Wednesday, January 30, 2008

Live for nothing, or die for something

Silvester Stallone v jeho najnovsom filme RAMBO
Otawa 30 08 – streda
Rano, od siedmej som uz bol dole v pracovni za pocitacom. Otvaral som a pozeral, eventualne cital, najnovsiu e-mailovu postu. Tej je stale viac a viac. Niekedy denne dostanem az 25 do 30 zasielok. Malo co z toho je osobna “skutocna” posta. Vacsina su to vseliake vtipy, klipy, kratke dokumentarne filmy, zabery z prirody, zvierata atd. Myslim, ze nemusim dalej pokracovat. Kazdy z nas je obetou tejto bohatej vymeny mailov. Zistujem ale, ze mi to prezeranie prislej posty zacina zaberat progresivne velmi vela casu, denne dve hodiny a mozno aj dlhse. Priznam sa, ze tento nie velmi racionalny zvyk posielat dalej obdrzane, je nieco, na co som aj sam nie velmi hrdy. Obcas aj ja poslem dalej, co si myslim, ze stoji zato! Obycajne z 20-tich az 30-tich mailov poslem dalej dva alebo tri najzaujmavejsie, ostatok putuje do odpadkoveho kosa! Pokial su to male subory, kde tu nejaky vtip alebo kratky klip, svedomie ma nie velmi zerie. Snazim sa vsak dlhe subory neposielat dalej, lebo si viem predstavit kolko casu to ludom vezme subor otvorit, pozriet a pripadne poslat.
Pred rokom som uz bol davno na bezkach v tomto case. Nie tento rok! Hadam v najblizsich dnoch!
Ottawa mala mat dazd a poladovicu. Ten predpoklad poladovice nas s Frantom neodradil ist do fitka. Slusne sme zatrenovali vo vnutri a po skonceni aj vonku. Nase auta boli pod niekolkymi milimetrami ladu. Vzalo mi aspon 15 minut ocistit okna, aby som neriadil auto na slepo. Konecne sme boli ako tak pripraveni vyrazit, ked ma Franta nahovoril ist do Costca. Vraj maju mat na zlave tie vinne koncentraty az o 15 dollarov menej. Aj on si vyraba doma vino. Nerozmyslal som dlho a vydal som sa pozriet, ci skutocne ich maju na “sale”! Nemali! Zlavu mali v inej od nas daleko vzdialenej predajni. Nevadi, ked som tam uz bol, tak som vzal jeden koncentrat na 60 flias bieleho Argentinskeho vina. Este par malickosti a siel som domov. Dva demizony bieleho doma uz boli po druhej fermentacii, tak som ich poobede prelial, doplnil potrebnymi doplnkami pre odplynovania. Dnes uz len ostava niekolkokrat ich zamiesat, aby to odplynovanie co najrychlejsie prebiehalo, doplnit vodou a nechat sa cistit.

Cez vsetky nepriaznive podmienky Marcelu to neodradilo ist na bezky a skusit lyzovat! Ja som lenivel.
V piatok dnes rano, ked som teda skoncil s prehliadkou e-mailov a kratkom rozhovore cez MSN Messengera s bratom Edom, chystal som sa zavolat Frantovi. Predbehol ma! Dohodli sme sa nikde neist. Bolo vonku horsie ako vcera, cesty boli pod ladom, dazd pokracoval a vsetko na zemi mrzlo. Nasa kratka cesta k hlavnej ulici bola ako klziste. Hlavna cesta vsak bola zjazdna, mestske sluzby nesetrili solou. Kedze na plavaren sa nie velmi dalo bezpecne ist hlavne pre Marianku, Marcela navrhla, ze namiesto toho, by sme mohli naplnit do flias dva demizony cerveneho vina. Uz dvanejsie sa mi minul dezinfekcny prasok na vymyvanie flias alebo demizonov. Aj ked som si uz rozlozil moj laptop v jedalni, obliekol som sa a hned po desiatej som vyrazil do najblizsej vyrobni vina kupit, ten” pink” prasok. Odisiel som s “dlhym nosom”, obchod otvarali az o 12 hodine, tak som isiel dalej. Ten dalsi otvaral o jedenastej. Uz som bol na ceste ist do dasieho, ked som si vsimol pana ako otvara ten obchod. Good, kupil som hned dve nadoby, aby mi to vydrzalo na par mesiacov.

June je partnerka Zuzky v tenise, obcas chodi s nou aj lyzovat.
June je vyborna tenistka ale poslabsia lyziarka. Ja som biedny lyziar a este biednejsi tenista.
Zuzka a jej kamaratky na svahoch Pakenhamu
HAPPY BIRTHDAY ZUZKA! PREKVAPENIE, SAMOZREJME!
Ja pouzivam na naplnenie cerveneho vina stihle tmave flasky a na biele vino viac bachrate, lehko zelene, alebo lahko hnede. Neviem, kde bola moja hlava, ale do kupelky na vymyvanie som priniesol 30 flias na biele vino. Az ked sme ich mali vymyte, vysusene sme si uvedomili, ze sme umyvali nespravne flase. Dalsia robota. Vsetko je pripravene na flaskovanie jedneho demizonu. Len, co si trochu “odfukneme” po obede vydatnej morcacej polievky, pustime sa do toho. Mozno, ze urobime aj druhy demizon. Zajtra nebudem mat cas, lebo sa ide na lyze!
Konecne, po dvoch skaredych dnoch sa ma zajtra obloha vycasit, vyjst slnko a teplota ma klesnut na -4 stupne. Este vcera som sa dohodol s Frantom a jeho manzelkou Vlastou, ze hned po treningu pojdeme na druhu stranu do Gatineau Mts. - Camp Fortune. Vsetci traja mame na tie svahy permanentky a tak ich treba vyuzit, aj ked ja preferujem ist na Pakenham. Minuly tyzden v piatok som tam isiel so Zuzkou. Ona tam mala dalsie tri, ci styri kamaratky. Nebol najkrajsi cas, zamracene, ale dobre sa lyzovalo. Bol som milo prekvapeny sam so sebou. Ziadne krce do noh a dovolil som si aj rychle jazdit! To ma inspirovalo, ze v pondelok po treningu som sam znovu vyrazil na Pakenham. Boy, tak krasny den sme este tuto zimu nemali. Slnecna obloha, mierne pocasie, perfektne upravene tereny a len niekolko desiatok ludi. Vacsinov starsi ludia, ziadne vrieskajuce deti, snowboardisti a podone. Len co som zisiel dole, uz som sa viezol hore na vytahu. Ziadne zastupy, ziadne cakanie. Za dve hodiny som urobil najmenej 20 jazd! A co je natom najlepsie, vsetko zadarmo! Starci nad 70 rokov na Pakenhame jazdia bez platenia. To su jedine svahy, ktore toto ponukaju starsim ludom. Dalsia vyhoda, ze od nas zo Stittsvillu je to len polhodina jazdy autom vacsinou po dialnici.
Citil som sa trochu trapne a nepripraveny, ked v to lyziarske piatocne poobedia nas Zuzka pozvala na veceru v sobotu vecer. Vedel som, ze jej deti pripravuju pre nu “prekvapujuce narodeninove party” na ten vecer a tak som sa ospravedlnil, ze som zadany. Co bola pravda, lebo som bol na to party pozvany, ako hadam dalsich 30 ludi. Teraz lutujem, ze som zabudol so sebou vziat fotak. Zato som so sebou vzal Emila M. ktory prisiel k nam. Dva tyzdne dopredu poziadal, ci po party moze u nas spat. Vraj by mohol ist k svojej dcere, jednej alebo druhej, ale tie byvaju na druhej strane Ottawy. Prirodzene, nebol ziaden problem ho prenocovat a naviac, ked rano odchadzal, vybavil som ho s poltuctom knih, ktore som ja uz mal precitane. Zuzka prisla s Petrom asi tak hodinu po nas vsetkych. Bola skutocne prekvapena! Neocakavala, ze ta oslava sa bude konat dva tyzdene dopredu. Okolo desiatej, ako vacsina pritomnych ludi, aj my sme sa zbalili a sli domov. Nie zrovna do postele. Este sme zvladli jednu flasticku vina a az potom spat. Zavolal som dnes Petrovi a aj Zuzke, ked maju nejake fotografie z toho party aby mi poslali. Peter slubil, ale najskor az niekedy v piatok. Tak asi tento blog umiestnim na “web” bez fotiek z party. Ked ich dostanem, mozem ich vzdy prilozit.

Monika, dcera Zuzky zorganizovala vydarene party k jej narodeninam!
V ten den oslav 60- tich narodenin Zuzky, doobeda som sa vybral ako uz tradicne do kina. Povodne som chcel vidiet film ”Untreceable”, ale ten hrali az poobede, tak som sa rozhodol vidiet dalsi film s 8 nominaciami na Oscara “ There Will Be Blood”. “Wow, very powerful film”! Daniel Day-Lewis v hlavnej ulohe. Vsadil by som sa, ze za tu ulohu urcite obdrzi Oscara, ako najlepsi herecky vykon. Hlavne ku konci filmu ma priamo ohuril svojim stvarnenim tej postavy. Well, v nedelu som tiez skocil do kina, tentokrat na najnovsi film Silvestra Stallone “RAMBO”, kde nie len stvarnuje hlavnu ulohu Ramba, ale bol aj scenarista a reziser. Je to stvrte pokracovanie tejto popularnej postavy akcnych filmov. Je to mohutny film z Burmy, boj dobra a zla, hodne mrtvych, vsade krv a nemilosrdne zabijanie. Stallone je v paradnej fyzickej forme beruc v uvahu jeho 60 + rokov. Film sa nesie v znameni jeho romantickeho prehlasenia pocas filmu: “Live for nothing, or die for something”! “Zit pre nic, lepsie zomriet pre nieco”!

RAMBO

Srdecny pozdrav z Ottawy!

Milan

Thursday, January 24, 2008

Sunshine vitamin

Zima nas este neopustila, naopak, je krutejsia s dostatkom snehu aj po tom velkom odmaku.
Ottawa 01 23 08 – streda
Trochu som zavahal, ked som vyssie pisal datum. Nebol som si isty, ktoreho januara je dnes. Pozrel som sa na kalendar a pod dnesnym datumom mam dve mena, ktore dnes oslavuju svoje narodeniny. Moja byvala kolegyna Lydia z Davson College, povodom z Bratislavy a Jana Pass, starsia dcera mojho bratranca Janka. Ja som si nevsimol, ze to bola Jana. Posledne pismeno “a“ bolo zkryte vysiacou plackou na zabijanie much, tak som bol pod dojmom, ze tie narodeniny oslavuje Jano, vidiac len Jan! Vzal som telefon a aby som nezabudol, hned som mu zatelefonoval a hahahaha, zaspieval “Happy Birthday Johnny”. On sa len zasmial a prehovoril: “Aky darcek si mi kupil?” “Uz to aj Tebe v tej hlave trochu sarapati, ze!” “Ja mam narodeniny az v marci, dnes narodeniny oslavuje Jana, moja dcera!” Aby som mu trochu ulahodil, prehodil som, ze nech si vazi, ze tak dlho pred jeho narodeninami mu uz gratulujem, aj ked trochu predcasne. Dodal som, ze nie len jemu ta hlavicka a pamat uz dobre nepracuje, ako vzdy nam vsetkym stale pripomina, ale nepracuje ta pamat aj mne. Sorry, ze som to tak poplietol. V tomto mesiaci tych narodenin znamych a priatelov bolo neurekom. Nejdem ani spomenut! Vcera oslavoval aj nas kamarat Bongo, alias Vlado Chrappa. Volal som mu, ale chlapec nebol doma! Zrejme sa este nevratili z jednomesacnej plavby okolo Juznej Ameriky, ci Caribskych Ostrovov alebo Floridy.

Svoje 59-te narodeniny 13. januara oslavovala aj Marianka. Vlastne, nebola to ziadna oslava ako sme zvykli robievat, len nepatrna ceremonia z nasej strany. Nejaky ten cokoladovy desert a to bolo tak vsetko. Zial, Marianku nie velmi zaujmalo k comu jej gratulujeme, ked som jej dal ten desert, len ho vzala, natiahla ku mne ruku s darkom a povedala “for you, for you” a svoju pozornost dalej venovat telke. Podobne to bolo, ked som jej cital mnohe pisomne gratulacie, e-maily! Prislo ich dost a ja sa aj touto cestou v mene Marianky chcem vam vsetkym dobrym ludom, co si spomenuli na moje chore dievca, velmi podakovat! Samozrejme, sama uz davno nie je schopna na vsetky tie gratulacie reagovat, ci sa osobne podakovat, tak to robim v jej mene! Thank you to all of you!

Su to uz skoro dva tyzdne, co som dal na web stranku moj posledny prispevok. Utekaju tie dni, ze sa mi ani nechce verit! V poslednom prispevku som spomenul, ze som si cez ”Amazon.ca” objednal dve knihy od povodom polskeho autora. Zatial mi este neprisli lebo budu k dispozicii az niekedy zaciatkom februara. Uz som skoro nato zabudol, ze som si ich objednal! Len ked som pred chvilou nazrel do mojho posledneho prispevku, mi to pripomenulo, ze maju prist. Spomenul som tiez, ze som sa zacital do knihy od Fay Kellerman s nazvom “Justice”. Uz s tazkostou spominam o co v tej knihe islo, lebo hned nato som zacal citat knihu od spisovatela Johna Lescroart “The Suspect”! Boy, aby si jeden polamal jazyk na tom jeho mene. Vraj sa vyslovuje”less-kwah!” Anyhow, dnes poobede som knihu docital.Vzrusujuci, napinavy kriminalny pribeh, plnych 500 stran.
Marianka pred dvoma tyzdnami oslavila svoje 59 narodeniny, Zuzka bude oslavovat za dva tyzdne 60-tku
Minuly tyzden nas navstivila Olga z Calgary, boli sme spolu v uteceneckom lagri v Taliansku v 70 rokoch minuleho storocia
Je trochu neskoro. Pripravil som medzi casom veceru a pri jedeni sme si dovolili otvorit flasku mojho cerveneho vina. Problem vyvstal, ze dva pohare brandy z ktorych som usrkaval, ked som zacal pisat a potom, par poharov vina ma diskvalifakuju dalej pokracovat v nacatom prispevku. Myslim, ze to pre dnesny vecer vzdam a pokracovat budem zajtra ked, ako hovoria muslimi “Allah willing”, ked Allah da, dovoli, ci bude chciet!”
Olga bola vyborna navstevnicka, nebolo sa o nu potrebne starat, sama vyrazila do mesta a prechodila co sa dalo!
01 24 08 –stvrtok skoro rano.
Pred dvoma, ci troma dnami v novinach “Ottawa Citizen” v sekcii “The Citizen’s Weekly”, bol uverejneny velky clanok na plnych dvoch stranach pod nazvom: “Are you getting enough vitamin D?” Clanok sa zaobera vysledkami najnovsich vyskumov, ktore v skratke potvrdzuju, ze doteraz predpisovana davka vitaminu D (400 IU) je absolutne nedostacujuca, hlavne v severskych krajinach a pocas jesennej a zimnej sezony, ked je nedostatok slnecneho ziarenia. V principe vsetci vieme, ze tento vitamin je absolutne potrebny pre absobovanie kalcia a zdravie kosti, ale az teraz vychadzaju do pozornosti rozne dlhodobe vyskumy, ze tento vitamin ma daleko rozsiahlejsi preventivny vplyv na rozne ine onemocnenia. “A double-blind, randomized, placebo-controlled trail” potvrdil znizenie vyskytu rakoviny o 60%. To nie je vsetko, dalsie vyskumy poukazuju, ze vitamin D ma silny efekt na kardiovaskularne zdravie a hra dolezitu ulohu v prevencii diabetes – cukrovky. Ine vyskumy naznacuju preventivnu ochranu proti rakovine hrubeho creva. Vacsina vyskumnikov navrhuje zvysit davky vitaminu D na 1.000 az 4.000 IU denne. Prirodzene, ked clovek zacne brat tento vitamin vo vacsich davkach, nebude sa okamzite citit o 20 rokov mladsi, energetickejsi. Clovek nebude pozorovat ziadne vyrazne zmeny v kratkom case. Pozitivny vysledok pravidelneho uzivania vsak bude dlhodobi, vezme dekady aaby sa ukazali vysledky v prevencii dnes najviac sa vyskytujucich onemocneni.
Az na jednu vyznamnu udalost, nie velmi si spominam, co sa za tie dva posledne tyzdne udialo v nasom zivote. Minuly tyzden to bola predovsetkym mila navsteva Olgy z Calgary. Ked sme este zili niekolko mesiacov v Latine – Taliansko v emigracnom ci uteceneckom lagri, pokial sme sa “neovrabcili”,Olga byvala s Mariankou na jednej izbe a ja s Alexom, buducim jej manzelom na druhej izbe. Po svadbe sme sa vsetci prestahovali. Marianka ku mne a Olga ku Alexovi. Olga si vybavila nejaky vyhodny “deal” s aerolinkami, jednomesacny pass, ze moze letiet kdekolvek na severoamerickom kontinente s podmienkou, ze to bude vzdy utorok a v nedelu sa musi vratit nazad. Momentalne Olga je na Floride. Minuly tyzden jej destinacia bola Ottawa! Ja som si na nu pockal v utorok poobede a odviezol som ju nazad na letiste v nedelu. Olga bola super navsteva, nemuseli sme sa jej vobec venovat! V stredu som s nou trochu autom pochodil od Gatineau Mts. Camp Fortune, kde som si bol vybrat permanentku na lyzovanie a potom trochu po meste. Na dalsi den sa uz sama vybrala do mesta a prechodila vsetky muzea a zaujmavosti okolo parlamentu. V tom pokracovala aj dalsi den. V sobotu som ju vzal do kina na vyborny film:”The Great Debaters”. Obom sa nam film velmi pacil. Bol to rezisersky debut Danzel Washingtona a sucastne vo filme vytvoril hlavn ulohu!
Jeden den dievcata vyrazili aj do nasho blizkeho okolia, trochu sa prejst!
Spominajuc filmy, hadam musim uviest, ze v utorok ohlasili nominacie na OSCARA. Z piatich filmov o najlepsi film, som videl tri. “No Country for Old Men” a film:”There Will Be Blood”, ktore dostali po 8 nominaciach. V sutazi je este film “Atonement”, “Juno” a “Michael Clayton”. Drzim prsty filmu:”No Country for Old Men!” Dalsie kategorie nominacii nejdem spominat, lebo sa nezavratne blizim ku koncu dvoch stran.

Olgu som vzal aj do Gatineau Mts. Dnes je uz dole na Floride a uziva si juzneho tepla a slnka.

Ostava mi akurat popriat kazdemu vsetko dobre! Prijemnu a nie velmi studenu zimu!

Milan

Saturday, January 12, 2008

Odmak 2

KOSICE POD SNEHOM, NIE CASTY UKAZ!
Marcelina dcera Janka nam poslala celu sadu fotiek zo zasnezenych nocnych Kosic. Zatial co tam snezilo, v Ottawe sme zazivali pravy opak!
Ottawa 01 11 08 – piatok
Predvcerom ma zaujal v novinach “Ottawa Sun” kratky clanok od velmi vychyteneho, starsieho zurnalistu, Vietnamskeho veterana a popularneho “columnistu” Petra Worthingtona pod nazvom: “Say goodbye to this cruel world” (Daj sbohom tomuto krutemu svetu). “Ludia, ktori si myslia”, uvadza P. Worthington, “ze minule storocie bolo vynimocne krute a smrtelne”, urobia dobre, ked si precitaju nedavnu publikovanu, knihu od v Polsku narodeneho cestovatela, spisovatela a zurnalistu Ryzarda Kapuscinskeho s nazvom: “Travels with Herodotus” (Cestovanie s Herodotusom). Kapuscinski zomrel v minulom roku.

Este na zaciatku minuleho vikendu to takto u nas na ulici vyzeralo. 1.5 m snehu!
Zatial, co 20 storocie a velka cast 21 storocia, su poznacene vojnami, gulagom, holokaustom, genocidou, utlakom, masovymi vrazdami a ethnickymi cistkami, boli to tiez storocia najviac humane, sucitne a decentne v ludskej histotrii, ako pise a dokumentuje Kapuscinski v pol tucte knih, ktore sa vraj vyborne citaju, zachycujuce sucastne a minule udalosti v oblastiach ako je Iran, Ethiopia, Angola davajuc ich do historickych vztahov. V hore uvedenej knihe zachycujuc politicke “cestovanie” cez Stredny vychod a Afriku z predkrestanskeho a moslimskeho sveta, Perzie a Grecka, Kapiscinski priblizuje nesmierne kruty svet Grecko-Perzkej vojny 490 rokov B.C. Herodetusove cestovanie a jeho pisanie o cestovani Syriou, Egyptom po Nile, Italii, Sicilii, Ukrajine a pravdepodobne aj Babylonom, ktore su hadam jedinym zdrojom historickych zaznamov z toho casu. Herodotus zomrel v roku 425 B.C. ako 41 rocny. Peter W. uvadza desiatky prikladov nesmierne krutych cinov z vtedajsich cias z Kapuscinskeho knihy.

Zaciatkom tohoto tyzdna zacalo prsat a neprestalo niekolko dni! Vysledok na fotkach!

Preco vlastne o tom pisem? Lebo ten clanok a kniha ma zaujali, pocul som o nej uz davnejsie a vtedy som mal zaujem si ju objednat. Urobil som to vcera! Cez pocitac z http://www.amazon.ca/. Nie len tuto jedinu, ale aj dalsiu od toho spiovatela: “Shah of Shahs”. Kapuscinski napisal viac a urcite velmi zaujmavych knih, ako: The Shadow of The Sun; Imperium; Shadow of The Silk; Emperor a dalsie. Uz sa tesim, ked sa zacitam do davneho kruteho sveta. Zatial sa musim uspokojit s rozcitanou knihou: “Justice” od Faye Kellerman. Tu som len vcera nacal a uz som v pribehu az po usi! Je to jedna z jej prvych , knih (1996). Starsia kniha, kriminalny pribeh z prostredia mladeze, drags, partiing, promiskuity, gangov, sexu atd… a samozrejme vrazdy.

Zelena trava na golfisti, po snehu uz skoro ani pamiatka, len kde tu ostala nejaka hromadka, vela vody !
Dost, teraz hadam par slov z nasej blizkej skutocnosti. Vcera, konecne skoncili tie mizerne dni dazdov, oteplenia a odmaku. Cez noc sa trochu schladilo a rano sa dokonca ukazalo slnko. Wow, to nam chybalo! Rano som bol trochu trenovat. Vecer predtym mi zavolal Peter, nech s nim nepocitam, ze je unaveny, potrebuje sa poriadne vyspat pred odchodom do Quebecu na nejake preteky. Milo sme sa s Frantom prekvapili, ked sa Peter naraz zjavil pri eliptickych masinach, kde sme sa prave chystali zacat s cardio treningom. Vraj bol vyspaty a tak nechcel utratit cas motanim sa po dome. Mali sme vsetci traja nie velmi narocny trening. 15 minut cardio a 45 minut silovy trening.

Kedze bol pekny den, cesty suche a moj tank v aute poloprazdny, zastavil som sa na benzinovej pumpe ho doplnit a zaroven prejst cez umyvarku! Prvykrat v tejto zimnej sezone, splachnut vsetku tu sol a spinu z auta. To auto hned vyzeralo ako nove! V garazi som este poutieral, co bolo treba! Ked som uz bol tak rozbehnuty, uvedomil som si, ze je prihodny cas dat dole Vianocne osvetlenie. Dievky sa vybrali do plavarne, ja som sa pustil do prace. Vzalo mi to celu hodinu. Trochu som vycistil aj garaz, predsa tak paradne vycistene auto nemoze parkovat v spinavej garazi, ze? Prekvapil som sa, ked sa dievcata predcasne vratili. To z cesty, ked ich nejake babky upozornili, ze plavaren z nejakeho dovodu je uzavreta.

Zima a sneh nedal na seba dlho cakat! Koncom tyzdna sa schladilo a cez noc aj napadlo par cm snehu.
Ked spominam plavaren, musim poznamenat, ze den predtym, pre velmi neprijemne pocasie a uzasne silny vietor, odviezol som dievcata tam aj nazad. Zaroven som dal vedeniu na plavarni ziadost o znizenie poplatku pre Marianku na zaklade jej “disability” prijmu. Ked som sa vratil domov, uz ma cakal odkaz, ze moja ziadost bola schvalena a ze na rok jej poplatok za pouzivanie bazenu bude 94 dollarov! Super, lebo normalne by sme museli zaplatit nejakych 240 dollarov. Predsa sa oplatilo o to poziadat. Usetril som cez 140 dollarov. Vsimol som si, ze to rekreacne centrum robi nejaku pristavbu! Rozsiruju ho o fitness centrum a velku telocvicnu. Uvidim ako bude vybavene, mozno zmenim fitko, to ale musi suhlasit aj Peter. Prenho by to bolo asi trochu dalej, pre mna blizsie.

Marcela a Marianka si pochutnavaju na ranajky na nejakej kasicke !
Posledny tyzden vo vsetkych mediach dominovali dve hlavne pokracujuce udalosti – pocasie a v USA primarne, prve volby kandidatov na buduceho prezidenta. Prve stretnutie “politickych gigantov” z demokratickej strany Hillary Clinton vs Barack Obama. Vsetky naznaky boli, ze Iowu vyhra Hillary, prekvapenim bolo silne a vyznamne vitazstvo prveho cierneho kandidata Obamu. Do New Hampshire isiel Obama ako 100% vitaz, bum zvitazila Hillary. Velke prekvapenie a dlhe tvare zurnalistov, ktori sa isli pokakat z Obamu, ako uz buduceho prezidenta USA. Pretek kandidatov z republikanskej strany nejdem ani spominat. Huckabee, babtisticky kazatel vyhral Iowu, ale v New Hamphire dostal na frak a vitazom sa stal rozumny John McCain, nezatazeny nabozenskymi rozpravkami a predsudkami.

Ja davam prednost poharu alebo dvom vina pri veceri. Castejsie aj celej flaske, hahahaha!
Dufam, ze Amerika skoro vyzdravie z toho osialu Obama – manie! Nijak neupieram pritazlivost Obama osobnosti, jeho oratorske schopnosti a fyzicku pritazlivost. Je polocernoch, jeho matka bola beloska niekde z Kansasu, jeho otec bol z Kenye. Rodicia sa rozviedli a jeho matka sa vydala za moslima z Indonezie. Obamove meno v uplnosti je Barack Hussein Obama! Narodil sa v Honolulu a podla Americkej konstitucie by sa nemohol stat prezidentom. Ako 6 rocny Obama zacal chodit do moslimskej skoly v Jakarte. Tiez stravil dva roky v katolickej skole. Obama sa vraj snazi kryt skutocnost, ze je moslim, dokonca toho extremneho vyznania Wahabismu. Neviem ci je to Pravda, asi nie! Tato sorta moslimizmu je ta najnebezpecnejsia. Vsetci teroristi nasleduju ucenie Wahabizmu. Preto ako moslim, by nemal velku sancu stat sa prezidentom, Obama sa stal clenom “United Church of Christ” aby nejak zakryl jeho moslimske pozadie. Pravdepodobne falosne obvinenie!

V akcii, dole v pracovni umiestnit na moju stranku tento BLOG.

Trochu to v tej Amerike s prepacenim maju “prdnute” v hlave! Sucastny prezident je “znovu narodeny krestan”, demokraticky kandidat na prezidenta je pravdepodobne moslim, z republikanskej strany jeden je baptisticky kazatel, a jeho oponet mormon, ktory podla ich vyznania veri, ze moze mat vela manzeliek, podobne ako ludia moslimskeho vyznania. Kde to Amerika speje?

Pozdravuje a praje viac rozumosti!

Milan

Monday, January 07, 2008

Odmak

Pred par dnami takto vyzerala nasa cesta od mojho bungalowu. Vela snehu.

To je pohlad dnes, ked sa oteplilo a sneh sa zacal stracat velkou rychlostou!
Ottawa 01 07 08 – pondelok
Na sporaku uz aspon 45 minut sa ohrieva drzkova polievka. Stol je prestrety. Dievcata tu mali byt uz davnejsie z plavarne. Odisli o jedenastej, plavanie im zacalo od 11:30. Uz je pol druhej a ich niet! Bud je Marianka pomala, ze im to trva tak dlho, alebo plavaren bola otvorena podla rozvrhu na sviatky. Dufam, ze su obe OK, len sa z nejakeho dovodu zdrzali. Konecne, polievka sa nezkazi a obedovat mozeme aj trochu neskorsie. Z tej drzkovej polievky som dnes rano odniesol poriadnu davku Frantovi a Petrovi do fitka. Peter neprisiel na trening, spal, vraj je velmi unaveny z lyziarskych treningov a pretekov. Odniesol som tu polievku do ich busenissu. Ako obycajne, navaril som trochu privela. Dal by som cast zmrazit, zial moja mraznicka je tak natlacena, ze do nej uz nic nevojde a vonku je dnes teplejsie ako v ladnicke. Hrniec nemozem dalej drzat v garazi alebo v mojom studiu. “Here we go”, dievcata prave dorazili! Marianka bola trochu pomala, vsade velke mlaky vody a tak im cesta nazad trvala trochu dlhsie. Idem im a mne dat papat!

V sobotu minuly tyzden, som potreboval skocit do predajne potravin Sobey’s, nacapovat 4 desatlitrove demizony s filtrovanou vodou. Tu vodu potrebujem na zriedenie koncentratu bieleho vina. Aj ked mojim cielom bola voda, neobisiel som pulty s masovymi vyrobkami. Den predtym sme dorazili fazulovu polievku a tak som sa chcel pozriet, co by sa hodilo na dalsiu. Mal som v umysle kupit maso na gulasovu polievku. Ked som ale na pulte zbadal vylozene drzky, nezavahal som. Tie nemaju casto! Dokupil som este dve balenia bravcovych kociek a rozhodol som sa uvarit nieco ako gulasovo-drzkovy hybrid. Hned som sa pustil do pripravnych prac, zatial co ja som rezal na rezance drzky a maso, Marcela sa ponukla ocistit zeleninu, ktoru som ja neskorsie narezal na male kocky. Trochu som sa ponahlal, lebo okolo obeda sme cakali navstevu.

V piatok vecer zavolal Doug Terry, moj byvaly sused este z Mississaugy. Chcel vediet ci v sobotu budem volny a ci sa moze zastavit u nas? Samozrejme, ze bol vitany. Urcite si spomeniete, ze este ked som byval v Mississauge, roky sme spolu chodili aspon 3 krat do tyzdna behat rozne vzdialenosti v spleti parkovych chodnikov. Tri - styrikrat v tyzdni sme chodili spolu aj do fitka, dvihat cinky a trenovat na roznych pristrojoch. Vzdy po treningu som si dali aj polhodinovy cardio trening. Boli sme obaja v dobrej kondicii. Nejaky cas predtym, ako sme my odisli do Ottawy, on sa rozviedol s jeho manzelkou. Dom predali a peniaze si rozdelili na 50/50. Jeho byvala manzelka si kupila “townhouse” a Doug kupil niekde medzi Kingstonom a Ottawou obrovsky kus lesa s nedokoncenou chatou, ci budovou. Na pozemku ma niekolko jazier a cez vikendy sa snazi pomaly tu chatu, ci dom ukoncit. Pracuje ako cestujuci predavac pre nejaky podnik, ktory vyraba rozne stavebne vyrobky.

Ospravedlnujem sa, ze som neurobil par zaberov, ked nas navstivil Doug Terry, moj sused z Mississaugy s jeho girlfriend. Tu je busta, ktoru som z neho urobil pred rokmi. Teraz je to verna podoba!
Samozrejme, ako rozvedeny, stale mlady a fesny chlap, zacal sa pozerat po nejakej volnej kocke a zacal dost intenzivne randit rozne kandidatky. Nie tak davno cez internet sa zoznamil s jednou rozvedenou styridciatnickou s dvoma dospelymi synmi. Na navstevu prisiel aj s nou! Dobre vyzerajuca pani, trochu privysoka pre Douga, stihla a velmi prijemna a zabavna. Chvilu sme posedeli u nas, Doug uz tri roky neochutnal ziaden alkohol, je totalny abstinent, ale joho girlfriend moje vino naramne chutilo. Skocili sme do blizkej Talianskej restauracii na obed a potom este nazad k nam. Ja som ju vybavil so 4 flaskami bieleho, aby mala, ked bude u Douga. On sa mi velmi ospravedlnoval, ze zabudol mi priniest nalozenu, pacovanu srnacinu. Urcite vraj nabuduce, ked sa znovu zastavia. Ja este stale mam od neho jednu vacsu flasu pacovanej srnaciny. To z jeho poslednej navstevy. Velmi ho zaujmali osudy zien, ktore boli pri Marianke. Co som vedel tak som ho informoval. Uz sa stmievalo, ked odisli. Niekedy na jar alebo v lete sa musim k nemu vybrat a navstivit jeho miesto. Skoda, ze som pozabudol z nich urobit par zaberov. Nespomenul som si.

Sneh sa tak rychle topil, ze sa zacali vytvarat male potocky!
Vlastne, za posledny tyzden sme vobec nefotili. Ani Marcela a ani ja, tak tento prispevok nebude mat fotografie, aby ho zkraslili. Sorry, hadam aspon nieco najdem, co som nepouzil. Konecne urobil som dva zabery z dnesneho hmlisteho a mokreho dna. V poslednych viacerych prispevkoch som vela pisal o zime, ktora zacala hned na zaciatku decembra a skoro nepresiel den aby nesnezilo. Tolko toho nasnezilo, ze teraz zaciatkom januara pokryvka snehu sa priblizila k 1.5 metru. Vcera, ci predvcerom sa oteplilo a doslo k silnemu odmaku. Zacalo poprchat a sneh sa naramne rychle zacal topit. Dnes teploty vysli na +7 stupnov a cez noc ma teplota ist este vyssie na + 10. Predpovede dokonca predpokladaju, ze v stredu bude az +13 stupnov. Tento odmak by mal skoncit vo stvrtok. V piatok bude znovu snezit. Vonku je silna hmla, najblizsie dva dni ma vydatne prsat, ale vo stvrtok uz budeme mat slnko. Budem pomyslat ist aj trochu lyzovat!

Urobil som si nedobrovolnu prestavku. Zbehol som dole a konecne som pripravil dve vedra vinneho bieleho koncetratu na prvu fermentaciu. To mi nevzalo dlhsie ako 45 minut. Najhorsie na celej veci bolo umyvat tie vedra v predklone vo vani. Nebola to vobec tazka robota, len bolestiva. Nevedel som sa narovnat, tak som stvrdol v dolnej casti chrbta. Staroba je na ceste v plnom rozbehu! Vcera som sa pozrel do zpatneho zrkadla v aute a trochu som sa zarazil, ked som videl “reznu” ranu na lavej strane nad perami ust pod nosom. Myslel som si, ze som sa musel porezat pri ranajsom holeni! Nic takeho! Bola to dost hlboka, lahko krutena vraska, ktoru som tam este nemal den predtym! Tych zacina byt viac a viac nie len na tvari, ale aj na krku a kde vsade inde!

Susedia, z bungalovu 11. Vlavo to je Harry Slipp a v pravo Jim Heron, ktory zajtra sa podrobi tazkej operacii .

Vcera sa zastavil u nas Harry Slipp, jeden z mojich susedov z cisla 11. Priniesol mi obalku na postu, kluce od ich bungalowu a informaciu, ze jeho spolubyvajuci priatel Jim Heron odchadza do nemocnice a zajtra bude mat velku operaciu, kde mu odstrania velku cast hrubeho a tenkeho creva. Rakovina! Henrry si objednal izbu v blizkom moteli, aby mohol Jima navstevovat, lebo ostane v nemocnici skoro cely tyzden. Jim je 83 rocny a moze sa stat, ze tu operaciu neprezije. Aj ked ano, rakovina moze byt rozsirena aj na ine organy, ze ho moze pohltit. Drzim mu prsty!

V nedelu som sa vybral na jedenastu hodinu do kina na film ATONEMENT. Pozrel som sa do slovnika, nebol som si vedomi vyznamu toho slova. Moze to byt v preklade “usmiernenie; vykupenie; odcinenie; smierenie”. Anglicky film. Seriozna drama! Mozno v buducom prispevku napisem viac.

V hlavnej ulohe Keira Knightley a James McAvoy; reziser Joe Wright, adaptacia knihy od spisovatela Ian McEwen
OK, som na konci druhej strany! Prajem vsetko najlepsie v novom roku!
Pozdravuje Milan