Tuesday, February 26, 2008

Fujavica a dalsie este pridu

Zima 2007 / 2008 je druha najbohatsia na mnozstva snehu v mojej pamati. Pred par rokmi, ked u Marianky bola Martina, mali sme tiez dni s bohatou nadielkou, ale nie tak vela, ako tuto sezonu.
Ottawa 02 25 08 – pondelok
Myslim, ze to bolo v sobotu, ked som sa dost prestrasil. Dievcata sa vracali z prechadzky. Ja som si cital, ked som zapocul zvoncek u dveri. Pred dverami stal nejaky mladenec. Otvoril som dvere a mladenec sa ma opytal “Je to vasa manzelka?” ukazujuc prstom do nasej ulice, kde asi v jej polovicke stala Marcela a na nej “visela” Marianka. Kolena podlomene, neschopna sama stat, ci ist dalej. Bola vsak pri plnom vedomi. Ked sa dievcata vracali z prechadzky domov, Marianka vraj nabrala nezvykle rychle tempo chodze. Marcela mala co robit jej stacit. Ked zrazu asi 50 m od nasho bungalowu sa Marianka na Marcelu zavesila, aby nespadla. Fyzicky vraj uplne kolapsovala, nie len nohy. Okolo nich presiel nejaky pan s autom a isiel ho zaparkovat. Bol s nim aj mlady muz. Marcela poziadala toho pana, ci moze zazvonit na cisle 13. V momente, tak ako som bol, len v tricku a v papuciach vybehol som k nim a s tym spominanym panom sme prebrali od Marcely Marianku, ktoru sme priniesli domov. Museli sme ju skoro niest, lebo len nevladne preberala nohami, ako sme ju tahali do domu. Posadili sme ju na lavicu a stiahli sme z nej bundu a nohavice. Ostala v pulovri a teplakoch. Vypila pohar sladeneho caju a bola OK. Slabost presla a za chvilu uz sama masirovala k telke. Mne nebolo do smiechu a Marcele asi tiez. V noci z pondelka na dnesok sa prihrnula dalsia mierna fujavica. Rano uz bolo par cm cerstveho snehu.
V nedelu, ked k Marianke prisla Pierretta, poziadal som ju aj Marcelu, aby pre buducnost nechodili na dlhsie prechadzky ako polhodinu. Radsej nech idu s Mariankou dvakrat na podstatne kratsie vylety do okolia. Aj ked sa zda, ze jej zdravotny stav je stabilizovany, nam tie zmeny k horsiemu viacmenej unikaju. To preto, ze my sme s nou neustale v kontakte. Ludom, ktori ju nevidia casto, tie zmeny su urcite vyraznejsie. Dva ci tri dni predtymto malym incidentom, obaja sme boli na rocnu zdravotnu prehliadku. Lekar nas oboch preklepal, vypocul, zkontroloval reflexy, ohmatal brusne organy a zkontroloval krvne a mocove testy. Oboch nas vychvalil, ze sme vo vybornej fyzickej zdravotnej kondicii. Moje vsetky krvne vysledky su vraj vyborne az na mierne zvyseny cukor v krvi (6.1). Cukor okolo 6.9 az 7 je nieco ako hranicna ciara pre cukrovku. Moj krvny tlak je vraj pod kontrolou a Mariankin trochu viac nizky, akoby sa patrilo. Mne dal kompliment, ze podla vsetkych vysledkov som chlap biologicky v 50 –tke. Bodaj by z neho hovoril “pan boh”!!! Pravda je trochu ina! Vyjadril tiez polutovanie nad tym, co sa deje s Mariankou, hlavne v jej hlavicke. Ale s tym sa zial neda nic robit!
Ked by zasvietilo slniecko pohlady do nasho "backyardu" by urcite vyzerali lepsie!
Ked som v nedelu informoval Pierrettu o tom malom incidente a ziadosti skratit ich vychadzky, spomenula, ze pre kazdu istotu bude so sebou nosit svoj mobilny telefon. Vtedy vzkrsla vo mne myslienka, ze by hadam bolo mudre, aby som aj ja kupil nejaky jednoduchy mobil, ktory by so sebou vzdy nosila Marcela ked pojde s Mariankou von. Ked by sa nieco podobneho malo opakovat, aby ma mohla zavolat prist pre ne. Asi tak urobim v najblizsich dnoch. Urobil by som to hned zajtra v utorok, ale asi nevytiahneme nohy z baraku. Predpovede pocasia na zajtra slubuju az 15 dalsich centimetrov sneznych zrazok. Snezenie ma trvat cely den a z do neskoreho rana v stredu. Vo stvrtok ma byt slnecne pocasie, ale cez den -12 stupnov. Dalsie dva dni snezenie bude pokracovat. Dnas rano vo fitku sme sa dohodli s Frantom, ze asi zajtra vynechame obaja trening. Trepat sa do fitka v takom necase skutocne nema vyznam. Pre mna o to viac, ze som dnes naplnil auto benzinom a presiel som cez “car wash”! Nech Arabou slak trafi, cena za jeden liter vybehla na $1.10. Staci sa pozriet na tie neuveritelne stavebne projekty v Dubay a clovek hned vie, kde idu nase peniaze. A ten potrhnuty “usful idiot” David Suzuki bol na parlamente, vyzval poslancov, aby okamzite nastolili na vsetko co sa konzumuje, tzv. “carbon tax”. Dalsi podvod, dalsia dan, ako zdierat chudobu. Miliony, ked nie biliony posielat do Ciny a Indie v ramci vymeny a kupcenim s “horucim vzduchom” - carbonovych kreditov. V Britskej Columbii uz zaviedli carbon tax. Nebude dlho trvat a aj ostatne provincie naskocia, ked je dovod, ako obrat ludi o tazko zarobene peniaze, politici to vdacne uzakonia.
Fujacit ma az do stredy rana a mame obdrzat az 15 cm noveho snehu. V piatok a sobotu ma prist dalsia varka snezenia. Medzi tym slnecny ale studeny stvrtok (-12).
Ale to som sa zas zaplietol do problematiky, ktora mi asi uzenie srdecny infarkt. Radsej prec od toho problemu. Chcel som este spomenut, ze ma tak trochu sokovala v nedelu Pierretta, ked mi oznamila, ze ona je v serioznom zdravotnom probleme. Ze ma silnu cukrovku, o ktorej bola informovana po nedavnej lekarskej prehliadke. Jej hladina cukru v krvi je 18! Ved to je hotova pohroma a ja si robim problem s mojou urovnou 6.1? Hm?
V nedelu ma Pierretta prekvapila informaciou, ze jej zistili cukrovku a v dost nebezpecnom stadiu.
Dnes poobede ako som sa rozpisal a tak akurat som skoncil vyssie s prvym odstavcom, ozval sa u dveri zvoncek, podobne ako v sobotu. Rozklepalo sa mi srdce, znovu som sa vylakal, vidiac dokonca zaparkovane auto na mojej “driveway”. “Marianka je zas v prusvihu?” Dievcata by sa prave v takom case mali vratit pomaly z plavarne. Vydychol som si, ked som cez okno videl pred dverami stat Lidu P. Ako slubila pred par dnami, ze sa tento tyzden u nas zastavi na jednu kavu. Prisla autom z plavarne, kde tiez chodi pravidelne plavat. Kratko po jej prichode prisli aj dievcata a zrejme nebol ziaden problem s Mariankou. Ulavilo sa mi!
Marianka po tom sobotnajsom malom incidente je fajn, citi sa dobre a dalej chodia na prechadzky. Len trochu kratsie ako v minulosti.
Ja som sa rano, na ceste z fitka zastavil v predajni Sobey’s. Marcela ma poziadala kupit farbu na vlasy pre Marianku. Chystam sa ju zajtra ostrihat, podobne ako som ja ostrihal seba pred par dnami. Maju to tie zeny predsa len lepsie, ze nikto sa nepozastavuje nad tym, ze si skoro vsetky prefarbuju vlasy. Boh zavaruj, aby si chlap prefarboval vlasy, hned Ta kazdy oznaci, ze si “sisi”. Mojim druhym dovodom bolo kupit kolienka, chvostiky a paprcky na bravcovu huspeninu, “studeno” na Orave a “koconina” na vychode v Kosiciach. Kede prisla Lida, tie sa uz varili a mal som dokonca uz uvarene na tvrdo vajcia, ktore pojdu do huspeniny, ako aj ocistenu zeleninu. Len potom, ked odisla Lida ma cakala neprijemna a spinava robota. Este pred piatou vecer, vsetko bolo urobene, nadoby umyte, maso v troch plechoch zaliate a ozdobene mrkvami, perasinom a vajciami. Uz sa to zraza v mojom chladnom studiu. Zajtra sa ma zastavit u nas Peter K. Pride sa ostrihat, tak budem mat sancu ho ponuknut aj s koconinou, ktoru ma tak rad, ako drzkovu polievku.
V pondelok som stravil niekolko hodin varenim huspeniny ci "studeneho", alebo po Kosicky "koconiny". Vydarila sa a je naramne dobra! Nedali by ste si? My s Petrom si ju dame na veceru!
V tom zapale popisat par nasich “vzrusujucich dni”, som pozabudol spomenut vcerajsi najviac zvrusujuci vecer tejto zimnej sezony! Teda aspon pre mna! “The 80th Annual Academy Awards”! Udelovanie OSCAROV. To jedno som si nedovolil nevidiet! Fakticky som sedel pred telkou az do posledneho aktu, ked to koncilo pred polnocou. Ignoroval som aj skutocnost, ze rano musim ist do fitka, ako sme sa dohovorili s Frantom. Vedeli sme, ze Peter nepride. On bol este u Gabiho na juhu od Montrealu, na pretekoch na Mt. Orforde. Vracal sa dnes rano! Nejdem sa rozpisovat o udelovani Oscarov, chcem sa len pochvalit, ze som perfektne identifikoval dlho predtym, kto, co vyhra, vidiac skoro vsetky filmy, ktore boli nominovane v sutazi o OSCARA. Mozno sa k tej tematike vratim v buducom prispevku, teraz sa nezavratne blizim ku konci druhej strany. Vlastne uz som preskocil do tretej a je teda cas skoncit s pisanim. Ospravedlnujem sa, urobil som par fotiek dnesne uz utorkove rano tak par prilozim a mozno pouzijem niekolko z minulych rokov, trochu okraslit moj blog. Zimu by som uz nerad zobrazoval, aj ked je stale v plnej krase s nami. Tak prepacte, ked este uverejnim par fotiek. Skoda, ze vonku nesvieti slnko, boli by to krajsie zabery s tym cerstvym snehom na stromoch, konaroch atd..
Aj ked vonku snezi a je mierna fujavica, to neodradilo Marcelu ist na lyze. Nebola dlho, vraj sa sneh lepi na lyze a nemoze sa klzat. Bodaj by nie ked teplota vonku je +1 stupen.
Je uz neskoro! Hadam sa pred spanim pozriem na “Deal or No Deal”. Ani nie tak na tie miliony, ktore su ponukane v hre. Mna viac zaujma 26 krasnych, dlhonohych kociek s kufrikmi, ako zostupuju po schodoch studia! Kazdemu chlapovi musi stupnut krvny tlak o vela stupnov, vidiac tie krasne devy v mini sukienkach Potom mozem ist spat!

Pozdravujem a so “zavistou” vam prajem teple jarne pocasie, ktore vas uz obdarilo. Este dlho potrva pokial jar zavita aj k nam v Ottawe!

Milan

Wednesday, February 20, 2008

"Family Day" - prvy v Ontariu

AMBERWOOD VILLAGE - svita nad golfovym ihriskom (2006)
Ottawa 02 18 08 – pondelok
Pred par dnami, minuly tyzden, bol “Valentine Day”. Predpokladam, ze mnoho romantickych ludi oslavovalo, aj ked to nebol oficialny statny sviatok. Skor sviatok milencov! Dnes v Ontariu, po prvykrat sme mali a oslavovali novy provincny sviatok nazvany “Family Day”. Pred niekolkymi mesiacmi, ked v Ontariu prebiehala volebna kampan do provincneho parlamentu, vtedajsi a dnes tiez sucastny premier Ontaria, Dalton McGuinty, liberalny vodca, ako jeden zo slubov prehlasil, ze ked ho Ontario znovu zvoli, tak treti pondelok vo februari bude provincny sviatok, ktoremu dal meno “Family Day”. Musim povedat, ze to je asi prvy a jediny slub, ktory McGuinty dodrzal! Dnes vacsina Ontaria mala dlhy vikend a sviatok, ktory padol celkom dobre kazdemu, lebo od Noveho roku az do Velkej noci, nie je ziaden dlhy vikend. Pre nas starcov a penzistov, samozrejme to nehra ziadnu rolu, ci pondelok je alebo nie je sviatok. My ten sviatok mame kazdy den! Urcite ale mnoho ludom dobre padlo neist do prace, zvlast dnes vo velmi neprijemnom dni, co sa tyka pocasia. O tom neskorsie!
RANO pred nasou terasou (2006)
Dnesne noviny “Ottawa Sun” venovali tomuto prvemu sviatku niekolko stran. Pozornost rodinam v Canade, konkretne v Ottawe, alebo v Ontariu. Tiez uviedli mnoho statistik, ktore som si so zaujmom prezrel. Nechcem uvadzat vsetky zaujmave udaje, dovolim si uviest pre zaujmavost len niekolko. V roku 2006 v Canade bolo 8.9 miliona rodin. Z toho bolo 6.1 miliona manzelskych dvojic s detmi. Bez deti bolo 1.4 miliona, ktori zili ako common-law dvojice (druh a druzka) a 1.4 milona boli “single”, alebo slobodny rodicia. Statistika dalej uvadza, ze v Canade spolu zije 45.345 dvojic, ktore su rovnakeho pohlavia. Z toho skoro 8 tisic su oficialne zobrani (merried). Skoro 40 tisic dvojic rovnakeho pohlavia zije ako “common-law” (druhovia alebo druzky.). 51.5% ludi v Canade bolo slobodnych “unmarried people”.
ZIMA 2006 tiez bola bohata na sneh, slnko a hromady snehu
Dve veci, ktore potrebujem upresnit, pokial sa tyka mojho posledneho prispevku na moj blog. Vsimol som si, ze po niekolkych dnoch, ked som umiestnil moj prispevok na webovu stranku, naraz sa z prispevku stratili vsetky fotografie a miesto nich tam boli len oznacene stvorce, alebo obdialniky. Ja som si to vsimol hned na druhy, alebo treti den. Dnes ma na to upozornil aj moj brat Edo. Poobede som sa pustil do upravy prispevku a umiestnil som nazad viacmenej vsetky fotky, ktore tam mali byt a sa stratili. Neviem si vysvetlit dovod. Dnes poobede som stravil dobre dve hodiny, cely prispevok znovu upravit a fotky umiestnit nazad. Som zvedavy ako dlho to vydrzi a ci znovu po niekolkych dnoch sa nestratia.
Ukazuje sa perfektny zimny den!
02 19 08 – utorok
Vcera som skoncil s pisanim trochu predcasne, aj ked som mal na jazyku niekolko veci, ktore som chcel spomenut. Bol cas vecere a popritom vypocut si spravy a politicke komentare. Neskorsie vecer, uz som nemal volu dalej v liste pokracovat. Chcel som este upresnit niekolko informacii ohladom pomylenej predpovede pocasia. V poslednom prispevku som spomenul, ze nas cakaju dve snehove fujavice, jedna, ktora mala zacat v nedelu a trvat cely pondelok! Nestalo sa! Miesto fujavice sa oteplilo a cely den prsalo. Zacalo to mrznucim dazdom, poladovicou a neskorsie len vytrvalym dazdom. Vecer sa ochladilo a to vsetko co spadlo, zmrzlo. Ulice hotove klziste.
Predpoved sa vsak splnila pre poslednu noc a pre dnesok. V noci sa rozsnezilo a rano nas cakalo asi 5 az 8 cm noveho snehu. Co bolo viac neprijemne, bol silny vietor. Nie velmi sa mi rano chcelo ist von a odpratat sneh z driveway. Prekonal som sa a isiel som. Medzi casom, ako som ja vonku makal, zavolal Franta, ze aby som sa zbalil, ideme cvicit! Nebyt jeho provokacie, urcite by som bol zostal doma. Neolutoval som! Trening nebol tazky, uspokojenie bolo vsak velke, ze sme sa prekonali a napriek neprijazniveho rana, sme sa vybrali do fitka a trochu sme si dali zabrat.
Vecer pred nasou terasou
Dnes, vacsinu dna bola pri Marianke Pierretta. To nam dovolilo s Marcelou odist von do blizkeho novootvoreneho obchodu “Giant Tiger”, nie daleko od nas. Trochu sme sa pomotali po obchode a co to aj kupili. Odtial sme skocili este do potravin Independent dokupit najdolezitejsiu potravinovu zlozku pre Marcelu – specialene, celozrnne zemle, ktore ako som naznacil v minulom prispevku, dievcata na nich ziju! Dnes ma prekvapila Marcela, ked pripravila sama veceru. Ja obycajne o piatej vecer sledujem dva politicke programy a tak sa vzdy odstahujem do spalne a necham dievcata pozerat ich program. Mal som vybrane kurcacie prsia na veceru. Marcela sa rozhodla ich urobit na hubach a smotane. Recept, ktory sme uz casto robili. Vydaril sa aj dnes. Pred tym poobede sme sa utrhli a naplnili sme 30 flias s uz urobenym, odstatym vinom. Zajtra nas caka naplnit dalsich 30. Konecne sa stojany na vino v skliepku zacinaju naplnovat!

Vydareny zaber z okna nasej "family room".
02 20 08 – streda
Dnesnym dnom Marcela zacina “nelegalny” pobyt v Canade. Jej viza, ktore obdrzala z Viedne dnesnym dnom vyprsia. Pred viac ako mesiacom som poziadal o ich predlzenie. Zatial nic neprislo. To je pozitivny ukaz. Ked by jej nechceli viza predlzit, urcite by poslali nacas avizo, ze nech sa zbali a ide domov. V minulosti sa uz stalo, ze predlzenie viz prislo az o dva – tri mesiace po vyprsani. Nerobim si teda tazku hlavu. Akurat som musel poziadat via Boba o zrusenie leteniek a prelozenie na neskorsi cas. Za tu zmenu zacvakam nejakych 150 dollarov.

Konecne po niekolkych dnoch dazdov, poladovice a snehovej burky a bielej mizerie obloha sa dnes rano vycistila, slnko sa ukazalo v plnej krase a sile, zial sa neoteplilo. Rano, teplomer ukazoval -18 stupnov. Nepocitam, ze Franta pojde do fitka, lebo spominal vcera, ze asi pojdu lyzovat, ked bude pekne. Isiel by som aj ja, ked by sme nemali appointment u nasho lekara na rocnu zdravotnu prehliadku. Zajtra urcite!

Kedze nemam ziadne nove, cerstve fotografie, ktore by som k tomuto prispevku mohol prilozit, ako spomienku na minule zimne mesiace pokusim sa najst niekolko peknych zaberov z minulych rokov. V kazdom pripade, aj ked sme v minulych rokoch obcas mali bohatu nadielku snehu, nikdy to nebolo tolko, ako tuto zimu. Uz aby tomu snezeniu a zime bol koniec!!!!

Boy, ale to dobre rozvonieva, ranajky na ktorych si pochutnavaju dievcata v kuchyni. Prazenica na masle s paradajkami a “neodolatelnymi” celozrnnymi zemlami! Hahahaha! Dufam, ze som vas nacisto otravil takym mnozstvom zimnych zaberov z minuleho a predminuleho roku. Dufam tiez, ze som aspon trochu s fotkami vylepsili moj prispevok.

Prajem prijemne zimne dni, co z nich este ostava! All best!!!!
Milan

Friday, February 15, 2008

Useful Idiots

Zima, sneh vsade a vela! Rano zacalo vyzerat dobre! Slnko a modra obloha, cas ist lyzovat!
Ottawa 02 14 08 stvrtok – Valentine’s Day.
Dnes som bol o nieco viac aktivny ako ine dni! Aj ked teplometer rano ukazoval blizko – 18 stupnov (brrrrrrrr), vybral som sa do fitka trochu zatrenovat. Tusil som, ze ani jeden z mojich treningovych partnerov vo fitku nebude. Vonku bola krasna modra obloha, slnko, 10 cm noveho snehu z minuleho dna a predpoklad, ze sa rano zacne oteplovat na -4 stupne. Perfektne podmienky pre vybornu lyzovacku. To urcite vyprovokuje aspon Frantu ist lyzovat s jeho manzelkou a vnucatami. Peter pravdepodobne bude dospavat vcerajsi nocny trening a preteky. Tie ma kazdu stredu vecer na roznych lyziarskych svahoch v Gatineau Mts. Pred par rokmi som s nim zvykol chodit na tieto nocne lyzovacky! Prestal som, nejak mi nesedelo lyzovanie pri umelom osvetleni, ziadne potesenie. Naviac, vracali sme sa vzdy domov pred polnocou. To mi najmenej vyhovovalo, ja som ranne vtaca nezvyknuty ponocovat.
Take mnozstvo snehu sme uz davno v Canade a Ottawe nemali! Pohadka! Pred odchodom do fitka som bol rozhodnuty neskorsie, ked sa trochu viac otepli, ist lyzovat. Pocasie, ake sa ukazalo rano sa nie casto tuto zimu prihodilo. Posledne to bolo hadam pred dvoma tyzdnami v pondelok, ked sme mali prekrasny slnecny den, vynikajuco upravene svahy na Pakenhame a velmi malo ludi. Na kazdej stvrtej, piatej sedacke niekto sedel. Dnes to bola trochu ina pesnicka. Tusil som, ze vsetky tie skolske zajazdy na Pakenham, co boli planovane a zrusene v utorok pre snehovu burku, pridu tento den. Samozrejme, hned ako som prisiel k parkovistu, stalo tam aspon 10 skolskych autobusov. V chate a pri vlekoch to sumelo detskym dzavotom. V prevadzke boli vsetky vleky a ine rekreacne zariadenie ako jazdy na specialne upravenych pneumatikach. Aj ked vsade boli hromady deti, necakal som dlhsie na vlek ako jednu, dve minuty. Zjazdove tereny boli v perfektnom upravenom stave, lyzovalo sa vyborne.Urobil som najmenej dve desiatky jazd, ked nie viac.O jednej poobede som to zabalil a bol som na ceste domov. Prisiel som na nasu ulicu presne v case, ked prichdzali domov aj dievcata z plavarne. Museli ist po uliciach lebo chodniky boli zavalene pluhmi nahrnutym snehom.
Minulu sobotu sme boli u Kunstadtov na veceru. Vsetci sme mali dobru naladu a pohodu!
Prerusim moje pisanie na kratky cas. Blizi sa k piatej hodine a to idu moje favoritne programy “Politics” a “Mike Duffy Live”. Rozhovory s politikmi, korespodentmi, novinarmi poslancami atd…Marcelu som vyprovokoval ist na bezky. Veceru nepotrebujem varit, len ohriat z dvoch dni nazad: “baby back ribs” rebra. K tomu nejaku zeleninovu prilohu. Nie som vsak isty, ako dlho budem dnes vecer este pokracovat. O osmej hodine ide druhe pokracovanie najnovsieho uz dlhorocneho serialu: “Survival” Micronesia (Fans vs Favourites) a hned po tomto Trumpov serial “Celebrity Apprentice”. To su dva serialy z mnohych ktorym som venoval pozornost pocas poslednych rokov.
"DOBRE RANO MARIANKA", je cas ist z postele von!
Tie dnesne fyzicke activity mi “dali zabrat”! Ked som zalahol na postel v nasej spalni, aby som o druhej poobede mohol pozerat “Question Period” z parlamentu, vacsiu cast som predriemal, nechcem sa priznat, ze som “prespal”! Pozeral som a pospaval v nasej spalni, lebo som nechcel prerusit program, ktory vo “family room” pozerala Marianka. Z mojho driemania ma prebral telefonat od Frantu, ze zajtra zarezavame vo fitku, ano ci nie? Samozrejme, ze som prislubil, aj ked ocakavame cez noc a ranne hodiny dalsiu snehovicu s asi 10 cm noveho snehu. Uz nam vsetkym, hadam mimo Petra, to skoro kazdodenne snezenie lezie hore krkom. Zaciname byt z tolkeho snehu a malo slnka unaveni! Na stranach mojej driveway mam kopy snehu, ze pomaly ich neviem prehodit. Este, ze sme mali v januari ten nahly odmak a skoro vsetko odislo. Tie kopy snehu by uz boli nezvladnutelne. Sme len v polovicke februara a my sme uz dosiahli nejake tri metre sneznych zrazok. Rekordy prekonane! Vsetci si len hovorime, kde do bludu je to oteplovanie globu!? Urcite nie v Canade!!! Tak silnu a bohatu zimu na sneh sme tu uz nemali aspon tri desiatky rokov. Posledne to bola zima 1970 / 71. Nebudete verit, ale predpovede slubuju prichod dalsich dvoch snehovych burok. Jedna zacne v nedelu a skonci v pondelok. Dalsia sa ma dohrnut v utorok. Su to nejake dva prudy, jeden z Texasu a druhy z Calgary, ci spravnejsie Alberty. Dalsie desiatky cm snehovych zrazok.
Kopy snehu! Ked to takto pojde dalej, budeme mat problem kde ho ukladat!
My tu v Canade mame jedneho “vychyteneho popularneho” vedca, povodom geneticistu, co sa preorientoval na climatologa a “vedeckeho” znalca prostredia, podobne ako v USA obchodnik s horucim vzduchom All Gore, povodom politik, teraz nositel Nobelovej ceny ako znalec prostredia. Tym, co udeluju Nobelove ceny mieru asi totalne prdlo v hlavach, ked tomuto podvodnikovi udelit takuto prestiznu cenu. Nedivim sa, vsak tuto cenu mieru udelili napr. jednemu z najvacsich zlocincov a teroristov Arafatovi. Fakticky, obaja Suzuky a All Gore, su nic ine ako “bull shitters”, eco-fasisti, nuts, co balamutia hlavy ludom, ktori nemyslia za seba! Obaja kazu zanik nasej planety, ked ludia nezacnu robit vsetko preto, aby znizili impact ludi na oteplovanie planety. Nas Canadsky ”All Gore” je David Suzuky. On ma svoju nadaciu, kde naivni ludia mu posielaju peniaze, ze jeho nadacia rocne dostava nezdanene miliony! Suzuky, ktory nenavidi olej a olejove dolovanie v Alberte, jazdi po Canade na najvacsom autobuse a vo velkom olej v podobe benzinu konzumuje. Jeho “carbon footprint” s obrovskym barakom vo Vancouveri je asi tak velky ako All Gorove obrovske obydlia, ktore konzumuju viac elektriky ako jedna mensia obec. Well, nas “vedec prostredia” v nedavnej prednaske na McGill Univerzite vyzval studentov, aby obzalovali nasho prime ministra S. Harpera a premiera Alberty zo zlocinu a kriminalneho aktu, kedze nesuhlasia s jeho teoriou oteplovania globu, alebo maju voci niektorym zaverom vyhrady. Neuveritelne, jeho nadacia ma status charity, kde nesmie strkat nos do politiky, ma byt apoliticka. Vacsina tychto fanatikov prostredia su neofasisti, ked s nimi nesuhlasis treba ta povesit na najblizsi konar! Pri najlepsom dat do vazenia! Suzuky pred 20 rokmi balamutil ludom mozgy, ze sa na nas blizi ladova doba!!! Usful Idiot!
Sneh, vsade sneh a viac ocakavame v najblizsie dni!
“Useful Idiots” pod tymto nazvom uverejnil vo svojom blogu “ Ideas & Consequences” “senior writer” z novin “Ottawa Citizens”, clanok o nasom “vedcovi Suzukym” zachrancovi nasej planety, ale teiz dalsom “useful idiotovi” s menom Rowan Williams – Arcibiskup z Canterbury, ktory pre Anglicko zacal propagovat “sharia law”! Je to mozne, ze predstavitel Anglikanskej cirkve v Anglii propaguje moslimske drasticke zakony stredoveku, kde za ukradnutie Ti useknu ruku, za nemanzelsky sex ta ukamenuju atd….. Je toto mozne? To ma byt “inteligentny, siroko vzdelany clovek”? Aj on patri do kategorie “usful idiots” Na tuto temu sa asi rozposem na buduce, lebo tieto napady maju aj ludia, politici v Canade, kde moslimom dovoluju mnohozenstvo a mnoho viac! Ked by som bol veriaci, tak by som povedal: “Nech nas Pan Boh ochranuje a pomaha” pred takymito idiotmi!
Koniec nasej kratkej ulice. Nas bungalow na jej konci s garazou!

Majte krasne zimne dni! Pozdravuje

Milan.

Sunday, February 03, 2008

Po snehovej burke

Klud a pokoj po prvej velkej snehovej burke v tomto novom roku.
Ottawa 02 02 08 – sobota
Vcera, skoro rano sa mala prihnat snehova fujavica. Po skusenostiach s poladovicou den, ci dva predtym s Frantom sme sa dohodli, ze teda trenovat radsej nepojdeme. Predpovede slubovali najsilnejsiu snehovu burku tohoto noveho roku s asi 30 cm zrazok. Ked na druhy den v piatok, okolo osmej rano, nepadla ziadna snehova vlocka, (fujavica sa zrejme oneskorila), rozhodol som sa este skocit do blizkej predajne potravin. Cielom bolo kupit nejaky tucet zemli, lebo tie sa v tejto domacnosti minaju s neuveritelnou rychlostou. Pritom, ja som nie ten, kto ich pojeda. K rozhodnutiu ist ma vyprovokovala skutocnost, ze dievcata sa rano na ranajky hostili na “mojom” poslednom krajci chleba, lebo im zemle dosli. Cakal nas vikend a tak som sa nahle rozhodol, ze este pred snezenim okolo deviatej skocim do potravin, radsej v piatok, ako cez vikend. Nakup mi pripadal ako zavod, pretek, ked som sa prehanal s nakupnym vozikom po predajni. Chcel som nakup ukoncit pred snezenim! Ako vzdy, ked zajdem do potravin, neostalo len pri zemliach, skoncil som s velkym nakupom. Pre zmenu radsej som kupil 16 zemli a nie desat alebo 12, aby nahodou dievkam v baraku pocas vikendu nic nechybalo. Mam taky dojem, ze oni sa riadia motlidbou “zemle nase kazdodenne,” miesto slov z otcenasa “chlieb nas kazdodenny”!
Vzdy po snezeni odpratavam sneh aj z terasy, tentokrat prisla pomoct aj Marcela.
Ten moj zavod s prichadzajucou fujavicou som vyhral. Prve snehove vlocky zacali poletovat, ked som do kufra auta nakladal nakup. Stihol som prist domov predtym, ako prepuklo seriozne snezenie. Raz, ked som uz bol doma, nic mi nevadilo, nech snezi kolko chce. A skutocne snezilo, bez prestania do sobotnajsieho rana. 31 cm noveho snehu zo silnym vetrom, tak nam vsade pekne navialo. Bola to prva najvacsia snehova fujavica tohoto noveho roku. S tymto prirastkom snehu za tuto sezonu, meteorologovia spocitali, ze sme doteraz obdrzali az 2.5 mestra sneznych zrazok. To je len zaciatok februara. V porovnani k sneznym zrazkam v Kalifornii je to nic, lebo v ich horskej oblasti spadlo vraj az 6 m snehu. Podla predbeznych predpovedi v utorok nas caka dalsia snehova burka.
Pocas snehovej burky a rano po upratani cesty
Bol som milo prekvapeny, ked pocas dna a aj v noci sa na nasu ulicu niekolkokrat prihrnuli snezne pluhy a uvolnili co sa dalo. Nad ranom som si vsimol chlapaka s velkou lopatou co chodil a uvolnoval pristup k dveram u kazdeho bungalowu. Nase condominium ma privatneho kontraktora, co nam chodi cistit cez zimu cestu a chodniky. Ja to casto robim sam, ako by som mal cakat na tuto sluzbu. Ocistim kratku driveway a terasu. To nevezme dlho! Ostatok necham na tuto nasu sluzbu. Ako si mozete vsimnut na prilozenych fotografiach, po najvacsej snehovej fujavici tohoto noveho roku, cesta je uvolnena a moja driveway a terasa tiez. O upratovanie sa pricinila aj Marcela, ktora z nicoho nic sa objavila vonku, ked som zacal pracovat na priedomi. Pomoc bola vitana!
Na chate v Camp Fortune. Vyssie Vlasta a Franta Nemec, dole ja!
02 03 08 – nedela doobeda
Myslim, ze v poslednom mojom prispevku som spomenul, ze sme sa po dvoch nie najpriemnejsich dnoch (dazd a poladovica), dohodli s Frantom a jeho manzelkou Vlastou, vyrazit vo stvrtok na Camp Fortune, lebo mal byt krasny slnecny den. Bol! Co bolo horsie, ze po tom dazdi a mraze vsade bola neprijemna poladovica. Aj ked tie svahy sa snazili upravit, zaklad bol nesmierne tvrdy, ladovy. OK, obliekli sme sa a obuli a sli sme! Nie na dlho, ani Vlasta ani ja sme nemali zaujem si rozbit hlavu. Len Franta urobil extra niekolko jazd! My s Vlastou sme sa odobrali do chaty a trochu sme sa oboznamovali sami so sebou, kto je kto! Vlasta vystudovala telesnu vychovu a rustinu, dialkove v Blave. Ked sme sa vracali nazad do Ottawy, zastavili sme sa v jednej polskej predajni europskych specialit. Dokupil som par klobasok, kus varenej slaniny. Oni urobili vecsi nakup vseliakych dobrot. Vlasta ma pozvala aby som sa zastavil u nich na polievku. Byvaju nedaleko od Kunstadtov, dom asi tak velky, ked nie vacsi, ako bol nas v Mississauge. Velmi upravene prostredie, vyborny vyber umenia. Vsetky tie domace zlepsenia su produktom kutilskej zrucnosti Frantu!
Vyssie Zuzka s dcerou Monikou a dole s vnuckou Oliviou
Trochu sme sa bavili o literature a spominali, ze sme obaja citali knihu a videli film “The Kite Runner”. Vlasta uviedla, ze ma rozcitanu dalsiu knihu toho autora Khaled Hosseini s nazvom: “A Thousand Splendid Suns”. Kniha je stale na tretom mieste ako bestseller! Ponukla mi ju vziat, aj ked ju nedocitala. Vraj si musi dat prestavku od hrozostrasnych pribehov vycinania Talibanu v Afghanistane, hlavne voci zenam. Snehova chumelenica, ktora prisla buduci den mi dovolila sa do knihy zacitat a dnes som uz za polovickou, kedy zacinaju tie svinstva vzajomneho vyvrazdovania, znasilnovania a pod. Po vyhnani a evakuacii vojsk Sovietskeho Zvazu zacali vznikat nesmieritelne konfliky medzi jednotlivymi frakciami mujahideen. Boje medzi Pashtunmi, Wahdatmi, Hazaras a podobne. Je to vyborne napisany pribeh cez osudy deti a neskorsie dospelych zien a ich zachadzanim. Ta kniha by sa mala stat povinnym citanim nasich liberalnych politikov a lavicovo uchylnych NDP s “Taliban”Jackom (ako nazyvame vodcu NDP), co silou mocou tlaci odchod nasich vojsk z Afghanistanu. Vykaslat sa na deti, zeny a chudobu tejto po desatrocia nicenej krajiny.
Family Kunstadt bez Petra, ten fotil!
Vcera rano som si rozlozil moj laptop v jedalni s umyslom zacat tento moj prispevok, ked som si to naraz rozmyslel a vybral som sa do kina na doobednajsie predstavenie filmu: UNTRACEABLE. Konecne poriadny kriminalny pribeh sadistickeho serioveho vraha, kde FBI agent (Diane Lane) vysetruje a snazi sa najst perverzneho vraha, ktory jednotlive brutalne vrazdy dava na internet, aby to mucenie mohli sledovat miliony divakov. Kritici filmu davaju len dve hviezdicky z piatich. Pribeh je napinavy, aj ked su v nom krutosti triznenia obeti. Dnes by bolo tiez co vidiet, ved od piatku ide niekolko premier, rozhodol som sa ostat doma ukoncit tento prispevok do mojho blogu, poslat zas poldesiatky elektronickych gratulacii oslavencom narodenin. Naviac, nejak ten moj pocitac sa velmi spomalil, na vsetko musim dlho cakat, pokial sa otvori nejaky program, tak som ho dal na “defregmentaciu”. To by som mal robit kazdy mesiac. Samozrejme, chcem pokracovat v cetbe, az teraz kniha nabera seriozne obratky a tak len co urobim spominane, natiahnem sa na postel a budem si citat.
Vnucata Petra a Zuzky, baby Jackson a rozkosna Olivia
Ten sneh nam neda pokoj ani dnes. Stale lahko snezi! To mi neprekaza! Hlavne, ze nie je velka zima. Ja sa ospravedlnujem, ze casto uvadzam do vasej pozornosti fotografie z nasho prostredia, ktore uz hadam poznate lepsie ako ja. Snazim sa demonstrovat tie rozne zmeny, ako ich my tu v Amberwood Village prezivame a vidime. Mimochodom, Peter aj Zuzka mi poslali par extra fotografii z tej minulotyzdennej sobotnajsej oslavy 60 tich narodenin Zuzky. Prilozim jednu alebo dve aj k tomuto blogu. Dnes vecer ideme ku Kunstadtom na veceru! Musim este spomenut, ze v piatok som obdrzal naraz januarove a februarove cislo casopisu Muscle and Fitness. Prelistoval som, ale nemal som cas precitat.

Prajem vam vsetkym miernejsiu zimu ako mame my! Pozdravujem zo zasnezenej Ottawy!

Milan