Thursday, October 30, 2008

Oktobrova snehova burka

Rano v utorok, okolo piatej hodiny, ked som si isiel urobit kavu, takto vyzeralo nase okno v studiu a pohlad z terasy! Zim a sneh!
Ottawa 10 29 08 – streda
Od minuleho piatku, poslednych niekolko dni, boli viac ako vzrusujuce! Vikendova navsteva mojho bratranca Janka; spolocne vzhliadnutie dvoch najnovsich filmov; velke trable s mojim pocitacom a pristupom na internet; zmena pneumatik na zimne a konecne prva snehova burka za silneho vetru okolo 70 km v hodine. Teraz v oktobri, viac ako 50 dni pred prvym zimnym dnom. Mam dost prijemnych a aj menej prijemnych zazitkov, aby som dal nieco na “papier”. Cim skor tym lepsie, aspon nepozabudam!
Cele nase prostredie bolo pod snehom s vrstvou asi 15 cm. Tazky mokry sneh!
Aj tieto riadky ako som zacal pisat sa neobisli bez prerusenia. Len co som sa pustil do pisania v mojom renovovanom “studiu” na starom laptop pocitaci, dievcata sa stihli vratit z plavarne. Dovod preco pisem na starom “malom” laptop pocitaci vysvetlim neskorsie, ked budem popisovat problemy s internetom. Ja som uz pre dievky mal prestrety stol a jedlo ohriate v mikro-vlnke, len servovat. Po kratkom obede vyuzil som ponuku mi pomoct s preliatim dvoch vedier cerveneho vina po prvej fermentacii do demizonov na druhu fermentaciu. To netrvao dlho! Hned potom som dal dohromady vsetky spojenia hlavneho pocitaca a telefonicky som reagoval na odkaz z Bell Internet servisu. Zavolal som im, chlapak mi nevedel poradit, vraj ma spoji s technickym servisom, co znamena ze ma spoji s Indiou, odkial. prevadzaju tuto technicku podporu. Zadakoval som, ze nemam zaujem! Vysvetlim nizsie dovod. Ale teraz trochu chronologicky, pokial moja pamat drzi informacie z poslednych dni.

Aj napriek nie najprijemnejsiemu pocasiu, dievcata sa vybrali na plavaren. Eva urobila hromadu zaujmavych zaberov z chodnikov veducich na plavaren, tentokrat pod snehom.
Minuly piatok, ked som stihol napisat moj posledny prispevok, ale nestihol som dat na web stranku, ohlasil sa moj bratranec Janko, ze kedy mienim prenho prist? Slubil som sa na sobotu rano po mojom treningu, okolo desiatej, aby sme este stihli zajst do kina na film:”Pride and Glory”. Stihol som to na cas. Tento vikend prve premietanie bolo rano o 10:30, trochu nezvykle skoro. Mna film zaujal, bola to dobra drama zo zivota jednej rodiny policajtov v New Yorku, kde dojde ku konfliktom v rodine k voli korupcii. V hlavnej ulohe Edward Norton, Colin Farrell, Samantha Morton, Jon Voight a ini. Janka som musel niekolkokrat pocas filmu drgnut loktom aby prestal chrapat, na stastie nechrapal hlasno, len mrmlal. Z kina sme sa vratili rovno domov kde nas cakal obed s velkym bravcovym vyprazanym reznom, zemiakmi a uhorkou. Tak ako si to uz davnejsie prial a o tom snivel Janko! Vraj za tie mesiace, co byva v tej sucastnej rezidencii doteraz nikdy nemali rezne. Eva mu nejake nabalila aby si vzal v nedelu so sebou. Pocas nasej absencie, tie rezne a ostatne na obed a veceru pripravila Eva. Musim od nej obkukat jej sposob obalovania reznov, lebo vobec nebolo na nich citit brezle. Boli velmi chutne!

Poobede, ked sa vsetci niecim zamestnavali, ja som daval dohromady fotodokumentaciu na moj posledny blog. Stiahol som do prispevku aspom dve desiatky fotiek, viacmenej vsetky robene Evou z chodnikov ako chodia na plavaren. K tomuto prispevku pridam par dalsich z tych chodnikov a okolia s inym pohladom, vsetko pod snehom. Este nemam vsetky fotografie stiahnute a upravene, pocitam, ze ich budem umiestnovat na blog az zajtra.

Musel som prerusit pisanie pripravit nieco na veceru. Uz sa to pecie! Nase oblubene stehna z morky a “sweet potatoes”. Tie som nikdy nevidel v Europe. Myslim, ze prerusim pisanie znovu. Blizi sa k piatej hodine a to je pre mna cas sednut pred telku a pozriet sa na moje politicke oblubene programy, potom spravy a hadam sa neskorsie trhnem a este dnes napisam aspon jeden alebo dva odstavce.

Ok, som nazad! Zas nie dlhsie ako na jednu hodinu. O osmej na vsetkych hlavnych televiznych staniciach v USA bude polhodinove komercne vysielanie o Obamovi, ktory si kupil v “prime time” za niekolko milionov dollarov. To je jeho “velky” posledny akt obalamutit americanov aby zanho volili. Je celkom mozne, ze to dokaze a stane sa prvym cernoskym, moslimskym prezidentom USA. Svojou “outgoing” osobnostou, retorickymi, perfektne prednesenymi prejavmi, atraktivnym vzhladom a charismou mladeho cloveka ocaril nie len americanov ale hadam cely svet. Nikoho nezaujma, ze Obama je elitista, nasiaknuty marxismom a socialistickymi idealmi s jednym komunistickym mentorom, chlap, ktory nikdy nemal normalny job. Clovek s “vymazanym mozgom” s viac ako 20 rocnej asociacie s tzv. black liberation church, s moslimskymi, cernoskymi radikalnymi osobnostiami, s radikalnym hnutim v Chicagu, kde bol vo funkcii ako “community organizer”, druhym slovom, organizoval protesty, strajky atd. Samozrejme nik nehovori o jeho kontaktoch s Chicagskym podsvetim a mnoho viac. Demokrati z neho robia nieco ako mesiasa, zachrancu Ameriky a celeho sveta, druheho Johna Kenedyho, ked vsetci vieme kde jeho socialisticke idealy dovedu Ameriku!!! OK, nechcem o tom dalej dikutovat! To len tak mimochodom, aby ste si nemysleli, ze je to aniel Archangel poslany Alahom na zem, ci take nieco! Ked nie Alahom tak moslimskymi silami, ktore chcu podmanit, ci znicit USA. Krok za krokom, ako to robia v Europe. Nic lepsieho si moslimsky svet nepraje ako mat zakukleneho moslima vydavajuceho sa za krestana Barak Hussein Obamu u moci v USA.

Stvrtok 10 30 08. V nedelu po kine sme skocili k Jankovi a jeho rezidencie. Zaber je z hlavnej haly! Dalsie nasleduju.
V nedelu sme vsetci traja, Janko, Eva a ja skocili do kina na film: High School Musical 3 Senior Years. Kino bolo plne deti s rodicmi a my dvaja starcovia. Zial rano v tom case nic ineho neslo, tak to bolo vychodisko z nudze. Na film sa dalo pozerat aj sa zabavit. Odtial sme rovno isli k Jankovi a na jeho pozvanie sme poobedovali v jeho rezidencnej restauracii. Este v sobotu poobede moj pocitac pracoval bez problemu. V nedelu rano, ked som chcel ist na internet pocitac odmietol, ze sa nevie napojit na servera. Myslel som za hadam server je dole a ked sa vratim domov bude vsetko OK. Nebolo! Stravil som cely vecer a na druhy den doobeda na linke s nejakym technikom v Indii. Bell Canada prenajima technicky servis v Indii, zrejme je to daleko lacnejsie ako platit technikov v Canade. Nevedel vyriesit problem aj ked som s nim stravil asi dve hodiny. On aj ja sme to vzdali. V podvecer prisiel Peter a on sa pustil do toho problemu. Bell ho automaticky prepojil na Indiu, kde zas on stravil nejke dve hodiny s kockou, ktora ho viedla presne tymi istymi krokmi, ako predtym som isiel ja. Aj Peter to nakoniec vzdal, problem ostal nevyrieseny.
Vstupna hala do Jankovej rezidencii

Na druhy den rano pri treningu sme problem trochu rozoberali a Petra napadlo, ze hadam by som mal urobit jeden pokus napojit kabel z modemu na moj laptop. Tak s Frantom sme sa po treningu vratili ku mne a urobili sme co Peter navrhol. Po kratkej chvili pocitac bol napojeny na internet, zial nie cez HS ale len cez “broadband”. Cakalo ma nejakych 35 mailov za tie dva dni bez internetoveho servisu. Dalsie skoro dve hodiny my vzalo vsetko otvorit a vacsinu vymazat. To som urobil az ked ma Franta doniesol domov po nechani mojho auta v servise na vymenu letnych pneumatik na zimne. Appointment som si urobil este minuly tyzden. Dobre som urobil, lebo ten servis bol a stale je nesmierne vytazeny! Aj ked som bol naplanovany doniest auto o druhej poobede ked ma konecne okolo piatej pred servisom vyhodila Pierretta, auto stale stalo na tom istom mieste kde som ho rano nechal.
Vsade na chodbach je vela umenia, obrazy a sochy.
Posedel som v cakarni asi hodinu, nakoniec ho urobili ako slubili, aby som si pren prisiel na siestu hodinu. Mali pre mna dobru novinu, ze moje brzdy su spolahlive a v dobrom stave. Toho som sa najviac obaval, ze ich budu musiet urobit. Zuzka zaplatila za urobenie brzd na svojom Pontiacu nejakych 600 dollarov. To prezutie pneumatik ma stalo 40 dollarov. Uz 24 hodin dopredu poveternostne spravy ohlasovali vaznu snehovu burku priblizne s 15 az 20 cm sneznych zrazok, ktora bude trvat do obeda v stredu. Tentokrat predpoved bola velmi presna, ked ohlasili ze zacne pri silnom vetre snezit okolo siestej vecer. Ked som prebral auto zo servisu presne par minut po sietej zacalo chumelit. Well, to chumelenie neprestalo az do vcera rano. Najviac snehu som mal na terase a bol to tazky a mokry sneh, tak som si trochu zapracoval ked som ocistil nie len terasu ale aj driveway. Do fitka sa neslo. Vcera sa pomaly sneh zacal topit ale vecerne schladenie na – 5 stupnov ten process pozastavilo. Na chdnikoch je vsade poladovica, lebo tie neboli ocistene. Cesty ano. Dufam, ze sa dievcata stastne dostali na plavaren a ze sa bez urazu vratia nazad. Je celkom realna nadej, ze ten sneh a poladovica sa dlho neudrzi. Zajtra sa ma oteplit az na +15 stupnov.

S mojim bratrancom Jankom v jeho rezidencii.
Som uz v polovicke tretej strany a teda najvyssi cas skoncit. Dievcata su uz na ceste domov z plavarne a budu tu za nejakych 15 minut. Cas pripravit nieco na jedenie, ohriat polievku, to musi stacit na obed.

Prajem kazdemu trochu teplejsi koniec oktobra a zaciatok novembra. Tesme sa z kazdeho tepleho a slnecneho dna! Caka nas dlhaaaaaaaa zima!

Pozdravujem a prajem vsetko najleposie!

Milan

Saturday, October 25, 2008

Chodniky v Amberwood Village

Ottawa 10 24 08 – piatok
Posledne dva dni, stvrtok a dnes v piatok som mal dost vytazene, zaneprazdnene dni! Urcite viac ako v ine normalne dni. Boli “nenormalne” lebo sme mali krasne slnecne a pomerne teple pocasie aj ked sa pomaly konci oktober a v noci uz silnymraz okolo -5 stupnov. To ma vyburcovalo k aktivitam, ktore nerad robim, ale musim. Hrabanie listia a napchavanie papierovych vriec. Vcera som bol rano na treningu ako obycajne kazdy den. Pocital som, ze budem trenovat len s Frantom. Peter sa este vecer ospravedlnil, ze nepride k voli velkemu “SKI SHOW” v Ottawe, kde “Kunstadt Sports” ma jednu z najvacsich expozicii. Obaja s Frantom sme sa milo prekvapili, ked sa vo fitku z nicoho nic objavil aj Peter! Tak sme vsetci traja sudruzne trenovali. Ja som musel okamzite pozmenit nasu rutinu tak, aby sme vzdy tvorili trisety. Nerad mam ked niekto v treningu odpociva viac ako je treba prejst s jedneho naradia na druhe! Takto po ukonceni jednej serie na jednom naradi okamzite tlacim treningovych partnerov sa presuvat na dalsie a dalsie. Styri krat dokola, ked zas menim trisety na inom naradi a pre ine svalove partie. Bol to vydatny trening! Za hodinu a par extra minut sme stihli urobit 12 roznych cvikov po styroch seriach. Dohromady 48 serii. To je slusna intenzita treningu.


Cestou na plavaren Eva urobila mnoho peknych jesennych zaberov z chodnikov v Amberwood Village. Nebudem zabery dalej komentovat, len si uzite pekne fotografie nasej jesennej prirody.

Spomenute “Ski Show” sa zacalo dnesnym dnom a bude trvat do nedele poobedia. Je to velka predsezonna akcia. Na tom show sa zucastnuju vsetky vacsie sportove predajne, nie len z Ottawy. Zastupene su aj vsetky najvacsie lyziarske rezorty z celej Canady a USA. Pre Kunstadtov je to jeden z najuspesnejsich dni, ked predavaju asi na rovnakej urovni ako v predvianocne dni. Minule roky som sa aj ja tam vzdy zastavil. Tento rok asi nepojdem lebo budem mat tu Janka, mojho bratranca. Ja som ho pozval este minuly vikend aby prisiel k nam. Ospravedlnil sa, ze nebude moct, lebo sa potrebuje stretnut s nejakym pravnikom aby mu potvrdil splnomocnenie. Janko pobera Slovensku penziu a ma na svojom ucte na Slovensku celkom slusnu hromadku penazi. Chce aby mu to banka pretransferovala na jeho ucet tu v Canade. Radsej ich utrati tu niekde v kasine ako by mali sediet na Slovensku, kde pocita, ze sa uz na Slovensko nikdy nevrati. Dnes poobede mi zavolal, ze kedy prenho pridem. Tak ako v minule vikendy pojdem prenho po treningu v sobotu a rovno od neho do kina. V nedelu este raz, pravdepodobne aj s Evou a potom ho odveziem nazad do jeho rezidencie.
Spomenul som, ze som bol trochu viac vytazeny tieto posledne dva dni. Ano, po tom ranajsom treningu vo stvrtok som skocil do Independent predajne, nie len na nakup potravin ale zastavil som sa aj v lekarskej “walk-in” klinike, ktora je sucastou predajne, podobne ako aj farmacia. Nechal som si vziat krv na plne vysetrenie ako o to poziadal moj “novy” rodinny lekar, co v tej klinike ordinuje. Totiz, pred nejakym tyzdnom, ked mi dochadzali moje pilulky na vysoky krvny tlak, skocil som tam si predpisat dalsie. Lekar co mi to predpisal pred polrokom tam nebol, vzal ma iny, co bol v sluzbe Dr, Watson. Ked som na nom chcel aby mi predpisal tie pilulky na polroka, odmietol. Vraj chce najskor vidiet vysledky krvnej skusky a rozbor mocu. Ked nemam rodinneho lekara, on ma vezme aj ked neprijma novych pacientov. Very good! Dnes v Canade najst rodinneho lekara je velmi tazke, tak som to privital. Vcera, po 12 hodinovej hladovke som sa po treningu v klinike zastavil a dal krv na rozne testy. Potom ma cakal este nakup potravin. Dievcata medzicasom odisli na plavaren a tak som musel sam vybalovat ten velky nakup. No problem! Len co sme nieco zjedli, ja som sa s Evou vybral pred nas barak a usilovne uz asi po tretikrat som zhrabaval listie a hromadil na nasej ulici. Bola uz toho poriadna kopa. Nas prezident korporacie nam poslal kratky list, ze kontrakt s podnikom co nam cistil ulice, kosili travu atd.. skoncil minuly tyzden. Prusvih, lebo finalne opadavanie listia zo stromov sa prave zacalo tym tyzdnom. Ako som tomu porozumel, je na nas listie upratat. Tak hned vcera poobede som sa do toho pustil! Eva zatial zametala garaz a driveway. Ja som naplnil asi 5 velkych papierovych vriec. Cela ta robota vzala aspon dve hodiny.
Dnes bol trochu iny program! Este vcera vecer mi zavolal Franta, ze nepride na trening, lebo musi ist synovi ukoncit pokrytie strechy. Vedel som, ze Peter tiez dnes nepride na trening, tak som sa nakoniec rozhodol, ze nepojdem ani ja. Ked z nijakeho ineho dovodu, tak zo solidarity. Ale nie len preto! Rano, ked som sa zviechal z postele citil som kazde svalove vlakno v celom tele. Dobre padne nechat telu trochu oddychu!!! Rano som sa vybral do jedneho laboratoria na X-ray, rentgen mojho krku. Trochu ma zarazila cakaren, naplnena desiatkami ludi cakajuci nie len na X-ray, ale aj na blood test a ultra zvukove vysetrenia atd. Len co som bol hotovy, vybral som sa do jedeneho podniku kde som niekedy davno kupil zimne pneumatiky a nechal som si ich prezut. Od vtedy u nich si ich nechavam vzdy nahodit pred zimou. Tentokrat som tam skocil si urobit appointment doredu. Ked som videl to preplnene parkoviste, nemohol urobit nic mudrejsieho. Dostal som appointment na buduci tyzden v utorok poobedie. Mam priniest auto a nechat na parkingu, vyzdvihnut si ho budem moct okolo siestej vecer. To je trochu tvrde, cakat 4 hodiny. Budem musiet niekoho poziadat aby ma zviezol domov. Nazad poziadam Pierrettu, aby ma tam vyhodila, ked sa ona bude vracat domov.
Moj den ale neskoncil len s tymto appointmentom. Pred nejakym rokom provincna vlada sa rozhodla ze za kazdu kupu nejakeho alkoholu alebo piva musime zaplatit poplatok za flasky. Tie je mozne vratit a zinkasovat ten poplatok v predajniach piva. Kedze som mal preplnenu krabicu s flaskami rozhodol som sa ich vziat a spenazit. Dostal som len 5 dollarov a nejake drobne. Aj to je lepsie ako nic, alebo ako zvykla hovorit Klara “lepsie ako drotom do oka”. Zatavil som sa v predjani alkoholov a vin – LCBO a dokupil som si flasu brandy, Canadian whisky a tiez Jack Daniels bourbon whisky. Nejak som si posledne mesiace oblubil popijat tento bozsky napoj. Nedotkol som sa ho az po skonceni dalsej sichty, upratavania backyardu, kde bolo velmi vela listia. Vzalo mi to dalsie dve hodiny listie zhrabat a potom naplnit do papierovych vriec. Celkom ma to vycerpalo a tak po robote bol zasluzeny drink Jack Daniels. Potom ma cakala dalsia sichta, napisat tento prispevok na moj blog.

Pred dvoma tyzdnami ked som mal u nas Janka tak po navsteve kina sme sa zastavili v jeho rezidencii na obed a malu prechadzku okolim.

Musim sa ospravedlnit, ze nemam nejaky velky vyber fotografickej dokumentacie za posledny tyzden. Urcite ale mam dost zaberov z pestrofarebnej jesene v nasom susedstve urobene viacmenej s Evou pri dennych prechadzkach, alebo mnou. Prilozim, co lepsie mam! Mozem to nazvat “chodniky nasim susedstvom” alebo "na ceste na plavaren".
Minuly tyzden som Evu vzal do kina AMC 24. To urobim aj zajtra ked Janka aj Evu vezmem na najnovsi "High school 3 muzikal".
Blizi sa nezavratne zima. My mozeme ocakavat na najblizsie dni dazd ale mozno aj sneh. Trochu priskoro!
Naznakom prichadzajucej zimnej sezony je uz poravidelny nocny mraz a rano srien!
Pozdravujem a prajem prijemnu jesen.

Milan