Wednesday, August 30, 2006

Ottawa River a ine

Ottawa 08 29 06 – utorok
Odkedy vyuzivam internet na komunikaciu s rodinou a priatelmi, velmi zriedkavo sa stane, ze obdrzim nejaky privatny list via postovy urad. Regularne listy dostavam len od dvoch ci troch priatelov, ktori nemaju pristup k internetu. Castejsie je to len pohladnica s pozdravom, obycajne z dovolenky niekde v “exotickej” krajine ako je Chorvatsko alebo Grecko. Velmi zriedkavo dostanem v normalnej poste inu “uradnu” korespodenciu, ako su ucty za elektriku, plyn, Tv, internet, pozemkovu dan, ci condo poplatok a pod. Pretoze vsetky transakcie, ako su prevod penazi, poistenie domu a auta, platenie uctov, bankovanie tiez robim elektronicky. Do banky, uz nepotrebujem vobec skocit, ani vyberat peniaze z automatu!. V kazdej predajni potravin mi mimo zaplatenia nakupu cez debitovu alebo kreditovu kartu daju akukolvek sumu ktoru chcem v hotovosti a ktoru pripocitaju k uctu. Dnes som urobil vynimku, ako vzdy raz za mesiac, ked potrebujem vybrat par stoviek vo vyssej mene. Z automatu, alebo v obchodoch nedostanem vyssie bankovky ako dvacat dollarovky.
Zuzka cez vikend skocila do Toronta za dcerou Monikou. Peter bol nasim hostom a poveceral u nas na terase, hadam dvakrat.
Od Socialnej Poistovne v Blave raz za stvrt roka obdrzim papier na ktorom notar alebo pravnik musi potvrdit, ze zijem. Dnesny list od nich bol viac potesujuci. Oznamili mi, ze s platnostou od zaciatku augusta budem dostavat zvyseny dochodok o 5.95% alebo 222 korun mesacne. WOW, skoro celych 10 dollarov viac! Som milo prekvapeny! Ako zvykla hovorit Klara “je to lepsie ako drotom do oka”.
Krasne dnesne pocasie nas vylakalo na kratky vylet k Ottawa River
Tych par riadkov vyssie, ktore som doteraz stvoril, mi vzali dobre tri hodiny. Vzal som z mojho studia laptop pocitac do spalne, kde som si vsetko upravil tak aby som v pololahu na posteli mohol pisat, pozerat telku a pocuvat radio! V telke idu tenisove zapasy z New Yorku - US Open. V rozhlase moje oblubene “talk show” a v mojej hlave sa formovala snaha dat nieco rozumneho na obrazovku. Ako som sa uz v minulosti niekolkokrat presvedcil, len jedna vec v tom istom case sa da robit dokladne. Ked chce clovek robit viac, nic poriadneho z toho nevyjde. Naviac, kedze bolo neskore poobedie musel som od vsetkeho odskakovat do kuchyne kde pripravujem veceru. Ta sice je jednoducha, ale vyzadovala obcasnu pozornost aby nahodou z hrncov nevykypela voda. Vsetko je pod kontrolou a za par minut, len co sa uvaria zemiaky (nie premna) a kapusta, mozeme jest. “Corn beef” je uz urcite urobeny, ten sa neda “prerobit”!
Na ceste nazad sme sa zastavili aj pred "War Museum" cerstvo otvorenym!
Marianka s Marcelou pozuju pred nasim Pontiacom - Grand Prix. V pozadi panorama parlamentu
Je vecer nieco po siedmej hodine. Myslim, ze skoncim s pisanim a pojdem dole, kde mame vacsiu telku. Marianka okupuje tu hore vo family room. Ju by asi velmi dlho nebavilo pozerat tenis, skorej nejake zabavne programy. Na nich sa vie zasmiat, pobavit. Na telku v spalni sa nechcem ist pozerat. Pred nou viac prespim ako uvidim. Poloha v lahu je nakazliva na spanie. Teraz vecer idu tie zaujmavejsie zapasy.

Zastavili sme sa na zaujmavom mieste pri Ottawa River s hromadou zdomacnelych Canadskych divokych husi.
Ked spominam zapasy, vcera aj dnes rano aj ja som zapasil na kurtoch v dvojhrach. Aj ked som sa o nieco v tenise zlepsil, stale vela pokazim, nechytim, hlavne ked to ide na backhand. Som z toho trochu nestastny, zvlast ked zbabrem vylozene jednoduche vratenia. Najhorsie je, ze si v anglictine nemozem dovolit ani zanadavat. Obcas pocujem Petra, aj on aj ja ked nadavame tak len v madarcine! Ta je stavnata a bohata na nadavky a nikdo madarcine nerozumie! Nie zeby rozumeli slovensky, ale nadavat slovensky by nas zahanbovalo, ze ako mozeme byt tak nekulturny. V madarcine nas to neboli.

Zaujmave sochy z kamenov 400 milionov rokov starych na Ottawa River.

Dalsie dva dni tenisu, ale tym to neskoncilo! V pondelok poobede som sa este vybral do fitka na poriadny trening. Sam! Dnes sme isli s Petrom rovno po tenise trochu dvihat cinky a pracovat na vseliakych pristrojoch. Ja som o tom uz predtym spekuloval, ze by som mal takto robit dve activity. V zime miesto tenisu behy na lyziach a stale este rano zatrenovat vo fitku. Uvidim, ci budem mat dostatok fyzickej ale hlavne mentalnej sily to zvladnut. Za posledne tri tyzdne som uspesne znizil moju hmotnost z 200 lb. na 190. To su dobre 4 kg. Budem sa usilovat to znizit na 180 lb. To su dalsie 4 kg. Mam z coho spustat! Len vydrzat jest a pit menej!!! OK, ale teraz je cas ist pozerat tenis! See you tomorrow.

Posledna zastavka bola na "Westboro Beach" nedaleko od centra Ottawy



08 30 06 – streda
Z pozerania tenisu na US Open nebolo nic. V New Yorku lialo a tak vsetko museli odlozit. Aby vyplnili cas v telke davali zaujmave zapasy z minuleho roku. Chvilu som “surfoval” v telke, kym som prisiel nato, ze je mudrejsie ist do postele spat. Radsej som si rano privstal a uz o 7:30 som bol na kurtoch a nahanal som zltu lopticku niekedy uspesne, niekedy menej! Rozhodol som sa ale neist do fitka, po dvoch navstevach jeden den padne dobre si odpocinut. Pri ranajkach som navrhol dievcatam ist si urobit maly vylet k Ottawa River a zastavit sa v mnohych parkoch a trochu sa oddat pozorovaniu prirody, ktora sa uz zacina menit. Mnohe stormy sa zacinaju zfarbovat a z mnohych zacina opadavat listie. Jesen je predodvermi. Par tyzdnov a vsetko bude v plnych farbach! Ked mam povedat pravdu, motivacia ist von do prirody je, ze nemam ziadne cerstve fotky, aby som mohol dat par zaberov do mojho blogu. Sme na ceste von, hadam sa vratim s ulovkom niekolkych vydarenych zaberov.

Vsimnite si Marianku, vykrivenu do prava, to je jej posledna zdravotna kondicia. Viac a viac ju vykrivuje, zvlast po prechadzke!

Bol to skoro trojhodinovy vylet vacsinou okolo Ottawa River a bohatemu vyberu pobreznych parkov na oboch stranach rieky, teda aj v Quebecu. Zdaleka sme neabsolvovali vsetko co sme chceli vidiet. Zastavili sme sa len asi na troch – styroch miestach, trochu poprechadzali a posedeli pri rieke. Okolo Ottawa Parkway, ktora vedie cez pokracujuci park asi 10 az 15 km dlhy, mimo cesty pre auta po celej dlzke na oboch stranach su chodecko – cyklisticke chodniky, na nich stovky ludi na bicykloch, koleckovych brusliach, pobiehajucich alebo kracajucich. Bola obednajsia prestavka a tak tie stovky boli prevazne zamestnanci feederalnej vlady. Fakticky, ten park ako mnohe ine je spravovany s National Capital Commission v skratke NCC. To nie je mesto Ottawa co sa stara o tie parky. Ked by to bolo v ich kompetencii – panboh zavaruj, vsade by vladla burina a neupravene priestory. Anyhow, urobil som nejakych 30 zaberov, tak mam velky vyber!

Este jeden panoramaticky pohlad na sochy zo skal na Ottawa River spojeny z troch zaberov.

Som rad, ze som dal dohromady par odstavcov a dufam, ze potesim kazdeho aj s niekolkymi peknymi zabermi z Ottawskych parkov.

Z Ottawy plnej slnka a prijemneho pocasia pozdravuje

Milan a spol.

Tuesday, August 22, 2006

Neslavne 38 rocne vyrocie

Kvety na priedomi ale aj backyarde stale kvitnu! Uz nie dlho! Jesen je nedaleko

Ottawa 08 21 06 – pondelok
Prekonal som niekolko dni lenivosti a konecne dnes rano som nasiel odvahu vybrat sa do fitka na ranajsi trening. Vcera vecer mi zavolal Peter, ci ideme. Privital som jeho iniciativu po mojich dnoch neaktivity. My sme spolu netrenovali najmenej dva tyzdne. Peter bol velmi zaneprazdneny a rozbehany v poslednom case. Dva, ci trikrat do tyzdna tenisova liga, naviac priprava “Kunstadt Sport Turnamentu” a robota v busenisse mu nedovolilo najst si dost casu na pravidelne treningy. Po mojom zraneni podkolenia, ja som nemal problem zmenit z tenisu na treningy vo fitko. Akurat posledne dva dni ubehleho tyzdna som nenasiel silu ist trenovat. Dovolil som si trochu polenosit a premarnit dva dni, zial bezucelne! Nic pozitivneho z mojho lenosenia nevzislo. Nezacal som davat dohromady ani text pre moj blog. Nedocital som uz davno rozcitanu knihu a ani vikendove na strany bohate noviny “ Ottawa Citizens”. Kde som bol uspesny su nadmerne, prehnane nakupy potravin, varenie, kucharcenie, ktore mi tiez trochu lezie v poslednom case hore krkom. Este v jednom sme sa trochu cinili! Preliali sme vsetko vino z velkych demizonov do flias, pokial som nejake este mal. Ostatok isiel do 12-tich galonovych demizonkov. Zaplnili sme vsetky volne miesto v tretom stojane! Ked budem kupovat novy koncentrat, to bude najskor az zaciatkom septembra.

Peter, aj ked bol velmi zaneprazdneny posledne tyzdne, nasiel si cas na relaxaciu s pivom v ruke pocas turnamentu a teraz aj cas chodit do fitka!
Musim priznat jednu vaznejsiu prehru v mojich predsavzatiach. Prvy tyzden po navsteve nasho lekara, kde ma informoval o vysledkoch krvneho testu, dokazal som sa vzdat vsetkeho, dokonca aj vina. Nariadil mi odstranit zo stravy vacsinu uhlovodanov, hlavne tie s rychlym vstrebavanim (GI – glycemic index) ako su cestoviny, ryza, zemiaky a cukri v akejkolvek podobe. Zial, tento tyzden som nebol az tak dosledny a k veceri som kazdy den otvoril jednu flasku s ktorou som sa podelil s Marcelou. Bol dokonca jeden alebo dva vecery, kedy som otvoril aj dalsiu. Dobra vyhovorka pre mna, aby som si aj ja z vina usrkol, zdovodnujuc, ze nechcem aby Marcela zbytocne trpela, ked ona moze jest a pit bez miery a ja sa vazne zdrzovat. Nic sa na nu nelepi! Stastna to osoba! Tento tyzden obnovujem svoje predsavzatie a dokonca tyzdna sa pokusim nemat ziaden alkohol. Hahahaha, Milan lzes (klames)! Ako by povedala Marianka. Drink je posledna dobrota ktora mi v zivote ostala. Nejdem sa uplne zriect, len znizit prijem! Ten prvy tyzden abstinencie priniesol pozitivny vysledok, ked moja bezna hmotnost 200 libier, alebo 90 kg zisla dole na 195 lb. alebo 88 kg. Rad by som aj tento tyzden posunul tu rucicku na vahe nizsie. Prirodzene ocakavam, ze tie straty pridu z tukov v brusnej dutine z bokov, zadku, podpazdia a pod.
Dufam, ze par ludi prinieslo kvety na miesta kde pri invazii vojsk Warsavskeho paktu zahynuli ludia pred 38 rokmi. Hanba sovietskemu komunizmu!
Polovicka augusta presla a prve priznaky prichadzajucej alergie na ragweed sa dnes zacali prejavovat castejsim kychanim, tecucim nosom. Este nie je v plnej sile ale tomu neuteciem. Vacsina rozsiahlych priestorov, ktore nesluzia nejakym polnohospodarskym ucelom su v nasom okoli zaplienene touto burinou! Ked to vidim, tak sa hrozim ked ragweed zacne naplno pustat do povetria pel. To je postrach! Volakedy davno v Montreali existovalo mestske “by-law”, kde majitelia pozemkov museli pozemky vykosit, inac ich cakali seriozne pokuty. Tu v Ottawe asi take nieco neexistuje. Pravy opak je pravdou! Socialisticko - liberalna politicky korektna mestska rada zakazala akekovek postreky travnikov. Vsade sa to hemzi burinou, ragweed a ine. Dokonca museli povolit postrek na sportovych ihriskach, lebo prestali byt pouzivatelne. Obnovit prijatelnu travu stalo stotisice, aby konecne deti a mladez mala kde znovu sportovat. Niekedy sa mi zataca hlava z tunajsich kaviarenskych burzoaznych laviciarov s akymi volovinami otravuju ludi.

Ale, ale! Kde sme sa to dopracovali vo vztahoch k susedom? Mr. Slota sedaj na tanky a hurrrra na Madarov! Hahahaha

Ked spominam politicku lavicu, nemozem si nedovolit spomenut tu skutocnu extremnu lavicu komunistov z vychodu a ich proletarsku internacionalnu povinnost zachranit socializmus v byvalom Ceskoslovensku pred 38 rokmi v tento den! Pocitam, ze dnesna generacia nema ani paru o com hovorim a co sme tou invaziou prezivali a ako na nu reagovali. Predpokladam, ze na dnesne vyrocie nie vela ludi vypochodovalo do ulic protestovat proti tomuto kriminalnemu aktu na ludoch Ceskoslovenska. Vyjadrit odpor a nesuhlas proti dvacat rocnej okupacii vojskami byvaleho Sovietskeho svazu. Mozno niekolko starsich pamatnikov polozilo par kvietkov na miesta kde zahynuli ludia davkou z Kalasnikova.

08 22 06 – utorok
Uz davno som nemal tak “nakakane v nohaviciach” zo strachu, ze som vcera stratil cely tento list. Na stastie a po velkom usili som zachranil a nasiel aspon tuto cast listu. Uz som sa videl, ze budem musiet zacat znovu! Ja som vcera list mal skoro ukonceny, chybalo len uviest par viet na zaver. Sedel som von na terase s pocitacom na mojich stehnach a kable zastrcene do vonkajsej zastrcky elektriky. Nevsimol som si, ze v tej zastrcke niet prudu. Tak som veselo usrkoval z brandy a pisal, ked zrazu mi pocitac ohlasil, ze moja baterka uz nema stavu a stratim vsetko co nie je sejvovane. Nez som stacil zachranit nove odstavce, pocitac zhasol. Hned som zapalil vonkajsie svetla na terase a tym aj prud do vonkajsich zastrciek. Bolo vsak neskoro, text co som nesejvoval bol v cudu.

Co bolo este horsie, ze som nevedel otvorit ani “sejvovany” text. (Mimochodom, aky je vyraz v slovencine – ulozeny, zachraneny, ci ako?) Ked som kliknul na datum pod cim som to ulozil, tak v pocitaci zacalo vrcat bez prestania a nijak nekoncilo. Musel som vypnut z prudu pocitac. To bolo jednoduche dole ale laptop uz mal dobitu baterku a to sa nedalo zavriet, vsetko bolo zmrznute. Prskal som, nadaval ale nic nepomohlo.
Prijemny augustovy vecer na nasej terase s pocitacom na kolenach!

Konecne som text nasiel pod inou hlavickou ale len ciastocny, neuplny. Viac, ako pol strany v ktorej som sa venoval trochu sucastnej situacii terroru, invazii Islamu a bliziacej sa tretej svetovej vojne, je prec. Hadam v buducom liste sa k tejto problematike viac rozpisem!

Zaverom chcem len spomenut, ze nemam vela novych fotiek aby som text obohatil aj po vizualnej stranke. Asi sa zas spolahnem na niekolko zaberov nasich kvetov na priedomi a na backyarde. Tie su vdacny object fotografovania!

Je po jedanstej doobeda. Pierretta je tu podla noveho rozvrhu. Ja musim skocit do banky zaplatit emigracnemu uradu 75 dollarov za predlzenie viz pre Marcelu a ziadost odoslat.

Prajem prijemne dni augusta! Vsetko najlepsie do bliziaceho sa septembra!
Milan a spol.

Monday, August 14, 2006

Tenis, filmy a cesnak

O divakov na 10-tom Kunstadtovom vyrocnom turnamente v Ottawe nebola nudza!Ottawa 08 14 06 – pondelok
Zranene koleno ma dnes rano neodradilo ist do fitka. Dokonca, po 45 minutovom treningu na hornu cast tela, skocil som este na kurty a praktizovat trochu na stene. Venoval som sa hlavne servovaniu! Jedna z mojich slabin, backhand je dalsia. Tieto dni som mal byt cim inspirovany! Od stredy som sa denne pozeral hodiny na tenis. Ked to nebolo v telke (Rogers Cup v Toronte), tak to bolo na kurtoch Glen Cairn Tennis Club. Ja som clenom tohoto klubu. Od stredy po veceroch prebiehal az do nedele poobedia 10th Annual Kunstadt Open Tournament.
Vitazkou finale zien sa stala Sonja Molnar z TorontaDenne som sa zastavil a stravil nejaky cas pozeranim na tennis slusnej urovne. Turnament mal celkom dobru ucast! 64 muzov a tucet zien z Ontaria a Quebecu. Hodne z nich dospele deti Europanov, (Poliakov, Cechov, Slovakov, Madarov, Rusov atd.). Ukazalo sa to aj na konecnom vysledku, kde vo finale zien sa stretli Sonja Molnar (vitaz) z Toronta, povodom z madarskych rodicov vs. Maria Klokotszky ruskeho povodu. Vo finale muzov to bolo podobne. Michal Ciszek (vitaz) polskeho povodu vs. Eric Molnar z Toronta, brat Sonji. Vsetci su v rebricku kanadskych tenistov na poprednych miestach.

Jej oponentkou bola Maria Klokotszky ruskeho povodu
V sobotu sa poobede zbehli asi dve stovky plus divakov. Nie som si isty, ci vsetci tam prisli len k voli tenisu. Urcite niektori z nich prisli pre “free foods and drinks”. Tym sa tournament Kunstadtov vyznacuje, ze nie len ucastnici, ale aj divaci maju volny pristup k “drinkom” ako je flaskovana voda, mineralky, soft drinks, pivo a vino. V sobotu poobede pocas semifinalnych a v nedelu finalnych stretnuti sa podava jedlo pripravovane na B.B.Q ako su, hamburgery a klobasky. Zemle, chlieb, bohaty salat, melony, dine, chipsy a podobne pozivatiny.

Zuska s cerou Monikou sa postarali o jedlo pre 200 ludiJe neuveritelne, ze Zuzka s dcerou Monikou boli jedine, ktore pripravovali pohostenie pre tie dve stovky smadnych a hladnych ludi. Ja som pocas tych dni odolal volaniu mojho zaludka a ponukol som sa len s vodou aj ked obaja chlapci Ronnie a Eric ma neustale ponukali s pivom alebo vinom. V nedelu, ked som sa tam zastavil pozriet sa na finale zien a muzov po kine, nemajuc nic v zaludku od rana ponukol som sa jednou klobaskou a hanburgerom.

Eric sa hlavne obracal okolo B.B.Q. a servoval hamburgery a klobaskyV sobotu vecer po skonceni semifinalnych stretnuti sa konala velka, hlucna party hlboko do noci, ziva muzika, nejaky spevak a pijatika sa konzumovala vo velkom. Povodne som myslel, ze sa tam vecer vyberieme aj my. Veceru som robil doma, steaky a k tomu som si dovolil vypit dva pohare cerveneho vina po niekolkych dnoch abstinencie. To ma predcasne polozilo do postele. Horsie, ze som porusil svoju abstinenciu v nedelu vecer.

Na turnamente bol aj "press". Dama v ciernom je fotografkou pre Ottawa Sun a hovori slovensky trochu po biedne.

Zo slovenskych novin som sa dozvedel, ze dnes ma meniny Marcela. Stihol som poslat jednoduche blahoprianie Marcele P. do Nitry. Pogratuloval som aj Marcele doma a poziadal som ju aby si vybrala nejaky drink na oslavu jej menin. Objednala si, co uz raz mala “Kremlin Colonel”. Prirodzene, urobil som si aj pre seba. Nie jeden. Ostal som sa pozerat na film ktory som videl uz zo dvakrat “ Red Dragon”natoceny podla prvotiny T. Harrisa, kde zohrava jednu z hlavnych osobnosti Hannibal the Cannibal.

Prerusil som na niekolko hodin pisanie. Marcela vypadla na bicykli niekde do nasich parkov a ja po obede do kina na film Miami Vice. Volakedy v 80-tich rokoch to bol vychyteny serial. Tentokrat na podobnu tematiku urobili celovecerny film. Bol som trochu sklamany a tiez unudeny. Dokonca som mal chvilu, ze si zdriemnem. Ku konci sa bojove akcie rozbehli, ze sa na to dalo pozerat. Drogy, dealers, rychle super auta, lode, pekne zeny a kde tu sex. V hlavnych ulohach Collin Farrell a Jamie Foxx. Nebol som “impress”!

Cesnakovy Festival sa poriada kazdy rok v mestecku CARPO to viac som bol uveliceny s filmom “World Trade Centre”, ktory som videl vcera. Je to film natoceny kontraverznym reziserom Oliver Stone (Cata , JFK, Apollo 13, Nixon) len tentokrat film nemal ani naznak kontraverzie. Totalne apoliticky film. V celom filme nepadlo slovo Islam, Islamsky teroristi. Nic! Len raz v jednom momente jeden policajt povedal: “bastardi”. To bolo vsetko. Film sa sustreduje na troch policajtov, zachrankarov, ktori pri zruteni dvojiciek su zasypani a tazko zraneni. Jeden z nich sa zastreli a dvaja cakaju v troskach cementu, kamenia a zeleza na zachranu. Ta neprichadza. Dni ubiehaju a oni pomaly umieraju na zranenia a smad. Film vo velkej miere zobrazuje ich rodiny a ich utrpenie nevediac ci su mrtvi, zivi alebo nezvestny atd. Je to skutocny pribeh a podla kritiky kandidat na niekolko Oscarov. Je to velmi dojemny film. Musim sa priznat, ze cely cas som mal v rukach vreckovku, ktoru som dost zmocil, slzami! Filmy ako je tento a tiez “United 93” treba vidiet, aby si clovek jasne uvedomil co nas caka od synov a dcer Allaha. Nic pozitivneho, len nenavist k nasej zapadnej kulture, zavist k pokroku tvorivych sil uvolnenych slobodou a demokraciou! Znicenie vsetkeho co v slobodnom svete si vazime.

Marianka a Marcela na prechadzke okolo stankovUz davnejsie sa chystam trochu na nadhodenu temu rozpisat. Vzdy sa vsak rozpisem o vseliakych hlupostiach a chode nasho zivota a nejak mi vzdy ujdu vaznejsie temy. Zvlast teraz, ked ofenziva islamu po celom svete sa znasobuje, ked sa siri svetom ako cholera, rakovina, pozierajuc pomaly a isto krajiny svojou jedovatou agresivnou filozofiou. Otravujuc mysle mladych ludi, robiac z nich radikalny nastroj sirenia nenavisti k slobodu milujucim ludom. Ked sa skoro nespamatame budeme spolocne s nimi nuteni klakat na kolena obrateny k vychodu a bit si celo o zem a kricat Allah Akbar – God is Great,! Nie raz ale 5 krat denne! Urcite sa vratim k tejto teme v niektorom z mojich buducich listov.

My sme prisli skoro rano a uz tam bolo vela ludi!

Rad by som este spomenul, ze v sobotu rano som zobral dievcata do blizkeho mestecka Carp, kde kazdorocne sa kona cesnakovy festival. Boli sme tam vlani a skocili sme aj tento vikend. Bolo strasne vela stankov s roznymi produktami farmarov , umelcov, remeselnikov predavajucich ich produkty a vyrobky. Ja som nie vela nakupoval, nezdrzal som sa a kupil som pre dievcata sladku kukuricu a par klobasok z jeleniny. Nezdrzali sme sa dlho aj ked bol pekny cas.

Hej, Milan "be carefull!!!"

Dievcata poobede ostali doma a ja som skocil sa pozriet na semifinale zien a muzov.

Prajem pokojne letne dni augusta. Aj tu sa mierne schladilo, prec su denne horucavy a v noci sa tak schladzuje, ze som musel vytiahnut deku aby sme spokojne spali. Prijemne a zdrave spanie prajem vsetkym vam!

Z Ottawy co najsrdecnejsie pozdravy

Milan a spol.

Friday, August 11, 2006

Krivam, hluchnem a nebodaj dostavam "Diabetes Mellitus"

Pripraveny zacat pisat tento list pre moj blog!

Ottawa 08 11 06 – piatok
Este pred odchodom dievcat na plavaren, urobili sme dnes aspon jednu uzitocnu vec. Naflaskovali sme jeden demizon bieleho vina a ulozil som ich do stojanu v studenej izbe. Marcela vymyvala flase, ja som susil. Potom ich nalievala a ja som stuploval. Nemal som viac “tucnejsich” flias na biele vino ako 25. Tak sme naplnili z toho demizonu este dva galonky. Ostali mi tri 23 litrove demizony. Jeden demizon bieleho vina a dva demizony cerveneho, ktore su na stabilizacii. Dva stojany na vino mam uplne plne. Treti stojan je plny z jednej tretiny, dnesnym prispevkom. Ked by som naplnil flase zo vsetkych troch demizonov co ostavaju, nebudem mat dost miesta kde ich ulozit. Ostava nam cakat pokial sa stojan uvolni vacsou konzumaciou.

Delenie prace! Marcela flasky vymyvala a plnila, ja som ich susil a stuploval!

To “bejvavalo” a uz nebude, ze ja som vino najviac konzumoval! Za posledne tri dni som neotvoril ani jednu flasku! Ked obcas nejaku flasu otvorim, nebude to k voli mojej chuti popijat. Chut stale ostala, nieco ineho sa zmenilo! Od tohoto tyzna sa tak stane velmi zriedkavo, ked vobec!. Nie preto, ze by som si bol vstupil do svedomia, polepsil sa a prestal mat aj tu poslednu radost zo zivata si pochutnat na par poharoch vina. Vystrasil ma vysledok laboratornych krvnych testov. Nie je to cirhosa pecene, ta je stale zdrava. Nieco mozno horsieho a nie zrovna sposobene vinom ci alkoholom. Predpokladam, ze obmedzenie konzumacie vina, jedla a hlavne uhlovodanov v akej kolvek forme mimo zeleniny nizkej density, mi moze len pomoct. To je prikaz nasho rodinneho lekara!

Nie vela chyba a vsetky stojany budu plne. Kto ich bude vyprazdnovat? Bude to asi Marcela a kamarati! Hahahaha

Nie je to pre mna najstastnejsi tyzden! Moj posledny prispevok na mojej webovej (blog) stranke, text a fotky by naznacovali opak, ze k stastiu nam vsetkym chyba len zacat dropcit a poskakovat aj ked sme nevyhrali prvu cenu v stredajsom tahu 6/49 - 36 milionov. Tu prvu cenu nik nevyhral. Predpoklada sa, ze nedelny tah bude mat prvu cenu az 44 milionov. Zatial som si nekupil tiket. Musim tak skoro urobit! Najneskorsie zajtra! Mozno nejaka slusnejsia vyhra ma viac potesi, ako posledne spravy z mojich zdravotnych vysetreni.
Tento tyzden v stredu sa zacal 10 Annual Kunstadt Tennis Tournament, Zuzka pripravena fotografovat!
Do turnametu Kunstadt Sport sa prihlasilo 64 ucastnikov
Marianka aj s Marcelou sa prisli pozriet na niekolko dnesnych zapasov

V utorok som doobeda mal appointment u krcneho, nosneho a usneho specialistu. Starsi, povodom polsky lekar z Krakowa s rovnakym konickom ako ja. Maluje a lyzuje! Jeho asisstentka stravila somnou hadam 45 minut vysetrovanim mojho sluchu. Velmi komplikovane a na urovni vysetrenia. Vysledok – hluchnem! Nie na lave ucho ako skor na prave, kde mam silne znizenu schopnost pocut. Lekar spomenul, ze sa jedna o 4 decibely, zapricinene nie vekom ale dlhorocnym posobenim hlucneho prostredia. Byt cely zivot v telocvicniach, cinkarniach a teraz vo fitku, niet sa co cudovat! Zatial vraj je priskoro na nejaky pristroj do ucha, nie som vsak daleko od toho casu! Lekar potvrdil, ze mam deformaciu v jednej nosnej dutine, ktora mi sposobuje znizenu priechodnost vzduchu, casto pocit upchania a tazkosti dychat. Podla jeho usudku, tato kondicia nestoji zato operovat! Operacia moze viac poskodit ako pomoct. Inac, mimo sluchu, vsetko sa zda v najlepsom poriadku. Predpisal mi este nejaky sprej do nosu, ked ma prepadne alergia na ragweed a tiez nieco na vyplachovanie. Znizenu schopnost sluchu som najmenej ocakaval. Lekar ma urgoval si urobit pravidelny rocny appointment, aby mohli sledovat zhorsovanie mojho sluchu. Samozrejme, ze vyuzijem jeho ponuku, je to len v moj prospech!

V podvecer sa divaci len zacali zbiehat. Zajtra semifinalovym bojom sa budu prizerat stovky.

Medzi divakmi nechybal ani Rudy, prvy z prava, u ktoreho som si vzal pred mesicom lekcie tenisu. V pozadi Zuzka
Minuly tyzden ked som sa zastavil u nasho rodinneho lekara, nehat si predpisat pilulky proti vysokemu tlaku a tiez nejaky sprej proti alergii, ktora je pred dverami, upozornil ma, ze je cas prist na rocnu kompletnu prehliadku. Skor musim ist si nechat vziat krv. No problem! Skocil som do labaku este koncom minuleho tyzdna. Myslel som, ze nas lekar urobi vyhodnotenie az 23 augusta, kedy som si dojednal tu rocnu prehliadku. Prekvapilo ma, ked mi jeho sekretarka zavolala este v utorok, ze doctor ma chce vidiet co najskor. Zacal som mat tusenie, ze nebude mat pre mna tu najlepsiu spravu. Kedze mi nechal urobit aj test na prostatu (Prostate specific AG) bol som v presvedceni, ze to je jedina oblast pripadnych problemov. V poslednych mesiacoch, kde tu, som mal tazkosti s pisanim. Raz za cas prislo, ale zas po case odislo.
Posedel som chvilu aj s Mariankou
Urcite som necakal ked mi lekar oznamil, ze mi chyba iba maly krok aby som sa stal cukrovkarom, “Type II Diabetes”, alebo “Diabetes Mellitus”. Vykulil som na neho oci neveriac, ci dobre pocujem. Taketo konstatovanie som najmenej ocakaval. Ja a cukrovka???? Neverim! Zrejme test na “Glucose serum fasting” ukazalo cislo 6.5 mmol/L. Normalne mnozstvo cukru je niekde medzi 3.6 do 6.0. Hodnoty 6.1 az 6.9 poukazuju tzv. “Impaired fasting glucose”, kde je zahrnuty moj vysledok. Cislo 6.9 uz poukazuje na “provisional diagnosis of Diabetes Mellitus”. Len maly krok a ostane mi osud pichanie insulinu. Lekar mi nariadil uplne vyradit s mojej stravy vacsinu vsetkych uhlovodanov, teda podla principu “ziaden cukor, ziadna muka a produkty z nich!!! Ked som sa ohradil, ze s malymi vynimkami ja sa tohoto principu drzim dlhe roky, nechcel ma pripustit k slovu, len pokracoval! Ved najmenej 15 az 20 rokov som nemal Coca Colu, raz a cas Tonic soda s ginom, nepijem ziadne stavy ani limonady. Zdrzujem sa jest produkty z muky v akejkolvek forme a cukor je uplne “out”!!! Jedinu vec ktoru konzumujem vo vacsej miere je vino a obcas tvrdsi alkohol. Nie len, ze tieto produkty maju dost vyskou kaloricku hodnotu ale co je horsie, ze v tele posobia ako uhlovodany!!!.
Zuska a jej priatelka June s ktorou hravala pred zranenim Zuzka tenis.

Nuz a tak alkohol v podobe vina ci tvrdeho, je prvym mojim “targetom” znizovania kunzumacie, ktorych prijem musim znizit, podstatne obmadzit! Vsetky ine neziaduce potravinove produkty konzumujem vo velmi obmedzenej miere a velmi zriedkavo. Mimo toho mi lekar nariadil fyzicke activity, ako ked by som sa valal len v posteli? Nie vela ludi v mojom veku je tak aktivnych ako ja. Creatine, bilirubin, triglycerides mam vynikajuce hodnoty. Jedine cholesterol mam 5.92 a ziaduca norma je 5.20; Nevadi lebo moj HDL cholesterol ma velmi vysoku hodnotu 2.06 dvojnasobne vyssia ako ziaduca hodnota, ktora je 1.00 a vyssie mmol/L. Vsetky ostatne zistovane hodnoty su v norme. Kedze som spomenul Prostate Specific AG moj vysledok je 4.09 “reference range” je od 0 – 4.50 Ug/L. Hemoglobin a vsetky ostatne hodnoty krve lepsie ako su normy!
Peter s najstarsim ucastnikom a najlepsim Canadskym tenistom Dale Power, umiestnenym v "Hale slavy", byvalym ucastnikom Davisoveho Poharu. Absolvoval 25 Majstrovstiev Canady vacsinou ako vitaz

Ked som uz pri popise mojich zdravotnych problemov, dnes sa pridal dalsi element! Pred par dnami, v utorok som musel sa nejak divne na kurte vytocit a poskodil som si lytkovy sval, lepsie povedane jeho upony v podkoleni na lavej nohe. Vela pozornosti som tomu nevenoval, lebo to bolo znesitelne! Dnes som to poskodenie dorazil! Rano som uz bol na kurtoch a celkom slusne sa mi hralo. Pri rychlom otoceni zrazu som pocitil prudku bolest a bolo po hre! Odpochodoval som s kulhanim domov sa kurirovat. Myslim, ze na mnoho dni budem musiet skoncit s aktivnym tenisom. Nie ale pozeranim. Aj teraz za chvilu pojdeme sa vsetci traja pozriet na 10 rocnik Kunstdtovho turnamentu, ktory prebieha na tych istych kurtoch kde chodime hrat. Finale bude v nedelu. Budem pomahat robit barmana, vydavat pivo, vino, len skoda, ze ja z neho si nebudem moct uhybat!

Pohlad na kurty kde kazde rano som chodieval pred zranenim hrat tenis. Miesto sucastneho turnamentu.

Tak co? Mam plakat alebo tancovat? Stale myslim, ze je tu dovod tancovat, len to bude trochu stazene ked miesto vina, dobru naladu mi ma robit voda! Urcite mi neuskodi, len prospeje fyzicky aj ked si myslim ze mentalne (ked chcete dusevne) nie. Dam teda sancu fyzickemu zdraviu, znizim cukry v krvy aj ked to bude znamenat daleko vacsia abstinencia dobrot ako mastne jedlo, vino a obcasna whisky!

Ostane sa mi len tesit z kvietkov, podobne ako sa v tom vyzivaju moji sysedia Jamie a Henrry. To som sa dopracoval! Hadam nie!?


“So long good time” – “voda, voda” ako hovori Marianka, bude aj moja najblizsia a asi konecna buducnost. Aka smutna vidina!!!!

Z Ottawy “smutiac” vsetkych pozdravuje Milan a spol.

Monday, August 07, 2006

Oslava narodenin Petra

Dar od Zuzky - krasne gladioly ktore kraslia nasu obyvacku
Ottawa 08 07 06 –pondelok
Za posledne dve – tri hodiny som niekolkokrat otvoril moj laptop. Po chvili bezducheho cumenia na prazdnu obrazovku, zhnuseny, pocitac som vzdy zavrel. Bol som neschopny v mojej hlave zformovat nejaku otvaraciu vetu, ci odstavec. Prazdnota! Potuloval som sa bezcielne po baraku. Chvilu som posedel s Mariankou pred telkou. Dlho som nevydrzal. Ked dievcata vypadli a odpochodovali na plavaren ja som odisiel do spalne. Natiahol som sa na postel, zapocuval som sa do “talk show”, hadam som aj zdriemol. Ani v tej prijemnej odpocinkovej polohe som dlho nezotrval. Popadla ma nejaka neidentifikovana nervozita, bezdovodny nepokoj. Pripadal som sa ako Marianka, ktora obcas pochoduje po dome a robi “letnych” 100 km. Zisiel som zo dvakrat dole k hlavnemu pocitacu skontrolovat najnovsiu postu. Nic noveho! Otvoril som nakoniec Skype a aj ked som skoro rano napisal dlhsi list Sanovi B. ako odpoved na jeho, rozhodol som sa mu zavolat a prehodit par priatelskych slov, nie len jemu! Potesit trochu Sana, ale tiez sam seba. Dobre mi padlo a dufam ze aj Sanovi.
Peter s Alicou M. a Emil M. s Marcelou odpocivaju na terase pred vecerou
Mozno, ze vsetka ta vnutorna nervozita, nepokoj a neschopnost sa dostatocne sustredit dat par myslienok na obrazovku nebolo asi nic ineho, ako mierna fyzicka unava z dvoch vytazenych dni a spolocensky narocnych vecerov tohoto vikendu. Kedze oba vecery boli velmi vydarene, prijemne a zabavne, mal by som “poskakovat a tesit sa”! Miesto toho, motal som sa do navratu dievcat z plavarne bezducho po dome. Do nicoho sa mi nechcelo! Prinutil som sa akurat pripravit obed, co nebol vazny problem, len ohriat zbytky z poslednych dvoch vecier! To mi vzalo par minut pripravit na stol pred ich prichodom. Nebol som uplne vyradeny dusevnou a fyzickou lenivostou. Hned po prebudeni som stiahol fotky do pocitaca z vcerajsieho vecera a trochu som upravoval, zmensoval a vylepsoval pouzijuc Picasa2 program. Z oboch vecerov mam dost fotografii zaplnit niekolko blogov. Pre tento blog vyberiem len niekolko obohatit text aj vizualne.
Emil cely vecer zabaval nie len Zuzku ale vsetkych nas
WOW, dokonca torta a gratulacia Zuzky k 63 narodeninam Petra
V mojom predchadzajucom prispevku, v ktorom som trochu popisal nas den na Calabogie, spomenul som, ze na prichadzajucu sobotu som pozval k nam na veceru Kunstadtov a tiez Emila s Alicou M. z Montrealu. Emil prisiel do Ottawy pred par dnami ako trener nejakeho svoho zverenca. Emil sam este preteka v hode kladivom. Roky uz drzi v niekolkych vekovych kategoriach Canadske majstrovske tituly, tiez zo svetovych majstrovstiev veteranov. V Montreali trenuje jedneho, ci dvoch nadejnych atletov v hode kladivom. Poslednych par dni v Ottawe prebiehali Majstrovstva Canady v lahkej atletike kde nejaky ten jeho zverenec tiez sutazil. Emil prisiel aj s manzelkou Alicou a byval u svojej mladsej dcery – Barbary. Maju tu v Ottawe aj druhu starsiu dceru Nathalie. Bol som rad, ze sa po prichode do Ottawy ozvali a mohol som ich zavolat k nam. Uz sme sa dlhsie nevideli, myslim, posledne to bolo na moje 70-te narodeniny minuleho decembra. Nie, co hovorim, bolo to nie tak davno u Gabiho a Barbary na chate pri prilezitosti 60-tich narodenin Barbary. Wow, ako clovek rychle zabuda! V poslednom case viac a viac! Emil je v bajecnej fyzickej forme, jedinu malu zmenu, ktoru som si povsimol, ze jeho vlasy sa stali viac sedive, asi tak ako moje. Stastny to chlapec, aj ked su sedive, ma tych vlasov ohodne viac ako ja.
Fukaj bratku, fukaj, pokial ti pluca stacia! HAPPY BIRTHDAY TO YOU PETER!

Dovodom sobotnajsieho vecera a slavnostnejsej vecere bola oslava 63 – tich narodenin Petra. Mlady to chlapec v porovnani mna a Emila. Ma co dobiehat! Na veceru, ako predkrm som podaval slimakov – escargot v cesnakovom masle posypane so syrom a pokryte parmezanom. Ako hlavny chod, co ine ako stavnate, hrube steaky najlepsej kvality so salatom. Marcela z tej prilezitosti este napiekla jednu tortu a cucoriedkovy kolac. Vsetko sa vydarilo k maximalnej spokojnosti. Vino chutilo a pozdvihlo spolocensku naladu, kde zarty lietali a my vsetci sme sa chychunali! Emil aj Peter su nepolepsitelny vtipkari. Kde je Emil tam nemoze byt seriozna nalada. Je nepolepsitelny, podobne ako Peter. Posedeli sme na terase skoro do polnoci. Zuzka s prilezitosti navstevy prisla vyfesactena. Doniedsla dve bukety gladiol. Ked sa dnes plne otvorili nemohol som odolat urobit z nich niekolko obrazkov.

Pisem trochu na preskacku, lebo som musel pripravovat nieco na dnesnu veceru. Vsetko mam zorganizovane a pripravene zacat vyprazat v brezliach kuracie stehna a na zajtra bravcove kusky masa. Je teda cas prerusit pisanie a zacat pracovat! Dufam, ze sa este dnes vratim k pocitacu a list ukoncim!

Nedelnajsia navsteva. Janko s jeho dcerou Yvettou a priatelkou z Blavy so synom.Sobotou sa neskoncili oslavy! V nedelu sa mal dostavit k nam na navstevu Janko, moj bratranec. Priviest ho mala jeho dcera Yvetta a nie len jeho. Janko ma u seba navstevu zo Slovenska. Nejaka pani priblizne okolo 45-tky, ked spravne hadam aj so synom v jeho asi 15 rokoch alebo o nieco menej. Neviem, ci mi niekto bude verit, ale zase som cely den stravil v kuchyni! Hned od rana a skoncil som neskoro po obede. Pripravoval som veceru, ktora mi vzala niekolko hodin. Najskor som namiesal omacku na ceasar salad, narezal som salat, nechal som zamrazit. Urobil som asi 14 “zidovskych reznov” a pripravil na dusenie. Ocistil som 70-tku kreviet a urobil som zo tri tucty jednohubiek. Ked som konecne vsetko skoncil, bol som od toho pohybu v kuchyni pekne unaveny.

Zrejme syn lubi svoju mamku! Nie je to pekne?

Dva dni v kuchyni varit, potit sa v tej horucave mi dalo skutocne zabrat. Tesil som sa, ze konecne pondelkom pride aj pre mna chvila oddychu. Ved v Ontariu a niekolkych dalsich provinciach je dnes sviatok! “Civic Day”. Dlhy letny vikend! Pre mna to nehra ulohu, ja mam sviatok kazdy den. Pre ludi co pracuju je to prijemny odpocinok. Bol tak trochu aj pre mna aj ked k veceru som stravil dnes nejaky ten cas znovu v kuchyni. Toho zla sa asi uz nezbavym! Musim kuchtit kazdy den! Nemam vychodisko!

Yvetta s Jankom a jeho navstevou prisli okolo siestej a zacal frmol. Najhorsie bolo, ze moj 82 rocny bratranec mal vazne zdravotne tazkosti. Bolo mu pocas jazdy autom na odpadnutie! Bol bledy ale pohar brendy mu prinavratil farbu do tvare a dobru naladu. Inac nebol v jeho najlepsej forme. Zrejme ten vek ho zacina nahanat a on nevladze uz “behat” mu utiect. Bol to ale inac vydareny vecer, jedlo a vino chutilo, vsetko sa zbastilo a odchadzali domov zrejme uspokojeni.

Dcera Yvetta tiez lubi svojho otca Janka a naopak! Super!Ja som tiez uspokojeny! Predsa sa mi podarilo napisat niekolko odstavcov. Text este hadam dnes umiestnim na blog aj s nejakym vyberom fotiek. Ked nie text, tak hadam aspon fotografie vzbudia zaujem.

Este jeden kvietok z nasho backyardu.
Prijemny august a zbytok leta praje

Milan a spol.