Wednesday, April 22, 2009

Zacala B.B.Q sezona 2009

Ottawa 04 21 09 – utorok
Mea culpa, mea culpa! Mal by so to opakovat este raz, vraj tak sa patri, ked sa clovek ospravedlnuje z nejakeho priestupku. Ten moj priestupok je dvojtyzdnove oneskorenie sa s mojim pravidelnym prispevkom na moj blog. Kedze som neobdrzal ziadnu staznost, ze sa oneskorujem, hadam sa ani nemam preco ospravedlnovat? Zrejme asi nikomu nevadi, ze som sa dlhsie neozval! Ci skor, asi je pravda, ze tie moje prispevky malokto cita, co by ma hadam najviac potesilo, lebo by som mohol tuto epizodu poslednych troch rokov uzavriet. Prestat pisat a konecne nebyt stresovany aby som pravidelne napisat dve strany z nasho bezneho uz vonkoncom nezaujmaveho zivota. Uz sa s tou myslienkou dlhsie zamestnavam skoncit moje prispevky na moj blog a komunikovat na zaklade beznej korespodenie via e-mal. Pravdou tiez je, ze mojimi pravidelnymi prispevkami na blog, som nejak dokumentoval, zaznamenaval viac menej pre seba, nas zivot, zazitky, stretnutia, radosti alebo zarmutok, ako nas dennodeny zivot obdaruvava. Faktom tiez ostava skutocnost, ze ako nas opusta pamat vdaka stareckej skleroze, po dlhsom case sa tieto prispevky stanu vzacne, lebo ich precitanim si clovek spomenie na cas uz davno zabudnuty! Ked nedam dohromady udalosti za posledny tyzden, o dva tyzdne su uz viacmenej vymazane z mozgu a tazko si spomeniem co sa do vtedy udialo. Som z toho trochu stresovany, ale nemozem si pomoct. Co mi za tie usle dva tyzdne obcas nieco pripomenie je, ze ked nahliadnem do odoslanej korespodencie, osobne kratke listy z poslednych dvoch tyzdnov, tie mi pripomenu usly cas.
Pred tyzdnom som povynasal na terasu stol, stolicky, vycistil som BBQ a pozval na veceru Petra, Frantu a zastavil sa aj Rony. Stejky boli vyborne! Zacali sme B.B.Q sezonu 2009.
Posledne dva tyzdne, od casu co som sa odmlcal az do dnes, boli tak trochu pre mna viac zaneprazdnene a stresove, ako obycajne. Poznamenane kratkotrvajucou radostou, stastim, uspokojenim a hned nato sklamanim, ze mam vyriesenu otazku starostlivosti o Marianku od septembra, ked bude koncit pobyt Evy u nas. Ked sa pred casom Franta vratil z Moravy a stretol sa s jeho starou kamaratkou, ktorej spomenul, ze ci nechce prist do Canady k Marianke. Okamzite prejavila zaujem prist k nam. Hned sme sa kontaktovali a spolu hovorili cez Skype. Zdalo sa, ze az na vyhradu dvoch dcier nemalo by jej nic branit prist. Za dva dni po povodnom suhlase prist, zavolala a sa ospravedlnila, ze dcery naliehaju aby nikde nesla a ze su aj ine dovody. S polutovanim a sklamanim som prijal jej vysvetlenie. Skoda, ze to vzdala a nechala sa takto ovplyvnit. Ja som nie dlho potom poslal gratulacnu kartu k narodeninam pani Eve H. z Kosic, ktora prejavila zaujem prist k Marianke este pred dvoma rokmi. Ja som ale v tom case, den predtym slubil Marcele a tak som sa Eve ospravedlnil, ze som dal prislub niekomu inemu. V tomto pozdrave k jej narodeninam som spomenul, ze ked nema nic na praci a stale by mala zaujem prist k nam od septembra, rad ju privitam v Canade a u nas. Eva reagovala hned a pozitivne, ze je volna a nic jej nebrani aby nemohla prist. Chystala sa na nejaky turisticky vylet, hiking niekde v Spiskych horach a ked sa vrati napise vraj viac. Cakal som skoro cely tyzden, medzi casom som jej poslal dva dalsie maily az konecne vcera som obdrzal jej obsirnu odpoved s odmietnutim pre vazne zdravotne problemy. Nemusim zdoraznovat, ze som bol velmi sklamany, lebo som si uz zacal mysliet, ze mam vyrieseny problem starostlivosti o Marianku na dalsie obdobie. Stalo sa a ako sa hovori “do tretice vsetko najlepsie” tak hadam v najblizsich mesiacoch len niekoho najdem, kto bude mat zaujem u nas v Canade staravit prijemny rok. Ked nahodou mate na mysli nejaku vhodnu kandidatku, velmi rad prijmem vase navrhy a budem velmi vdacny, ze mi pomozete vyriesit moj kazdorocny problem.
Ked nas z terasy vyhnali do obyvacky komare, pokracovali sme v usrkovani vina a prijemnej rozpave.
04 22 09 – streda (Earth Day)
Rano, ako obycajne o 8 hodine uz druhy tyzden pravidelne sa stretavame na treningu. Pred dvoma tyzdnami sa po polhodine konecne prihlasil aj Peter. Prvykrat po skonceni velmi uspesnej lyziarskej pretekarskej sezony. Sme nazad v trojici. My sme uz mali polovicku treningu za sebou, ked sa k nam pripojil. Aj tak bude urcite mat svalovicu ale slubil, ze zajtra pride ked nezaspi. Po treningu sme sa zastavili naproti na kavu a trochu sme pokecali aj ked bol u nas na veceru v nedelu a posedeli sme dost dlho do neskoreho vecera. Robil som hovadzie rebra ale ukoncil som ich grillom v trube. Vonku bolo dost zima a este stale som nemal vycistene BBQ. Vecer predtym sme mali na veceru Frantu a Vlastu, uz si ani nespominam co som to varil, aha “Leg of Lamb” naspikovany s cesnakom ancovickami a este nejakou zelinou. Obe vecere dopadli vyborne. Mimo hlavneho jedla sme podavali sunku, hrudku, vajce a zeleninu ako predkrm a fazulovu polievku potom. Inac sme tie tri dni sviatocne viacmenej preflakali, hlavne pripravou jedla. Dievcata pocas sviatkov boli na par vychadzkach, kde tu vraj posedeli na lavickach a zas isli dalej. Ja som intenzivne cital a dokoncil som za tri dni jednu knihu od Johna Grishama “The Appeal”. Predvcerom som nacal dalsiu knihu od Davida Baldacciho “The Whole Truth”. Nechcem sa rozpisovat ale videl som za tie dva tyzdne aspon tri nove filmy. Jeden velmi dobry politicko kriminalny thriller: “State of Play”

Nasa kamaratka srnka, prisla si trochu pochutnat na trvalkach, ktore uz vykvitli a pohostit sa aj na trave, ktora len zacina rast.
Ja som pred par dnami po prichode z fitka vynosil von na terasu vsetky stolicky, sedacky stol. Mali sme mat skoro cely tyzden slnecne pocasie a teploty az okolo +15 stupnov. Tak konecne budeme moct aj posediet vonku, pripadne pojest. Vycistil som BBQ, co mi vzalo dobre dve hodiny. Nevediac, ze za ten cas Eva naplnila dva demizony cerveneho vina do flias. Ked som prisiel dnu bol som milo prekvapeny, ze si dala tu robotu. Mne ostalo len stuplovanie. Na zahajenie BBQ sezony som pozval znovu Petra a Frantu. na veceru, prvykrat na stavnate. krvave steaky. Obaja mladenci si tie stejky musesli odrobit! Prehodit mi zimne pneumatiky za letne. Som rad, ze je to urobene, lebo ked som isiel do servisu dali mi appointment az na teraz prichadzajuci piatok. Predvcerom som skocil do specialneho servisu na vymenu oleja. Z obycajnej vymeny sa stala dost velka utrata az 230 dollarov, lebo som nechal preplachnut a vymenit aj tekutinu antifreez v radiatori, bolo to velmi spinave. Dal som vymenit thermostat a par drobnosti. Bolo na case, ja na tom aute jazdim 5 rokov a ked som ho kupil bolo rok stare so 40 tisicmi km. Teraz ma 94 tisic, cize velmi nizky rocny priemer okolo 10 tisic rocne. Je cas ale urobit aj brzdy, a mam nejaky unik oleja alebo tekutiny. Pojdem zajtra do servisu kde chodi aj Peter, Ten unik tekutiny je vraj malickost ale urobit brzdy bude vacsia vyloha. Je cas to dat do poriadku lebo mimo vymeny oleja kazdych 5 tisic km a za cely cas co ho mam som raz vymenil olej v automatickej prevodovke. Inac auto chodi ako svajciarske hodinky, doteraz nepotrebovalo ziaden iny servis.

Teplo a slnko privitali aj kacice a na slnko sa prehriat vysla aj mala koritnacka.
Dost, presiel som na tretiu stranu, treba koncit. Len este tolko, ze piatkom k nam zavita uz “leto”, ked teploty cez den budu okolo +25 stupnov. Uz sa vsetci tesime!

Prajem kazdemu prijemny prichod mesiaca maja! Uzivajte, lebo o par mesiacov zas pride zima. Brrrrrr len nato pomysliet!

Pozdravuje Milan

Tuesday, April 07, 2009

Blaznivy april - zima sa vratila

Zima sa vratila! Takto to vyzeralo dnes doobeda! Zatial sa nic nemeni, len dalej snezi! Ale Velkonocne sviatky budu pod slnkom a cistou oblohou.
Ottawa 04 05 09 – nedela
Pred malou chvilou som telefonicky pogratuloval Marii Chrappovej k narodeninam. Naviac aj osobne, mimo elektronickej gratulacii, ktoru som poslal uz davnejsie s tym aby ju dostala nacas, jeden den dopredu. Ta elektronicka gratulacia prisla spravne na cas, lebo Maria oslavovala narodeniny vcera v sobotu a nie dnes. Teda mojou telefonickou gratulaciou som sa opozdil o jeden den. Chyba v mojom zazname, kde som mal uvedene jej narodeniny na dnes. Dobre, ze ma upozornila, uz som si zmenu poopravil. Aj ked som ju prekvapil pri priprave vecere, umyvania kurcata, mali sme chvilu cas trochu si zapolitizovat, co Maria zboznuje. Vyjadrili sme obaja polutovanie na volbe ludi na prezidenta Slovenska a lutost, ze to nevyhrala Radicova, ktora bola definitivne daleko lepsou, dostojnejsou a inteligentnejsou kandidatkou ako pan Gasparko, pardon Gasparovic! Velka skoda, lebo Slovensko mohlo mat lepsiu reprezentaciu vo svete! Tiez sme sa zhodli na nesmierne nekritickom obdive Europy prezidenta Obamu, ale hlavne jeho manzelky Michael. Europa sa uplne zblaznila, zda sa, ze kazdemu v Europe to trochu sarapati! Ja nemam nic proti fyzickym atributom prezidenta Obamu, je stihly, vysoky, sympaticky s “charming” usmevom, charismaticky a vyborny orator pokial cita svoje prejavy! Ja mam vyhrady k jeho politike, k jeho filozofii a z prostredia, ktore ho formovalo a ludia ktori ho ovplyvnovali. Bojim sa, ze jeho zostatnovanie bank a tendencie k socializmu povedu ku katastrofalnemu upadku Ameriky, ako sme ju poznali. A na ucet jeho manzelky a prvej damy USA, neuberam nic z jej intelektu, dobreho vzdelania a chytrosti, urcite je inteligentna osoba, ale stavat ju na uroven a popularitu manzelky Johna Kennedyho je trochu urychlene.

V nedelu, ked prestalo prsat a ukazalo sa slnko, pre Evu prisli Lada s Lidou a vzali ju na vylet na ich chatu a do blizkeho okolia.
04 07 09 – utorok
Som to ja za spisovatel! V nedelu som sa zmohol tak akurat na jeden odstavec a vcera uz ani na riadok. Hadam sa dnes trochu polepsim. Aby som bol viac inspirovany otvoril som si flasticku cerveneho vina. To sa uz stalo nejak tradiciou v poslednych mesiacoch, ze ked sa pustam do pisania listu, nezaobide sa to bez tej ”inspiracie”. Inac som sa uz utrhol a aj ked je pomerne skore poobedie, pripravil som uz vsetko na veceru, len zapnut trubu. V utorok je obycajne pri Marianke Pierretta. Nie dneska. Ta sa asi vyvaluje v piesku a opaluje na horucom slnku niekde na Floride. Vrati sa az za dva, ci tri tyzdne. V sobotu ju nahradila ina pani, nejaka Maria a ta pride k Marianke zajtra miesto utorka a znovu v sobotu. Co je fajn.

V okoli ich chaty je co vidiet. Hlavne jazera, vodopady, pereje a hradze vytvorene bobrami.
Vcera rano a tiez dnes cez noc, nas prekvapil navrat zimneho pocasia zo snezenim, neprijemnym vetrom a tazkym mokrym snehom. Padlo aspon 5 cm noveho snehu a drzi sa, lebo je nieco pod bodom mrazu a s vetrom sa teplota vonku citi akoby bolo -8 stupnov. Uz sme to nepotrebovali! Ale co narobis, zima v Canade je vzdy dlha. Dnes mi cesta do fitka trvala asi dvakrat tak dlho ako obycajne. Cesta mala tzv. “black ice”, poladovicu a tak sme sa vsetci vliekli slimacim tempom, nikto nechcel zakoncit svoju turu v priekope, ale podla hlaseni policie vela ich tam vraj skoncilo. S Frantom sme si dali zabrat v treningu a potom vonku, ked som musel ocistovat auto od snehu. Vedel som, ze budem musiet vziat dievcata na plavaren autom a tiez nazad domov. Priniesol som domov z plavarne len Marianku, Eva isla s Lidiou na stretnutie bab, tzv. babinec v nakupnom stredisku Bayshore, kde sa pravidelne v utorok stretava horda ceskych a slovenskych zien na kavu a pokec.

V sobotu to bola Maria Ch. ktora oslavovala narodeniny a vcera to bol dalsi Toroncan, Bela Retteghy. Fakticky Bela je jeho prezyvka. Jeho prve meno je All alebo Albert. Aspon si myslim. Jemu som gratuloval telefonicky este minuly tyzden a tiez elektronicky a vcera sme mali dost dlhy “Skype” rozhovor. Co sa chlapcovi da zavidiet je jeho havrania hriva na hlave, len kde tu s naznakom sedin. Stastny to clovek, ze ho takto obdarila priroda.

Minuly tyzden som skocil do Costca ale nie tu v Kanate. Tam, kde sme volakedy davno chodili pokial Costco tu nebolo. Franta ma informoval, ze tam maju velku zlavu na vinne koncetraty. Kupil som hned dve krabice ktore mi daju 130 flias vina. Usetril som na dvoch davkach cez 30 dollarov, stalo zato tam ist. Naviac mali “roasted” cervenu paprika, tak som hned kupil dve velke flase. Vcera som uz zalozil dve cervene vedra na prvu fermentaciu. Dva ine demizony sa uz cistia a za tyzden alebo dva ich budem moct flaskovat. Konecne, lebo moje zasoby cerveneho vina sa scvrkli na par flias.

Predposledny vikend som sa bol pozriet na film: “12 rounds” a Eva sa isla pozriet na film “Watchman”. Tento vikend sme sa obaja vybrali na film: Fast & Furious. Nic zaujmavejsieho neslo. Myslim, ze to je uz stvrte pokracovanie tohoto uspesneho serialu. Mal som obavu, ze sa Eve film nebude velmi pacit, ale na prekvapenia sa vyjadrila, ze to bol velmi napinavy a zaujmavy pribeh. V hlavnych ulohach Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodrigues a dalsi. Tesim sa, co nas caka tento a par buducich vikendov. Bude to hlavne film: ANGELS & DEMONS. Je to “murder mystery” z Vatikanu. Prva kniha od autora Dan Brown, ktoreho kniha The Vinci Code sa stala absolutnym bestsellerom. Knihu som cital davnejsie, tak som si ju vytiahol aby som si trochu pripomenul o co ide v tom pribehu. V hlavnej ulohe je znovu Tom Hanks. Podla kritik bude to este lepsi film a pribeh ako The Vinci Code. V programme je este niekolko zaujmavych filmov, ktore budu uvedene do kin ako: State of Play; Crank 2: High Voltage; Fighting a ine.

Minuly tyzden po vzhliadnuti filmu sme sa zastavili v knihkupectve “Charters”. Prave v tychto dnoch vysla kniha od EZRA LEVANT s nazvom SHAKEDOWN How Our Government Is Undermining Democracy in the Name of Human Rights. Erza bol sefredaktorom a majitelom mesacniku WESTERN STANDARD vychadzajuci v Calgary. On bol jediny, co mal v Canade odvahu publikovat tie slavne Danske karikatury Mohameda. Nejaky pochybny pakinstansky imam si stazoval, u Human Rights Commission ze tie karikatury su rasisticke a urazajuce jeho nabozenstvo. Chudak Ezra Levant bol vysetrovany tri roky, popotahovany a hrozila mu obrovska pokuta a vseliake ine tresty, ktore ho cakali. Do jeho pripadu, za dlhe roky, kto bol obvineny z rasizmu nikdy nikdo nevyhral ten proces. On bol prvy, co sa dokazal obhait a odhalit, ze tieto komisie su vlastne “Kangaroo courts” bez pravidiel a sudnych procesov. V knihe demonstruje desiatky a desiatky pripadov, ako tieto komisie znicili zivoty mnohych ludi. Fascinujuce citanie! Dal som vsetko na stranu, pokial som knihu neprecital. Jeho manzelka cele vypocuvanie a vysetrovanie natacala a hned po vysetrovani zaznam bol uvedeny na YOU TUBE, kde stotisice ludi videlo tento proces a financne a moralne podporili Ezru, lebo ho to stalo stotisice dollarov sa obhajovat.
This is it! Koniec druhej strany. Prajem prijemnejsi april ako ho mame my!

Pozdravuje Milan