Thursday, September 27, 2007

Ako nebankovat

Farby jesene v plnej krase vsade okolo nas!
Ottawa 09 26 07 – stvrtok
Pred par tyzdnami v jednom z mojich prispevkov do Blogu, zacal som s vetou, ze mam urcite “starecku sklerozu”, ked nie zaciatok Alzheimeru. Vtedy som vychadzal zo skutocnosti, ze som sa rano vybral do fitka, zatial co sportova taska - vak v ktorom nosim moje cvicebne potreby som nechal doma. Dnes mam dalsi dokaz, ze som nie daleko od toho, co som tvrdil pred par tyzdnami.

Pred vcerom som dostal na moj bezny ucet v Royal Bank peniaze, ktore dostavam a povinne musim vyberat z RRSP – privatnej penzie. Tie peniaze mi prichadzaju pravidelne 24 –teho kazdy mesiac. Kedze som na mojom beznom ucte mal dost, aby som vydrzal do konca mesiace, kedy dostavame nasu regularnu penziu, previedol som skoro celu ciastku na moj ucet sporenia v ING banke. V tejto, povodom Holandskej banke, nie len davaju slusne percento, ale nemusim platit ziadne poplatky, alebo mat problem vybrat peniaze. Ked potrebujem extra nejaky ten dollar, staci im cez internet, alebo telefon, dat prikaz a bez problemu poslu pozadovanu ciastku na moj bezny ucet v Royal Banke, ktorej som klientom od 70 rokov, ako sme prisli do Canady.
Cez Royal Bank a internetovu stranku tejto banky, platim vacsinu poplatkov. Niektore su stahovane priamo v urcity datum. Obycajne 15-teho alebo prveho. Vcera sa mi objavil na “Viza” ucte poplatok $14.36, co bolo potrebne zaplatit na inej banke. Bol to poplatok za objednanie kreditu zo Skype. No problem! Zasiel som na moju bankovu stranku, naklepal som sumu a komu to poslat. Bum a v sekunde to bolo poslane. To bolo vcera. Dnes rano este pred odchodom do fitka som sa pozrel na prislu postu a cez internet som si otvoril moje bankove konto. Prekvapili ma dve veci. Aj ked je dnes len 26. septembra, uz som mal na ucte ulozene nase penzie, niekolko dni dopredu. To nasa vlada tak robi, ked prveho ma prist na nedelu, alebo pondelok. Dnes je len stvrtok a penzie boli na ucte. Good, aj ked to nemam rad, lebo nez pridu na ucet peniaze zo skolskej penzie, 15-teho, tie dva tyzdne su naraz predlzene o niekolko dni. Fajn, zapisal som si prijem do mojej knizky. Len mi nejak nesedel vysledok, pocitac mi vykazoval daleko mensi prijem.
Otvoril som si “vydavky” za posledne dva tyzdne, overit si kde je chyba. Boooom, tam som nasiel vydavok z vcerajska na 1.360 dollarov. Netrvalo mi to dlho a prisiel som nato, ze zo 14 dollarov a 36 centov, pravdepodobne mojim omylom, som dal bodku za jednickou. Pocitac si domyslel, ze chcem zaplatit jeden tisic a tristo sest dollarov. “Here we go”! Mohol som hned rano zavolat do banky, aby zrusili transakciu. Maju 24 hodinovy servis. Vedel som, ze to bude nejaky cas trvat, tak som to odlozil az ked sa vratim z fitka. Nebolo to take jednoduche zrusit celu transakciu. Nakoniec po konzultacii s jednou bankou a druhou sme sa dohodli, ze to zrusia, ale vezme to asi 5 dni pokial mi budu moct vratit peniaze na moj ucet. Prosim, co jedna bodka, nespravne umiestnena, vie urobit! Zrejme nesmiem podcenovat ani to najmensie – bodku!!!

Pred mesiacom, ked som tiez cez internet platil za telefon, omylom som odoslal pozadovanu sumu dvakrat. S nimi ale nie je problem. Ked im posles viac, ako v mojom pripade dvakrat tolko, oni to daju do osobneho uctu ako kredit. Ked Ti poslu nasledujuci ucet, tak tie extra peniaze vyuziju na zaplatenie a bud Ti daju dalsi kredit zo zostatku, alebo poziadaju o doplatok. Myslim, ze nepotrebujem uviest viac dokazov, ze v tej mojej stareckej hlavicke to nepracuje tak ako by malo, alebo ako to bolo predtym! Nech uz je to “starecka skleroza”, alebo pan doctor Alzheimer, to sa ukaze casom. Varuj dusu na doline, len to nie!
V piatok minuly tyzden sme mali veceru na terase s Petrom a Jankom
“Sorry”, ze vas zabavam takymi banalitami, ako su moje vypadky pamate a omyly, co mozu tie vypadky sposobit. Ale je to pre kazdeho z nas male varovanie ako opatrne treba narabat s internetovym prevodom a vyberom penazi.

Ked si mam spomenut na par poslednych dni, specialne na posledny “weekend”, tak v piatok, co je uz skoro tyzden, skocil som pre mojho bratranca do toho jeho noveho bydlista a vzal som ho k nam. V piatok vecer sme ocakaval na veceru Petra a neskorsie mala prist aj Zuzka Bol krasny slnecny den a teply vecer, tak sme vecerali na terase. Mimo nejakeho predkrmu ja som na BBQ pripravil tri druhy masa. Hovadzie stejky, bravcove a jahnacie kotlety. Jedla bolo viac ako sme mohli skonzumovat a vina tiez. Posedeli sme na terase dost dlho do noci.
V Mereckville asi dve desiatky umelcov mali den "otvorenych dveri". Anka s Lidou a Ladom navstivili skoro vsetky ataliery.
Janko ostal a u nas prenocoval. Doobeda som ho vzal do kina na velmi zaujmavy a dobre urobeny film kanadskym reziserom, Davidom Cronenbergom s nazvom “Eastern Promisess”. Film bol natoceny v Anglii, ci spravnejsie sa odohrava v Anglii! Je to film plny napatia, nasilia a krve ako operuje “ruska mafia”. Vyborne herecke vykony a film v tradicii Cronenberga. Hlavnu postavu filmu vytvara americky herec, ktory vytvoril aj hlavnu postavu vo filme: “Historia nasilia” od toho isteho rezisera, Viggo Mortensen. Janko ostal u nas do neskoreho popoludnia a potom aj s dievcatami sme ho odviezli nazad do jeho noveho pribytku. Par veci sa u neho zmenilo od poslednej navstevy. Pribudla mu mala ladnicka, pohodlne kreslo aby sa mohol z neho pozerat na telku a od jeho dcery obdrzal paradny laptop pocitac so satelitnym internetom. Ked Janko este nieco potrebuje, tak je to umiestnenie obrazov na steny, aby jeho byvanie bolo utulne.

Na druhy den v nedelu, Anka sa vybrala s Lidiou a Ladom na vylet do oblasti Marickvillu, kde mnoho tam byvajucich umelcov mali tzv. akciu “otvorenych dveri”. Tak sa vsetci traja tulali po okoli a navstivili aspon desiatku umelcov, maliarov, socharov, sklarov atd… Vraj to bolo velmi zaujmave. Anka narobila desiatky zaberov a bola by aj viac, ked by nevycerpala baterky vo fotaku.

Ja som vyuzil volno a rozhodol som sa skocit este na jeden film s nazvom “In The Valley of Elah”. Tiez vyborne herecke obsadenie! Tommy Lee Jones; Charlize Theron a Susan Sarandon. Zaujmavy kriminalny pribeh zo sucastnosti vracajucich sa vojakov z Iraku. Oba filmy doporucujem vidiet.
Krasna Charlize Theron vo filme In The Valley of Elah.
Este do predvcerajska sme mali teple (+30) a slnecne pocasie. Trochu neprijemna vlhkost. Dnes uz druhy den same dazde. Ale od soboty zas bude pokracovat “babie leto”.

Vsetko najlepsie prajem z Ottawy.

Milan

Thursday, September 20, 2007

Colonoscopia - go for it!

Rano na golfisti v Stittsvile z nasej terasy.
Ottawa 09 19 07 – streda
V pondelok doobeda som sa nie velmi ponahlal ist skoro do fitka na trening. Chcel som ho tak ukoncit, aby som po skonceni treningu sa mohol zastavit v European Deli. Otvara a obsluhuje ho pekna “polska kobieta” od 10-tej hodiny doobeda. Chcel som kupit jazykovu a regularnu tlacenku. To su velmi chutne vyrobky, ktore dovazaju z Toronta. Podobne, ako ine vyrobky napr. rozne druhy slaniny, klobasky, salamy, pasteky a mnohe ine specialitky. Predajna je hned vedla fitka a tak sa tam mozem vzdy po skonceni zastavit, nie koli tej “kobiete”, ale slusnemu vyberu produktov, ktore ponukaju. Bolo uz par minut po desiatej a jej nikde! To nie je prvykrat, je trochu nedosledna byt nacas v robote. Rozhodol som sa odist a necakat, vsak zajtra je tiez den!

Volavka na nedalekom jazierku
Este predtym v sobotu, ked som bol na nakup potravin, nie daleko od nas v “Independent” predajni, zastavil som sa v farmaceutickom oddeleni, kde som si potreboval kupit par veci, ktore musim uzivat v priprave na moju zajtrajsiu colonoscopiu. Chybali im dve veci a poziadali ma, ci mozem prist az v pondelok. To som urobil hned po obede. Ked som sa z domu chystal ist veci kupit, Anka ma poziadala, aby som kupil jednu celu sliepku, ze z nej urobi kurcaci vyvar, aby som mal co popijat predposledny den pred tou prehladkou mojho hrubeho creva. Neostal som len pri kupe kurcata, ale kupil som pol galonu Sweet Apple Cider (jablcna stava), dalej styri dvojlitrove flasky jablcneho dzusu, ktore su dovolene popijat, ked nesmiem nic solidneho jest posledne dva dni. S tym dzusom som to prehnal. Ten dzus budeme asi konsumovat este niekolko tyzdnov. Neviem co mi “prdlo” v hlave?

Od pondelka – tri dni pred appointmentom, som mal vylucit z mojej stravy cokolvek, co ma semienka ako su paradajky, uhorky, hrozno, obilniny, chlieb a pod. To nebol vobec problem, tie veci aj tak zriedkavo jem. Mohol som ale jest vsetko ostatne, tak som este nezacal hladovat. Nepotreboval som hladovat ani vcera, v utorok, akurat som vecer mal spolknut 4 pilulky Dulcolax (APO-BISACODYL) – laxativ. Pripravil som sa na najhorsie, ze po pilulkach budem mat “riedky pripad s castym behanim”. Nic takeho sa nestalo! Akurat, ze som isiel dvakrat na velku potrebu, daleko od “riedkeho pripadu”. Zial, bol som na zachode casto, lebo som vypil vela caju a dzusov a tak som navstevoval tu instituciu skoro kazdu hodinu. Cely dnesny den, fakticky od vcera, som nemal v ustach ziadne solidne jedlo, ale vychutnaval som ten kurcaci vyvar. Velmi mi chutil a vypil som aspon dva a pol litra pocas dnesneho dna. Teraz ma caka ta neprijemnejsia cast procesu pripravy na zajtrajsiu colonoscopiu. Presne v tomto case o piatej poobede mam vypit dalsi laxative pod menom Citromag (300 ml.) a zapijat vodou. Vzal som si 20 min. pred tym tabletku Gravolu (APO-DIMENHYDRATE), aby som nedavil po vypiti! Wow, ake mile prekvapenie, ten “laxative-purgative” chutil vynimocne dobre, ako obcerstvujuci citronovy napoj. Mal som obavu, ze to bude hnusne, ako mi hovoril Peter, ale on mal predpisane urcite nieco ineho. Nemusel som vobec pouzit tu pilulku Gravolu. Teraz ma caka do troch hodin este vypit asi 2.5 dcl. vody a potom o 8-mej hodine vsetko znovu zopakovat.
Kludna voda v blizkom jazere
Od vcera vecera az doteraz som “hladovku” zvladol velmi lahko, vdaka stalemu popijania horuceho kurcacieho vyvaru. Ked sa dievcata poobede vratili z plavarne a najedli, Anka mi pomohla preliat tie dva demizony hotoveho bieleho vina. Trochu som ochutnal a musim povedat, ze je o nieco lepsie ako tie predtym. To preto, ze sme donho pouzili drevene triesky. Ochutnal som este o jeden pohar viac, tak chutilo. Je to biela tekutina ako taku hadam smiem popijat ako mam prikazane. Uvidim, co mi ten CITROMAG urobi v noci. Mal by ma totalne vycistit!
Na chodniku v nasom susedstve
09 20 07 – stvrtok.
Holy-Moly, nechce sa mi verit, co take 3 dl toho Citromagu dvakrat, po troch hodinach, dokazu urobit! Nepresla ani hodina, ked som musel velkou rychlostou sa premiestnit na toaletu. Este stastie, ze hned vedla nasej spalne mame nie len umyvarku, naproti "walk in closed" na saty a hned dalej kupelku so zachodom. 5 – 6 krokov od postele z mojej strany.
Boj gunarov o prvenstvo kto bude bos!
Ked to zacalo, nepreslo dlhsie ako desat minu a tieto prechadzky som v rychlosti musel opakovat. Navstevy toalety v takejto frekvenci trvali este aj po desiatej hodine. Potom sa to trochu spomalilo. Nad ranom, okolo jednej sa konecne vsetko utisilo a do rana som opakoval navstevu len dva-trikrat. Po jednej v noci, som konecne bol schopny aj trochu pospat. Rano, ked som sa poriadne osprchoval, rozhodol som sa uz nemat ziadne napoje. Peter pre mna prisiel presne ako sme sa dohovorili. Ked sme ale prisli na 417-tku, dialnicu, bola poriadne napratana a vsetko sa hybalo velmi pomaly. Vzali sme najblizsi exit a vybehli sme na Carling Avenue, ktora nas stranou priviezla k nasmu cielu. Mali sme este polhodiny cas, tak sme skocili na “kavu”, nie ja, len Peter.
Na klinike cakala na appointment u nejakeho lekara len jedna osoba. Ja som isiel rovno dnu a do ambulancie kde specialista robil tu proceduru. Za par minut uz som lezal na operacnej posteli. Lekar mi pichol injekciu, ale ja som nepozoroval ziadnu zmenu v mojej pozornosti. Ked zacal proceduru pozeral som sa na monitere v plnom vedomi aj ked som nic neprijemneho necitil. Cela procedura netrvala dlhsie ako 10 minut. Jedina neprijemnost, ktoru som citil, bol trochu neprijemny tlak z natlaceneho vzduchu v hrubom creve. Nechali ma chvilu odpocivat a neskorsie posediet uz aj s Petrom. Prisiel lekar a len povedal, ze moje hribe crevo je absolutne ciste, bez polypov a naznakov rakoviny! Dovidenia za 5 rokov. Well, thank you very much!
Oblubene a casto fotografovane prasiatko Anky
Sorry, ze som venoval takejto lahkej procedure cele dve strany. Hadam, niekoho z vas to bude inspirovat prejst cez tuto proceduru, ktora je velmi dolezita v prevenncii colonorectalnej rakoviny! Nevahajte, ako ja. Tu proceduru som mal mat urobenu uz pred 20 rokmi. Som stastny, ze mi nehrozi tato rakovina, ktora je tak casta a vyziada si tisice ludi len tu v Canade kazdy rok, pre zanedbanost nechat sa vysetrit.
Canadske cedre na ceste na plavaren
Dnes Canadsky dollar dosiahol paritu s US dollarom. Prvykrat od 70 tich rokov. To nasvedcuje o silnej ekonomike v Canade a problemomov USA. Majte prijemnu jesen, teple dni ake my prezivame v Ottawe.

Pozdravuje Milan
Foto: Anka a Milan

Sunday, September 16, 2007

Jesen 2007 zacina

Skore rano na nasom "backyarde" - golfsti, kde stoji zato udrzovat stale zeleny travnik!
Ottawa 09 16 07 – nedela
Otvoril som moj laptop a nijak som sa nevedel dostat dalej. Vyskocili mi vseliake “okna” v jednom z nich cas a datum. Spociatku som sa motal v tych “oknach”, co do ”marisky” ten pocitac odomna chce? Nakoniec, po polhodine som prisiel nato, ze musim najskor upravit cas a datum, aby som sa dostal dalej. Ked som konecne tak urobil, hurrrra, hned potom som ho mohol nastartovat a teda zacat pisat. Stratil som ale drahocennu polhodinu na spekulaciach o co ide. Tento pocitac nepouzivam na ziadnu inu funkciu, len na pisanie mojich prispevkov do Blogu. Dokonca, to co napisem ani v pocitaci neskladujem, ale na externej pamati. Z toho externeho UBS potom prispevok spracuvavam dole na “velkom” pocitaci. Laptop si vzdy otvorim na stole v nasej jedalni, odkial mam “rozhlad” do kuchyne, family room, kde sedava Marianka pred telkou, do studia a na nas “backyard”. Cez velke okno mozem vidiet na frontyard, pred barakom a do nasej sukromnej ulice. Strategicke miesto, ake len skuseny cowboy by zaujal v salone niekde daleko na zapade v “Cowboys Country”, hahahaha! Vzdy je dobre mat kryty chrbat a celit tomu, co je pred tebou!
Salka horucej kavy padne dobre aj v chladnom ale slnecnom rane!
Anka, uz okolo deviatej rano vypadla z baraku a na bicyklovom “tatosovi”. S batozkom na chrbte uhanala do Kanaty k Lide a Ladovi. Pred par dnami sa Anka ponukla ze jej pomoze pri peceni jablcnej strudle. Minule im u nas obrovsky ucarovala a tak chcu sa naucit ju takto robit. Ja som este chvilu posedel s Mariankou pokial dojedla prazenicu, ktoru sme mali na ranajky a pokial sa ukazala Pierretta. Pre mna hadam nemoze byt nic lepsieho, ako dobre urobena omeleta, ci vajcia na mako, alebo volske oka atd. Ja zboznujem vajcia na akykolvek sposob a mam ich skoro kazdy den. Je to absolutne idealne jedlo, ktore hadam vyzivne nema konkurenciu! Vajcia su tvorene a filtrovane v zivom organizme, vychadzaju zo sliepky v hygienickom obale - skrupine a obsahuju vsetko, co je potrebne k vytvoreniu zivota a teda aj k jeho podpore a udrzbe. Strasenie s velkym obsahom cholesterolu uz davnejsie bolo vyvratene ako dovod ich nejest.
Prve naznaky prichadzajucej jesene, sfarbenim prvych stromov v nasom susedstve.
Ja som sa rozhodol vyuzit volny cas a ist do kina na doobednajsie premietanie. Mal som ale dost casu, zastavil som sa v Costcu s umyslom kupit vinny concentrat, aby som v najblizsich dnoch mohol zalozit dalsie dva demizony na fermentaciu. Biele vino, ktore sme zalozili pred mesiacom, dnesnym dnom je hotove a pripravene na konzumaciu. Musim ho ale niekolko krat preliat, aby som sa zbavil usadenin a potom naflaskovat. Na case, lebo moje zasoby bieleho sa podstatne zmensili. Kupil som koncentraty na cervene vino. Aj ked som mal umysel kupit len vino a vypadnut z Costca, neodolal som a kupil som krasne tri steaky, sparglu ako prilohu k nim a div sa svete, tri knihy, ktore dufam, ze som predtym necital. Som si urcite isty, ze som necital knihu “The AFGHAN” od spisovatela Frederick Forsyth. Ja som nic od neho v minulosti necital, preto ta istota. Videl som vsak niekolko filmov, ktore boli natocene podla jeho knih ako je The Day of the Jackal; The Odessa File; The Dogs of War a ine. Knihu “The Afghan” zacnem citat este dnes vecer. Je to velmi aktualna tema a kniha slubuje napinavy spionazny, dobrodruzny pribeh zo sucastneho Afghanistanu.

Jesen sa neda odskriepit! Cervene listy jasne naznacuju prichod jesene!
Prvy raz som porusil zasadu, ze kupim len jednu knihu v Costcu. Kupil som nie len dalsiu, ale naraz dve dalsie! Obe, od mne velmi znamich spisovatelov. “Fresh Disasters” od autora Stuart Woods. On ma na svojom konte nie tucet, ale hned najmenej dva tucty knih. Produkuje ich ako na beziacom pase. Tato novela je zo serie “A Stone Barrington Books”.Je to jeho jeden z detektivnych vysetrovatelov. Jeho novely su rychle, priame, kratke kapitoly, dobre sa citaju! Ja som od neho precital aspon jeden tucet jeho knih. Vela mi ostava este precitat! Tesim sa aj na dalsiu knihu od spisovatela Davida Baldacciho s nazvom “The Collectors”. Neviem, co Baldacci je publikovany na Slovensku, ale jeho knihy su prelozene do 37 jazykov a vydavane v 80 krajinach s 50 milionovom naklade v celom svete. Hned jeho prva novela “Absolute Power” sa stala prvotriednym bestsellerom a Clint Eastwood ju kupil, natocil, on sam v ulohe hlavneho predstavitela. Film urcite musel byt premietany aj na Slovensku. Ja som posledne od neho cital “The Camel Club” a kniha “The Collectors” ma byt pokracovanim teamu vysetrovatelov tejto skupiny “The Camel Club”. Uz sa tesim!

Ja som sa vsak dnes vybral do kina na film “The Hunting Party”. Thriller, v hlavnych ulohach Terrence Howard a Richard Gere. Kritika filmu dava len dve hviezdicky z piatich. Ale nic lepsieho neslo, co by stalo za videnie. Je to pribeh troch zurnalistov, co sa snazia najst a uniest “Lisku”, hlavneho zlocinca, vodcu ktory viedol cistky moslimov v Juhoslavii. Je to fiktivny pribeh s niekolkymi skutocnostami, skor zabavny, komedialny. Cierny humor. Co som nemohol odolat a isiel som sa pozriet hned v piatok na premierove uvedenie filmu “The Brave One”. V hlavnej ulohe Jodie Foster. Tento film predchadzali vyborne kritiky a teda film sa ocakaval s velkym vzrusenim, co nasvedcovala aj navstevnost, hned v prvom predstaveni. Kritici davaju filmu styri hviezdicky, ja by som nevahal dat hned 5. Je to vyborne urobeny film. Ano, je tam hodne nasilia, ale vsetko urobene tak, ze to cloveka nerozrusi a divak drzi vsetky prsty, aby pomsta a odplata sa podarila a pomstitel vysiel vytazne. Doporucujem vidiet. Nie casto pride do kin tak dobre urobeny film tohoto zanru.

Jodie Foster vo filme The Brave One"
Na sobotu vecer, nas pozvala Zuzka k nim na veceru. Bola u nich cela rozsirena rodina plus my! Peter a Zuzka, syn Eric, syn Rony s dcerou Oliviou a manzelkou Jeny. Naviac ich dcera Monika so svojim manzelom Jonom a 5 mesacnym synom Jackstnom. Bolo nas trochu vela, ale Zuzka je “kucharska” umelkina a pre nu tak velke jedacke party, nie je problem. K vacsej spolocnosti a paradnej vecery boli dve prilezitosti. Zidovsky “Novy rok” a Erikove 38 narodeniny. Ja som nevedel ani o jednom ani o druhom, tak som prisiel s tradicnou kyticou a flaskou vina. Dlho sme sa po vecery nezdrzali. Marianka potrebovala ist do postele na deviatu hodinu ako zvykne. Ja som si zas nemohol dovolit vela vypit, co som dobehol, ked som bezpecne doviezol domov obe dievcata.

Este jeden zaber z hore spominaneho filmu so spoluhercom Terrence Howard.
Anka uz druhy den presiva svoje nohavice, hadam uz po treti, ci stvrtykrat. Do dnes stratila 18 kg. Pekne sa scvrkla, co mozem len zavidiet, lebo ja som nic nestratil a okolo pasu len pribral. Vcera som sa pokusil dat na seba nohavice, ktore mi perfektne sedeli v lete na Slovensku. Nie vcera, nevedel som ich zaponut a musel som dat na seba starsie, ktore som nemal vazny problem zapnut. Je cas zacat hladovat a popijat menej vina! Jedina cesta! Hahahaha, otvoril som uz druhu flasku dnes vecer. Musim ale povedat, ze tie dnesne steaky chutili vyborne aj ked sme vsetci traja nechali po jednej tretine na zajtra. Ako dlho s tym vydrzim, neviem!

Som na konci limitovanych dvoch stran a teda cas skoncit moj dnesny prispevok!

Vsetko najlepsie vam vsetkym prajem z Ottawy!

Milan

Wednesday, September 12, 2007

9/11 spomienka

Opustena, nekultivovana jablon a jej paradne plody na nasom golfisti. Hadam by stalo zato skocit, zatriast a pozbierat par jablk. Vyzbierat vsetky, to by bolo calvadosu po vypaleni.
Ottawa 09 12 07 – streda
Ked sa u mna neprejavuju naznaky Alzheimeru, tak prinajmensom to musia byt prve priznaky stareckej sklerozy! Mal som trochu viac zaneprazdnene rano zasluhou Marianky, ktora narobila mensi disaster v zachode, okolo tretej rano. Ked som po nej upratal a vratil som sa nazad do postele, bol som dost rozruseny. Podarilo sa mi po case zaspat. O siestej rano som vyskocil z postele. Kava, noviny a sup nazad. Citat! Nie nadlho! Este pred odchodom do fitka som chcel otvorit internet, pozriet sa na postu a mimo toho, potreboval som skoro rano vyniest “garbage” a plnu “blue box” s vecami na recycling. Smetiari chodia velmi skoro rano.

Marianka v novo usitej zastere. Dielo Anky usite rucne bez sijacieho stroja. Celkom jej svedci!

Z police v satniku som zlozil dole tasku, skontroloval som, ci mam v nej vsetko na trening. Vratil som sa do kuchyne. Anka pripravovala pre seba a Marianku ranajky. Opekane debrecinske klobasky. Nechal som sa ponuknut a nieco som z nich zjedol a uz som letel do fitka. “Good Life Fitness” kde s Petrom chodime trenovat je od nas asi 3 az 4 km vzdialene. Presne pred vchodom do fitka som nasiel jedno volne miesto na parkovanie. Good! Bolo viac ako 15 minut pred deviatou. Umyselne som sa poponahlal, lebo este pred silovym treningom som si chcel odrobit cardio-trening a az potom s Petrom ostatok. Otvoril som zadne dvere auta, kde obycajne davam svoju tasku a ona tam nebola! Otvoril som kufor a ani tam! Hned som si uvedomil, ze som ju nechal pripravenu na lavicke vo vstupnej hale a odisiel som bez nej. Sklerotik, stary blbec, tak som si nadaval. To sa mi este nestalo, asi v buducnosti bude castejsie! Otocil som sa a vratil sa domov. Nasi susedia v akcii! Maju bohatu zahradku vsade okolo ich bungalowu.

Zavolal som Petrovi, aby som sa ospravedlnil, ze pridem trochu neskorsie, ked teda mieni prist cvicit. Kedze po nocnych dazdoch vyslo slnko a tenisove kurty uz urcite boli vyschnute vedel som, ze pojde na tennis. Dohodli sme sa, ze ked si to rozmysli a pripadne jeho partaci z tenisu tam nebudu, nach mi zavola a pojdeme spolu trenovat. Nezavolal a tak predpokladam, ze teraz hra tenis a ja sedim doma pokusajuc sa napisat par riadkov do mojho blogu. Mozno sa Peter po treningu zastavi vo fitku, potom by som tam odskocil aj ja. Aj tak musim ist von, nabrat do auta benzin lebo som skoro na dne. Cez nedelu sa Anka vybrala s Lidou a Ladom na vylet do skanzenu "Upper Canada Village".
Vcera som cely den stravil s Petrom. Rano vo fitku a odtial po kratkej zastavke u nas (dat moje auto do garaze,) sme isli na Calabogie. Kunstadtovi chlapci tam maju dve chaty. V minulosti som uz castejsie spomenul tuto oblast asi 100 km od nas na zapad. Je to rychle sa rozrastajuca rekreacna area. Od Erikovej chaty asi 600 m sa nachadza niekolko hotelov pod tzv. Calabogie Picks. Lyziarske stredisko s desiatkami zjazdoviek a poltucta vytahov a trate na bezky. Velmi slusne lyzovanie! Ericova Chata je na brehu velmi velkeho jazera, ktore dovoluje plachtenie a ine rekreacne activity, vodne lyzovanie, rybarcinu atd. Po pri brehoch jazera je plne (18 dier) golfove ihrisko. Cele tie roky, ktore Eric vlastni tu chatu, nebola nikdy zamknuta, mala sice klucky na dverach, ale bez zamkov. Eric mal teoriu, ze ked ho niekto chce vykradnut, tak mu aspon neporozbija okna, aby sa dostal dnu. Aj ked chata bola roky “otvorena” nic sa z nej nestratilo. Zmenil vsak svoj nazor a poziadal Petra namontovat na dvere silne industrialne zamky. To bola vcera nasa pracovna uloha. Mysleli sme, ze to bude otazka jednej hodiny. Certa, vzalo nam to cele poobedie a este sme urobili biedny job na jednych dverach.

My s Jankom sme skocili do kina na film "3:10 to Yuma" Vyborny western s hercami ako je Rassel Crove ci Christian Bale a Gretchen Mol.
Domov sme sa vracali uz k veceru a v neuveritelnom silnom dazdi, zachadzajucim az do lejaku, ako clovek zaziva len pri prietrzi mracien. Velmi vela aut preckavalo ten dazd parkovanim po stranach dialnice. My sme sa nezastavili, chceli sme prist nacas domov, kde nas cakala vecera pripravena Ankou. Bravcove kotlety plnene kapustou a zapecene na nej. Anka urobila vyborny job, dali sme jej s Petrom pochvalu za majstrovske dielo. Ja som zas obdrzal od Petra poklonu za gulasovu polievku, ktora predchadzala. Polievku som urobil este v sobotu a nie len polievku ale aj paprikas. V Sobey’s ked som sa zastavil v piatok kupit grilovane kurca na obed, vsimol som si “special”, velke balenie bravcovych reznov po jeden a pol kg. len za necelych 6 dollarov.” Wow”, to bolo skoro ako zadarmo. Kupil som hned dve balenia. Mam postarane na par dni, co podavat na obed, pripadne aj veceru.

Pred tyzdnom som videl "krvak" odplaty, pomsty "Death sentence" v hlavnej ulohe Kevin Bacon.
V sobotu som zavolal Jankovi, ze ci nechce prist k nam na nedelu, ked ja a Anka mame volno. Ze by som ho rad vzal do kina, zatial co Anka pojde na vylet s Lidou a Ladom dole do skanzenu “Upper Canada Village”. O Marianku sa bude starat Pierretta zo soc. servisu. Janka k nam priviezla jeho dcera Yvetta, trochu neskorsie ako som pocital. Chudak jej manzel Stonko, spadol zo strechy, ked sa snazil namontovat nejaky pristresok a trochu sa doranal. To bolo este v sobotu a do noci s nim Yvetta presedela na “pohotovosti”! Hned ako Janko prisiel, ponahlali sme sa do kina, aby sme stihli skore poobednajsie premietanie pred jednou hodinou. Pozval som ho na najnovsi film natoceny po dlhsej dobe, prestavke, nejakych 4 rokov, s tematikou westernu s nazvom “3:10 to Yuma”! Herecke obsadenie prvotriedne (Russel Crove; Christian Bale; Peter Fonda a Gretchen Mol), herecke vykony perfektne, film plny napatia, rychleho spadu, vela strelby, colty v akcii, tak ako to vo westernoch ma byt! Kazdemu, kto ma rad westerny plne doporucujem vidiet. Nie casto v tomto modernom case pride na platna dobre urobeny film s touto tematikou.
Momentalne sa v kinach zacinaju objavovat filmy s tematikou “revenge”, odplaty, pomsty, ako je film “Death sentence”! Videl som ho minuly tyzden! Mne sa pacil ale nedoporucujem vidiet ludom s citlivym zaludkom. Je to film plny nasilia! V hlavnej ulohe Kevin Bacon a Aisha Tyler. Naco sa tesim bude film, ktory bude mat premieru na buduci tyzden. V hlavnej ulohe Jodie Foster vo filme s nazvom “The Brave One”, v preklade “Odvazna” alebo tak nejak. Predbezne kritiky film velmi chvalia tak sa necham prekvapit. Ma to byt “vigilante” film na sposob filmov zo 70 rokov ako bol “Death Vish”.

V najblizsich tyzdnoch, ked nie mesiacoch pride do kin niekolko filmov s tematikou terorizmu a vojny vsetkych slobodu milujucich ludi a narodov, ktori sa postavili proti tejto pliage, ktora postihuju uz skoro cely svet. Ideologia, ktora zabija, berie zivoty nevinnych, vnucuje nam prijat co je neprijatelne a tolerovat co je netolerovatelne. Islam! To nie je len boj proti terorizmu, ale aj proti tejto nasilnej nabozenskej ideologii, siriacej sa ako rakovina svetom. Vcera sme si vsetci pripomenuli sieste vyrocie najhanobnejsieho cinu proti nevinnym ludom v brutalnej, krvavej akcii 9/11. Tisice mrtvych v jednom teroristickom akte. Mnoho ich predchadzalo, nasleduje a este viac bude. Zial, zda sa, ze Zapad pomaly zabuda a nechava sa unasat vo falosnej normalite “mierumilovneho” nabozenstva. Hahahaha! Recept Osama bin Ladena, ze vsetko zabijanie nevercov skonci, ked Amerika prijme Islam a my obijmeme Allaha! Pobluzneny idiot a vsetci ktori ho pocuvaju a nechaju sa obalamucovat jeho vidinou! Vid Iraq, kde moslim zabija moslima v stovkach! Dakujem za ponuku!!!!!

Pozdravujem, prajem prijemnu jesen!
Milan

P.S. Umiestnil som par fotiek, ktore nemaju nic spolocneho s textom, zato sa ospravedlnujem. Vacsina su pracou Anky, ktora sa sfanatizovala do fotografovania. Len co vytiahne nohy z baraku s mojim fotakom, pride nazad s desiatkami zaberov, ked nie stovkami. Par fotiek z jej vyberu prikladam!

Thursday, September 06, 2007

Labour Day Weekend

Pri mestecku Carleton, nie daleko od nas, vikendovu nedelu si uzivali Anka s Lidou a Ladom v peknom prostredi Canadskych lesov a riek.
Ottawa 09 06 07 – streda
Flasku vina, ci uz cerveneho alebo bieleho, este pred nedavnom som obycajne otvoril tak najskor pred vecerou. Pripadne skorej, ked som pripravoval “paradnejsiu” veceru, ktoru pripravit vyzadovalo trochu inspiracie a majstrovsky “flare”, lachke vzplnutie, zapal. Vtedy pohar vina bol velmi napomocny umocnit inspiraciu a lachkost pripravy nejakej speciality. Ked robim barbeque, steaky, kotlety, alebo nieco ineho, pohar vina samozrejme nikdy nemoze chybat. To mi vzdy pripomina heslo, ktore ma v kuchyni Barbara T. V preklade asi: “Varim vzdy s vinom, ale nie vzdy ho davam do jedla”. Uz si dnes ani neviem predstavit vecerat bez pohara alebo flasky vina na stole. V poslednom case som sa prichytil, ze podobnu inspiraciu v podobe konzumacie vina potrebujem aj ked davam dohromady napr. tento prispevok, alebo prispevky z nedavnej minulosti. Nie preto, ze by moje skrabanice vyzadovali velku davku tvorivej inspiracie. Dobre vsak padne usrkavat z dobreho vina a klepat do klavesnice. Som presvedceny, ze vacsina umelecky naklonenych ludi, maliarov, socharov, spisovatelov atd… pestovali tento zvyk, mat otvorenu flasku a tvorili pod vplyvom alkoholu a v mnohych pripadoch, pod vplyvom roznych drog.

My s Mariankou a neskorsie s Petrom, sme sa obdivovali zanietenym golfistom na "nasom backyarde".
Aj ked si vonkoncom nenamyslam, ze by ta otvorena flaska vina a usrkavanie z nej, prebudila vo mne nejake genialne pisatelske, ci tvorive bunky, skor si myslim, ze s kazdym poharom, ci flaskou vina, alkoholu, zabijem desattice, ked nie miliony tych tvorivych buniek v mozgu. Horsie, ze tento doteraz prijemny pozitok s vecerou sa moze zmenit a z cloveka lachko moze urobit alkoholika, zvlast ked chut na pohar vina prichadza skorej a skorej. Zatial mi to nehrozi, ale nie som si isty, ked kazde rano zacnem brat “kalistek” toho “elixiru zivota” urobeneho podla viac ako storocnej pani Jamnickej. Liter tohoto napoja je uz vyluhovany, vodka takto zmenena roznymi bylinkami ma krasnu zlatu farbu a velmi prijemnu chut. Od zajtra zacnem tento vyborny mok pouzivat kazdy den. Hadam mi predlzi moj zivot o par extra dni. Vela mi, podla nejakeho indexu, co mi poslal moj brat Edo, neostava. Len desat extra rokov, ked ma nezabije nieco predtym. Ten vypocet dlzky zivota vyzadoval uvedenie desiatok vseliakych informacii. Na tom zaklade mi vyslo, ze budem zit do 82 roku. Pekna perspektiva! Ved to je nie daleko!

V sobotu v dlhom vikende zavitala k nam navsteva priatelov z Mississaugy, rodina Plichtovcov.
Myslim, ze som z pocitaca vymazal ten index. Skoda, bolo by zaujmave, ked by si ho urobil moj bratranec Janko. On uz teraz sa doziva 84-ho roku. Uz teraz ma bije o dva roky v dlzke predpokladaneho mojho zivota. Konecne po rokoch vahania sa Janko prestahoval do nasho susedstva, nedaleko mestecka Manetick, do luxusneho prostredia pre starsich penzistov “Orchard View Living Centre”. Pred casom v jednom z mojich prispevkov som uviedol par slov o navsteve Janka a toho miesta. Tiez som umiestnil niekolko fotiek. V tom case tam bol len na skusku! Na poziadanie jeho dcery som sa snazil Janka presvedcit, ze to je uz cas, odist z Pandzabu, ako som nazval miesto, kde doteraz zil v Toronte. On jediny biely medzi stovkami Pakistancov, Somalcov, Jamaikancov atd…Ked si v tom 24 poschodovom cinzaku pred 30 rokmi kupil apartment, zili tam len Canadania. Dnes on bol posledny biely, kto tam este zil. Pred par dnami sa prestahoval, ale v garzonke s prietranou kupelkou, zachodom, umyvadlom, mal este len par veci, ako postel, pisaci stol, “stenu” a niekolko nerozbalenych krabic. Vcera zavolal, ze sa mozeme prist pozriet nanho a jeho appartment. Co sme urobili a hned mu aj pomohli trochu upravit cele zariadenie bytu. Viac este pride, ale uz sa da v tej velkej izbe zit. Je v paradnom prostredi a o vsetko ma postarane! Lekarska starostlivost, strava, dokonca ho pridu aj ostrihat, vylety do mesta, atd. Co si jeden len zmysli! Bal som sa, ze bude nespokojny, ale aj ked ano, nedal to vediet, naopak si to pochvaloval. Jedine, co sa mu nepaci, ze tam ziju stari ludia, ako by on bol mladsi?! Dolezite je, ze jeho dcera Yvetta ma bungalow nejakych 10 minut cesty odtial. Moze sa denne zastavit, vziat ho k nim, ci skontrolovat, ci je OK.

Pred par dnami nam zavolal Janko, ze je prestahovany z Toronta do nasho blizkeho okolia. Boli sme ho navstivit a trochu pomoct s nabytkom.

Je zaciatok septembra, koniec leta, ludia su nazad v robote , deti zacinaju skolu. Priatelia s Mississaugy, Peter a Maria Plichtovci nas navstivili v sobotu a prisli aj s detmi. S Petrom juniorom, ktory bol mlady chlapec, ked sme este boli v Mississauge, uz je z neho vysokoskolak. V sobotu sa oficialne nastahoval do internatu a zacina studovat na Carleton University svoje technicke studia. Prisli nabaleni so vsetkym, co chlapec bude potrebovat na internate. S Plichtovcami prisla aj dcerka Lucka, ktora este ma par rokov pokial bude maturovat. Chybala len Ruzenka, Petrova mama, ktora je zatial na Slovensku. Okolo 22 septembra bude v Canade. Ked by som bol vedel, ze Plichtovci ostanu este do nedle, bol by som im ponukol u nas prenocovat. Urobili si vylet do Gatineau na “balonovy” festival a do War Museum. Nepremarnili svoj cas!

S Jankom sme stravili kratky cas v jeho izbe, trochu sme mu pomohli s upravou nabytku a potom sme mali kratku prechadzku v okoli jeho noveho byvania
V minulom prispevku som spomenul moj problem si vybrat knihu, ktoru som doteraz necital. Dal som prilezitost dvom kniham, aby som zistil po asi 50 stranach, ze som ich uz cital. Nakoniec som zvolil od toho spisovatela jednu “Dead Irish”. OK tu som necital, ale dej sa rozbiehla velmi pomaly, ze som nakoniec dal prednost knihe, ktoru som si cerstvo kupil. “THE MAPHISTO CLUB” od aj na Slovensku znamej spisovatelky TESS GERRITSEN. Ked som bol posledne na Slovensku, vsimol som si, ze sa jej knihy v preklade predavali v knihkupectvach. Spisovatelka vie ako zaujat citatela! Zaujma ma viac citat tuto knihu, ako sa pozerat na ”US OPEN” aj ked tenisove stretnutia su najvyssieho kalibru. Tie najlepsie idu hlboko do noci a to som nie ochotny pozerat. Obycajne po prvom vecernom zapase zien to zabalim a idem spat.

Pred jeho novym byvanim, zda sa, ze je spokojny, len skoda, ze su tam stari ludia a je ich vela.
Nechcem to zahovorit, je uz skoro polovicka septembra. Uz aspon jeden mesiac by som mal kychat, tiect mi z nosu, svrbiet ma v krku, kaslat a slzit. Alergia na rag weed ma nejak obchadza. Vsimol som si to uz minuleho roku, ze som mal velmi mierne priznaky a tento rok len kde tu kychnem, ci smrkam. Zabezpecil som sa z pilulkami a postrekmi do nosa. Nic som z toho nepotreboval pouzit. Skoda vyhodenych penazi! Nevadi, hlavne, ze ta mizeria je zamnou! Aspon dufam?

Zacina sa stmievat! Aj golfiste uz je opustene a nasa terasa tiez!
Zavolaili ma z kliniky, ze maju vsetky vysledky testov na moju prostatu. Lekar ma zajtra chce vidiet, aby ma informoval ako som dopadol. Dufam, ze dobre, ze nic zatial nenasli a teda budem mat lepsi vysledok ako nas kamarat Emil. Uz ma deli len asi 10 dni a pojdem na dalsiu nie najprijemnejsiu kontrolu – rectocolonoscopiu. Ked aj ten test dopadne OK, hadam sa len dozijem toho predpokladaneho veku 82 rokov. Ked nie to by som zisiel zo sveta skorej ako moji rodicia. To by nebolo dobre!

Z horucej Canady (+32 st. plus vlhkost tak sa to citi ako +37 st.)
pozdravuje Milan