Friday, January 26, 2007

Slnko, mraz, zima - len vydrzat

Prvykrat na bezkach na nasom backyarde. Dostatok snehu, dobra lyzovacka!
Ottawa 01 25 07 – stvrtok
Je poldruhej poobede. Zasiel som uz trikrat k dveram, pozriet sa, ci uz dievcata prichadzaju z plavarne. Stale ich niet. Aj ked su na ceste domov, nijak im tu prechadzku, ci uz na plavaren alebo nazad nezavidim. Vonku je krasne slnecne pocasie, len kde tu nejaky mensi mracik, podobne ako vcera, ale silny mraz oba dni! Dnes -18 stupnov z dost silnym vetrom. To sa vraj citi ako by bolo -26 st. Brrrrr! Uz ich vidim, prave prichdzaju urcite poriadne vymrznute. Sosovicova polievka ich prehreje. Tu som navaril este vcera. Uz davnejsie som u masiara kupil vyudeny kus bravcoveho masa. Ten som nechal varit asi tri hodiny. Do vyvaru som pridal sosovicu, na male kusky nakrajanu zeleninu a zemiaky. Ochutil a paradna, bohata polievka sa zrodila.

Vsetci traja sme si na polievke pochutnavali, ked zrazu Marianka si siahla do ust a vylovila korunku z jej prednej jednicky. Prusvih! Dobre ze tu korunku neprehltla! Marianka sa uz asi velmi dlho nebude usmievat do kamery. Vyzera ako par nasich hokejistov s velkou mezderou v hornom chrupe. Musim jej urobit appointment u zubara, ci sa ta korunka s postom da este pouzit a nazad nasadit aspon dodatocne. Ked nie, tak to bude drahy spas, lebo jej budu musiet obrusit dva susedne zuby a nasadit korunky s jednym falosnym zubom. Urobit mostik. Ten spas nas bude stat niekde od 2.500 do 3 tisic dollarov. Oplati sa ist na Slovensko a za tie peniaze bude mat nie len mostik, ale aj zaplatenu cestu tam a nazad. Ani sa velmi necudujem, ze jej ta korunka vypadla. Ona si to dala robit este zaciatkom nasho prestahovania do Mississaugy. To je uz vela rokov.

Na vyslapanej stope sa islo bezpecne! Tri kolecka som zvladol s lahkostou!
Ano, zavolal som k zubarovi a dostal som pre Marianku appointment na tento prichadzajuci pondelok na obed. Nemam v tom case nic doleziteho a dievcata musia ozialit jednu navstevu plavarne. Ked uz budem v tych koncinach skocim na nedaleku ulicu Merivale, kde ja mam na druhy den v utorok appointment u srdciara. Overim si adresu, aby som rano v utorok nebludil pokial to najdem.

"Strbata Marianka", dobre ze ulomenu korunku nespolkla!
01 26 07 – piatok
Sorry! Vcera poobede som toho vela nenapisal! Na pricine bol tennis! Ostavalo mi len niekolko minut stihnut zaciatok tenisoveho stretnutia Federer vs Roddick na Australien Open v Melbourne. Radsej som pisanie zanechal s tym, ze hadam vecer este co to dopisem. Nestalo sa, stvrdol som pred telkou a skoro som odisiel spat. Inac tennis bol vynikajuci a pravdou je, ze Federer je skoro neporazitelny. Lutujem, ze mi usiel zapas Maria Sharapova vs. Kim Clijsterova. Na Sharapovej je to nie len tennis co sa da obdivovat! Videl som cast zapasu Cesky Nicole Vaidisovej vs. Serena Williams. Myslim, ze az zajtra pojde finale zien Sharapova vs. Williams. To by nie velmi hralo do mojho programu, lebo poobede chcem skocit do kina, aby som dobehol zameskane! Mozno pojdem do kina este dnes! Zajtra ma snezit tak sa tomu vyhnem. O tom neskorsie.

Vcera som po dievcatach poslal na plavaren sek na 92 dollarov adresovany “City of Ottawa”, za permanentku na cely buduci rok. Tak predsa Marianka dostala discount a miesto nejakych 250 dollarov na zaklade invalidnej penzie, dali jej vynimku a znizili poplatok skoro o dve tretiny. Good! Kazdy usetreny dollar padne cloveku dobre. Tie “usetrene” peniaze a mozno daleko viac, padnu v pondelok na pokrytie prace zubara nainstalovat Marianke nazad tu korunku, ked to vobec bude mozne.

Druhykrat na bezkach som zmenil oblecenie, ale nie prostredie!

Konecne tento tyzden som sa dostal na bezky a dobre som sa prebehol po nasom golfovom ihrisku. Nie len raz ale hned dvakrat. Nemohol som tuto aktivitu dalej odkladat! Posledne snezenie nam dalo nejakych 10 az 15 cm snehu na dobre premrznutu zem. Niekto hned urobil stopu a tu najskor skusila Marcela. Dokonca bola taka zanietena, ze vybehla jedno rano este pred osmou hodinou. Dokonca aj cez den raz alebo dvakrat. Na kratko ale predsa. V utorok rano som bol na zjazdovkach na Camp Fortune. Trikrat na lyziach ale ani raz vo fitku. Vcera sme nesli von, zima, vietor myslim bolo mudrejsie ostat dnu aj ked svietilo slnko. Dnes je este chladnejsie.

Na bezkach vyzeram ako pokryveny starec, kde je ta lahkost mladosti?

Musim sa pochvalit, ze v nedelu doobeda som znovu skocil do kina. Vzal som aj Marcelu ale nie na ten isty film. Jej som kupil listok na velmi uspesny film, komediu “NIGHT AT THE MUSEUM”. Ja som sa vybral na film “FREEDOM WRITERS”. Moja motivacia vidiet ten film bola inspirovana lubeznou Hilary Swank, ktora vytvorila hlavnu ulohu ucitelky v triede, ktora bola zlozena z deti z najhorsieho prostredia LA, portorikanci, mexicania, cernosi nenavidiac jeden druheho, bitky, rasisticke urazky atd… Film natoceny na zaklade skutocneho pribehu. Velmi dojimavy a vzrusujuci pribeh, potrebny vidiet! Hlavne kazdy ucitel by si ho nemal nechat utiect. Ja som bol s nim uveliceny, teraz len neviem cim viac – filmom, alebo neodolatenym usmevom Hilary Swank?
Kuzelna a atraktivna HILARY SWANK vo filme Freedom Writers.

Pred par dnami ohlasili nominacie filmov, hercov, reziserov atd… na OSCAROV. Z nominovanych filmov na najlepsi film som videl len jeden THE DEPARTED. V konkurencii su dalsie filmy ako BABEL; LITTLE MISS SUNSHINE; THE QUEEN a film na ktory sa chcem ist pozriet dnes, natoceny Clint Eastwoodom: “LETTERS FROM IWO JIMA”. Film z cias II. Svetovej vojny v Pacifiku proti Japoncom. Ma 4 Academy Award nominacie. Neviem, ci do casu odovzdavania Oscarov stihnem vidiet tie filmy, ktore su navrhnute na najlepsi film. Mimo dneska, pokusim sa niektory z nich vidiet aj v nedelu! “Dreamgirls” ma 8 nominacii, mal by som aj ten vidiet a mnoho dalsich!

Dnes rano nieco po druhej hodine, ked som uz nevedel zaspat vytiahol som nazad na nocny stolik uz davnejsie nacatu knihu “PREDATOR” od Patricia Cornwell. Bol som na nejakej 50 strane ked som ju odlozil a dal prednost, inym viac dolezitejsim kniham o ktorych som pisal v mnohych mojich minulych prispevkoch. Dal som na stranu aj poslednu z nich “The Clash of Civilization”, v ktorej som sa prepracoval niekde do polovicky. Ziadalo sa mi zmenit trochu tie vseliake statistiky a reality sveta za fikciu. Aspon na cas! Kedze som si na nic nevedel spomenut z Predatora, tak som dnes rano zacal od zaciatku. Patricia Cornwell je jedna z najpopularnejsich a najuspesnejsich autorov kriminalnych pribehov vUSA. Jej Scarpetta serial ma uz 14 knih s hlavnou predtavitelkou Key Scarpetta, detektivom Pete Marinom, Benton Weslay a jej neterou Lucy, serial ktory zacala knihou “Postmortem”. Tu som si kupil pred rokmi na letisti odchadzajuc na navstevu Slovenska, aby som mal co citat v lietadle. Napisala tiez celu radu inych knih, nonfiction, biograficke, atd. Vysoko vytalna spisovatelka.

O com este pisat do tohoto prispevku? Dumem, dumem, nie vzdy ma napadnu myslienky, ktore stoja zato dat na blog.

To je vsetko pre dnes! Dievcata odisli na plavaren, zababusene ako ked by boli na Sibirii. Je zima ale slnko a tak im padne dobre sa prejst. Citam a pocuvam, ze aj Europu konecne navstivila zima? Este dva mesiace a je po nej! Treba vydrzat! Dobra vyhliadka!

Este dva mesiace a privitame jaro! Je sa naco tesit ked sa trava a priroda znovu rozzelenie!

Vsetko najlepsie praje:

Milan





Friday, January 19, 2007

Vychrica, mraz a sneh

Konecne sneh! Huraaaaa! Bohata nadielka! Kazdy den pripadne nejaky ten extra centimeter. Viac je v predpovediach!
Ottawa 01 19 07 – piatok
V severnej a strednej Europe sa vcera prehnala vychrica vo forme hurrikanu s tazkym dazdom, uzasne silnym nicivym vetrom, demolujuc vsetko v ceste, aj ludske zivoty. Posledna informacia uvadza viac ako 40 ludi usmrtenych nasledkom tejto vychrice. Tazke ekonomicke skody hlavne v Anglicku a Nemecku! Ani Cesi a Poliaci sa nevyhli vycinom prirody. Zda sa, ze Slovensko bolo miernejsie zasiahnute, podobne ako my v Ottawe vychricou z pred par dni.

Severnou castou USA a juznou oblastou Canady sa tiez prehnala devastujuca vychrica, len s rozdielom, ze miesto dazdov my sme dostali peknu nadielku snehu. Co sa tyka Canady, ci presnejsie Ontaria, najviac boli postihnute oblasti na juhu v blizkosti Trans-Canada Higway (401). V Ottawe sme dostali nadielku husteho snezenia s asi 15 cm snehu. Pre milovnikov lyzovania, sportove obchody, lyziarske centra, to bola ako mana na pusti. Pre tisice domacnosti bez elektrickeho prudu, spadnutych stromov, skody na domoch atd. to bola dalsia mizeria zimy. Pre mnohe rodiny v USA naviac tragedia, stratou asi 40 zivotov.
Marcela sa nevedela dockat ist na lyze. Pobiehla na nasom golfisti az do sumraku!
Bol to nielen sneh, ale aj silny mraz! Po mnohych miernych a prijemnych dnoch z nicoho nic nas prekvapila zima. V stredu rano, ked som vypadol z postele a prisiel do kuchyne, teplomer vonku ukazoval -30 stupnov. Ani mi to velmi nevadilo, lebo v ten den som nemal v plane ist lyzovat. Lutoval som len Petra, ktory mal ist na preteky lyziarskej ligy. Ako som sa neskorsie dozvedel, ked som Petra v podvecer chcel pozvat na veceru, odpovedal z auta z mobilneho (cell) telefonu, ze je prave na ceste na tie nocne preteky. To uz bolo OK, pocasie sa do vecera umudrilo, teplota zisla na znesitelnu uroven -5 stupnov. Ja som bol s Petrom den pretym lyzovat na Camp Fortune uz po tretikrat a bola to kruta lyzovacka. Teplota okolo -22 stupnov a s vetrom sa to citilo ako by bolo -28. Po dvoch hodinach som zisiel dole do tepla chaty so zmrznutymi prstami na rukach a nohach. Pozitivna stranka tej lyzovacky bola, ze tretou navstevou som uz mal “zaplatenu” moju permanentku. Dufam, ze na Camp Fortune este pojdem do konca zimy niekolkokrat!

Pre Marcelu to bola radost, ze mohla ist na bezky po desiatkach rokov!

Vcerajsie doobedie uz bolo velmi prijemne, dokonca rano sa ukazalo slnko. Trochu som vahal ci mam, alebo nemam ist na bezky na golfove ihrisko, ktore ma dostatok snehu, zmrznuty zaklad a prejazdnu trat, alebo ist na zjazdovky? Prekonal som svoju lenivost a este predtym, ako dievcata odisli na plavaren, ja som uz bol na svahoch Pakenhamu. Od nas je to nie viac ako 35 km. Vsetky svahy boli otvorene s dostatocnou pokryvkou upraveneho snehu. Co ma prekvapilo, uz ako som prichdzal k svahom, bolo asi poltucta skolskych autobusov. Na svahoch a u vytahu (premaval len jeden) stovky deti! Ako detvaky, to bolo vela stebotu, kriku a sialeneho lyzovania. Tie detvaky nepoznaju strach! Pustali si to na plne “prdy” rovno dole. Samozrejme, par si rozbilo drstky a ski-patrol mala plne ruky prace. Ja som si nestazoval, lebo tak ako vlani, lyzoval som zadarmo!

Mimo uz tretej lyzovacky na Camp Fortune, vcera som bol lyzovat na Pakenhame. Ako 70 -tnik plus, zadarmo! (foto z minuleho roku)

Este predtym ako som odisiel lyzovat, skocil som na plavaren. Den predtym mi zavolali, ze mam priniest nejaku ID, identifikaciu, ze Marianna je Marianna. To k voli tej ziadosti o znizenie jej poplatku za uzivanie plavarne, ktore je 250 dollarov. Vlani dostala discount a stalo ju to len 95 dollarov. Stupidos, ved tam uz chodi treti rok, zamestnanci ju poznaju, ale byrokraticka poziadavka vyzaduje, ze sa musi preukazat s nejakou legitkou s fotografiou. Kedze my tu nemame “obcianske preukazy” a ja som jej sofersky preukaz zlikvidoval, ked sa prvy krat s autom stratila na 24 hodin, ukazal som im taku jednoduchu plasticku kartu s jej fotkou, ked este bola 24 rocna. Tu sme obdrzali po udeleni statneho obcianstva. Nakoniec to prijali a vraj skoro sa dozviem, kolko ma predlzenie o jeden rok permanentky bude stat. Ked sme este byvali v Mississauge, pre ludi na invalidnom dochodku, vsetky rekreacne zariadenia boli bez poplatkov – zadarmo. Nasa majorka – primatorka mesta Mississauga popularne 84 rocne dynamo s menom “Hurricane Hazel” bola na penzistov a “disable” ludi stedrejsia ako Ottawa.

13 januara Marianka oslavila svojich 58 rokov.

Musim s prekvapenim konstatovat, ze Marcela bola uz na bezkach trikrat. Len vcerajsi vybeh bol ako-tak uspesny. Den predtym, ked tu bola Pierretta dievca sa vybralo lyzovat, obula si lyziarske bezecke topanky, ktore boli asi o dva cisla mensie, ako jej noha. Tie ostali po Klare a nove, ktore som kupil nevedela najst. Vela nenalyzovala, lebo ju tie topanky velmi tlacili. Vcera uz k veceru sa vybrala druhykrat s pasujucimi topankami a obehla jedno cele kolecko. Sneh bol OK, dalo sa klzat, co sa neda povedat o dnesku. Vonku je mierny odmak a tak sa jej lepili hromady snehu na sklznicu. Na lyziach len kracala. Daleko sa nedostala!

Gratulovat k narodeninam Marianky prisli aj Kunstadti. Zuzka K. je byvala spoluziacka Marianky.

Z vyznamnejsich udalosti, od casu co som umiestnil moj posledny prispevok, nemal by som preskocit a nespomenut oslavu 58 narodenin Marianky. Uz ked pre nic ine, tak mi prichodi v mene Marianky, podakovat sa vsetkym, co si spomenuli a poslali jej pekne blahoprajne pohladnice a este krajsie formovane priania dobreho zdravia, pohody a stastia. Oslavili sme jej narodeniny v skromnom posedeni pri dobrom jedle a par poharoch vina. Kedze podla Petra, Zuzka mala odchadzat do Seatlu navstivit jeho sesternicu Ancu v sobotu, posedenie sme zorganizovali na piatok vecer, den pred jej narodeninami. Fakticky, Zuzka odchadazla az v nedelu rano. Anca R. je lekarka a ja ju poznam poslednych 35 rokov este z Montrealu, ked Kunstadti a aj ona zili v Montreali. Pred par mesiacmi pri vysetreni zaludocnych potiazi po navrate z Pariza, zistili, ze ma rakovinou napadnute vacsinu vnutornych organov. Vraj jej nedavaju viac ako 4 mesiace zivota. Zuzka ju odisla na nejaky cas opatrovat a robit spolocnost. Peter sa tiez chysta niekedy v blizkej buducnosti skocit ju navstivit.

Narodeniny sme oslavili skromnou vecerou, trochou vina a dobrou rozpravou.

Aby som tento list ukoncil na nadhodenu temu smrti, hadam by som mal spomenut, ze v nedelu som skocil doobeda pozriet sa na film “ALFA GOG”, skutocny pribeh unosu Californskeho teenagera, chlapcami z lepsich rodin, ktoreho nakoniec usmrtia. Je to film ktory odsudzuje novu MTV generaciu a ich rodicov, ktori nevenuju pozornost svojim detom a nechavaju ich zit v prostredi drog, vulgarit, lahkych dievcat a pod. Dobre urobeny film!

Momentalne uvadzaju aspon poltucta filmov, ktore by sa patrilo vidiet. Otazka je “KEDY?”

Mezdi gratulantami som nechybal ani ja!

Prajem prijemny priebeh zimnych mesiacov!

Zo zasnezenej Ottawy pozdravuje

Milan

HAPPY 58 th BIRTHDAY MARIANKA!

Thursday, January 11, 2007

Zima prisla - na ako dlho?

Maly poprasok snehu z pred par dni odisiel a znovu sa ukazala zelena trava, slnko a teplo na golfisti!
Ottawa 01 09 07 – utorok
Vcera vecer mi zavolal Peter K. Ked som sa ozval, bol som presvedceny, ze sa chce dohovorit na dnesnom treningu. Spomenul trening, ale nie vo fitku. Radsej na svahoch lyziarskeho strediska Camp Fortune. Kazdy utorok rano, pocas zimnej sezony skupina “postarsich” lyziarov, ktori este stale pretekaju vo svojich stareckych kategoriach, maju pravidelne treningy v slalome. Privital som jeho pozvanie. Este vecer som sa vychystal a dnes rano pred osmou uz som bol u Kunstadtov. Cesta na Camp Fortune nam trvala dlhsie, ako za normalnych podmienok. Dostali sme sa do tazkeho trafiku a chvilu to vzalo pokial Peter nasiel alternativne cesty. Z Ottawy (downtownu) je to len nejakych 20 – 25 km na Camp Fortune, stredisko nachadzajuce sa na druhej strane Rieky Ottawa v Gatineau Parku. Od nas z Kanaty, alebo Stittsvillu je to o dalsich 25 km dalej. O 9:30 sme uz stali na lyziach.
V Ottawskej doline, tak ako na nasom backyarde, teplo a slnko, to nam nebranilo ist s Petrom lyzovat.
Ja som sa samozrejme na ich treningu nezucastnil! Vsetci, aj ked su priblizne vo veku 60 az 85 rokov, su vyborni lyziari, urcite lepsia kategoria ako moja. Ja som si vybral pre prve lyzovanie “somarsku lucku”, aby som sa rozjazdil a otlkol na menej narocnom terene. Nechcem riskovat hned v prvy den. Minuly rok som bez problemu jazdil na vsetkych svahoch Camp Fortune. Budem aj tento rok, mozno uz zajtra. Peter sa znovu chysta ist a ja sa samozrejme rad s nim zveziem. Kedze v noci ma klesnut teplota na -11 stupnov, pocitam, ze budu celu noc vyrabat sneh. Co by bolo potrebne, lebo dnesne svahy boli dost zladovatele. Ked ma nieco odradza, bude to zajtrajsia zima, ktora aj cez den ma byt – 10 st. plus. Trochu viac chladno, ako by sa mi pacilo. Konecne, budem moct vyuzit tu darovanu paradnu vetrovku, ktoru som obdrzal pred casom od Petra a moju permanentku.
Dievcatam mierne pocasie plne vyhovuje ked musia kracat z plavarne domov alebo naopak
Aj ked dnesna teplota sa pohybovala okolo + 1 dole v Ottawskej doline, na svahoch vo vyssej polohe bola urcite okolo - 6 st. Tazke mraky! Pred obedom zacalo dokonca snezit a nakoniec sa strhla kratka chumelenica, ze som zo svahu odisiel do chaty sa prezliect. Peter nebol celkom isty, ci zajtra pojde na Camp Fortune, alebo na Mt. Trablant. To vraj zalezi ako sa rozhodne Erik, jeho najstarsi syn. Ked sa rozhodne ist lyzovat, potom by obaja isli na Mt.Trablant, asi 3 hodiny cesty od nas. Ja urcite nepojdem, aj ked raz do konca sezony by som tam si chcel zalyzovat. Skor ma zaujma “lyziarska dedina”, ktora tam bola vybudovana pred rokmi na Svajciarsky sposob.
Ta nahla zmena z doterajsieho tepleho pocasia bude trvat velmi kratko, len do stvrtka a dazd a “teplo” bude spat. Nie pre zapadne provincie, kde “matka zima” vyvadza! Pocitam, ze aj nas este obdaruje bohatstvom snehu do konca zimnej sezony. Zatial si nijak nestazujem, pokial na lyziarskych svahoch sa da lyzovat. Fakticky, to teple pocasie ktore prdchadzalo, mi konecne dovolilo dat dole Vianocne vonkajsie osvetlenie. Den predtym sme rozobrali Vianocny stromcek a na druhy den, vsetko vonku. Bolo prijemne pocasie, tak to nebol vazny problem, aj ked nam to vzalo skoro dve hodiny. Potreboval som vytiahnut vsetky spinky, s ktorymi som upevnoval droty. Bolo ich dobra stovka plus.
Januar? Marianke plne vyhovuje sa obliekat lahko ako na jar.
Uz davnejsie si opakujem a pripominam, ze by som mal kazdy den, ked sa stalo nieco zaujmaveho, co by stalo spomenut v mojom blogu, urobit si par poznamok. Obrovsky by mi to pomohlo si spomenut na veci, ktore sa udiali a ktore stoja zato spomenut. Ostalo vsak len pri sluboch a ked konecne sa rozhodnem nieco napisat, mam velku tazkost si spomenut, co som chcel pisat. Obcas mi pomoze sa vratit k pocitacu, otvorit si poslane kratke maily, ktore som poslal rodine lebo priatelom, ako reakciu na ich listy

Viem, ze som chcel spomenut dva posledne filmy, ktore som videl a ktore nemam problem plne doporucit vidiet kazdemu. O filme “Rocky Balboa” a “Children of the Man” napisem par riadkov hadam az zajtra. Rovnako o mojich poslednych dobrodruzstvach s mojim zdravim, ktore sa nejak nevzdava ma obtazovat! Momentalne mam trochu zatmene myslenie vplyvom dvoch, ci troch poharov bileho vina po chutnej vecery. Naviac, prave mi zavolal Peter. Rano ideme lyzovat! Bude to teda Camp Fortune v Gatineau Mts. Uz som vyniesol hore darovanu vetrovku od Petra, ako mi v telefone doporucil, kvoli chladnejsiemu pocasiu. Zajtra asi vezmem so sebou aj fotak a ked sa stretnem s Petrom na svahu poziadam ho urobit nejaku fotku zo zaciatku lyziarskej sezony. O vsetkom tom – potom, ked sa zajtra vratim z lyzovacky!

Dievcata pozuju pred nasim barakom s dazdnikom v ruke, pripravene ist na plavaren

01 11 07 – stvrtok
K pocitacu som sa vcera nedostal! Rano, ako sme sa s Petrom dohodli, sli sme lyzovat. Z vcerajsich tazkych mrakov sa ukazalo slnko, ale aj velmi silna zima. Na Camp Fortune bolo -15 st a silny vietor. Citilo sa to ako by bolo najmenej -25 st. Brrrrrr, vydrzal som vonku nieco cez dve hodiny a siel som do chaty. Aj ked som bol dobre obleceny omrzli mi prsty na rukach a na nohach Urobil som niekolko “runs” na tom narocnom svahu. Ked sa zacal svah mnozit s vela ludmi, odisiel som a lyzovacku som dokoncil na somarskej luke. Ziadne fotky som neurobil, fotak ostal doma. Aj keby som ho bol mal, asi by som ho neudrzal v prstoch.

Dnesne rano zacalo s modrou oblohou a slnkom, stale velmi zima! Do vcera sa ma opteplit a teplota by mala zist dole k 0 stupnov. Lyzovat nejdem aj ked by stalo zato skocit na dve hodiny na Pakenham. Musim ist na nakup potravin. Zajtra robim trochu slavnejsiu veceru z prilezitosti Mariankinych narodenin. Zavolal som na veceru Kunstadtov. Povodne som to planoval na sobotu, ale vtedy Zuzka odlieta do Seatlu, trochu sa starat o Petrovu sesternicu Ancu, ktorej objavili rakovinu rozsirenu vo vacsine vnutornych organov. Lekari odhaduju, ze je to otazka len niekolko mesiacov, ked ju rakovina pohlti!

Ja som bol tiez u lekara k voli vysledkom rentgenu, kde po prvom vysetreni, specialista poziadal o dalsi set z inych uhlov. Nepozdavalo sa mu nieco na lavej strane dole v plucach. Zatial vylucil tumor, ale ze tam mam nejaky “artifact”. Mam prist na dalsie rentgenove snimky za 3 mesiace. Nasho lekara som este poziadal, aby mi dohovoril appointment u srdciara a tiez colonoscopiu. Srdciara budem vidiet koncom mesiaca a kedy pojdem na colonoscopiu, este nemam datum. Mam taky dojem, ze sa moje tazkosti z poslednejo mesiaca stracaju a dostavam sa do normalnej kondicie.

"ROCKY BALBOA" scenar, rezia a v hlavnej ulohe Silvester Stallone

Vyssie som slubil spomenut aspon dva posledne filmy ktore som videl. Cez sviatkove obdobie ich prislo do kin aspon dva tucty. Tazko sa rozhodnut co vidiet. Pred dvoma tyzdnami to bol film: ROCKY BALBOA, ktoreho reziserom, scenaristom a hlavnym hrdinom je Silvester Stallone. Je to 5 “sequel”, alebo diel jeho serialu: ROCKY od jeho prveho filmu uvedenym do kin v 76 rokoch. Tento posledny diel je hadam jeden z najlepsich a urcite na rovnakej urovni, ako bol jeho prvy. Je to sentimentalny film, plny emocii a spomienok. Mne sa velmi pacil a nie raz mi usla aj nejaka slza! Nemam problem ho doporucit vidiet.

"CHILDREN OF MEN" v hlavnych ulohach Clive Owen a Julianne Moore

Film; CHILDREN OF MEN by si tiez nemal nikto utiect, ked clovek chce vediet, co nas v kratkom case dvoch desiatok rokov caka. Je to teda “science fiction”. Reziser Alfonso Cuaron a v hlavnych ulohach Clive Owen, Julianne Moore a Michael Caine. Je to obraz Londina ako buduceho “Bagdadu”, kde vladne mob, islamsky teroristi, vybuchy, zabijanie, nicenie, spina, grafity, rikse na uliciach a 0 porodnost! V tomto chause vyhostovania emigrantov, koncentracnych kampov, pribeh popisuje osud dievcata, ktora sa dostala do druheho stavu a ked sa narodi dietatko bude prve po 18 rokoch, co ludia budu vidiet a pocut. Je to smutny, drasticky, depresivny pribeh blizkej buducnosti. V kine pri premietani bolo tak ticho, ze jeden mohol pocut lietat muchu. Film vyrazil dych vsetkym divakom a mne potvrdil vsetko to nebezpecie siriace sa svetom, o ktorom som pisal v niekolkych mojich prispevkoch. Go to see it!

Srdecny pozdrav z Ottawy!

Milan

Tuesday, January 02, 2007

V novom roku ako na Velkonocne sviatky

Moj kamarat Georg Visny mi poslal par fotiek zo Svajciarskej januarovej zimy, hahaha, zart prirody, zelena trava a poladovica na stromoch!

Ottawa 01 01 07 – pondelok
Este za bieleho dna Marcela zapla vsetky svetla na Vianocnom stromceku, ze uz dlho sa im tesit nebude. Ja som si pred chvilou nalial pohar cerveneho vina z flase, ktoru som nacal este vcera vecer pred polnocou a nedopil. Zapalil som ozdobny “vianocny stromcek” v okne nasej obyvacky a pripravil som krb, aby sme vecer mali este stale sviatocnu naladu. Zajtrajsim dnom sa sviatky koncia a zacneme “zarezavat” v novom roku. Cele Vianocne vysvietenie na baraku a dnu asi zlikvidujem niekedy koncom este tohoto tyzdna. Len co bude nejaky prijemny den, ako napr. dnesny, tak to vsetko rozoberiem.

Aj takato zima vo Svajciarsku ma vela kras okom Juraja Visneho

Pred malou chvilou mi zavolal Peter K. z auta, ako sa vracal z dnesnej lyzovacky a dohodli sme sa, ze zajtra o osmej sa stretneme vo fitku na treningu. Trochu vahal, ci ma alebo nema ist. Ved cele tri dni bol na svahoch a lyzoval, vraj aj by sa mu zisiel jeden den odpocinku. Nakoniec nepodlahol lenivosti a nastojil na tom, aby sme len isli. Pre mna to bude prvy trening od cias predvianocnych, kedy som prestal chodit do fitka a nechal som riesit doma moj maly zdravotny problem, ktory ma zacal uzierat uz nejaky cas. Bolo dost lenosenia, povalovania sa v posteli a je cas zacat moju normalnu rutinu aspon 4 krat tyzdenne navstivit fitko na lahke treningy. Naviac, najst aj odvahu vybehnut na lyziarske svahy a trochu prevetrat pluca na cerstvom vzduchu.

Novorocne skore rano 2007 nas prekvapilo s poladovicovou pokryvkou.

Chystal som sa tak urobit uz vcera. Vybehnut na bezky a prebehnut sa okolo nasho golfoveho ihriska. Prvy vaznejsi sneh prisiel hned po zelenych Vianocnych sviatkoch. Predpovede slubovali az 15 cm, nespadlo viac ako 10 cm. Nestacilo na lyzovanie. Cez noc ten snezny zaklad trochu primrzol a ked sme predvcerom dostali dalsiu davku asi 10 cm, to uz boli idealne podmienky ist na lyze. Vytiahlo sa aj krasne slnecne pocasie a teplota cez den okolo -1 st. Celzia. To vylakalo na bezky mnoho ludi, starcekov a stareniek z nasej “adults” komunity, ale aj mladsich z okolia. Medzi starcekami som chybal iba ja. Teraz trochu lutujem, ze som nevyuzil dar prirody a idealnych podmienok. Motkal som sa po baraku a hladal vseliake vyhovorky, len sa vyhnut ist von a trochu sa namahat. Stareckost a s tym spojena lenivost, zacina definitivne vitazit aj nadomnou. Zda sa, ze ta presla 70-tka ma posunula naraz z “druheho stredneho veku” do stareckeho veku, medzi skutocnych roztrasenych seniorov.

Poladovica narobila nezbedu aj na nasom golfisti. Este predvcerom sme mali idealne podmienky na XC Skiing - teplota okolo +8 st. ktora ma trvat cely tyzden roztopi aj to malo co ostalo

Z vcerajska na dnes este v noci sa prihrnula vlna dazdov. V nasej oblasti to bola poladovica, ktora uplne znicila tie idealne podmienky z vcerajska. Cez den sa oteplilo na +8 st. a tak sa vsetko zacalo roztapat, sneh zo strechy sa uplne stratil, voda sa liala z odkvapovych rin a vonku sa dala citit jar! Perfektny zartik prirody! Prvy januarovy den a vonku ako keby bol april! Nic ineho nas necaka az do konca tyzdna. Len prijemne teple pocasie, kde tu nejaka dazdova prehanka, v noci mraz. Wow, ja sa urcite nehnevam! Na kopcoch sa da lyzovat a to je hlavne. Tu dole v doline, ked nebudeme mat sneh aj celu zimu, len sa tomu potesime! Bude nas stat menej vyhrievanie baraku, sol mi neznici auto, garaz ostane cista a nebudem musiet casto odhadzovat sneh z terasy.

Medzi sviatkami a Novym rokom sme mali navstevu mojho bratranca Janka, jeho dceru Yvettu a zata Stonka.

Cas medzi Vianocnymi sviatkami a Novym rokom nebol nicim vyznamny. Ja som ho prezil viac v leze s knihou v ruke, ako na nohach. Prijemnym prerusenim bola navsteva mojho bratranca Janka s jeho dcerou Yvettou a jej manzelom. Pozval som ich na veceru a ako vzdy predtym aj teraz priniesli hromadu pozornosti. Ja to nemam velmi rad, ale ludom nemozes zakazat, ked chcu nieco priniest. Ako hlavny chod som pripravil “Cornish hens” s plnkou. Recept mam overeny a viem, ze chuti vyborne. Pohraval som sa sice s myslienkou urobit ich na iny sposob, ale vzdal som tu ideu. Experimentovat s novym receptom, ked ma prist navsteva je trochu odvazne, lebo to nemusi dobre dopadnut! Kedze v minulosti uz u mna jedli kapustovu polievku a tiez borsc, utrhol som sa a urobil som novu polievku. Recept som dostal od Barbary T. “Bazalkova paradajkova polievka s krevetami”. Mimochodom, este dnes som ju mal na obed a mam dost aj na zajtra!

Novorocny kratky uces pre Marianku

01 / 02 / 07 – utorok.
Som na seba celkom hrdy! Novy rok som zacal celkom uspesne. Vcera som zapracoval na Marianke. Ostrihal som ju a Marcela jej prefarbila vlasy. Uces sa vydaril, podstatne som jej skratil vlasy, vyzera s tym ucesom velmi mlado. Len keby ju tak nevykrivovalo do pravej strany. Ta predpokladana ciastocna paralyze sa zacina prejavovat na prvej ruke, ktoru prestava pouzivat. To vykrivenie do prava a znizenie ramena niekde medzi 5 az 10 cm je pravdepodobne tiez vysledok zaciatku ochromenia. Znamky postihnutia aj dolnych koncatin sa zacinaju tiez prejavovat. Chuda dievca, ide to s nou dole vodou!

Poobede sme este stihli preliat dva demizony buduceho bieleho vina z druhej fermentacie na tzv, stabilizaciu. To nevzalo vela casu, len teraz dva dni musime vyuzit kazdu prilezitost, ked ideme popri demizonoch a miesat vino, aby sa uplne odplynilo. Mam uz pripravene dve dalsie krabice cerveneho koncetratu. Pravdepodobne dnes poobede ho pripravim na prvu fermentaciu.

Dnes rano uz pred osmou som bol vo fitku a o par minut neskorsie prisiel aj Peter a zacali sme “zarezavat”! Postavil som sa na vahu. Dvojtyzdenne nic nerobenie neurobilo velky disaster na vahe, ta ostala aku som mal predtym. Co sa zmenilo, ze som atrofoval, stratil na svaloch a pribral na brusnom tuku a objeme. Nedal som si nijake novorocne predsavzatia. Nenahnevam sa, ked sa vratim do kondicie, aku som mal pred par mesiacmi. Budem natom pracovat! Co ma prekvapilo, ze vo fitku nebola vobec tlacenica, naopak bolo poloprazdno. Ocakaval som naval ludi s novorocnymi predsaviatami, ktore z mojej praxe nikdy netrvaju dlhsie ako tri tyzdne.

Ked som obdrzal knihu “America Alone”, odlozil som na stranu rozcitanu knihu od Huntingtona “The Clush of Civilization” a ohromne som si zgustol na nej. Tu som docital pred par dnami a som nazad v konflikte civilizacii. Je to tazky a komplikovany text. Nie lachko sa cita! Chvilu potrva pokial ju skoncim, caka ma este niekolko stoviek stran.

OK, blizim sa ku konci druhej strany! Je cas sa rozlucit na niekolko dni. Dufam, ze budem nazad s mojim prispevkom za tyzden. Prajem prijemny zaciatok noveho roku, nech nas neopusta zdravie, stastie, pohoda dusevna i fyzicka!

Keep smiling and take it easy! Pozdravuje

Milan

Dalsi zaber zo Vianocneho Svajciarska od Juraja Visneho