Tuesday, January 31, 2006

The beautiful,the good and the ugly.

DOBRE RANO Z AMBERWOOD VILLAGE.
Pohlad do nasho backyardu zo spalne.

Posledny vikend prezity v Quebecu mi pripomenul tak trochu nazov jedneho starsieho filmu z pred tridsiatich rokov. Ak si dobre pamatam, mal nazov The beautiful, the good and the ugly. Nie som si isty s poradim slov, ale tak nejak sa volal. Je to spaghetti western, natacany v Taliansku. V hlavnej ulohe fesacky mlady Clint Eastwood.Doteraz ho davaju v TV. aj niekolkokrat do roka. Ten nazov by sa perfektne hodil na pocasie, ktore nas cakalo v Quebecu v Eastern township.

Peter, Barbara a Janet pred vecerou
Automobilova spolocnost BMW kazdu zimu poriada tzv. BMW Thrill on the Hill 2006, seriu pretekov v slalome a obrovskom slalome. The BMW Masters Ski Series; MINY Family Challenge a The BMW Spring Classic. Tento rok, podobne ako predosle roky, vsetky v Quebecu na roznych lyziarskych svahoch, poriadene pravidelne kazde dva tyzdne. Tento vikend sa preteky konali v rezorte Mont Sutton. Oblast v blizkosti US hranic, asi hodinu jazdy autom na juh z Montrealu. Je to velmi dobre vybudovany rezort s mnozstvom vytahov a 53 zjazdovkami. Dlzka zjazdoviek sa pohybuje od 460 m az 1.230 m. Peter K. sa pravidelne zucastnuje na mnohych z nich. Rad chodi na preteky BMW. Vraj su vyborne organizovane a maju skvele stavane trate. Vzdy sa stretne s mnozstvom pretekarov v jeho veku s ktorymi sa pozna uz roky. Maju spolu velku svandu v snahe jeden druheho porazit a vyhrat preteky. Z Ottawy je to tri a pol hodiny, ked trafik a podmienky na ceste su dobre. Priblizne ta ista vzdialenost ako ku Gabimu a Barbare T. a ich busenissu.

Peter ma par dni predtym poziadal, ci nemam chut ist s nim. Preco nie, nemal som na ten vikend ziadnu povinnost a Klara ma plne podporila, len aby som isiel a vypadol trochu z domu. Zbalil som si svoju lyziarsku vystroj, lyze a v piatok poobede sme boli na ceste do Eastmenu ku Gabimu a Barbare T. Vraj naco by sme utracali peniaze na ubytovanie, ked mozeme spat u nich. V piatok na veceru mali pozvaneho nasho byvaleho kolegu Stewarta Robertson-a s jeho manzelkou Janet. Barbara sa skutocne vytiahla ako vzdy a spolu s Gabim pripravili paradnu veceru. Peter priniesol dve flase vina, ja jeden gallon. Vsetko padlo este v ten vecer. Vyborne sme sa zabavili.

Na ceste do Montreau som zistil, ze nemam so sebou ziadne doklady a naviac ani ziadne peniaze a creditkarty. Vsetko som zabudol doma (nie umyselne)! Kedze som si nebral kluce od auta, zabudol som aj penazenku. Mal som vo vrecku len par drobnych. Nerobil som si z toho velky problem, mal som dvoch sponzorov, Petra a Gabiho, ktori zacvakali kazdy den po 35 dollarov za listky pre mna. Prirodzene, ze peniaze im vratim. Gabimu poslem sek aj ked sa vyhrazal, aby som sa neopovazil. Peter zas tvrdil, ze to ide na ucet Kunstadt Sports nech sa neunavujem s uhradou. Esteze som priniesol so sebou dost jedla, ktore nam posluzilo na dva obedy na svahoch. Tak som dako kompenzoval moju nepozornost. Mimochodom, nechcelo sa nam ani verit ake boli tie listky drahe!!! My s Gabim vacsinou nikde nic neplatime. Ked ano, tak len 10 dollarov na niektorych svahoch lebo sme nad 70! Tento rezort nemal ziadne zmilovanie s nami starcami - penzistami.

Pohlad z Mont Sutton do Eastern township

Na druhej strane, v sobotu sme mali jedno najkrajsie (the beautiful) pocasie doterajsej zimnej sezony. Podobne, ako v pondelok predtym na Pakenhame, kde sme lyzovali s Klarou. Modra obloha, slnko bez mracku a hlavne teplo (plus 7 stupnov). Neuveritelne prijemna lyzovacka aj ked kde tu na niektorych tratiach sa ukazal lad. Zjazdovka na ktorej bol postaveny obrak bola vsak perfektne upravena. Kedze obaja s Gabim sme sa vydavali za trenerov Petra, nikto z poriadatelov neprotestoval, ze lyzujeme na tej zjazdovke. Mne dokonca Peter prepozical jednu paradnu Atomic trenersku vetrovku v ktorej som jazdil a predstieral, ze studujeme s Gabim trat a rozlozenie branok. V sobotu bolo prve kolo obraku a v nedelu druhe.

V nedelu sme sa trochu poponahlali od Gabiho (jedna hodina jazdy autom), aby sme si zabezpecili parking blizko hlavneho vytahu. V sobotu sme prisli nejaku polhodinu po osmej a uz sme parkovali niekolko sto metrov dalej. Nebolo najprijemnejsie tahat vsetko k prezliekarnam a vytahu. Okrem toho bolo tisice navstevnikv, dlhe fronty a strasne vela deti! V nedelu to bolo uz o 50% lepsie. Este pred pretekmi sme skoro dve hodiny lyzovali ale uz nie za takeho pekneho pocasia ako bolo den predtym. Obloha sa zatiahla, viditelnost sa znizila a kontury terenu tiez. Lyzovali sme akoby v mlieku. Teplota okolo 0 stupnov (the good)!

Kedze bol s nami Gabi, museli sme ho po pretekoch odviest do Eastmenu. To bola jedna hodina navaic. Zdrzali sme sa chvilu u Gabiho, nieco pojedli a vyrazili sme uz za snezenia do Ottawy. Necakali sme, ze slubovane snezenie pride tak skoro. Velmi skoro sa to zmenilo na serioznu fujavicu so silnym vetrom a velmi zlou viditelnostou (the ugly). Isli sme rychlostou okolo 60 km za hodinu a casto aj o 20 km menej, ked sme isli za sneznymi pluhmi v kolonach. Bola to dost divoka a nebezpecna jazda, hlavne k voli silnemu vetru a minimalnej viditelnosti. Niekedy som mal aj trochu starch, ze skoncime v priekope ako mnoho aut ktore sme cestou videli. Boli sme radi, ked sme prisli domov o desiatej v noci.

Ked to mam zhodnotit, bol to paradny vylet, vyborna lyzovacka aj ked som vzdy ku koncu jazdy zacal dostavat silne bolesti do quadricepsu. Tieto problemy sa opakuju uz tretiu sezonu, ze po urcitom case jazdy zacnem dostavat nieco ako krc s bolestou do stehien. Urcite to ma nieco spolocneho s inervaciou a poskodenymi nervami vyustujucimi z dolneho chrbta. Najvacsiu radost z vyletu mal urcite Peter a to z dovodu, ze po skoro 20 rokoch mohol byt cele dva dni v spolocnosti Gabiho, spolu lyzovat, kecat, ako volakedy davno, ked Gabi este v Kosiciach robil mu trenera na Vysokej technickej skole a potom hned po prichode do Canady. Lutujem len, ze som nemal velku prilezitost urobit viac a lepsich fotozaberov.


Dakujem vam za pozornost a trpezlivost pri citani toho co pisem. Prijemne zimne dni pokracuju, u nas je nieco okolo 0 stupnov, na najblizsie dni predpovedaju iba slabe mrazy, snezenie! Taku zimu prajem aj kazdemu z vas.

Peter, Barbara a Gabi pred ich busenissom

Z Ottawy pozdravuje Milan a spol.
Ottawa 31/01/06 utorok.

Tuesday, January 24, 2006

The D day of Canadian politics

V pondelok rano u nas.

Novy Prime Minister Stephen Harper s manzelkou a detmi

Neviem kde zacat a cim! Som trochu vykolajeny z mnohych udalosti, ktore sa udiali za posledny vikend a hlavne vcera, v pondelok. Budem sa musiet drzat na uzde a byt strucny, ked chcem dodrzat moj limit.

Vcerajsi vecer bol nieco ako "The D day of Canadian politics". Konecne bola vyriesena zahada 55 dni politickej kampane, ktora vyvrcholila vcerajsimi volbami. Vysledky volieb Atlantickych provincii, Quebecu a hadam aj v Ontariu boli spocitane hodiny predtym, ako vysledky mohli byt uvedene. Podla volebneho zakona vysledky ostatnych provincii nesmeli byt ohlasene pokial sa neuzavreli volebne miestnosti na zapade v Britskej Columbii. Ked sa nepletiem, Canada ma 6 casovych zon a to bolo brane v uvahu, ked vsade po Canade vysledky zacali byt uvadzane az po 22 hodine. Ani nie za polhodinu mi zavolala Zuzka, ze co sa deje, ved liberali silne vedu! Samozrejme, to boli len docasne vysledky, ako sa prichadzali z jednotlivych volebnych distriktov vychodnej Canady. Stavila sa so mnou o flasu vina, ze to budu liberali co vyhraju, aj ked ona volila za moju stranu. Nech sa nenecha vyniest z rovnovahy! O 10 minut sa potom karta otocila a konzervativci zacali vyhravat. Tu stavku som vyhral!

Reqium pre Paul Martina, byvaleho PM
Uz po hodine mnohe media ohlasovali mensinovu vladu konzervativcov! Ostala len otazka s kolkymi kreslami! Odhady boli, ze ziskaju 120 az 150 kresiel. Dokonca sa ocakavala vacsinova vlada. Nestalo sa! Toronto, ako pred rokom totalne znovu sklamalo, ked v posledne hodiny volieb silne volili liberalov a NDP. Napriek tomu konzervativci ziskali v Ontariu priblizne 40 kresiel hlavne v oblastiach okolo Toronta a na vidieku Ontaria. V Toronte nic! V zapadnych provinciach od Manitoby az po BC ziskali konzervativci skoro vsetky kresla. Ked bolo vsetko zratane, vysledok bol dost necakany, pretoze liberali ziskali az 103 kresiel. Ovela viac, ako sa ocakavalo. Konzervativci vyhrali volby o hruby chlp a ziskali 124 kresiel. Ziskali menej ako sa predpokladalo. Martin a liberali pouzili cez posledny tyzden kampane vsetky spinavosti aby zdiskreditovali konzervativcov. Teda hlavne Harpra. Co je horsie pre konzervativcov, neziskali ziadne kresla vo velkych mestach ako je Montreal, Toronto, Vancouver. Zas na druhej strane prekvapili, ked ziskali 10 kresiel v Quebecu, co sa doteraz nestalo. NDP ziskalo extra 10 dalsich kresiel a to budu vyuzivat, aby vydierali rozne ustupky od konzervativcov. Na druhej strane separatisticky Bloc stratil niekolko kresiel, ktore isli hlavne konzervativcom.
Mladomanzelia Jon a Monica

Nechcem sa zosiroka rozpisovat, pravdou vsak je, ze Harper, nas novy Prime Minister to nebude mat lahke! S mensinovou vladou nebude schopny uskutocnovat ich akcny program ktory je v rozpore so vsetkymi troma do lava otocenymi politickymi stranami. Na druhej strane, ziadna strana sa nebude hnat do dalsich predcasnych volieb. Vsetky strany su velmi zadlzene a nebudu mat dost penazi pustat sa do volieb.

Rodicia Peter a Zuzka Kunstadt

Predvolebne obdobie ma stalo cele dni, tyzdne a skoro dva mesiace sledovanim predvolebnych nazorov, pozorovani a analyz roznych politikov, expertov, spindoctorov, novinarov a komentatorov roznych medii. Nevenoval som sa dostatocne inym fyzickym aktivitam. Niet sa co divit, ze moje telesne rozmery sa trochu zmenili. Zialbohu, nie tak ako by som si to predstavoval. Vcerajsi vecer naviac ma stal jednu hodnotnu flasku 12 rocnej single malt Scotch whisky, ktoru som mal odlozenu na specialnu prilezitost aspon 10 rokov. Ta prilezitost otvorit ju prisla vcera, ked konecne po 13 rokoch vlady liberalov som ocakaval, ze liberali dostanu kopacky a Paul Martin requiem. Stalo sa tak k mojej najvacsej spokojnosti, aj ked nie uplnej! Konzervativci by to mali daleko lahsie ked by mali vacsinovu vladu.

Pred mnohymi rokmi som hovoril, ze sa Harper raz stane PM. Bolo to v case ked bol prijaty a pracoval v National Citizens Coalition, ako prezident tej organizacie, ktorej predsedom bol Collin Brown, moj client ( viedol som jeho treningy). On prijal Harpera do tej pozicie, ked som este pracoval v B&R Clube. NCC podporujem od casu ako sme sa prestahovali do Mississaugy. Collinov otec zalozil organizaciu, ktora lobuje vladne institucie v oblasti individualnych prav ludi, za zostihlenie vlady a byrokracie.

Je po volbach, pri moci su konzervativci, ako som si velmi prial aj ked nie som konzervativec. Ja sa povazujem za klasickeho liberala!!! Horsie je, ze stracam moju dennu davku vzrusenia. Neviem, co mi to nahradi?

Barbara a Gabi Takacs na svadbe
Mimochodom, pondelok bol jeden z najkrajsich zimnych dni doteraz. Nie len v tom, ze vyhrali konzervativci, ale aj v spolupraci s prirodou! Modra obloha, slnko, teplota okolo 0 stupnov, stvorene pre lyzovacku. Kedze ku Marianke prisla Pierretta, my s Klarou sme vybehli na blizke kopce Pakenhamu. Listok pre Klaru stal iba 24 dollarov na cely den, ja ako starec som lyzoval zadarmo. Idealne podmienky, svahy upravene a velmi malo ludi. Mali sme vyborny cas na lyziach. Jazdili sme skoro 4 hodiny s malou prestavkou nieco zahryznut. Dokonca rano este pred odchodom na lyzovacku som bol vo fitku si zatrenovat. Zajtra idem znovu! Az ma boli, aky som bol aktivny!

Skoro som zabudol spomenut moju sobotnajsiu ucast na svadbe Moniky K. a teraz uz aj jej manzela Jonathna. V noci spadlo okolo 15 cm snehu. Cesty a dialnica poobede uz boli ako-tak ocistene. Nemal som problem sa dostat na miesto svadby okolo 70 km od nas na vychod. Sobasny obrad bol v katolickom kostole v blizkom malom mestecku. Velmi kratky obrad za pritomnosti najmenej 100 hosti. Banket sa konal v tej miestnosti, ktorej fotografiu som umiestnil na mojom poslednom blogu. Vynikajuco upravene prostredie, vela oficialnych reci, prejavy pocas podavania vecere. Ja som sedel za stolom s Gabiho rodinou. Bolo fajn, pohovorili sme si, lebo sme sa nevideli od mojich narodenin. Ako hlavne jedlo sme si dali maso z diviaka a z jelena. Skoda, ze som si nemohol dovolit popijat z vina. Okolo jedenastej som sa vracal domov skoro s uplne prazdnou nadrzou a cistou hlavou. Pumpa, ku ktorej som sa blizil a ratal som, ze naberiem benzin, zhasla vsetky svetla, ked som bol asi 300 m od nej. Rozhodol som sa, ze vyskusam, ako dlho moje zasoby benzinu vydrzia. Uz pred Ottawou mi zacalo blaznivo svietit svetlo, ze som na dne. Presiel som celu Ottawu a az v Kanate som sa zastavil nacerpat. Do 60 litrovej nadrze som natankoval 61 litrov. Toho hrdinu som hral preto, lebo v trunku som mal kanister s asi dvoma, ci troma litrami benzinu.

Zo snehom zavalenej Ottawy pozdravuje:

Milan & company

Ottawa 24/01/06 utorok

Saturday, January 21, 2006

Dazd a jeho nasledky!

Krasna kytica od vsetkych Passovcov k narodeninam.

Pred necelym tyzdnom, ked k nam na pozvanie prisiel technik zo SEARSu skontrolovat nasu vykurovaciu pec, pripravil pre mna prve nemile prekvapenie tejto zimy a noveho roku! Ako som uz spomenul, bude ma ten spas stat okolo 2 tisic dollarov. Budem splacat cely rok. Neskor som v kratkosti informoval o vcerajsom dalsom neprijemnom prekvapeni, ktore ma moze stat aj ovela viac! Niekolko podrobnejsich informacii o tomto incidente nasleduje.

Uz viackrat som spominal, ako si s nami priroda zahrava. Predvcerom doobeda s wind shield faktorom bolo nieco cez -31 st. Poobede uz bolo -3 alebo -4 st. s neprijemnym vytrvalym mrznucim dazdom. Vytvorila sa paradna poladovica. Ked sa teplota priblizila k niekolkym stupnom nad nulou, dazd pokracoval celu noc! Rano, ked som zisiel dole do basementu a vosiel som do spalne kde spi Klara, stupil som do kaluze vody. Koberec pod oknom bol napity vodou. Moj prvy dojem bol, ze hadam Klara vyliala vodu v snahe popolievat kvety, alebo nieco podobneho. Zacali sme zachranne prace. Najskor vysavat vodu z koberca papierovymi uterakmi. Ha, za chvilu ako sme sa po koberci pohybovali, voda sa zacala rozsirovat smerom k mojej pracovni. Ja som zacat nosit vyzmykane rucniky a Klara po nich tancovala ako by to bola kapusta v sude. Ked sa nasiakli vodou, co trvalo niekolko sekund, zmykal som, susicka nestacila susit. Paradny izometricky trening! Takto sme makali viac ako dve hodiny. Nic nepomahalo! Voda presiakla aj do mojej pracovne. Skocil som k jednemu nasmu susedovi a on zavolal prezidentke nasho kondominia a ta zavolala do managementu. Prislubili poslat nejakeho technika. My sme zatial odtrhli koberec, povynasali a premiestnili nabytok a zacali sme vysusovat nie len betonovu podlahu, ale aj under-padding- penovu podlozku a koberec.

Technik - handyman prisiel poobede, odhadol, ze je to nejaka strbina v betonovej stene a voda si nasla cestu po stene do miestnosti. To som vedel aj ja! Ze je to potrebne urobit z vonku, ale az na jar, ked zmizne sneh a poda sa rozmrazi. Zatial, aby sme nezakladali koberec, lebo sa to moze zopakovat, pokial vykyvy v teplote budu lietat od -20 po + 6 a naopak v jednom dni. Prislubil, ze nasmu managamentu poda pisomnu zpravu a doporucenia. Dnes k veceru ma znovu zacat prsat. Uvidime co sa bude diat! Dufam len, ze nebudeme musiet drzat nocnu hliadku!

Klara z tej roboty bola poriadne unavena a stazovala sa, ze si neciti prsty, ze ju bolia a dostava do nich krce. Ja som si skor stazoval na chrbat, lumbalnu oblast, kde som po niekolkych hodinach tej makacky poriadne stvrdol. Aj napriek tomu som si dnes rano privstal, obliekol sa a isiel som do fitka si zatrenovat. Bol som sam. Kunstadti su busy! V sobotu sa vydava Monica. Den predtym, v piatok poobede, budu mat rehearsal - skusku v kostole a vacsina najblizsich hosti uz tam bude. Chuda Zuzka posledne dni len varila. Navarila vraj dva desatlitrove hrnce kapustovej polievky, pripravila strapacky a vselijake ine slovenske pochutiny na piatok vecer a sobotnajsie doobedie pre skorych hosti. Vacsina zo 150 ludi sa dostavi az niekedy okolo obeda v sobotu. Ja budem jeden z nich. Zuzka povodne chcela, aby som robil kamermana oba dni. Zdvorile som odmietol, vsak tam bude Jozo R. Petrov bratranec a on ma super digitalnu kameru, tak nech to nataca. Ja si vezmem moju fotokameru a urobim par obrazkov ciste pre nasu potrebu. Oni budu mat dvoch oficialnych fotografov, tak sa nemienim miesat do ich remesla. Samozrejme, ostanem na veceru, pokecam so vsetkymi priatemi ktori sa na svadbe zbehnu. Dnes mi uz zavolal Emil M., ze pride iba na svadobny obrad a hned sa vrati spat, lebo rano na druhy den leti do Porto Rica na jeden tyzden.

Banketova sala v ktorej sa bude konat po svadbe vecera a zabava.

20/01/06 piatok
Dnes rano v poveternostnych spravach ohlasili na noc a zajtrajsi den 10 az 15 cm cerstveho snehu. Ked k tomu sa prida vietor, moze z toho byt poriadna chumelica. Podmienky na cestovanie budu velmi zle, moze sa stat, ze na svadbu nepojdem. Rozhodol som sa, ze spolu s Mariankou a Klarou tam skocime este dnes na rehearsal. Bude sa konat v blizkom kostoliku o siestej vecer a potom pohostenie v Bearbrook Farm Rezorte - Hoteli. Obom, Monice a Johnovi odovzdam nas financny dar uz dnes, ked by som zajtra sa nahodou nevedel tam dostat.

MONICA - nevesta den pred svadbou.
Rano v spravach a neskorsie z novin sme sa dozvedeli o leteckom nestasti v blizkosti slovenskych hranic s Madarskom v ktorom zahynulo az 42 vracajucich sa slovenskych vojakov z Kosova. Smutna to sprava pre Slovensko, este smutnejsia pre pozostale rodiny vojakov.

21/01/06 sobota
Na rehearsal (ospravedlnujem sa, ale neviem presny nazov toho obradu) sme neostali. Radsej sme sa vratili skor domov. Boli sme sa pozriet na recepcne miestnosti a banketovu halu, kde bude po svadbe vecera. Vsetko je pekne pripravene, stolicky, stoly vsetko v bielom, upomienkove predmety pre kazdeho. Kazdy stol ma napr. disposable kameru, aby si hostia mohli urobit fotozabery. Chyba uz len dat na stoly kvety. Vo vstupnej hale niekolko stolov pokrytych vselijakymi spomienkovymi predmetmi zo zivota Mancy a Johna. Obaja vystudovali fakultu telesnej vychovy. Manci dostala job na nejakej privatnej skole v Toronte a byvaju v blizkosti, kde som dlhe roky pracoval. John je profesionalny futbalista hrajuci za Toronto Argonauts. Minuly rok vyhrali Grey Cup. Mimo sezony uci!

Urobil som niekolko fotiek, prikladam. Ten rezort ma slusnu zoologicku zahradu exotickych zvierat a predajnu masovych produktov z nich. Srnacinu, jeleninu, maso z diviakov, pstrosa, buffalo atd…Drahe!!!! Rovnako ich jedalensky list v restauracnych zariadeniach ponuka mnozstvo jedal z diviny. Vyber bude k dispozicii aj na slavnostnu veceru. Zatial este neviem, co si vyberiem.

Dve strany su tak akurat dost neotravit ludom zivot a hadam udrzat ich pozornost. Drzte spolu so mnou vsetky prsty po tieto dva nasledujuce dni, aby "Libranos" (prezyvka po mafianskom Tv. seriali Sopranos), dostali kopacky a odpochodovali po 12 rokoch vladnutia! Verim, ze sa tak v pondelok stane! Dakujem! Z Ottawy pozdravuje a praje vsetko najlepsie

Milan a dve devuchy!

Ottawa 19/01/06 stvrtok



Tuesday, January 17, 2006

Liberali strasia volicov!

Ottawa 16/01/06 – pondelok
Dufal som, ze dnes budeme moct ist s Klarou lyzovat. Dve - tri hodiny na Pakenhame. Ked som sa skoro rano pozrel na teplomer, ortut na teplomeri mi vyrazila dych. Stlpec ukazoval -21 stupnov. Ked som si zapol radio, dozvedel som sa, ze s wind-chill indexom je to o10 stupnov horsie. Vzal som si hrniec kavy a zaliezol som nazad do teplej postele. Aj napriek predpovedi krasneho slnecneho pocasia lyzovat sa neslo! Ked som neskorsie hovoril s Klarou, plne odsuhlasila moje rozhodnutie. Miesto lyzovania ma urgovala ist do fitka, kde som uz nebol tyzden. Posluchol som, aj ked mi nechutilo menit teplu postel za makacku vo fitku. Peter mi vecer zavolal, ze si pojde zacvicit aj on. Ked sa mi bude chciet, stretneme sa o deviatej. Zdovodnil to, ze sa chce vyspat! OK. Fitko bolo trochu viac naplnene ako sme zvyknuti. Nevadilo! Fitko je rozlahle s mnozstvom nacinia, naradia, ciniek a vsetkeho, co je potrebne.

17/01/06 – utorok
Sorry, ze som naraz prerusil nacaty list a uz som sa vcera k pokracovaniu nedostal. Mal som prekvapivo vela kontaktov ci uz telefonickych alebo cez Skype. Vyborne som si poobede pohovoril s Dusanom F. z Nemecka, s Mariou a Vladom Ch. z Toronta, s bratom Jozom z Blavy! Nehovoriac o milom rozhovore cez Skype s Bobou M. Boba ma chytila prave ked som koncil predchadzajuci odstavec. To uz v telke naplno isli moje politicke programy. Po rozhovore som letel zachytit este aspon polhodinu analyz sucasnej volebnej kampane. Pred telkou som stvrdol az do polnoci. Nie, to neboli volby, tie budu presne takto v pondelok o tyzden. Pozerali sme GOLDEN GLOBE AWARDS. O tom trochu neskorsie.

Vcera, este pocas treningu som prislubil Petrovi, ze ked bude len trochu prijemne a teplejsie pocasie, isiel by som s nim na Camp Fortune, ked nam nevysla pondelnajsia lyzovacka. On ma doobeda trening, musi ist! Ja nemusim. Ale rad si zalyzujem. Poobede, ked som si precital v novinach, ze bude okolo -1, slubil som Petrovi, ze idem. Zial, bolo to predpokladane pocasie v Toronte, nie v Ottawe. Dnes rano som vsetko s polutovanim odvolal. Rano bolo -17 a s vetrom -21 stupnov. Az popoludni sa ma teplota dostat na -1 s mrznucim dazdom, snezenim a zajtra pokracovat dazdom. Az taky fanatik nie som aby som si nechal zamrznut na sedackach zadok, prsty na nohach a rukach. Namiesto mrznutia na svahoch Gatineau Mts. pojdem do fitka, alebo si zacvicim doma v basemente. Mam vsetko k slusnemu treningu, cinky, fitloptu, pristroj na brusaky, expandory, len chyba vola trenovat doma!!!!

Aj ked v nedelu bola zima ako na Sibirii, vybrali sme sa poobede do kina na film Brokeback Mountain - kontroverzny film, hadam prvy v historii filmu, skumajuci do hlbky homosexualny vztah dvoch muzov, cowboyov zo sestdesiatych rokov. Mesiace stravene spolu v Skalistych horach, dohliadajuc na stovky pasucich sa oviec oboch zblizilo, nie len ako pracovnych partnerov ale aj sexualne. Tento vztah sa preniesol aj do ich dalsieho zivota. Obaja si zalozili rodiny a mali deti, napriek tomu ich vztah pokracoval. Film sa natacal v Skalistych horach v Alberte. Homosexualne vztahy su predstavovane velmi diskretne, s porozumenim k obojstrannym vztahom, napatiu a roztrzkam. Je to vyborne urobeny film s fantastickou kamerou a vyberom prostredia. Uzasne zabery z prirody zo Skalistych hor. Ked pre nic ine, tak uz len k voli kamere sa oplati ten film vidiet. Samozrejme ma aj ine hlbsie dramaticke kvality, lebo vcera tento film ziskal najdolezitejsie ocenenie Golden Globe za najlepsi film. Tiez v kategorii najlepsi reziser (Ang Lee), za scenar a za originalny song : A Love That Will Never Grow Old. Film je seriozny contender pre niekolko Oscarov.

Par dalsich filmov a osobnosti, hercov atd. ziskalo podobne ocenenia z filmov ktore sme videli. Napriklad Joaquin Phoenix a Reese Witherspoone za najlepsie herecke vykony vo filme Walk the Line; George Clooney za film Syriana a dalsie. Musim sa pochvalit, ze nemam az taky zly vyber filmov, ako som niekedy obvinovany. Mnoho inych ktore sme videli boli tiez nominovane.

Je cas aby som sa trochu vratil pre nas k dolezitejsej tematike – k volebnej kampani! Ostava uz len niekolko dni, kedy liberali este maju aku-taku sancu zvratit preferencie ludi na ich stranu. Musim priznat, ze robia co mozu! Zaplavili Canadu hnusnymi negativnymi reklamami, obvinujuc Harpera zo vsetkeho zleho co na svete existuje. Dokonca niektore museli stiahnut pre poburenie ludi. Obvinuju ho, ze chce znicit Canadu, ze chce skolapsovat ekonomiku, ze je right-winger, neokonzervativec ala US styl a mnoho inych veci, nechcem ani spominat. To hovori pravnik Martin, Harper je ekonom! Komu viac verit? Je to dlhy zoznam vymyslenych prehreskov proti vizii P. Martina, ktory sa vydava za spasitela Canady. On skutocne vo svojej gestikulacii vyzera ako nejaky falosny evangelista! Na jeho reci a obvinenia sa uz nemozem ani divat! Ked ho vidim jednoducho zmenim kanal. Vsetko marne, je vsade uz sa bojim, ze ked zapnem varic tak ho uvidim. Neviem odkial beru na vsetko peniaze, lebo liberalna strana isla do volieb s velkym mnohomilionovym dlhom a velmi nizkymi prijmami z donacii. Zrejme znovu nacreli do penazi poplatnikov dani. Media naznacuju, ze predsa len ta spina hadzana na Harpera ma vplyv, lebo ten naskok konzervativcov sa trochu znizil. Nie vyrazne, ale znizil.

Este niekolko slov na trochu inu notu! Viacmenej vsetci viete, ze Klara, ktora je care-giver, spolocnicka pri Marianke, sa vrati zaciatkom maja na Slovensko. Platnost jej viz a jej pobyt u nas konci 10 maja. Pre mna, ako kazdy rok, vyvstava dilema najst niekoho, kto by bol ochotny k nam prist a prebrat ciastocnu starostlivosti o Marianku. Ked by som to mal zdramatizovat, je to otazka byt ci nebyt, alebo zivota a smrti! Je este len zaciatok januara a uz zacinam rozhadzovat siete, najst niekoho vhodneho k Marianke. V minulosti sa mi to vzdy podarilo. Bolo to zasluhou mnohych z vas. Zato som nesmierne povdacny kazdemu kto mi pomohol, dal tipy a uz nehovorim o dobrovolnickach, ktore prijali moje pozvanie a prebrali starostlivost o Marianku. Ked nahodou viete o najakej zaujemkyni, budem velmi povdacny ked mi date vediet a pripadne mi pomozete osobu skontaktovat na zaklade vasho doporucenia. Dakujem!

OK, som na konci druhej strany, je cas koncit! Zavolala z plavarne Klara, ci mozem pre nich prist, vraj je vonku ukrutna zima. Idem!

Srdecny pozdrav z Ottawy, drzte sa v dobrom zdravi a pohode!

Praje Milan, Marianka a Klara.

Saturday, January 14, 2006

Volebne napatie vrcholi!

V mojom predchadzajucom liste ako attachment som poslal a na blogu umiestnil jednu ci dve fotky z nasho zimneho prostredia. Fotky po 24 hodinach vytrvaleho snezenia s bohatou nadielkou cerstveho snehu. To bolo pred par dnami v pondelok. Na druhy den k veceru zacalo prsat. Mrznuci dazd, ktory zapricinil silnu poladovicu a chaos na cestach. Vcera teplota vyskocila na + 6 stupnov s lahkym dazdom. Poladovica zmizla a s teplym dazdom aj hodne snehu. Pocas spomenutych mizernych dni som z domu ani nevychadzal. Klara s Mariankou sa pokusili ist na plavaren. Neuspesne! Chodniky boli ocistene od snehu ale nie od ladu. Dnes sa vydali na plavaren bez problemu.
Polievka a ine uvarene pozivatiny sa za tie posledne dni minuli. Este pred odchodom dievcat na plavaren zacal som varit hybrid polievku,. Pouzil som sunkovy vyvar z pred par dni. Hodil som do vyvaru fazulu, ostatok kapusty, susene huby a pred ukoncenim pojdu do nej zemiaky, udene debrecinske klobasky, cabajka, hodne cesnaku a vytopene male skvarky zo slaniny. Ked sa dievky vratia z plavarne, poziadam Klaru aby mi pomohla so zaprazkou! Bingoooo! Marianka bude mat co jest na obed, ked k nej pride Pierretta v nedelu a pondelok. Dovtedy posluzi aj nam.

Divim sa, ze pocas pobiehania po kuchyni, varenia, pocuvania talk shows v radiu a v televizii, som este dokazal napisat tieto dva odstavce. Fyzicky to nebolo ani tak narocne! Skor bolo tazsie sustredit sa na pisanie a zaroven pocuvat co kto hovori v radiu a na telke. Predmetom rozhovorov je samozrejme POLITIKA a VOLBY do federalnej vlady. Ja som v tom az po usi! Kazdu chvilu vyuzivam aby som cital komentare, pocuval vymeny nazorov medzi politikmi a nazormi ludi.
Stephen HARPER moj kandidat na Prime Ministra
13/01/06 piatok.
Len co som sa vyssie rozbehol a zacal pisat o politike a bliziacich sa volbach, zazvonil salesman zo SEARS Home Central (Indoor Clean Air Services). Jeho navsteva ma stoji 1.100 dollarov, ktore budem splacat v mesacnych splatkach na jeden rok. V kontrakte stoji kompletny servis vykurovania (furnace cleaning) a zajtra ma prist servis, ktory vycistia a dezinfikuju vsetky potrubia vhanajuce vzduch do celeho baraku (air duct cleaning). Zda sa, ze tie potrubia neboli cistene hadam od instalovania. Videl som, ze skutocne je v potrubiach mnozstvo prachu a vseliakych inych necistot. Je to nevyhnutne aj ked to stoji strasne vela! Nas terajsi Prime minister P.Martin

Dnes rano uz tu bol technik a zacal rozoberat pec, aby vsetko vycistil. To je plynova pec ktora vhana horuci vzduch do celeho domu cez system potrubi. Za kratku dobu ma zavolal dole a ohlasil mi, ze mam prasknute nejake kriticke potrubie, kde sa nahrieva vzduch a odkial unika plamen a tiez plyn. Okamzite zavolal podnik ktory nainstaloval a dodal tuto pec. Ten element je stale v garancii, horsia vec je, ze ho nemaju na sklade a vraj zoberie asi tyzden kym ho dostanu z USA. Urobil aspon desat telefonatov a dozadoval sa v nasom mene, aby nasli ten element alebo vymenili celu pec. Zatial sme bez vykurovania a ten technik podla zakona nesmie nechat pec pracovat. Pokusil sa do pece dat maly ohrievac, ktory som mal v mojom studiu. Zistil velmi skoro, ze je to prilis slaby ohrievac a nebude stacit udrzat teplotu v dome. Zatial odisiel na druhy appointment s tym, ze ked bude mat nejaku odpoved, da nam hned vediet. V najhorsom pripade prinesie nejaky silny ohrievac pokial sa vec nevyriesi. Asi ostaneme bez vyhrievania a budeme kurit v kozube a kampovat v spacich vakoch a pozakryvani paplonmi pred kozubom. Momentalne to nie je problem. Vonku je +7 stupnov, ale cez noc sa ma znizit teplota na bod mrazu. To by sa dalo prezit, horsie bude noc zo soboty na nedelu, ked ma byt -10. Aj denne teploty maju ist dole na -7. Technik nam ponukol, ze nam moze nainstalovat uplne novu pec z ich podniku SEARS, ale bude stat okolo 2.500 dollarov plus extra 500 dollarov za instalaciu. V kazdom pripade som v trabloch a bude ma to este vela stat! Lepsie, ako unikajucim plynom sa otravit a zomriet.
Traja borci uchadzajuci sa o poziciu Prime ministra (MP)! S.Harper, konzervativna strana; JackLayton (NDP, nas socialista, urcite potomok Lenina) a sucasny PM Paul Martin. Dufam, ze je to jeho posledny tyzden pri moci!!!
Chcel som ist pre dievcata na plavaren a odtial volit a na nakup. Dnes, zajtra a v pondelok budu otvorene volebne miestnosti na predcasne volenie. Nemam dovod cakat do 23 januara. Viem za koho volim, tak naco to odkladat?! Nateraz sa zda, ze liberali vsade kolapsuju! Maju nakakane do nohavic lebo konzervativci neskolabovali, ba naopak. Aj ked pred par dnami liberali uverejnili velmi negative reklamy proti konzervativcom, zatial nezaznamenali zvysenie ich popularity. Konzervativci stale vedu nad liberalmi s 10% rozhodnutych volicov. Keby sa do volieb nic nezmenilo, predpoklada sa, ze konzervativci mozu ziskat az nejakych 152 kresiel. O tri kresla menej od vacsinovej vlady. Zatial nejdem od radosti krepcit. Netancuju ani konzervativci, su velmi kludni, skromni, zdrzanlivi v prejavoch. Konecne prelomili lady nie len v English Canade ale aj v Quebecu. Ked liberali nepridu s nejakou bombou cez posledny tyzden kampane tak sa da ocakavat, ze konzervativna strana na cele so Stephen Harper-om bude formovat minimalne mensinovu vladu. Milym prekvapenim by bolo, ked by dostali vacsinu! To by som si najviac prial!!!
OK, dostavame novu pec! Pred hodinou mi to ten technik ohlasil. Bude ma to stat nejak cez 1.200 az 1.500 dollarov extra. Tento spas s novou pecou, cistenim, servisom dohromady okolo 2.500 dollarov. Prijemne prekvapenie !!!!! Co narobim?

Kedze som nemohol z domu vybrat sa na nakup, vyslal som aspon Klaru kupit nieco dobreho na slavnostnejsiu veceru na pocest 57-mich narodenin Marianky. V Mariankinom mene dakujem kazdemu kto si spomenul a pogratuloval jej ci uz telefonicky alebo gratulacnou kartou. Skoda je len jedna, ze si chuda ani neuvedomuje svoje narodeniny!

Myslim, ze je mudre list ukoncit! Som na konci druhej regularnej strany. Ako vzdy v poslednom case, nechcem prekrocit do tretej. Radsej menej, ale castejsie! Prijemny vecer - Katka na navsteve u nas!

Prajem kazdemu prijemne pocasie. Aspon take, ako mame my v Ottawe. Skoro ako na jar. Skoda, ze to nebude trvat dlhsie, len do zajtra, kedy sa schladi z +7 na -20 za silnej metelice. Skoda! Prikladam par fotiek nasich politickych vodcov. Jeden z nich bude PM.

Z Ottawy pozdravuje Milan a dve dievky.
Ottawa 12/01/06 stvrtok
Klara a jej lyziarska stopa z nasej terasy.

Tuesday, January 10, 2006

Politicka burka v Canade

Kunstadt Sports demo na Pakenhame

Ottawa 7/01/06 sobota
Mili
Predvcerom poobede (vo stvrtok) som si rozlozil laptop hore v obyvacke na jedalensky stol, s umyslom napisat nieco z prvych dni noveho roku 2006. Je omnoho prijemnejsie pisat hore, ako v mojej pracovni dole z niekolkych dovodov. Tam som prilis izolovany od diania v braku. To neplati dnes. Je skore sobotnajsie rano a v tichosti hadam aj napisem nejaky ten odstavec. Aj ked sa nic v dome momentalne nedeje, dievcata, jedna dole a druha hore v nasej spalni, su absolutne ticho, asi stale v hlbokom spanku. Klara sa urcite musela zobudit, ked som sa daval do poriadku v kupelke, podobne, ako Marianka na mna cumela z postele jednym ockom. Zrejme spia dalej a nenechali sa rusit ani mojim neskorsim sramotenim v kuchyni. Bol som dost hlucny umyvanim niekolkych hrncov. Vcera k veceru sme okrem kapustovej polievky dali uvarit velku sunku, ktoru sme nechali vychladit v stave do rana. Vybral som ju, ocistil od koze, tuku, mastnot, rozrezal na kusky a vykostil. Na kuchynskej linke som urobil trochu mastny neporiadok.
Okolo piatej rano som skocil pre noviny OTTAWA SUN, ktore uz boli zastrcene na priedomi. Urobil som hrniec kavy a zgustol som si na kusku kabanosu, aby som ten cierny mok nepil na lacny zaludok. Noviny davnejsie precitane! V tomto momente sa na mojej driveway zastavilo auto a dorucili mi sobotnajsie noviny OTTAWA CITIZEN. Tie som si objednal pred dvoma tyzdnami s dorucovanim len na sobotu a nedelu. Viacmenej kvoli politickym komentarom pocas volebnej campane z inych zdrojov a pohladov. Ked bude po volbach, asi ich zrusim. Noviny maju obycajne 100 az 150 stran. Uz ich len prelistovat je velka strata casu. Precitat vacsie mnozstvo prispevkov by mi vzalo cele dopoludnie. Zatial som ich neotvoril ale neusiel mi hlavny titulny clanok: RECORD HIRING SPREE: 10.300 jobs in months. To len v oblasti Ottawy za mesiac december, ked prijmanie do prace znizilo regionalnu nezamestnanost na rekordnu hladinu 5.6%. Nie zle! Ottawa Sun na prvej strane uverejnili usmievavu tvar ottawskeho hokejistu Mike Blundena so zlatou medailou z juniorskych majstrovstiev sveta s obrovskymi pismenami OTTAWA GOLDEN BOY, Capital welcomes hockey hero home.
Co takto Stittsvillsky GOLDEN BOY? Happy or what?
Noviny Ottawa Citizen uz asi nebudem mat cas citat! Je po osmej rano a pre mna cas sa zacat balit. Idem lyzovat na nejake 3-4 hodiny na kopce Pakenhamu. Dnes tam bude Kunstadt Sport vystavovat demo lyze. To robia celu zimnu sezonu vzdy cez vikendy a v roznych lyziarskych strediskach. Prinesu aspon 40 parov lyzi, ktore bez poplatku prepoziciavaju zaujemcom zalyzovat si na najnovsich modeloch. Zrejme sa im to vyplaca, lebo vzdy na svahu predaju niekolko parov. Samozrejme, robia dobre meno obchodu! Tieto vypravy vedie Peter vzdy s niekolkymi zamestnancami. Ja obycajne parazitujem s tym, ze si s Petrom na kratky cas, ked nie je vytazeny, zalyzujem, dolezite, ze zadarmo, lebo on vzdy ma hromadu volnych listkov. Inac, pre normalneho smrtelnika je to drahy spas. Na cely den vyse 30 dollarov. Minule, ked som tam bol s Klarou ja som neplatil nic, pocitam ze starcov mojho veku nechaju lyzovat zadarmo. Dnes si to musim overit!

09/01/06 utorok
Pred jednou poobede som bol uz z lyzovacky nazad! Trochu som sa poponahlal s navratom. Cakali sme milu navstevu z Toronta. Katka Chovancova uz davnejsie prislubila, ze nas pride pozriet hned, ako skonci prace na poslednom filme, ci televiznom seriali. Ja som jej poradil ist starou, povodnou Trans-Canada Higway, sedmickou, ktora vedie cez Peterborough a velmi peknou krajinou, vyustujuc na 417 nie daleko od nas. Musela ma v duchu a mozno aj hlasne v sukromi svojho auta (Mercedes) preklinat. Niekde v blizkosti Peterborough sa dostala do trafiku, iduc slimacim tempom kvoli niekolkym autonehodam. K nam prisla aspon o hodinu neskor ako sme ju ocakavali.

Katka prisla nabalena s darkami a produktami masiarskych specialit, koreninami a inymi dobrotami. Ja som dostal niekolko peknych pozornosti, medzi nimi aj hard cover knihu: SHALIMAR THE CLOWN od vychyteneho autora SALMAN RUSHDIE. My sme ju hned po prichode pohostili s kapustnicou a vecer s Rack of Lamb s brusnicovou omackou. Ked Katka prisla, sme prave dokoncovali Osso bucho alla milanese (skor alla Milan) na nedelnajsiu veceru. V nedelu, ked prisla k Marianke Pierretta, my traja sme vyrazili do mesta.
V sobotu doobeda otvorili The Rideau Canal Skateway. Trochu neskorsie ako niektore minule roky. Museli cakat kym hrubka ladu bude mat najmenej 25 az 30 cm. Klzisko Skateway je 7.8 km dlhe, uznane v Guinness World Records ako World’s Largest Naturally Frozen Ice Ring. Kazdy rok najmenej jeden million Ottawcanov a tisicky turistov na tom klzisku korculuje. Aj my sme sa trochu presli po klzisti a skocili sme aj do stareho mesta Bay Warth na kavicku.

V sobotu, podobne ako aj v nedelu, po chutnej veceri, sme posedeli hlboko do noci pri vine. Mierne ovineni vela sme kecali a vyborne sa zabavali. V pondelok rano ked som sa konecne pozviechal z postele, isiel som rovno von odhrnat sneh. Do rana spadlo okolo desat cm bielej pokryvky a snezenie vydatne pokracovalo cele dopoludnie. Katkin Mercedes mal co robit dostat sa na ulicu, ked sa konecne vybrala spat do Toronta. Silne snezenie bolo viacmenej sustredene v oblasti Ottawy. Dialnica 401 vraj bola sucha a bez problemov sa dostala domov.
V pondelok ma znovu cakal dlhy vecer pred telkou. Z Montrealu vysielali v poradi uz druhu a poslednu debatu nasich politickych vodcov v anglictine. Ostavaju dva tyzdne do volieb. Dnes vecer bude tato debata vo francuzstine. V porovnani s decembrovou debatou tato mala trochu lepsiu a zaujmavejsiu uroven, lebo organizatori dovolili jednotlivym vodcom stran niekolko ostrych osobnych vymen.

Na moje velke potesenie, v poslednych dnoch konzervativna strana uz predbehla liberalov v celej Canade v preferenciach rozhodnutych volicov. Niektore vyskumy verejnej mienky naznacuju az 14 % vedenie konzervativcov nad liberalmi. Dokonca predbehli liberalov aj v Quebecu, neuveritelne! Niektore noviny uz hovoria o vacsinovej vlade konzervativcov. WOW! Viac o tom neskorsie!

S politicky horucej Ottawy pozdravuje

Milan a dievky M & K

Wednesday, January 04, 2006

V novom roku 2006


Ottawa 03/01/06 utorok
Mili
Ked som sa dnes rano vracal z fitka, zastavil som sa v predajni Sobeys a nakupil som hromadu bravcovych chvostov, paprciek, kolienok a par jazykov. Nemusim ani zdoraznovat naco. Uz je to viac ako mesiac, co som posledne navaril nas najvacsi hrniec huspeniny (koconiny). Bola vyborna.! Naplnil som tri velke plechy, teraz toho nebude menej! Zacal som varit este predtym ako dievcata sa vybrali na plavaren. Za chvilu budu nazad a ja som sa az teraz dostal z kuchyne von. Bol som zaneprazdneny odstranovanim peny, ktora sa tvorila ako voda zacala vriet. Ocistil som vela zeleniny, jednu celu hlavku cesnaku a uvaril som na tvrdo 14 vajec a vsetko toto pojde do huspeniny. Cholesterova bomba, ktoru vsetci mame radi! Ked sa dievcata vratia, ostava mi este zozbierat tuk a dat varit zeleninu. Ked to bude urobene, ostane trochu prace oddelit maso od kosti a zbavit akychkolvek ostatkov mastnoty. Na drobno nakrajana zelena cibulka a riedeny ocot urobia tuto madarsko / slovensku specialitu pochutkou! Uz sa tesim!

Nemal by som sa!! A uz vobec sa krmit takou dobrotou! S prichodom Noveho roku (div divuci, ze som sa ho dockal viacmenej triezvy a pri plnom vedomi), som si nedal ziadne novorocne predsavzatia. Uvedomoval som si, ze malokto ich vie dodrzat dlhsie ako par dni alebo tyzdnov. Nie som vynimkou! Predsa len, ked som sa vcera vo fitku nahy ako Adam postavil na vahu, trochu som sa zahanbil sam pred sebou. Moja hmotnost vysla na 200 lb. alebo presne 90 kg. Ta hmotnost by mohla byt ako tak prijatelna, keby to boli vacsie a silnejsie svaly na chrbte, hrudniku, ramenach, rukach a nohach. Zial, to zvacsenie a zosilnenie je len okolo pasu, lahko zdutom bruchu a vyraznejsich love handles, galusky zmenene na pneumatiky. Zacal som si vsimat tieto zahanbujuce zmeny uz par tyzdnov pred sviatkami, ked som mal vaznejsie problemy zapnut si nohavice, ktore som nosil pred par mesiacmi.

Nadvaha mi az tak neprekaza, bol som tam uz predtym. S trochou discipliny v jedeni, popijani vina a s vacsim pohybom sa to da napravit na prijatelnu uroven. Vaznejsie ma znepokojuje druhy ukazovatel, krvny tlak! Ten ma uz dlhsie trapi! Pred treningom som mal 163 / 91 a po treningu 174 / 101. Ked nieco ohrozuje moje zdravie, tak su to skor tieto hodnoty! Dosledok, ze som prerusil uzivanie piluliek na jeho znizovanie. Mali vselijake vedlajsie ucinky a to ma zacalo viac znepokojovat ako krvny tlak. Musim sa najblizsie poradit s nasim lekarom a nechat si predpisat nejake ine. Najradsej by som nic nebral. Jedine pilulky ktore nemam problem brat denne su vitaminove pilulky, pripadne jeden aspirin.

Predtym ako som odisiel koncom septembra na navstevu Slovenska, mal som o 10 - 13 lb., alebo okolo 5 az 7 kg menej. To som bol dovtedy vynimocne fyzicky aktivny, hral som denne tenis, chodil som na bicykel, velmi pravidelne do fitka a aj trochu som sa obracal v baraku a okolo. Naviac, jedlo co sme pripravovali bolo obycajne na B.B.Q vonku len s trochou zeleniny a maximalne s malym zemiakom. Aj ked vzdy padla nejaka flaska vina, nemalo to na moju telesnu schranku ziaden zhubny ucinok. Ked pre jesenne a nepriaznive pocasie tieto activity sa spomalili, zacali sme byt viac vo vnutri ako vonku. Naviac, ked sa zacal blizit koniec liberalnej vlady a politika zacala byt velmi zaujmava, vacsinu casu som cumel na telku ci uz v lahu alebo v sede. Pocuval som radio od rana do vecera a cital som, co sa dalo. Politika urobila zo mna nieco ako couch potatoes ci politickal junky. Vysledok tohoto fyzickeho lenosenia je vsak velmi vyrazny. Na druhej strane som predtym nemal nikdy tak vela intelektualneho vyzitia sa v politickych intrigach a filozofickych subojoch roznych nazorov politickych oponentov. Love it!

04/01/06 streda
Tento politicky suboj zacal zaciatkom decembra! Do sviatkov to bola iba predohra toho co prichadza teraz po sviatkoch! Dnes zacali posledne tri tyzdne kampane, ktora zacina byt velmi negativna, spinava, vdaka hlavne liberalov, ktori sa nezastavia pred nicim, len aby sa udrzali pri moci. Ja som anjel Archaniel (Martin), co jediny moze spasit Canadu a urobit ju viac socialisticku ako je! Harper je ten spinavy diabol, zapadniar, red neck, cert ktory pripravuje pad Canady, navrat do stredoveku a blizsie k USA. Uz zacali osobne velmi spinave utoky na Harpera, ktory je najcistejsi politik zo vsetkych. Mlady, vzhladny, vysoko inteligentny, pochadzajuci zo skromnych pomerov strednej vrstvy, vzorny manzel, otec dvoch deti – idealny kandidat v porovnani k sucasnemu ukecanemu a ako stary koberec osuchanemu prime ministrovi Paul Martinovi – tazkemu multimilionarovi, ktoreho dopravne lode plavaju pod vlajkou Barbedos, aby nemusel platit dane v Canade. Zato sa bali do Canadskej vlajky a vykrikuje I Love Canada! Bodaj by nie, ked takto setri miliony na daniach! Hypocrat!!! Vacsina jeho vladneho kabinetu nie su o nic lepsi. Mnohi maju spinave ruky, zapleteni do korupcie utracania penazi poplatnikov dani pre ich obohatenie, na ucely politickej kampane a pod. Konecne, prieskumy verejnej mienky zacinaju ukazovat pohyb v prospech konzervativnej strany, nie len ze predbehli liberalov v Canade, ale slapu v popularite na ich paty aj na hlavnom bojisti v Ontariu, ktore hlavne v Toronte preferuju liberalov. Toronto ma najvacsie sustredenie cerstvej emigracie a ta ma tendencie volit liberalov. Este 20 dni a budeme vediet. Ja samozrejme budem volit dopredu, ja to mam jasne za koho, tak nemam dovod cakat! Nove pravidla dovoluju ludom volit v ktorykolvek den v urcenych volebnych centrach pocas celej kampane.

Nechcem pretiahnut tento list do tretej strany, tak hadam len velmi strucne! Posledne dni decembra sme prezili vsedne, tak ako ine. Posledny den decembra sme sa poobede isli pozriet na vychyteny film MNICHOV. Natoceny podla skutocneho pribehu, atentatu na Izraelskych sportovcov pocas OH v Mnichove a odplaty, podla knihy Georga Jonasa Vengeance. Vyborny film, treba vidiet! Ako som uviedol, Silvestrovsky vecer sme prezili pred telkou pozerajuc senzacny program z Francie. Nedelu v klude a pokoji doma. V pondelok sme hned po prichode Pierrety k Marianke vybehli do blizkych kopcov Pakenhamu si zalyzovat. Pohroma, stovky deti ktore sa vracaju do skoly az buduci pondelok. Pre mna bolo prekvapenim, ze som nemusel nic platit za vleky vzhladom k mojmu veku nad 70! Wow! Ja somlyzovat s Petrom parkrat okrem tohoto. Chcel, aby som s nim isiel aj vcera. Keby som bol vedel, ze budeme mat krasne slnecne pocasie aj by som bol isiel. Dnes nas caka mizerne, mrznuci dazd, sneh az 10 cm do zajtra. Celkom mi to vyhovuje, mozem aspon odpocivat doma, pocuvat politiku.

Huspenina je vyborna, len trochu riedka! Skoda, mal som ju dlhsie varit, aby sa voda viac odparila. Dal som si tanier na ranajky!

Sme v novom roku, nech nam v nom sluzi dobre zdravie, nech nas neopusta optimizmus a dobra nalada, nech sme stastni ako v minulom. Nech novy rok prezijeme v pohode a v priatelskych vztahoch k blizkym a dobrym ludom vsade!
(Na poslednom obrazku pohlad na snehom pokryte golfove ihrisko z nasej terasy.)
Z Ottawy srdecne pozdravuje

Milan, Marianka a Klara