Sunday, November 25, 2007

S bohom Anka, vitaj Marcela

Zima prisla s tazkym snezenim, viac ako 35 cm snehu za dva dni. Presne v den, ked som mal ist pre Marcelu na letiste.
Ottawa 11 25 07 – nedela
Su tri hodiny poobede. V tomto case Anka uz asi vystupila z autobusu na letisti v Montreali. Mozno, uz spaciruje ku okienku British Airways. Zaujmalo by ma, ci jej prijali tie dva velke kufre, bez toho aby musela platit nadvahu. Urcite mala nejaky ten kilogram naviac, ako je dovolene. Viac by ma zaujmalo, ci jej dovolili vziat na palubu dalsi, mensi kufor, ktory sa asi nezmesti do rentgenovej masiny. V takom pripade by musela ho otvorit a nechat ho prezriet ci tam nenesie nejaku vybusninu. Anka uz mala kufre zabalene niekolko dni, pred dnesnym odletom. Aj tak doobedie stravila s prehadzovanim par veci, prebalovanim, vyradovanim a metodickym usporiadanim papierov, dokladov v prirucnej taske. Povodne sme mysleli, ze bude stacit, ked pojdeme na autobusovu stanicu na tretiu hodinu. To by ale prisla dost neskoro. Letecke spolocnosti stale ziadaju aby cestujuci sa registrovali aspon tri hodiny dopredu. Dufam, ze na letisti nebude mat ziadne problemy a jej let do Viedne via Londyn bude tiez bezproblemovy? Prajeme jej stastnu cestu, mile zvitanie sa na letisti vo Viedni s jej dcerou zo Zvolena, ktora ju berie k sebe na par dni!

Vymena straze k Marianke! Jedna Anka odisla a druha prisla - Marcela s Mariankou pred plavarnou.
Jedna Anka odisla a druha prisla. Marcela je jej druhe meno. Ona sa fakticky prvym menom tiez vola Anka. Priletela vo stvrtok vecer priamo do Ottawy. Este ze tak! Noc a den predtym zacalo v juznom Ontariu snezit. Mu sme v stredu dostali asi 8 cm novej prvej snehovej pokryvky. Vo stvrtok akoby sa vsetky certi utrhli a snezilo, niekedy velmi husto a ked den sa blizil k veceru, pribudlo dalsich 30 cm. Este stastie, ze som pre Marcelu nemusel v tej chumeleci ist do Montrealu na letiste. Len tu v Ottawe, od nas zo Stittsvilu asi 30 km. Cesty boli ocistene len stale mokre od soli s ktorou cesty posypali. Isiel som bocnymi cestami, lebo na dialnici by som isiel v najvacsom trafiku. Aj tak som mu neusiel, ked som sa vracal domov s Marcelou po dialnici. Tisice aut, bolo mi to cudne, ved bolo okolo siedmej vecer. Az zo sprav som sa dozvedel, ze u nas v Kanata - Stittsvile na zimnom stadione pojde hokej – Senators vs. Penguins (Pitcburg). Vsetci sa hnali na tento zapas. Ja som na prvom vhodnom exite (Moody Drive) odbocil a domov som isiel cez Bell Corners a Kanatu. Usetril som si aspon polhodinu trcat v tom trafiku. Mimochodom Senatori ten zapas prehrali.

Chuda Canadska diva hus, vsetky odleteli na juh a tuto zabudli!
Anka po sebe zanechala nie len par veci zo satstva, ale aj stovky fotografii z nasho prostredia. Vzdy, ked sa vybrala niekde, ci uz s Lidou a Ladom, alebo s Mariankou vzdy vzala so sebou moju kameru a o sto sest fotila. Robila to s nadsenim a domov si odnasa stovky a stovky zaberov vypalenych na CD. Obdivoval som ju, ze vedela sediet za pocitacom a vsetky fotky zmensovat a prenasat na CD. V mnohych, hlavne poslednych mojich prispevkoch som si vypozical niektore Ankine zabery, aby som okraslil moj text prispevkov. Este par pouzijem, ale co potom? Marcelu som nevidel, ze by niekedy bola fotila. Teraz, ked prisla zima, ja tak akurat pojdem kde tu na lyze, bezky alebo zjazdovky. To vacsinou fotak zo sebou neberiem. Budem musiet naucit Marcelu ako ovladat ten moj fotak a hadam aj ako fotit, aby obcas obohatila nasu zbierku zaberov aj ona. Marcela, ako to pisem, ma upozornila, ze obcas si vypytala kameru, ked chcela aby som bol na zabere aj ja. Tak sa ospravedlnujem!

Kostol v blizkosti plavarne a katolickeho gymnazia je uz skoro pripraveny byt otvoreny!

Peter je uz cely tyzden nazad z treningovej lyzovacky v Colorade. Spomenul, ze tento krat nebolo tak vela snehu ako minule roky. Treningy vraj boli senzacne. Viedol ich trener narodneho teamu USA. Peter sa akurat stazoval, ze ho velmi boleli kolena a to mu trochu ubralo z potesenia lyzovacky. Ja som ho viezol na letiste pred jeho odchodom, ale prenho uz isla po tyzdni Zuzka. Dal si niekolko dni odpocinku a uz tento tyzden sa pridal k nam v treningoch vo fitku. My s Frantom sme zatial makali velmi poctivo, 5x tyzdenne. Ziadne vyhovorky nedovolene. Zajtra je pred nami dalsi tyzden pravidelnych treningov. To bude uz hadam stvrty alebo piaty tyzden co takto trenujeme. Tak dosledny som uz nebol roky! Minule ma Peter poziadal, ze by chcel, aby som s nim isiel parkrat lyzovat a natocil z jeho slalomovych jazd niekolko klipov, aby ich mohol doma studovat, kde robi nejake chyby. Samozrejme vdacne mu to urobim. Miluly tyzden, este par dni pred prichodom Marcely na veceru prisla Zuzka s Petrom.
Minuly vikend Janko, moj bratranec sa rozhodol stravit vikend s jeho dcerou Yvetou v nedalekom Osgoode. To je asi 12 km od miesta kde teraz Janko zije. OK, ved do vtedy skoro kazdy vikend som ho doviezol k nam a tradicne, sme sa vybrali vzdy do blizkeho AMC 24 kina. Vacsinou z piatich az siestich novych premierovych filmov sa vzdy nasiel nejaky, co stal zato vidiet. Kedze minuly vikend nebol u nas, isiel som do kina sam na film: BEOWULF. Reziserom filmu je Robert Zamecki. Myslim, ze on reziroval aj film “300”. Ten cely bol natoceny mimo jednej sceny v atalieroch v Montreali. Tento jeho najnovsi film je unikatny tym, ze pocitace boli pouzite vo vaccine zaberov s technikou specialnych efektov doteraz nepouzitych, ktore su “spectacular”, obdivuhodne! Inac je to Danska rozpravka, kde hrdina Beowulf zabije obludu s menom Grendel. V hlavnej ulohe Ray Winstone a Angelina Jolie v ulohe matky tej potvory, monstra Grendel. Vo filme sa Angelina objavi v plnej nahote.
Marianka dnes nevyzera ako Angelina Jolie, ale v mladosti jej mohla konkurovat!
Myslim, ze Jankovi prospelo, ze neprisiel k nam. S Yvetou sa zastavili v kasine a obaja odisli dommov ako vitazi! Yveta vraj vyhrala sest tisic dollarov a Janko odisiel s troma tisickami. Tomu sa hovori, stastny den! Minule, ked sme tam boli s Jankom ja som nestratil nic, ani Anka, len Janko prehrall 60 dollarov. Tento vikend som Janka nepozval k nam lebo som tu mal babinec! Styri zeny (Marianka, Anka, Marcela a Pierreta). Pozehnany to clovek! To ako ja! Well nie celkom, tolko zien v baraku moze cloveku len vyvolat bolesti hlavy. Aj ked tu bol frmol ako malokedy, bol som rad, ked som v sobotu vypadola na dve hodiny a skocil som do kina na velmi ocakavany film: NO COUNTRY FOR OLD MEN”. Hraju Tommy Lee Jones; Javier Bardem; Josh Brolin; Woody Harrelson. Rezia Joel a Ethan Coen. Obaja bratia su preslaveni s filmami vysokej kvality. Ich vychyreny film FARGO je jeden z mnohych. Tento film sa odohrava v 80 rokoch v Texase a je to nieco ako novodoby western. Vela nasilia, krve, vrazd atd… Vyborne urobeny s fantastickymi hereckymi vykonmi! Nedivim sa, ze mu kritika dava 4 az 5 hviezdiciek. Plne doporucujem vidiet. Je to super drama!
Peter nie dlho po prichode z Colorada, kde bol na treningovom lyziarskom sustredeni.
Nechce sa mi verit, ze som uz na konci dvoch stran a teda mnou urcenym limitom mojich prispevkov. Medzi casom sme pojedli veceru, stihol som vypit jednu flasku vina a druha je pred ukoncenim! Tie dve flasky zas prispeju k zvyseniu mojej hladiny cukru v krvi! Nevadi, aj tak nemam daleko pod drn!

Zo zasnezenej Ottawy vsetkych pozdravujem a prajem jemny zaciatok zimy!

Milan

Ja nie som zrovna monster "GRENDEL", ale ani hrdina Beowulf. Podla par ludi, nie som od toho prveho daleko!

Sunday, November 18, 2007

Pripraveni - zima moze prist!

Listie zo stromov je uz davnejsie dole, aj golfiste je pripravene prezimovat, uz len chyba sneh. Ten ocakavame kazdy den.
Ottawa 11 17 07 – sobota
Zima moze prist! Sme pripraveni! Vsetko, co bolo treba urobit, je urobene! V minulom prispevku som spomenul, ze po spolocnom treningu, pride k nam Franta N. s “plnou polnou” majstra kutila. Z kufra jeho auta vybral niekolko prenosnych krabic s naradim. Pocasie nam celkom prialo. Prestahovali sme sa najskor na terasu, kde som potreboval zmenit vedenie odkvapovych rur. Skocili sme do blizkeho obchodu RONA a kupil som jednu dlhu niekolko metrovu ruru.. Zial nemali ju v hnedej farbe, len v bielej, co nam nemohlo vadit, lebo to odkvapove potrubie malo viest popod terasu. Franta vymeral co bolo potrebne z terasovej dosky vyrezat. Ked sme vyrezali ten otvor, zistili sme, ze pod tou doskou je este poriadne hrube brvno a tak to bolo trochu viac komplikovane ako sme ocakavali. Museli sme odstranit jednu celu dosku z podlahy, aby sme tie potrubia mohli spravne vyviest. Naviac, museli sme rozobrat cele odkvapove potrubie a napojit nove elementy. Podarilo sa, teraz uz len ostava, aby prisiel poriadny dazd a tie potrubia sme vyskusali, ci spravne odvadzaju dazdovu vodu. Nie len je to mudrejsie urobene, ale aj kvalitnejsie s perfektnostou “majstra kutila”! Zial, Franta nedokazal opravit automaticku umyvacku riadu. Bude to potrebovat odbornika a asi vymenit pumpu, lebo neodsava vodu. Mozno vymenit a instalovat novu umyvacku!
Skoncila radost z pohladu na krasne sfarbenie kvetov na nasom backyarde. Zas az na jar buduci rok.
Ako sme tak usilovne na terase pracovali, naraz sa na nasej streche ukazal chlapak so silnou “fukackou”, ktora perfektne cistila odkvapove riny od listia. Good, to je posledna praca, ktora potrebovala byt urobena, aby ked pridu dazde, pripadne odmak, riny boli ciste a odvadzali spravne vodu. V priebehu jesene som cistil riny niekolkokrat. Ten pan si pochvaloval, ze na mojej casi baraku je to viacmenej vsetko ciste. Dakujem! Vsetko listie je uz zo stromov dole. Minuly tyzden sme tu mali nas servis. Nafukali vsetko listie na velku hromadu a specialna masina to listie rozdrvila na hrubsi prach. Vcera vprisli s autom a na nom bol obrovsky vysavac. Ten tie hromady rozdrveneho listia s lahkostou scucol! Bolo by potrebne aby prisli este raz, lebo silne vetry nam trochu naviali listie zo susedstva. Ja som dnes doobeda pozhrnal co este bolo na nasej casi pozemku. Bud este pridu a zlikviduju to, alebo to budem musiet natlacit do papierovych vriec ja.
Este pred par tyzdnami sme sa obdivovali krasnym farbam "Indianskeho leta". Hadam, zas o rok!
Zatial, co som sa zabaval s hrabanim a totalnym vycistenim backyardu a pozemku pred barakom, Anka sa utrhla, vzala maly rebrik a poumyvala z vonku a neskorsie aj z vnutra vsetky okna. Ja som ju od tej cinnosti odradzal, ze to nie je dolezite, ved ide zima. Nedala sa a neprestala pokial to neurobila! Pekne od nej, ja by som to nerobil. Umyvat okna patri do tej istej kategorie neziaducich aktivit muza, podobne ako zniest dole pradlo, dat do masiny, zaliat nejakym praskom a ked je pranie urobene, prehodit do druhej masiny na susenie. “Not my cup of tea!” Uz davnejsie, hadam pred desiatimi dnami v jeden pekny a stale teply den, zacal som natahovat vianocne okrasne vedenia, okolo garaze, nasho vchodu a okolo stlpa, co podpiera nasu vstupnu terasu. Dnes sa ukazal presne tak krasny slnecny den, obloha bez jedneho mracka, ale teplota pod nulou! Po vsetkych dnesnych pracach (umyvanie okien, hrabanie), rozhodli sme sa zapojit aj to ostavajuce vianocne osvetlenie. Naviac, uz sme nasrobovali aj vsetky farebne ziarovky a vyskusal som ci to svieti. Ano, vsade len tie meniace sa a blikave svetla na stlpe nesvietia. Asi to nebudem vediet urobit, lebo nejake svetielko je “mrtve” a objavit ktore to je, nie je mozne, ked nesvietia.
Aj taketo kuzelne sfarbenie dokaze jesenna priroda! Zaujmave!
Pred tyzdnom, ci dvoma, som skocil do podniku, kde som pred troma rokmi kupil zimne pneumatiky a nechal som prehodit letne za zimne. Aj auto je teda pripravene na zimu, nie len nas barak. Ostava uz len zo satnika, hore pri vchode, zbalit vsetky letne kabaty a lahke vetrovky, zniest ich dole a priniest hore teplejsie zimne veci. Podobne, povymienat aj topanky. To ale je ta najmensia malickost! Co ostava este urobit, je ist do obchodov a utratit nejake peniaze na vianocne darky. Nuz a to sa mi najmenej chce! Ani nie tak utratit peniaze, ako sa vlacit po obchodoch a spekulovat, co komu kupit. To je pre chlapa najvacsie utrpenie a znici to vsetku radost z vianocnych sviatkov. Ale asi nebudem mat lepsi vyber ako to urobit. Jeden darcek som si uz kupil, radio na kluku, ale aj baterky do spalne. Ked mi vypovedia baterky mozem radio “nakurblovat”, hahahaha! Nas kamarat Bela take radio uz mal pred asi dvoma, ci troma rokmi! Moje je viac sofistikovane, ma aj svetlo a sirenu! Hahahaha!

"Apple tree" jablon, v tomto pripade je to aj meno kliniky, kde ordinuje aj nas lekar, ktoreho som navstivil pre vysledky testov.
Dnes rano som skocil do “Appletree” kliniky, kde operuje aj nas lekar! Zavolali mi vcera, aby som prisiel pre vysledky EKG a krvnych testov Marianky a mna! Pokial sa tyka Marianky, vsetky ukazovatele boli OK! Trochu zvyseny cholesterol, ale mimo toho vsetky ostatne funkcie v najlepsom poriadku, samozrejme mimo mozgu a nasledkov jej onemocnenia, ako je velmi znizena kapacita komunikacie a ciastocna paralyze koncatin, ktora sa viac a viac zacina prejavovat. Horsie som na tom ja! Mam sice lepsi cholesterol ako Marianka, ale cukor v krvi je zas na hranici bliziaci sa k cukrovke. Ked som protestoval, ved ja nejem sladkosti, vyrobky z muky, ziaden cukor, chlieb a vobec uhlovodany v najnizsej miere, lekar mi tvrdil, ze asi je to znizena cinnost pancreasu. Co je viac alarmujuce, to je vysledok EKG, kde podla ohodnotenia, jedna cast srdca nie je dostatocne zasobovana krvou a teda kyslikom. Musim ist znovu na kontrolu k srdciarovi specialistovi. Co clovek v mojom veku narobi, ked su take vysledky!?

Pekny zaber ktory urobila Anka pred par tyzdnami. Skoda, ze nie je dobre zaostreny!
Prave dnes v novinach “The Ottawa Citizen” v rubrike: Nutrition” bol velky clanok pod nazvom: “Should saturated fat have bad rap?” Autor: Melisa Arseniuk, rozobera najnovsie vyskumy, kde viac a viac vedcov sa priklana k nazoru, ze saturovane tuky su menej nebezpecne pre zdravie ako uhlovodany. Desiatky vyskumov potvrdzuju velmi pozitivne vysledky stoviek ludi, ktori boli dane na nizkoulovodanovu dietu s porovnanim k nizkotukovej, vysokouhlovodanovej diete. Vo vsetkych parametroch vysledky su daleko pozitivnejsie na nizkouhlovodanovej diete. Nejdem dalej rozoberat ten clanok, ktory potvrdzuje to, co sme uz dnes niektori z nas tvrdili desatrocia. Ked ma niekto zaujem si precitat ten clanok a rozne odpovede a nazory, tu je web stranka! www.ottawacitizen.com/nutrition. Doporucujem precitat!!!!

Aby som zajtra zacal s novym prispevkom na moj blog! Ved som mal v umysle pisat o mnohych inych veciach, ktore ma trapia. Ako je brutalna smrt polskeho emigranta vo Vancoveri, neopodstatnenym zasahom nasej RCMP, federalnej policie, alebo v Saudskej Arabii trest, ktory odsudil mladsie dievca na 6 mesiacov do vezenia a stovky uderov trstenicou len zato, ze bola znasilnena gangom 6 chlapov a nahodou, ze cestovala v aute v spolocnosti muza. To je moslimska absolutne kruta a nepripustna moslimska Wahhabi sharia, zakon v Soudskej Arabii. Hadam na buduce!

Prajem aj pre vas vsetkych prijemny prichod zimnych dni!
Pozdravuje Milan

Tuesday, November 13, 2007

V polovicke novembra

Ottawa 11 12 07 – pondelok
Nalial som si do pohara ostatok brandy, co bolo vo flaske. To aby som mal odvahu a inspiraciu. Bez posilnenia alkoholom, by som sa asi neodvazil zacat pisat! Zial, bol to posledny drink, ostala uz len prazdna flasa. Urcite nie je to posledny drink pre mna. Asi si ale nalejem z “elixiru mladosti”, alebo "zivota", ktory vyzera ako brandy, co sa tyka sfarbenia, chuti trochu inac. Nie zle, len inac! Pisanie uz dlhsiu dobu odkladam zo dna na den. Ani som sa nenazdal a od posledneho mojho prispevku ubehli skoro dva tyzdne! Hanba mi, malokedy som si dal tak velku prestavku. Nejdem hladat ospravedlnenia, aj tak by boli neprijatelne a asi nikto by mi neveril! Ved som na penzii a mal by som mat vsetok volny cas, nie len na pisanie, ale aj na robenie “umenia”, malovanie, vodovky, socharcinu a citanie? Ha, nic takeho! Ako som uz spomenul pred nejakym casom “nemam cas na nic”!!! Viem, ze je to cudne tvrdenie a tazko uveritelne, ale ludia, co su na penzii mi daju za pravdu, lebo urcite aj oni experimentuju s podobnou situaciou. Zatial som neobdrzal ziadnu staznost, ze som sa oneskoril. Zrejme moj blog a dalsi prispevok nikomu nechyba?!
Nedostal som sa velmi daleko a musel som prerusit pisanie. Blizil sa cas nieco pripravit na veceru, ale hlavne jedlo na zajtra, ked pride k Marianke Pierretta, aby mala co jest a aby sme mali co ponuknut Frantovi N. Rozdelili sme si s Ankou ulohy! Ja som sa pustil do pripravy “zidovskych reznov”. Nie z hovaddzieho masa ale z bravcoveho. Co sa stalo pred casom nieco ako vtip – bravcove maso a zidovske rezne!? Hahahaha. Zatial Anka prebrala ulohu pripravit bravcove kotlety v trojobale na veceru. Nez sme zjedli veceru uz boli urobene aj tie “zidovske rezne”. Spomenul som, ze by sme mali nieco ponuknut aj Frantovi N. Ano, dnes na treningu sme sa dohodli, ze pride k nam. On je nieco ako “domaci kutil”, vie robit vsetko okolo domu! Vyvstali dve veci, ktore ja potrebujem urobit. Automaticka umyvacka riadu nam akosi nechce poriadne pracovat. Vydava vseliake divoke zvuky. Podla Frantu je to malickost, potrebuje to rozobrat a mozno vymenit nejaky ten element. Co ma viac zaujma urobit este pred zimou, je vymenit potrubie z odpadovej riny, ktore vedie na teresu a okolo nej. Chcem ju vyviest popod palubu terasy von. Bude to vyzadovat vyrezat otvor do podlahy terasy. No big deal!
Franta je nie len domaci kutil, ale aj vyborny kuchar! Uz sme si nie raz vymenili skusenosti z varenia. Zda sa, ze je tiez zanietenym kucharom! Dnes rano po treningu mi priniesol nadobu z jeho najnovsim produktom – drzkovou polievkou! Mal som ju na obed a nie len jeden tanier! Bola vyborna a velmi podobne urobena, ako robim aj ja. Z niekolkych rozdielov v porovnani s mojou je, ze on pridal do polievky aj trochu bravcoveho masa, hrasok a huby. Dobra variacia! Ja by som bol dal viac majoranky! Len tak zo svandy sme spolu hovorili, ze by sme si mali otvorit maly buffet a ponukat len roznorody vyber polievok na stojaka. Muselo by to byt miesto, kde je vela ludi a ponukat len cez obed. Polievky, ako je borsc, kapustova polievka, fazulnica, sosovnica, drzkova, gulasova a ine. Keby to bola dobra lokacia, hadam by to aj prosperovalo!
Anka v priatelskom rozhovore s tvorcom kamennych soch na Ottawa River.
My dvaja sme dnes nacali uz stvrty tyzden pravidelnych treningov, kde sme nevynechali ani jeden den, len vikendy. Cize odkrutili sme vzdy 5 treningov za tyzden. Myslim, ze to je slusny “record” nasich aktivit. Franta je velmi dobry partak, je vzdy nacas, trenuje s radostou a plnym zapalenim! Peter momentalne trenuje niekde v Colorade na svahoch Skalistych hor. Vo vyske okolo 2.500 metrov, ked nie vyssie. Na tom sustredeni uz nie je prvykrat. Velmi sa mu tam pacilo! Tak nesetril peniazmi a isiel znovu. Myslim, ze to bolo v piatok, ked som ho odviezol na letiste a pojdem prenho tento tyzden v sobotu poobede. Urcite pride vyteseny a dufam ze aj cely! Tiez dufam, ze treningy, co sme spolu absolvovali, mu pomohli sa lahsie prisposobit k narocnemu lyziarskemu treningu vo vysokych polohach.
Ked hovorim o horach, to mi pripomina, co by som mal spomenut, ze s mojim bratrancom Jankom, sme v nedelu skocili do IMAX kina na dokumentarny film ALPY! Senzacny film o chlapakovy, ktory sa rozhodol vyliezt na Eeiger s prilezitosti 40-teho vyrocie tragickeho umrtia jeho otca, horolezca, ktory pri pokuse vyliezt severnou stenou na Eiger spadol a sa zabil. Senzacne zabery z Alp! Den predtym v sobotu, hned po treningu som skocil pre Janka a rovno od neho sme skocili do kina na film “P 2”. To “P” je ako parkovacia garaz cislo 2. Dalo by sa povedat, ze to bol horror, vyborne uhrany, plny napatia, ktore trvalo do poslednych minut filmu. Ked uz spominam umenie, filmy, treba spomenut, ze uz davnejsie som skoncil knihu “The Kite Runner”! Necudujem sa, ze kniha sa stala bestseller #1 podla New York Time. Plne doporucujem ju si precitat a skor, ci neskor, vzhliadnut aj film podla tejto novely.

Ked som sa dnes poobede chystal zacat pisat tento prispevok, rozhodol som sa vytlacit si celu hromadu mojich kratkych mailov, roznym priatelom, aby som mal nejaku “nitku”, co sa udialo za poslednych desat dni. Mam vytlacenych asi 6 stran a musim sa pochvalit, ze doteraz som nepotreboval nahliadnut do nich, v ktorych je zachyteny chronologicky vyvoj poslednych desat dni. Asi by to nikoho aj tak nie velmi nezaujmalo, co sme prezili a co bolo v nasom zivote noveho.

Hadam by som mohol spomenut, ze pred tyzdnom som mojho bratranca vzal na film “American Gangster” v hlavnej ulohe Danzel Washington. Vyborne urobeny film! Vecer predtym som pozval na veceru Lidu a jej manzela Vladu! Ponukal som morku so vsetkym co k tomu patri! Vydarena vecera, vsetkym chutilo. Ked som na druhy den Janka odviezol do jeho zariadenia, kde byva, vybavil som ho s 12 flaskami vina.

Marianka s Ankou, pripravene ist k nasmu lekarovi.

Koncom minuleho tyzdna som vzal Marianku k lekarovi. Anka naznacovala, ze asi ma znovu nejaky zapal. Lekar jej predpisal antibiotika a zda sa, ze zabrali! Poslal ju, a aj mna, na odber krve. Mna, naviac na test prostaty s ktorou mam trochu viac problemov v poslednom case.

Marianka na prechadzke v studene poobedie

Koncom tyzdna, myslim v piatok, som obdrzal od brata Eda e-mail pod titulkom: “ Si v reklame”! Tu je text toho e-mailu”: “Ahoj, pred nedavnom filmy-indianky a teraz v reklame chystanej sutazi SR versus CR v “Znalosti naroda”, je aj kratka veta, ktoru si predniesol vo filme Janosik, ako mlady grof”! Bol som z toho trochu hore nohami, ze po viac ako 40 rokoch, este stale strasim slovensky lud v reklame z filmu zo 62 roku minuleho storocia. Wow! Viem o ktoru scenu ide s utrusenou poznamkou k Bindasovi v hlavnej zapornej ulohe. Ja, ako jeho ironicky prijatel!

Vsetko najlepsie do blizkych studenych dni!

Milan

P.S. Kamenne sochy su vytvorom Ottawskeho umelca, sochara, fotografa a maliara J.F. Ceprano. Fotografovala Anka , ktora ho na Ottawa River stretla.

Thursday, November 01, 2007

Halloween 2007


Prebudzajuci sa den nad Stittsvilom do krasneho slnecneho jesenneho rana
Ottawa 10 31 07 – streda (Halloween)
Poobede som skocil dole do obchodu Independent, dokupit par malickosti ako je sladka smotana na paprikas, nejaku zeleninu, zemiaky, dve krabice plnky do morky a samozrejme sacok babble gum a cukrikov! To keby nahodou do nasej ulice zabludili nejake decka v hallowenovych kostimoch, aby sme im mali co dat. Uz je niekolko minut po siedmej hodine, tma a ked doteraz sa nikto neukazal, asi uz nikto nepride. Predsa len, Amberwood Village je komunita dospelych ludi. Ziadne deti ani teenagery! Len starcovia ako sme my! Ani pominule roky sa nik neukazal. Neviem, naco som kupoval tie cukriky ale hlavne bubble gum. Na cukrikoch si hadam niekto pochutna. Z nas vsak nikto nepouziva zuvacky, naviac este, ktore sa daju nafukovat. Pravdepodobne ich vyhodim do odpadkov, co s nimi?

S prislou jesenou a oslavami Holloweenu nemozu chybat popularne tekvice

Pred par dnami som bol v tom istom obchode, tiez dokupit par malickosti. V “akcii” teda na “sale” boli morky a cerstve kurcata len za 99 centov za jednu libru, priblizne pol kg. Vynikajuca cena a tak som neodolal aj ked som nemal vobec umysel kupovat maso, lebo nasa mraznicka je preplnena. Ale taka cena, to by bol hriech nekupit. Vzal som teda jednu zmrznutu morku a dve cerstve kurcata. Morku som dal do ladnicky pomaly sa rozmrazovat a kurcata sme zacali hned obe varit. Prve kurca padlo za obet nasim zaludkom pred dvoma, ci troma dnami este ten vecer a druhe dnes, ked sme ho pripravili ako paprikas. Anka pripravila k nemu nokerle a tak sme si dali do nufaku! Z paprikasu ostala iba jedna porcia ktora padne zajtra na obed pre Marianku. Ostalo nam aspon 5 litrov vybornej kuracej polievky. Ta bude na obedy.

Aj Marianka obdivuje zbierku tekvic k prilezitosti Halloweenu.

Morka je uz roztopena a mam taky dojem, ze ju budem robit na piatok vecer. Skocim pre mojho bratranca Janka a na morku pozvem asi aj Lidiu a Ladu! Vsak je to kus velkeho vtaka! Ked sme ho nemali na Thanksgiving veceru, tak aspon teraz! Ja sa asi nepolepsim hned v dvoch pripadoch! Som zatazeny na maso a neprejdem cez predajnu potravin, aby som nejake nekupil. Druhou mojou slabostou je, ze sa vzdy zastavim v oddeleni bestsellerov a tiez neodidem, aby som si nejaku najnovsiu knihu nekupil. Obycajne v “soft cover”, kde cena je okolo 10 az 11 dollarov, zatial co “hard cover” stoji az 40 dollarov. Ja si samozrejme vzdy pockam toho polroka az patricna kniha je v predaji v “soft cover” a cena o dve az tri tretiny lacnejsia. Pozitok z citania je rovnaky. Aj toto "ovocie" patri k farbam jesene!

Ked som v mojom poslednom prispevku spomenul, ze mi ostava len asi 50 stran do ukoncenia vybornej knihy od Davida Baldacciho, tu som docital este v ten vecer. Vyvstala mi dilemma, co po nej. Na druhy den, tak ako dnes, bol som na nakupe potravin, samozrejme odisiel som nie len s potravinami ale aj knihou od James Pattersona a nazvom: CROSS. To ako Dr. Alex Cross! Spisovatel J.Patterson musi byt najindustrialnejsi” spisovatel. Ten tie knihy chrli ako na beziacom pase. Mnohe knihy v autorskej spolupraci s inymi. Mimo desiatok knih pisane v spolupraci, ma sam dve serie knih. Velmi uspesnu seriu s Dr. Alexom Crossom a druhu s nazvom: The Women’s Murder Club. Z tej vyssie spominanej serie romanou by mohli byt povedome aspon dva filmy z jeho poslednych dvoch noviel: “Kiss the Girl” a “Along Came a Spider”. Oba, velmi uspesne filmy!

Ked som sa trochu dlhsie odmlcal s mojim prispevkom na moj Blog, pricinou je prave ta kniha “Cross”. Sorry, raz ked som strcil moj masivny nos do stranok tejto napinavej, vzrusujucej kriminalky, vsetko islo stranou! Aj moj blog sa musel odsunut do pozadia, pokial som knihu neukoncil. To sa stalo dnes v skore rano! Vytiahol som dve knihy zo starsich, co obcas kupujem na blsaku. Mal som ale pocit, ze som ich uz cital. Dnes poobede, ked som bol znovu v predajni Independent, kupil som si najnovsi bestseller uz v “soft cover”. Tentokrat solidna literature, uspesna prvotina Afghanskeho autora v exile Khaled Hoisseiniho s nazvom: The Kite Runner! Uz davnejsie som cital o tejto knihe a jej uspechu. Uz je natoceny podla nej aj film, len ktovie, ci ho daju do kin. Nie len autor, ale aj obaja hlavni predstavitelia filmu musli ujst a su v exile, lebo im hrozila smrt Talibanom. K ohodnoteniu knihy a ako na mna zaposobi sa nemozem este vyjadrit, precital som len niekolko stran.

Emile Hirsh vo filme INTO THE WILD

Ked som uz pri “literature” mal by som spomenut, ze v nedelu doobeda sme sa vybrali s Petrom, Zuzkou a ja do kina na film natoceny podla knihy “Into the Wilde”od velmi znameho autora Jon Krakauver z roku 1996. Skutocny kratky zivotny pribeh Christophera McCandless - pribeh s velmi zaujmavym ale tragickym koncom. Rezia: Sean Penn. Mam od autora novsiu knihu z tragedie v Himalajoch o tragickej expedicii na Mt. Everest, s nazvom: ”Into The Thin Air”.
Pri vsetkej tej zaneprazdnenosti s citanim knih, novin, obcasnym pozeranim politiky v telke, nezabudol som ani na fyzicku stranku mojho ja! Minuly tyzden sme vsetci traja odskakali 5 treningov. Tento tyzden uz mam za sebou tri. Bude ich tiez najmenej 5! Vcera som sa utrhol, nalozil som do auta styri zimne pneumatiky (na ramoch), vzal som somnou aj Anku (obaja sme mali volno) a skocil som do predajne pneumatik, kde som ich pred troma rokmi kupil, aby mi ich prehodili. Predomnou bolo dost ludi, mali sme aspon dve hodiny cakania tak sme isli do blizkeho “shopping” centra. Anka sa sla tulat po obchodoch a ja som si kupil kavu a cakal som. Ani nie za minutu, ked sa pri mne pristavila jedna pani s otazkou, “ci ju poznam? alebo ci si na nu spominam?” Zial nie, ale pripomenula mi kde sme boli spolu. Na pikniku s bandou dalsich ludi pri Ottawa River. Posedela somnou aspon hodinu, vela sa vypytovala na zdravotny stav Marianky. Aspon mi ubehol cas. Pani pochadza z Polska!
Emile Hirsh v hlavnej ulohe vo filme "Into the Wild", reziser: Sean Penn
Za posledny tyzden sa udialo viac veci, ale kto si pamata!? Ja urcite uz nie! Ale mam ako tak dobru sparavu. Marcela obdrzala viza do Canady, zial, len na tri mesiace a nie na polroka ako som ju pozval. Znamena to, ze hned po jej prichode v january musim poziadat o ich predlzenie. Dufam, ze nebudem mat nijaky problem. Dnes uviedli v spravach, ze Canada udelila dvom krajinam z vychodneho blogu bezvizove povolenie navstevy krajiny. Zatial je to len Ceska Republika a este Litva. Slovensko musi este cakat! Uz aby sa tak stalo. Usetrilo by mi to vela nervov.

Sorry, som na konci regularnej druhej strany, je cas skoncit aj ked som mal na mysli pisat este o viacerych problemoch co ma tazia. Budem to musiet zas odlozit na neskorsie, ked vobec sa k tomu este dostanem. Zajtra sa pokusim text a nejake fotografie dat na webovu stranku. Ospravedlnujem sa, ked som vas mojim prispevkom unudil na smrt.

Pozdravuje Milan

Foto: Anka