Tuesday, March 27, 2007

Vymena straze!

Pred dvoma dnami nas prekvapila jarna snehova burka. Marcela na jej poslednej prechadzke s Mariankou!
Ottawa 03 26 07 – pondelok
Od rana prsi a neprestalo cele doobedie! Ponukol som dievcatam, Anke (novej care-diver) a Marianke, ze ich v tom necase odveziem na plavaren! Mudrejsie ako slapat cez kaluze vody a na chodniku lesom, dokonca hadam aj v blate. Ponukol som sa, ze poobede o jednej budem na nich cakat, ked skoncia plavanie. Prisiel som presne na minutu, len Marianky a Anky nebolo nikde. Trpezlivo som cakal, ale ked po dvadsiatich minutach sa neukazovali, zasiel som do recepcie. Kocka v recepcii mi oznamila, ze ich tiez nevidela. Tak som sa skocil pozriet do satne pre rodiny, kde mozu ist muzi, zeny, deti. Prezrel som vsetky kabinky, ich nikde! Poziadal som tu slecnu v recepcii aby sa pozrela do satne zien. Neboli ani tam. Vonku prestalo prsat. Uz som tusil, ze asi vypadli zadnym vchodom a asi su uz aj doma pocas mojho polhodinoveho cakania. Chytil som ich este na ceste domov! Anka si asi nepovsimla moju ponuku pre nich prist. Hlavne, ze sa nestratili! Pre Anku to bola prva samostatna cesta na plavaren a nazad.
Vymena straze! Anka preberie starostlivost o Marianku po Marcele.
Anka priletela do Montrealu este vo stvrtok vecer. Lietadlo meskalo nejaku polhodinu. Chudak Peter K., ktory na nu cakal v cakarni pre prilety si svoje odskakal. Anka vysla von z pasovej a colnej prehliadky len nieco pred deviatou vecer. Stastne sa nasli aj ked Peter nemal ani paru ako Anka vyzera. Mal na prsiach ale velky napis s jej menom. Do Ottawy a k nam dosli az po jedenastej pred polnocou. Peter mi urobil velku sluzbu, ze isiel do Montrealu Anku vybrat, ja som nebol v kondicii ist! Chripka!
Anka sa velmi rychle spriatelila s Mariankou

Vzalo ma to predminuly tyzden v sobotu, ked vecer ma chytila neuveritelne silna chripka. Ja si nepamatam, ze by som v mojom zivote niekedy mal nieco ako chripku. Vzdy som sa hrdil, ked ludia marodovali k voli chripke, ze ja take nieco nepoznam a nikdy som neexperimentoval. Well, prisiel na psa mraz! Aj napriek tomu, ze som niekedy pred Vianocami dostal protichripkovu vakcinu. Z nicoho nic som zacal chraptiet, co by mi nie velmi vadilo! Horsie bolo, ze som zacal kaslat velmi bolavym, suchym, palivym kaslom. V tu noc zo soboty na nedelu, ked sa mi podarilo zaspat na par minut, zachvaty kasla ma prebudzali a dlhy cas mi nedovolili zdriemnut. Tato situacia trvala nejak az do stredy minuleho tyzdna, ked to kaslanie sa v plucach ukludnilo. Vychadzalo z hrtanu s rovnakymi bolestiami. Konecne zo stvrtka na piatok, ked som sa rano prebudil, bol som na pravej strane tvare opuchnuty ako ropucha. Nie len, ze ma mierne bolela sankova kost, ale hlavne zdurene lymfaticke uzliny. Tie sa ohromne zvacsili a boli na dotyk citlivo bolstive. Ked som si dlhsie prikladal na lice ladove obklady, opuch trochu odisiel aby znova na druhe rano sa prejavil este z vacsim opuchnutim. Zaskocil som k lekarovi a ten mi predpisal nejake antibiotika. Zabrali a uz v nedelu sa mi opuch zacal stracat. Povolil aj kasel a zacal som konecne odkasliavat! Dnes je pondelok a citim sa uz dobre!

Pred dvoma dnami zacinala kaslat Marianka, tiez suchym kaslom. Zda sa, ze ona je otuzilejsia s lepsou imunitou lebo po jednom dni prestala a je OK. Dobre, uz som sa zlakol, ze chudinka bude prechadzat cez to iste ako ja. Nestalo sa.

Ako som vyssie spomenul, vo stvrtok prisla pani Anka vymenit Marcelu, ktora uz dlhsie bola zbalena na cestu nazad domov. Jej lietadlo letelo z Montrealu v sobotu v noci. Ja som ju len odniesol poobede na autobusovu zastavku, kde si vzala autobus, ktory chodi kazde dve hodiny na Dorvalske letiste v Montreali. Den predtym v piatok, Marcela sa venovala Anke, zasvatit ju do chodu nasej domacnosti, vzala ju na plavaren, kde ja som uz na ne cakal aby som Anku predstavil v recepcii. Myslim, ze ten den uplne stacil aby sa Anka zorientovala, nie len v blizkom okoli ale aj v nasom domacom prostredi.
Posledna vecera na rozlucku pre Marcelu, prva na privitanie pre Anku.
Vcera v nedelu, ked k Marianke prisla Pierretta zo socialneho servisu, vzal som Anku do Kanata Centre. Ponukol som jej ist somnou do kina. Zdorile odmietla, ze sa radsej prejde po blizkych obchodoch. Mimo toho, ze ju zaujmaju hlavne romanticke pribehy. OK! Ja som na jedenastu isiel sa pozriet na film: “SHOOTER”. Vyborne urobeny, vzrusujuci “thriller” natoceny podla knihy: “Point of Impact”, ktoru knihu som cital pred rokmi. Teraz si nespominam presne na autora, myslim, ze to bol S. Hunter. Anyhow, hlavnym hrdinom je byvaly ostrostrelec, odstrelovac z Vietnamskej vojny s menom Boby Lee Swagger. Pribeh je zo sucastneho zivota, len sa zaklada na tej hore spominanej knihe. Vyzera to tak, ze asi bude urobenych viac pribehov a filmov s tymto hrdinom.

V nedelu som skocil do kina na super thriller SHOOTER. V hlavnej ulohe Wahlberg.

Zajtra, v utorok by mala znovu k Marianke prist Pierreta. Dostal som telefonat z tej agencie, ze chudinka je v nemocnici. Neviem presne z akeho dovodu, ved este vcera bola u nas cely den v tej najlepsej forme. Ma ju vystriedat ina pani, ktora pride v stredu. Mne je skutocne jedno v ktory den. Len aby prisla a ja s Ankou sme vypadli, ci uz na nejaky nakup potravin, alebo skocit do mesta. Bude zalezat na tom, ake sa ukaze pocasie.

Marcela zbalena a pripravena na cestu nazad na Slovensko a do Kosic.
Pred nejakou hodinou zavolal Peter, ze sa prave vracia z fitka domov a ci som uz v kondicii ist zajtra s nim trenovat. Urcite, je cas sa pozbierat a znovu zacat nieco robit s viac a viac slabsim telom. Tyzden silnej chripky s clovekom poriadne zatoci. Mam taky dojem, ze po tej 71-cke to nejak rapidne ide somnou zdravotne “dole vodou”! Tazko sa mi k tomu priznava, ale v tom starom tele nie je vsetko podla “svateho poriadku”. Co chvila sa ukaze nejaky maly zdravotny problem. Za poslednych niekolko mesiacov som navstivil lekara viackrat, ako za poslednu desiatku rokov.

Dnes v Quebecu prebiehaju provincne volby. O priazen volicov sa uchadzaju tri strany a ako sa zda, ze za poslednych 130 rokov po prvykrat Quebec bude mat mensinovu vladu, lebo vsetky tri strany maju priblizne rovnaku preferenciu volicov. Budem pozerat vysledky, hlavne v prestavkach dvoch dvojhodinovych programov, ktore sme v poslednom case zvykli pozerat: “Dances with the Stars” a velmi zabavny program “Deal or no Deal”! “Dances” zacali sezonu minuly tyzden a zajtra budu vylucovat prvu dvojicu.

Ospravedlnujem sa, ze som neprisiel skorej s prispevkom na moj blog! Ta chripkova telesna kondicia mala vplyv aj na moje dusevno. Nie a nie sa prinutit sednut za pocitac a dat na “papier” nejake “zivotne mudrosti” alebo skusenosti poslednych dni. Hahahaha! Som rad, ze som sa dopracoval do konca druhej strany! Uz to je vitazstvo nad lenivostou!

Dufam, ze nas uz neprekvapi chumelenica ako pred par dnami! Vsetok sneh rychle oddisiel, teploty okolo +13 stupnov. Jar zavitala aj konecne k nam do Ottawy! Pozdravujem a prajem prijemne Velkonocne sviatky!

Milan

Saturday, March 17, 2007

Dalsia snehovica


Presne takto pred tyzdnom v sobotu vyzeral pohlad do nasho backyardu po masivnej snehovej burke. Dnes rano, po tyzdni, ako by sa nic nezmenilo! Dalsia marcova snehova vichrica!

Ottawa 03 15 07 –stvrtok
Vo stvrtok vecer, na tretom kanali pravidelne davaju serial “Survival”. To je jediny serial, ktory uz siesty rok zvyknem pravidelnejsie pozerat. Desiatky a desiatky inych, z ktorych urcite niektore su dobre, jednoducho ignorujem! Clovek by mohol stravit pred telkou 24 hodin. Ocakaval som, ze sa aj dnes pozriem na “Survival”. Nemilo som sa prekvapil, ked som zistil, ze dnesnu epizodu nebudu davat koli priamemu prenosu hokejoveho stretnutia NHL – New York Islanders vs. Ottawa Senators zo Scotiabank Place, nedaleko od nas. Urcite by ma zaujal aj hokej, ale sediet samemu pred telkou dve hodiny a nemat s kym prehodit par odbornych slov, radsej som sa rozhodol dievcatam dat osvedceny serial na 47-cke “Everybody loves Raymond”. Ja som si rozlozil moj laptop v jedalni s umyslom zacat pisat prispevok do mojho blogu. Radsej nieco napisem pokial nevyprchaju z mojej sklerotickej hlavy. (Mimochodom, vysledok hokeja bol 5 : 2 pre senatorov).

Len pre porovnanie rovnake pohlady do nasho backyardu tento stvrtok poobede! Co vie urobit niekolko teplych dni a trochu dazda!
Vcera som porusil co spominam vyssie, ze ignorujeme desiatky inych serialov. Urobil som prvykrat vynimku a pozeral som sa na serial “Bones”, Kosti. V mojom poslednom blogu som spomenul autorku Kathy Reichs a rozcitanu jej knihu “Cross Bones”. Pozriet si ten serial ma viedol maly clanok v novinach “Today on TV” s nadpisom “Bones has quietly become one of the best dramas on TV”. Cakalo ma mile prekvapenie, ked som zistil z clanku, ze serial “Bones” uz ide druhu sezonu a je volne zalozeny na zivote a knihach Quebeckej “forensic” anthropologicky a jej mnohych “bestsellerov” Kathy Reich. Ako mi to mohlo utiect? Serial “Bones” podla autorky clanku, vysoko prevysuje vo svojej kvalite vsetky podobne kriminalne pribehy. Skutocne, po vzhliadnuti tej epizody, bol som milo prekvapeny! Pravdepodobne to bude moj dalsi serial, ktory budem sledovat, uz koli pozitivnemu vztahu k jej kniham, ktore skoro vsetky som precital.

Vo stvrtok sa uz na golfisti objavili prve divoke Canadske husi, trochu sa preratali, lebo od vcera z piatku na sobotu snezi a fuka! Do nedele vecera ma spadnut aspon 15 cm cerstveho snehu.

Zuska Lonska s klaviristom Branom Hroncom na koncerte v Bratislav

Ked sme pred par dnami boli u Kunstadtov na veceru, rozhovorli sme sa na temu “Zuzka Lonska”, skutocnym menom Langerova. My, zo starsej generacie si urcite spominame na tuto vychytenu spevacku, jej super hlas a interpretaciu songov. Zuzka Lonska je osobnou priatelkou druhej Ottawskej Zuzky Kunstadtovej. Aj ked je o nejakych 10 rokov starsia, poznaju sa od malicka a stale udrzuju pisomny vztah. Zuzka Lonska zije v jednej zo Scandinavskych krajin, myslim, ze vo Svedsku, kde sa usadila aj so svojou matkou a manzelom. Pred nedavnom bola na navsteve Slovenska a Bratislavy, kde po dvoch desiatkach rokov plus, prvy krat od jej emigracie mala uspesny koncert. Peter mi urobil kopiu jej CD z toho koncertu. Aj ked Zuzka Lonska je blizko k sedemdesiatke, jej hlas nestratil nic na vitalite a perfektnosti. O jej postave z fotiek ani nehovorim! Je stale velmi atraktivnou osobnostou. Ona je jazzova spevacka a spieva len v anglictine. S matkou a otcom, ako decko, utiekli este pred vojnou do USA, kde prezili vojnu a po jej skonceni na naliehanie otca sa vratili na Slovensko. Otec bol zanieteny komunista, ktoreho v 51 roku Bacilek poslal do vazby a Jachymovskych bani kde si odkrutil viac ako 20 rokov lopatovania. Celu historiu ich burliveho zivota od cias emigracie do USA az po sucastnost Jo Langer, jej matka, uverejnila v knihe pisanej v anglictine pod nazvom: “CONVICTIONS“ “Memories of a life shared with a good comminist”. Kniha je v sucastnosti prekladana do slovenciny a bude dana na trh, ked Zuzka Lonska bude mat druhu turu jej koncertov nie len v Blave ale aj v Kosiciach a inde. Odlozil som “Cross Bones” docasne na stranu a zacital som sa do tejto knihy, kde Jo Langer opisuje tu zahanbujucu epizodu zivota nas vsetkych v komunisticko – socialistickom blahobyte!

Brano Hronec, Lasica a Zuzka Lonska na koncerte v Bratislave

Kedze predpovede slubovali na stvrtok teple a slnecne pocasie, Zuzka, Rony Kunstadt a jeho dcerka Olivia sme sa vybrali na Pakenham si zalyzovat. Nemile prekvapenie!

Vsetky predpovede slubovali, ze dnes bude slnecny den a teplota okolo +7 stupnov. Wow, konecne “good time” ist na lyze! Hadam uz poslednykrat. Na Pakenham isiel aj Rony Kunstadt s dvojrocnou dcerkou Oliviou a Zuzka. Dali sme sa dohromady a nieco po po desiatej sme uz boli v lyziarskom stredisku. Nebolo slnko a ani teplo! Skor okolo -2 stupne, co sa s vetrom citilo ako -7. Videl som, ze vacsina svahov je v biednom stave, kde tu uz prekukovala na svahoch trava. Aj tak som sa pripravil ist lyzovat. Mohol som si usetrit namahu! Kedze bol otvoreny len jeden svah, hemzilo sa to zo stovkami deti, ktorym koncili jarne (marcove) prazdniny. To by ani nevadilo, ako skor lad! Den, ci dva nazad prsalo a vsetko cez noc zmrzlo, tak sa lyzovalo na cistom lade! Nie ja! Zisiel som len raz dole a zabalil som moje lyziarske dobrodruzstvo, pravdepodobne pre tuto sezonu! Nas “outing” mal len jednu vyhodu, ze Zuzka mi urobila jednu, ci dve fotky. Jedine z tejto zimnej sezony na zjazdovkach. Bola by urobila aj viac, ale dosla mi “stava” v baterkach a fotak prestal pracovat. Posedeli sme este chvilu pri kave v chate a siel som domov! Snad buduca sezona bude uspesnejsia! Je cas odlozit zimnu vystroj a vybavenie! Je cas privitat jaro! Este nie celkom! Mame mat par dni chladnejsich, dokonca aj sneh. To nijak neprekaza nasim Canadskym divokym huskam, ktore sa dnes rano prvykrat ukazali na golfisti.

Koho urcite privitame presne takto za jeden tyzden, bude Anka L. z Kosic, ktora prichadza vymenit Marcelu a preberie stafetu starostlivosti o Marianku. Dva dni neskorsie Marcela sa bude vracat nazad na Slovensko. Dufam, ze jedna aj druha budu mat bezproblematicke lety! Ja sa vo stvrtok vyberiem do Montrealu pred obedom. Mienim navstivit Emila Mullera a Fera Fedoryaka. Ked ostane cas, hadam aj Lydiu a Andiho M., mojich byvalych kolegov z Dawson College.

To nie je sneh ale lad! Posledne dva dni prsalo a v noci mrzlo! Svahy boli pokryte ladom! Neprijemne lyzovanie, na korculiach by to bolo bezpecnejsie.

Vcera, ci predvcerom, som zareagoval na internetovu ponuku z www.Amazon.ca a objednal som si dve knihy: “Jerusalem Countdown” (A prelude to war) od John Hagee. Druha kniha pod nazvom: WHILE EUROPE SLEPT (How Radical Islam is Destroying the West from Within) od autora Bruce Bawer. Dnes poobede som ich uz mal dorucene! Tak mam zas co studovat! Najviac ma zaujma ta posledna “Ked Europa spala. Ako radikalny Islam nici Zapad z vnutra”. Americky autor, ktory zije v Europe od 1998 a velmi pozorne sleduje dianie v starej Europe, popisuje ako od Amsterdamu cez Oslo, Copenhagen, Paris, Berlin, Madrid az po Stockholm on vidi rapidne sa rozsirujuce Moslimske uzavrete stvrte (enklavy), kde zeny ziju v fakticky ako v podanstve, utlacane a zneuzivane, homosexuali prenasledovani a zabijani, “infidels”, neveriacim je vyhrozovane a su ponizovani. Zidia demonizovani a prepadavani. Barbarske tradicie, ako cestne zabijanie a nasilne manzelstva su vo velkom praktizovane. Sloboda slova a nabozenstva nerespektovana! Europska politicka a medialna smotanka zazmuruje oci nad vsetkym tymto nabozenskym barbarizmom v ramci umiernenia radikalneho Islamu, v ramci iluzie prezervovania “multikulturalizmu”! Hanba im! Pravdou je, ze o nic lepsie to uz nie je ani na tomto kontinente! Uz to zacina aj tu! Same mesity! Len Ottawa ma vraj populaciu asi 90 tisc moslimov! Kde sa nabrali? Su vsade, ako napisala Brigitte Gabriel “They are here!!!”

“Varuj dusu na doline”, ako by zakricall slovensky drevorubac, co spustal brvna stromov z lesa do doliny! Ja si urcite neklaknem na zem otoceny na vychod a budem si udierat hlavu o zem s pokrikom Allah Akbar! Neklaknem pred ziadnou autoritou! Aj za stratu svojho zivota!

Po jednej jazde som to zabalil! Nebezpecne lyzovanie! Vela deti, ziaden pozitok! Isiel som radsej na kavu! Koniec lyzovacky pre tuto sezonu! Tie posledne tri fotky su jedine z tejto zjazdovej lyziarskej sezony.

S pozdravom a prainim vsetkeho najlepsieho!

Milan

P.S ”Here we go again !” Zase sa na nas hrnie snehova fujavica! Dnes v noci mame obdrzat medzi 10 az 15 cm snehu a zajtra dalsich 10! Niektore oblasti v blizkosti hranic s USA medzi 25 az 30 centimetrov pocas nocnych hodin. Uz sa zdalo, ze jar je tu! Kdeze!!!!

Sunday, March 11, 2007

Jaro je vo vzduchu

Posledne vyciny zimnej prirody - masivna fujavica minuly piatok sposobila velke skody, hlavne na elektrickom vedeni ked stovky stlpov padli a zanechali tisice ludi bez elektriky a tepla v juznom Ontariu. HYDRO Ontario v akcii!

Pohlad do nasej ulice po pre nas lahkej fujavici, ktora zanechala len asi 10 - 15 cm noveho snehu.

Ottawa 03 10 07 – sobota
Podobne ako posledne, aj tento tyzden som hned jeho zaciatkom vyniesol moj laptop do jedalne s umyslom byt doslednejsi v regularnosti mojich prispevkov na moju webovu stranku. Tak ako minule, nevedel som sa prinutit sednut na zadok, prekonat lenivost mozgu, trochu mysliet a naklepat par odstavcov z nasho zivota. Dal som vzdy prednost cetbe a pohodlnej polohe tela v leze. Knihu “Predator” od Patricia Cornwell som uz davnejsie ukoncil a zalozil do kniznice precitanych. Uz dlhsie ma cakala v mojej knihovnicke v spalni kniha od jej konkurentky, autorky Kathy Reich s jej poslednou novelou v “soft cover” s nazvom “Cross Bones”.

Rozdiel medzi oboma autorkami je v tom, ze Patricia Cornwell v minulosti pracovala roky ako sekretarka v laboratoriach sudneho lekarstva – forensic anthropology, odkial cerpala namety pre svoje fiktivne charaktery, ako su Dr. Kay Scarpetta, detektiv Pate Marino, Benton Wesley a jej neter, FBI special agent Lucy. Dodnes uverejnila asi 14 knih zo serie Scarpetta a niekolko dalsich “nonfiction”, “fiction”, biograficke a ine knihy. Cornwell je nesmierne produktivna a vychytena autorka.

Zatial co PhDr.Kathy Reichs je skutocnou sudnou “lekarkou”, certifikovanou “forensic anthropogist”. Je Profesorkou anthropologie na Univerzite North Carolina v Charlotte a v Montreali. Pracuje tiez ako sudny znalec pre provinciu Quebec. Jej hlavnou fiktivnou hrdinkou je Dr. Temperance Brennan, ktora, je vsetko to, co je autorka. Dalo by sa skoro povedat, ze jej knihy su autobiograficke polo fikcie. Preslavila sa hned prvou novelou “Deja Dead”, ktora sa stala absolutnym bestsellerom nie len v USA ale vo svete. Dodnes uverejnila viac ako poltucta noviel a vacsina z nich sa odohrava hlavne v Montreali a Quebecu. Preto su mi aj blizke, lebo mnohe miesta, ktore vo svojich knihach spomina su mi zname.

Je to asi “coincident”, ale pred par dnami s velkym ocakavanim v TV davali velmi cerstvy 90 minutovy dokumentarny film “The Lost Tomb of Jesus” rezisera Jamesa Camerona slavneho filmom Titanic, dvoch Terminatorov a inych v spolupraci s “film-maker” Simcha Jacobovici, ktory je presvedceny, ze “Son of God” bola zenaty s Mariou Magdalenou a spolu mali syna Judah. Objavene pozostatky v kamennych truhlach su oznacene s menami Jozefa, Marie syna Jezisa, Marie Mgdaleny a ich syna. Vsetko je viac menej spekulacia a tak kritici ten dokumentarny film aj oznacili. Preco to pisem je, ze kniha, ktoru prave citam Cross Bones, sa zaobera podobnym problemom. Zacina vrazdou ortodoxneho zida v Montreali, ktore vysetrovanie vedie az do Izraelu objavit pravdu prepasovaneho skeletonu z cias existencie Krista z pohrebista na Masade – miesto vzbury zidov prveho storocia. Je to napinavy pribeh len v tomto pripade je to fikcia zalozena na niektorych faktoch podobne ako kniha a film The Da Vinci Code.

PhDr. Ludo Major, sefredaktor casopisu M&F z iniciativy Sana Bacinskeho, polozil kyticu v mene Sana, Dura Visneho, Dusana Filu a mna. Vdaka Ludo za tuto laskavost polozit kvety na hrob Dusana Seligu, nasho spolocneho priatela.

Predvcerom, ked som skocil do Costca na mensi nakup, hahahaha za nejakych 230 dollarov, kupil som si mimo inych hlavne potravinovych clankov aj knihu od autarky Tomi Hoag s nazvom “Prior Bad Acts”. Ta bude nasledovat, len co docitam Kathy Reichs. To uz bolo davno, co som od Tami Hoag nieco cital. Odvtedy vyslo od nej mnoho dalsich kriminalnych pribehov. Vo vacsine jej knih dominuju dve postavy vysetrujucich detektivov Sam Kovac a Nikki Liska. Su to vyborne kriminalne pribehy. Uz sa tesim!

Film "300" je surealisticky historicky film z Grecklej mythologie, kde 300 Spartanov pod vedenim ich krala Leonidasa (v predu stojaci) bojovali proti stotisicovym hordam Perzanou! V hlavnej ulohe Gerad Butler v pozadi hromady usmrtenych vojakov Perzie

Jedna z vacsich poloziek, ktore som v Costcu utratil boli dva vine koncetraty cerveneho vina. Hned po prichode domov som ich zalozil do 23 litrovych vedier na prvu fermentaciu. Medzi casom sa skoncila druha fermentacia bieleho vina, dalsich 46 litrov. To vino bude hotove za dva tyzdne. Dnes som sa chystal ich dat na odplynovanie ale nevysiel mi zatialk cas. Pricina, ze som skocil na jedenastu hodinu do kina na premieru filmu “300”! Wow, what a film!!! V roku 480 B.C skupina 300 Spartanskych bojovnikov pod vedenim krala Leonidas bojovali do smrti proti milionovej Perskej armade barbarov, ktoru viedol ich boh-kral Xerxes.

Krasna a energicka kralovna GORGO predstavovana s Lena Headey utesuje svojho syna po smrti jej manzela Leonidasa

Tuto legendarnu bitku o Thermopylae sa udiala pri branach “Hot Gates” a stala sa centralnou historickou udalostou Zapadnej civilizacie! Zack Snyder, vyznavac Sparty a greckej mythologie vytvoril surrealny super film! Vacsina, mimo jedneho cvalajuceho kona bola robena v atalieroch v Montreali za maximalneho vyuzitia pocitacovej techniky. Je to neuveritelne vynikajuco urobeny film, velmi brutalny, nasilny, krvavy, ale stoji za vsetky peniaze ho vidiet, lebo nesie v sebe silny politicky odkaz Zapadnym kulturam, nepodat sa otroctvu hordam neracinalneho privitivizmu, divochov a aj za cenu straty zivotov, bojovat do posledneho dychu za slobodu seba a svojej krajiny! Silny odkaz aj nasmu casu!

Grecky Kral Leonidas (Gerad Butler) je presviedcany Bohom -Kralom Persie Xerxesom (Rodrigo Santoro) sa vzdat a dalej nebojovat!

Minuly tyzden som sa bol pozriet na fim ZODIAC! Skutocny kriminalny pribeh z Californie, kde v oblasti San Franciska seriovy vrah zabijal hlavne milencov. Vrah nebol nikdy chyteny a usvedceny, aj ked sa vedelo kto asi nim je. Ked konecne mali dokazy, vrah zomrel na srdovu porazku predtym, ako ho mohli dat za mreze. Dobre urobeny thriller!

Este do vcerajska sme trpeli v Ottawe silnou zimou! Teploty okolo -27 st. beruc v uvahu “wind chill” factor. Aka zmena dnes! + 2 stupne, poladovica! Zajtra ma byt slnecne pocasie a tiez +2 stupne. WOW! Konecne ulava! V utorok ma byt + 7 stupnov, ale nie nadlho! Koncom tyzdna zas ma zist teplota dole na -9 stupnov. Vonku stale hromada snehu, ale autority rozhodli, ze je cas nabehnut na “letny cas”! Bum, zajtra v noci budeme menit cas a posuvat nase hodinky jednu hodinu dozadu! To bude asi pekny bordel, ked v Europe a inde nik neprechadza na letny cas, az za tri tyzdne. Robi to trochu problem aj mne, lebo 22 marca prilieta do Montrealu Anka ku Marianke. Teraz neviem, ci pride podla europskeho casu alebo nasho. Anyhow, ja budem na letisti vcas ju privitat!

Pred asi dvoma tyzdnami Marcela si zacala stazovat, ze ju boli na lavej strane sanka, pravdepodobne zapal okostice. Vec sa zacala zhorsovat do takej miery, ze som vcera konecne pre nu dostal appointment nie daleko od nas. Vcera poobede sme zasli k jednemu dentistovi. Pozrel sa na vec, urobil X-ray a predpisal jej antibiotics a Tylanol 3 s codeinom proti bolesti. Dnes rano prisla hore pekne opuchnuta! Akonahle sa za tri tyzdne vrati domov musi si to dat do poriadku! Tu by ju to stalo tisice!

Uz som na konci dvoch stran! Majte sa vsetci dobre a zite v pohode. Jaro je vo vzduchu!
Pozdravuje Milan
Ing.Arch. Duro Visny so svou manzelkou Alicou mali najlepsi napad, odist pred tyzdnom na Maledivske ostrovy, kupat sa v cistej vode a opalovat pupky na krasnej plazi! Prijemnu dovolenku!