Tuesday, May 27, 2008

Koniec maja, kde je teplo a leto?

V sobotu sa umudrilo pocasie, trochu sa oteplilo, dobre pocasie vecerat na terase. Pozval som oboch treningovych partnerov Petra a Frantu a ich polovicky Zuzku a Vlastu. Mali sme perfektny vecer az na tie hordy komarov!
Ottawa 05 26 08 – nedela
Jeden z dovodov preco tak skoro rano vstavam je, aby som stihol este pred odchodom do fitka prelistovat, pripadne precitat kde tu nejaky zaujmavy clanok, aspon z jednych novin. Obycajne je to “Ottawa Sun”, ktore mam v dverach uz okolo piatej. Tie druhe, ‘Ottawa Citizen’, ktore su daleko obsaznejsie, obycajne prichadzaju neskorsie a nestacim ich ani otvorit. Odlozim ich na neskorsi cas, ked sa vratim z fitka. Aj ked v poslednom case zaciname trening o osmej hodine, snazim sa byt oholeny, umyty a obleceny okolo siedmej. To je cas, ked este pred odchodom do fitka zidem dole a skontrolujem prislu elektronicku postu. Teraz, ked si mozem otvorit internet kdekolvek v baraku, cez tyzden nechavam pocitac na stole v jedalni. My traja jedavame obycajne v kuchyni. To mi dovoluje otvorit pocitac ako prvu vec rano, ked varim vodu na caj a kavu bez toho, aby som musel ist dole do pracovne. Posledne tri dni som mal oba pocitace dole. Dovod spomeniem neskorsie. Ked som dnes rano otvoril laptop a isiel na internet cez MSN messengera obdrzal som odkaz z Blavy od Boby, ze ma urobene obe rezervacie o ktore som ju poprosil davnejsie. Pre pani Evu, ktora ma prist k Marianke a tiez pre Marcelu, ktora sa bude vracat nazad na Slovensko a do Kosic. Vymena sa udeje zaciatkom druheho tyzdna v septembri.
V piatok vecer prisiel ku mne Peter pokracovat s pracou na novom laptop pocitaci. Dostal sa do "kratkych" a na pomoc z ich obchodu pozval k nam "domaceho experta" Nicka, syn ceskych rodicov z Pakenhamu.
Ako dobre, ze odpadla povinost vo Viedni vybavovat viza. Konecne Canada dala aj Slovensku bezvizovy styk. Zial ten je len na tri mesiace, ked niekto chce ostat dlhsie musi poziadat o predlzenie, ako sme to robili doteraz. Aj ked k navsteve pani Eva nebude potrebovat pozvanie, aj tak jej ho poslem, aby ho mala ked bude prechadzat cez pasove oddelenie v Montreali. Ulahci jej prechod, ked by ju nahodou spovedali, kde ide a kde sa bude zdrzovat. Pozvanie jej vypisem na polroka, je celkom mozne, ze do pasu jej daju viza na toho polroka pri prechode. To mi da viac casu podat ziadost o predlzenie viz. Konecne, jej letenka nazad je rezervovana niekedy na marec 2009, tak budem musiet, ci chcem alebo nie, to pozvanie dat do toho casu. V kazdom pripade chcem, aby tu prisla a ostala aspon jeden rok. Letenku, ktoru bude mat je na obdobie jedneho roku. Najskor prisli Franta s Vlastou a o polhodinu Zuzka s Petrom. Ten si zvolil pohodlne kreslo v pozadi za nami. Aby sme sa vsetci zmestili, musel som vybrat extra maly stol a dve stolicky.
Ked si dobre spominam, my sme uz s Petrom a Frantom ukoncili jeden cely mesiac 5 az 6 treningov tyzdenne. Dnes sme nacali piaty tyzden vsetci traja. Zda sa, ze Peter bude ten, ktory da obcas prednost tenisu, ako to bolo aj minuly tyzden. Dnes prisiel len preto, ze prsalo a tennis sa nekonal. My s Frantom sme zatial odhodlani trenovat 6 x v tyzdni. Z tych 4 tyzdnov sa nam to podarilo dvakrat. Tie dalsie dva len 5 x. Ale ani takyto vysledok nie je zly! Podla doporucenia z tej knihy “Younger Next Year” by sme mali ako “starci” v pokrocilejsom veku trenovat podla formuly 4 krat dlhy cardio trening aspon jednu hodinu pri 60 az 70 % maximalnej tepovej frekvencie. Dvakrat tyzdenne posilovanie, “weight training”. Zatial sa zdrahame opustit posilovanie, to nam nejak viac mentalne vyhovuje ako cardio trening. Co robime je, ze denne sme skratili posilovanie na 35 az 40 minut a kazdy den robime cardio najmenej 20 minut. Peter aj Franta este casto chodia na bicykel, ja zatial nie, ale ani nebol vhodny cas. Vysledok sa zacina pomaly ukazovat, sme v lepsej kondicii ako sme boli pred mesiacom. Franta pribral na svalovej hmote nejake dve kila. On si to moze dovolit, je dlhy ako tyzden pred prvym! Ja som na druhej strane nestratil na hmotnosti ani deko. A mam z coho! Na bruchu a okolo pasu je dost z coho stracat. Dufam, ze sa to zacne aj tam vysledok treningov ukazovat. Zatial, co sa navsteva zabavala ja som bol v robote, obracal som cerstve klobasky, ktore posluzili ako prvy chod.
Pred par dnami v novinach som objavil pamphlet, niekolko desiatok stran na ktorych casopis “PREVENTION” ponuka najnovsiu ich publikaciu zalozenu na sucastnych vyskumoch a vede s nazvom: “Flat Belly Diet”. Aj ked publikacia je viacmenej zamerana na zeny, myslim ze nezaskodi si ju precitat. Zvlast, ked na jeden mesiac ju dostanes bez povinosti kupit. Ked sa Ti znepaci, mozes bez akychkolvek nasledkov knihu vratit alebo si ju ponechat za urcitu cenu. Myslim, ze si ju objednam, ked pre nic ine, tak aby som sa trochu este vzdelal. Ked som spravne porozumel z toho pamphletu doporucuju jest s kazdym jedlom urcite mnozstvo nenasytenych tukov – “monunsaturated fatty acid” alebo v skratke MUFA. Uvidime.
Nemajte obavu, ze to budu len klobasky! V trube sa dusia hovadzie rebra, to bude hlavny chod s greckym feta salatom a mnoho viac!
05 27 08 – utorok
Vcera vecer som sa zdrzal a s vecerou som nemal ziadne vino, iba caj. Predtym, ako som isiel do postele, dal som si na dobre spanie trochu whisky na lade s vodou. Nemal som to robit a bol by som si usetril pokojnu noc. Po tom drinku ma zacala “palit zaha”, velmi neprijemne a musel som cez noc niekolkokrat zut TUMS. Nievelmi to pomohlo. Teraz rano po niekolkych glgoch kavy so smotanou tie bolesti znovu prisli. Vypil som velky pohar mlieka, to vzdy pomoze.

Je rano nieco po piatej hodine. Na podiv, oboje novin uz boli pred dverami. Asi zanecham pisanie a pojdem si citat. Prispevok na Blog mozem ukoncit aj neskorsie, ked sa vratim z fitka. Zchladilo sa! Fuka silny vietor. Asi odlozim kratke nohavice a vezmem si normalne dlhe. Ma byt cez den len +15 stupnov. To je znesitelne, co ale chudaci trochu viac na severe Ontaria, kde v noci mali -6 stupnov a vydatne snezenie. Tu hovorime o konci maja a dlhej silnej zime 2007-08. Kde “do marisky” je to oteplovanie globu? Myslim, len v chorej hlave All Gora a jemu podobnych sfanatizovanych “nuts” noveho nabozenstva “eco-theologie”, ci ake to vzyvaju “bozstvo”!
Hej, nieco sa vam nepaci? Aha, vidim nejake prazdne pohare, tak co si date? Cervene alebo biele?
Koncom minuleho tyzdna, jeden vecer prisiel Peter, pokracovat v usporiadani mojho noveho pocitaca, napojenim sa na tlaciaren a moznostou otvorit moj desktop pocitac. Trufal si na vela. Po case musel zavolat do obchodu pre ich “domaceho” experta Nicka. Ten sa po telefonickych neuspesnych instrukciach rozhodol prist a osobne veci dat do poriadku. Viacmenej vsetko je urobene!
Marianka dostala zasterku aby nahodou si nezaspinila peknu koselu. Chutilo jej ako kazdemu!
Na sobotu vecer som k nam pozval oboch mojich treningovych partnerov aj s manzelkami na posedenie na terase a veceru robenu prevazne na BBQ. Bolo celkom prijemne pocasie, ktore nam dovolilo sediet vonku a ked sa ochladilo skoncili sme v obyvacke. Boy, tie komare nam dali zabrat. Mal som tolko pripraveneho jedla, ze na druhy den v nedelu som na veceru este raz pozval oboch chlapov, aby sme dojedli co bolo pripravene. Oba posedenia sa vydarili. Tym zacala nasa BBQ letna sezona, len aby to leto uz prislo. Ved este dodnes musim v baraku prikurovat aby sa dalo v pohodli existovat. To je koniec maja!!!!
Prajem vam trochu teplejsi koniec jarnych dni a zaciatok leta. Skoro pride aj k nam?

Pozdravujem a prajem vsetko najlepsie!

Milan

Saturday, May 17, 2008

Tulip Festival & Victoria weekend

Posledne som prilozil tri zabery z konca nasej ulice Oakmont Court. Podarilo sa mi fotky spojit v jeden zaber, "stich" dohromady! Tu je vysledok! Ten prostredny bungalow je nas.
Ottawa 05 17 08 – sobota
Obycajne, ked sa pustam pisat moj list – prispevok na blog, otvorim si vzdy posledny a dokladne precitam. To aby som sa nahodou neopakoval, alebo este horsie - nekompromitoval. Urobil som tak aj teraz, ako sedim pred pocitacom a cistou bielou strankou Microsoft Word. Pocitil som tak trochu zavist sam zo seba, ze som s lahkostou pred tyzdnom dal dohromady dve plne strany textu. Nemam len pred sebou prazdnu bielu stranku pocitaca ale aj “blank”, vybielenu prazdnu hlavu o com pisat. Nielen, ze som si precital posledny prispevok, ale este predtym som sa vypravil na “Sent Items”, poslane e-maily, aby som si obcerstvil pamat, co sa udialo za poslednych sedem dni, tyzden od uvrejnenia mojho posledneho pripevku. Vedel som, ze budem tazko sklamany, lebo som si uvedomil, ze som len vcera vsetko, co bolo poslane a co bolo zrusene “Deleted Items”, som s nenavratnostou vymazal. Som v prusvihu, mam problem si spomenut, co vsetko sa za ten tyzden udialo, aby som prisiel aspon s nejakou novsou informaciou. Zda sa, ze sa zacina plne prejavovat aj u mna “starecka skleroza” na ktoru si tak stazuje moj bratranec Janko. Unho je to viac ospravedlnitelne, ved taha na 85 rok, ja som len nieco po sedemdesatke. Co bude, ked budem po osemdesiatke “Allah willing”, ako hovoria moslimi, ked sa toho dozijem?

Kazdy rok v maji prebieha v Ottawe tzv. "Tulip Festival" a na roznych miestach a parkoch su vysadene tisice tulipanov, dar Holandskej kralovny za utulok v Canade pocas II. Svetovej vojny.
Ked spominam minuly prispevok, ktory som si tak dokladne pred uverejnenim precital, zial, neudrela mi do oci jedna hrubka, ktoru som v prispevku urobil. Pred par dnami, na zaciatku tohoto tyzdna, mi telefonicky zavolal maj brat Jozef a mali sme dlhy rodinny, priatelsky rozhovor o vsetkom moznom. Mimo ineho ma pochvalil, ze sa oproti davnym rokom moja pisomna gramatika nie len nezhorsila po 38 rokoch zivota v Canade, ale naopak,vyrazne zlepsila s vynimkou posledneho blogu, kde som vraj strelil jednu hrubku. Bingo, mohlo sa stat! Prisiel som na chybu a uz pred par minutami som ju nasiel a opravil! Vdaka bratku za upozornenie! Moje ospravedlnenie vsetkym! Sorry!

Vlasta, manzelka mojho treningoveho partnera Frantu, bola taka laskava a vzala Marcelu jeden den pozriet sa na tie mnozstva vysadenych tulipanov. Usetrila mne tam ist s Marcelou! Vdaka.

Keby zil moj otec, bol by asi velmi hrdy na mna, ako som sa zlepsil v slovenskej gramatike, ze v dlhom texte som urobil iba jednu hrubku. Otec bol ucitel a velky slovencinar, dokonca napisal aj nejaku prirucku slovenskeho pravopisu volakedy davno. Chudak, ako musel trpiet, ked po odchode do emigracie, casto som mu pisal listy, ktore sa hemzili chybami. On si vzdy dal tu namahu, listy opravil a poslal mi nazad aj s vysvetlivkami, preco sa to ma pisat, ako vyzaduje slovenska gramatika. Bol som trapas, ze sa nic nenalepilo na mna z mojho otca v tejto discipline. Ked som maturoval na Lesnickej skole v Banskej Stiavnici, vtedajsi profesor slovenciny si ma zavolal na stranu a povedal mi: “Jablonsky, davam Ti stvorku len preto, ze mas take krasne slovenske priezvisko, inac by si prepadol!” Aj ked som sa zlepsil v gramatike, urcite nie v slohu. Bolo mi naznacene, za niektore moje vety zneju ako zly preklad anglictiny. Stava sa, ze skladba vety je zalozena na skladbe anglickej vety. Moze byt! Obcas, ked sa mi zda, ze slozenie vety nezneje slovensky, tak ju vseliako krutim dokola, az ked si myslim, ze je to OK. Aj tak je vraj citit tie roky zijuc v krajine s pracovnym jazykom anglickym. Dufam aj to sa zmeni, lebo uz nehovorim anglicky tak intenzivne ako predtym, ked som v tom jazyku pracoval. Marcela bola uvelicena z toho mnozstva tulipanov a pestrofarebnosti!
Dost o zahanbujucej minulosti a radsej par slov z poslednych udalosti. Vyznamnejsia udalost bola moj skoro celodenny pobyt v pondelok v nemocnici. Ako som uz ohlasoval v jednom z poslednych mojich prispevkov, ze sa musim podrobit “exercise stress scannu” isiel som v pondelok do nemocnice ho absolvovat! Trvalo to niekolko mesiacov, ked konecne som sa na ten test dostal. To som mohol byt davno pod drnom 6 feetov hlboko, ked by som mal vaznu srdcovu epizodu. Ziadost o ten test bola poslana do nemocnice este v decembri minuleho roku. Ked som sa nevedel dockat telefonatu z nemocnice, tak som im ja zavolal a bolo mi povedane, ze ma nemaju v pocitaci na cakacej listine. Nasledovali telefonaty do Appletree Cliniky a znovu cakanie. Az ked som sa pred dvoma tyzdnami utrhol a siel som do nemocnice vsetko vyjednat. Stalo sa a do tyzdna som mal appointment.
Druha polovicka maja bol tiez cas zacat sadit kvety v predu pred barakom ale hlavne na backyarde a nasej terase. O to sa zasluzila Marcela, ja som len kvety nakupil a doniesol!
Vsetky procedury boli velmi kratke az na ten scan, robeny dvakrat a samotny stress test. Tie tri procedury trvali kazda okolo 15 minut. Vacsinu casu som presedel v cakarni cakajuc na dalsiu akciu. Fakticky od rana siedmej do poobedia druhej hodiny. Napichali do mna hromadu isotopov. Pri stress teste bol pritomny srdciar z nemocnice. Ked moja tepova frekvencia dosiahla 150 uderov za minutu – moja maximalna frekvencia (220 minus 70 moj vek ), napichli mi dalsie isotopy a musel som este slapat dalsiu minutu. Potom som isiel na dalsi scan. To bola nieco podobneho ako cat scan. Vysledok vraj poslu mojmu srdciarovi do piatich dni. Ked by bolo nieco seriozneho s mojim srdcom, pocitam, ze by ma okamzite informovali, pripadne vzali pod scalpel a rezali. Uvidim, co prinesie buduci tyzden, ked vysledky budu zname.

Dalsi pekny zaber a prostredia festivalu tulipanov.
Ja som zatial nelenosil! Fakticky som nelenosil posledne tri tyzdne! Tie prve dva pred testom, sme boli vo fitku 6 krat tyzdenne, po viac ako hodine. Akurat tento tyzden len 5 krat kvoli pondelku a tomu stress testu. Nie vsetkych treningov sa zucastnil Peter, on obcas vybehne na bicykel a ked urobi pred vecerom 50 km potom sa mu tazko vstava na ranajsi trening. Naviac v stredu ma “senior tennis”, nejaku ligu. Tak sa vo fitku neukazal. My s Frantom sme zacali chodit do fitka trochu skorej, na 8 hodinu. Pocitam, ked sa oteplie a rano skorej zacne svitat, ze chlapcov presvedcim chodit na 7:30 alebo skorej. Potom v priaznivom pocasi este na tennis. To je minimum, co by sme mali robit 6 krat tyzdenne, ked chceme si udrzat, ba dokonca zlepsit nasu fyzicku kondiciu a zit dlhsie s lepsou kvalitou zivota v poslednej tretine nasho zivota. Mne z tej poslednej tretiny vela neostava, do 80-tky len sedem rokov a nieco. Po osemdesiatke. Ked “Allah da” mozno este par rokov a dovidenia na druhom svete.

Hadam, by som mal spomenut este dve veci. Sme v druhej polovicke maja. Trochu sa oteplilo a teda cas zacat sadit kvety okolo domu. Stalo sa! Utratil som najmenej okolo 250 dollarov na kvietky a byliny. Marcela si zasluzi najvacsiu pochvalu, lebo to bola ona, ktora sadila. Ja som len isiel do zahradnictva, platil a veci doniesol. Je to urobene! Dufam, ze ked vsetko vyrastie bude to vyzerat dostojne.

Marianka a Marcela sa vracaju domov z plavarne. Marianka je vykrivena do prava, to sa vzdy stane, ked je namaha trochu pridlha!
Inac, tento vikend je tzv. “Victoria weekend” pre ludi co pracuju maju v pondelok volno, len nie pre Quebecanov! Hahaha! Boh zavaruj, aby oni nieco oslavovali, co zavania Anglickom. Nech si trhnu nohou!

S pozdravom a prianim vsetkeho najlepsieho aj pre Canadanov v zapase s Ruskom dnes v Quebec City, budem pozerat!

Milan

Saturday, May 10, 2008

Moja nova "hracka".

Koniec nasej ulice. V lavo na cisle 11 nasi susedia James a Henrry, na druhej strane sused Tom s manzelkou. My mame stastne cislo 13. To je prvkrat, ze som mal tak dobre osvetlenie. Slnko zasvietilo na priedomie.
Ottawa 05 10 08 –sobota
Dnes skoro rano, ked som v spalni odhrnul zaclonu a otvoril okno, trochu prevetrat spalen, zbadal som, ze na nasom “backyarde” sa vrta v zahone pekne vypaseny macko – myval. V nasej reci v Canade “racoon”. Ked som cez okno nanho zakrical, tak sa uprkom ponahlal do potrubia pod golfovym chodnikom. Tam obycajne sa vzdy skryvali nase dvojicky divokych kacic. Neprijemna zvest, ked sa v nasom susedstve objavuju racooni. Oni maju tendencie sa vyskriabat na strechy, najst si cestu do podkrovia, kde maju mlade. To je potom ramus. Samozrejme su dostatocne inteligentni, aby vedeli otvorit odpadkove kontejnery a urobit poriadny neporiadok. Inac sa nie velmi boja ludi a vedia sa drzo pozerat do oci. Vedie poriadne rozryt pozemok v hladani vseliakych larv. Pred par tyzdnami nejaka potvora v noci nahnala strach Marcele, ked potrhala sietku na okne a snazila sa dostat dnu. Ked som jej spomenul, ze mozno to bol racoon, co ju vystrasil, nesuhlasila, vraj to zvieratko bolo velke len ako poriadna chlapska pest. Potom to mohol byt “Canadsky potkan”, ako my nazyvame tie drze stvotrenia s menom vevericka. Su dve fajty, hnede a cierne, boy ako sa navzajom nenavidia a odhanaju z ich teritoria, kde sa stretnu tam sa biju! Skoro ako ludia roznych farieb, ci skor nabozenstiev.
My sme este sme nesadili, ale dnes som priniesol tri kosiky kvetov zavesit. Susedom sa krasne vydarili tulipany.
Pravdu povediac, viac ma zlosti nejaky tvrdohlavy a zaroven hlupy vtak, co si neda povedat, ze nemoze mat hniezdo na nocnom osvetleni, lampe na nasom ganku – malej terasy, ako sa vchadza do baraku. Uz tri tyzdne s nim bojujem a vymyslam vseliake veci aby som ho odradil. Vsetko co nanosi, vseliake suche travy, hlinu na spevnenie hniezda dava na ram osvetlenia a ten ram je z vrchu otvoreny, cize vsetko sa prepadne dole. Idiot aj ked vidi, ze jeho namaha je zbytocna, ze nic sa neudrzi na tom osvetleni, aj tak tvrdohlavo nosi vselijake smetie na vybudovanie hniezda. Niekolkokrat denne musim smetie co nanosi pozbierat a ganok pozametat. Lezie mi to na nervy, to je prvykrat v poslednych rokoch, co si nejaky ten bozi tvor zmyslel usadit sa na nasej lampe na priedomi. Dnes som mu vyrazne stazil jeho udel, ked som ten priesvitny plasticky ram otocil na sikmo. Pokial nosi suche traviny to je OK, horsie ked nosi mokru hlinu, s nou zababral cely kryt lampy. Marianka na tomto mieste odhodila puzdro od kamery. Marcela sa vratila cela nestastna, ze prisla bez puzdra. Vybrala sa na bicykli hladat. Na stastie puzdro nebolo hodene do vody a nasla ho pohodene pod mostikom.
V predposlednom mojom prispevku som trochu klamal. Nie umyselne, ked som napisal, ze to je asi moj posledny prispevok na “blog” ktory pisem na mojom starom laptop pocitaci. Nie len v tom som nehovoril pravdu, ale aj, ked som napisal, ze buduci prispevok budem pisat na pocitaci Toshiba. Povodne bolo tak, ze kupim v studentskej predajni Algonquin Collage z vyraznym zlacnenim, tuto znacku po doporuceni Petra. Jeho syn Eric a aj dcera Monika si tam kupili Toshibu. Ked sa ale predavajuci nemal k cinu, Peter zrusil objednavku a v predajni “Best Buy” po konzultacii, pre mna kupil “widescreen notebook” Compaq Presario A900. Je to product spolocnosti HP. “Powerful” pocitac s velkou pamatou, rychly. Akurat, ze sa musim oboznamovat s najnovsim systemom “Microsoft Vista”. Je to iny program ako “Professional XP”, co som doteraz pouzival. To ale neboli vsetky zmeny! Este predtym niekolko dni mi Peter kupil “flat screen” obrazovku a tu staru, velku, tazku a nemotornu zobral do obchodu. Taktiez som sa zbavil IBM scanneru. To bol netvor, pomaly, velky a nemotorna masina Vzalo vzdy mnoho minut pokial sa nieco nascannovalo. Peter mi priniesol jednoduchy Canon scanner, richly a nekomplikovany.

Bol krasny den, Ako stvoreny na prechadzku v nasom okoli. Marcela fotila o stosest.
Ked Peter bol v tom hore spominanom obchode, nie len ze kupil pocitac a scanner ale aj “router” na bezdratove spojenie a komunikaciu. Tiez jednu extra misku. Urobil som teda totalne “updating” mojho vybavenia. Peter so mnou uz stravil niekolko hodin dat do existencie moj novy pocitac, preniest niektore programy zo stareho pocitaca dole, ostava este vela urobit. Zatial sa oboznamujem s novym systemom, novotami tohoto pocitaca. Momentalne, ako obycajne sedim v jedalni za stolom a pisem. Pocitac mi da vediet, ci prisiel novy mail, alebo niekto chce so mnou hovorit cez Skype. Pokusil som sa znovu nainstalovat aj MSN messengera. Zataial som ho nevyskusal. Ked chcem odoslat e-mail, tak mozem tak urobit kdekolvek v baraku, ako aj prijat postu. Urcite mi to ulahci moj zivot. Len jedna vec sa mi na tomto novom pocitaci a programme zatial nepodarila – otvorit moj blog. Dostal som ho na obrazovku len cez Yahoo. S tym sa este budem musiet potrapit. Pocitac mi otvori vzdy len “blogspot web” stranku”.

Pred rokom vyhoreny "Clubhouse" uz je pod strechou. Nebude dlho trvat a bude v prevadzke.
Myslim, ze som davnejsie v mojom prispevku spomenul, ze som sa zacital do novely: ”Trophy Hunt” od C.J.Box. Dostal som sa tak akurat k stej stranke, ked som obdrzal z www.Amazon.ca knihu, ktoru pre mna objednal Peter ako pozornost. Uz som ju spomenul v minulom prispevku: “Younger next Year” Live Strong, Fit, and Sexy – Until you’re 80 and Beyond, by Criss Crowley & Henry S Lodge, M.D. "Trophy Hunt" isla na stranu a do ukoncenia "Younger next year" mi ostava len nejaka desiatka stran. Super kniha urcena pre nas starcov! Pre penzistov, ako plne zit a zit zdravo do vysokeho veku. Velmi zabavne s humorom pisana kniha, inspirujuca a pobzbudujuca. Ja som ju “zjedol aj s chlapami”! Z mojej “profesionalnej” stranky som sa nedozvedel vela noveho, ale urcite z ineho pohladu dost! Doporucujem citat kazdemu kto vstupil do poslednej tretiny svojho zivota, ako tu tretinu dozit a neumriet predcasne,

Moja nova "hracka"! Hewlett-Packard COMPAQ Presario A900 Notebook. Este sa len ucim ako s nim pracovat.

Medzi casom som si objednal dalsie zaujmave knihy, ktore mi uz davnejsie prisli. Od Claire Berlinsky knihu “ Manace in Europe”, why the continent’s CRISIS, is America’s too? Tiez knihu, na ktoru sa velmi tesim: INFIDEL od Ayaan Hirsi Ali. Ona je tiez autorkou knihy: Caged Virgin. Dnes je INFIDEL svetovy bestseller. V Europe by jej zivotny pribeh mal byt znamy. Utecenec z Afriky pred nasilnym, nutenym manzelstvom, poslanec v Holandskom parlamente. Dnes, autorka musela utiect z Holandska do USA, aby si zachranila zivot, lebo bola na nu uvalena moslimska “fatha” trest smrti za ponizenie islamu. Krasna, vysokointeligentna zena. Neuveritelny pribeh jej zivota a odhalenie pravej tvare moslimstva a nasledkov tejto krvavej ideologie. Uz sa tesim do knihy pustit! Ked som bol posledne v Costcu, ako vzdy neobidem pulty s masom a tiez s knihami. Kupil som si od zbnameho autora John Sandford knihu INVISIBLE PREY. On ma celu seriu knih s tematikou, ci nazvami knih The Prey. Tak mam co robit, vsetky nove knihy co najskor precitat. Len ked by sme v tej penzii a na dochodku mali viac casu. Na vase zdravie, pohodu a stastie!
OK, dievky su stale este von na prechadzke! Ja by som mal tiez byt! V trube sa robi vecera a mne sa konci druha strana. Cas skoncit a priparvit veceru na stol. Dakujem za pozornost. Prajem kazdemu “great summer days” All best!

Milan

Tuesday, May 06, 2008

Exercise Stress Scan

Noci boli este studene zaciatkom maja. Dokonca rano srien a hmly na golfisti.
Ottawa 05 05 08 – pondelok
Myslim, ze to bolo minuly tyzden v stredu, alebo vo stvrtok, po treningu som sa vybral do najblizsej nemocnice “The Queensway Carleton Hospital”, konecne vyriesit problem s mojim appointmentom na “Exercise Stress Scan”. Este niekedy zaciatkom decembra, ked som mal urobene EKG v nasej “walk in” klinike, ordinujucemu lekarovi sa nieco znepacilo a doporucil ma k specialistovi na srdce. Ten ma vysetril a navrhol, aby som isiel na hore spomenuty “exercise stress scan” do nemocnice na “nuclear medicine myocardial” oddelenie. Nejake dva tyzdne po navsteve specialistu som obdrzal informaciu, ze ziadost o ten test bola poslana nemocnici a ked od nich nedostanem odpoved do troch tyzdnov, aby som im zavolal a poziadal o appointment. Ako sa predpokladalo, telefonat som nedostal. Po mesiaci som zavolal na uvedene telefonne cislo pre “Diagnostic Booking Centre”. Pani, ktora odpovedala na moj telefonat mi zdelila, ze je “sorry”, ale podla vsetkeho ziadost o ten test nedostali, ze nie som na pocitaci a nech zavolam nazad do kancelarie specialistu, aby poslali znovu tu ziadost. Co som urobil a dostal som prislub, ze tu ziadost poslu este raz. Samozrejme nestalo sa, lebo ked som po dlhsom case znovu zavolal do nemocnice, ziadost nemali. To sa opakovalo este raz az som sa nastval a po piatich neuspesnych mesiacoch cakania na appointment som skocil do nemocnice a jednal s tou pani, ktora robi appointmenty. Vysvetlila mi, ze ma nemoze dat do rozvrhu, pokial nema ziadost od specialistu srdciara. Aby som sa posadil, ze ona to vytelefonuje a vyziada, aby faxom okamzite poslali tu ziadost. Bingoooo! Za par minut uz mala na stole ziadost a ja som okamzite dostal appointment na pondelok od dneska za tyzden. Aleluja, konecne po piatich mesiacoch uspech!!!
Aj ked cez den vyslo slnko prve dni maja boli dost chladne a vetrovka sa perfektne hodila.
V sobotu sme sa zastavili u Kunstadtov na veceru. Posedeli sme na backyarde pri flaske vina a tacke jednohubiek.
Ten spominany stress test ci spravnejsie “scan” sa bude skladat z dvoch casti. Musim mat nieco ako tenisky a lahke oblecenie, aby som bol schopny behat na “treadmille”. Neviem co bude ta druha cast, ale ako sa domnievam, ze mi zavedu do krvneho obehu nejaku farebnu tekutinu, izotopy a na rengene urobia snimky, aku mam priepustnost “coronary blood vessels”. Zrejme to nie je obycajny stress test, aky som uz davnejsie absolvoval, lebo pred tymto “exercise stress scanom” mam hromadu zakazov, co mozem jest, pit atd. Musim drzat hladovku najmenej styri hodiny pred testom, ranajky nesmu mat ziaden tuk. 48 hodin pred testom nesmiem mat ziadnu kavu, ziadny caj, soft drinks, cokoladovy napoj. Ziadne fajcenie a ziadne polulky ako Tylenol a uz vonkoncom 48 hodin ziadna Viagra. Boy, ako to zvladnem? Hlavne s tou Viagrou, hahahaha! Hej, az teraz som si vsimol, ze nikde nie je spomenuty alkohol, haloooo, to znamena, ked nie je zalkazany tak je dovolene popijat az do rana, pokial pojdem na test! Great!!!! Aspon nieco dobreho! Aj mojmu bratrancovi Jankovi chutilo cervene vino!
Mam taky dojem, ze pre dnesny den skoncim s pokracovanim v tomto liste. Za nejakych 10 minut bude osem hodin vecer a zacne program, ktory vsetci traja sledujeme “ Dances With The Stars”. Polovicka sutaziacich uz vypadla a ostali len tie najsilnejsie a uspesne dvojice. To bude trvat jeden a pol hodiny. Potom bude cas ist rovno do postele, ked chcem byt zajtra rano pripraveny na dalsi trening. Ked hovorim o treningoch, musim sa pochvalit, ze za posledne dva tyzdne sme absolvovali 12 treningov. Sest kazdy tyzden a tento tyzden musime urobit dalsich sest! Co ma viac mrzi, je skutocnost, ze tie treningy neznizili moju hmotnost. Mam stale 200 libier a mal by som mat 180! To by bola premna idealna vaha. Mam taky neprijemny dojem, ze sa k tomu nikdy nedopracujem! Rad by som, ale to by som sa musel vzdat poslednych dvoch pozitkov. Jedla a vina!
Marianka ma prekvapila a zaskocila, ked mi umiestnila neocakavany "cmuk" na lice. To cumite, ze!
05 06 08 – utorok
Prezili sme druhy trening tohoto tyzdna. Na programe mimo kratkeho kardio treningu sme mali nohy. Plnych 45 minut. Najviac “plakal” Peter. Vcera vecer so zamestnancami “Kunstadt Sports,” ako uz pravidelne niekolko rokov v pondelok vecer, robia 50 km vylet na bicykloch. Trening na nohy ho dorazil. Ja s Frantom sme predsa mali dva dni oddych. Posledne sme nohy trenovali v sobotu. Ked spominam sobotnajsi trening, hned po nom som sa vybral za bratrancom Jankom, aby som ho na vikend priniesot k nam. Prekvapil som sa, ked s nim vo vstupnej hale sedela jeho dcera. Yvetta byva v Osgoode, asi 15 km od toho penzionu “Orchard Living Centrum”, kde teraz zije Janko. Mala s nim jednanie ohladom odpredaja jeho auta, na ktorom uz viac ako polroka nikto nejazdil. Uzival ho Stonko, manzel Yvetty, niekde sa vsak nabural a poriadne ho dokalicil. Oprava by vraj stala viac ako je hodne to auto. Yvetta zariadila jeho predaj, asi do zberu na suciastky.
K veceru sa ochladilo tak sme privitali vecerat vo vnutri.
Povodne sme mali obedovat v tom penzione ale Yvetta nas pozvala k nej. Vraj Stonko uz rozbehol BBQ a ja som nevidel najnovsie upravy okolo baraku. Vhodna prilezitost sa prist pozriet. Tak sme k nim skocili a skutocne urobili vela uprav hlavne vonku okolo baraku. Stonko je povodom z Burmy a pracuje s emigraciou Kerens ludi, ktori boli dlhe roky v uteceneckych taboroch v susednych krajinach. Canada prijala viac ako 2 tisic spomenutych. Stonko casto mnoho z nich berie k sebe na sobotu alebo nedelu. Ti mu pomohli urobit rozne upravy, vybudovat obrovsku terasu, vysadit stromky, urobit zahony kvetov a pod. Stonko je vyborny kuchar, jeden cas v Canade dokonca robil ako sa hovori anglicky “short order cook” v nejakom buffete, ci azijskej restauracii. Pre nas narychlo pripravil “Chicken drums” marinadovane “curry” omacke so zeleninou a ryzou. Chutne!
Robert Dovney Jr. v ulohe Tony Starka vo filme IRON MAN
Ja som nepotreboval doma nic varit lebo sme boli pozvani ku Kunstadtom na veceru. Zuzka ako obycajne pripravila velmi chutnu polievku a hovadziu rostenku v svieckovej omacke s knedlikom! Posedeli sme do deviatej a prijemne sme sa citili. Rano v nedelu o jedenastej som vzal Janka do kina na premieru velmi ocakavaneho filmu: IRON MAN! Trochu sme meskali a prisli sme, ked uz davali reklamy. Ked sme vstupili do tej najvacsej saly, obaja sme “skameneli” .Kino bolo skoro vypredane, len kde tu jedno volne miesto. Nenasli sme dve, aby sme mohli spolu sediet. Cudne, lebo rano na jedenastu je v kine vzdy len par ludi. Musim povedat, ze film sa mi velmi pacil, je senzacne urobeny. Specialne efekty su fantasticke, dej je velmi atraktivny, miestami zabavny so zdravym humorom. Hlavnu ulohu Tonyho Starka vytvara Robert Downey Jr. Vynikajuci herecky vykon. Z dalsich hercov treba spomenut Gwyneth Paltrow; Jeff Bridges; Samuel L.Jackson. O hlavnu ulohu sa uchadzali take hviezdy ako Nicolas Cage a Tom Cruise. Uspesnost filmu nazancuje aj skutocnost, ze za vikend tento film ziskal prijem 104 milionov a umiestnil sa v historii na druhom mieste po filme Spider Man! Uz sa hovori o “Iron Man sequels”, druhom diele. Plne doporucujem vidiet! Uz sa tesim na dalsiu zaujmavu premieru “The Incredible Hulk. Ten pride do kin v polovici juna. Medzi tym mnoho inych.
Krasna, stihla GWYNWTH PALTROW vytvara postavu sekretarky Tonymu Starkovi
Ja pomalu koncim s citanim knihy “Younger Next Year”. Boy, je to senzacne napisana kniha, inspirujuca s velmi zakladnymi informaciami ako zmenit svoj zivot v poslednej tretine nasich zivotov The Washington Post napisal “Brain-ratting, irresistible, hilarious. If you’re up for it….(this book) could change your life.”

V ziadnom veku nie je neskoro zmenit svoj zivot k lepsiemu, urobit pozitivne zmeny k daleko lepsiemu zdraviu fyzickemu a mentalnemu a zit poslednu penzijnu tretinu nasho zivota plne, energicky, radostne a stastne! GO FOR IT!

Milan