Saturday, May 26, 2007

Odawa Pow Wow


Sorry, Vladkov ulovok, ako dalej pisem, nebol los (horny obrazok) ale sob!
Ottawa 05 26 07 – sobota
Tie chladne dni a vykurovani baraku, co spominam v poslednom prispevku, konecne prestalo. Z jedneho dna na druhy, nase denne teploty vyskocili vysoko nad 20 stupnov. Dokonca posledne dva, ci tri dni, nad 30 stupnov s davkou vlhkosti a silneho oparu. Vypol som kurenie aj ked nocne teploty boli este stale dost nizke. Cez den sa uz ziadalo zapnut klimatizaciu! Odolal som, tak sa trochu prazime! Nevadi, mali sme pridlho chladne a neprijemne pocasie, trochu sa ohriat nezaskodi!
Minulu nedelu Anka vysla na vylet s Lidiou a Ladom na druhu stranu do Quebecu. Niekde dost daleko, pozriet sa na vodopady do skanzenu, kde drevorubaci splavovali drevo do rieky Ottawa. Fakticky, v minulosti sucastna Ottawa bol nieco ako drevorubacska dedina a bola znama pod menom ako Bay Town. Obec bola pomenovana po prvom guvernerovi John Bay. Vyletnici nemali najlepsie pocasie! Este stale bolo dost chladno, zamracene pocasie. Necaka ich ani zajtra nic lepsie. Akurat ze bude velmi teplo, okolo 30 stupnov ako dnes. Cely den sa ocakavaju dazde a burky. Vziat dazdniky bude na mieste.

Ich cielom, podobne ako minule, je sa dostat na druhu stranu Ottawa River, prejst cez City of Gatineau a pokracovat nejakych 100 km po prude rieky k Chateau Montebello. Je to velkolepa, vraj druha najvacsia stavba z drevenych brvien na Severoamerickom kontinente. Hotel prvej triedy so vsetkym, co sa patri k rekreacnemu pobytu v luxuse. Rozlahly golf cours, tenisove kurty, velky bazen, stajne pre kone, jazdecke chodniky, kanoistika a kayaky, pesia turistika a samozrejme prvotriedna kuchyna a restauracne zariadenia. Ja som tam bol zo dvakrat. Posledne s Klarou a jej synom Andrejom a jeho manzelkou Mimou. Zastavili sme sa tam na kavu, ked sme sa vracali z Montrealu a preplavili sme sa kompou na druhu stranu Ottawa River pri mestecku Oka. Bola to urcite zaujmavejsia cesta a o hodne dlhsia ako ist dialnicou.


Uz asi dve hodiny dobijam baterky do mojho fotaku, aby sa nestalo co minule, ked po nejakych 20 zaberoch, co robila Anka, baterky sa vybili. Teraz uz viem preco! Tie baterky aj ked som ich davnejsie nabil, nechal som ich lezat v sufliku stlolu viac ako mesiac a tak sa automaticky vybili. Tentokrat sa to nestane, lebo Anka obdrzi cerstvo a uplne dobite baterky, bude moct fotit o stosest. Urcite, ked sa vrati a fotky stiahnem do pocitaca, budem mat pekny vyber na moj buduci prispevok, trochu ho skraslit. Pre dnesny prispevok to nepotrebujem! Tentokrat som to bol ja, co som nasekal dnes okolo 80 zaberov. Niektore som vyhodil ale aspon 70 ostalo. Mam ich tolko, ze by som s nimi vystacil na desiatku prispevkov a myslim, ze by nikoho neunavili, lebo su tak pestrofarebne a zaujmave!


Vcera, ked som listoval v novinach, vsimol som si clanok v novinach “Ottawa Sun” pod nazvom: “POW WOW comes alive”..With drumming, dancing. Triciaty prvy rocnik Indianskych slavnosti “Odawa Pow Wow” poriadanych kmenom Odawa, majuc trvat tri dni! Zacali uz v piatok. Slavnosti sa mali konat na Ottawskom municipalnom campingovom priestore a koncit v nedelu. Ked som sa pozrel do novin, kde sa nachadza ten “campground” bol som milo prekvapeny ako blizko od nas, na druhej strane Kanaty smerom do downtownu Ottawy, severne od dialnice 417.


Ked som spomenul Anke, ci sa ma chut ist pozriet na tie slavnosti, ktore sa nevidia velmi casto, plne suhlasila! Ja som nieco podobneho, trochu v mensej skale zazil pred rokmi nedaleko Calgary, ked sme si urobili pred rokmi vylet s mojou neterou Henrietou a kamaratom z Kitcheneru, zalesakom, polovnikom, rybarom a vcelarom Vladkom. Fakticky, Vladko mi pred par tyzdnami poslal fotografiu s krasneho ulovku losa, niekde na severe a len nedavno z polovacky na divoke moriaky, kde sa mu podarilo ulovit povodneho unikatneho americkeho vtaka Parking v campe bol naplneny a neostalo nam nic ineho ako parkovat na strane ulice aspon 500 m od vstupu. Nevadilo, aspon sme sa trochu presli. Co ma viac zarazilo, bolo vysoke vstupne na tuto akciu. Na dva dni po $ 20 dollarov na dospelu osobu. Ja somi kupil listky len na jeden den aj tak ma to stalo pre nas troch 30 dollarov. Nebrali ziadne kreditove karty len “cash”. Musel som si pozicat 5 dollarov od Anky aby som naskrblil 30 dollarov. Cena za vstup sa mi zdala prehnana. Nuz ale co narobis? Bud zaplatis, alebo chod domov
Mimo hlavneho stanu, kde sa diali vsetky tie tance a bubnovanie s ich typickum spevom okolo boli desiatky a desiatky stankov s predajom roznych Indianskych vyrobkov, od vseliakych triciek, klobukov, ciapok, typicka bizuteria s indianskymi nametmi, upomienkove predmety atd… Kedze som nemal vo vrecku ani dollar a nikto nebral kreditky odisiel som naprazno aj ked sa mi kde tu nieco pacilo kupit, aby som mal co podarovat tu a tam, ked pridem na Slovensko. Mozno, ze zajtra, ked sa budem vracat z kina, vybaveny s aspon dvoma stovkami dolalarov nieco zaujmaveho hadam aj kupim.

Pred par dnami ma Peter poziadal, ci mu mozem prist pomoct vziat z byvaleho domu jeho syna Ronyho staru umyvacku riadu. Zdrzal sa chvilu aby pokosil travu, a ja s nim. Pozval som ho na veceru, ked uz sme boli spolu a zavolal som aj Zuzku. Ona prisla ale len na posedenie. Mal som rozmrazenu “panenku” a robil som ju na BBQ. Spomenul som, ze lutujem, ze som si kupil tak velke BBQ, lebo vyuzivam iba dva horaky a uz vobec nie varic. Ze by som ho najradsej predal, ked by mal niekto zaujem a ja si kupil nieco mensieho. Well, dnes mi zavolala Zuzka, ze dcera Mancika s Jonom predali vyhodne dom v Toronte a stahuju sa do Ottawy a budu potrebovat BBQ. A ze ci ho este stale chcem predat! Samozrejme! Dohodli sme sa na polovicnej cene co ma povodne stalo. Ja sa pojdem pozriet po niecom mensom a dobrej kvalite, aby som neprerusil nase pojedanie na terase s grilovanim.


Oni sa budu stahovat do Ottawy az za nejaky mesiac. Mam dost casu najst nieco mensieho a zmontovat to. Aby som nezabudol, bol som v piatok na konzultacii u doktora co mi bude robit colonoscopiu. Dostal som vsetky instrukcie a mam sa dostavit v polovicke septembra na tu proceduru. Nie ze sa tesim!

Tesim sa ale prichdzajucim letnym dnom, prijemnemu pocasiu a vyhliadke, ze podobne krasne dni prezijem aj v juli na Slovensku. Tesim sa na vsetky stretnutia!

Pozdravujem z mesta SENATOROV. Zajtra vecer prvy finalovy zapas! GO SENS GO!


Milan





Tuesday, May 22, 2007

Victoria Day

Studene rana aj ku konci maja nenaznacuju ziadne oteplovanie prostredia
Ottawa 05 21 07 – pondelok – Victoria Day
Co ma spolocne nas kamarat Sano Bacinsky s davno zosnulou kralovnou Anglicka Victoriou? Dve podobnosti, obaja sa narodili v ten isty den 24 maja, len s rodielom nejakych 100 az 120 rokov. Kralovna Victoria sa narodila presne 24 maja 1819 a Sano 24 maja 1936. Teda, kralovna Victoria prisla na svet o 117 rokov skorej v Kensingtonskom Palaci a bola pokrstena Alexandrina Victoria, podobne aj Sano s menom Alexander. Dnom narodenia a menom konci aka kolvek ich dalsia podobnost a porovnanie Sana a kralovny Victorie! Na rozdiel od Sana, ktory bude tento tyzden oslavovat svoje narodeniny vo stvrtok, narodeniny kralovny Victorie v Canade sa oslavuju vzdy v pondelok toho tyzdna, na ktory tyzden pripadne 24-teho. V Canade je to celonarodny sviatok.

Cez den sa oteplilo a teplota bola prijatelna, ze vylakala aj golfistov von!
Kralovna Victoria, bola tiez znama v jej mladych rokoch pod menom “Princess Victoria of Kent”. Ako “teenager” vo veku 18 rokov sa stala kralovnou a vladla UK plnych 64 rokov, najdlhsie v Britskej historii. Dni jej narodenin v minulosti boli zname a oslavovane ako “Empire Day”, neskorsie ako “Commonwealth Day”. V sucastnosti je to Victoria Day. Kralovna Victoria mala s jej manzelom Princom Abertom 9 deti a 44 vnukov a vnuciek. Po kralovne Victorii je pomenovana “Victorianska era”, ktora vladla Anglicku v case vrcholiacej industrialnej revolucie, socialno ekonomickeho a technologickeho rozvoja Velkej Britanie. Jej kralovstvo sa stalo globalnou supermocou a vplyv Anglicka sa rozsiril mimo pobrezie Britanie, do mnohych cudzich a exotickych krajin. Dnes zial, Anglicko zato tazko plati, ked Britske subjekty maju alebo mali neobmedzene pravo sa nastahovat do Anglicka. Anglicko sa hemzi Indami, Pakistancami, Arabmi “you name it”. Islamizacia Velkej Britanie je varovanim pre vsetky zapadne kultury!!!. “Varuj dusu na doline!” V sucastnom case sa do Anglicka hrnu nie len islamci ale aj ine narodnosti z Europy, Afrikanci, Aziati hlavne za lepsimi zarobkami – boh ochranuj kralovnu a Anglicko! To je vsetko dosledok pomylenej politiky multikulturalizmu, politickej korektnosti a nekritickej tolerancie vsetkeho! My, cez toto zhubne dianie prechadzame rovnako aj v Canade. Politici tlieskaju a biju sa v prsia, presviedcaju nas, ze je to dobre pre nas. Ludia somru a nie vsetkym sa to paci, ale len politikom, ktori vidia za tym volicov!

Druhy najdlhsi kryty most na severoamerickom kontinente nie daleko od Ottawy
05 22 07 – utorok
Tuto noc budem spat ako “baby”! Vcera, aj ked som isiel do postele skoro, zaspal som az nad ranom, okolo stvrtej hodine. Bol som nejak rozruseny a nevedel som zaspat, tak som cital a cital. Mal som rozcitanu knihu od spisovatelky Tami Hoag s nazvom “Prior Bad Acts”. Viac ako 500 stran mam konecne za sebou. Bol to napinavy kriminalny pribeh, kde hlavni dvaja “top” vysetrovatelia z Minneapolis, dvojica detektivov Sam Kovac a Nikki Liska, povodom obaja zo slovenskych rodicov, vysetruju utek chlapa z vysetrujucej vazby, podozriveho z krutej vrazdy dvoch deti a matky. Neskorsie unos jednej sudkine, ktora aj ked vsetko nasvedcovalo, ze podozrivy bol vrahom pre nedostatok dokazov prepustila ho nazad do vysetrujucej vazby. Tato dvojica vysetrovatelov hraje hlavnu rolu v mnohych jej romanoch, ako su “Dust to Dust” alebo “Ashes to Ashes” a v mnohych dalsich.

Na vylete pri Carleton Univerzite, bolo velmi chladno tak sme sli domov
Touto knihou som skoncil na kratky cas seriu kriminalnych pribehov a vraciam sa este dnes, ked budem vediet udrzat moje oci otvorene, k viac politicko spolocenskej literature. Pred viac ako mesiacom som si z http://www.amazon.ca objednal dve knihy. Paperback “Jerusalem Countdown” a hardcover: “While Europe Slept” How Radical Islam Destroying the West from Within! (“Ked Europa spala” Ako Radicalny Islam nici Zapad z vnutra). Autorom je Bruce Bawer, American, zijuci v Europe. Z Amazon dostavam kazdy tyzden rozne ponuky pre rozne podobne knihy! Musim si zas niekolko knih objednat, aby som v sebe posilnil a utvrdil odpor a pohorsenie nie len na islamofasizme siriaceho sa svetom ako cholera, ale tiez “ecologickom terorizme”, vyznavacov najnovsieho secularneho nabozenstva – Environmentalizmu! Fanatikov daleko horsich ako bolo SS alebo KGB. Ked nas neznici to prve, tak nas dorazi to druhe!!! Zeleni totalitarians! Uz aby sme si zacali stavat “zemlianky”, alebo zacali zit v jaskyniach v ramci zachrany prostredia! Viac o tychto temach hadam v buducnosti!

V nedelu prisla Lida a Lada uz o osmej hodine rano pre Anku. Vzali ju na druhu stranu Ottawa River k nejakym vodopadom. Bol to celodenny vylet a Anka sa vratila az okolo siestej vecer. Z vyletu urobila dve desiatky fotiek. Ale ked prislo k tomu hlavnemu, baterky vypovedali sluzbu a bolo po foteni. Ziaden vazny problem, lebo z tych dvoch desiatkach sa da skoro vsetko vybrat a dat k tomuto prispevku. Zial mam este desiatky dalsich fotiek a tak budem schopny dat na blog len velmi zuzeny vyber. V sobotu, den predtym prisla k nam Zuzka na veceru. Peter bol na Calabogie a ostal tam na dlhy vikend. Dievcata po vecery na nasej terase sa vybrali prejst po golfisti a Zuzka nasekala dalsich z dvacat fotiek s trochu rozdielnou tematikou ako robim ja z nasej terasy. To nie je vsetko!

Ked Anka bola na tom spomenutom vylete, pre mna to bola prilezitost konecne sa vybrat a ist v nedelu do kina. Samozrejme mojim vyberom bol film SPIDER-MAN 3. Chystal som sa nan ist hned pocas prvych dni . Dostal som sa az teraz po troch tyzdnoch uz v kinach. Co povedat k filmu? Je to lubostny pribeh, celkom citlivy s roznymi scenami boja dobra proti zlu. Vyborne urobeny, pocitacova technologia neuveritelna. Kto ma rad takuto tematiku, urcite doporucujem vidiet. Je to nanajvys zabavny pribeh!

Vcera, v pondelok sme sa vybrali s dievcatmi dole ku Carleton Univerzity na vodopady kde som uz bol predtym s Klarou a Marcelou pred viac ako rokom, ale nie Anka a ani Marianka. Zial nezdrzali sme sa dlho lebo aj ked svietilo slnko bolo chladno a dievcata neboli velmi dobre pripravene celit chladny vietor. Vzal som ich nazad domov ale na ceste sme sa zastavili na jednej plazi a mali sme maly picknic. Potom hajde domov, kde este stale musim kurit! Ved uz je koniec maja a ja mam zapnute kurenie!!! Kde do “marisky” je to oteplovanie prostredia!!!!?

Vyrazili sme s Ankou prvykrat na vylet na bicykloch!
Prirodzene, cely minuly tyzden sa niesol v ramci hokeja! Nie len na Majstrovstvach sveta ale hlavne vo finalovych bojoch Ottawskych Senatorov proti Buffalu. WOW! Ottawa postupuje do finale Stanley Cupu. Boje zacnu buduci tyzden v pondelok! Zas budem busy a nebudem ani poriadne dychat! Ja, ktory som nikdy nebol nejakym fandom kolektivnych sportov (ja som individualista), viem sa dobre zabavit na vysokom kalibre hokeja. Je to napinave ako najlepsia kriminalka, len trva trochu kratko. “So Senators Go Go Go!”
Z Ottawy, domova Senatorov pozdravuje:

Milan

Monday, May 14, 2007

Pripitok Canadanom

Sumrak na golfovom ihrisku

Ottawa 05 13 07 – nedela
Neviem ako daleko sa dostanem v pisani mojho prispevku dnesne poobedie? Pred nejakymi 20 minutami skoncil finalovy zapas na Majstrovstvach sveta v ladovom hokeji s krasnym vitazstvom Canadanov v stretnuti s Finskom! Nemozem si pomoct, ale vyhrkli mi do oci slzy, ani nie tak z toho vitazstva, ako skor, vidiac tu nesmiernu radost Canadskych reprezentantov, ktori ziskali zlate medaily pre nich osobne ale tiez pre Canadu z tohoto prestizneho svetoveho turnaja. Ked vsetci zacali spievat s nadsenim Canadsku hymnu na poctu ich vitazstva nevedel som odolat v stoickom klude a vypustil som par slz na ich pocest. “Good for you boys!” Zisiel som hned dole k pocitacu, aby som si ho otvoril, zasiel som do mojho vinneho skliepku otvorit flasku vychladeneho bieleho vina a pripit Canadanom k ich vitazstvu. Pripijal som nejak velmi casto, lebo pol flasky bolo prec predtym, ako som zacal pisat tieto prve riadky. Kedze som nic nejedol na obed, vino mi nie len velmi skoro zacalo motat moje myslienky ale aj moje prsty. Robim vela preklepov. Berie mi viac casu ich opravovat, ako pisat. Mudrejsie by bolo zanechat pisanie na triezvejsi cas. To si ale nemozem dovolit!

Nie velmi vitane navstevnicky golfoveho ihriska!

Poslednych niekolko dni som sa kde tu v mojich kratkych e-mailoch niekolkym ludom “vyhrazal”, ze uz zacnem davat dohromady moj dalsi prispevok na moju web stranku. Ostalo pri vyhrazani a k pisaniu som sa nijak nemal. Bol som stale pod dojmom, ze nemam co povedat a tak lepsie nic nepisat. Pravdou je, ze som mal vela veci na mysli, ktore by hadam stali zato o nich pisat, ale nenasiel som cas sa do pisania v klude pustit. Od skoreho rana, este za hlbokej tmy, bolo vzdy zasvetene citaniu knihy a ked prisli noviny tak novinam. Aj tak nikdy som nestihol vsetko zaujmave z nich precitat a uz som sa hnal na tenisove kurty. Ked nie na ne pre horsie pocasie, tak do fitka! Po navrate domov, ked dievcata odisli na plavaren, mal som vzdy nieco, co bolo dolezitejsie urobit. Poobedie bolo zabite, ci uz sledovanim “Question period” z parlamentu a neskorsie relaciami ako je “Politics” alebo “Mike Duffy Live” tiez z parlamentu. Medi tym som pripravil veceru. Ked sme pojedli, ja som uz nenasiel silu sa pozbierat a sednut k pocitacu a zacat nieco pisat. Tak ubiehal den za dnom az naraz sa nachadzam v nedelnajsom poobedi uvedomujuc si, ze je cas napisat par slov pre mojich vernych citatelov!

Na ceste domov z plavarne

Aj teraz za chvilu, budem musiet ist hore do kuchyne a pripravit nieco na veceru. Odmrazil som morcacie stehna a tak musim z nich nieco stvorit. Hlavne pre nas s Mariankou, lebo Anka odmieta masite jedla a je len take veci ako su zemiaky, ryza, zelenina a obcas zakusne do kuracich prs alebo ryby. Tak aj dnes budem musiet nakrajat k tej morke o nejake dva zemiaky viac a ich piect, aby aj ona mala nieco pod zub. Ja si dam jeden alebo dva pohare vina a ona k tym zemiakom tiez pohar alebo dva cmaru. Zrejme, to jej skromne jedenie nesie vysledky! Za ten cas co Anka je u nas schudla uz o 9 kg. Uz asi dvakrat presivala nohavice, lebo su jej vsetky velke. Dnes, ked pre nu prisla Lida, tak ta len vytacala ocami, neveriac, ako za ten kratky cas Anka zhodila zo svojej hmotnosti. Nie len ona, Marianka a ja tiez trosku! Zuzka, ked sme boli u nich nedavno na veceru jedno poobedie, nechcela verit svojim ociam ako Anka a Marianka schudli

Pred vchodom do nasho bungalowu

Nie len oni! Ja som od pondelka tiez nabehol “do formy”. To je program, ktory bezi uz 5 rokov v casopise M&F. V juli, teraz cez leto, na piate vyrocie toho programu budu slavit pozvanim vsetkych vitazov za poslednych 5 rokov na stretnutie v Bratislave Toho podujatia sa mame ako hostia zucastnit aj my “traja muskatieri”, Duro Visny, Sano Bacinsky a ja – zakladatelia kulturistiky a fitness v Ceskoslovensku. Prislubil som ucast, podobne ako Duro a Sano. Nema to skoncit len touto akciou. Pred par rokmi, ked som bol posledne na Slovensku mali sme s Dr. Ludom Majorom sefredaktorom casopisu M&F podobne posedenie v restauracii “U troch Muskatierov”. Zacali sme ranajkami nejak okolo deviatej a skoncili sme vecerou po 12 hodinach. Stihli sme skonzumovat “hektolitre” dobreho cerveneho vina. Ludovi sa to tak zapacilo, ze chce taketo stretnutie zopakovat! Prilezitost je nie len ta sobotnajsia oslava “do formy”, ale aj 70-te narodeniny Dura, vitaza a nositela titulu najlepsieho kulturistu z prvych majstrovstiev Ceskoslovenska v kulturistike.

Sadenie kvetov, tazka robota ktorej sa uspesne ujala Anka

05 14 07 – pondelok
V pocitaci ma dnes rano cakalo aspon 20 mailov, z toho ani jeden osobny list. Akurat od Sana jedna veta o vitazstve Canadanov na MS a dvojite vitazstvo Senatorov v Buffale. Dnes budu hrat treti zapas uz tu v Ottawe. Uz sa tesim! Zisiel som dole do pracovne, nie len otvorit pocitac ale aj naplnit jednu krabicu knihami. Uz davnejsie ma Emil Muller poziadal, ze ak mam nejake precitane knihy, aby som mu ich dal. On s Alicou su vasnivi citatelia. Naplnil som tu krabicu s asi 30-timi knihami. Aspon sa ich zbavim. Zaberaju len miesto v policiach kniznice. Emil je tu v Ottawe uz od piatku. Bol navstivit jeho dve dcery a mam taky dojem, ze v sobotu tu mal aj nejake zavody. On stale hadze kladivom a zucastnuje sa sutazi. Roky drzi Canadske rekordy vo svojej kategorii a aj druhe miesto z Majstrovstiev sveta. Mame sa za chvilu stretnut a ist si zahrat s nim a Petrom tenis.

Stretli sme sa pred obchodom Kunstadt Sports! Chlapci si nechali auta pred obchodom a ja som ich vzal mojim autom na kurty. Ked som hral s Petrom alebo s Emilom, dvaja proti jednemu vzdy sme prehrali, vdaka mojej “tenisovej virtuozite”. Raz zacas som aj skoroval ale vacsinou som vsetko pokazil. Neslo o nic, len si trochu pobehat po kurtoch a mat svandu. To sa nam darilo, Emil je velmi zabavny a vtipny. Povodne sme mali ist niekde na obed. Ked sme skoncili s tenisom, este nebolo ani jedenast hodin. Pozval som ich k nam na fazulovu polievku. To bol mudrejsi napad, ako ist niekde do restauracie. Neskorsie prisla aj Zuzka tak sme mali “good time” na terase popijat kavu a trochu debatovat.


Po tenise dobre padlo posediet na terase

Dnes bol krasny, slnecny den. Vecer sa maju dohnat burkove prehanky a dazde budu trvat aj cely zajtrajsi den. Nepojde sa rano na tenis ale do fitka! Co mi viac vyhovuje lebo z treningu mam vacsi fyzicky uzitok ako z tenisu.

OK, za chvilu mi ide v telke “Question Period” z parlamentu, tak sa idem natiahnut na postel a asi si viac pospim ako popocuvam.

Prajem prijemne leto!

Milan

Friday, May 04, 2007

Drztkova polievka a ine dobroty

Ottawa 05 03 07 – stvrtok
Urobil som si drink “Bloody Mary”, to aby sa mi nie len lepsie pisalo, ale aby som ako sefkuchar dnesneho vecera lepsie varil! Dusim cervenu kapustu. Ako hlavny chod na veceru chystam kacacie stehna s cervenou kapustou a moravskym knedlikom. Tie knedliky budu len pre dievcata a pozvaneho hosta - Petra. Nie som si isty, ci aj on tie knedliky neodmietne? Viem, ze neodmietne drztkovu polievku! Hlavne k voli nej sa tesil prist. Tu obaja zboznujeme. Dal som si vcera zalezat aby som ju urobil co najlepsiu! Teraz ju len prihrejem. Odstata bude chutit lepsie ako cerstva. Je dobra! Pochybujem, ci sa da urobit este lepsia? Konecne, konzultoval som aj knihu Velku Cesku kucharku! Svojim vyrobkom urcite konkurujem aj slavnym ceskym kucharskym majstrom. Hahahaha, ale sa nafukujem, co si to trufam povedat!? Ked nieco clovek robi s laskou a na veci stravi hodiny, len dobrota z toho musi vzist! Ja obycajne varim s laskou a zanietenim, ked viem, ze sa s jedlom niekomu zavdacim.

Zbierka "sneznic" z rozneho obdobia
Este zaciatkom tohoto tyzdna, ked sme spolu s Petrom po skonceni treningu sa zastavili v blizkej kaviarni. Ja, na “double espresso” a Peter na nejaku “kaloricku bombu” v podobe “kapuccina”. Kedze uz bolo po desiatej, bolo naproti otvorene aj “European Deli”, predajna europskych specialit, hned na druhej strane nad fitness centrom, kde chodime trenovat. Zo zaciatku, ked tu predajnu otvorili vlastnil ju nejaky Cech. Uz davnejsie to prebral Poliak. Ten zdvojnasobil vyber produktov. Ja som sa isiel pozriet po nejakom zmrazenom knedliku, aby dievcata mali ako prilohu k dusenej kapuste a plnenym bravcovym kotletam, ktore som chystal na veceru. Ked som videl niektore dalsie produkty, skoncil som s utratou cez 60 dollarov. Medzi vseliakymi tlacenkami, slaninou a klobaskami mal v mrazaku uz aj nakrajane, zmrazene drztky a moravske knedliky. Neodolal som! Po dlhom case prisla na svet znovu drztkova polievka. Ja som na veceru pozval aj Zuzku. Zial, odmietla pre celkom padny dovod. V nedelu robi velke party na pocest svojho niekolkotyzdnoveho vnuka. Pozvala cez 30 ludi, medzi nimi aj nas. Cele pohostenie pripravit ostalo na jej ramenach. Dnes cely den mala naviac u seba vnucku Oliviu a zajtra privita z Toronta dceru Moniku a vnuka nedavno narodeneho. Ma plne ruky prace! Ku husacim stehnam sa este dostanem neskorsie! Teraz mi uz zacina v Tv moj politicky program, ktory si nechcem nechat ujst. Musim ist. Pokracovat budem zajtra.

Pre potesenie navstevnikov a hlavne deti maju aj par zvieratok na obhliadku

Dnes uz "predpotopny" traktor ktorym sa stahovalo drevo
05 04 07 – piatok
V nedelu doobeda pre Anku prisla Lidia a vzala ju s manzelom Ladom na vylet. Vybrali sa niekde do lesov, do maleho sukromneho muzea zobrazujuce process ziskavania javorovej stavy a sposob, ako sa pripravuje z tej stavy slavny canadsky “maple sirup”. Je to zaroven aj restauracie “Sugar Bush” kde na ranajky podavaju “americko-canadske palacinky (pancake) poliate sirupom z javora s malymi klobaskami. Anka si pochvalovala, ze jej to chutilo. Good! Ja som tie palacinky mal asi pred 20 rokmi raz alebo dvakrat a nikdy viac! Ked som vyssie spomenul kaloricku bombu, tie palacinky so sirupom sa kvalifikuju ako “uhlovodanova atomova bomba”. Navstevou tej restauracie sa ich vylet neskoncil. Zastavili sa este na ich chate a urobli si dlhsiu prechadzku popri jazere Mississippi.

Lidia na prechadzke popri jazeru Mississippi
Ja som sa pocas ich vyletu vybral doobeda do kina na film “FRACTURE”. Sudna drama a super thriller vyberne prezentovany, kde v slovnych subojoch bojuje Anthony Hopkins obvineny z vrazdy svojej nevernej manzelky s mladym velmi uspesnym prokuratorom ktoreho predstavuje Ryan Gosling. Stoji zato vidiet! Dnes ma premieru dlho propagovany a ocakavany treti diel “SPIDER-MAN 3”. Kedze v nedelu ideme ku Kunstadtom, mam taky dojem, ze sa vyberiem na ten film zajtra na jedenastu hodinu. Urcite si ho nenecham utiect. Kritici ho celkom slusne hodnotia a davaju mu tri a pol az styri hviezdicky z piatich. Nezaskodi trochu zit vo fantaziach.

Pred narodnou galeriou Canady
Uz minuly tyzden som sa s Ankou vybral ist sa pozriet na vystavu soch, dnes uz slavneho sochara RON MUECKa, ktory uz dlhsiu dobu vystavuje svoje niektore prace v National Gallery of Canada. Minule som sa netrafil na podzemny parking a miesto toho som sa dostal na most do Quebecu. Nevadilo, uzili sme si aj okolo Muzea Civilizacie. Tentokrat som sa ale perfektne trafil a dokonca som nasiel aj miesto kde parkovat. Prekvapilo nas ohromne mnozstvo skolopovinnych deti co boli v galerii so svojimi ucitelmi. Vsetky sochy Muecka su bud v nadmernych dokonca obrovskych rozmeroch alebo v minimalnych v super realistyckych podobach. Majstrovske diela, stalo to zato ist sa pozriet a vidiet.
Na prechadzke po pri Rideau kanali
Ked som uz zaparkoval v podzemi, nechal som auto parkovat a my sme sa vybrali trochu sa prejst k parlamentu, ku Riedeau Canalu a navstivit aj Rideau Centrum. Potulali sme sa aj po niekolkych obchodoch. Ja som nemal chut nakupovat. Ked sme sa vracali, zisli sme dole do stareho mesta a na trh. Navstivili sme aj niektore specialne predajne a v jednej z nich som objavil, ze maju velky vyber produktov z Bromontu – “Lake Brom Ducks”. kacice, kacacie prsia, stehna v surovom stave ale aj tie ktore som uz par mesiacov hladal. Pomaly varene v kacacom tuku a pripravene podla stareho francuzkeho receptu. Trochu ma prekvapila cena 11 dollarov za dve stehna. Ked ten product davnejsie propagovali v Costku, predavali ich len po osem dollarovz. Anyhow, kupil som sest stehien na ktorych sme si vcera pochutnavali. Bromont je mestecko asi 30 km od Montrealu smerom na juh. To mestecko je popularnym lyziarskym strediskom a tiez vychytenou farmou, kde chovaju tieto specialne kacky a z nich vyrabaju rozne produkty. Tie stehna vyzaduju len dat ich na 10 minut ohriat a zapiect. Su hotove len ich podavat. Do mesta na trch je od nas trochu pridaleko, inac by som tu predajnu castejsie navstevoval.
Cakaju nas az do utorka krasne slnecne dni, len oteplit sa nejak nechce. Zajtra sa ma dokonca schladit a teplota bude len okolo +13 stupnov. Ale v pondelok uz +23!!! Huraaa!

Posedenie na terase u Kunstadtov

Konecne budem moct pripravovat jedla na B.B.Q a jest na terase. Velka skoda, ze Anka sa vyhyba masu. Budem pre nu piect o dva zemiaky viacej miesto steakov.

OK, blizim sa zavratne k mojmu dvojstrankovemu limitu pre moje prispevky do blogu. Tentokrat mam az prilis vela fotografii k dispozicii obohatit moj blog. Niekedy obrazok, fotografia je hodna tisic slov. Co viac povedat!?

Slavne zduvadla z Ottawa River na Rideau kanal

Majte krasne dni jara skoreho leta. Cast leta dufam ze aj ja prezijem na Slovesnku.

Pozdravujem z Ottawy!
Milan