Wednesday, August 27, 2008

Obava z Obamu

Takto pred tyzdnom som sa u Frantu zucastnil na "muzskom" party. Prvykrat som mal moznost sa pozriet na ich dom a ich "art". Pacilo sa mi vela veci, tu je len mala ukazka.
Ottawa 08 26 08 – utorok
Ako v kazdy utorok nieco pred desiatou prichadza k Marianke nasa stara “caregiver” Pierretta. Ja som stihol sa vratit z fitka este pred jej prichodom. Ako uz dlhsie v poslednom case, trenoval som len s Frantom. Vyborny trening, vela sme nehovorili len kde tu prehodili par slov na posledne sportove, alebo politicke udalosti. Nuz a v poslednom case bolo a este stale je bohatstvo takychto a podobnych udalosti. Olympiada ktora ma viacmenej zamestnavala plne dva tyzdne. Vcera zacal zas kongres demokratickej strany v USA v meste Denver a v New Yorku USA Open v tenise. To znamena dalsie dni stravene ako “couch potatoes”, cumakovanim na magicku obrazovku televizie. Nie velmi zdrava aktivita! Este ze denne mimo nedele tie fyzicke neaktivity pred obrazovkou TV ciastocne kompenzujem pravidelnym treningom sestkarat tyzdenne po hodine a nieco. Mal by som trenovat dlhsie a uz aj trochu tazsie. Vysledok dvoch ci troch mesiacov takychto pravidelnych treningov nesie pre nas oboch pozitivne vysledky. Na nas vek sa snazime udrzovat pomerne vysoku intenzitu, ktora nam dovoli za 50 minut urobit niekde medzi 40 az 45 setov, vsetky v supersetoch alebo trisetoch. Zataz je vsak primerana k nasmu veku, neprehaname, aby sme nahodou nedostali “malu prihodu” ci “stroke”, pripadne infarkt. Peter cez leto dava prednost tenisu v tom case a do fitka pride az po nas na polhodinu, kde urobi par setov na nohy, ramena a potom do sprchy. Mame trochu rozdielne “priority”.

Franta s Vlastou maju nie len esteticky a vkusne zariadeny dom ale aj ich backyard.
Este predtym ako som sa vratil z fitka, Marcela dala dohromady list, co potrebujeme dokupit do polopraznej ladnicky. Nie dlho potom sme vyrazili von. Najskor do “Lacomca”, specialnej predajne na rozne europsko – rusko – polske speciality. Ta predajna je trochu daleko zo Stittsvillu, ale stalo zato tam skocit a doplnit maskrty ako je tlacenka na madarsky sposob, cigansku slaninu, udene jazyky, viedenske parky, zavarane huby, opecenu cervenu paprika a ine dobroty. Na caste nazad sme sa zastavili v predajni “Mark’s Work Wearhouse”, kde som si kupil dalsie kratke nohavice, rovnakeho stylu ako mam doma uz dvoje, tentokrat v inej farbe. Kedze sa blizi koniec letnej sezony kratkych nohavic, boli na zlave. Z 34 dollarov na 19! “Good deal”. Este nas cakalo skocit do LCBO, predajne alkoholu, kde Marcela chcela kupit nejaku Canadsku whisky, aby priniesla svagrovi v Kosiciach. Zastavili sme sa v predajni “Bulk Barn” kde som dokupil rozne koreniny a konecne vo “Farm Boy” regularny nakup potravin. Ani som sa nenazdal a tri stovky boli fuc. Mimochodom, po dlhom case som kupil zajaca na ziadost Marcely, ktora sa ponukla, ze ho urobi na smotane. No, no, ja ho budem robit podla mojho “francuzkeho” receptu. Vydaril sa a bola to pochutka!
Zatial co Franta dokoncoval dobroty na BBQ, my sme si pochutnavali na jednohubkach, vine, pive v dobrej a zaujmavej debate od politiky po homosexualitu.
Ked som pri vareni, potravinach a specialitach, musim sa vratit do nedavnej minulosti. Minuleho tyzdna stredy, kde som sa zucastnil u Frantu na “muzskom” party, ktore pripravil pre svojich kamaratov. Nez sa rozpisem dalej, musim konstatovat, ze moje kucharske umenie sa neda ani len prirovnat k Frantovi. Ten pripravil hostinu, ze som aj ja cumel, ako si dal zalezat na vybere vseliakych specialit od jednohubiek, cez velky vyber mesa pripravovaneho na BBQ a priloh. Zbehlo sa u neho okolo 10 ludi. Ja som z nich poznal len Frantu a jeho brata. Vsetci ostatni boli jeho kamarati z Ottawy. Par ceskych bratov a ostatok slovaci! Nepoznal som z nich nikoho. Ja som bol druhy najstarsi z celej skupiny. Vyber jedal a "drinkov" bol bohaty a velmi chutny. Nikto sa neokunal z dobrot ponuknut.
Musim tiez spomenut, ze Franta s manzelkou Vlastou maju velmi pekne zariadeny dom. Vacsinu veci bolo ukoncene Frantom. Vkusny vyber doplnkov a vyborny vyber umenia. V chodbe a obyvacke dominuju dva velke panely nieco ako malovane koberce od slovenskej maliarky a pacilo sa mi aj niekolko vodoviek. Mali sme bohatu debatu na rozne temy.Vsetci sme sa zhodli, ze keby sme boli v USA, urcite by sme nevolili za Obamu Hussein Baraka. Podla vyjadreni, mnoho z nas ho prirovnava k nasmu Canadskemu “prima ministrovi” P.E.Trudeau, v mladosti simpatak z nacizmom, potom komunizmom, Castrovov totalitou a v Canade skoncil ako liberal vyznavajuci socializmus stihajuc zbastardit Canadu. Obamova manzelka Mrs. M. Obama je ako Angela Davis zo 60-tich rokov militantna revolucionarka. Predstava, ze by Obama sa mal stat prezidentom, vela ludom nahana vazny starch a obavu z Obamu.
Nasa najnovsia hracka, prirastok do "family room" z nej ma najvacsi uzitok Marianka. HD TV nam umoznila sledovat poslednych par dni OH na sirokouhlej HD obrazovke. Parada!
Niektory den koncom minuleho tyzdna som sa vybral do obchodu “Best Buy”, pozriet sa na ploche, tenke, sirokouhle high definition televizie. Uz predtym, ked som bol na nejakom nakupe v Costcu som stravil nejaky cas okukavanim teliek. V obchode “Best Buy” po dobrej polhodine a debatach s erudovanym predavacom som sa nakoniec rozhodol a na mieste som kupil televizny prijmac rozmeru 42 inchov, specialnu krabicu pre kablovu televiziu Rogers, pre High Definition (HD) TV. Nemali telku momentalne na sklade, ale na druhy den mi ju priniesli z distribucneho centra. Dlho som nevahal a co som mohol to som dal dohromady. Poziadal som ale Petra a pridal sa aj Franta a snazili sme sa napojit na kablovu HD. To samozrejme vyzadovalo sa registrovat u Rogers. Konecne, po case sme boli schopni prijmat jedno aj druhe a ja som bol uveliceny s perfeknostou, ostrostou farieb tejto novej hracky. Zaverecny ceremonial a predtym mnoho prenosov z OH som uz pozeral na HD televizii. Obrovsky to rozdiel v porovnani k starsej telke, ktoru som premiestnil do spalne. Dialkove ovladanie este nemam spravne upravene. Potrebovalo by to nejakeho specialistu, lebo ani dvaja inzinieri Peter a Franta nedokazali to urobit.

Povodnu telku z "family rom" som premiestnil do nasej spalne.
Este v piatok vecer som zavolal mojmu bratrancovi Jankovi, ci bude volny na vikend, ze by som prenho skocil a zasli by sme spolu do kina, potom k nam, povecerali, prenocoval a na druhy den by sme hadam znovu skocili do kina a nazad do jeho byvania. Citil sa fajn a bol fakticky poteseny, ze som mu zavolal a ho pozval. Ako sme sa dohovorili, v sobotu rano po treningu som za nim skocil, vzal rovno do kina a potom k nam. Vybral som najnovsi premierovy film s nazvom “Dead Race”. Moj bratranec v polovicke filmu mi posepkal, ze sa mu to nepaci a pocka na mna vonku, ked film skonci. OK. Neprotestoval som. Na obed som ho ponukol s vyprazanym kurcacim prskom, zjedol a nic nepovedal. Vecer som na BBQ pripravil jahnacie kotlety a konecne z neho vyslo, ze ani jedno ani druhe mu viac nechuti, vraj nic ineho mimo bravcoveho. Trochu sme sa dostali do konfliktu a ja som mu navrhol, ze bude mudre, ked este chce ku mne prist, aby mi poslal jedalnicek, co si bude priat jest. Na druhy den v nedelu som mu naznacil, ze ho neberiem do kina, ked je tak rozladeny z mojho vyberu filmov, ale ze ho aj Marcelou vezmem do casina. Zaziarili mu jeho male ocka z radosti, ze moze gamblovat. Ja som sa zastavil v banke a vybral som stovku aby som aj ja mal nejaku svandu. Marcela sa rozhodla tiez utratit nejaky peniaz. Mali sme svandu, vsetci sme odisli z casina bez toho aby sme nieco vyhrali, naopak prehrali sme vsetko, co sme nato chceli obetovat. Janko sa trhol a pozval nas oboch do ich jedalne.
Cina sa skutocne utrhla a pripravili velkolepe OH. Vsetka cest! Pochybujem, ze ich v ich velkoleposti moze niekto predbehnut.
Vecer v nedelu sme stravili pozeranim zaverecneho ceremonialu z OH. Velkolepa podivana, podobne ako otvaraci ceremonial. Len koniec ma nesmierne rozculil, ked doslo k odovzdavaniu olympskej vlajky Londynskemu primatorovi. Ten idiot, ked tak musim povedat, prisiel na scenu ako prvotriedny gadzo, buran z rozopnutym kabatom, vypucenym bruchom, zastrcenymi rukami vo vreckach. Hnaba na hanbu! Anglican a tak netaktny a esteticky nevediaci co sa patri a co nie. Ked som prisiel rano do fitka to bola prva vec co sme spolu prehovorili s Frantom, ze aky je to blb a aku nepeknu reputaciu urobil sebe a Anglicku. Hanba!

OK, je dost neskoro. Cas zabalit pisanie a pozriet sa na telku, co sa deje vo svete. Dievcata isli spat a ja este chvilu posedim pred TV. Prispevok ukoncim zajtra a dam na BLOG.

Good night!

Milan

Wednesday, August 20, 2008

Studio renovovane!

Vzalo skoro jeden mesiac renovacnych prac pokial sme sa dopracovali k poslednemu aktu - malovaniu!
Ottawa 08 18 08 - utorok
Mam taky dojem, ze ma v poslednom case popadla nejaka mne nezvycajna mania zacat vylepsovat barak a co je v nom. Uz dlhsie som sa zacal zaoberat s myslienkou, ze nestaci v baraku len byvat, uzivat ho a nechat ho pomaly chatrat, ze je potrebne aj nieco v nom vylepsovat, zveladovat a upravovat. Nikdy som vsak nenasiel dost odvahy sa rozhodnut zacat s nejakou vaznejsou renovaciou. Prvym pokusom o vylepsenie prostredia bolo, ked som pred par rokmi nechal strhnut terasu, ktora bola nie v najlepsom sejpe a dal som postavit novu v trochu vacsom rozmere. V rovnakom case som nechal vymenit a instalovat normalne vonkajsie dvere na dost zanedbanej letnej izbe. Predtym tam boli co sa tu vola ”storm door”. Z letnej izby som chcel mat nieco ako celorocne pouzivatelne studio, ked si zmyslim trochu malovat, alebo socharcit. Kedze okna boli “letne”, tenke, vypomohol som si minule roky tym, ze som natiahol vo vnutri blany silneho celafanu, ktory mi dal druhu izolaciu. Na jar som to vzdy strhol.

Frantovi vyschlo hrdlo od toho malovania, dobre mu padol studeny drink "Bloody Mary"!
To pracovalo posledne tri roky, ale nebolo to riesenie do buducnosti. Okna bolo treba vymenit za plastove, dvojite skla, vyhovujuce nasmu zimnemu pocasiu. Ked som sa rozhodol pre vymenu okien, bolo by nerozumne ponechat staru zanedbanu letnu izbu aka bola. Bolo potrebne aj ju zrenovovat na obyvatelne studio. Pred par rokmi, ked som si nechal urobit odhad od par spolocnosti, kolko by ma ta vymena okien stala, tak som sa zhrozil, ked mi davali odhady do vysky az 5-6 tisic dollarov za dve okna. To ma odradilo a radsej som kazdu jesen ich zakryval celofanom za 24 dollarov. Vedel som ale, ze pride cas, ked to budem musiet urobit. Ten cas prisiel toto leto, vdaka mojmu treningovemu partnerovi, ktory sa ponukol, ze mi to studio zrenovuje a vymeni tie okna za priatelnu a priatelsku cenu. Franta je na penzii tak ako ja. On si zvolil ako konicka robit renovacne prace, ze ma z toho zabavu, radost a zaroven nejaky ten peniaz. Ma plne vybavenie nastrojov na renovacne prace, zrucnost a pracovnu disciplinu

Marcela si kupila nove dzinsy, tak sa trochu predvadzala Vlaste odpocivajuc na terase.
V poslednych mojich prispevkoch som myslim parkrat spomenul ako pokracuju prace na studiu a dokumentoval som a j mnohymi fotografiami. Mozem povedat ze praca na studiu uz pred nejakymi desiatimi dnami skoncila Okna vymenene, kachlicky instalovane, vertikalne zaluzie vyhodene a instalovane horizontalne. Cast kuchyne a cele studio vymalovane. Je tu radost sediet, celit paradnemu pohladu do golfoveho ihriska a zobkat do klavesnice pocitacu. Neostalo len pritom a urobil som este niekolko vylepseni. Jedno z prvych bolo, ze zo Zuzkou sme kupili specialny “outdoor” obrus na stol na terase a ona objednala hrubsie sklo s vyvrtanou dierou uprostried aby som mohol mat stolovy parazol. So Zuzkou som bol kupit do kuchyne aj mycku nadobia a vyhodil som staru, ktoru odniesli ti co priniesli novu. Ked som uz bol v rozbehu mensich uprav, tak som vyhodil z kuchyne nad sporakom odsavac a vymenil za vzhladnejsi novy, Franta mi to instaloval a nebol to maly job. Tym ale mensie zmeny neskoncili.

Aby bola vytvorena navaznost, pouzili sme tu istu farbu aj na cast kuchyne, natreli sme okna a dvere bielou farbou a nastahovali sme haraburdie nazad. Studio je pripravene k uzivaniu.
Co skoncilo, je hadam moja lenivost pisat! Nebola to vsak iba lenivost, ze som si urobil v pisani mojich pravidelnych prispevkov prestavku, letnu dovolenku, ale aj skutocnost, ze som bol dost zaneprazdneny. Vela casu mi brala pomoc Frantovi s renovaciou, ale tiez bezna starostlivost o nase zaludky, nakupy, varenie a ine prace okolo domacnosti. Ospravedlnujem sa za moj vypadok v korespodencii. Hadam sa po OH vylepsim a budem nadalej informovat, co sa deje v nasom zivote.

Hrdy "majster" a jeho zakaznik. Cas na oldomas! Pochutil "Kremlinsky colonel".
Nemam dost volneho casu ani dnes. Nestihol som sa ani pozriet do novin a radsej som ich vyhodil, lebo ked vecer sa chcem trochu pozriet na OH, cas nebudem mat. Este vcera som sa dohovoril s Frantom zacat nas ranny trening o 7:30 aby som mohol prist domov pred deviatou hodinou. Dnes v den Marcelinych narodenin prisla pre nu Lida aj s Ladom a vzali ju na vylet na ich chatu a do okolia. Ma tam este ist nejaka ina dvojica, ktoru by mala Marcela poznat z "babinca", kde sa skupina ceskych a slovenskych zien stretava na kavicku kazdy tyzden.v shopping centre. Poradil som jej urobit nieco na zjedenie, aby nesla na prazdno. Tak rano vyprazila kurcacie prsia, vzala nejake zemle a trochu cervenej papriky a paradajky. Inac sa vcera Marcela utrhla a upiekla ovocnu tortu. Chce ich pozvat po navrate na kavu a zakusok. Vedel som, ze sa budu vzpierat k voli psovi, ktory caka doma na vyvencenie.

To je koniec renovacnym pracam pre toto leto. Dalsie budu nasledovat na buduce!
Pierretta minule spomenula, ze bude moct prist dnes az okolo desiatej. Tak aby niekto bol s Mariankou ked Marcela odide, poponahlal som sa z fitka domov. Pierretta prisla dokonca este pred 9:30. Ja som do jedenastej pozeral OH a potom som sa vybral do "Best Buy". Chodil som okolo tych plochych TV aspon hodinu a pol. Vypraval som z erudovanym predavacom a nechal som si vysvetlit rozdiel medzi Plasma TV a LCD a roznymi znackami. Nakoniec som urobil rozhodnutie, kupil som Rogers “High Definition box”, nejaky kabel, telku LCD 42 inchov velkost obrazovky. Nemali ju k dispozicii, ale v distribucnom centre mali este jednu, tak som bol celkom “lucky”! Prinesu mi ju vo stvrtok a dufam, ze budem moct zaverecny ceremonial sledovat uz na high definition televizii. Stalo to trochu viac ako som planoval utratit ale nevadi, zijem len raz a do smrti mi nie vela ostava, tak aspon v niecom si doprajem, ked uz sa zacinam zriekat aj poslednej radosti - vina. Vcera som mal nealkoholicky vecer, pokusim sa aj dnes! Zajtra vecer idem na "chlapske party" u Frantu. Jeho Vlasta je v USA, tak sa rozhodol urobit pansku jazdu. Ma byt pekny, slnecny den, budeme posedavat na backyarde. Popijat asi nebudem, lebo musim riadit auto domov a tak ostanem pri caji, vode alebo jednom pive. To som pekne dopadol!

Ostava sa mi akurat rozhodnut ohladom vysavaca a objednat zo “Searsu” sluzbu na vycistenie kobercov. Potom este malovat z vonku tie okna, ci spravnejsie okolo okien, co boli vsadene a opravit a natriet ostatne okna na zimu. Naviac, musim vyrezat niekolko konarov z tych stromov pred terasou. Tak sa rozrastli, ze clovek sa musi zohnut aby popod presiel. Mozno to necham az do jesen, ked odpadne listie.

Marcela v den jej narodenin bola pozvana na vylet na chatu Ladu a Lidii, kde sa paradne vykupali aj v jazere Mississippy
V nedelu som skocil do Costca, ucel bol kupit koncentrovany sirup na dalsiu varku vina. Co som urobil. Kupil som este par drobnosti a hlavne som obzeral tie ploche TV. Aj ked maju slusny vyber k predajni Best Buy sa to neda porovnat. Ceny su rovnake. Hned este v nedelu sme vino zalozili na prvu fermentaciu. Biele z pred tyzdna sme preliali do demizonov na druhu fermentaciu. Burcak bol vyborny, upil som len trosku, bol velmi sladky.

Na zaciatok po dlhej prestavke by hadam tychto par odstavcov malo stacit. Zelam kazdemu prijemny ostatok leta!

Pozdravuje Milan