som si na lavej strane chrbta niekde od kycle po rebra natiahnu alebo natrhnut svalove vlakna, ktore ma nie velmi znepokojovali. Mohol som bez vazneho problemu trenovat, ci robit co som chcel s malou nepatrnou bolestou kde tu. Mimo toho som zacal citit velmi bolestivo spodny chrbat. Rozhodol som sa urobit si appointment u chiropraktika ku ktoremu som chodil pred piatimi rokmi. Vsetko fajn a dendy! Hned po prvej navsteve sa mi ulavilo, ale ked po druhej navsteve pouzil trochu seriznejsiu proceduru pri upravovani chrbtice to lahke svalove poskodenie nad kyclami poriadne narusil a znasobil.Necitil som to hned az na druhy den rano, ked som sa chcel pozviechat z postele, zacal som dostavat silne bolesti, ako ked by ma niekto pichal nozom do ladviny. To sa prejavovalo pri akom kolvek vnutornom napati, napr. pri pokuse vstat zo stolicky, ci sa vzpriamit a podobne. Posledne dva dni som aj ja priputany viacmenej k posteli, kde si elektrickou poduskou vyhrievam postihnute miesto. Vynimkou bolo dnesne rano, ked som skocil ku Kunstadtom na “ branch” na pozvanie Zuzky z pred par dni.

Napriek tomuto zraneniu, rozhodol som sa ist zajtra rano do fitka a pokusim sa robit take cviky, ktore mi nebudu sposobovat bolest. Dost, ze som vynechal posledne dva treningy, nemozem si dovolit viac, ked chcem udrzat ako-taku kondiciu. Poobede mam dalsi appointment u chiropraktika a v stredu posledny krat pred jeho odchodom na kanoisticky vylet daleko na sever. Poziadam ho aby mi nerobil manipulaciu dolneho chrbta a pripadne zrusim ten posledny appointment. Najhorsie su rana, potom ked sa cez den rozhybem sa to da vydrzat. Kedze od dnes presne za styri tyzdne budem na ceste do Mnichova a na Slovensko, rad by som bol v lepsej forme ako som dnes. Nerad by som prisiel na Slovensko ako pokryveny starec Predsa taku hanbu si nemozem dovolit urobit!!!

Na ceste domov od Kunstadtov som sa zastavil v LCBO (predajne alkoholu a vyberovych piv) a dokupil som zuzitkovane flase vodky, whisky, ginu a brandy. Aj teraz sediac na posteli s laptop pocitacom na stehnach usrkujem s mnou oblubenej whisky “Canadian 83”. Zatavil som sa aj v predajni Independent Groser, kupit som pre seba penu na holenie, neco po holeni a nejake potreby pre Marianku. Prebehol som aj cez masove vyrobky. Pozornost vzbudila akcia na “baby back ribs”, kde dva kusy boli vo vypredaji za cenu jedeho. Teda polovicna cena. Vynikajuci deal! Kupil som hned styri kusy a keby som mal v mraznicke viac miesta, urcite by som vzal aj viac. Zavolal som Frantovi, ze zajtra sa chystam na trening a spomenul som mu tie rebra, asi sa vypravi a kupi tiez par. Pred par dnami som ich mal na veceru, ktoru som robil podla receptu z novin, boy ako si vsetci pochvalovali tuto specialitu! Tak v mraznicke zas mam davku na dve vecere.

Nez skoncim hadam by som mal spomenut, ze nase kondominium sa rozhodli utratit velky peniaz a zoslachtit nase bungalowy ked najali nejaku firmu poopravovat kazdy barak a cele vymalovat. Zacali s nasim bungalowom a musim povedat, ze len na jednom okne som mal kus zhniteho dreva, daleko menej ako vsetci v susedstve. To nam opravia ale nieco budeme musiet hradit z vlastneho vrecka. Inac po vymalovani budu vyzerat ako nove. Condo nechalo vyrubat z nasej ulice dva stromy a potrebovalo by sa aj viac. Je to vraj drahy spas tak mozno az za rok.

Za par minut bude Pierretta koncit a pojde domov, hadam je cas aby som skoncil aj ja a robil spolocnost Marianke. Eva sa vypravila s Lidou a Ladom niekde von na vylet. Kto vie kedy sa vrati. Dufam, ze vzala fotak a urobi par zaberov, lebo ja nemam ziadne nove cim by som mohol obohatit tento prispevok.

Prajem kazdemu len ten najprijemnejsi mesiac jun. Dobre zdravie a pohodu!

Milan


P.S. Trening som odvolal, je to horsie dnesne rano ako vcera. Ospravedlnujem sa, ze nemozem umiestnit fotografie k textu, len na zaciatku. Program mi nedovoli posuvat fotky ako v minulosti.